Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła mijania

Featured Replies

Napisano

Witam,

okazało się, że trzeba wymienić żaróweczkę od świateł mijania.

Pytanie jaka najlepsza? nie pamiętam jakie mam teraz, muszę znaleźć opakowanie. ale chciałbym mocniejsze, albo dające białe światło.

bo stwierdziłem, żę jak jeżdżę w nocy to przy tych jakoś tak nie do końca pewnie się czuję.

Napisano

daj reflektory do regeneracji, zasil żarówki przez przekaźniki i na 'zwykłych' Tungsram 55/65W H4 zobaczysz różnicę

nawet nie kupuj nic bluejakieśtamgówno, ostatecznie philips +20%

Napisano

> Witam,

> okazało się, że trzeba wymienić żaróweczkę od świateł mijania.

> Pytanie jaka najlepsza? nie pamiętam jakie mam teraz, muszę znaleźć opakowanie. ale chciałbym

> mocniejsze, albo dające białe światło.

> bo stwierdziłem, żę jak jeżdżę w nocy to przy tych jakoś tak nie do końca pewnie się czuję.

Ja mam instalacje zrobioną przez przekaźniki, dodatkowo mam wsadzone takie:http://allegro.pl/zarowki-xenon-farenheit-h4-100w-hid-diody-led-i1912033174.html żarówki i jestem bardzo zadowolony. Żarówki dają mocne białe światło ( mają 100W )

Napisano

> Ja mam instalacje zrobioną przez przekaźniki, dodatkowo mam wsadzone

> takie:http://allegro.pl/zarowki-xenon-farenheit-h4-100w-hid-diody-led-i1912033174.html żarówki

> i jestem bardzo zadowolony. Żarówki dają mocne białe światło ( mają 100W )

a instalacja, przede wszystkim kostki się z tego niesamowicie cieszą grinser006.gif

też miałem u siebie 100W żarówki i faktycznie świeciły bardzo dobrze, tylko po ok pół roku użytkowania musiałem wymienić popalone kostki i przewody sick.gif

Napisano

Bo zakładając mocniejsze żarówy, zmieniam przewody na grubsze grinser006.gif, o przekaźnikach już ktoś pisał wcześniej. wink.gif

Napisano
  • Autor

> daj reflektory do regeneracji, zasil żarówki przez przekaźniki i na 'zwykłych' Tungsram 55/65W H4

> zobaczysz różnicę

> nawet nie kupuj nic bluejakieśtamgówno, ostatecznie philips +20%

ok, dzięki. na razie kupię zwykłą i wymienie bo jutro jadę w trasę.

po powrocie pewnie oddam do reg. i zrobię tą instalację.

a tak wgl. na czym to polega? i jaki byłby koszt? u kogo to zrobić?

dość szybko chyba mi wysiadła ta żarówka. w okolicach kwietnia wymieniałem obie żarówki i jedna już padła.

Napisano

> Bo zakładając mocniejsze żarówy, zmieniam przewody na grubsze , o przekaźnikach już ktoś pisał

> wcześniej.

przekaźniki jak najbardziej są ok.gif to kable na odcinku przekaźnik kostka nie dały rady, a i same kostki się powypalały

Napisano

bo jak padnie jedna, to trzeba obie

elektryk samochodowy będzie wiedział co ma zrobić, kiedy mu powiesz, że chcesz światła mijania i drogowe po przekaźnikach

w moim miałem na oryginalnej instalacji i też dobrze świeciły, ale jak wspomniałem, na zwykłych żarówkach, a przekaźniki w kolumnie kierownicy ładnie schowane smile.gif

a jeśli już chcesz, to Ci napiszę o co chodzi

normalnie w uno jest tak: aku->włącznik->żarówki->masa

a trzeba zrobić dwa obwody: aku->włącznik-> przekaźnik->masa i aku->przekaźnik->żarówki->masa

wtedy obwód wysoko prądowy przez żarówki nie ma strat na włączniku i jaśniej świecą

