Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo vs Megane vs Astra

Featured Replies

Napisano

> On pożycza Gofra od taty, to co ma rozumieć

Co to ma do tematu rozmowy? Po drugie, nie wiem czy wiesz ale pożyczenie wiąże się nie tylko z przeniesieniem posiadania, ale także własności zlosnik.gif

Napisano

Jest wyprzedaż rocznika, więc może uda się wyrwać auto w dobrej cenie, skoro za C5 z 1.6 120 benzyna wołają 58 tys zł! shocked.gif

Napisano

.

> Sam mam 1.4 TSI uchodzący za wzór ekonomii i też uważam, że "spali ile mu się wleje" chyba że

> pilnuję się "ekojazdy" jak głupi.

jak to to 1.4 turbo nie pali magicznych 6 litrów? yikes.gif

swoję drogą to czego się spodziewać od turbobenzyny z odrobiną marketingu zlosnik.gif

Napisano

> .

> jak to to 1.4 turbo nie pali magicznych 6 litrów?

Jestem w stanie "zrobić" nawet 5.2l na trasie i 6.3 po mieście, ale wtedy wolę chyba jechać autobusem - mniejszy streszlosnik.gif.

> swoję drogą to czego się spodziewać od turbobenzyny z odrobiną marketingu

Jak to było w skeczu kabaretu Dudek - praw fizyki pan nie zmienisz, nie bądź pan rurazlosnik.gif.

Napisano

> Jestem w stanie "zrobić" nawet 5.2l na trasie i 6.3 po mieście, ale wtedy wolę chyba jechać

> autobusem - mniejszy stres.

to tak jak moje 1.6TDI - może spalić 6 ale zazwyczaj pali 8 hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jest wyprzedaż rocznika, więc może uda się wyrwać auto w dobrej cenie, skoro za C5 z 1.6 120

> benzyna wołają 58 tys zł!

Gdzie? Bardzo dobra cena ok.gif Podoba mi sie bardzo.

Napisano

> Jest wyprzedaż rocznika, więc może uda się wyrwać auto w dobrej cenie, skoro za C5 z 1.6 120

C5 za 58? icon_eek.gif

to jabym nawet nie rozwazal tyulowej trojki. rozmiar ma znaczenie, a nowe c5 jest bardzo przyjemne. Ciekawe, ile c4...

Napisano

> Jest ekspertem, w jazdach testowych

chyba tak bo jakos sie odpowiedzi nie doczekałem

Napisano
  • Autor

> i jakos sie juz skłaniasz ku któremuś ?

tak, ja sie sklaniam ku Megane, zona ku Astrze, a pewnie skonczy sie na Bravo biglaugh.gif

Napisano

> Co to ma do tematu rozmowy? Po drugie, nie wiem czy wiesz ale pożyczenie wiąże się nie tylko z

> przeniesieniem posiadania, ale także własności

Cieszę się z Twojego szczęścia lizak.gif

Napisano

> to tak jak moje 1.6TDI - może spalić 6 ale zazwyczaj pali 8

A patrz, w automaniaku Octavia II greenline 1.6 TDI zeszli ze spalaniem ponizej 2 litrow /100km grinser006.gif. Ale to byly specyficzne warunki zlosnik.gif

Napisano

> A patrz, w automaniaku Octavia II greenline 1.6 TDI zeszli ze spalaniem ponizej 2 litrow /100km .

hehe.gifDali rade 1,1L hahaha.gifwaytogo.gif

Napisano

> A patrz, w automaniaku Octavia II greenline 1.6 TDI zeszli ze spalaniem ponizej 2 litrow /100km .

> Ale to byly specyficzne warunki

mój pali 8 bo próbuję nim jeździć dynamicznie jak BMW zlosnik.gif

Napisano

mam meganke - cyfrowym licznikiem się nie stresuj...po pierwszym szoku sie opatrzy i docenisz go za czytelność.

Poziom jasności zawsze można zmniejszyć.

Co do spalania 1.4 się nie wypowiem bo nie wiem...natomiast 1.6 pali średnio 7 l na setkę - spokojna jazda - z tym że za takim trybem jazdy przemawia zastosowany silnik...nie ma za bardzo sily się sensownie odpychać, lecz do normalnej jazdy oczywiście się nadaje.

