Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo vs Megane vs Astra

Featured Replies

Napisano

Hej,

Szukam samochodu, ale nie moge sie do konca zdecydowac

Wlasciwie ten watek jest kontynuacja tego: http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=285517884&an=0&page=7#Post285517884

z tym, ze male samochody odpadly z konkurencji, bo nie moglem znalezc nic godnego.

Licze wiec na jakies Wasze rady, moze ktoras z nich pomoze mi wybrac lepiej.

Chce kupic dosc mocny samochod z doladowanym silnikiem benzynowym.

Dobrze by bylo gdyby nie palil zbyt duzo zlosnik.gifbiglaugh.gif

Na placu zostaly trzy samochody:

Bravo:

http://otomoto.pl/fiat-bravo-1-4-140-km-sport-C22051432.html - dodatkowo ma automatyczna klimatyzacje

Megane:

http://otomoto.pl/renault-megane-super-cena-C21101687.html

Astra:

http://otomoto.pl/opel-astra-5dr-sport-1-4-turbo-C20466688.html

Kazdy ma jakies wady i zalety, dlatego wybor jest taki ciezki.

Bravo:

+ silnik, ktory powinien palic najmniej ze wszystkich

+ teoretycznie najlepsze osiagi z calej trojki

+ podoba sie zarowno mnie jak i zonie

- troche boje sie czy ten silnik nie bedzie sprawial jakichs problemow

- niewielkie braki w wyposazeniu (brak czunika deszczu, fotochromatycznego lusterka, czujnikow parkowania)

- przecietna cena (warto w ogole tyle za niego dac, czy twardo sie targowac?)

- kolor biglaugh.gif

Megane:

+ najtanszy w zestawieniu

+ najlepsze wyposazenie (czujnik deszczu, lusterko, tempomat, czujniki parkowania)

+ nawigacja (chociaz tego tak naprawde to nie potrzebuje, to tylko taki bajer.

- nie do konca podoba sie zonie

- cyfrowy predkosciomierz sciana.gif

- kolor biglaugh.gif

Astra:

+ kolor biglaugh.gif

- najdrozszy w zestawieniu

- znow niepelne wyposazenie (brak czujnika deszczu, lusterka fotochromatycznego, czujnikow parkowania)

- wedlug katalogow najwolniejszy w zestawieniu

- jakis taki przekombinowany design w srodku

A Wy, ktory z tych trzech byscie wybrali i dlaczego?

Z gory dzieki za wszystkie sugestie.

Napisano

Astra, bo jest najmłodsza konstrukcyjnie. Jednak Bravo z tym silnikiem i z tym pakietem Sport jest moim osobistym typem (lubię włoskie zlosnik.gif)

Napisano

Podoba mi sie bravo !

Astra jezdziłem taka tylko kombi 2.0 cdti 160 KM

jezdziło mi sie super ! ale jak zobaczyłemn cene w konfiguratorze to przysiadlem ....

p.s. miala wlasnie taki kolor ok.gif

Napisano

Nam podobało się bravo i je kupiliśmy biglaugh.gif Tyle że to dawno było bo w 2007 roczku.

Napisano

> Astra, bo jest najmłodsza konstrukcyjnie. Jednak Bravo z tym silnikiem i z tym pakietem Sport jest

> moim osobistym typem (lubię włoskie )

A czy czasem Astra nie ma plyty podlogowej od Bravo?? Czesc silnikow pewnie jest od Fiata jak i u innych Opli.

Napisano

Bez kozery powiem astra, najnowsza z super wyposazeniem. Bedzie najmniejsza utrata wartosci, wolniejsza od bravo ale cos za cos. Ale znizka na firme yikes.gif

Napisano

> Hej,

> Szukam samochodu, ale nie moge sie do konca zdecydowac

Mimo, że mam duży sentyment do Fiata to ja wolałbym Astrę, bo jest nowsza, ładniejsza i powinna być bardziej wytrzymała od konkurencji no i utrata wartości będzie najmniejsza.

Napisano

ponad 70 tyś za kompakta?

ładna mi okazja hehe.gif

to NB spokojnie kupi za ok 57 tyś

Napisano

Twardo ale lepszy wypas, powinno być mniejsze spalanie od reszty, tylko najstarszy konstrukcyjnie. Najmniejsza utrata wartości.

Z wybranych to skusiłbym się na opla. Szkoda, że bez świateł ksenonowych.

Napisano

> ponad 70 tyś za kompakta?

