Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda 6, Saab 9-3, Honda Accord, Lexsus IS 300

Featured Replies

Napisano

Roczniki od 2003 w góre

Skrzynia automat

Mazda 6 2.3 N/A

Saab 9-3 2.0T

Honda Accord 2.4

Lexsus IS300

które auto będzie dawać: najwieksza przyjemnośc jazdy, będzie malo awaryjne, i najtansze w zakupie zlosnik.gif

czyli kompromis tych 3 wymagan tongue.gif

Napisano

> które auto będzie dawać: najwieksza przyjemnośc jazdy,

Które ma napęd na tył?

> będzie malo awaryjne,

Które produkowane jest przez Toyotę?

> i najtansze w zakupie

Saab 9-3 - nikt tego złomu nie chce.

Napisano

> Roczniki od 2003 w góre

> Skrzynia automat

> Mazda 6 2.3 N/A

> Saab 9-3 2.0T

> Honda Accord 2.4

> Lexsus IS300

> które auto będzie dawać: najwieksza przyjemnośc jazdy, będzie malo awaryjne, i najtansze w zakupie

> czyli kompromis tych 3 wymagan

Brał bym Honde

Napisano

> Skrzynia automat

> Mazda 6 2.3 N/A

> Saab 9-3 2.0T

> Honda Accord 2.4

> Lexsus IS300

> które auto będzie dawać: najwieksza przyjemnośc jazdy, będzie malo awaryjne, i najtansze w zakupie

Gdybys chcial manuala to tylko Honda. Poniewaz jednak musi byc automat to tylko Lexus.

Napisano
  • Autor

> Które ma napęd na tył?

> Które produkowane jest przez Toyotę?

> Saab 9-3 - nikt tego złomu nie chce.

masz racje co to pierwszy 2 pkt ale koszt zakupu lexsa najwyzszy wiec gdzie tu kompromis?

Napisano

> Gdybys chcial manuala to tylko Honda. Poniewaz jednak musi byc automat to tylko Lexus.

Był IS 300 z manualem i był to bardzo przyzwoity manual (choć do manuala Hondy mu niestety daleko). Ale automat w IS300 jest rewelacyjny w porównaniu z konkurencją, szczególnie w porównaniu z automatem Hondy.

Napisano

> masz racje co to pierwszy 2 pkt ale koszt zakupu lexsa najwyzszy wiec gdzie tu kompromis?

Wszystko zależy ile i jak zarabiasz. Jeżeli każda wycieczka do serwisu powoduje u Ciebie stratę pieniędzy, to wyższy koszt zakupu bardziej niezawodnego samochodu ma sens. Jeżeli częste wycieczki do serwisu nie powodują kosztów ekonomicznych i psychicznych to trwałość nie ma znaczenia.

Napisano

> Był IS 300 z manualem i był to bardzo przyzwoity manual (choć do manuala Hondy mu niestety daleko).

Wiem, ze byl. Ale dostac cos takiego w EU jest praktycznie niemozliwe. Wiem, szukalem swego czasu.

> Ale automat w IS300 jest rewelacyjny w porównaniu z konkurencją, szczególnie w porównaniu z

> automatem Hondy.

Dlatego tez napisalem, ze jesli wymogiem jest automat to tylko Lexus.

Napisano
  • Autor

> Wiem, ze byl. Ale dostac cos takiego w EU jest praktycznie niemozliwe. Wiem, szukalem swego czasu.

> Dlatego tez napisalem, ze jesli wymogiem jest automat to tylko Lexus.

saab ma dobry automat, chyba hmm.gif

honada i lex jest mocno przeceniona na PL rynku, tej samej cenie zakupu beda najstarsze i z najwiekszym przegiegiem

mysle ze mazda bedzie - kompromisem

Napisano

> Wiem, ze byl. Ale dostac cos takiego w EU jest praktycznie niemozliwe. Wiem, szukalem swego czasu.

Nie tylko w EU, sprawdziłem na szybko autotrader i u nas też ciężko coś takiego znaleźć - jakoś nie było chętnych na luksusowy samochód ze zwykłą skrzynią biegów.

P.S. Do autora - popatrz czy nie znajdziesz tej wersji:

sportcross.jpg

Moim zdaniem jeden z ładniejszych kombi na rynku za tamtych czasów.

Napisano

> mysle ze mazda bedzie - kompromisem

Czyli ani przyjemności z jazdy ani niezawodności ani niska cena...

