Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Autko młodsze czy starsze klasy ale klasy powiedzmy premium

Featured Replies

Napisano

> weź podaj jakiś przykład tych praktyk - rozumiem kupować auto maks 5 letnie, ale chyba nie kupujesz

> 13-to letniego sztrucla ?

a kto powiedzial ze 13-letnie to sztrucel ??? Przeciez Klaudek wyraznie napisal ze jak kupisz zadbane auto wyzszej klasy to bedzie Ci lepiej sluzylo niz 5-letni tani model....

Napisano

> I z pewnoscia to bedziesz sprawdzał w pierwszej kolejnosci....

To że Ty byś na to nie wpadł nie oznacza że inni tak nie robią hehe.gif

> Poza tym, ze diler jest właścicielem nie oznacza, zeto demo

No jasne, napewno jeździła nim żona prezesa albo tylko sam prezes, dalej wierz w takie bajki ...

Zresztą takie auta też są udostępniane klientom do testów - sam jeździłem 3007 którą na codzień smigał dyrektor Bielaka z Łomianek. Panowie podkreślali żeby zostawić tyle samo paliwa i czyste auto bo będą mieli awanturę hehe.gif

Napisano

> To że Ty byś na to nie wpadł nie oznacza że inni tak nie robią

> No jasne, napewno jeździła nim żona prezesa albo tylko sam prezes, dalej wierz w takie bajki ...

> Zresztą takie auta też są udostępniane klientom do testów - sam jeździłem 3007 którą na codzień

> smigał dyrektor Bielaka z Łomianek. Panowie podkreślali żeby zostawić tyle samo paliwa i

> czyste auto bo będą mieli awanturę

Rozumiem, ze twierdzisz, ze jak auto zarejestrowane

na DG dilera to w 100% demo?

Napisano

> weź podaj jakiś przykład tych praktyk - rozumiem kupować auto maks 5 letnie, ale chyba nie kupujesz

> 13-to letniego sztrucla ?

Młody, zamotany człowieku, w 1990 roku kupiłem trzynastoletniego, wg ciebie "sztrucla", na dodatek z niecałymi 190 tysiącami km.

I cieszyłem sie tym autem 11 (jedenaście) lat, dojężdżając prawie siedmiuset tysięcy km.

Napisano

ok, już rozumiem. Twój patent polega na tym, że wybierasz auta, które mają masakryczną utratę wartości ok.gif Jest to pomysł ok.gif Ten sam numer z autami marek premium (Merc, BMW, Audi) nie przejdzie, bo auto wg Twoich kryteriów cenowych będzie już strasznie stare.

Napisano

> ok, już rozumiem. Twój patent polega na tym, że wybierasz auta, które mają masakryczną utratę

> wartości Jest to pomysł Ten sam numer z autami marek premium (Merc, BMW, Audi) nie

> przejdzie, bo auto wg Twoich kryteriów cenowych będzie już strasznie stare.

Za 20 tys zł mozna calkiem fajne Audi, BMW czy Merca kupic ok.gif

Napisano

> Młody, zamotany człowieku, w 1990 roku kupiłem trzynastoletniego, wg ciebie "sztrucla", na dodatek

> z niecałymi 190 tysiącami km.

> I cieszyłem sie tym autem 11 (jedenaście) lat, dojężdżając prawie siedmiuset tysięcy km.

Odpowiem Ci przez grzeczność, bo nie rozumiem o co Ci chodzi, ale myślę, że chwalisz się trwałością posiadanego przez Ciebie auta ok.gif

W każdym razie dzięki, że uważasz mnie za młodego człowieka ok.gifsmile.gif

Napisano

> Za 20 tys zł mozna calkiem fajne Audi, BMW czy Merca kupic

Chyba A-klasę biglaugh.gif

Napisano

> Chyba A-klasę

fajny Merc to dla mnie E-klasa ok.gif

za 20 tys spory wybor ok.gif

Napisano

> Odpowiem Ci przez grzeczność, bo nie rozumiem o co Ci chodzi, ale myślę, że chwalisz się trwałością

> posiadanego przez Ciebie auta

Jak można jeździć pół miliona km, jedenaście lat, trzynastoletnim sztruclem?

To jest przecież jakieś qui pro quo ! zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> fajny Merc to dla mnie E-klasa

> za 20 tys spory wybor

Sprawdziłem, okularów od groma na Allegro. Pytanie tylko czy to fajne auto czy skarbona po dzwonach?

Napisano

> Sprawdziłem, okularów od groma na Allegro. Pytanie tylko czy to fajne auto czy skarbona po

> dzwonach?

dwoch znajomych takie kupilo i nie narzekają ok.gif

zawsze mozna zastosowac rade Klaudka - jak napisal wyzej po zakupie wlozyc w taki samochod 5 tys zl i wymienic co trzeba i jest spokoj jak przy aucie nowym ok.gif

Napisano

> Rozumiem, ze twierdzisz, ze jak auto zarejestrowane

> na DG dilera to w 100% demo?