Jakość wykonania - materiały całkiem niezłe, wnętrze przyjemne i funkcjonalne, przestronne. Na minus tylko tyle że po przebiegu kilkunastu tysięcy może Ci się coś w aucie "rozkręcić" i lekko klekotać (u mnie np. klamka zewnętrzna drzwi tylnych czy też zapięcie pasów). Ale jest gwarancja i takie pierdoły w sekundę poprawiają.

Czy takie przypadłości trapią Opla, Fiata czy też mitycznego VW - nie wiem, zapewne i tam różne pierdoly potrafią wyskoczyć, ale różnica 10 czy też 20 tyś zł przy zakupie nowego auta pozwala przymknąć oko na te drobne niedomagania.

Generalnie jest to dobre auto za dobre pieniądze.

p.s.

skoro auto ma być dluzej w rodzinie pomyśl może o przedłużonej gwarancji...? Ja na 4 lata dostałem gratis.

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.

Napisano

> C5 za 58?

> to jabym nawet nie rozwazal tyulowej trojki. rozmiar ma znaczenie, a nowe c5 jest bardzo przyjemne.

> Ciekawe, ile c4...

kolega z ak opowiadal, ze mial do kupienie c4 top wersja 2.0D za 55k pol roczne demo.

Napisano

Jeden z dobrych przykładów - za 70k można już niezłego średniaka dostać.

Napisano

> Jeden z dobrych przykładów - za 70k można już niezłego średniaka dostać.

za 65 tyś. laguną można śmigać...

Napisano

> za 65 tyś. laguną można śmigać...

a nawet A8 4.2 TDI w świniaku- tylko chyba koledzy nie o tym dyskusja.

O ile mnie wzrok nie myli to zainteresowany szuka auta wielkości KOMPAKTU!!

Napisano

> Ale to byly specyficzne warunki

słabo - pewnie student w tatusiowym TSI dolewa do baku grinser006.gif

niestety większość tych wynalazków typu Multiair, T-JET czy TSI o pojemnościach rzędu 1,2-1.4 nie są mistrzami oszczędności jak zakładali producenci- średnie spalanie z NORMALNEJ jazdy w każdym z tych samochodów oscyluje w granicach 7,5-8,5 litra.

Niepodważalną zaletą przede wszystkim T-JET-a i Multiair-a jest przebieg max momentu oborowego - T-JET 120 ma 206 Nm Multiair 230 Nm- oba przy......... 1750 obr.min -efekt - ciągnie od samego dołu

Napisano

> A Wy, ktory z tych trzech byscie wybrali i dlaczego?

> Z gory dzieki za wszystkie sugestie.

Planujesz wydać na nowe auto kilkadziesiąt tysięcy złotych. Pierwsze, co bym Ci radził, to poświęcić te kilka godzin i wybrać się na jazdy próbne wszytskimi tymi samochodami. Najlepiej razem z żoną. Teraz sobie siedzisz przed kompem i gdybasz, a empiryczne doświadczenia mogą jednoznacznie zweryfikować spojrzenie na sprawę ok.gif Jest duża szansa że przejedziesz się wszystkimi i już będziesz pewny które auto chcesz kupić smile.gif

P.S. Ja bym z tych trzech wybrał Astrę, ale coś czuję że ostateczna cena do wyłożenia będzie sporo wyższa niż NB/Megane po rabatach.

Napisano

Napisałem praktycznie to samo kilka stron wcześniej wink.gif

Nie ma to jak pojeździć każdym z aut. Warto się postarać o jazdy kilkudniowe/ weekendowe.

