Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"German style"...

Featured Replies

Napisano

> ...czy jak to się pisze - pytanie z pogranicza moto i HP: czym się charakteryzuje?

nisko i szeroko - główne założenie kierunku

felga z "parapetem" obowiązkowo, do tego opona z naciągiem, koła w negatywie, lakier czarny aczkolwiek niekoniecznie, ostatnimi czasy popularyzuje sie czerwien z brokatem, pod maską clean look

z zewnatrz bez żadnych spojlerów i innych. Liczy się czysta estetyka

najlepsza baza sa wszelkiej maści v-weje audi itp

Napisano

> ...czy jak to się pisze - pytanie z pogranicza moto i HP: czym się charakteryzuje?

niski zawias , szerokie koła , brak pseudo tuningowych spojlerów

Napisano

> A w praktyce?

to samo :D najniżej jak się da i koła najszersze jakie wejdą zlosnik.gif

Napisano

> niski zawias , szerokie koła , brak pseudo tuningowych spojlerów

Szerokie i małe.

Napisano

> A w praktyce?

W praktyce moglbys wpisac w google.

reim02.jpg

Napisano
  • Autor

> W praktyce moglbys wpisac w google.

W google wpisałem - chodzi mi o modyfikacje. ok.gif

Napisano

> W google wpisałem - chodzi mi o modyfikacje.

sorry, edytowalem pierwszego posta. nie pamiętam jak z wnętrzem - nie chcę kłamać ale mile widziany rajdowy styl - kubły, szelki i klatka

Napisano

> A w praktyce?

Opel Corsa 1,0 tak niski, że pod zderzak nie zmieści się nawet paczka papierosów. Małe i możliwie szerokie koła. Opona zbyt szeroka aby auto siadło niżej. W środku przeważnie mix: klatka, skóra, wielkie audio.

Przerost formy nad treścią.

Napisano

> sorry, edytowalem pierwszego posta. nie pamiętam jak z wnętrzem - nie chcę kłamać ale mile widziany

> rajdowy styl - kubły, szelki i klatka

Wręcz przeciwnie. Fotele i pasy tak, ale poza tym zero wspólnych mianowników z autem rajdowym.

Napisano

> W praktyce bez dużej kasy wychodzi zwieśniaczenie samochodu.

Z dużą kasą też często to wychodzi.

Napisano

> to samo :D najniżej jak się da i koła najszersze jakie wejdą

A czym to się różni od "c hmm.gifult style"?

Napisano

> A czym to się różni od "c ult style"?

Cult to ładne koła czyli bez parapetu rotfl.gif

Ale wydaje mi się że to oznacza bardziej powrót do oryginału + smaczki jak gleba i felgi, bez niepotrzebnego tuningu icon_rolleyes.gif

Napisano

> Z dużą kasą też często to wychodzi.

No tak, ale jak już auto jeździ tak jak wygląda to chociaż jest jakieś racjonalne wytłumaczenie modyfikacji. W innym wypadku jest to przebieranie prosiaka w strój baletnicy i udawanie, że się ma nadobną partnerkę... zlosnik.gif

Napisano

> ... W środku przeważnie mix: klatka, skóra, wielkie audio ...

Klatek teraz nie spotykam wink.gif

Ale skorzane kubelki z szelkami i alkantarowa deska a na zewnatrz alu chromowane z czarnym srodkiem sa nadal na topie.

Jak dostane zgode to wrzuce kilka civikow i accordow z okolic Venlo i Nijmegen.

Wszystko w 'pure german style' biglaugh.gif

Napisano

Stylowym pośmiewiskiem nie mającym praktycznego zastosowania zlosnik.gif

Napisano

> Klatek teraz nie spotykam

Bo są prawnie zabronione.

> Ale skorzane kubelki z szelkami i alkantarowa deska a na zewnatrz alu chromowane z czarnym srodkiem

> sa nadal na topie.

> Jak dostane zgode to wrzuce kilka civikow i accordow z okolic Venlo i Nijmegen.

> Wszystko w 'pure german style'

Napisano

> No tak, ale jak już auto jeździ tak jak wygląda to chociaż jest jakieś racjonalne wytłumaczenie

> modyfikacji. W innym wypadku jest to przebieranie prosiaka w strój baletnicy i udawanie, że

> się ma nadobną partnerkę...

