Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Używana Laguna III - kilka pytań ogólnych

Featured Replies

Napisano

> Bo nie pewnie kosztuje podobnie. Robocizna w obrębie miasta będzie podobna, graty są od

> zewnętrznego producenta.

> Np. wymiana jednej świecy żarowej w jtd, aso fiat jakoś 100 zł + moja świeca chyba 80 zł.

> Wymiana klocków tył (bez gratów) w stilo, to samo aso 200 zł - tu szybko uciekłem.

a ile w tym aso kosztuje wymiana tarcz i klocków przód do Twego pojazdu (komplet robota + graty)? będzie jakieś porównanie z aso renault ok.gif

z ciekawości zadzwoniłem i do grande punto komplet kosztuje ~790zl czyli tyle ile w renault po 20% rabacie

Napisano

> Pozwolę się wtrącić, tylko dla porównania

> Do Stilo 400 zł jakieś 7 lat temu

Za 7 lat też pewnie będzie tyle kosztował smile.gif

Napisano

> 3x juz dzisiaj sprawdzalem, 1074zl brutto,

> u nas to znaczy w www.motopartner.pl

a pisałeś tu gdzieś o tym? jeśli tak to mi umknęło frown.gif

to masz cenę podobną do aso renault. ja za wymianę tegoż, wymianę żarówki z przodu i pióra wycieraczek na przód zapłaciłem 1300 z dużym hakiem (dali mi 10 albo 20% rabatu)

Napisano

> Pozwolę się wtrącić, tylko dla porównania

> Do Stilo 400 zł jakieś 7 lat temu

do sc jeszcze mniej, czasoprzestrzeń podobna grinser006.gif

gdybym do siebie znalazł teraz za takie piniodze to byłbym mega happy smile.gif

Napisano

> a ile w tym aso kosztuje wymiana tarcz i klocków przód do Twego pojazdu (komplet robota + graty)?

> będzie jakieś porównanie z aso renault

> z ciekawości zadzwoniłem i do grande punto komplet kosztuje ~790zl czyli tyle ile w renault po 20%

> rabacie

Hmmm... ja jadę do Reno na przegląd - płacę za niego bodajże 250zł + części (przywożę swoje), wymieniają olej, filtry, hamulce przód tył (jeśli trzeba), żarówki i wsio co kontrolują na przeglądzie a trzeba wymienić.

Napisano

nie, ale jestes 3 osoba ktora sie o to pyta dzisiaj, wiec dzisiaj jestem mega zorientowany.

Poza tym umowmy sie to nie jest czesc ktora pada sama z Siebie.

Napisano

> nie, ale jestes 3 osoba ktora sie o to pyta dzisiaj, wiec dzisiaj jestem mega zorientowany.

> Poza tym umowmy sie to nie jest czesc ktora pada sama z Siebie.

a kto jej pomaga w padnięciu?

w sc zdechlo mi kompletnie (stanelo i spalil sie silnik) a w reno wymienili sam mechanizm (chyba ze tez występuje razem z silniczkiem hmm.gif)

Napisano

Tyle kosztuje sam silniczek.

Kompletny zestaw 1 167,34 PLN

A wycieraczki nie przymarzly??

Napisano

> Hmmm... ja jadę do Reno na przegląd - płacę za niego bodajże 250zł + części (przywożę swoje),

> wymieniają olej, filtry, hamulce przód tył (jeśli trzeba), żarówki i wsio co kontrolują na

> przeglądzie a trzeba wymienić.

a ja płacę koło 800 za przegląd (standard czyli olej, filtry czyszczenie klimy chyba i zazwyczaj jakaś żarówka się napatoczy) - szkoda mi czasu na szukanie części frown.gif

poza tym skąd mam wiedzieć co trza będzie wymienić

Napisano

Czyli jestes poprostu wygodny i lubisz jezdzic do ASO.

Napisano

> a ja płacę koło 800 za przegląd (standard czyli olej, filtry czyszczenie klimy chyba i zazwyczaj

> jakaś żarówka się napatoczy) - szkoda mi czasu na szukanie części

> poza tym skąd mam wiedzieć co trza będzie wymienić

To co opisałeś zrobią mi 180 przegląd + 160 klimatyzacja = 340, do tego olej i filtry 200. Szkoda mi wyrzucać pieniądze w błoto.

EDYTA:

największy plus to taki że mam już w cenie wymianę hamulców, jak tylko zajdzie taka potrzeba.

Napisano

> Tyle kosztuje sam silniczek.