przekaźniki dobre są elmot 541 30A

Napisano

> normalnie w uno jest tak: aku->włącznik->żarówki->masa

to się zgadza

> a trzeba zrobić dwa obwody: aku->włącznik-> przekaźnik->masa i aku->przekaźnik->żarówki->masa

spineyes.gif tak sobie siedzę przy pub2.gif i myślę, że musisz mi narysować z tego schemat, bo nie jarzę za chiny ludowe, na co przekaźnik do masy? hmm.gifniewiem.gif ten I przekaźnik steruje tym II czy jak?

Napisano

> przekaźniki dobre są elmot 541 30A

wiesz moze gdzie je dostac wysylkowo ? w wawie w zadnym motoryzacyjnym ich nie ma , sa w intercarsie po 30 zl sztuka...o podstawkach mozna wogole zapomniec...

Napisano

> tak sobie siedzę przy i myślę, że musisz mi narysować z tego schemat, bo nie jarzę za chiny

> ludowe, na co przekaźnik do masy? ten I przekaźnik steruje tym II czy jak?

42d6fb408abcccf6m.jpg

oto schemacik, przed chwilą narysowałem smile.gif mam nadzieje że wszystko jest przejrzyście narysowane

Napisano

> tak sobie siedzę przy i myślę, że musisz mi narysować z tego schemat, bo nie jarzę za chiny

> ludowe, na co przekaźnik do masy? ten I przekaźnik steruje tym II czy jak?

kurde, po Tobie się nie spodziewałem 270751858-jezyk.gif

przecież jak nie dasz masy, to nic nie będzie działało

pierwsze to obwód sterujący aku->przełącznik->cewka przekaźnika->masa, bądź też czarny przewód masowy/minusowy

drugie to obwód sterowany aku->styki sterowane w przekaźniku(ten sam przekaźnik co w pierwszym obwodzie, teraz łapiesz?)->żarówka/żarówki/zasilanie na żarówki 270751858-jezyk.gif ->masa, bo do niej wszystko się sprowadza wink.gif

Tschoob, jak chcesz, to Ci kupię nawet kilka (ostatnio chyba 15zł/sztuka) i może kiedyś, za sto lat, z halogenami odbierzesz, co Ty na to? biglaugh.gif

Napisano

> kurde, po Tobie się nie spodziewałem

> przecież jak nie dasz masy, to nic nie będzie działało

> pierwsze to obwód sterujący aku-drugie to obwód sterowany aku-

> Tschoob, jak chcesz, to Ci kupię nawet kilka (ostatnio chyba 15zł/sztuka) i może kiedyś, za sto

> lat, z halogenami odbierzesz, co Ty na to?

no to kup i kurierem razem z halogenami sie dogadamy zlosnik.gif

Napisano

> kurde, po Tobie się nie spodziewałem

lubię zaskakiwać 270751858-jezyk.gif

> przecież jak nie dasz masy, to nic nie będzie działało

to jasne, jak słońce smile.gif

> pierwsze to obwód sterujący aku-drugie to obwód sterowany aku-

a teraz to jarzę waytogo.gif

Napisano

> Ja mam instalacje zrobioną przez przekaźniki, dodatkowo mam wsadzone

> takie:http://allegro.pl/zarowki-xenon-farenheit-h4-100w-hid-diody-led-i1912033174.html żarówki

> i jestem bardzo zadowolony. Żarówki dają mocne białe światło ( mają 100W )

Nie zależy Ci widzę i na samochodzie i na DR facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Nie zależy Ci widzę i na samochodzie i na DR

Niby dlaczego ?

Wszystkie przewody mam pozmieniane na grubsze,pół roku już na nich jeżdże i nic mi sie nie stało, a żarówki mają homologacje ( zresztą miałem kontrole policji, oglądali auto i nic nie mówili o nich)

To nie są jakieś pseudo xenony z krótszym żarnikiem tylko porządne żarówki, nie wydzielą aż tyle ciepła i odbłyśnik na nich nie cierpi.

