Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OPEL Corsa C 1.8i vs TOYOTA Yaris TS Igr. 1.5i

Featured Replies

Napisano

> ile wiecej spali yaris 1.5 od 1.0 ?

> 1L na 100km?

> poza tym za spalanie glownie odpowiana masa i opor powietrza auta

> pojemnosc silnika ma drugorzedne znaczenia (mowa o tym samym typoszegeru silnikow czyli np: R4 1.4

> vs R4 1.8)

Muszę odbyć szczerą rozmowę z moim Punto. Ten debilny samochód chyba przespał te lekcje na których Ty byłeś i żre zawsze paliwo w ilościach dwucyfrowych hehe.gif Czasem myślę że ja nawet gazu nie dotykam rotfl.gif

Niestety nie jest tak pięknie jak piszesz zlosnik.gif Może to jest jakoś bliskie prawdy na trasie, ale w mieście to większa pojemność ciągnie pięknie. I nie jest to 1 litr na setkę różnicy zlosnik.gif

Jak widzę że Punto mi spaliło 8/100 to się cieszę jak dziecko hehe.gif 12/100 to raczej proza dnia codziennego w mieście zlosnik.gif

Napisano

> No a mi raz w trasie obskoczył 12. I co z tego?

Nic. Znaczy się, że założyłeś jakieś ciężkie buciory :-)

U mnie to nie była jednorazowa akcja, ma tak od 10kkm :D

Fakt, że po emerycku nie jeżdżę...

Napisano

> kup sobie samochód a nie Toyote

Ty, cicho bo jak zaraz siądą na fiata to się nie pozbieramy.

Napisano

> Jak widzę że Punto mi spaliło 8/100 to się cieszę jak dziecko 12/100 to raczej proza dnia

> codziennego w mieście

W mieście, w mrozy w okolicach minus dwudziestu stopni, mój civic 5D 1.4 nie spalił mi więcej jak około 9 litrów lpg. Najwięcej spalił podczas jazdy po autostradzie z relatywnie wysokimi prędkościami na jakie może sobie pozwolić ten samochód, bo 9,5 litra lpg z włączoną klimą.

Spalanie z ostatniego tankowania to około 7,6 litra LPG. Jazda tylko miejska to około 8 litrów lpg.

Może coś mega ciężkiego w bagażniku wozisz ? zlosnik.gif

Napisano

> W mieście, w mrozy w okolicach minus dwudziestu stopni, mój civic 5D 1.4 nie spalił mi więcej jak

> około 9 litrów lpg. Najwięcej spalił podczas jazdy po autostradzie z relatywnie wysokimi

> prędkościami na jakie może sobie pozwolić ten samochód, bo 9,5 litra lpg z włączoną klimą.

> Spalanie z ostatniego tankowania to około 7,6 litra LPG. Jazda tylko miejska to około 8 litrów lpg.

> Może coś mega ciężkiego w bagażniku wozisz ?

Weź pod uwagę, że w Kravitza P2 siedzi mało oszczędny silnik o pojemności 1.8 i średnie prędkości przy jeździe po LU i Wawie różnią się diametralnie...

Napisano

> Weź pod uwagę, że w Kravitza P2 siedzi mało oszczędny silnik o pojemności 1.8 i średnie prędkości

> przy jeździe po LU i Wawie różnią się diametralnie...

1.8 ? A to przepraszam - sądziłem że pisze o pojemności 1.4.

Co do prędkości, to sądzę że zależy od konkretnych tras - uogólnienie nie będzie miarodajne żeby porównywać spalanie.

Napisano

Obawiam się, że wybrałeś nieco wykluczające się kryteria: duża moc w klasie B, nadwozie 5d i jeszcze do tego cena plasująca poszukiwania na początku lat 2000. Z czegoś będziesz musiał zrezygnować, moim skromnym zdaniem: albo z przyspieszeń (mocy), albo z pięciorga drzwi.

Ja ze swojej strony proponuję zainteresować się Fiestą z jakimś mocniejszym silnikiem benzynowym. Prowadzić się będzie bardzo dobrze a wersje wyposażenia Ghia znajdziesz w pięciu furtkach.

Zdecyduj się, co jest dla Ciebie najważniejsze. A może....... porozmawiaj z żoną. ;-)

Pozdro

Bartek

Napisano

> Muszę odbyć szczerą rozmowę z moim Punto. Ten debilny samochód chyba przespał te lekcje na których

> Ty byłeś i żre zawsze paliwo w ilościach dwucyfrowych Czasem myślę że ja nawet gazu nie

> dotykam

> Niestety nie jest tak pięknie jak piszesz Może to jest jakoś bliskie prawdy na trasie, ale w

> mieście to większa pojemność ciągnie pięknie. I nie jest to 1 litr na setkę różnicy

> Jak widzę że Punto mi spaliło 8/100 to się cieszę jak dziecko 12/100 to raczej proza dnia

> codziennego w mieście

yikes.gif

Ja w leonie 1.8t bez większych problemów schodzę poniżej 12l/100 w Warszawie (średnie z ostatnich 3500km po mieście to 11.1l/100) a w trasie specjalnie nie przeginając robię 7.5/100( mój rekord to 6.3 ale ciężko było). W drugą stronę bez problemu mogę zrobić 20l/100 w mieście, ale jednak leon to dużo większy i cięższy samochód od punto.

