Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja - jak się nie dać oszukać przy wycenie szkody?

Featured Replies

Napisano

Pewien jegomość połamał w moim jeepie zderzak, atrapę, zniszczył dodatkowy halogen dalekosiężny i tablicę rejestracyjną. Czekam na rzeczoznawcę z Liberty i zastanawiam się jaką kwotę mogę zaakceptować, jak nie dać się wycyckać. Ostatecznie zrobię bezgotówkowo ale to też kłopot, bo wiem jak mogą spartaczyć. Na allegro nie ma zderzaków i atrap w tym kolorze, w innym też niewiele. Jaką kwotę powinni przyznać? Jeep Grand Cherokee ZJ z 96 roku.

Napisano

Brac swojego rzeczoznawce a nie tego ktore przysle strona przeciwna.

wink.gif

Napisano

> Brac swojego rzeczoznawce a nie tego ktore przysle strona przeciwna.

Swojego tzn. z mojego TU?

Napisano

> Swojego tzn. z mojego TU?

Wybranego przez siebie. Jeśli wycena TU sprawcy Cię nie zadowoli możesz powołać swojego rzeczoznawcę, który zrobi satysfakcjonującą Cię wycenę i walczyć z likwidatorem szkody o większą kasę. Jeśli będziesz brał samochód zastępczy na czas naprawy to też nie daj sobie wmówić, że nie przysługuje. Przysługuje każdemu bez wyjątku i TU ma obowiązek pokrycia kosztów jego wynajmu.

Napisano

> Wybranego przez siebie. Jeśli wycena TU sprawcy Cię nie zadowoli możesz powołać swojego

> rzeczoznawcę, który zrobi satysfakcjonującą Cię wycenę i walczyć z likwidatorem szkody o

> większą kasę.

Sęk w tym, że nie wiem ile mogą kosztować te części. Zadzwonię w poniedziałek do ASO i zapytam. Kumpel straszy mnie, że z tysiaka zapłacą... myślę, że oryginalny zderzak kosztuje kilka tys.

Napisano

> Sęk w tym, że nie wiem ile mogą kosztować te części. Zadzwonię w poniedziałek do ASO i zapytam.

> Kumpel straszy mnie, że z tysiaka zapłacą... myślę, że oryginalny zderzak kosztuje kilka tys.

Jeśli da się tym autem jeździć, a wnioskuję że da, to podjedź do ASO i niech oni obejrzą zniszczenia i wstępnie wycenią koszta naprawy ok.gif

Napisano

> Pewien jegomość połamał w moim jeepie zderzak, atrapę, zniszczył dodatkowy halogen dalekosiężny i

> tablicę rejestracyjną. Czekam na rzeczoznawcę z Liberty i zastanawiam się jaką kwotę mogę

> zaakceptować, jak nie dać się wycyckać. Ostatecznie zrobię bezgotówkowo ale to też kłopot, bo

> wiem jak mogą spartaczyć. Na allegro nie ma zderzaków i atrap w tym kolorze, w innym też

> niewiele. Jaką kwotę powinni przyznać? Jeep Grand Cherokee ZJ z 96 roku.

Pytanie brzmi, czy chcesz zarobić, czy naprawić auto. Jeśli to drugie, wstaw do ASO, podpisz zgodę na naprawę bezgotówkową i niech oni się biją.

Napisano

> Pewien jegomość połamał w moim jeepie zderzak, atrapę, zniszczył dodatkowy halogen dalekosiężny i

> tablicę rejestracyjną. Czekam na rzeczoznawcę z Liberty i zastanawiam się jaką kwotę mogę

> zaakceptować, jak nie dać się wycyckać. Ostatecznie zrobię bezgotówkowo ale to też kłopot, bo

> wiem jak mogą spartaczyć. Na allegro nie ma zderzaków i atrap w tym kolorze, w innym też

Znaczy't całka.

Napisano

> Znaczy't całka.

z OC sprawcy całka?

Napisano

> Może tak być. Jeśli koszty naprawy przewyższają wartość samochodu.

Chyba aż tak wysokie koszty być nie mogą.

Napisano

> Nie wiadomo. Auto stare.

Stare ale wartość na pewno powyżej 10 tys.

Napisano

> Stare ale wartość na pewno powyżej 10 tys.