P.S. Zależy który z automatów w Saabie - pięciobiegowy był beznadziejny i się sypał. Sześciobiegowy był lepszy, ale dawali go wyłącznie z 2.8L V6T na który pewnie Cię nie stać.

Napisano

> Moim zdaniem jeden z ładniejszych kombi na rynku za tamtych czasów.

Jestem zwolennikiem kombi i np Volvo kombi i różne inne mi się bardziej podobają od sedanów, to w przypadku IS200 zdecydowanie bardziej podoba mi się sedan.

Napisano

> Jestem zwolennikiem kombi i np Volvo kombi i różne inne mi się bardziej podobają od sedanów, to w

> przypadku IS200 zdecydowanie bardziej podoba mi się sedan.

A mi wręcz odwrotnie - IS poprzedniej generacji był moim zdaniem znacznie ładniejszy jako kombi niż jako sedan. Poza tym jest znacznie bardziej funkcjonalny - np. siedzenie przedniego pasażera składa się na płasko = można przewozić długie przedmioty.

Napisano
  • Autor

> Gdybys chcial manuala to tylko Honda. Poniewaz jednak musi byc automat to tylko Lexus.

czemu honda nie idzie w parze z automatem?

Napisano

> czemu honda nie idzie w parze z automatem?

Z uwagi na skąpstwo Hondy która nie chciała płacić za patent z planetarnymi przekładniami i robiła swoje automaty w podobny sposób jak skrzynie manualne.

Tu masz opowieść ze strony Hondy:

http://world.honda.com/history/challenge/1968hondamatic/text/01.html

Napisano

idzie, idzie

nawet mozna dokrecic do odcinki zlosnik.gif

Napisano

Powiem tak - Accord 2.4 manual to swietne auto z tych czasow. Automat zabiera temu co najmniej 50% frajdy. Nie mowiac juz o wykastrowanych osiagach i wiekszym zuzyciu paliwa. Po prostu Honda nie nadazyla w tym czasie za konkurencja w kwestii automatow.

Napisano

> idzie, idzie

> nawet mozna dokrecic do odcinki

Tylko co z tego skoro zmiana biegow trwa wiecznosc. I mamy tylko 5 biegow zamiast 6. I gorsze osiagi. I wieksze zuzycie paliwa.

Napisano

> Po prostu Honda

> nie nadazyla w tym czasie za konkurencja w kwestii automatow.

Bo nie chcieli płacić za patenty....

Napisano

> Bo nie chcieli płacić za patenty....

W ogole skiepscili. Zamiast brac od ZF czy innego to jak zwykle probowali sami smile.gif

Napisano

> W ogole skiepscili. Zamiast brac od ZF czy innego to jak zwykle probowali sami

Hyundai próbuje sam i wychodzi mu bardzo dobrze - nowy ośmiobiegowiec jest wg. testujących rewelacyjny. Tyle że Hyundai nie wstydził się zapłacić za patenty...

Napisano

> Skrzynia automat

> Mazda 6 2.3 N/A

Nie wiem jak wersja 2.3 ale 2.0 benzynowa jest wg mnie dosyć hałaśliwa przy prędkościach autostradowych. Inną wadą jest rdza.

> Saab 9-3 2.0T

Minusem będzie spadek wartości, którego upadek saaba raczej nie spowolni. Ciekawe jak będzie z odsprzedażą hmm.gif

> Honda Accord 2.4

Wiesz w jakich cenach są zdrowe egzemplarze z początku produkcji ? Nawet chyba w katalogu używanych "Auto Świata", wspomnieli o przewartościowaniu. Najstarsze egzemplarze mają już ponad 8 lat a nie wiem czy zdrowy 2.4 jest do kupienia poniżej 30 tyś pln hmm.gif Nie wiem także czy accord nie jest najdroższym autem w klasie D z roczników 2003-2004. Tak poza tematem, zerknij proszę na testy zderzeniowe accorda VI i VII generacji - taka ciekawostka wink.gif Jest między nimi nie różnica a przepaść cenowa.

> Lexsus IS300

Nie znam auta.

Niedawno pytałeś chyba o dwa auta. Kolejnego szukasz ?

