Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo vs Megane vs Astra

Featured Replies

Napisano

> pierwszy nie ma doladowanego silnika, a oba nie maja automatycznej klimatyzacji, wiec nie spelniaja

> warunkow

no to z wymaganym przez Ciebie wyposażeniem, silnikiem i w takim zakresie cenowym zostaje tylko Megane.

Napisano

> no to z wymaganym przez Ciebie wyposażeniem, silnikiem i w takim zakresie cenowym zostaje tylko

> Megane.

Ale zdaje się nie ma machnięcia wycieraczkami. Trzeba włączyć i wyłączyć.

A w mieście by się takie coś przydało.

Napisano

> ja co prawda nie jeździłem MultiAirem, ale to jest taki silnik jak mój T-Jet 120, z tym samym turbo

> tylko wzbogacony o MultiAir. O moim już nie można powiedzieć, zeby miał turbodziurę, a podobno

> MultiAir ma jeszcze lepiej jechać na niskich obrotach, dlatego to co piszesz wydaje mi się

> dziwne.

moim zdaniem w T-Jet 120 jest lag po wcisnieciu pedału gazu w podłogę - czuc ze samochod nie startuje momentalnie tylko potrzebuje z pol sekundy na rozkrecenie sie i wystrzelenie.

naciskasz gaz, mija krotka chwila i dopiero potem rozpoczyna sie przyspieszanie

Napisano

> moim zdaniem w T-Jet 120 jest lag po wcisnieciu pedału gazu w podłogę - czuc ze samochod nie

> startuje momentalnie tylko potrzebuje z pol sekundy na rozkrecenie sie i wystrzelenie.

> naciskasz gaz, mija krotka chwila i dopiero potem rozpoczyna sie przyspieszanie

jest coś takiego np. przy 2 tys. rpm, masz rację. Ale jak wciskasz gaz np. przy 3,5 tys. rpm to już imho nie ma takiego efektu.

Napisano

> jest coś takiego np. przy 2 tys. rpm, masz rację. Ale jak wciskasz gaz np. przy 3,5 tys. rpm to już

> imho nie ma takiego efektu.

przy 3.5k rpm nie, przy 2 tak wink.gif

Napisano

> Ja na twoim miejscu poszedłbym jeszcze przejechać się Focus-em

> np taki albo taki

pierwszy z silnikiem wolnossącym 1.6 moim zdaniem kompletnie odpada. Drugi z 1.6 t Ecoboost jeżdzi baaaardzo bardzo fajnie. Reakcja na gaz jest bardzo szybka, znacznie szybsza niż w moim sadzomiotaczu. Niestety focus będzie znacznie droższy, to dość nowy model i sprzedaje sie jak świeże bułeczki, szansa na dobrą cene na 1.6 T jest nikła

Napisano

> ...

> Drugi z 1.6 t Ecoboost jeżdzi

> baaaardzo bardzo fajnie. Reakcja na gaz jest bardzo szybka, znacznie szybsza niż w moim

> sadzomiotaczu. Niestety focus będzie znacznie droższy, to dość nowy model i sprzedaje sie jak

> świeże bułeczki, szansa na dobrą cene na 1.6 T jest nikła

Ja też uważam że wszystko co dobre musi dobrze kosztować. Reszta to kompromisy.

Napisano

> pierwszy z silnikiem wolnossącym 1.6 moim zdaniem kompletnie odpada. Drugi z 1.6 t Ecoboost jeżdzi

> baaaardzo bardzo fajnie. Reakcja na gaz jest bardzo szybka, znacznie szybsza niż w moim

> sadzomiotaczu. Niestety focus będzie znacznie droższy, to dość nowy model i sprzedaje sie jak

> świeże bułeczki, szansa na dobrą cene na 1.6 T jest nikła

fakt idą świetnie ale jednak w większości są to "zwykłe" benzyny albo diesle.

Polecam przejażdżkę wersją 182 KM smile.gifswiety.gif

Napisano

Pojeździj jeszcze innymi modelami. Na julkę z 2011r mają kilkunastoprocentowe rabaty, więc warto waytogo.gif

Napisano

> pierwszy z silnikiem wolnossącym 1.6 moim zdaniem kompletnie odpada. Drugi z 1.6 t Ecoboost jeżdzi

> sadzomiotaczu.

