Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn hamulcowy do aut z ESP

Featured Replies

Napisano

Zazwyczaj stosowałem płyn hamulcowy DOT 4 (bez większego znaczenia jaki, byle miał wysoka temp wrzenia) bo wiele z nich nadaje się także do aut z systemem ABS. Ale pytanie czy do aut z ESP można stosowac także DOT 4 do aut z ABSem czy raczej już nowocześniejsze płyny o niskim współczynniku lepkości jak:

Textar DOT 4 PRO

ATE SL 6

Napisano

A co jest napisane w instrukcji?

Napisano
  • Autor

> A co jest napisane w instrukcji?

zlecić wymiane płynu serwisowi co 2 lata zlosnik.gif

Napisano

> zlecić wymiane płynu serwisowi co 2 lata

Powinna być jakas specyfikacja hmm.gif

Napisano

> zlecić wymiane płynu serwisowi co 2 lata

ostatnio lali mi w ASO z węża, też nie powiem, co to było niewiem.gif

Napisano

> Powinna być jakas specyfikacja

płyn spełniający normę 0943746575484376374384747455.04984.9484747.84387484.7457585.8747457585? grinser006.gif

Napisano

jak to nie jest jakiś stary hebel to proponuje zainteresować się płynem Dot 5.1 który jest idealny do samochodów z układem ABS/ESP waytogo.gif

Napisano

Dobry, niekomercyjny dot 4 jak Esp,asr,abs ma co robić grinser006.gif, albo dot 5.1 ok.gif

Napisano

Zalej to sobie SL6 od ATE. Najbardziej uniwersalny płyn hamulcowy do aut z ABS/ESP. 5,1 nie lej bo wątpię że będziesz pamiętał by chociaż raz na pół roku spuścić płyn z samych zacisków i uzupełnić świeżym. 5,1 bardzo mocno chłonie wilgoć. Do jazdy na codzień zupełnie zbędny.

Napisano

> Zazwyczaj stosowałem płyn hamulcowy DOT 4 (bez większego znaczenia jaki, byle miał wysoka temp

> wrzenia) bo wiele z nich nadaje się także do aut z systemem ABS. Ale pytanie czy do aut z ESP

> można stosowac także DOT 4 do aut z ABSem czy raczej już nowocześniejsze płyny o niskim

> współczynniku lepkości jak:

> Textar DOT 4 PRO

> ATE SL 6

A wiesz, że wymiana w ASO wraz z płynem to koszt ok 230 zł?

Napisano

> A wiesz, że wymiana w ASO wraz z płynem to koszt ok 230 zł?

A wiesz, że wymiana poza ASO wraz z DOBRYM płynem to koszt ok 80 zł. Jest różnica?

Napisano
  • Autor

> A wiesz, że wymiana w ASO wraz z płynem to koszt ok 230 zł?

1. Nie widze uzasadnienia płacić za coś co mogo bez większego problemu zrobić sam.

2. Zaoszczędzone 150 PLN (choć to nie jest kluczowa sprawa) można przeznaczyć na dowolnie wybrany cel zlosnik.gif

Napisano

pewien pan z firmy Bosch na szkoleniach kazał lać do aut z ESP jakiś specjalny płyn DOT4 o zmniejszonej lepkości ( Dot 4 HP ) zlosnik.gif

ale całkiem możliwe, że to była tylko propaganda skoro to Bosch organizował i prowadził oink.gif

Napisano

> pewien pan z firmy Bosch na szkoleniach kazał lać do aut z ESP jakiś specjalny płyn DOT4 o

> zmniejszonej lepkości ( Dot 4 HP )

> ale całkiem możliwe, że to była tylko propaganda skoro to Bosch organizował i prowadził

moze tak, ale pompa ABS potrzebuje dobrego smarowania itp, itd. ... .

Napisano

> moze tak, ale pompa ABS potrzebuje dobrego smarowania itp, itd. ... .

lepkość zmniejszona celem lepszego przepływu przez pompę, żeby płyn nie stał za mocno w kanalikach, tylko miał przepływ.

Ale jak już pisałem mówił to gość z Boscha, na ichnim szkoleniu o układach hamulcowych. Więc coś tam na pewno było propagandy

Napisano

W moich autach: mazda 6 2005r, a8 2004r i teraz mazda 6 2008r jest zalany DOT 4. W obecnym jeszcze nie zmieniłem (aso zmieniło na ostatnim przeglądzie), ale też jest DOT 4, wszystkie auta miały ESP i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w działaniu hamulców.

Jeśli DOT 4 nadaje się do aut z ABS, czyli do zdecydowanej większości, to nie widzę powodu dla którego nie miałby się nadawać do aut z ESP. W końcu mechanicznie ESP to rozbudowany ABS.

Napisano

> 1. Nie widze uzasadnienia płacić za coś co mogo bez większego problemu zrobić sam.