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak wersja 2.3 ale 2.0 benzynowa jest wg mnie dosyć hałaśliwa przy prędkościach

> autostradowych.

bez znaczenia auto glownie na krotkie trasy i miasto

> Inną wadą jest rdza.

to jest meeeeeeeeeeeeeega misus ale z drugiej strony sa w swietnej cenie jak za japonczyka

> Minusem będzie spadek wartości, którego upadek saaba raczej nie spowolni. Ciekawe jak będzie z

> odsprzedażą

chyba co mial stracic juz stracil

> Wiesz w jakich cenach są zdrowe egzemplarze z początku produkcji ? Nawet chyba w katalogu używanych

> "Auto Świata", wspomnieli o przewartościowaniu. Najstarsze egzemplarze mają już ponad 8 lat a

> nie wiem czy zdrowy 2.4 jest do kupienia poniżej 30 tyś pln Nie wiem także czy accord nie

> jest najdroższym autem w klasie D z roczników 2003-2004. Tak poza tematem, zerknij proszę na

> testy zderzeniowe accorda VI i VII generacji - taka ciekawostka Jest między nimi nie różnica

> a przepaść cenowa.

to prawda jest maga przeszacowany

> Nie znam auta.

> Niedawno pytałeś chyba o dwa auta. Kolejnego szukasz ?

kuzun ktory obecnie jezdzi w124 coupe zalozyl rodzine i szuka "normalnego" auta

Napisano

Nie wiem jak inne, ale is i 9-3 są okrutnie małe w środku crazy.gif

Napisano

> Nie wiem jak inne, ale is i 9-3 są okrutnie małe w środku

Saab nie wydawał mi się bardzo ciasny hmm.gif Niby ma płytę podłogową wspólną z vectrą C a rozstawem osi różnią się o jakieś 25 mm porównują wersje sedan (vectra C miała większy rozstaw osi w przypadku kombi).

Napisano

> Saab nie wydawał mi się bardzo ciasny Niby ma płytę podłogową wspólną z vectrą C a rozstawem osi

> różnią się o jakieś 25 mm porównują wersje sedan (vectra C miała większy rozstaw osi w

> przypadku kombi).

A 9-5 to płyta wspólna z wektrą b, jednak saab więcej miejsca ma w środku niż ta wektra. Na miejscu autora bym się rozglądał właśnie za 9-5 Aero zlosnik.gif

Napisano

> Skrzynia automat

> Mazda 6 2.3 N/A

> Saab 9-3 2.0T

> Honda Accord 2.4

> Lexsus IS300

Moim zdaniem porównywanie Mazdy do Accorda jest mocno nie trafione. Z Saabem nie miałem doświadczeń. Accord jest autem GENIALNYM, mega bezawaryjnym i do tego motor 2.4 jest świetny. Niestety cena zakupu jest wysoka i dodatkowo skrzynia automatyczna pozostawia wiele do życzenia. Co innego manual, który gdybyś jednak się zdecydował to jest świetny. Auto w zakupie jest drogie, mój z 2004 roku kosztował więcej niż średnia allegrowa ale auto mam pewne i bezwypadkowe. Jaką gotówkę planujesz przeznaczyć ?

Napisano

> Skrzynia automat

> Mazda 6 2.3 N/A

Czytałem na mazdaspeed, że ten silnik nie jest najlepszy.

Afair to fordowski chyba on jest zlosnik.gif

Napisano

> Moim zdaniem porównywanie Mazdy do Accorda jest mocno nie trafione. Z Saabem nie miałem

> doświadczeń. Accord jest autem GENIALNYM, mega bezawaryjnym i do tego motor 2.4 jest świetny.

> Niestety cena zakupu jest wysoka i dodatkowo skrzynia automatyczna pozostawia wiele do

> życzenia. Co innego manual, który gdybyś jednak się zdecydował to jest świetny. Auto w zakupie

> jest drogie, mój z 2004 roku kosztował więcej niż średnia allegrowa ale auto mam pewne i

> bezwypadkowe. Jaką gotówkę planujesz przeznaczyć ?

ze sie tak dopytam co w nim takiego genialnego czym "6" przebija hmm.gif

Moj kolega mimo, ze byl zadowolony z Accorda .. przesiadl sie na "6" i tez ejst zadowolony grinser006.gif

Napisano

> ze sie tak dopytam co w nim takiego genialnego czym "6" przebija

> Moj kolega mimo, ze byl zadowolony z Accorda .. przesiadl sie na "6" i tez ejst zadowolony

Jakość wykonania i materiałów głównie. 6 jest bardzo plastikowa. Miałem do czynienia tylko z dieslami ale nie wiem czy w benzyniakach jest pod tym względem lepiej (raczej na pewno nie). Poza tym zawsze porównując 6 do Acco, tej pierwszej "czegoś" brakuje.

