Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Auris - warto kupić ?

Featured Replies

Napisano

Pomyślałem nad zmianą marki i do głowy przyszło mi coś takiego:

Auris

Jest dosyć blisko więc chyba się przejadę obejrzeć. Co sądzicie o takim zakupie.

Zastanawiam się jeszcze nad Astrą III / Focus II można to porównać ?

Napisano

> Auto fajne ale cena z księżyca. Mały bagażnik.

Bezplciowy, nudny ale bezawaryjny. Czasem jezdze takim dieselem. Lepiej kupic z salonu w PL. Cos co jest dla mnie nie do pojecia masz albo zegarek albo chwilowe spalanie facepalm%5B1%5D.gif dramat.

Napisano

> Bezplciowy, nudny ale bezawaryjny. Czasem jezdze takim dieselem. Lepiej kupic z salonu w PL. Cos co

> jest dla mnie nie do pojecia masz albo zegarek albo chwilowe spalanie dramat.

A po co Ci chwilowe spalanie?

Nigdy z tego nie korzystam...

Napisano

> A po co Ci chwilowe spalanie?

> Nigdy z tego nie korzystam...

W czasach obecnej drożyzny jest to dość skuteczny poskramiacz fantazji. Poza tym można się dużo nauczyć z niego o silniku i skrzyni biegów, oczywiście pod kątem jak najmniejszego zużycia paliwa.

Napisano

> A po co Ci chwilowe spalanie?

> Nigdy z tego nie korzystam...

Ja korzystam chociazby po to, ze wystarczy lekko noge z gazu zdjac i spalanie spada. Tu nie chodzi o to czy uzywasz czy nie to jest po prostu debilizm japonczykow, korbki z tylu czy brak kurtyn w acuie za ponad 60k to juz jest kpina. No ale to sluzbowka wiec nie wymagam nic wiecej.

Za podobna kasa masz lepiej wyposazona konkurencje.

Napisano

> W czasach obecnej drożyzny jest to dość skuteczny poskramiacz fantazji. Poza tym można się dużo

> nauczyć z niego o silniku i skrzyni biegów, oczywiście pod kątem jak najmniejszego zużycia

> paliwa.

Do tego wystarcza w zasadzie obrotomierz tak naprawdeok.gif

Napisano

> Pomyślałem nad zmianą marki i do głowy przyszło mi coś takiego:

> Auris

> Jest dosyć blisko więc chyba się przejadę obejrzeć. Co sądzicie o takim zakupie.

> Zastanawiam się jeszcze nad Astrą III / Focus II można to porównać ?

Moim zdaniem ma nieco słabe plastiki ma w środku ja na swoją cenę.

Napisano

zależy co dla Ciebie znaczy "warto". Jest to zwykły, nie wyróżniający się pod żadnym względem samochód. Wygląd rzecz gustu, ale moim zdaniem chyba najbrzydszy w klasie. W środku też dziwny design z tą "skocznią narciarską" na środku. Ale najgorsze imho są materiały: kiepsko spasowane plastiki, skrzypiące przy każdym dotknięciu. Silnik przeciętny. W ogóle samochód zupełnie przeciętny pod każdym względem. A jakbym chciał kupować samochód przeciętny to wolę np ceed/i30. Tak samo nijakie, a trochę tańsze i wyglądają normalnie. Z tego co porównujesz zdecydowanie wybieram focusa.

Napisano

> Ja korzystam chociazby po to, ze wystarczy lekko noge z gazu zdjac i spalanie spada. Tu nie chodzi

> o to czy uzywasz czy nie to jest po prostu debilizm japonczykow, korbki z tylu czy brak kurtyn

> w acuie za ponad 60k to juz jest kpina. No ale to sluzbowka wiec nie wymagam nic wiecej.

> Za podobna kasa masz lepiej wyposazona konkurencje.

Zgadza sie, ale dla mnie to sa pierdoly niewarte uwagi hehe.gif

To, ze spalanie spada po zdjeciu nogi z gazu to wiedzialem juz od czasow motoroweru...

Korbki z tylu, tez zawsze mnie smiesza, bo pewnie spora grupa uzytkownikow, nigdy nie otwierala nawet tych okien...

Ja u siebie nigdy hehe.gif

No ale przyczepic sie zawsze mozna grinser006.gif I jeszcze, do twardych plastikow...

Napisano

> Ostatnio oglądałem Aurisa w salonie i IMO plastiki ma całkiem przyzwoite.

> Może we wcześniejszych rocznikach było gorzej.

