Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe Volvo V40 Hatchback - pierwsze informacje przed targami

Featured Replies

Napisano

Volvo opublikowało pierwsze zdjęcie zapowiadające nowy model. Jego nazwa nie została jeszcze oficjalnie potwierdzona stąd nie wiemy jak nazywać kompaktowego hatchbacka - V40 czy V30?

Jak dla mnie fajna bryka ok.gif

volvo_v30_wizualizacja_1.jpg

volvo_v30_wizualizacja_2.jpg

Za V10 pl czytać ! food.gif

Napisano

Trzeba przyznac, ze naprawde ladny.

I kurde znowu mam zagwozdke co wybrac, a zredukowalem juz krag do trzech aut, a tu czwarte doszko sciana.gif

wink.gif

Napisano

Bardzo zgrabna sylwetka dzięki mocno opadającej linii szyb ok.gif

Napisano

... spodziewana cena na poziomie ok 100+ kpln (brutto).

Podkreślam - _OD_.

Ma się to ponoć V30 nazywać i być lokowane wielkościowo poniżej obecnej "małej platformy" (S40/V50), za to big wypas i sporo z tego w std, stąd taka cena.

Konkurencja bezpośrednia - BMW 1 series, AR Giulietta etc.

Napisano

> Bardzo zgrabna sylwetka dzięki mocno opadającej linii szyb

takie auta rzeczywiscie wygladaja atrakcyjnie ale w srodku czujejsz sie jak w czolgu - klaustrofobia

Napisano

> takie auta rzeczywiscie wygladaja atrakcyjnie ale w srodku czujejsz sie jak w czolgu -

> klaustrofobia

potwierdzam, cos jak alfa 156 sw

Napisano

> ... spodziewana cena na poziomie ok 100+ kpln (brutto).

> Podkreślam - _OD_.

> Ma się to ponoć V30 nazywać i być lokowane wielkościowo poniżej obecnej "małej platformy"

> (S40/V50), za to big wypas i sporo z tego w std, stąd taka cena.

> Konkurencja bezpośrednia - BMW 1 series, AR Giulietta etc.

Jezeli ma dyc konkurencja do BMW 1 to jej cena nie ma prawa przekraczec 25 000 Euro.

V 30 to ca. 20 000 Euro, V 50 w 1,6 D to ca. 27 000 Euro, wiec powinno byc cos w granicy 24 000 Euro - w diesel'u z podstawowym wyposazeniem.

wink.gif

Napisano

> Jezeli ma dyc konkurencja do BMW 1 to jej cena nie ma prawa przekraczec 25 000 Euro.

To chyba zależy, czy ma konkurować ceną, czy prametrami technicznymi.

Jeśli dla kogoś głównym wyznacznikiem jest cena, to pewnie tak, nie powinien kosztowac więcej niż...xxx. Ale jeśli ktoś szukając samochodu zamierza kupić nie cenę ale samochód, który mu odpowiada, to już niekoniecznie.

Czy potencjalny nabywca tego Volvo lub konkurencji liczy każde Euro czy każda złotówke i cena ma aż takie znaczenie, czy też parę tys. zł w tę czy w tamtą to żadna róznica? Wg mnie, chyba chyba ta druga ewentualność.

Napisano

> Volvo opublikowało pierwsze zdjęcie zapowiadające nowy model. Jego nazwa nie została jeszcze

> oficjalnie potwierdzona stąd nie wiemy jak nazywać kompaktowego hatchbacka - V40 czy V30?

> Jak dla mnie fajna bryka

> Za V10 pl czytać !

Bardzo mi sie podoba jak kazde nowe Volvo.

claps.gif

Napisano

Zgadza się, bardzo często ulepszanie designu odbija się na funkcjonalności.

Napisano
  • Autor

> Bardzo mi sie podoba jak kazde nowe Volvo.

Te auta mają klase ok.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jezeli ma dyc konkurencja do BMW 1 to jej cena nie ma prawa przekraczec 25 000 Euro.

> V 30 to ca. 20 000 Euro, V 50 w 1,6 D to ca. 27 000 Euro, wiec powinno byc cos w granicy 24 000

> Euro - w diesel'u z podstawowym wyposazeniem.

Ale domniemujesz bo "tak Ci się wydaje", czy domniemujesz, bo masz informacje z pierwszej ręki?

Napisano

> To chyba zależy, czy ma konkurować ceną, czy prametrami technicznymi.

> Jeśli dla kogoś głównym wyznacznikiem jest cena, to pewnie tak, nie powinien kosztowac więcej

> niż...xxx. Ale jeśli ktoś szukając samochodu zamierza kupić nie cenę ale samochód, który mu

> odpowiada, to już niekoniecznie.

