Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie szyb w AVIVA

Featured Replies

Napisano

Uprzejmie donosze, że nieco zmienił się wariant ubezpieczenia szyb w firmie AVIVA. Jak pewnie wszyscy wiedzą działa to w ten sposób, że w przypadku szkody na szybie - naprawa bezgotówkowa w serwisie szyb*, w przypadku wymiany szyby czołowej - udział włąsny 150 PLN. Szkoda na szybach nie zmniejsza zniżki na AC. Zatem można powiedzieć, że to dosć ciekawa oferta.

* - do tej pory jedyną możliwością wykonania naprawy był serwis szyb JAAN GLASS, który oferuje głównie albo wyłacznie szyby firmy Nordglass. Jedni uważają, że nie są to szyby najwyższych lotów. Zawsze to lepsze nic placenie za szybe w pełni z własnej kieszeni. Ja z tego powodu zrezygnowałem z tego ubezpieczenia (choć w poprzednim aucie wymienialem tak szybe czołową). Ale chyba od tego roku wprowadzili alternatywę przez mozliwość naprawy w warsztatach oferujących PILKINGTONA co jest już moim zdaniem lepszą opcją, W drugim aucie już kupiliśmy znów ubezpieczenie szyb z nową polisą. ok.gif

Napisano

W Allianz mam za ok. 90 zł ubezpieczenie szyb z wymianą w ASO. Juz czołową w Golfie zmieniałem w tym roku - masakrujący strzał kamieniem. Żadnego udziału własnego, auto zastępcze na czas naprawy - żyć nie umierać.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> W Allianz mam za ok. 90 zł ubezpieczenie szyb z wymianą w ASO. Juz czołową w Golfie zmieniałem w

> tym roku - masakrujący strzał kamieniem. Żadnego udziału własnego, auto zastępcze na czas

> naprawy - żyć nie umierać.

> mar00ha

można kupić u nich samo ubezpieczenie szyb czy tylko w pakiecie?

Napisano

> można kupić u nich samo ubezpieczenie szyb czy tylko w pakiecie?

Ja kupiłem w pakiecie. Szczerze mówiąc nie wiem czy mozna samo kupić...

mar00ha

Napisano

>Szkoda na szybach nie zmniejsza zniżki na AC.

No tutaj bym uważał. Mi po szkodzie na szybach w jednym samochodzie podnieśli w drugim OC i ubezp. od kradzieży. klnie.gif

Napisano

> W Allianz mam za ok. 90 zł ubezpieczenie szyb z wymianą w ASO. Juz czołową w Golfie zmieniałem w

> tym roku - masakrujący strzał kamieniem. Żadnego udziału własnego, auto zastępcze na czas

> mar00ha

Potwierdzam, tak samo już skorzystałem z tego.

Do tego 90 PLN też bym musiał zapłacić nawet bez "szyb" bo była składka minimalna, więc w zasadzie wyszło mi za free waytogo.gif

Napisano

> mar00ha

Ja tez mam w Allianz, tylko ze w Irlandii.

Zadnego udzialu wlasnego, a sama skladka za ubezpieczenie szyb kosztuje mnie okolo 7 euro za caly rok.

W okresie ostatnich 2 lat juz 2 razy korzystalem bo 2 razy mi przednia szyba pekla.

Napisano

W MTU też wkład własny 20%. Przy zwykłej szybie to grosze, jednak przy solarnej to już ok 250zł.

Napisano

W pzu 80 zł bez udziału własnego bez ustraty znizek

Napisano

> W pzu 80 zł bez udziału własnego bez ustraty znizek

To dziwne. hmm.gifTydzień temu ubezpieczyłem i kosztowało mnie to 50 zł.Również bez utraty zniżek i bez udziału własnego.

Napisano

> mar00ha

To samo mam w KIA. IMO super oferta.

Napisano

> To dziwne. Tydzień temu ubezpieczyłem i kosztowało mnie to 50 zł.Również bez utraty zniżek i bez

> udziału własnego.

podobno to zalezy od wartości szyby, u mnie jest to spory wydatek, boczne podobnie

Napisano

> To dziwne. Tydzień temu ubezpieczyłem i kosztowało mnie to 50 zł.Również bez utraty zniżek i bez

> udziału własnego.

A ja mam w PZU i za 60zl bez udzialu wlasnego ... Pewnie tak jak napisal Czuczu zalezy od auta 270751858-jezyk.gif

Napisano

z udziałem własnym nie jest to żadna rewelacja - a właśnie jestem na etapie szukania ac,oc,nw....

Napisano

> można kupić u nich samo ubezpieczenie szyb czy tylko w pakiecie?

To jest klauzula rozszerzająca AC, więc osobno się raczej nie da.

Ja poskąpiłem, bo wyszło mi, że ewentualna zwyżka za AC wyjdzie podobnie ja dodatkowa składka.