Znowu błędnie coś zakładasz no.gif

Napisano

> Znowu błędnie coś zakładasz

No to w takim razie powiedz mi w jaki sposob stwierdzasz, ze to demo?

Szklana kula? Tarot?

Napisano

> dwoch znajomych takie kupilo i nie narzekają

> zawsze mozna zastosowac rade Klaudka - jak napisal wyzej po zakupie wlozyc w taki samochod 5 tys zl

> i wymienic co trzeba i jest spokoj jak przy aucie nowym

W przypadku okulara to nie przejedzie - te auta gniją na potęgę i o ile mechanicznie może przelatać pewnie z 800tys do 1 mln km to po X-nastu latach niestety nadwozie ulegnie biodegradacji.

Napisano

> W przypadku okulara to nie przejedzie - te auta gniją na potęgę i o ile mechanicznie może przelatać

> pewnie z 800tys do 1 mln km to po X-nastu latach niestety nadwozie ulegnie biodegradacji.

No nie przesadzajmy wink.gif troche wykwitów rdzy jeszcze nie znaczy ze auto od razu trzeba zlomowac wink.gif

Napisano

> Młody, zamotany człowieku, w 1990 roku kupiłem trzynastoletniego, wg ciebie "sztrucla", na dodatek

> z niecałymi 190 tysiącami km.

> I cieszyłem sie tym autem 11 (jedenaście) lat, dojężdżając prawie siedmiuset tysięcy km.

Tyle że era W124 minęła bezpowrotnie, W210 to był chyba jeden z najgorszych MB, w W211 się poprawili, ciekawe jak będzie z W212 confused.gif

Tak czy siak wątpie że te najnowsze będą osiągały tak duży i długi okres eksploatacji jak "baleron"

Widzę że szukasz jakiegoś w124? Ile trzeba dać w Twoich okolicach za takie auto w miarę dobrym stanie? W maju będę przez tydzień w Oberhausen i zastanawiam się czy nie przywieźć sobie takiego. Oferty na mobile.de już przejrzałem ale widzę że jest spory rozstrzał wink.gif

Napisano

> No nie przesadzajmy troche wykwitów rdzy jeszcze nie znaczy ze auto od razu trzeba zlomowac

Szczególnie jak te wykwity pojawiają się na kielichach przedniego zawieszenia no.gif

Napisano

> No to w takim razie powiedz mi w jaki sposob stwierdzasz, ze to demo?

> Szklana kula? Tarot?

Mistrzu, pytałeś jak zweryfikować że auto nie było demo a nie jak zweryfikować że było zlosnik.gif

Na to drugie pytanie nie umiem Ci odpowiedzieć hehe.gif

Napisano

> Szczególnie jak te wykwity pojawiają się na kielichach przedniego zawieszenia

Nie wiem bo nigdy nie mialem do czynienia z W210, ale czy tak naprawde bardziej rdzewieje niz 15-letnie Uno czy Astry? Tyle tego lata na taxi i jakos sie toczą hmm.gif

Napisano

> Nie wiem bo nigdy nie mialem do czynienia z W210, ale czy tak naprawde bardziej rdzewieje niz

> 15-letnie Uno czy Astry? Tyle tego lata na taxi i jakos sie toczą

Idąc tym tropem to naście lat temu jechałem taksówką, w której gościu miał tylko 2'jkę i 4'kę, a jak skończyło się LPG to auto nie chciało zapalić na benzynie. wink.gif

Niestety korozja to jest jeden z najpoważniejszych problemów w tym modelu. A wystarczyłoby dać ocynk...

Napisano

> Idąc tym tropem to naście lat temu jechałem taksówką, w której gościu miał tylko 2'jkę i 4'kę, a

> jak skończyło się LPG to auto nie chciało zapalić na benzynie.

> Niestety korozja to jest jeden z najpoważniejszych problemów w tym modelu. A wystarczyłoby dać

> ocynk...

Rozumiem ze W208 tez to dotyczy?

Napisano

> Rozumiem ze W208 tez to dotyczy?

W208 jest na W202 ale również rdza się go nie ima. Mniej ludzi narzeka bo jednak jest to trochę niszowe auto w porównaniu do okulara.

Żeby było ciekawiej w203 też nie ma ocynku, dopiero w211 i w204 go dostały.

Napisano

> W208 jest na W202 ale również rdza się go nie ima. Mniej ludzi narzeka bo jednak jest to trochę

> niszowe auto w porównaniu do okulara.

> Żeby było ciekawiej w203 też nie ma ocynku, dopiero w211 i w204 go dostały.

No to ciekawie crazy.gif

W208 mi sie marzy od lat... moze kiedys zrealizuje to marzenie cool.gif

Napisano

> W208 mi sie marzy od lat...,

OT sorry blagam.gif

Trzeba spelniac marzenia.

Kilka lat temu kolega z pracy w Nijmegen znalazl na e-bay coupe w208 w wersji dla zawodnikow VfB Stuttgart. Bylo tylko 20 takich aut.

Czarny, skorzana tapicerka, v6.

Kosztowalo 30 proc.wiecej od standardu. Kupil i sprowadzil do Holandii i jezdzi do dzis.