A to sie dopiero okaże po fakcie. Sama wymiana jest banalna ale poprzedzające ją poluzowanie/ odkręcenie odpowietrzników juz nie koniecznie i wtedy poniższy pkt 2 ma troche inny sens

Wiele zależy od tego kiedy był wcześniej ruszany odpowietrznik.

Ja w 4 letniej Astrze jak chciałem wymienić płyn to upitoliłem oba odpowietrzniki od cylinderków na tylnych kołach a przód gdzie są zaciski poszedł jak po maśle.

> 2. Zaoszczędzone 150 PLN (choć to nie jest kluczowa sprawa) można przeznaczyć na dowolnie wybrany

> cel

np zakup zacisku/cylinderka po urwaniu odpowietrznika biglaugh.gif

Napisano

> A to sie dopiero okaże po fakcie. Sama wymiana jest banalna ale poprzedzające ją poluzowanie/

> odkręcenie odpowietrzników juz nie koniecznie i wtedy poniższy pkt 2 ma troche inny sens

> Wiele zależy od tego kiedy był wcześniej ruszany odpowietrznik.

> Ja w 4 letniej Astrze jak chciałem wymienić płyn to upitoliłem oba odpowietrzniki od cylinderków na

> tylnych kołach a przód gdzie są zaciski poszedł jak po maśle.

> np zakup zacisku/cylinderka po urwaniu odpowietrznika

dodajmy, że w niektórych pojazdach wymiana płynu bez komputera diagnostycznego jest w ogóle niemożliwa hehe.gif

Nie wiem jak to jest w Natkowej Buni, ale jest taka opcja alien.gif

Napisano

> A to sie dopiero okaże po fakcie. Sama wymiana jest banalna ale poprzedzające ją poluzowanie/

> odkręcenie odpowietrzników juz nie koniecznie i wtedy poniższy pkt 2 ma troche inny sens

> Ja w 4 letniej Astrze jak chciałem wymienić płyn to upitoliłem oba odpowietrzniki od cylinderków na

> np zakup zacisku/cylinderka po urwaniu odpowietrznika

To w ASO przy urwaniu odpowietrznika dadzą nowy zacisk gratis?

Napisano

> To w ASO przy urwaniu odpowietrznika dadzą nowy zacisk gratis?

Dla mnie to mogą dać całe nowe auto grinser006.gif albo rozwiercić zacisk i dać nowy odpowietrznik. Przecież po to dałbym do ASO by nikt niczego nie urwał.

Napisano

> Dla mnie to mogą dać całe nowe auto albo rozwiercić zacisk i dać nowy odpowietrznik. Przecież po

> to dałbym do ASO by nikt niczego nie urwał.

Bo w ASO to czarodziej pracują i za pomocą czarodziejskiego pierścienia Arabelli odkręcą Ci zapieczony odpowietrznik itp hahaha.gif

Napisano

> Dla mnie to mogą dać całe nowe auto albo rozwiercić zacisk i dać nowy odpowietrznik. Przecież po

a myślisz że w ASO są najlepsi fachowcy ? wręcz przeciwnie to banda nowicujszy, którzy uczą się na Twoim aucie i poźniej często otwierają swoje biznesy specjalizując się w danej marce

Napisano

hahaha faktycznie z wlasnej kieszeni zaplaca za wymienione czesci hehe.gif

Napisano

> Bo w ASO to czarodziej pracują i za pomocą czarodziejskiego pierścienia Arabelli odkręcą Ci

> zapieczony odpowietrznik itp

W ASO doradca na okoliczność urwania odpowietrznika stwierdzi że podczas kontroli układu hamulcowego stwierdzono nieszczelność / korozję cylinderka hamulcowego i w zw. z powyższym konieczna jest natychmiastowa wymiana powyższej części. Umotywuje to względami ekonomicznymi - płacimy tylko za jednokrotna wymianę płynu hamulcowego i oczywiście powoła się na ulubiony aspekt czyli zagrożenie życia i bezpieczeństwa w ruchu drogowym old.gif

Napisano
  • Autor

płyn był wymieniany wcześniej 2 lata temu. W innym aucie przed zabraniem się za odpowietrzniki spryskałem je WD40 na 15 min i odkręcały się aż miło.

Napisano
  • Autor

> pewien pan z firmy Bosch na szkoleniach kazał lać do aut z ESP jakiś specjalny płyn DOT4 o

> zmniejszonej lepkości ( Dot 4 HP )

> ale całkiem możliwe, że to była tylko propaganda skoro to Bosch organizował i prowadził

z tego co widze to Textar i Ate nie mają płynu DOT 5.1 tylko właśnie lepciejszy DOT 4 gdzie różni się od tradycyjnych właśnie niższym współczynnikiem lepkości. Ponoc dzieki temu jest szybsza reakcja ukladu ABS, ESP.

Napisano

ja wymieniałem płyn w tym roku i do auta z dsc wybrałem ATE typ 200 ze względu na lepsze parametry temp niż SL6

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.