Ale pech chciał, że miesiąc po wykupieniu AC szyba pękła (wygląda na to, że od mrozu). Obecnie czekam na decyzję z Allianz.

Napisano

> mar00ha

Powiedz mi, a w ramach AC można szybę wymienić od kamienia ?

Napisano

> Powiedz mi, a w ramach AC można szybę wymienić od kamienia ?

W Allianz tak.

Samo rozszerzenie o szyby:

- w przypadku wymiany szyby nie generuje zwyżki w następnym okresie ubezpieczenia

- znosi franczyze integralna

Napisano

> W Allianz tak.

> Samo rozszerzenie o szyby:

> - w przypadku wymiany szyby nie generuje zwyżki w następnym okresie ubezpieczenia

> - znosi franczyze integralna

Aha, co prawda raz już wymieniałem z AC, ale w związku z kolizją, podwinęło mache i bum po szybie.

Dobrze wiedzieć na przyszłość ok.gif

Napisano

> No tutaj bym uważał. Mi po szkodzie na szybach w jednym samochodzie podnieśli w drugim OC i ubezp.

> od kradzieży.

Skad wiesz, ze przyczyna zwyzki byla szkoda na szybach?

Napisano

Bo dostałem uzasadnienie, nielogiczne ale podtrzymujące decyzję jakoby ubezpieczenie szyby należało do ubezpieczeń typu casco.

Mam dwa samochody. Jeden był ubezpieczony w AXA i miał ubezpieczone szyby.

Szyba pękła i zrobiłem z ubezpieczenia. Na następny rok kupiłem drugie auto. Ubezpieczałem przez internet. Jedno z pytań brzmiało: Liczba szkód z tytułu ubezpieczenia AC. Dałem odpowiedź "0" i za dwa miesiące dostałem do zapłaty 250 zł bo AXA występiła do UFG z pytaniem czy była szkoda z AC i UFG napisał, że tak.

Tak więc w tym roku AXA nie dostanie 3tys zł z mojej kieszeni na ubezpieczenie samochodów. Kij im w oko.

Ostrzegam Wszystkich! Nie ubezpieczajcie się w AXA bo czekają Was zwyżki, wcześniej czy później.

Napisano

> W MTU też wkład własny 20%. Przy zwykłej szybie to grosze, jednak przy solarnej to już ok 250zł.

U mnie szyba z wymiana kosztowała 1862,97 zł. Uważam zainwestowanie 90 zł za udane. A pierwszy raz wziąłem to ubezpieczenie.

mar00ha

Napisano

Nie mam pojęcia! Dopłaciłem za wariant "szyby", bo można dwie szyby rocznie stracić bez utraty zniżek. ok.gif

mar00ha

Napisano

tak jak najbardziej w toyocie z polisy AC Allianz wymieniona zostala w ASO (pekla prawdopodobnie od naprezenia).

Napisano
  • Autor

> Bo dostałem uzasadnienie, nielogiczne ale podtrzymujące decyzję jakoby ubezpieczenie szyby należało

> do ubezpieczeń typu casco.

> Mam dwa samochody. Jeden był ubezpieczony w AXA i miał ubezpieczone szyby.

> Szyba pękła i zrobiłem z ubezpieczenia. Na następny rok kupiłem drugie auto. Ubezpieczałem przez

> internet. Jedno z pytań brzmiało: Liczba szkód z tytułu ubezpieczenia AC. Dałem odpowiedź "0"

> i za dwa miesiące dostałem do zapłaty 250 zł bo AXA występiła do UFG z pytaniem czy była

> szkoda z AC i UFG napisał, że tak.

> Tak więc w tym roku AXA nie dostanie 3tys zł z mojej kieszeni na ubezpieczenie samochodów. Kij im w

> oko.

> Ostrzegam Wszystkich! Nie ubezpieczajcie się w AXA bo czekają Was zwyżki, wcześniej czy później.

no dobrze ale przeciez w warunkach ubrezpieczenia szyb jest pewnie napisane, że ew. szkoda nie ma wpływu na zniżki AC. Zatem potpierając sie tym oraz faktem, ze zgłosiłeś szkodę z tytułu ubezpieczenia szyb a nie AC nie powinni rejestrować szkody AC

Napisano

> podobno to zalezy od wartości szyby, u mnie jest to spory wydatek, boczne podobnie

W zeszłym roku i dwa lata temu cena taka sama czyli pięć dych. Szyby fabrycznie przyciemniane,fotochromatyczne czy jak je tam zwał.Przednia solaryczna.