Tak więc albo strasznie ciśniesz albo 1.8 w punto to mocno średni pomysł..

Napisano

> Tak więc albo strasznie ciśniesz albo 1.8 w punto to mocno średni pomysł..

Ten 1,8 to mocno suaby pomysł oslabiony.gif

Napisano

> Ja w leonie 1.8t bez większych problemów schodzę poniżej 12l/100 w Warszawie (średnie z ostatnich

> 3500km po mieście to 11.1l/100) a w trasie specjalnie nie przeginając robię 7.5/100( mój

> rekord to 6.3 ale ciężko było). W drugą stronę bez problemu mogę zrobić 20l/100 w mieście, ale

> jednak leon to dużo większy i cięższy samochód od punto.

> Tak więc albo strasznie ciśniesz albo 1.8 w punto to mocno średni pomysł..

Jeżdżę krótkie odcinki i stąd takie spalanie.

W trasie zejdę poniżej 8/100, a jak będę chciał to i poniżej 7/100 wink.gif Ale w tych warunkach Punto 2 1.2 paliłoby pewnie z 5/100. Jadę 90km/h, ledwo gaz dotykam, wyprzedzam tylko jak coś jedzie poniżej 70km/h zlosnik.gif

Odnoszę się do tego, że buda taka sama jak w Punto 1.2, ale spalanie nie będzie takie samo jak siedzi 1.8

Po Warszawie żeby Seicento paliło 10/100 to muszę chcieć, a w Punto 12/100 to wcale nie muszę chcieć.

A Seicento pali podobnie jak Punto 2 1.2

Napisano
  • Autor

> Obawiam się, że wybrałeś nieco wykluczające się kryteria: duża moc w klasie B, nadwozie 5d i

> jeszcze do tego cena plasująca poszukiwania na początku lat 2000. Z czegoś będziesz musiał

> zrezygnować,

lubie trudne tematy

dlatego ciekawy jestem innych propozycji

narazie auta pelniajace te warunki to:

yaris TS, Corsa C 1.8, Polo GTI, Panda 100HP

czekam na inne propozycje

> moim skromnym zdaniem: albo z przyspieszeń (mocy), albo z pięciorga drzwi.

> Ja ze swojej strony proponuję zainteresować się Fiestą z jakimś mocniejszym silnikiem benzynowym.

fiesta bardzo mi sie podoba ale tam jest najwiecej 1.6 100KM w 5d a waga auta jak toledo

bez sensu

> Prowadzić się będzie bardzo dobrze a wersje wyposażenia Ghia znajdziesz w pięciu furtkach.

> Zdecyduj się, co jest dla Ciebie najważniejsze. A może....... porozmawiaj z żoną. ;-)

> Pozdro

> Bartek

zona chcialaby najbardziej Impreze WRX/STI MY05-06 ale to inna para kaloszy zlosnik.gif

osobiscie najbardzij podoba mi sie yaris TS i najlatwiej znalesc go w budzie 5d

Napisano
  • Autor

> Przepraszam za OT ale utwardzone zawieszenie do wożenia dziecka... nie polecam, no chyba że masz

> równe drogi w okolicy

> Ja po przesiadce ze zglebionego uno do normalnego samochodu jestem w ciężkim szoku - jak mogłem to

> mojemu dziecku robić przez 2.5 roku?

nie porownuj zgebionego auta do fabrycznie lekko utwardzonych wersji

Napisano
  • Autor

> To sprzedaj tolka i kup leona

> latwiej sie prakuje, na maisto spokojnie daje rade no i jest raczej bezpieczniejszy od tych malych

> autek. Co do silnikow to wybor jest spory A jak nie to moze ibize 6L ??

byl taki pomysl ale leon jest za duzy i garaz przy wstawieniu dwuch aut bedzie do uzytku

ibiza/leon jest tylko 1.8T a to pali nie malo a wcale duzo szybsza od ww. aut nie jest

nie interesuje mnie tuning

Napisano

> Tylko że tam nikt nie zwraca uwagi na spalanie, a u nas miesiąc po zakupie będzie tutaj pytał o

> dobrego gazownika w okolicy , bo mu taka Corsa wciągnie w mieście 12/100

nie da rady. Tyle pali moja 140-konna beemka ważąca 1200kg. I to nie w mieście a w Warszawie. I to przy bardzo skróconej skrzyni.