Jeżdziłem i potwierdzam ok.gif

Jedyne co mi nie odpowiada to system start/stop ale pewnie da sie to wyłaczyć.

Napisano

> no i nie ma kierunkowskazow, ktore migaja 3 razy po lekkim musnieciu dzwigni.

To się chyba da zaprogramować.

Napisano
  • Autor

> To się chyba da zaprogramować.

mam nadzieje

na razie pan w salonie powiedzial, ze sie nie da, ale do konca mu nie ufam

w ogole ludziom z salonu nie wolno ufac, najciekawsza rzecz, ktora ostatnio slyszalem to: "turbina w fiacie bravo jest chlodzona spalinami" zlosnik.gifbiglaugh.gif

Napisano

> w ogole ludziom z salonu nie wolno ufac, najciekawsza rzecz, ktora ostatnio slyszalem to: "turbina

> w fiacie bravo jest chlodzona spalinami"

hehe.gif

Szkoda, że fiat nie dał do tjeta dodatkowego automatycznego chłodzenia turbiny po wyłączeniu silnika...

Napisano

> Szkoda, że fiat nie dał do tjeta dodatkowego automatycznego chłodzenia turbiny po wyłączeniu

> silnika...

A cyrkulacja oleju jest zapewniona w golfie po wyłączeniu silnika? Czy się smazy ? wpysk.gif

Napisano

TSI ". Turbosprężarka i intercooler posiada swój własny system chłodzenia wyposażony w pompę elektryczną który działa niezależnie od systemu chłodzącego silnik. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość automatycznego schładzania turbiny przy wyłączonym silniku. Jest to bardzo przydatnie w codziennym użytkowaniu samochodu, szczególnie w mieście. "

Napisano

Myślałem czy napisać, ale napiszę. zlosnik.gif Na pewno nie Megane (ja nie lubię francuzów po doświadczeniach z Kangoo i Thalią zlosnik.gif ), o Bravo zdania nie mam. Wybrałbym Astrę, bo mi się podoba, bo lubię Ople (ależ nowość). Jakby Cię interesował poważnie Opel to prześlij na priv co byś chciał mieć i budżet to może co pomogę. wink.gif

Napisano

> Myślałem czy napisać, ale napiszę. Na pewno nie Megane (ja nie lubię francuzów

> po doświadczeniach z Kangoo i Thalią )

A co z Thalią było nie tak oprócz dziwnego wyglądu ? Teść ma 10 letnią od nowości i jak na razie sprawuje się bardzo dobrze.

Dla mnie z wymienionej trójki w tej kolejności: 1) Astra, 2) Bravo, Megane (ex aequo).

Napisano

masz rzeczywiście dość trudny wybór grinser006.gif szczerze to do renaulta bym nie podchodził - uprzedzenie do marki poprzez awaryjność. Z zewnątrz ładnie wygląda, w środku ma dużo "bajerów" ale deska jak dla mnie kiczowata 270751858-jezyk.gif Poza tym renault dużo traci na wartości.

Minusem Bravo jest już dość stara sylwetka i duża utrata wartości. Za to zegary i deskę ma fajną.

Astra z zewnątrz fajna ale deskę ma jak w kia.

Ja wybrałbym jednak dla siebie Bravo. prowadząc samochód lubię mieć fajną deskę i czytelne zegary przed sobą. grinser006.gif

Proponowałbym jeszcze Seata Leona.

Napisano

> A co z Thalią było nie tak oprócz dziwnego wyglądu ?