W praktyce w Niemczech mało który jeździ tak jak wygląda.

Napisano

> A w praktyce?

problem z pokonaniem progu zwalniajacego?

Napisano

IMHO najladniejszy styl ok.gif chyba na rowni z cult'em ok.gif

Napisano

> Przeprowadzka na wieś zobowiązuje?

Hehhe, RISPEKT! :-)

Napisano

> Idę do yamky..

> P.S. Jeszcze mieszkam w Stolnicy.

Naczyt' taki antysłoik?

Zamiast wozić stamtąd słoje i półtusze będziesz eksportował stajla?

Napisano

> Bo są prawnie zabronione.

Mówisz o Niemczech - nie można tam śmigać autem z klatką po normalnych drogach?

Napisano

> Mówisz o Niemczech - nie można tam śmigać autem z klatką po normalnych drogach?

Oficjalnie nie. Żadna klatka nie ma homologacji do użytku na drogach publicznych. W praktyce różnie z tym bywa.

Napisano

> Oficjalnie nie. Żadna klatka nie ma homologacji do użytku na drogach publicznych. W praktyce różnie

> z tym bywa.

Coś chyba naginasz.

A jak odbywają się tam w takim razie dojazdy do OS-ów rajdowych?

Przecież te samochody MUSZĄ być zarejestrowane i dopuszczone do użytku na drogach publicznych.

Napisano

> Coś chyba naginasz.

Znajdź mi klatkę, która ma homologację. Chociaż jedną klatkę.

> A jak odbywają się tam w takim razie dojazdy do OS-ów rajdowych?

> Przecież te samochody MUSZĄ być zarejestrowane i dopuszczone do użytku na drogach publicznych.

Przywieź na przegląd auto rajdowe z klatką i cywilne z klatką - przekonasz się, że diagnosta jest bogiem.

Auta rajdowe mają połowę rzeczy na drodze wyjątku i indywidualnej oceny diagnosty/rzeczoznawcy. W aucie cywilnym np masz mieć fotel w regulacją. W rajdowych już nie. O tym, że np rajdowe felgi nie są oficjalnie dopuszczone do ruchu w Niemczech też pewnie nie wiesz?

Napisano

> Coś chyba naginasz.

> A jak odbywają się tam w takim razie dojazdy do OS-ów rajdowych?

> Przecież te samochody MUSZĄ być zarejestrowane i dopuszczone do użytku na drogach publicznych.

peweni tak samo jak w PL. czyli nielegalnie ale nikt się tego nie czepia. Brak odpowiednich przepisów regulujących ruch aut sportowych (nie mylić z tuningowanymi brykami) po drogach publicznych. FIA swoje, homologacja drogowa swoje.

Napisano

> peweni tak samo jak w PL. czyli nielegalnie ale nikt się tego nie czepia. Brak odpowiednich

> przepisów regulujących ruch aut sportowych (nie mylić z tuningowanymi brykami) po drogach

> publicznych. FIA swoje, homologacja drogowa swoje.

no co Ty?! To WRC nie ma homologacji drogowej i nie jest street legal?!

Napisano

Przyjacielu - nie chce mi się wierzyć, że cała zabawa opiera się na "jakoś to będzie".

Gdyby samochody te nie były street-legal to wówczas byłby nakaz targania ich między OS-ami na lawetach. Proste.

FIA nie podpisałaby się pod taką partyzantką.

Napisano

> Przyjacielu - nie chce mi się wierzyć, że cała zabawa opiera się na "jakoś to będzie".

> Gdyby samochody te nie były street-legal to wówczas byłby nakaz targania ich między OS-ami na

> lawetach. Proste.

> FIA nie podpisałaby się pod taką partyzantką.

Znajdź zatem klatkę, która nie jest "for racing use only". Sprawdź też na jakich oponach jadą.

Napisano

> Znajdź zatem klatkę, która nie jest "for racing use only". Sprawdź też na jakich oponach jadą.

Yhy.

Ja to wszystko rozumiem.

Tylko powiedz mi proszę, w jaki sposób jest to legalizowane do dojazdów.

Na dojazdach też dochodzi do zdarzeń drogowych, a w przypadku nielegalnych przeróbek natychmiast może być podstawa do odmowy uznania roszczeń ze strony ubezpieczycieli (mówię o OC i poza granicami naszego kraju).