> Czy potencjalny nabywca tego Volvo lub konkurencji liczy każde Euro czy każda złotówke i cena ma aż

> takie znaczenie, czy też parę tys. zł w tę czy w tamtą to żadna róznica? Wg mnie, chyba chyba

> ta druga ewentualność.

Mozliwe, tylko ilu takich znasz,ktorzy wlasnie kieruja sie ym co podales ? Ja osobiscie niewielu.

wink.gif

Napisano

> Ale domniemujesz bo "tak Ci się wydaje", czy domniemujesz, bo masz informacje z pierwszej ręki?

Domniemuje, bo tak mi sie wydaje.

wink.gif

Napisano

Jedna rzecz dyskwalifikuje to auto. Na tylnej osi ma opony nie do pary, w dodatku prawa tylna założona niezgodnie z kierunkiem.

Napisano

Im nowsze auto, tym mniejsza powierzchnia przeszklona... Niedługo będą

takie małe szybki jak w Chrysler 300c icon_rolleyes.gificon_rolleyes.gif

Napisano

> Domniemuje, bo tak mi sie wydaje.

Aha, OK.

Bo wiesz, ja bazuję na bardziej wiarygodnym info.

Napisano

> Mozliwe, tylko ilu takich znasz,ktorzy wlasnie kieruja sie ym co podales ? Ja osobiscie niewielu.

Z tych, których znam sa tacy, dla których inne parametry sa ważniejsze niz cena, ale wielu (może większość) kupuje wg zasady "byle taniej" w związku z czym dla nich dobry samochód to ten tańszy. Tyle tylko, że oni nie kupują małego samochodzika za 100 000 zł i więcej gdyż jesli już kupują nowy samochód tej wielkości, to za połowę tej ceny szukają zaś najchętniej kupują używany - gdyż na nowego ich nie stać.

Weź pod uwagę, że mówimy o małym kompakcie za relatywnie wysoką cenę, jak na samochód z tej kategorii. Wg mnie jezeli ktos liczy sie z każdym tysiącem złotych, to szuka samochodów z innej grupy - i innych marek, i niższych cen.

Napisano

> Aha, OK.

> Bo wiesz, ja bazuję na bardziej wiarygodnym info.

Wierze, tyklo do tej kwesti dojdzie jeszcze kwestia ceny z dodatkowym wyposazeniem czy pakietem. wiec dokladnej ceny raczej nie ustalimy.

wink.gif

Napisano

> Z tych, których znam sa tacy, dla których inne parametry sa ważniejsze niz cena, ale wielu (może

> większość) kupuje wg zasady "byle taniej" w związku z czym dla nich dobry samochód to ten

> tańszy. Tyle tylko, że oni nie kupują małego samochodzika za 100 000 zł i więcej gdyż jesli

> już kupują nowy samochód tej wielkości, to za połowę tej ceny szukają zaś najchętniej kupują

> używany - gdyż na nowego ich nie stać.

> Weź pod uwagę, że mówimy o małym kompakcie za relatywnie wysoką cenę, jak na samochód z tej

> kategorii. Wg mnie jezeli ktos liczy sie z każdym tysiącem złotych, to szuka samochodów z

> innej grupy - i innych marek, i niższych cen.

Alez calkowice sie z Toba zgadzam, w tym wlasnie sek, ze w PL zadko kto kupuje nowe auo z wyposazeniem jakie naprawde by chcial, kupno w wiekszosci przypadkow dyktowane jest cena.

wink.gif

Napisano

[...]za to big wypas i sporo z tego w std, stąd taka cena.

> Konkurencja bezpośrednia - BMW 1 series, [...]

To samo u mnielizak.gif. Ma byc drozsze niz 1 series ale wszystko (cokolwiek to znaczy)smirk.gif w standardziehmm.gif

Napisano

fajne - byle nie miało tej samej deski co 30/40/50 - może i ona ładna, ale od 10 lat ta sama zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> fajne - byle nie miało tej samej deski co 30/40/50 - może i ona ładna, ale od 10 lat ta sama

A mnie ta deska sie podoba ,prosta i funkcjonalna jakby z IKEI ok.gifalien.gif

Napisano
  • Autor

> Jedna rzecz dyskwalifikuje to auto. Na tylnej osi ma opony nie do pary, w dodatku prawa tylna

> założona niezgodnie z kierunkiem.