Napisano

> słabo - pewnie student w tatusiowym TSI dolewa do baku

> niestety większość tych wynalazków typu Multiair, T-JET czy TSI o pojemnościach rzędu 1,2-1.4 nie

> są mistrzami oszczędności jak zakładali producenci- średnie spalanie z NORMALNEJ jazdy w

> każdym z tych samochodów oscyluje w granicach 7,5-8,5 litra.

dla każdego normalna jazda oznacza co innego. Prawda jest taka, że te silniki mogą być bardzo oszczędne, ale nie muszą. Równie dobrze mogą spalić sporo więcej niż wolnossące o podobnej mocy. Są bardzo wrażliwe na styl jazdy. Jak się już dorosło i nie ściga ze świateł do świateł, poza tym trochę się myśli podczas jazdy, a nie na głupa gaz - hamulec, gaz - hamulec, to będzie się bardzo zadowolonym ze spalania. T-Jetem 120KM, spokojnie mogę zejść ze spalaniem w trasie, jadąc niewiele szybciej niż pozwalają ograniczenia do jakiś 5.5l/100km. Trzeba tylko naczyć się tego silnika i nie bać niskich obrotów. On ma spory potencjał do oszczędzania. Tylko że ja nie mam odruchu wyprzedzania wszystkiego co się rusza, kręcenia obrotów ile się da, żeby tylko kręcić, bo wiem, że nigdzie przez to szybciej nie dojadę.

Z drugiej strony, jak ktoś lubi się ścigać i jeszcze nie dorósł, albo ciągle jeździ w korkach w mieście, to nie zejdzie poniżej 10l. Ale co w tym dziwnego? Kolegi C4 1.6 pali średnio 12l/100km. Bo jeździ na krótkich trasach głównie w korkach.

Także jak dla mnie te silniki palą normalnie, z tym że mają spory potencjał oszczędności w stosunku do mocy, którą oferują, pod warunkiem że z osiągów korzysta się z głową.

T-Jet 120KM średnio po 60 tys. km spalił mi 7.5l/100km. Myślę że takim 1.4 TSI miałbym spalanie z litra mniejsze, bo jest bezpośredni wtrysk. Uważam to za bardzo dobre wyniki jak na osiągi, które te silniki oferują

Napisano

Pełna zgoda. Mocniejsze naciśnięcie gazu w celu uzyskania obranej prędkości, a potem już tylko jej utrzymywania na niskich obrotach i spalanie ładnie idzie w dół.

Napisano

> Pełna zgoda. Mocniejsze naciśnięcie gazu w celu uzyskania obranej prędkości, a potem już tylko jej

> utrzymywania na niskich obrotach i spalanie ładnie idzie w dół.

można jeszcze dodać, że według mnie, takie dowsizeingowe silniki, przestają być oszczędne przy szybkiej jeździe, np. autostradą. Mój T-Jet, jeżeli bym jechał ciągle 150-160km/h spali między 8 a 9l/100km. Wydaje mi się, że silnik o większej pojemności, a podobnej mocy, tutaj byłby oszczędniejszy

Napisano

Praw fizyki nie przeskoczysz. Potem już tylko znaczenie mają opory powietrza jakie stawia dane auto. Największe spalanie jakie uzyskałem na trasie, przy średniej prędk. 167km/h wliczając przejazd przez 2 miasta i włączoną klimę, na autostradzie cały czas pełna depa z prędkościami licznikowymi 180 do 210, wyniosła równe 10l/100km przy włączonej klimie i 3 osobach na pokładzie.

Napisano

> można jeszcze dodać, że według mnie, takie dowsizeingowe silniki, przestają być oszczędne przy

> szybkiej jeździe, np. autostradą. Mój T-Jet, jeżeli bym jechał ciągle 150-160km/h spali między

> 8 a 9l/100km. Wydaje mi się, że silnik o większej pojemności, a podobnej mocy, tutaj byłby

> oszczędniejszy

W końcu kolega dostrzegł że t-jet pod względem spalania nadaje się do jazdy "wokół komina" zlosnik.gif i tutaj się sprawdza, lekka noga i potrafi mało spalić. Autostrady i szybkie trasy ze sprawnym wyprzedzaniem kończą się sporawym spalaniem crazy.gif

Napisano

> W końcu kolega dostrzegł że t-jet pod względem spalania nadaje się do jazdy "wokół komina" i

> tutaj się sprawdza, lekka noga i potrafi mało spalić. Autostrady i szybkie trasy ze sprawnym