Ale skoro mówisz że sam zderzak to kilka tys zł, do tego jakieś inne pierdółki, które też w ASO tanie za pewne nie są i masz całkiem sporą sumkę, do tego wcale nie tania robocizna i szkoda całkowita może stać się faktem, a wtedy o bezgotówkowej naprawie w ASO raczej możesz zapomnieć sick.gif

Napisano

> Ale skoro mówisz że sam zderzak to kilka tys zł, do tego jakieś inne pierdółki, które też w ASO

> tanie za pewne nie są i masz całkiem sporą sumkę, do tego wcale nie tania robocizna i szkoda

> całkowita może stać się faktem, a wtedy o bezgotówkowej naprawie w ASO raczej możesz zapomnieć

Z ceną zderzaka w ASO to strzelałem, nie mam pojęcia o cenach tych podzespołów.

Napisano

> Swojego tzn. z mojego TU?

Niekoniecznie, mozna wziasc wolnego rzeczoznawce. lub taK JAK SAM NAPISALES Z WLASNEGO TU

wink.gif

Napisano

> Znaczy't całka.

Spokojnie- odejmą za amortyzację i się okaże, że do całki "dalekie hektary".

Napisano

A nie lepiej na poczatek poczekac jaka wycene zrobi liberty ??

W międzyczasie sprawdzić ile Cie wyniesie naprawa i wtedy ewentualnie się odwoływać i szukac rzeczoznawcy ??

Tak mnie sie wydaje że taka kolejność jest odpowiednia skromny.gif

Napisano

> A nie lepiej na poczatek poczekac jaka wycene zrobi liberty ??

> W międzyczasie sprawdzić ile Cie wyniesie naprawa i wtedy ewentualnie się odwoływać i szukac

> rzeczoznawcy ??

> Tak mnie sie wydaje że taka kolejność jest odpowiednia

A nie rozumiesz tego, że staram się właśnie poznać koszty i zorientować w temacie?

Napisano

> Spokojnie- odejmą za amortyzację i się okaże, że do całki "dalekie hektary".

Czytałem, że proponowanie np. 50% ceny części oryginalnej (w przypadku braku zamienników) jest nielegalne i ubezpieczyciel musi wypłacić 100% ceny części oryginalnej.

Napisano

> A nie rozumiesz tego, że staram się właśnie poznać koszty i zorientować w temacie?

I myslisz że ktoś Ci to tutaj wywrózy z fusów ??

Napisano

> I myslisz że ktoś Ci to tutaj wywrózy z fusów ??

Jest tu tyle ludzi z różnych branż, że ktoś może mieć wiedzę na ten temat. A Ty jeśli masz wróżyć z fusów lepiej tu nie spamuj.

Napisano

> Spokojnie- odejmą za amortyzację i się okaże, że do całki "dalekie hektary".

Niekoniecznie.

Po primo - z OC amortyzacja jest bezprawna.

Po secundo - TU może chcieć podciągnąć szkodę, żeby rozliczyć to całką (co jest dużo korzystniejsze niż rozliczenie naprawą).

Napisano

> z OC sprawcy całka?

Rocznik 96 to ile to może być warte? Z dychę?

A zderzak oryginał, rbh@120 netto, lakier, epitety...

Pamiętaj - całka to dla TU bardzo dobry pomysł rozliczenia szkody.

Napisano

> Rocznik 96 to ile to może być warte? Z dychę?

> A zderzak oryginał, rbh@120 netto, lakier, epitety...

> Pamiętaj - całka to dla TU bardzo dobry pomysł rozliczenia szkody.

Czytałem, że są dwa sposoby rozliczenia. Jeden z nich polega na wypłaceniu odszkodowania i pozostawieniu auta klientowi, w drugim zabierają furę.

Napisano

> Jest tu tyle ludzi z różnych branż, że ktoś może mieć wiedzę na ten temat. A Ty jeśli masz wróżyć z

> fusów lepiej tu nie spamuj.

A jak Ci autokącik podpowie żeby wsadzić rękę w ogien to wsadzisz?

Przychodzi rzeczoznawca robi foty i wycene , przedstawia Ci ją . Ty w miedzyczasie jedziesz do aso i do innego warsztatu i pytasz za ile Ci to naprawią . Z TU dostajesz kosztorys z kwota jaka Ci chca wypłacic to dopiero wtedy decydujesz co robic dalej ...

p.s. w aucie które ma powyzej 10 lat szkoda likwidowana w ASO po ich chorych cenach w wiekszosci przypadkow równa sie szkodzie calkowitej(ekonomicznie nieuzasadninej naprawy).

Co do pytania o szkode całkowita to tak sa dwie opcje.