Uspokoje Cię to auto nie ma narazie na PL homologacji ! no.gif

Napisano

Ciekaw jestem, czy pójdą za ciosem i zrobili to auto mniej bezpieczne od forda na którym bazuje. rotfl.gif Kompletnie nie rozumiem jak można za coś gorszego płacić więcej. Robią to chyba ludzie nieświadomi tego co kupują. Niestety o tym, że auto uzyskało relatywnie słaby wynik testu zderzeniowego nikt w reklamie się nie zająknie.

Napisano
  • Autor

> Ciekaw jestem, czy pójdą za ciosem i zrobili to auto mniej bezpieczne od forda na którym bazuje.

> Kompletnie nie rozumiem jak można za coś gorszego płacić więcej. Robią to chyba ludzie

> nieświadomi tego co kupują. Niestety o tym, że auto uzyskało relatywnie słaby wynik testu

> zderzeniowego nikt w reklamie się nie zająknie.

O widzisz i ja o tym też nic nie wiem ! hmm.gif

Moze to już działają księgowi made in china? hmm.gifsmirk.gif

Podaj jakis link z testów zderzeniowych jak masz ! ok.gif

Napisano

> O widzisz i ja o tym też nic nie wiem !

> Moze to już działają księgowi made in china?

> Podaj jakis link z testów zderzeniowych jak masz !

Wejdź sobie na euro ncap i odzszukaj testy focusa ( starego ) i zbudowanego na jego bazie volvo. Taki numer to jeszcze przed Chińczykami był.

Napisano

> A mnie ta deska sie podoba ,prosta i funkcjonalna jakby z IKEI

Deska jak deska, ale konsola srodkowa z tymi " kieszeniami " to po prostu tragedia.

wink.gif

Napisano

mnie też - ale ma ją każde małe volvo odwyjścia S40 na rynek wink.gif

Napisano

> Ciekaw jestem, czy pójdą za ciosem i zrobili to auto mniej bezpieczne od forda na którym bazuje.

Przecież to całkiem nowy model będzie. Nie ma nic wspolnego ze starym s40/v50

Napisano
  • Autor

> Deska jak deska, ale konsola srodkowa z tymi " kieszeniami " to po prostu tragedia.

Nie mam pojęcia o jakich kieszeniach piszesz ? hmm.gif

Ale drażni mnie znikoma ilość schowków , a te które są mają wielkość paczki papierosów /np w drzwiach/ facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> mnie też - ale ma ją każde małe volvo odwyjścia S40 na rynek

Jak coś jest dobre to po kiego zmieniać ?

smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Przecież to całkiem nowy model będzie. Nie ma nic wspolnego ze starym s40/v50

A raczej będzie miał z C30 ok.gif

Napisano

> Przecież to całkiem nowy model będzie. Nie ma nic wspolnego ze starym s40/v50

Dlatego sie zastanawiam czy schrzanią go tak jak poprzedni.

Napisano

> A raczej będzie miał z C30

Panie, przecie trzydziestka/czterdziestka/pięćdziesiątka to JEDNA płyta i JEDNA technologia...

Napisano

> takie auta rzeczywiscie wygladaja atrakcyjnie ale w srodku czujejsz sie jak w czolgu -

> klaustrofobia

No to chyba piszesz o tylnych siedzeniach bo z przodu nic podobnego.

Jeżdziłem duzo C30

Napisano

> Nie mam pojęcia o jakich kieszeniach piszesz ?

> Ale drażni mnie znikoma ilość schowków , a te które są mają wielkość paczki papierosów /np w

> drzwiach/

Mam na mysli ta " Kieszen " ktora znajduje sie za konsola / radiem

wink.gif

Napisano

Marek sorry ale ta marka jest przecietna - tak z wygladu jak i z osiągów i innych dupereli

Natomiast graty z Ikei sa tanie ale i zawodne no.gif poza tym założyciel był kiedyś dość aktywny ...

Napisano

> Jak coś jest dobre to po kiego zmieniać ?

to najlepiej dalej uzywać lampy naftowej zamiast elektryczności

Napisano

> to najlepiej dalej uzywać lampy naftowej zamiast elektryczności

Nie wpadajmy w skrajnosci.

Mam zaarazowana 190 - tke ktora oczekuje wieku Oldtimer'owskiego , moim zdaniem, ciezko po niej poprawic, co najwyzej doszlo kilka fajnych bajerow ktorych to auto nie posiada.

Mimo 26 lat spala mniej niz niejedno nowe " ekonmiczne " auto do warsztatu btrafia rownie zadko lub jeszcze zadziej.

wink.gif

Napisano

> Wejdź sobie na euro ncap i odzszukaj testy focusa ( starego ) i zbudowanego na jego bazie volvo.

> Taki numer to jeszcze przed Chińczykami był.