> Kompletny zestaw 1 167,34 PLN

> A wycieraczki nie przymarzly??

nie, zawsze czyściłem szybę pod nimi ok.gif

wiesz mechanizm działał, tyle że ospale - jak się spryskało szybę płynem to normalnie icon_rolleyes.gif

w aso powiedzieli ze mogą próbować regenerować ale bez gwarancji więc wymieniłem na nowe ok.gif

Napisano
  • Autor

> Może sie okazać, że utrzymanie tego wypasu będzie BARDZO kosztowne, bo nosiciel wypasu będzie już

> na wykończeniu.

> Oczywiście wszystko jest kwestią prioryetów - ja uważam, że samochód jest przede wszystkim do

> jeżdżenia, a dopiero potem do wypasania.

Jasne.

Tak sobie myślę, może poprzednie używane samochody (kupowane zwykle z przebiegiem ok 150 tys) za bardzo mnie rozpieściły, bo nie miałem nigdy poważnej awarii typu nie mogę odpalić, albo staję w trasie. A zrobiłem nimi w sumie łącznie prawie 300 tys km.

Tak jak piszesz, różni ludzie, różne wymagania. Np. serwis międzyprzeglądowy jest dla mnie akceptowalny. M.in. dlatego płacę 1/3 wartości nowego samochodu że zgadzam się na to ryzyko.

> OFC są pewne absolutne minima (klima manual, ABS), pewne optima (klima auto, ESP, ksenon) i

> fanaberie (otwierany dach, wypasione audio itp).

> O ile bez absolutnych minimów ciężko mówić o samochodzie w znaczeniu "dojechać na miejsce nie

> umęczonym", o tyle bez wypasów ja mogę się obyć.

Zdecydowanie TAK.

Mam podobny podział, przy czym w różnych kategoriach są różne elementy wyposażenia. Szukam samochodu z automatyczną skrzynią (no to akurat może wyglądać na fanaberię, ale jak dla mnie jest to kategoria absolutne minimum zlosnik.gif) i Hands Free (czyli kategoria optimum, to naprawdę genialna rzecz), a tutaj jakoby z "automatu" w Lagunie dostaję te wszystkie inne gratisy. Naprawdę nie szukałem samochodu po kryteriach szklany dach, jasna skóra, elektryczne fotele, podgrzewane fotele, nawigacja, czy co tam jeszcze. To rzeczywiście jest ta trzecia kategoria.

> Pytanie czy faktycznie zdajesz sobie sprawę z ryzyka, a to może być przy takim przebiegu spore.

Miałem Omegę. Uwierz mi że aż za dobrze zdaję sobie sprawę z ryzyka i ewentualnych kosztów. wink.gif Ale to też dlatego że lubię mieć wszystko zrobione na ideał. Z drugiej strony przyznasz, że te ryzyko nie jest jeszcze AŻ tak wysokie jak w sprowadzanych 10-latkach z przebiegiem 150 tys. wink.gif

> Podaż aut "na wypasie" na rynku jest niewielka.

> Gorących głów napalonych na wypas wiele.

> Handlarzowi bardziej opłaci się kupić furę zaślepiającą potencjalnego nabywcę wypasem, niż golca -

> większy rynek, więc łatwiej "leszcza" trafić.

Hmmm... bardzo słuszna uwaga. ok.gif

> Może nie każdy tak szczegółowo ogląda - wiesz, to akurat nie wyszło przy okazji serwisu olejowego

> za 300 i przeglądu za 100 na OSKP :->

Mogę się domyślić.

W Omedze miałem podobnie, przez długi czas nikt nie widział usterki (w tym ASO), a po wymianie tulei na wahaczach okazało się że auto zaczęło równo jechać.

Może też po prostu nie dorosłem do "nówki" z salonu. Mówisz że po tej Lagunie z silnikiem diesla, automatem i z takim przebiegiem może mi się odmienić? hehe.gifwink.gif

Tak przy okazji.

Właśnie wróciłem z oglądania tego egzemplarza. W zasadzie wygląda najlepiej ze wszystkich które widziałem.

Przebieg ok 120 tys, 2008 rok. Cena nieco niższa niż w ogłoszeniu i sądzę że jeszcze do negocjacji.

Sprzedaje pracownik ASO który sprowadził dla siebie w 2010 roku, przejechał 40 tys km, robił wszystkie naprawy w ASO (pokazywał historię w komputerze). Sprowadzony lekko uszkodzony, podobno jeden bok był przejechany (wymiana drzwi, lampy i przedniego błotnika). Stan w środku jak i na zewnątrz - jak nowy.

Jedyna wada - KOMBI. A może to nie wada?

