Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia 1300

Featured Replies

Napisano

W malowaniu a`la Gordini (cokolwiek to znaczy).

gp_R12-R8-Gordini.jpg

Dacia_1300_1980_by_MWPHOTO.jpg

DSC_0147.jpg

normal_122.jpg

Nigdy nie lubiłem tego auta (ani jego następców) ale w takim stylu zaczyna mi się podobać.

Napisano

> W malowaniu a`la Gordini (cokolwiek to znaczy).

facepalm%5B1%5D.gif

Całkiem fajnie wygląda.

Napisano

A to nie jest oryginalne Renault 12 Gordini? IMO jest. idea.gif

> Nigdy nie lubiłem tego auta (ani jego następców) ale w takim stylu zaczyna mi się podobać.

Mi nie. zlosnik.gif Ale z racji wieku i akcentow - fajny. ok.gif

Napisano

> Nigdy nie lubiłem tego auta (ani jego następców) ale w takim stylu zaczyna mi się podobać.

To pierwsze to raczej Renault 12. A co znaczy Gordini...Abonament na google trzeba opłacic rotfl.gif

Napisano

Nadworny tuner Renault palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Nadworny tuner Renault

Przecież żartowałem zlosnik.gif Już wcześniej tutaj czytałem na kąciku o historii Renault i Gordini, także ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Toż to Renault 12 Gordini

jedna z pierwszych miłości mego życia

Napisano

fajne ale ja ZDECYDOWANIE wolę takie:

ff23726d.jpg

Napisano

U mnie w robocie taki stoi zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> fajne ale ja ZDECYDOWANIE wolę takie:

to chyba to samo smile.gif ... fotka zrobiona w ostatnie wakacje.

dsc4688c.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

> A to nie jest oryginalne Renault 12 Gordini? IMO jest.

> Mi nie. Ale z racji wieku i akcentow - fajny.

Na pierwszej focie to chyba oryginalne Gordini (wlew paliwa na błotniku). Kolejne to już raczej Daćka po "tjunie", widać zreszta znaczek UAP zamiast Renault.

Napisano

> Na pierwszej focie to chyba oryginalne Gordini (wlew paliwa na błotniku). Kolejne to już raczej

> Daćka po "tjunie", widać zreszta znaczek UAP zamiast Renault.

Dokladnie to samo stwierdzono wyzej. zlosnik.gif

Fantastyczne zdjecie. serce.gif

188_1972r12gordini.jpg

Napisano

a tutaj też w malowaniu Gordini ale Dacia

377514_355441114481521_187044054654562_1

Napisano

Na FB natrafilem wlasnie na wersje 2 drzwiowa.

Od razu lepiej. ok.gif

379378_320488181325399_100000926601355_1021995_1789246562_n.jpg

Dacia_SPORT_COUPE_img_32564.jpg

Na szybko nie potrafie znalezc 2 drzwiowego Renault. Plus dla Dacii. zlosnik.gif

Jak chodza sluchy wystepowala w wersji z krotkimi i dluzszymi drzwiami. ok.gif

Napisano

Hehe sporo godzin spędziłem przy odbudowie blacharki w moim pierwszym własnym aucie-Dacia 1310P palacz.gif

Były momenty w których miałem ją już podpalić angryfire.gif ale jakoś się udało zakończyć remont i śmigałem taką jakiś czas.Ale co przy niej użyłem to moje heheheee.Ale miejsca w środku jak w busie skromny.gifbiglaugh.gif

Mimo że to 1300 było to jak przesiadłem się do FSO 1500 to poczułem spory brak mocy,ale i to powoli ogarnąłem.

Ale najlepszy z tego wszystkiego był zbiornik na płyn chłodniczy clown.gif Słój po ogórkach kiszonych mlot.gif

Napisano

> Hehe sporo godzin spędziłem przy odbudowie blacharki w moim pierwszym własnym aucie-Dacia 1310P

> Były momenty w których miałem ją już podpalić ale jakoś się udało zakończyć remont i śmigałem

> taką jakiś czas.

A co tam takiego strasznego Cie spotkalo? Ja mam Dacie 1300 i od paru lat planuję jej odbudowę. Robię to póki co metodą małych kroków - na razie postawiłem garaż i przeprowadziłem tam auto na zimę zlosnik.gif Z pracami planuję ruszyć w 2013 r. Jeśli finanse pozwolą to blachę/lakier powierzę fachowcom.

> Ale najlepszy z tego wszystkiego był zbiornik na płyn chłodniczy Słój po ogórkach kiszonych

Tylko pozornie - z boku ma wypustki na obejmy zlosnik.gif

Napisano

> A co tam takiego strasznego Cie spotkalo? Ja mam Dacie 1300 i od paru lat planuję jej odbudowę.

> Robię to póki co metodą małych kroków - na razie postawiłem garaż i przeprowadziłem tam auto

> na zimę Z pracami planuję ruszyć w 2013 r. Jeśli finanse pozwolą to blachę/lakier powierzę

> fachowcom.