> wyprzedzaniem kończą się sporawym spalaniem

autostrady tak, ale przez 60 tys. raptem raz zdarzyła mi się trasa kilkaset km głównie po autostradach, gdzie zależało mi na czasie. Spalanie z całej trasy wyszło 8l/100km. A co masz na myśli mówiąc "szybkie trasy"? Jazda po zwykłych krajówkach "na samobójcę"? Kilka razy w roku jeżdżę na Kraków<-> Wołomin, w tym z przebiciem się przez Wawę. I zawsze mam spalanie poniżej 7l/100km. A to 6.4, a to 6.8. Ale tak jak napisałem jadę rozsądnie. Jeżeli między Skarżyskiem a Radomiem jedzie jedna wielka kolumna aut, to jadę razem z nią, bo wiem, że jak zacznę wyprzedzać, to wjadę do Radomia 10 aut wcześniej, czyli pewnie niecałą minutę hehe.gif Za to będę miał "sportowe spalanie". Ale czy to zależy od auta? Jak byłem młody i głupi to na tej samej trasie miałem "sportowe spalanie" Nexią taty hehe.gif

Napisano

> autostrady tak, ale przez 60 tys. raptem raz zdarzyła mi się trasa kilkaset km głównie po

> autostradach, gdzie zależało mi na czasie. Spalanie z całej trasy wyszło 8l/100km.

w takim przypadku t-jet jest ok ok.gif moje bravo też mało jeździ po autostradach i w ogóle poza miastem

> A co masz

> na myśli mówiąc "szybkie trasy"?

sprawną jazdę, wykorzystując w miarę możliwości moc, kręcąc pod czerwone pole zlosnik.gif taka jazda daje spalanie powyżej 8

> Jazda po zwykłych krajówkach "na samobójcę"? Kilka razy w

> roku jeżdżę na Kraków Wołomin, w tym z przebiciem się przez Wawę. I zawsze mam spalanie

> poniżej 7l/100km. A to 6.4, a to 6.8. Ale tak jak napisałem jadę rozsądnie. Jeżeli między

> Skarżyskiem a Radomiem jedzie jedna wielka kolumna aut, to jadę razem z nią, bo wiem, że jak

> zacznę wyprzedzać, to wjadę do Radomia 10 aut wcześniej, czyli pewnie niecałą minutę.

W takich warunkach zgoda, spaliło mało i nie ma sensu wyprzedzanie, ale na dwujezdniowych drogach jeździ się szybciej, a powyżej 100km/h pali już sporo imo i kończy się małe spalanie.

Napisano

No ja tez rozglądam się za Bravo, ale ten wątek, który spotykałem również na innych forach, trochę mi Bravo w tym rankingu deprecjonuje... hmm.gif

Napisano

Trzeba jeszcze zaznaczyc, ze Megane bedzie mial w tym roku FL.

Tu akruta 3D. Wiec po co kupowac stary model?

Renault-Megane-9%25255B3%25255D.jpg

Napisano

> to nie jest problem. Wiele aut to trapi.

W Pandzie która kosztuje połowę takiego Bravo z takimi trzeszczami się nie spotkałem.

Napisano
  • Autor

> albo Meganke

> (świeży, fajniej wygladajacy, plusem jest motor z kompresorem a nie turbo jak pamietam,

hmm, chyba jednak turbo

pan w salonie powiedzial, ze tam jest turbosprezarka, ale chlodzona woda, a nie olejem

masz jakies dane, ktore mowia, ze tam jest kompresor?

Napisano

> hmm, chyba jednak turbo

> pan w salonie powiedzial, ze tam jest turbosprezarka, ale chlodzona woda, a nie olejem

> masz jakies dane, ktore mowia, ze tam jest kompresor?

kompresor? icon_eek.gif Jak Ci na chłodzeniu wodą zależy to kup Fiata zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> kompresor? Jak Ci na chłodzeniu wodą zależy to kup Fiata

a czemu?

w fiacie turbosprezarka tez jest chlodzona woda?

bo pan w jednym z salonow powiedzial mi, ze jest chlodzona spalinami hehe.gif

Napisano

> a czemu?

> w fiacie turbosprezarka tez jest chlodzona woda?

> bo pan w jednym z salonow powiedzial mi, ze jest chlodzona spalinami

Nie jestem pewien, ale chyba wszystkie popularne t-benzyny mają turbo chłodzone wodą, znaczy płynem chłodniczym zlosnik.gif i tak też ma t-jet

Napisano

> hmm, chyba jednak turbo

> pan w salonie powiedzial, ze tam jest turbosprezarka, ale chlodzona woda, a nie olejem

> masz jakies dane, ktore mowia, ze tam jest kompresor?

kojarzyłem, że nie zwykłe turbo, możliwe, że rózni się tylko tym, że jest chłodzone wodą.