Taka popierdółka będzie wciągać niewiele więcej niż odpowiednik z silnikiem 1.4... jeśli kierownik nie będzie "pałował" za mocno.

Przy pełnym wykorzystaniu mocy rzeczywiście będzie to w okolicach 12. Ale wtedy to i panda 1.1 tyle spali. Wiem, miałem cool.gif W zimie raz spaliła mi prawie 15l/100 przy zabawie.

Napisano

> lubie trudne tematy

> dlatego ciekawy jestem innych propozycji

> narazie auta pelniajace te warunki to:

> yaris TS, Corsa C 1.8, Polo GTI, Panda 100HP

> czekam na inne propozycje

O silnikach 100HP krąża opinie "olejożernych" więc jeśli ci to nie przeszkadza to może być niezły wybór bo poza tym to dość tanie auto.

Napisano

> lubie trudne tematy

> dlatego ciekawy jestem innych propozycji

> narazie auta pelniajace te warunki to:

> yaris TS, Corsa C 1.8, Polo GTI, Panda 100HP

> czekam na inne propozycje

Łatwo nie będzie, no może gdybyś miał nieco pojemniejszy budżet.

> fiesta bardzo mi sie podoba ale tam jest najwiecej 1.6 100KM w 5d a waga auta jak toledo

> bez sensu

Masz jeszcze wersję ST (2.0l i 150KM), ale ona występuje w nadwoziu 3d.

> zona chcialaby najbardziej Impreze WRX/STI MY05-06 ale to inna para kaloszy

> osobiscie najbardzij podoba mi sie yaris TS i najlatwiej znalesc go w budzie 5d

A siedziałeś już w tym Yarku? Jak dla mnie to jest tam ciasno.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> O silnikach 100HP krąża opinie "olejożernych" więc jeśli ci to nie przeszkadza to może być niezły

> wybór bo poza tym to dość tanie auto.

ja też bym brał Pande, może się narażę ale IMO w tej wersji też wygląda najlepiej z w/w - poza tym najmniejsza i najlżejsza - w KJS się chyba najlepiej sprawdzi zlosnik.gif

Napisano

> a moze cos innego?

Peugeot 206 SW S16. Możliwości transportowe na pewno największe. Osiągi (przyspieszenie, prowadzenie) w wersji hatchback miażdżą konkurencję, ale chyba nie było 5d. Dlatego SW to kombi, więc może być cięższe i już nie tak żwawe, ale to ciągle 2.0 138 KM i 190 Nm w aucie klasy B. Zależnie czy masz uprzedzenie do francuzów czy nie może to być ciekawa opcja.

Napisano

No niestety nie zgodze sie, 206 jest wolna niestety, nie bedzie takie wow jak w przypadku corsy C...

Poza tym ta awaryjnosc frown.gif

Napisano

> nie porownuj zgebionego auta do fabrycznie lekko utwardzonych wersji

No dobra, ale nie miałem też jakiejś super-hiper-gleby. Ot po prostu -40.

Napisano

W Corsie 1,8 GSi są krótsze i trochę utwardzone sprężyny, żadna gleba.

Ten silnik jest dość popularny w Oplach, jednak nie liczyłbym na spalanie rzędu 8l/100km w mieście.

Napisano

> Tylko że tam nikt nie zwraca uwagi na spalanie, a u nas miesiąc po zakupie będzie tutaj pytał o

> dobrego gazownika w okolicy , bo mu taka Corsa wciągnie w mieście 12/100

Ale kolega pisał, że che spalić 8 grinser006.gif, więc ten gaz jak nic za miesiąc będzie.

Napisano
  • Autor

> Życzę szczęścia w znalezieniu corsy 1.8, w dobrym stanie. Na gratce obecnie są 2 do wyboru

5d?

Napisano

> 5d?

No właśnie nie 5d, w Polsce trafić Corsę 1.8 "w pięciu furtkach" to jak strzał w totka. W Niemczech szybciej kupisz coś takiego mobile.de

Napisano
  • Autor

> No właśnie nie 5d, w Polsce trafić Corsę 1.8 "w pięciu furtkach" to jak strzał w totka. W Niemczech

> szybciej kupisz coś takiego mobile.de

wiem zlosnik.gif

dlatego chyba skupie sie na Yaris'ie TS 5d devil.gif

Napisano

> wiem

> dlatego chyba skupie sie na Yaris'ie TS 5d

Przymierz małżonke do jednego i do drugiego, bo sie możesz rozczrowac ilością miejsca w środku. W Yarku, oczywiście.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Mów za siebie.

> U mnie była sola, dorsz :-), śledź i łosoś.

> Nie przepadam za mułojadem.

Nie było turbota?

A co do tematu, wybrał bym Corse, choć założenia finansowe ograniczają wybór.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.