Ale co niby schrzanili? hmm.gif

http://www.euroncap.com/tests/ford_focus_2004/204.aspx

http://www.euroncap.com/tests/volvo_s40_2004/195.aspx

Quote:

The S40 has a very strong and stable passenger safety cage. It achieved five stars after Euro NCAP allowed a pole impact test, following modification to the door pillar trim fixings. In the first test, the curtain airbag interacted with the trim as it deployed. The restraint systems and air bags worked well. Side impact protection was very impressive, while child protection proved to be good. Pedestrian protection was fairly good.

Napisano

> Ale co niby schrzanili?

> http://www.euroncap.com/tests/ford_focus_2004/204.aspx

> http://www.euroncap.com/tests/volvo_s40_2004/195.aspx

> Quote:

> The S40 has a very strong and stable passenger safety cage. It achieved five stars after Euro NCAP

> allowed a pole impact test, following modification to the door pillar trim fixings. In the

> first test, the curtain airbag interacted with the trim as it deployed. The restraint systems

> and air bags worked well. Side impact protection was very impressive, while child protection

> proved to be good. Pedestrian protection was fairly good.

Czy my na pewno oglądamy te same linki? Na prawdę nie widzisz, że Ford ma prawie same zielone pola i wiecej punktów, a volvo ponad polowe żółtych?

Edit.

Właśnie zauważyłem dlaczego nie widzisz że volvo ma gorszą ochronę bierna kierowcy i pasżerow. Wpakowałeś w to dziadostwo kupę kasy.

Napisano

> Czy my na pewno oglądamy te same linki? Na prawdę nie widzisz, że Ford ma prawie same zielone pola

> i wiecej punktów, volvo ponad polowe żółtych?

Focus 35/40/15

S40 34/40/18

Nie widzę jakiś poważnych błędów...

Napisano

> Focus 35/40/15

> S40 34/40/18

> Nie widzę jakiś poważnych błędów...

No cóż ja na to nic nie poradzę. Osobiście wolałbym jeździć fordem. Jeśli uważasz że marka pseudo premium wymagająca płacenia znacznie wiecej zapewnia kierowcy i pasażerom gorsza ochronę od taniego modelu na którym bazuje jest warta zakupu to oczywiście masz do tego prawo. Dla mnie od dawna volvo to marka żart, którą należy rozwinąć jako " zbieramy kasę od naiwnych za inny znaczek na fordzie ". Zwykle naciągactwo.

Napisano

> No cóż ja na to nic nie poradzę. Osobiście wolałbym jeździć fordem.

Kwestia gustu bo pod względem bezpieczeństwa nie ma różnicy zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli uważasz że marka pseudo

> premium wymagająca płacenia znacznie wiecej zapewnia kierowcy i pasażerom gorsza ochronę od

> taniego modelu na którym bazuje jest warta zakupu to oczywiście masz do tego prawo. Dla mnie

> od dawna volvo to marka żart, którą należy rozwinąć jako " zbieramy kasę od naiwnych za inny

> znaczek na fordzie ". Zwykle naciągactwo.

Edytowałeś więc odpowiadam na drugą część Twojej wypowiedzi zlosnik.gif

a jak nazwać takie naciągactwo?

http://www.euroncap.com/tests/bmw_1_series_2004/202.aspx

Marka premium a wyniki... wyraźnie gorsze od krytykowanego przez Ciebie S40 zlosnik.gif

Napisano

> Edytowałeś więc odpowiadam na drugą część Twojej wypowiedzi

> a jak nazwać takie naciągactwo?

> http://www.euroncap.com/tests/bmw_1_series_2004/202.aspx

> Marka premium a wyniki... wyraźnie gorsze od krytykowanego przez Ciebie S40

Ja nie krytykuje wyniku, tylko fakt, że droższe auto ma wynik gorszy niż tańszy model na którym bazuje. A odnośnie BMW, to jeśli znajdziesz model starszy niż z 2003 roku, to z pewnością będzie szansa na jeszcze gorszy wynik.

Napisano
  • Autor

> Mam na mysli ta " Kieszen " ktora znajduje sie za konsola / radiem

Kieszeń ? hehe.gif

Ja bym to nazwał mikropółeczka ! smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Marek sorry ale ta marka jest przecietna - tak z wygladu jak i z osiągów i innych dupereli

> Natomiast graty z Ikei sa tanie ale i zawodne poza tym założyciel był kiedyś dość aktywny ...

To jest moje odczucie ,użytkownika tego czegoś ! ok.gifsmirk.gif

Co do przeszłości to wszyscy jeżdżący produktami VW to pewnie kolaboranci? facepalm%5B1%5D.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.