ZTCP był lifting w tej kwestii. Egzemplarz który ja oglądałem w salonie pod koniec 2007 roku, był pod tym względem tragiczny. Jakość, spasowanie, trzeszczenie i w ogóle jakieś takie luzy przy dotykaniu deski mogę porównać tylko z matizem, którego wtedy też używałem.

Napisano

> ZTCP był lifting w tej kwestii. Egzemplarz który ja oglądałem w salonie pod koniec 2007 roku, był

> pod tym względem tragiczny. Jakość, spasowanie, trzeszczenie i w ogóle jakieś takie luzy przy

> dotykaniu deski mogę porównać tylko z matizem, którego wtedy też używałem.

Tak jest w nowym Yarisie.

Macany Auris sprawia wrażenie porządnie wykonanego z przyzwoitych materiałów ok.gif

Ale cenę ma z kosmosu zlosnik.gif

Napisano

Moje spostrzeżenia to:

- tragicznej jakości trzeszczące plastiki (może to od wersji zależy)

- mały bagażnik

- mało miejsca w środku

Co do awaryjności się nie wypowiem, bo jeździłem krótko.

Napisano

> Auris

Samochód dość mały i nudny, ale b. wygodny (siedzenia) i zawsze masz pewność że dojedzie tam gdzie ma dojechać. Silniki benzynowe w Toyocie to dla mnie jedne z najlepszych silników.

Napisano
  • Autor

W zasadzie to też mi się nie podoba zbytnio. Ale sąsiad podrzucił i się zastanawiam. Z racji na cenę chyba odpuszczę.

Napisano

> Samochód dość mały i nudny, ale b. wygodny (siedzenia) i zawsze masz pewność że dojedzie tam gdzie

> ma dojechać. Silniki benzynowe w Toyocie to dla mnie jedne z najlepszych silników.

a skąd ta pewność i co jest wyjątkowego w tych silnikach? Bo imho to samo można napisać o większości sprzedawanych dziś prostych benzynowców o podobnych pojemnościach/mocach.

Napisano

> Zgadza sie, ale dla mnie to sa pierdoly niewarte uwagi

> To, ze spalanie spada po zdjeciu nogi z gazu to wiedzialem juz od czasow motoroweru...

> Korbki z tylu, tez zawsze mnie smiesza, bo pewnie spora grupa uzytkownikow, nigdy nie otwierala

> nawet tych okien...

> Ja u siebie nigdy

> No ale przyczepic sie zawsze mozna I jeszcze, do twardych plastikow...

Brak kutyn i trzeszczace plastiki tez. facepalm%5B1%5D.gif Nic nie jest potrzebne tylko jak juz cos masz to bez tego obejsc sie nie mozna. Ja nie wyobrazam soebie auta bez np centralnego czy zegarka a innym to nie przeszkadza.

Napisano

> a skąd ta pewność i co jest wyjątkowego w tych silnikach? Bo imho to samo można napisać o

> większości sprzedawanych dziś prostych benzynowców o podobnych pojemnościach/mocach.

Otoz to.

Napisano

> Brak kutyn i trzeszczace plastiki tez. Nic nie jest potrzebne tylko jak juz cos masz to bez tego

> obejsc sie nie mozna. Ja nie wyobrazam soebie auta bez np centralnego czy zegarka a innym to

> nie przeszkadza.

Kurtyny i trzeszczace plastiki jak najbardziejok.gif

Ale wczesniej wspomniales o korbach z tylu i chwilowym spalaniu wink.gif

Napisano

> Kurtyny i trzeszczace plastiki jak najbardziej

> Ale wczesniej wspomniales o korbach z tylu i chwilowym spalaniu

ja mam z tyłu korby i widzę tego dwie wady: szyby samoczynnie minimalnie opadają podczas jazdy, tak że co jakiś czas trzeba dociągnąć korbą. A jak dzieciak podrośnie, to będzie tym kręcił. A tak mógłbym zablokować, albo chociaż sam zamknąć jak otworzy.

No i jeszcze jedna zaleta: w swoim aucie mogę otworzyć szyby z pilota. Zawsze to robię jak samochód postoi na słońcu zanim wsiądę, żebym się nie dusił. Przez to że mam elektryczne tylko z przodu, otwiera się tylko przód, a tak mogłyby wszystkie i wietrzenie by było lepsze.

Za to praktycznej zalety korbek nie widzę ani jednej

Napisano

> Za to praktycznej zalety korbek nie widzę ani jednej

nie zepsują się smile.gif

Napisano

> korbki z tylu czy brak kurtyn

> w acuie za ponad 60k to juz jest kpina.