Wyceniają Ci auto przed szkodą i po szkodzie i proponuja wypłatę róznicy bądź jesli sie nie zgodzisz wystawiaja auto na aukcje jak ktos zlicytuje za kwote która wycenili to przyjezdza do Ciebie , zabiera auto i wypłaca Ci wartośc wraku.

Napisano

> Stare ale wartość na pewno powyżej 10 tys.

Bylbym ostrozny z tym 'na pewno'.

Dla Ciebie jako osoby znajacej / dbajacej o auto moze byc tyle warte, ale rynek nie jest laskawy dla starych i nietypowych aut. Moze sie okazac ze nawet za polowe powyzszej kwoty bedzie brak chetnych do - co tu by nie mowic - brania sobie klopotu na glowe.

Napisano

> Bylbym ostrozny z tym 'na pewno'.

> Dla Ciebie jako osoby znajacej / dbajacej o auto moze byc tyle warte, ale rynek nie jest laskawy

> dla starych i nietypowych aut. Moze sie okazac ze nawet za polowe powyzszej kwoty bedzie brak

> chetnych do - co tu by nie mowic - brania sobie klopotu na glowe.

Nie pisałem ile jest warte dla mnie tylko ceny rynkowe przekraczają znacznie 10 tys... tyle co w niego w 2011 włożyłem grinser006.gif

Napisano

> Niekoniecznie.

> Po primo - z OC amortyzacja jest bezprawna.

Czyli TU nawet w 10 letnim aucie powinno wliczać w koszt naprawy 100% kosztu nowych części ? Masz jakis link na dowód tego ? Jeśli tak to ceny skąd, z ASO ?

Pytam poważnie bo sam aktualnie czekam na wycenę, gościu mi przywalił w mondka, szkody niewielkie: tylne prawe drzwi do wymiany, tylny błotnik i zderzak zarysowane więc do naprawy i malowania, nie chciałbym aby mnie "wrobiono" z wyliczeniem odszkodowania na jakiś zamiennikach albo % kosztu nowych częsci w ASO wynikających właśnei z amortyzacji.

acha, TU sprawcy to PZU jeśli to ma znaczenie

Napisano

> Czyli TU nawet w 10 letnim aucie powinno wliczać w koszt naprawy 100% kosztu nowych części ? Masz

> jakis link na dowód tego ? Jeśli tak to ceny skąd, z ASO ?

> Pytam poważnie bo sam aktualnie czekam na wycenę, gościu mi przywalił w mondka, szkody niewielkie:

> tylne prawe drzwi do wymiany, tylny błotnik i zderzak zarysowane więc do naprawy i malowania,

> nie chciałbym aby mnie "wrobiono" z wyliczeniem odszkodowania na jakiś zamiennikach albo %

> kosztu nowych częsci w ASO wynikających właśnei z amortyzacji.

> acha, TU sprawcy to PZU jeśli to ma znaczenie

Jeśli są zamienniki to wycenią właśnie naprawę w oparciu o nie.

Podzwoniłem dziś i są do mojego zderzaki i to jakoś tanie. 1700 brutto + malowanie i wymiana.

Napisano

> Jeśli są zamienniki to wycenią właśnie naprawę w oparciu o nie.

każda firma (TU) stosuje taki sam sposób postępowania przy naliczaniu kosztorysowym

jeśli będą zamienniki - zastosują

stawkę za rbg - zastosują nierealną rynkowo

a od całości policzą ci minimum 50% amortyzacji,ale myślę że na ten wiek auta to będzie 60-70%

wykonanie kosztorysu przez niezależnego rzeczoznawcę to koszt minimum 300zł (w systemie Audatex)

tu nikt ci nie poda ile będzie warta szkoda - bo trzeba to policzyć w programie, a to nie jest darmowe

sam możesz jedynie zorientować się jaki będzie koszt części do auta - poszukać po necie, zadzwonić do ASO

Napisano

> Znaczy't całka.

No i mnie załamali. Koszt naprawy 1643 brutto crazy.gif Sam zderzak do malowania kosztuje w ASO 1700 zł. Mówili, że nie ma zamiennika.

Ma ktoś dostęp do intercarsu?

Napisano

a czego się spodziewałeś?

policzyli ci amortyzacje jak już pisałem i niską stawkę

to typowe zachowanie każdego TU

Napisano

ja robiłem bezgotówkowo w ASO i tylko taki wariant gwarantuje, że nie zostaniesz wycyckany. U mnie pierwsza wycena u rzeczoznawcy sprawcy opiewała na 1200 zł, potem była druga dodatkowa fakturka z ASO po robocie na 1800 więc to ASO żarło się z tamtym ubezpieczycielem ja tylko dostałem 2 fakturki.

