Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Škoda 105, 120, 130 (typ 742)

Featured Replies

Napisano

105120130.jpg

Rodzina Škód, oznaczona wewnętrznym numerem 742, oferowana była w zależności od wersji silnikowej pod wieloma nazwami handlowymi od 105, 120, 130 po mniej znane 125, 135 czy 136. Jeżeli dodamy do tego wiele poziomów wyposażenia, od standardowego S przez L, GL, LS, GLS, otrzymamy mnogość kombinacji ostatniego tylno-silnikowego modelu z Mladá Boleslav.

claps.gifWarto przeczytać claps.gif

Napisano

od 1981 do 1984 była taka u nas w domu , S 105 L w kolorze "czerwony koral" ok.gif

był kłopot z oponami bo wtedy 14" to była rzadkość biglaugh.gif

Napisano

Moi rodzice mieli 130L ok.gif Pamiętam, że pomarańczowa i miała jakiś problem z przegrzewaniem się hehe.gif Ale sentyment pozostał! smirk.gif

Napisano

Ojciec miał 120 GLS - wypas wink.gif GLS oprócz standardowego przegrzewania miał wiecznie cieknącą chłodnice oleju, także miejsce na parkingu mieliśmy trwale oznaczone zlosnik.gif

Napisano

Ja tam dokładnie nie pamiętam co w nim było nie tak bo miałem z 5-6 lat zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ciesze się, że was tą wstawką pobudziłem do wspomnień

Napisano

przebijam was:

ojciec miał Skode 100 koloru kość słoniowa zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

pamiętam pierwszą podróż do przedszkola.... ehhh

Napisano

Aż sie łezka w oku zakręciła u mnie ojciec miał dwie skody jedną 105 czerwoną która skończyął na złomie niestety po czołówce z suprą.A druga biała 120 następczyni po 105 buu.gif

Napisano

> przebijam was:

> ojciec miał Skode 100 koloru kość słoniowa

> pamiętam pierwszą podróż do przedszkola.... ehhh

Moj mial 110L. Pamietam jaki dumny bylem, ze my mamy korek wlewu paliwa z przodu, a wszyscy inni z tylu hehe.gif

Napisano

Mój Tato miał 105S z 81r kolor pomarańczowy (od nowości ) palacz.gif Co ona przejechała to masakra.S czyli standard,w którym zamiast rączek do zamykania drzwi były czarne pasy biglaugh.gif Zwrotnice,przekładnia kierownicza,przełącznik świateł (brak przekaźników) i 11,5 litra płynu do silnika hehehe,takie były wady.Aha i wystarczyło ją lekko przegrzać i już łapało pierścionki oink.gif

Najlepszy numer zrobiliśmy z Tatą jak wydarliśmy skrzynię biegów (bez kanału skromny.gif ) bo padła zębatka od wstecznego i po całej kupie roboty,zrobiły się cztery biegi do tyłu i wsteczny do przodu.Trzeba było nasze miny wtedy zobaczyć heheheeee wpysk.gif

Sentyment pozostał i nawet powiem że jak by się trafiła w okolicy jakaś taka nawet to bym przygarną,choć bardziej mnie interesują Rapid-ki a "setek" nie lubię,bo po prostu wyglądają fatalnie.Już "eMBeczki" są bardziej przyjazne dla oka palacz.gif

A co do kół to ta była już po lifcie,więc była na 13 smirk.gif

Napisano

mialem 105S i 120GLS.obydwie fajne,w obydwu termostat zacinal sie,w obydwu odpadlo mi tylne kolo.duzo przygod,mnostwo dobrych wspomnien ok.gif

Napisano

> Pamiętam,że w 105L lubiła się sama otwierać maska

tzw "fortepian" biglaugh.gif

Napisano

> w obydwu termostat zacinal sie,w obydwu odpadlo mi tylne

> kolo.