Ja mam z tylu korbki - i z pelna premedytacja je wybralem. Nie pamietam, kiedy ostatni raz bylo otwierane okno z tylu w moich autach - wiec kasa za elektryke tylu poszla na inne rzeczy (podlokietnik na przyklad) niewiem.gif

Napisano

> Ja mam z tylu korbki - i z pelna premedytacja je wybralem. Nie pamietam, kiedy ostatni raz bylo

> otwierane okno z tylu w moich autach - wiec kasa za elektryke tylu poszla na inne rzeczy

> (podlokietnik na przyklad)

Mozna otworzyc z pilota, mozna zablokowac przed dziecmi. Nie opuszczaja sie.

Napisano

zależy do czego chcesz auto, jeżeli zależy Ci na bezawaryjności, przynajmniej jak największej i będziesz nim długo śmigał to bierz toyote, jeżeli lubisz super wyczucie drogi to chyba focus II ma najlepszą zawiechę, a Astra III... nie wiem czy się czymś wyróżnia

Napisano

> Otoz to.

Pewnie chodzi o łańcuch rozrządu i dość korzystny stosunek moc/pojemność/spalanie jak na niedoładowany silnik.

Napisano

> Pewnie chodzi o łańcuch rozrządu i dość korzystny stosunek moc/pojemność/spalanie jak na

> niedoładowany silnik.

To samo maja inni producenci, fiat, chevrolet, vw, kia/hyundai. IMO teraz wszystkie wolnossace sa bezawaryjne.

Napisano

> Mozna otworzyc z pilota

Nawet przednie mi sie nie otwieraja z pilota smile.gif

> mozna zablokowac przed dziecmi.

Racja - ale jakos nie zdazylo mi sie, zeby mi jakiekolwiek dziecko otworzylo szybe na korbke - moze jakies dziwnie spokojne dzieci woze smile.gif Ta na boku, to w autach ktróre widziałem, nie dało rady zablokować jednego okna - tylko wszystkie - wiec blokuje jak cos i sobie - troche bez sensu rozwiazanie IMHO hmm.gif

> Nie opuszczaja sie.

No mam to szczescie, ze w moim aucie w ogole sie nie chca opuszczac - kontrolowalem na poczatku co 2 tyg, potem co miesiac, 3 mies a teraz jak sie przypomni - siedza na swoich miejscach

Inna sprawa, ze zadna z tych zalet nie przewyzsza zalet z posiadania np. podlokietnika, ktory za koszt tych elekt. szyb kupilem

Napisano

Nie masz to trudno ale co nie zmienia faktu, ze posiadanie nowoczesnego telewizora z pilotem ojest lepsze od rubina z PRL. Rozumiem, ze TSI czyli vw. Jednym potrzebne drugim nie zlosnik.gif

Napisano

> Nie masz to trudno ale co nie zmienia faktu, ze posiadanie nowoczesnego telewizora z pilotem ojest

> lepsze od rubina z PRL. Rozumiem, ze TSI czyli vw. Jednym potrzebne drugim nie

Dziwne porownanie. Bardzo nietrafione.

Ale konkluzja calkowicie prawidlowa - mi el. szyby z tylu nie sa ptrzebne i chwala VW, ze daje mi wybor - podlokietnik, czy szyby. Bo "wschodnie" auta tego wyboru nie daja - dostajesz szyby stosunkowo wczesnie, ale, zeby miec podlokietnik, placisz za duzo drozsza wersje i w niej za mnostwo rzeczy, ktorych nie potrzebujesz. A tak, w prostej wersji z korbkami z tylu mam np. tempomat, podlokietnik i klimatronik i zaplacilem nieduzo ok.gif

Napisano

> Auris

> Jest dosyć blisko więc chyba się przejadę obejrzeć. Co sądzicie o takim zakupie.

Na chwile obecną mocno interesuję się zakupem corolli E15, byłem w salonie i siedziałem najpierw a Auris-ie potem w corolce i imho corolla mam więcej miejsca i jest lepiej wykonana. W tych pieniądzach można poszukać corolli jej plusem jest to że jej nie ściągają z niemiec, bo jej tam nie sprzedają i większość modeli jest z salonu PL ok.gif

Napisano

> a skąd ta pewność i co jest wyjątkowego w tych silnikach?