Napisano

> no dobrze ale przeciez w warunkach ubrezpieczenia szyb jest pewnie napisane, że ew. szkoda nie ma

> wpływu na zniżki AC. Zatem potpierając sie tym oraz faktem, ze zgłosiłeś szkodę z tytułu

> ubezpieczenia szyb a nie AC nie powinni rejestrować szkody AC

nie powinni

ale zarejestrowali

Napisano
  • Autor

> nie powinni

> ale zarejestrowali

no to kartka, długopis i reklamacja

Napisano

> nie powinni

> ale zarejestrowali

może wartość przekraczała wysokość ub. szyb, albo ktoś wypełniając zamiast szyb wpisał AC

ew miałeś pakiet gdzie szyby były ub. tylko w AC.

Za mało danych podajesz, żeby jednoznacznie stwierdzić kto dał ciała

Napisano

Ode mnie Allianz za cały pakiet chciał 2x tyle co Aviva. Więc nawet z tym udziałem własnym, wyszedłbym (jeśli doszło by to wymiany szyby) na tym lepiej grinser006.gif

Napisano

> Ode mnie Allianz za cały pakiet chciał 2x tyle co Aviva. Więc nawet z tym udziałem własnym,

> wyszedłbym (jeśli doszło by to wymiany szyby) na tym lepiej

Ode mnie AllianzDirect chciał prawie 2 razy więcej niż zapłaciłem za pakiet specjalny Allianz u dealera Skody.

mar00ha

Napisano

> Ode mnie AllianzDirect chciał prawie 2 razy więcej niż zapłaciłem za pakiet specjalny Allianz u

> dealera Skody.

Ja u dealera miałem Benefię, PZU i Generali. Ich ceny też mnie nie satysfakcjonowały.

Ale AllianzDirect bił na głowę wszystkich zaproponowaną składką.

Napisano

> Uprzejmie donosze, że nieco zmienił się wariant ubezpieczenia szyb w firmie AVIVA. Jak pewnie

> wszyscy wiedzą działa to w ten sposób, że w przypadku szkody na szybie - naprawa bezgotówkowa

> w serwisie szyb*, w przypadku wymiany szyby czołowej - udział włąsny 150 PLN. Szkoda na

> szybach nie zmniejsza zniżki na AC. Zatem można powiedzieć, że to dosć ciekawa oferta.

> * - do tej pory jedyną możliwością wykonania naprawy był serwis szyb JAAN GLASS, który oferuje

> głównie albo wyłacznie szyby firmy Nordglass. Jedni uważają, że nie są to szyby najwyższych

> lotów. Zawsze to lepsze nic placenie za szybe w pełni z własnej kieszeni. Ja z tego powodu

> zrezygnowałem z tego ubezpieczenia (choć w poprzednim aucie wymienialem tak szybe czołową).

> Ale chyba od tego roku wprowadzili alternatywę przez mozliwość naprawy w warsztatach

> oferujących PILKINGTONA co jest już moim zdaniem lepszą opcją, W drugim aucie już kupiliśmy

> znów ubezpieczenie szyb z nową polisą.

ja w listopadzie wziolem w HDi ubezpieczenie HDI szyby

i pare dni temu dostalem kamieniem i poszla kreska.

dzwonilem i wszystko fajnie ale skubancy nie chca orginalnej szyby dac tylko ten ich nordglass.

placilem 85 zl z wykupionym udzialem wlasnym.

Napisano

> dzwonilem i wszystko fajnie ale skubancy nie chca orginalnej szyby dac tylko ten ich nordglass.

Ja też dostałem NG, po ok 1,5 miesiacu nic złego się nie dzieje, nie rysuje sie itp. Jedyny minus ze załamuje na samym dole:/ Ale to chyba w 90% zamienników:(

Napisano

> dzwonilem i wszystko fajnie ale skubancy nie chca orginalnej szyby dac tylko ten ich nordglass.

Tak samo mam w PZU. Domyslnie daja zamiennik a jak NIE MA w zamienniku to wtedy mozna ori.

Cena to 80zl.

Napisano

Przeglądałem OWU szyb chyba we wszystkich ubezpieczalniach.

Wszyscy mają wpisane, że naprawa tylko w wyznaczonych warsztatach na ich częściach.

Napisano

> Przeglądałem OWU szyb chyba we wszystkich ubezpieczalniach.

> Wszyscy mają wpisane, że naprawa tylko w wyznaczonych warsztatach na ich częściach.

Jak wszyscy, skoro ja wymieniałem w ASO, na częsciach ASO i to bez najmniejszego problemu?

mar00ha

Napisano

> Jak wszyscy, skoro ja wymieniałem w ASO, na częsciach ASO i to bez najmniejszego problemu?

> mar00ha

bo po zgłoszeniu konsultant ma namierzyć szybę, jak nie ma, albo szybko nie będzie, w PZU 7dni, to dostajesz zielone światło do ASO.

chyba, że robisz z AC to wtedy ich rybka gdzie i za ile

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.