Napisano

> To nie są jakieś pseudo xenony z krótszym żarnikiem tylko porządne żarówki, nie wydzielą aż tyle

> ciepła i odbłyśnik na nich nie cierpi.

ciekawe hmm.gifzlosnik2.gif

Napisano

> Niby dlaczego ?

> Wszystkie przewody mam pozmieniane na grubsze,pół roku już na nich jeżdże i nic mi sie nie stało,

> a żarówki mają homologacje ( zresztą miałem kontrole policji, oglądali auto i nic nie mówili o

> nich)

> To nie są jakieś pseudo xenony z krótszym żarnikiem tylko porządne żarówki, nie wydzielą aż tyle

kazde zarowki o wyzszej mocy wydzielaja wiecej ciepla, ostatnie zarowki 80/100 mialem w ladzie, potem raczej szukalem dobrych o mocy 55/60 i tak jest do dzis (chociaz chetnie bym widzial slabsze ale zeby dobrze swiecily-marza mi sie diodowki ale to jeszcze potrwa nim opanuja strumien swiatla

Napisano

> Niby dlaczego ?

> Wszystkie przewody mam pozmieniane na grubsze,pół roku już na nich jeżdże i nic mi sie nie stało,

> a żarówki mają homologacje ( zresztą miałem kontrole policji, oglądali auto i nic nie mówili o

> nich)

Pochwal się policjantowi lub diagnoście , że masz 100W żarówki zlosnik.gif

Napisano

Temat podobny więc podepne się 270751858-jezyk.gif

Mam stary typ reflektorów przednich w uno z 2000r. Chodzą słychy że jak się wsadzi żarówke H4 to wszytsko jest dobrze ( działa nie oślepia itd.) prawda to ? :>

Napisano

jak masz starą żarówkę R3, to musisz kupić żarówkę R4 czy jakie ona ma tam oznaczenie, żeby pasowała w miejsce mocowania

lepiej jest wymienić reflektory i podłączyć przez przekaźniki

Napisano

R2 mają te stare żarówki, H4 to nowe, a aby pasowała H4 do R2 to musi być H5 smile.gif

chociaż krążą słuchy że można włożyć H4 bezpośrednio

Napisano

Widze że musze to sam sprawdzić. Dam znać czy lata.

Napisano
  • Autor

> chociaż krążą słuchy że można włożyć H4 bezpośrednio

można:P ja tak chwilowo mam jedną:P i siedzi tylko, że ta "sprężynka" co trzyma żarówkę jest trochę wygięta:P

Napisano

> Widze że musze to sam sprawdzić. Dam znać czy lata.

Można bezpośrednio włożyć żarówkę H4 do lamp R2 ja mam tak zrobione i na przeglądzie nie miałem problemu z podbiciem dowodu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Temat podobny więc podepne się

> Mam stary typ reflektorów przednich w uno z 2000r. Chodzą słychy że jak się wsadzi żarówke H4 to

> wszytsko jest dobrze ( działa nie oślepia itd.) prawda to ? :

tak jak napisal ci fenix zatowka H5 (jest to H4 w oprawce R2) i z montazem nie ma problemu, zwykle H4 tez da sie wlozyc ale jest klopot z ustawieniem zarowki w gniezdzie

Napisano

Osram cool blue hiper h4 34zł z wysyłką jasne światło, tylko w deszczu g widać pozatym dają radę...

Napisano

> Temat podobny więc podepne się

> Mam stary typ reflektorów przednich w uno z 2000r. Chodzą słychy że jak się wsadzi żarówke H4 to

> wszytsko jest dobrze ( działa nie oślepia itd.) prawda to ? :

Obawiam się, że jeżeli reflektory pochodzą z 2000 roku, to już w nich nie masz odbłyśnika. Nowe do H4 można do Uno w IC kupić poniżej 100 zł za sztukę. A jeżeli odbłysk zmatowiał (okiem tego nie ocenisz, za to okresowe porównawcze pomiary jasności strumienia światła doskonale to pokazują), to kombinując z żarówkami czy przekaźnikami nic nie poprawisz. Ja się po prostu pogodziłem z tym, że mniej więcej co 3-5 lat wymieniam całe reflektory.