Napisano

Sprowadzony lekko uszkodzony,

> podobno jeden bok był przejechany (wymiana drzwi, lampy i przedniego błotnika). Stan w środku

> jak i na zewnątrz - jak nowy.

> Jedyna wada - KOMBI. A może to nie wada?

Ja bym zapytal o zdjecia przed naprawa...

Jezeli nie ma to albo wziac dobrego blacharza, albo odpuscic...

Osobiscie kombi podoba mi sie duzo bardziejok.gif

Napisano
  • Autor

> Sprowadzony lekko uszkodzony,

> Ja bym zapytal o zdjecia przed naprawa...

> Jezeli nie ma to albo wziac dobrego blacharza, albo odpuscic...

ok.gif

> Osobiscie kombi podoba mi sie duzo bardziej

Żonie też. Była gotowa już dziś podpisywać umowę. hehe.gif

Napisano

> Żonie też. Była gotowa już dziś podpisywać umowę.

Bo w przypadku Lagun (2 i 3) kombi jest zwyczajnie ładniejsze (pomijam funkcjonalność).

Napisano

> Sprzedaje pracownik ASO

Gdyby to było ASo na Puławskeij w Wawce to pewnie bym nawet wiedział któy to pracownik biglaugh.gif

Ewentualnie dwie całe połówki grinser006.gif

> podobno

to słowo klucz.

Nie istotne kto sprowadza. Istotne kto sprowadzaczowi patrzy na łapy i trzepie auto.

Żeby nie było że plote od rzeczy to naciąłbym sie osobiście na układ pracownik ASO Opla -komis.

btw

Ta Laga wygląda całkiem przyzwoicie. Jeśli potwierdzsz niezależnie przebieg i ktos kumaty oceni stan auta to może warto sie mocniej zakręcić.

Napisano

> Czyli jestes poprostu wygodny i lubisz jezdzic do ASO.

właśnie nie lubię, nie mam serwisu nigdzie po drodze i jeżdżę jak muszę. Do tej pory byłem 2 razy na przeglądzie okresowym + raz na wymianę tego nieszczęsnego mechanizmu wycieraczek sciana.gif

Napisano

> To co opisałeś zrobią mi 180 przegląd + 160 klimatyzacja = 340, do tego olej i filtry 200. Szkoda

> mi wyrzucać pieniądze w błoto.

> EDYTA:

> największy plus to taki że mam już w cenie wymianę hamulców, jak tylko zajdzie taka potrzeba.

za olej filtr oleju i filtr kabinowy płacisz 200zł? 4l oleju to minimum ze 2 paki...

zerknąłem na fakturę i mam:

serwis pojazdu 361zl (prawie 2 roboczogodziny, jedna = 168)

filtr oleju 46

filtr przeciwpyłowy 66

olej 231

do tego doszła wymiana filtra kabinowego 35 (swoją drogą to nie wiem czemu to nie weszło do pozycja serwis pojazdu hmm.gif) i jakaś uszczelka korka oleju 9

Napisano

tak moze placic, 4l oleju to 125zl, filtr kabinowy nie wchodzi w sklad normalnego przegladu, wiec jak widzisz przeplacasz i to dosc sporo...

Napisano

> Ja bym zapytal o zdjecia przed naprawa...

Wskazać Ci zdjęcia "pukniętego w błotniczek" rocznego samochodu wartego 100+k który zaliczył całkę?

Tyle warte są takie zdjęcia...

Napisano

> Wskazać Ci zdjęcia "pukniętego w błotniczek" rocznego samochodu wartego 100+k który zaliczył całkę?

> Tyle warte są takie zdjęcia...

Tyle są warte wszystkie takie zdjęcia?

mar00ha

Napisano

> za olej filtr oleju i filtr kabinowy płacisz 200zł? 4l oleju to minimum ze 2 paki...

> zerknąłem na fakturę i mam:

> serwis pojazdu 361zl (prawie 2 roboczogodziny, jedna = 168)

> filtr oleju 46

> filtr przeciwpyłowy 66

> olej 231

> do tego doszła wymiana filtra kabinowego 35 (swoją drogą to nie wiem czemu to nie weszło do pozycja

> serwis pojazdu ) i jakaś uszczelka korka oleju 9

Jutro spojrzę do FV i sprawdzę ile co kosztowało, tak z pamięci to olej chyba 114pln (ELF) Filtry grosze a kabinowy muszę sprawdzić.

Napisano

> Tyle są warte wszystkie takie zdjęcia?