> ładna mi okazja

> to NB spokojnie kupi za ok 57 tyś

Ja tam widze 56k na firme hmm.gif

Napisano

Z tych trzech to Megane. Ale tylko dlatego ze podoba mi sie sylwetka i lubie bogate wyposażenie. Natomiast nie mam pojęcia jak jest z niezawodnoscia.

Napisano

> Z tych trzech to Megane. Ale tylko dlatego ze podoba mi sie sylwetka i lubie bogate wyposażenie.

> Natomiast nie mam pojęcia jak jest z niezawodnoscia.

Dobrze jest. ok.gif

Napisano

Witam,

Ta wersja w FR kosztuje 23 000 EUR brutto, a więc przeliczajac po 4,50 daje to ponad 100 000 PLN.

Niezłą promocję daje Ci ten salon => -40% !!! yikes.gif

Nadczym się tu zastanawiać ??? hmm.gif

KLIK

Napisano

> Witam,

> Ta wersja w FR kosztuje 23 000 EUR brutto, a więc przeliczajac po 4,50 daje to ponad 100 000 PLN.

> Niezłą promocję daje Ci ten salon =

> Nadczym się tu zastanawiać ???

> KLIK

Ale na pewno jest upust.

Napisano

Z przedstawionych tutaj , to zdecydowanie Astra. Auto bardzo dobrze wykonane i dające całkiem niezły komfort jazdy. Jak na 140 to średnio się zbiera, przez swoją masę własną, ale za to relatywnie mało pali.

Kolejne moim zdaniem jest Megane-bardzo komfortowe i dobrze wykonane,a do tego bardzo dobrze wyposażone.

Bravo jest całkiem fajnym autkiem ,ale w tej wersji musisz zaakceptować twarde i walące zawieszenie. Silnik i wnętrze na pewno na plus, a do tego duży bagażnik.

Gdybyś brał pod uwagę także tego leona fr, to postawiłbym go na równi z astrą. 1.4 tsi jest dosyć fajnym silnikiem, który stosunkowo mało pali-najmniej z tych 4 aut.

Napisano

Nie chce mi sie czytac calego watku. Kup najmlodsze. daj wiecej kasy, moze trafisz na gwarancji. Ja juz dawno stwierdzilem, ze nie kupie nic innego niz nowka-sztuka. U mnie zawsze auto idzie do zyda po gwarancji.

Napisano

> Nie chce mi sie...

ale mógłbyś przeczytać chociaż PIERWSZY post tuk.gif

Napisano

Całego wątku?

Nie przeczytałeś nawet pierwszego posta i aut z linku facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Ta wersja w FR kosztuje 23 000 EUR brutto, a więc przeliczajac po 4,50 daje to ponad 100 000 PLN.

> Niezłą promocję daje Ci ten salon =

moze ta wersja we Francji ma inne wyposazenie niz w Polsce

w Polsce na stronie renault konfigurator mowi, ze takie megane kosztuje 66tys (rabat 8000). Tutaj salon daje dodatkowe 3 tys.

zreszta wszystkie samochody kosztuja podobnie przed rabatem.

Bravo prawie 80k

Megane 75k

Astra 85k

Napisano

Megane ok.gif

bo Astra za droga a Fiat się nie zna na autach większych od Pandy. Poza tym ta różnica w cenie.

Napisano

> Nie chce mi sie czytac calego watku. Kup najmlodsze. daj wiecej kasy, moze trafisz na gwarancji. Ja

> juz dawno stwierdzilem, ze nie kupie nic innego niz nowka-sztuka. U mnie zawsze auto idzie do

> zyda po gwarancji.

Móóóój Ty czytaczu-nawoływaczu.

Ale zauważyłeś chociaż swym BYSTRYM wzrokiem, że autor wątku rozważa nabycie NOWYCH (wiesz, takich co to w zydel jeszcze nikt nie pierdział) samochodów?

Błysłeś merytoryką...

Napisano
  • Autor

> Megane

daj jakies argumenty za tym samochodem

bo mnie tez ciagnie w strone Megane, ale zona nie chce, a to ma byc samochod dla niej

Napisano
  • Autor

> to NB spokojnie kupi za ok 57 tyś

ten fiat bez rabatow kosztuje 80k PLN

jaka metode negocjacji przyjac, zeby zbic cene do tych 57k? cfaniaczek.gifbiglaugh.gif

Napisano

Jak dla mnie najlepsze jest Megane.

Tylko nie z tym silnikiem.

Chyba że założeniem jest wysokie spalaniezlosnik.gif.

Wtedy lepsza będzie Astrazlosnik.gif.

Napisano

> ten fiat bez rabatow kosztuje 80k PLN

> jaka metode negocjacji przyjac, zeby zbic cene do tych 57k?