> Tylko pozornie - z boku ma wypustki na obejmy

mam nowe błotniki i progi do Dacii, i parę innych klamotów (3 przeżyłem)

Napisano

> mam nowe błotniki i progi do Dacii, i parę innych klamotów (3 przeżyłem)

Wiem wiem, pamietam - już kiedyś rozmawialiśmy smile.gif Jak ruszę z robotą to będę się rozglądał za częściami i pewnie się odezwę ok.gif

Napisano

Akurat wczoraj widziałem piękną daćkę na mieście spineyes.gif

Czy te samochody nie rdzewieją? niewiem.gif

Napisano

> Hehe sporo godzin spędziłem przy odbudowie blacharki w moim pierwszym własnym aucie-Dacia 1310P

nawet mi nie mów. Auto mailo sporo zalet - ogromny bagaznik, male spalanie i calkiem wygodny srodek ale blacharka facepalm%5B1%5D.gif

To tego przeciekala - tak, po kazdej ulewie mialem wode w srodku - ciekla gdzies spod przdniej grodzi. O detalach typu wieczne wycieki oleju - nie wspomnę

Pod koniec czerwca 97 ja szczesliwie sprzedalem. PIlem dwa dni z radosci. Kupil ją facet z RAciborza. Istotny fakt albowiem w lipcu nadeszla powódź i daćkę zalało po dach. Jakkolwiek niestoownie to zabrzmi - wtedy odczulem dziką satysfakcję.

Nienawidzilem tego auta rownie mocno jak teraz prawicowych ekstremistów.

Napisano

> Na FB natrafilem wlasnie na wersje 2 drzwiowa.

> Od razu lepiej.

> Na szybko nie potrafie znalezc 2 drzwiowego Renault. Plus dla Dacii.

> Jak chodza sluchy wystepowala w wersji z krotkimi i dluzszymi drzwiami.

A czy to nie jest po prostu radosna tworczosc wlascicieli? Cos jak Poldomierz pseudo-Coupe na bazie Caro?

carosport.jpg

Napisano

> Czy te samochody nie rdzewieją?

Rdzewieją na potęgę - to największa bolączka tych aut frown.gif

Mój egzemplarz jest od nowości w rodzinie. Dziadek mi opowiadał, że odebrał auto z Polmozbytu w listopadzie 73 r, a po zimie już wyszła ruda zlosnik.gif Wtedy zbudował garaż i przez kolejne 20 lat nie jeździł zimą zlosnik.gif

Napisano

> A czy to nie jest po prostu radosna tworczosc wlascicieli? Cos jak Poldomierz pseudo-Coupe na bazie

> Caro?

Raczej nie, z tego co pamiętam była jakaś mała seria fabrycznej dwudrzwiowej wersji ok.gif

Napisano

> A czy to nie jest po prostu radosna tworczosc wlascicieli? Cos jak Poldomierz pseudo-Coupe na bazie

> Caro?

Oferowana byla od 1981 roku jako 1310 Sport, a od 1983 jako 1410 Sport.

Nie wiem ile egzemplarzy powstalo.

Napisano

> Rdzewieją na potęgę - to największa bolączka tych aut

i patrz - minelo 40 lat i naród Drakuli niczego sie nie nauczył facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> A co tam takiego strasznego Cie spotkalo? Ja mam Dacie 1300 i od paru lat planuję jej odbudowę.

> Robię to póki co metodą małych kroków - na razie postawiłem garaż i przeprowadziłem tam auto

A no odpadały prawie całkiem kolumny-mocowania (nie wiem jak to nazwać) tylnych amortyzatorów od nadkoli,których mało co zostało.Przedni pas też musiałem łatać i odbudować prawie od zera uchwyty-mocowanie przednich lamp no i oczywiście wszystkie drzwi na dole miały wstawiony pas blachy,tak jak cała przednia część podłogi spineyes.gif

Zmieniłem kolor (całkowicie) z takiej jak by szarej-białej na zieleń szmaragdową palacz.gifpalacz.gif

Wtedy zrobiła się nawet ładna.Wszystko robiłem sam skromny.gif

Do tego poszły nowe kompletne półosie i wydech oraz regeneracja gaźnika.

Ale gdy już prawie miałem zacząć nią jeździć (po rocznym postoju) okazało się że pęknięty jest blok silnika przy rozrządzie.Wyjąłem silnik i został on pospawany.Po złożeniu i zrobieni parunastu kilometrów (ale byłem szczęśliwy że wreszcie jeżdżę) ponownie dokręcałem głowicę a tu nagle TRACHHHHHH i słyszę jak zaczyna się lać płyn na podłogę facepalm%5B1%5D.gifhorse.gifsciana.gifsciana.gif

Niestety ale blok pękł ponownie,bo rysa doszła aż do otworu od szpilki hehehe.

Parę dni później poszedłem na złom i leżał tam silnik właśnie od Daćki hehe.gif

Szybko na wagę i zaraz był w garażu i to w kawałkach bo jego stan był agonalny.Ale jak wiecie te silniki mają tuleje więc po dwóch dniach sam blok został przełożony i dopiero wtedy zacząłem śmigać autkiem 893goodvibes.gif

Ale powiem Wam że sporo się przy tym aucie nauczyłem bo wymagał bardzo dużo pracy.

A co do słoika po ogórkach to wiem że to było fabryczne bo nawet z boku jest na nim skala i jak napisałeś wyżej ma takie dwa cycki między którymi siedzi drut który go trzyma cfaniaczek.gif

No i jeszcze ta świetna nagrzewnica szerokości całego auta zlosnik2.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

>

> Czy te samochody nie rdzewieją?

hahaha.gif

troche mniej niz polonezy i maluchy el ok.gif

Napisano

> troche mniej niz polonezy i maluchy el

Miałem el spineyes.gif wiem w czym rzecz ale ta dacia była w super stanie i kolorek taki jasno niebieski - nie wyglądał na nowy. Może ktoś mało jeździł, dbał, picował, w zimie garażował...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.