> mar00ha

Mareczku - czasem masz auto POZORNIE zgruchotane z wierzchu, które wymaga tylko powierzchownych napraw, a czasem masz furę, która jest "dziabnięta w błotniczek", ale uderzenie jest tak nieszczęśliwe, że idzie w całkę.

Przykładując konkretnie - miś kręcił bączki na ręcznym, aż krawężnik wybiegł mu na spotkanie.

Zdjęcia z wierzchu - "liźnięty" próg, pogięta felga.

Skutki końcowe - wyrwane z mięsem zawieszenie silnika, uszkodzona skrzynia, podłużnica do wymiany, pirotechnika do wymiany, od pirotechniki do wymiany tapicerka (podłoga, siedzenia, podsufitka), wymiana deski itd

Robota lakiernicza - jakieś 1,5 k.

Graty - jakieś 60k.

Po zrobieniu spora szansa na duże problemy, no ale "liźnięty po progu, rozumisz pan, pańcia nie umiała wyjechać z miejscówki i otarła się o pryzmę śniegu".

Poza tym prosisz "winowajcę" o dowody swej "zbrodni" - liczysz, że dostaniesz foty, na których faktycznie coś widać?

Napisano

> Poza tym prosisz "winowajcę" o dowody swej "zbrodni" - liczysz, że dostaniesz foty, na których faktycznie coś widać?

Ale ja to wszsytko rozumiem. Nie rozumiem za to takiego podejścia, że każdego sprzedawcę auta uznajesz z góry za kłamcę i złodzieja.

mar00ha

Napisano

> Nie rozumiem za to takiego podejścia, że każdego sprzedawcę auta

> uznajesz z góry za kłamcę i złodzieja.

Bardzo rozsądne podejście do aut z importu i jednocześnie jedyne rozsądne jeśli chodzi o auta z niższego/okazyjnego pułapu cenowego danego rocznika Przetrzepalem swego czasu kilkanaście Astr w opisie bezwypadkowych i z udokumentowanym 100% przebiegiem. Nie napalając sie jak szczerbaty na suchary szukałem dobrego wypasu za duże pieniądze. Nie tykałem okazji bo wiadomo ze tanie mięso to psy jedzą a i tak KAZDA furka była albo z dodatkowymi kilogramami szpachli albo na liczniku przebiegu ubyło 2 albo 3 z przodu. Wydając pare złotych na podróże i diagnostyki nabyłem cenego doświadczenia z którego wynika że generalnie importerzy używek to swołocz a tylko nieliczni to wyjątki stanowiące niszę na rynku.

Napisano

> Laguna jest bardzo ładna. Ranault zawsze się bardzo dobrze prowadziły. Musisz się jednak liczyć w

> wyższą ceną napraw francuza niż samochodu z D. Szybsza jest także utrata wartości oraz zużycie

> podzespołów.

A ile może stracić na wartości auto, które już na wartości straciło? yikes.gif

Napisano

> Wskazać Ci zdjęcia "pukniętego w błotniczek" rocznego samochodu wartego 100+k który zaliczył całkę?

> Tyle warte są takie zdjęcia...

Ale ja to doskonale rozumiem i na sprowadzane auta nawet nie patrze... Wiem tez kto sprowadza te samochody i to mi juz wystarczy, zeby nie marnowac czasu nawet na telefon...

O tych zdjeciach wspomnialem, bo ide o zaklad, ze sie gdzies zapodzialy, a auto bylo zdrowo walone:-D

Napisano

> A ile może stracić na wartości auto, które już na wartości straciło?

Z 50kPLN to chyba jeszcze jest troche do stracenia???

Napisano

> tak moze placic, 4l oleju to 125zl, filtr kabinowy nie wchodzi w sklad normalnego przegladu, wiec

> jak widzisz przeplacasz i to dosc sporo...

hmm wychodzi, że tak 2x zlosnik.gifsciana.gif

ciekawe graty jakiego producenta mi wrzucają na przeglądzie hmm.gif

Napisano

> Jutro spojrzę do FV i sprawdzę ile co kosztowało, tak z pamięci to olej chyba 114pln (ELF) Filtry

> grosze a kabinowy muszę sprawdzić.

jakbyś jeszcze producenta części i parametry oleju dopisał ok.gif

Napisano

Flitry ida 2 producentow, Mecafilter badz purflux, olej Elf, wszystko oczywiscie sygnowane jedynym slusznym logiem za ktore jest extra doplata smile.gif

Napisano

> jakbyś jeszcze producenta części i parametry oleju dopisał

Olej to ELF 5w30 lub 5w40 - nie pamiętam który jest zalecany do 1.5 dCi...