Na negocjacjach sie nie znam ale cena 80K to screwy.gif

ZA 80K to masz demówke Peugeota 508 w najbogatszej wersji z nalotem 15kkm-30kkm z silnikiem 1.6 thp (ale problemy na razie z łańcuchem rozrządu) lub z dieslem ale mneijszy wypas lub lekko droższy....

Ja PRZED podwyżką cenników i przed umocnieniem Euro w 2009 za Dynamica demówke z salonu (do pomacanai , przebieg 0km) 1.6 105km dałem 53.500pln z Autoaalrmem dokładanym.

Bravo w Wypasie jak dla mnie realnei jest warte w okolicach 60k-65k za podemówkę z małym nalotem. Ale nie robiłem rozeznanania w temacie aktualnie.

Napisano
  • Autor

> Tylko nie z tym silnikiem.

> Chyba że założeniem jest wysokie spalanie.

czemu?

renault sie chwali, ze te silniki malo pala

na motostat znalazlem raptem dwa takie samochody, wiec ciezko cokolwiek wyrokowac

wiec jak to jest naprawde?

Napisano

BTW: na jak długo to auto planujesz zakupić? Czy planujesz rodzinę powiększać? Bravo jest ok i nawet (nie mam dpfa i VGT) się nei psuje (58800 kkm nalotu) ale ma swoje ograniczenia jeżeli chodzii o ergonomię czy ilość miejsca (dopóki nie mamy dziecka wystarcza nam w 100% i udało się z boxem na dachu w 4 dorosłe osoby do Chorwacji pojechać na wczasy i było ok. )

Napisano

Moja kuzynka/księgowa ma Astrę - samochód się nie psuje (a ona nie umie się obchodzić z samochodem więc to duże osiągnięciezlosnik.gif), ale pali jak smok.

Znani użytkownicy przyznają się do 11-12l/100km.

Bravo też chyba się nie psuje, ale pali dużo. Znani mi posiadacze tylko na to narzekają.

Sam mam 1.4 TSI uchodzący za wzór ekonomii i też uważam, że "spali ile mu się wleje" chyba że pilnuję się "ekojazdy" jak głupi.

Stąd wysnułem stwierdzenie że TCE będzie pod tym względem podobny.

Napisano
  • Autor

> BTW: na jak długo to auto planujesz zakupić?

na dlugo, nie oplaca mi sie kupowac nowego samochodu i po 3 latach sprzedawac

> Czy planujesz rodzinę powiększać?

bez znaczenia, bo to ma byc drugi samochod w rodzinie

> nawet (nie mam dpfa i VGT)

mam nadzieje, ze przy benzynowym silniku rowniez nie bede mial dpfa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Na negocjacjach sie nie znam ale cena 80K to

> ZA 80K to masz demówke Peugeota 508

z tym, ze ja szukam malego samochodu, wiec nawet Bravo, Megane i Astra sa troszke za duze

> Bravo w Wypasie jak dla mnie realnei jest warte w okolicach 60k-65k za podemówkę z małym nalotem.

a ten kosztuje 67 i jest calkiem nowy, wiec duzo to czy malo? cfaniaczek.gifzlosnik.gif

Napisano

> na dlugo, nie oplaca mi sie kupowac nowego samochodu i po 3 latach sprzedawac

Kwestia $$$ i silnej woli (w opieraniu się zmainie na coś nowszego) biglaugh.gif

> bez znaczenia, bo to ma byc drugi samochod w rodzinie

Aaa to upraszcza sprawę..

> mam nadzieje, ze przy benzynowym silniku rowniez nie bede mial dpfa

waytogo.gif

Astra ponoć ciężka jak smok.

Bravo jest ok, ale niewielu z nas dobiło do 100k aby jednoznacznie wypowiadać się o awariach. Na razie nadspodziewanie dobrze (brak mega wtop, ale mniejsze się zdarzają , do przeżycia $$$ )

Napisano

> a ten kosztuje 67 i jest calkiem nowy, wiec duzo to czy malo?

Jakby był czerwony Marenello serduszka.gif to dobra cena grinser006.gif

A na poważnie, powstrzymam się od komentowanei cen bo nie jestem na bieżąco i nie siedzę w temacie kompaktów smile.gif

A zadzwoń może i potarguj jeszcze smile.gif

Napisano

> Astra ponoć ciężka jak smok.

> Bravo jest ok, ale niewielu z nas dobiło do 100k aby jednoznacznie wypowiadać się o awariach. Na

> razie nadspodziewanie dobrze (brak mega wtop, ale mniejsze się zdarzają , do przeżycia $$$ )

Astra demo miala srednie 8l golf 12l 1.4T.