Napisano

taniej wyjdzie zregenerować oryginał 70zł sztuka, a nie kupować chińszczyzny za 100zł i mieć dalej świeczki

Napisano

> taniej wyjdzie zregenerować oryginał 70zł sztuka, a nie kupować chińszczyzny za 100zł i mieć dalej

> świeczki

Przez co najmniej dwa lata ta chińszczyzna bardzo ładnie świeci.

Napisano

> Przez co najmniej dwa lata ta chińszczyzna bardzo ładnie świeci.

a po trzech latach już w cale nie świeci zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

re: Kudłaty_Bytom

> taniej wyjdzie zregenerować oryginał 70zł sztuka, a nie kupować chińszczyzny za 100zł i mieć dalej

> świeczki

ewentualnie zaszaleć i kupić or, które kosztują 150zł/sztuka.... ale to już jak ktoś chce zaszaleć wink.gif

Napisano

> a po trzech latach już w cale nie świeci

Zależy na co trafisz. Sprawdzam mniej więcej co rok jesienią fotometrem w skali względnej i od trzeciego roku zaczyna się spadek jasności.

> re: Kudłaty_Bytom

> ewentualnie zaszaleć i kupić or, które kosztują 150zł/sztuka.... ale to już jak ktoś chce zaszaleć

A na ile wystarczą?

Napisano

> Zależy na co trafisz. Sprawdzam mniej więcej co rok jesienią fotometrem w skali względnej i od

> trzeciego roku zaczyna się spadek jasności.

jak na chińszczyznę to nawet nieźle..

> A na ile wystarczą?

TEORETYCZNIE - dłuuuużej niż chińszczyzna, a w praktyce... podobno bywa różnie.

Bądź co bądź ori jest duuuzo lepszej jakosci. Ostatnio kumpelowi w uniaku wymieniałem na chińskie (za komplet zapłacił 140zł) i widać, ze plastik jest zupełnie innej, gorszej jakości... miałem takie wrazenie, że zaraz ten plastik popęka.

Napisano

jak kupisz nowe oryginalne, to się opłaca, ale zamienniki możesz sobie wsadzić wiesz gdzie

jeździłem 2 lata na regenerowanych, świeciły rewelacyjnie i świecą do dzisiaj

w Gtv tez mam świeżo zregenerowane i niedużym kosztem przywróciłem je do rewelacyjnego stanu, a używki wiadomo jakie są, czasem nawet gorsze od tych, co się ma w aucie

na prawdę regeneracja nie jest kosztowna i kupowanie zamienników do Uno jest wyrzucaniem pieniędzy

firmę mam niemal pod nosem, więc szukać nie muszę i polecam - TMC

Napisano

> jak kupisz nowe oryginalne, to się opłaca,

i dokładnie o takie mi chodziło waytogo.gif

>ale zamienniki możesz sobie wsadzić wiesz gdzie

wiem...

a regeneracja... 70zł... faktycznie niedrogo, sadziłem, że to większe koszta. Także ja również wolałbym zregenerować stare orginalne, niż kupować nowe chińskie. zwłaszcza, ze cena taka sama

> jeździłem 2 lata na regenerowanych, świeciły rewelacyjnie i świecą do dzisiaj

> w Gtv tez mam świeżo zregenerowane i niedużym kosztem przywróciłem je do rewelacyjnego stanu, a

> używki wiadomo jakie są, czasem nawet gorsze od tych, co się ma w aucie

> na prawdę regeneracja nie jest kosztowna i kupowanie zamienników do Uno jest wyrzucaniem pieniędzy

> firmę mam niemal pod nosem, więc szukać nie muszę i polecam - TMC

Napisano

> na prawdę regeneracja nie jest kosztowna i kupowanie zamienników do Uno jest wyrzucaniem pieniędzy

> firmę mam niemal pod nosem, więc szukać nie muszę i polecam - TMC

A dajesz im cały reflektor, czy masz go rozebrać i przesłać sam odbłyśnik bawiąc się potem w montaż?