VVTI -zmienne fazy rozrządu, silnik b.elastyczny, można go kręcić b.wysoko bez szkody na silniku no i cichy no i na łańcuchu

Napisano

> VVTI -zmienne fazy rozrządu, silnik b.elastyczny, można go kręcić b.wysoko bez szkody na silniku no

> i cichy no i na łańcuchu

po FL 6 skrzynia ok.gif

Napisano

> VVTI -zmienne fazy rozrządu, silnik b.elastyczny, można go kręcić b.wysoko bez szkody na silniku no

> i cichy no i na łańcuchu

Jak kazdy inny jedzie gora grinser006.gif b wysoko to ile 10k rpm? Kreci tyle co inne.

Napisano

> Auris

Hmmm...

Ałris jak ałris, koledzy +/- wymienili plusy dodatnie i plusy ujemne tego sprzętu.

Od siebie dołożę to, że 1,6 benz to całkiem zacny silnik.

Natomiast podpiszę się pod tym, co powieziano - cena nie zachęca.

Przeleciałem "swoje źródło" i za +/- taką cenę można wyjąć auta z o połowę niższym przebiegiem i minimum o 2 lata młodsze. ALE - silnik 1,3 i wyposażenie Terra i wersja ciężarowa.

Jak na 4-letnie auto...

Hmmmm...

Niby Toyota ma dobre rezyduale, ale biorąc pod uwagę minusy (sprowadzony, benzynowy i to ten teoretycznie więcej żłopiący)...

No nie zachęca - taki mój pkt widzenia.

Napisano

> Ja korzystam chociazby po to, ze wystarczy lekko noge z gazu zdjac i spalanie spada.

to po co Ci wtedy zegarek ? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Tu nie chodzi

> o to czy uzywasz czy nie to jest po prostu debilizm japonczykow, korbki z tylu czy brak kurtyn

> w acuie za ponad 60k to juz jest kpina. No ale to sluzbowka wiec nie wymagam nic wiecej.

to chyba mowimy o wersji Basic ... zlosnik.gif

> Za podobna kasa masz lepiej wyposazona konkurencje.

pewnie tak zlosnik.gif kwestia odsprzedazy tez zapewne jest istotna ... z TOYOTA jest PRAWIE tak jak z PASSATEM zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Dziwne porownanie. Bardzo nietrafione.

> Ale konkluzja calkowicie prawidlowa - mi el. szyby z tylu nie sa ptrzebne i chwala VW, ze daje mi

> wybor - podlokietnik, czy szyby. Bo "wschodnie" auta tego wyboru nie daja - dostajesz szyby

> stosunkowo wczesnie, ale, zeby miec podlokietnik, placisz za duzo drozsza wersje i w niej za

> mnostwo rzeczy, ktorych nie potrzebujesz. A tak, w prostej wersji z korbkami z tylu mam np.

> tempomat, podlokietnik i klimatronik i zaplacilem nieduzo

a to dziwne, w PL tempomat byl dopiero od wersji SOL busted.gif

Napisano

> a to dziwne, w PL tempomat byl dopiero od wersji SOL

Ale ja przecie nie o toyce pisze, tylko o skodzie - w toyce o ile wiem, wyposazenia nie mozna sobie wybrac - jest sie skazanym na pakiety

Napisano

> Ale ja przecie nie o toyce pisze, tylko o skodzie - w toyce o ile wiem, wyposazenia nie mozna

> sobie wybrac - jest sie skazanym na pakiety

aha, ok wink.gif

mozna w bardzo niewielkim zakresie ... no.gif

Napisano

> Hmmm...

> Ałris jak ałris, koledzy +/- wymienili plusy dodatnie i plusy ujemne tego sprzętu.

to ja dodam od siebie, jako posiadacz ....

plastiki dramatyczne nie sa, po 4 latach prawie nie trzeszcza ... nagorzej jest po mocnym naslonecznieniu i wlaczeniu klimatyzacji ... wtedy owszem no.gif

auto made in GB jest znacznie gorszej jakosci wykonania niz corolla by JP ... roznica jest widoczna golym okiem ... ok.gif

Samochod jest praktycznie bezobslugowy .... Wprawdzie w moim D4D wymieniana byla turbina, ale w ojca 1,6 Dual VVTi nic sie nie dzieje ... kompletnie nic ok.gif

Aha, oryginalne klocki maja 80 kkm i do wymiany jeszcze troche dadza rade zlosnik.gifok.gif wiec jak narazie z eksploatacji wymieniane byly filtry, olej i raz plyn hamulcowy ok.gif

Napisano

> Aha, oryginalne klocki maja 80 kkm i do wymiany jeszcze troche dadza rade wiec jak narazie z

> eksploatacji wymieniane byly filtry, olej i raz plyn hamulcowy

A to jakies osiagniecie? matryca przejechalem 110 kkm i na koniec klocki wciaz byly, jak stwierdzil koles na przegladzie "prawie jak nowki" niewiem.gif

Napisano

> plastiki dramatyczne nie sa, po 4 latach prawie nie trzeszcza ... nagorzej jest po mocnym

> naslonecznieniu i wlaczeniu klimatyzacji ... wtedy owszem

Dobrej jakości plastiki skończyły się w Toyocie razem z E11.