Napisano
  • Autor

> A zadzwoń może i potarguj jeszcze

juz probowalem. Mowia, ze wiecej nie moga spuscic zlosnik.gif

moze sprobowac ich wziac na przeczekanie? biglaugh.gif

Napisano

A przejechałeś się wszystkimi trzema modelami? Jeśli ktoś ma dylemat jakie auto wybrać to powinien osobiście sprawdzic co mu bardziej leży w trakcie jazdy, macania itd. Czasem detal przechyli szale na rzeczne jednego, a to dzwięk kierunkowskasów, a to radio bez takiej funkcji, albo konsola środkowa taka nie inna itd.

osobiście odpuściłbym Astre bo to drogie auto

wybrałbym albo Brawo (sprawdzony ale już niezbyt świezy model, pewna mechanika) albo Meganke (świeży, fajniej wygladajacy, plusem jest motor z kompresorem a nie turbo jak pamietam, minus elektroniczny predkościomierz)

Napisano

> ten fiat bez rabatow kosztuje 80k PLN

> jaka metode negocjacji przyjac, zeby zbic cene do tych 57k?

Czytać potrafisz? gdzie w ogłoszeniu jest napisana cena 80 tyś?

Nie wiesz gdzie się samochody sprzedaje? Przejdź się do salonu wysil szare komórki i zacznij negocjacje- właśnie kolega zakupił dynamic-a TJet-a z 2011 r . za 48 tyś z lakierem met - NOWE - żadne demówki

Napisano
  • Autor

> Czytać potrafisz? gdzie w ogłoszeniu jest napisana cena 80 tyś?

potrafie

i znalazlem w cenniku, ze ten samochod, z takim wposazeniem kosztuje bez mala 80k

na stronie http://www.fiat.pl/wyprzedaz mozna znalezc ten samochod za niecale 70k

a tutaj dealer wystawia za 67k

> Nie wiesz gdzie się samochody sprzedaje? Przejdź się do salonu wysil szare komórki i zacznij

> negocjacje-

bylem, nie udalo sie, dlatego Ciebie prosze o dobre rady jaka taktyke negocjacyjna przyjac, zeby zbic cene do tych 57k

Napisano

> daj jakies argumenty za tym samochodem

> bo mnie tez ciagnie w strone Megane, ale zona nie chce, a to ma byc samochod dla niej

Jak nie chce, to żadne argumenty nie pomogą. Wiem, co piszę. ok.gif

Może kwestia koloru.. Poszukaj jakiegoś ładnego icon_rolleyes.gif

Napisano

bravo bym sobie odpuscil - ciasnyy w srodku no i 2012 bedzie ostatnim rokiem produkcji modelu bo bardzo slabo sie sprzedaje i fiat go wycofuje co bedize mialo wplyw jak mysle na mocniejsza utrate wartosci

a astra czy megan to kwestia ktorym ci sie lepiej jedzie oba dobre

Napisano

nie wiem co powiesz a to... brales pod uwage Orlando albo cruze 5d ewentualnie octavie?

Napisano

Bravo sobie odpuść, a lepiej popatrz na julkę lub golfa, a także nie zapominaj o focusie. Zamiast siedzieć przed ekranem ruszaj na jazdy testowej ,a dopiero potem szukaj oferty auta, które Ci się najbardziej spodoba. Nie ograniczaj się tylko do 1 kontaktu z danym modelem. Idź i przejedź się wszystkimi ,a potem zrób jeszcze jedną jazdę tymi autami. Takie podejście naprawdę pomaga.

1.4 tsi jest naprawdę oszczędne o ile ktoś nie ma cały czas wciśniętego gazu w podłogę. Średnia ostatniego pół roku to 6.7, a teraz w "ziemie ", równe 7l. Tryb mieszany.

Napisano

> Bravo jest całkiem fajnym autkiem ,ale w tej wersji musisz zaakceptować twarde i walące

> zawieszenie.

na czym opierasz swoją wiedzę w zakresie stwierdzenia "walące" ?

Napisano

> na czym opierasz swoją wiedzę w zakresie stwierdzenia "walące" ?

Jest ekspertem, w jazdach testowych zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Bravo sobie odpuść, a lepiej popatrz na julkę lub golfa, a także nie zapominaj o focusie.

wszystkie one sa jednak drozsze i to sporo drozsze

poza tym nowy focus mi sie wybitnie nie podoba w srodku

alfa z kolei nie podoba sie mojej zonie z zewnatrz, wiec sam rozumiesz zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.