Właśnie wygląd zlosnik.gifrotfl.gif

Napisano

> Szkoda, że fiat nie dał do tjeta dodatkowego automatycznego chłodzenia turbiny po wyłączeniu

> silnika...

albo padającego łańcucha rozrządu zlosnik.gif

Napisano

> niepotrzebnie Cie posluchalem, bo przejechalem sie Megane i teraz juz nie wiem co robic

> bylismy prawie zdecydowani na Bravo, ale Megane jest pod pewnymi wzgledami lepsze

> jest cichsze w srodku, ma chyba mniejsza turbodziure, lepiej wyposazone i tansze

> ale z kolei ma cyfrowy predkosciomierz, gorzej przyspiesza niz fiat, nie ma ESP, teoretycznie

> wiecej pali, no i nie ma kierunkowskazow, ktore migaja 3 razy po lekkim musnieciu dzwigni.

> i co ja biedny mam teraz zrobic?

A jak z pracą zawieszenia? Ps. warto jednak przy takich porównaniach spojrzeć na jakim rozmiarze opon/kół się jeździ. Często w pismach motoryzacyjnych robią taki banalny błąd konfrontując np. 16" vs 17"

Napisano

> Myślałem czy napisać, ale napiszę. Na pewno nie Megane (ja nie lubię francuzów po doświadczeniach

> z Kangoo i Thalią ), o Bravo zdania nie mam. Wybrałbym Astrę, bo mi się podoba, bo lubię Ople

> (ależ nowość). Jakby Cię interesował poważnie Opel to prześlij na priv co byś chciał mieć i

> budżet to może co pomogę.

to co lubisz albo czego nie lubisz nie jest żadnym merytorycznym argumentem

Napisano

Nigdy w życiu więcej czarnego samochodu sciana.gif ciągle jeżdżę usyfionym samochodem i zaczyna mnie to doprowadzać do szału. Chyba, że pracujesz lub jesteś właścicielem myjni samochodowej. Ale to chyba wiesz pisząc, że minusem jest kolor. Osobiście kupiłbym Bravo, bo kocham Fiaty. Całe szczęście nie stać mnie na nowe auto

Napisano

> Nigdy w życiu więcej czarnego samochodu ciągle jeżdżę usyfionym samochodem i zaczyna mnie to

> doprowadzać do szału.

A ja to olewam, jeżdżę brudnym hehe.gif

> Całe

> szczęście nie stać mnie na nowe auto

dlaczego szczęście? icon_eek.gif

Napisano

> alfa z kolei nie podoba sie mojej zonie z zewnatrz, wiec sam rozumiesz

Twoja żona wyczuwa konkurencje hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> to co lubisz albo czego nie lubisz nie jest żadnym merytorycznym argumentem

Oba francuzy w bólach dotrwały jeden do 70 tyś km a drugi do 100 tyś km. cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Twoja żona wyczuwa konkurencje

ja tez nie jestem jakos szczegolnie zauroczony alfa zlosnik.gif

moze gdyby umiescili przednia rejestracje bardziej symetrycznie? hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano

> ja tez nie jestem jakos szczegolnie zauroczony alfa

> moze gdyby umiescili przednia rejestracje bardziej symetrycznie?

przecież to znak rozpoznawczy Alfy. To tak jakby VW wypuścił kolejny model Golfa, różniący się od poprzedniego hehe.gif

Napisano

> A ja to olewam, jeżdżę brudnym

Można olać, ale na dłuższą metę staje się to uciążliwe.

> dlaczego szczęście?

Nie wiesz jak to jest - zupełnie jak w restauracji, zawsze to, co wybrał z menu współbiesiadnik jest lepsze od tego, co ty masz na talerzu zlosnik.gif

Napisano

> Można olać, ale na dłuższą metę staje się to uciążliwe.

wystarczy tankując obmyc okolice klamek żeby się mankiety nie brudziły przy wsiadaniu zlosnik.gif

Napisano

> Można olać, ale na dłuższą metę staje się to uciążliwe.

Jade na karchera opłukać z grubsza, a mycie gąbka tak 4 razy w roku zlosnik.gif

> Nie wiesz jak to jest - zupełnie jak w restauracji, zawsze to, co wybrał z menu współbiesiadnik

> jest lepsze od tego, co ty masz na talerzu

właściwie to potwierdzam, ale teraz mam to co chciałem i jak na razie od 3,5 roku nie znudził się. Nie mam parcia na zmaina smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.