Potem było i będzie już tylko gorzej - wymogi ekologii.

W porównaniu z nastoletnią E11 to samochody za 200+kpln plastiki mają jakości żenująco niskiej.

Aha i nie mówię tu o pogumowanym wierzchu tablicy rozdzielczej, żeby pan czesio jak wsiada do fury to ze znawstwem stwierdził "mmmm, mniętkie, JAKOŚĆ, paaaanie!".

Napisano

> A to jakies osiagniecie? matryca przejechalem 110 kkm i na koniec klocki wciaz byly, jak stwierdzil

> koles na przegladzie "prawie jak nowki"

Kwestia tylko i wyłącznie stylu jazdy i miejsca eksploatacji.

Napisano

> Kwestia tylko i wyłącznie stylu jazdy i miejsca eksploatacji.

ano wlasnie ...

ok.gif

Napisano

> A to jakies osiagniecie? matryca przejechalem 110 kkm i na koniec klocki wciaz byly, jak stwierdzil

> koles na przegladzie "prawie jak nowki"

moze i nie osiagniecie, ale podobny styl jazdy w CLIO II ph2 owocowal wymiana klockow przednich po 20 kkm .... w SEACIE MY 97 po 15 kkm no.gif

zapytaj MISKA_WAW na ile Mu starczaja klocki w MPSie ... uslyszysz ze na MAŁO KKM i nadal bedziesz mowil o "wyczynie" czy chłamowatych czesciach ? zlosnik.gif

Napisano

> W środku też dziwny

> design z tą "skocznią narciarską" na środku. Ale najgorsze imho są materiały: kiepsko

> spasowane plastiki, skrzypiące przy każdym dotknięciu.

Miałem trochę do czynienia z Aurisem HSD - więc do silnika trudno mi się odnieść, ale wnętrze raczej jest podobne (co najwyżej poszycia tapicerskie są inne) i co do wnętrza, to uważam, że jest całkiem OK. Nic mi w każdym razie nie skrzypiało i nie trzeszczało zlosnik.gif - a fotele przednie wydawały mi się całkiem wygodne jak na kompakta.

Napisano

> Aha i nie mówię tu o pogumowanym wierzchu tablicy rozdzielczej, żeby pan czesio jak wsiada do fury

> to ze znawstwem stwierdził "mmmm, mniętkie, JAKOŚĆ, paaaanie!".

a jak się mierzy jakość tworzyw sztucznych użytych na desce rozdzielczej? Bo jak mniemam taki spec jak ty opiera swoje opinie szczegółowych i racjonalnych badaniach

Napisano

> a jak się mierzy jakość tworzyw sztucznych użytych na desce rozdzielczej?

organoleptycznie rotfl.gif

Napisano

> Miałem trochę do czynienia z Aurisem HSD - więc do silnika trudno mi się odnieść, ale wnętrze

> raczej jest podobne (co najwyżej poszycia tapicerskie są inne) i co do wnętrza, to uważam, że

> jest całkiem OK. Nic mi w każdym razie nie skrzypiało i nie trzeszczało - a fotele przednie

> wydawały mi się całkiem wygodne jak na kompakta.

być może ten egzemplarz co ja oglądałem był jakiś felerny. Chyba musiało tak być, bo gdyby wszystkie były takie, to nie wierzę, że ktoś by chciał to kupować za takie ceny.

Napisano

> a jak się mierzy jakość tworzyw sztucznych użytych na desce rozdzielczej? Bo jak mniemam taki spec

> jak ty opiera swoje opinie szczegółowych i racjonalnych badaniach

Macasz organoleptycznie i autorytatywnie stwierdzasz.

Wiesz - chłopcy z komiksów jakiś czas temu stwierdzili, że "jak deska po wierzchu miętka, to je JAKOŚĆ, paaaanie".

Że wszystko inne jest żałośnie twarde i wystarczy paznokciem przejechać, żeby porysować, a całość zimą trzaska jak polana w kominku to inna inszość.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.