O to to 270751858-jezyk.gif zapomniałem właśnie o najważniejszym,ale kolega przypomniał cfaniaczek.gif

Napisano

> przebijam was:

> ojciec miał Skode 100 koloru kość słoniowa

> pamiętam pierwszą podróż do przedszkola.... ehhh

no nie szczególnie , bo "babcia" 100L , koloru zielonego biglaugh.gif rocznik 1973 woziła nas do 1981 biglaugh.gifok.gif

Napisano

> Mój Tato miał 105S z 81r kolor pomarańczowy (od nowości ) Co ona przejechała to masakra.S czyli

> standard,w którym zamiast rączek do zamykania drzwi były czarne pasy Zwrotnice,przekładnia

> kierownicza,przełącznik świateł (brak przekaźników) i 11,5 litra płynu do silnika hehehe,takie

> były wady.Aha i wystarczyło ją lekko przegrzać i już łapało pierścionki

> Najlepszy numer zrobiliśmy z Tatą jak wydarliśmy skrzynię biegów (bez kanału ) bo padła zębatka

> od wstecznego i po całej kupie roboty,zrobiły się cztery biegi do tyłu i wsteczny do

> przodu.Trzeba było nasze miny wtedy zobaczyć heheheeee

> Sentyment pozostał i nawet powiem że jak by się trafiła w okolicy jakaś taka nawet to bym

> przygarną,choć bardziej mnie interesują Rapid-ki a "setek" nie lubię,bo po prostu wyglądają

> fatalnie.Już "eMBeczki" są bardziej przyjazne dla oka

> A co do kół to ta była już po lifcie,więc była na 13

standardem były koła 13" a na export 14" ok.gif

Napisano

najlepiej jezdziło mi sie Rapidka ah stare dobre czasy ,oczywiscie dobre były tylko latem bo zima trzeba było skrobac szyby w srodku i drzwi przywiazywac pasem dopoki nie odmarzły zamki hehe.gif i zawsze jak spadł snieg to cos sie zepsuło i lezałem w sniegu na parkingu a latem nic sie nie psuło tuk.gif

Napisano

W domu były dwie skodzianki. Pierwsza to 105'tka błękitna strzała z afik 79 roku. Dzielnie służyła najpierw mojej babci a potem tacie tak do 93-94 roku. w86 babcia kupiła w polmozbycie 120stkę i nakręciła nią do 2006 roku kiedy ją sprzedaliśmy całe 13kkm (tak wiem że licznik się przekręca przy 99kkm) Jak ją miałem sprzedać to od razu dałem ogłoszenie w jakimś klubie skody to się kolejki ustawiały. Nikt nie mógł uwierzyć że taka skoda może być w takim stanie (zero rdzy, wgnieceń, mały przebieg) Trzeba było licytację zrobić ale szczęśliwy nabywca dostał w gratisie pół piwnicy nowych części do tego przybytku. Z wad pamiętam że raz się silnik zapalił bo poszedł przewód paliwowy do gaźnika i poszła iskra zlosnik.gif na szczęście uszkodzeń większych nie było zlosnik.gif

Napisano

> standardem były koła 13" a na export 14"

z tego co pamietam to 13 byly do okreslonego roku modelowego,pozniej 14-ale moge sie mylic bo pamietam to z ksiazki Jalowieckiego.

Napisano
  • Autor

Ładnie zachowana ta rapidka, mimo, że już plastikowa to jednak ciekawa.

Napisano
  • Autor

> Ojciec mial skode 1000MB czerwona

1000 Małych błedów - ciekawe czy to perioratywne okreslenie czy pozytywne?

Napisano

> 1000 Małych błedów - ciekawe czy to perioratywne okreslenie czy pozytywne?

Zdecydowanie było to określenie pejoratywne ok.gif

Napisano

u mnie tez ojciec jeździł 105s w kolorze żółty kanarkowy, kupił nówkę w 1983 i zamienił ją w 1991 na młodszą siostrę również nówka sztuka Favorit 135 w kolorze wiśnia smile.gif

Napisano

> u mnie tez ojciec jeździł 105s w kolorze żółty kanarkowy, kupił nówkę w 1983 i zamienił ją w 1991

> na młodszą siostrę również nówka sztuka Favorit 135 w kolorze wiśnia

Kolor wiśnia, wg nazewnictwa Skody, to był czerwony apollo ok.gif.

Tutaj jako model.

f_1403045.jpg

Napisano

> Kolor wiśnia, wg nazewnictwa Skody, to był czerwony apollo .

> Tutaj jako model.

dokładnie ten smile.gif

Napisano

A ja byłem przez tydzień posiadaczem błękitnej 105 z czarną dermą na dachu. Nie pomnę rocznika chyba '81, ale obróciła panewkę to sprzedałem.

Pamiętam, że przez ten tydzień się nawet zdziwiłem-całkiem wygodne auto.

Napisano

Jak ona jest nowa to ja mnich buddyjski jestem

Napisano

> Jak ona jest nowa to ja mnich buddyjski jestem

120 a liczniki od 125 yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.