Napisano
  • Autor

> kojarzyłem, że nie zwykłe turbo, możliwe, że rózni się tylko tym, że jest chłodzone wodą.

niepotrzebnie Cie posluchalem, bo przejechalem sie Megane i teraz juz nie wiem co robic zlosnik.gif

bylismy prawie zdecydowani na Bravo, ale Megane jest pod pewnymi wzgledami lepsze

jest cichsze w srodku, ma chyba mniejsza turbodziure, lepiej wyposazone i tansze

ale z kolei ma cyfrowy predkosciomierz, gorzej przyspiesza niz fiat, nie ma ESP, teoretycznie wiecej pali, no i nie ma kierunkowskazow, ktore migaja 3 razy po lekkim musnieciu dzwigni.

i co ja biedny mam teraz zrobic? niewiem.gifzlosnik.gifbiglaugh.gif

Napisano

> niepotrzebnie Cie posluchalem, bo przejechalem sie Megane i teraz juz nie wiem co robic

> bylismy prawie zdecydowani na Bravo, ale Megane jest pod pewnymi wzgledami lepsze

> jest cichsze w srodku, ma chyba mniejsza turbodziure, lepiej wyposazone i tansze

> ale z kolei ma cyfrowy predkosciomierz, gorzej przyspiesza niz fiat, nie ma ESP, teoretycznie

> wiecej pali, no i nie ma kierunkowskazow, ktore migaja 3 razy po lekkim musnieciu dzwigni.

> i co ja biedny mam teraz zrobic?

chcesz powiedzieć, że megane ma mniejszą turbodziurę niż T-Jet z MultiAir'em? Jesteś pewny? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> chcesz powiedzieć, że megane ma mniejszą turbodziurę niż T-Jet z MultiAir'em? Jesteś pewny?

tak, takie odnioslem wrazenie

z tym, ze Bravo jezdzilem w sobote, a Megane dzis, wiec troche mi sie zatarly wspomnienia

szkoda, ze nie mam mozliwosci przejechac sie jednym, a chwile pozniej tym drugim. Wtedy by bylo latwiej oceniac.

Napisano

> tak, takie odnioslem wrazenie

> z tym, ze Bravo jezdzilem w sobote, a Megane dzis, wiec troche mi sie zatarly wspomnienia

> szkoda, ze nie mam mozliwosci przejechac sie jednym, a chwile pozniej tym drugim. Wtedy by bylo

> latwiej oceniac.

ja co prawda nie jeździłem MultiAirem, ale to jest taki silnik jak mój T-Jet 120, z tym samym turbo tylko wzbogacony o MultiAir. O moim już nie można powiedzieć, zeby miał turbodziurę, a podobno MultiAir ma jeszcze lepiej jechać na niskich obrotach, dlatego to co piszesz wydaje mi się dziwne.

Napisano
  • Autor

> a podobno

> MultiAir ma jeszcze lepiej jechać na niskich obrotach

no i jedzie lepiej

ale piszac turbodziura mialem na mysli czas od wcisniecia pedalu gazu do momentu kiedy samochod zaczyna przyspieszac

Napisano

> no i jedzie lepiej

> ale piszac turbodziura mialem na mysli czas od wcisniecia pedalu gazu do momentu kiedy samochod

> zaczyna przyspieszac

w jakim zakresie obrotów?

Napisano

> i co ja biedny mam teraz zrobic?

Ja na twoim miejscu poszedłbym jeszcze przejechać się Focus-em

np taki albo taki

Napisano
  • Autor

> Ja na twoim miejscu poszedłbym jeszcze przejechać się Focus-em

> np taki albo taki

pierwszy nie ma doladowanego silnika, a oba nie maja automatycznej klimatyzacji, wiec nie spelniaja warunkow

Napisano
  • Autor

> w jakim zakresie obrotów?

ok 60km/h na IV

nie patrzylem dokladnie jakie to byly obroty

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.