Napisano

Szóstka jest rzeczywiście trochę bardziej plastikowa niż Accord - podobnie jest z trójka i Civiciem.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem porównywanie Mazdy do Accorda jest mocno nie trafione. Z Saabem nie miałem

> doświadczeń. Accord jest autem GENIALNYM, mega bezawaryjnym i do tego motor 2.4 jest świetny.

> Niestety cena zakupu jest wysoka i dodatkowo skrzynia automatyczna pozostawia wiele do

> życzenia. Co innego manual, który gdybyś jednak się zdecydował to jest świetny. Auto w zakupie

> jest drogie, mój z 2004 roku kosztował więcej niż średnia allegrowa ale auto mam pewne i

> bezwypadkowe. Jaką gotówkę planujesz przeznaczyć ?

wlasnie kasa

jest do wydania 25-35kPLN

wiec wazne co sie w tej cenie dostanie lepszego. to ze accord jest lepszy od 6 to wiem ale pytanie czy w tej samej cenie zakupu takze bedzie lepszy?

6 jest podatna na korozie i ptzez to tania

pytanie czy poza korozja cos ja boli (mowa o wersji beznynowej z automate) ze nie warto sie nad nia pochylic?

Napisano

> wlasnie kasa

> jest do wydania 25-35kPLN

Zaglądałeś TU ?

Właśnie jedno benzin się sprzedało, czuj duch! busted.gifwaytogo.gif

Napisano

> Szóstka jest rzeczywiście trochę bardziej plastikowa niż Accord - podobnie jest z trójka i

> Civiciem.

na temat pierwszego porównania się nie wypowiadam bo nie sprawdzałem, w drugim przykładzie pojechałeś facepalm%5B1%5D.gif jak zwykle zresztą

[EDIT]

rozmawiałem swego czasu z gościem, fanem Mazdy, właścicielem 6tki z US, który przyznał mi się, że zawsze bronił wersji US i tępił wszelkie opowieści o tym jak to wersje US są beznadziejnie wykonane w porównaniu z EU itd. A później kupił 6tkę z US, porównał bezpośrednio z EU i przestał bronić wersji US. hehe.gif

Napisano

> czemu mazdy zdzewieja? brak ocynku?

z tego co wiem to nie brak a raczej kiepski icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nie wiem jak inne, ale is i 9-3 są okrutnie małe w środku

Accord nigdy nie wydawał mi się jakoś bardzo przestronny. Porównując do Avensisa... tak, wiem, nie było go na liście wink.gif

Nawet w obecnym Accordzie jest ciasnawo.

Napisano

> Accord nigdy nie wydawał mi się jakoś bardzo przestronny. Porównując do Avensisa... tak, wiem, nie

> było go na liście

> Nawet w obecnym Accordzie jest ciasnawo.

Dodaj, ze tylko z tylu. Z przodu zawsze miejsca bylo w Accordach bardzo duzo a i fotele byly duze, dobrze trzymajace i wygodne. W Avensisie i generalnie wiekszosci aut tego segmentu z tych czasow bylo to po prostu bardziej wyposrodkowane.

Napisano

Uwielbiam te teorie spiskowe o innym wykończeniu wnętrza w samochodach robionych na rynek USA wink.gif

Pomimo wnętrza Mazda 3 jest i tak moim faworytem w swojej klasie - bije na głowę Civica mocą silnika i przyjemnością z jazdy. A ze plastiki trochę gorsze to szczegół. Zapomniałem dodać ze w porównaniu z poprzednim Civiciem, bo w obecnym założyli plastiki z butelek po coli zmieszane z mielonymi oponami i teraz to i Chevy Cruze ma lepsze wnętrze niż Civica.

Napisano

> Uwielbiam te teorie spiskowe o innym wykończeniu wnętrza w samochodach robionych na rynek USA

sa jeszcze przekonania/teorie, ze sie bardziej psuja grinser006.giftongue.gif

Odnosnie Subaru, bo akurat znam temat LGC, OBK (jest to dobre porowanie, bo US sa robione w US, a na reszte swiata w tym EU w JP):

wykonanie oczywiscie takie same, ale wersje US sa czesto prostrze konstrukcyjnie co czyni je bardziej niezawodnymi, np: brak dwumasy, brak nivomatu, itd.