Napisano

> no co Ty?! To WRC nie ma homologacji drogowej i nie jest street legal?!

nie ma z takim wypozażeniem jakim startuje w rajdach.

przykład nr 1: opony bez znaczka "E" cool.gif

Napisano

> Yhy.

> Ja to wszystko rozumiem.

Ciesze się wink.gif

> Tylko powiedz mi proszę, w jaki sposób jest to legalizowane do dojazdów.

> Na dojazdach też dochodzi do zdarzeń drogowych, a w przypadku nielegalnych przeróbek natychmiast

> może być podstawa do odmowy uznania roszczeń ze strony ubezpieczycieli (mówię o OC i poza

> granicami naszego kraju).

O to zapytaj już znajomych z Fiat Auto Poland. Ja w temat nigdy nie wnikałem. Wiem tylko, ze rajdowka w zadnym wypadku nie jest street legal - i to nawet jeśli będzie to grupa N.

Napisano

> nie ma z takim wypozażeniem jakim startuje w rajdach.

> przykład nr 1: opony bez znaczka "E"

I kierownice pozbawione Airbag'a.

I fotele bez homologacji drogowej.

I potezna inmgerencja w uklad hamulcowy.

I norma spalin.

I oswietlenie.

I kilka innych "drobiazgow".

wink.gif

Napisano

> I kierownice pozbawione Airbag'a.

> I fotele bez homologacji drogowej.

> I potezna inmgerencja w uklad hamulcowy.

> I norma spalin.

> I oswietlenie.

> I kilka innych "drobiazgow".

takich jak pasy bezpieczeństwa, zmiana rozstawu kół(!), usunięcie lub zastąpienie trzyliterowych elektronicznych systemów wspomagających, nietrzymania norm dot. poziomu hałasu, poważne zmiany w zawieszeniu (punkty mocowań i sposób mocowań), czy choćby niehomologowany rozmiar i kształt lusterek. palacz.gif

Napisano

> A czym to się różni od "c ult style"?

Cult chyba powinien iść bardziej w retro + często połączony jest z jakimiś "absurdalnymi" dodatkami typu bagażnik na dach, walizka, itp.(w germanie ma być z zewnątrz max czysto, nawet znaczki zazwyczaj się usuwa), i niezbyt urodziwymi kolorami(w germanie głównie czarny i ogólnie ciemne kolory, chociaż są wyjątki), no i felgi niekoniecznie z parapetem - co jest podstawą przy germanie który bardziej też moim zdaniem nastawiony jest w kierunku "usportowienia" wizerunku auta a cult w stonę "wyglądania" - czyli coś jak praktyczność vs moda - ogólnie to cult wygląda trochę na taki german dla mięczaków grinser006.gif

Ten sam model: cult vs german:

reetro057lxxw4.jpg

3K2Sj8upsG49CqiRcyx83kyzMOI2CKgnGRXKQ24k.jpg

Napisano

> Rzecz gustu.

Zawsze jak widzę takie autko, to zastanawiam się co ci ludzie w tym widzą.

10_195_45_R15_Toyo_T1R_3.jpg

Jak coś takiego może się podobać? Wygląda to jakby koleś wykosztował się na fele, a na opony już kasy nie starczyło.

Nie jest to oczywiście prawdą zważywszy na to jak wygląda reszta.

Jeszcze można to zrozumieć jak błotniki nie są poszerzane. Wtedy fela wystaje, ale opona zmieści się w nadkole.

Ale są też sztuki z szerokimi nadkolami a la maluch żurawia, a i tak naciąg jest sick.gif

Gdyby nie koła te autka były by całkiem ładne, a tak wolę już tuning Calibry niż to.

Napisano

> Zawsze jak widzę takie autko, to zastanawiam się co ci ludzie w tym widzą.

Ja też się zastanawiam, dodatkowo te pajacowanie żeby nic nie urwać i "przetaczanie" się przez progi zwalniające icon_rolleyes.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Zawsze jak widzę takie autko, to zastanawiam się co ci ludzie w tym widzą.

na cementowni ktoś to kiedyś określił fajnie: "wygląda jak za ciasne spodnie na grubej d..." hehe.gif

Napisano

> na cementowni ktoś to kiedyś określił fajnie: "wygląda jak za ciasne spodnie na grubej d..."

Pasuje jak ulał do 3/4 kobiet w Niemczech...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.