Co do filtrów to przyznam się ze nie interesuje mnie jakie filtry dają - to nie jest technologia NASA a ja i tak zmieniam je co 15.000 km

Napisano

> Olej to ELF 5w30 lub 5w40 - nie pamiętam który jest zalecany do 1.5 dCi...

> Co do filtrów to przyznam się ze nie interesuje mnie jakie filtry dają - to nie jest technologia

> NASA a ja i tak zmieniam je co 15.000 km

Na filtry też trzeba zwracać uwagę, szczególnie na filtr paliwa w nowoczesnym dieslu. I dla przykładu dobry filtr firmy Mann kosztuje 100 zł, a zamiennik nikomu nie znanej firmy kosztuje 30zł.

Napisano

Ale uwierz, nie tylko mann robi dobre filtry, mozemy tutaj zestawic spokojnie Purfluxa, Mecafilter z tanszych Tecneco smialo wink.gif

Napisano

> Na filtry też trzeba zwracać uwagę, szczególnie na filtr paliwa w nowoczesnym dieslu.

OK, źle się wyraziłem - faktem jest że jedyny filtr an który warto zwrócić uwagę to filtr paliwa... u mnie akurat nie wymienia się go często i kosztuje drobne 220pln grinser006.gif I nie wiem czy w ogóle robi go jakaś "budżetowa" firma (filtron itp.)

Napisano

jakie to auto ze tak drogo?? mozna wrzucic purfluxa/mecafiltra i oszczedzic z 70-90zl smile.gif

Napisano

> jakie to auto ze tak drogo?? mozna wrzucic purfluxa/mecafiltra i oszczedzic z 70-90zl

Megane 1.5 dCi 105KM - 2008r

Generalnie sporo części kupuję i nikt nie był w stanie taniej niż 180 brutto.

Napisano

z czujnikiem wody czy bez ?? meg ii czy meg iii ??

Napisano

> z czujnikiem wody czy bez ?? meg ii czy meg iii ??

Megan II... qrde teraz nei pamiętam czy z czujnikiem czy bez, na odwrót niż w Scenicu taty grinser006.gif

Podaj mi cenę dla takiej i takiej wersji wink.gif

Napisano

okolice 160zl w detalu za Mecafilter :D a shit moze byc jeszcze taniej, filtr faktycznie dosc drogi bo metalowy.

Napisano

> Flitry ida 2 producentow, Mecafilter badz purflux, olej Elf, wszystko oczywiscie sygnowane jedynym

> slusznym logiem za ktore jest extra doplata

a "Mecafilter badz purflux" się pod względem uzytkowym czymś różnią? w sensie czy lepiej kupować jeden bądź drugi czy obojętne?

Napisano

wg. mnie obojetne, jedne i drugie maja aprobate producenta w formie montowania produktow na 1 montaz..

Napisano

> Ale uwierz, nie tylko mann robi dobre filtry, mozemy tutaj zestawic spokojnie Purfluxa, Mecafilter

> z tanszych Tecneco smialo

Nie wiem czy zauważyłeś słowo "DLA PRZYKŁADU".

Ty handlujesz Purfluxem i Mecaafilter, to zachwalasz te marki i wszystkim proponujesz, a jest jeszcze przynajmniej kilka równie dobrych firm, podobnych cenowo lub tańszych smile.gif

Ps.

Co do Purfluxa to nie mam zastrzeżeń, ale Mecafilter jest wizualnie gorzej wykonany i czasami różni się troszkę wymiarami.

Napisano

Hmmm.. a mozesz podac przyklady, bo jeszcze sie nie spotkalem.

Napisano

> okolice 160zl w detalu za Mecafilter :D

Niezły narzut zlosnik.gif

PURFLUX FCS720 za 80

Napisano

> Hmmm.. a mozesz podac przyklady, bo jeszcze sie nie spotkalem.

Meca do 406 hdi - filtr paliwa... są 2 rodzaje, ale po numerze Ci nie powiem który.

Nie mówię, że nie da się go zamontować, ale do ideału mu brakuje.

Napisano

A Ty kto?? bo pojawiles sie jak filip z konopii...

Poza tym, bardzo nieuważnie czytałeś o jaka megane chodzi i z ktorego roku... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

swego czasu za uzywakami w Zdunku na pomorzu sie rozgladalem

btw WG MNIE tylko kombi

Napisano

jakis ten dekoder vinu z bezwypadkowe do bani jest moje auto mi z kosmosu wyrzuca dane (a nowke z salonu kupowalem)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.