Napisano

> a czego się spodziewałeś?

> policzyli ci amortyzacje jak już pisałem i niską stawkę

> to typowe zachowanie każdego TU

Nie ma nic w temacie amortyzacji.

Napisano

> No i mnie załamali. Koszt naprawy 1643 brutto

Czyli tyle zaproponowali w wariancie "wycena".

> Sam zderzak do malowania kosztuje w ASO 1700 zł.

> Mówili, że nie ma zamiennika.

> Ma ktoś dostęp do intercarsu?

No to bierzesz kosztorys w dłoń, uderzasz do ASO i prosisz o weryfikację.

Wraz z kosztorysem masz zapewne informację o wartości z wyceny.

Jeżeli ASO zmieści się poniżej 100% wartości pojazdu = szkoda częściowa i robisz w ASO bez spinania się.

Napisano

> Czyli TU nawet w 10 letnim aucie powinno wliczać w koszt naprawy 100% kosztu nowych części ? Masz

> jakis link na dowód tego ?

Zgodnie z ustawą pojazd powinien zostać przywrócony do stanu sprzed szkody.

Jeżeli przed szkodą miał np cały, oryginalny, nie naprawiany błotnik, to wymiana na nowy, oryginalny należy się jak psu buty.

Schody zaczynają się, gdy np na elemencie masz stare, nie naprawione szkody, bądź sam element był w sposób ewidentny naprawiany - wówczas potrącenia (zauważ - potrącenia, a nie amortyzacja) SĄ ZASADNE.

> Jeśli tak to ceny skąd, z ASO ?

No a skąd?

> Pytam poważnie bo sam aktualnie czekam na wycenę, gościu mi przywalił w mondka, szkody niewielkie:

> tylne prawe drzwi do wymiany, tylny błotnik i zderzak zarysowane więc do naprawy i malowania,

> nie chciałbym aby mnie "wrobiono" z wyliczeniem odszkodowania na jakiś zamiennikach albo %

> kosztu nowych częsci w ASO wynikających właśnei z amortyzacji.

> acha, TU sprawcy to PZU jeśli to ma znaczenie

Jak zwykle - wstawiasz do ASO (jeżeli wartość pojazdu pozwala na zmieszczenie się w szkodzie częściowej) i czekasz na odbiór pojazdu.

Napisano

> a czego się spodziewałeś?

> policzyli ci amortyzacje jak już pisałem i niską stawkę

> to typowe zachowanie każdego TU

Policzyli ZAMIENNIK + stawkę 50 PLN/rbh.

EWENTUALNIE są potrącenia za wcześniejsze uszkodzenia/widoczne naprawy danego elementu.

Napisano

> każda firma (TU) stosuje taki sam sposób postępowania przy naliczaniu kosztorysowym

> jeśli będą zamienniki - zastosują

> stawkę za rbg - zastosują nierealną rynkowo

Dotąd zgoda.

> a od całości policzą ci minimum 50% amortyzacji,ale myślę że na ten wiek auta to będzie 60-70%

albo 120%.

Masz jakiekolwiek podstawy swojego twierdzenia?

Bo poza potrąceniami amortyzacja do elementów blacharskich w szkodach z OC nie ma zastosowania.

A w AC to kwestia umowy, więc...

Napisano

> Czyli tyle zaproponowali w wariancie "wycena".

> No to bierzesz kosztorys w dłoń, uderzasz do ASO i prosisz o weryfikację.

No dokładnie tak.

Kiedyś po takiej "wycenie" podjechałem do ASO i dostałem ładną wycenę z pieczątkami.

Ubezpieczyciel uznał moją wycenę i orzekł szkodę całkowitą. zlosnik.gif

Zamiast coś ponad 4000zł dostałem 6500zł - na resztę kwoty wycenili wrak, który udało się przyzwoicie sprzedać smile.gif

Napisano

> Zgodnie z ustawą pojazd powinien zostać przywrócony do stanu sprzed szkody.

> Jeżeli przed szkodą miał np cały, oryginalny, nie naprawiany błotnik, to wymiana na nowy,

> oryginalny należy się jak psu buty.

> Schody zaczynają się, gdy np na elemencie masz stare, nie naprawione szkody, bądź sam element był w

> sposób ewidentny naprawiany - wówczas potrącenia (zauważ - potrącenia, a nie amortyzacja) SĄ

> ZASADNE.

auto 100% bezwypadkowe, lakier fabryczny, mówiłem o tym rzeczoznawcy ale nic nie mierzył miernikiem.