Co ciekawe wersje US sa zwykle gorzej, ubozej wyposazone.

Tradycyjnie sa roznice w zawieszeniu (tu, niestety na minus dla wersji US ujezdzanych w EU), oswietleniu, itp.

Napisano

> Jakość wykonania i materiałów głównie. 6 jest bardzo plastikowa. Miałem do czynienia tylko z

> dieslami ale nie wiem czy w benzyniakach jest pod tym względem lepiej (raczej na pewno nie).

> Poza tym zawsze porównując 6 do Acco, tej pierwszej "czegoś" brakuje.

czy ja wiem hmm.gif, na pewno sama deske poprzednia generacja Accorda ma ciekawsza (szczegolnie z wersja z navi), ladniejsza niz poprzednia "6", ale roznic jakis kolosalnych nie ma. Zarowno w wykonaniu jak i w odczuciu. To jest oczywiscie moje zdanie.

"6" za to jakos mi sie deko wieksza wydala, w szczegolnosci z tylu a tam glownie jezdze Accordem grinser006.gif

Napisano

> Co ciekawe wersje US sa zwykle gorzej, ubozej wyposazone.

W przypadku Subaru to proste - w USA Subaru jest samochodem "dla mas" i konkuruje z Toyotą, Hondą, Chevroletem itp. W Europie Subaru próbuje się pozycjonować jako marka "premium" i żeby konkurować z BMW i Mercedesem trzeba mieć więcej "bajerów".

Napisano

> A 9-5 to płyta wspólna z wektrą b, jednak saab więcej miejsca ma w środku niż ta wektra. Na miejscu

> autora bym się rozglądał właśnie za 9-5 Aero

Ale co ma saab 9-5 do saaba 9-3 z tytułu wątku ? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Dodaj, ze tylko z tylu. Z przodu zawsze miejsca bylo w Accordach bardzo duzo a i fotele byly duze,

> dobrze trzymajace i wygodne. W Avensisie i generalnie wiekszosci aut tego segmentu z tych

> czasow bylo to po prostu bardziej wyposrodkowane.

Jechałem Accordem z okolic 2000 roku jako pasażer z przodu-miałem mało miejsca, pasażer za mną na lęk przestrzeni też nie narzekał.

Napisano

> Jechałem Accordem z okolic 2000 roku jako pasażer z przodu-miałem mało miejsca, pasażer za mną na

> lęk przestrzeni też nie narzekał.

Do mazdy 6 I gen możesz go porównać ?

Napisano

> Do mazdy 6 I gen możesz go porównać ?

Jeśli to ta poprzednia, to w Maździe chyba było więcej miejsca-mało i dawno jeździłem tymi samochodami (Accord i 6), ale odnoszę wrażenie, że w Maździe było luźniej.

Napisano

> W przypadku Subaru to proste - w USA Subaru jest samochodem "dla mas" i konkuruje z Toyotą, Hondą,

> Chevroletem itp. W Europie Subaru próbuje się pozycjonować jako marka "premium" i żeby

> konkurować z BMW i Mercedesem trzeba mieć więcej "bajerów".

skad takie info grinser006.gif ?

Swego czasu to bardziej marka kojazaca sie ze sportem, bo glownie sprzedawala sie Impreza i do dzis wiele osob glownie rozpoznaje marke po tym modelu.

Co do innych tak jak napisalem porownywalna do innych jp marek + wliczona oplata na naped grinser006.gif. Nie slyszalem, zeby ktos probowal pozycjonowac na rozni z Mercedesem

Napisano
  • Autor

wczoraj ogladalismy 3szt mazdy 6

TRAGEDIA - wszystkie zjedzone przez mulher.gif - te auta powinny byc zlomowane i niedopuszczone do ruchu drogowego !!!

nie mowie o jakis nadkolach czy rantach blotnikow ale o pkt waznych dla bezpeczenstawa: kolumny przednie zawieszenia, mocowania wachaczy, progi

na widelcu pozostaje: saab 9-3 2.0t kombi i lexsus IS300 kombi

honda jest za droga oslabiony.gif

Napisano

> wczoraj ogladalismy 3szt mazdy 6

> TRAGEDIA - wszystkie zjedzone przez - te auta powinny byc zlomowane i niedopuszczone do ruchu

> drogowego !!!

Niestety pierwsza 6-ka miała z rudą problem wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.