Napisano

cały reflektor, oni wszystko robią

rozbierają, czyszczą klosz i wnętrze, napylają odbłyśnik próżniowo go wygrzewają i składają do kupy

reflektory do Gtv odbierałem, to jeszcze ciepłe były, bo świeżo wyjęte były z suszarki po sklejeniu klosza z obudową

czyszczone miałem soczewki mijania, klosze, odbłyśniki od drogowych, a odbłyśniki od mijania na nowo napylone, bo zmatowiały i za oba reflektory dałem 160zł

sam je wyciągałem i zakładałem, ale to było jakieś 10 minut, nawet ustawiać nie musiałem, bo odbłyśniki odpięli i nie ruszali regulacji

Napisano

> cały reflektor, oni wszystko robią

No to muszę sprawdzić ile poczta kosztuje do nich i z powrotem, bo w piwnicy mam jeszcze wciąż także i oryginały od swojego (plus ze dwa komplety zamienników).

Napisano

daj komukolwiek, jak będzie jechał na Śląsk, to Ci je tam zawiozę i odbiorę kiedy będą gotowe

najlepiej je pokazać temu gościowi, niech oceni koszty i wtedy byś podjął decyzję, co robić, a co nie

Napisano

> daj komukolwiek, jak będzie jechał na Śląsk, to Ci je tam zawiozę i odbiorę kiedy będą gotowe

> najlepiej je pokazać temu gościowi, niech oceni koszty i wtedy byś podjął decyzję, co robić, a co

> nie

Dzięki, ale przy takich kwotach to się robi za dużo zachodu, a do IC mam po drodze jadąc do miasta, a zamówić mogę wcześniej przez telefon.

Napisano

> poszukaj gdzieś u siebie takiego warsztatu

Nawet nie wiem, czy stary Polmot w Łomiankach w jakimś wcieleniu istnieje. Ale dzięki, poszukam.

Napisano

kudlaty czy w poblizu tego zakladu jest sklep z czesciami do kosiarek itp. ??

Napisano

na pewno jest warsztat mechaniczny 'Macioł', ale kosiarek nie widziałem

Napisano

> R2 mają te stare żarówki, H4 to nowe, a aby pasowała H4 do R2 to musi być H5

> chociaż krążą słuchy że można włożyć H4 bezpośrednio

Jak kupiłem Uniaka, to miał właśnie tak wsadzoną - H4 w miejsce "bańki" wink.gif

Napisano

> Jak kupiłem Uniaka, to miał właśnie tak wsadzoną - H4 w miejsce "bańki"

Nie wiem czy dalej są, ale w sprzedaży były (i raczej niehomologowane) żarówki halogenowe dwuwłóknowe z cokołami od żarówek zwykłych.

Napisano

> Nie wiem czy dalej są, ale w sprzedaży były (i raczej niehomologowane) żarówki halogenowe

> dwuwłóknowe z cokołami od żarówek zwykłych.

takie jak te, wsadzisz w te stare reflektory http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b52dfadbff24a090

a tu przykładowa aukcją

http://allegro.pl/zarowka-bosma-12v-h4-60-55w-p45t-1451-i1997836427.html

Napisano

> a ja mam taki problem że co tydzień przepala mi się żarówka z przodu od strony kierowcy w czym może

> być problem?? kupuję taką żarówkę: http://zapodaj.net/a903c5b8fa18.jpg.html

takie jak podałeś to i u mnie sie przepalały częściej, nie co tydzień ale częściej niż H4, kupuj taką jak podałem w linku wyżej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.