Zatem czekam na wycenę z TU. Kosztorysy z ASO mam dwa, oba na niecałe 6 tysięcy, nie uwzględniają malowania tylnego zderzaka bo robili mi na podstawie fotek i opisu mailowego a jakoś tych rys wcześniej nie zauważyłem dopiero rzeczoznawca zauważył. Wartość takiego mondka to nie wiem ile ale ze 12 to chyba będzie. Nie wiem tylko powyżej ilu jest % wartości jest całka ?

Jutro mam dostać na maila wycenę TU.

Napisano

> auto 100% bezwypadkowe, lakier fabryczny, mówiłem o tym rzeczoznawcy ale nic nie mierzył

> miernikiem.

> Zatem czekam na wycenę z TU. Kosztorysy z ASO mam dwa, oba na niecałe 6 tysięcy, nie uwzględniają

> malowania tylnego zderzaka bo robili mi na podstawie fotek i opisu mailowego a jakoś tych rys

> wcześniej nie zauważyłem dopiero rzeczoznawca zauważył. Wartość takiego mondka to nie wiem ile

> ale ze 12 to chyba będzie. Nie wiem tylko powyżej ilu jest % wartości jest całka ?

> Jutro mam dostać na maila wycenę TU.

z OC powyzej 100% z AC zalezy od umowy

Napisano
szczerze polecam naprawe bezgotowkowa, ale nie w ASO, tylko w sprawdzonym zakladzie z polecenia. najszybsze i najlepsze rozwiazanie. ok.gif
Napisano

Rzeczoznawca podczas oględzin na pewno nie poda Ci kosztów.

W moim przypadku rzeczoznawca auto obejrzał i porobił notatki zanim zdążyłem zejść z 3 piętra na parking przy bloku. Auto musiałem mu otworzyć tylko po to, żeby spisał przebieg. OC sprawcy w Warcie było..

Ale potem miłe zaskoczenie, bo po 2 dniach na koncie pół szkody całkowitej i u teścia listonosz też przyniósł pół szkody całkowitej. A papiery przyszły jeszcze za kilka dni.

Napisano

> szczerze polecam naprawe bezgotowkowa, ale nie w ASO, tylko w sprawdzonym zakladzie z polecenia.

> najszybsze i najlepsze rozwiazanie.

Nie zgodziłem się z kosztorysem i przed chwilą dzwonił niezależny rzeczoznawca wynajęty przez Librety zlosnik.gif Będą oględziny.

Napisano

Hmm... zderzaki jakies znalazlem w zamienniku..

Napisano

> Hmm... zderzaki jakies znalazlem w zamienniku..

Pieprzę te zamienniki. Pojadę do ASO, robią tylko na oryginałach, tylko czy TU zapłaci blush.gif

Jak na złość ktoś mi sprzątnął z przed nosa używki z rozbiórki. Nie prędko znów pokażą się na allegro w interesującym mnie kolorze.

Napisano

> Jutro mam dostać na maila wycenę TU.

dzisiaj otrzymałem wycenę z PZU, ich kalkulacja naprawy jest nawet nie połową tego co policzyło mi ASO Forda, a najlepsze, ze jedna i druga jest robiona w audatex'ie.

PZU za drzwi i listwę na drzwi policzyło dokładnie 45% tej ceny, którą podało ASO, wygląda to na wliczenie jakiejś amortyzacji, czy tak oni prawnie mogą a ja mogę im skoczyć ?

Napisano

odstaw do ASO i zrób bezgotówkowo waytogo.gif

Napisano

> dzisiaj otrzymałem wycenę z PZU, ich kalkulacja naprawy jest nawet nie połową tego co policzyło mi

> ASO Forda, a najlepsze, ze jedna i druga jest robiona w audatex'ie.

> PZU za drzwi i listwę na drzwi policzyło dokładnie 45% tej ceny, którą podało ASO, wygląda to na

> wliczenie jakiejś amortyzacji, czy tak oni prawnie mogą a ja mogę im skoczyć ?

sprawdź, czy na dole (bądź na górze - nie pamiętam dokładnie) masz info "wykonano optymalizację/nie wykonano optymalizacji".

Magiczna "optymalizacja" = przyjęcie cen w/g cen zamienników.

Pamiętaj też, że ASO posługuje sie swoją stawką RBH, a TU daje standardowo 50 PLN/rbh, no i ASO ma ceny aktualne i do wyceny wpisuje takie właśnie, a ubezpieczyciel korzysta z bazy, która nie zawsze jest 100% aktualna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.