Przepiekne auto serduszka.gif

Napisano

> jaki problem ????????

> kupujesz dobre auto i nie ma prawa nic sie dziać.....

> wole jeździć starymi trupami wygodnymi i niezawodnymi niż obecnymi pierdlami i tracić pieniądze

> ponadto ciągle jakaś niedoróbka i akcje serwisowe...

Coś w tym jest co piszesz.

Aktualnie od 2,5 roku mam starą cromę (92rok) , w dodatku z benzynowym silnikiem z doładowaniem

Jak kupiłem auto miało kilka drobnych usterek , które tanio usunąłem.

Ponadto auto dostało nowe amory oraz tarcze i klocki oraz sekwencyjną inst. gaz.

Po roku wymieniłem sprzęgło (ślizgało się po delikatnym podkręceniu silnika)

Praktycznie poza wymianą oleju , filtrów, rozrzadu itp nic się nie dzieje.

Reszta "napraw" i "wymian" to moje absolutne "widzimisie"

Inna sprawa że dobrego egzemplarza szukałem około ponad półtora roku.

W ciągu 2,5 roku zrobiło 76 tys km.

Auto ma prawie pełny wypas włącznie z elektryką foteli - czyli to co chciałem.

Jakoś naprawdę nie widzę przewagi nowego auta , kupionego za kilkukrotność ceny tego.

Ps - tą jeszcze nie jechałeś - pojaw się na OZU :D

Napisano

> Jakoś naprawdę nie widzę przewagi nowego auta , kupionego za kilkukrotność ceny tego.

Też miałem z tym problem. Porównałem poziom bezpieczeństwa czynnego i biernego, i od razu zrozumiałem w czym rzecz.

Napisano

> Jakoś naprawdę nie widzę przewagi nowego auta , kupionego za kilkukrotność ceny tego.

Takie auta jak ta Croma są naprawde fajne, ale raczej do jazdy "w koło komina". Stara Croma zawsze mi się podobała ok.gif

W jakąś wakacyjną traskę w Europę trochę strach wyjechać.

Międzynarodowego assistance też nie da się wykupić na tak wiekowe auto. Jak się coś zepsuje poważniejszego, to raczej zostawić w lesie będzie trzeba i wrócic autostopem.

Wiec zaraz przyjdzie Konik i wstawi fotę 7er ok.gif. Ale to jednak wyjątek.

Napisano

> Też miałem z tym problem. Porównałem poziom bezpieczeństwa czynnego i biernego, i od razu

> zrozumiałem w czym rzecz.

co do biernego - zgadza się.

co do czynnego - nie zawsze jest to prawda.

pozdr

Napisano

> Takie auta jak ta Croma są naprawde fajne, ale raczej do jazdy "w koło komina". Stara Croma zawsze

> mi się podobała

> W jakąś wakacyjną traskę w Europę trochę strach wyjechać.

> Międzynarodowego assistance też nie da się wykupić na tak wiekowe auto. Jak się coś

> spie@$#li to raczej zostawić w lesie trzeba będzie i wrócic autostopem.

> Wiec zaraz przyjdzie Konik i wstawi fotę 7er . Ale to jednak wyjątek.

Sęk w tym że za bardzo nie ma się co zepsuć , a już na pewno nie przy tym przebiegu co posiada.

Auto było w dobrym stanie, jestem mechanikiem i diagnostą, na bieżąco auto jest sprawdzane właśnie z racji wieku i o dziwo nie ma co przy nim robić.

Nasz kącikowy kolega posiada wiekowego poloneza, którym był już na złombolu i podobnych imprezach i ani razu nie auto nie odmówiło posługi.

Natomiast paroletnie służbowe mondeo już parę razy na lawecie jechało do serwisu...

Stare doinwestowane i zadbane auta są o wiele bardziej niezawodne niż nowe.

Mają też minusy - niższe bezpieczeństwo bierne , niższy komfort itp...

pozdr

Napisano

> Natomiast paroletnie służbowe mondeo już parę razy na lawecie jechało do serwisu...

> Stare doinwestowane i zadbane auta są o wiele bardziej niezawodne niż nowe.

Ale chyba nie chcesz powiedzieć, że to mondeo za kilka-kilkanaście lat będzie o wiele bardziej niezawodne niż nowe? zlosnik.gif

Napisano

> Załóżmy, że chcecie kupić samochód dla 3 osobowej rodzinki, mający służyć głównie jako auto

> miejskie, ale z założeniem, że od czasu do czasu będziecie nim robić nieco dłuższe trasy.

> Macie do dyspozycji ~40, max 45tys i nie więcej, więc założenia, że dozbieramy do 50, czy 60tys

> odpadają bo to błędne koło i jak będzie ta kasa to padną propozycje - dozbierajmy jeszcze 10 i

> kupmy coś nowego.

> Macie do wyboru auto klasy powiedzmy, że premium (Mercedes CLK), 8 letnie, w doskonałym stanie.

> Auto z przebiegiem w okolicy 60tys, z bardzo pewnego źródła i z pewną historią.

> Za tą cenę możecie też kupić dużo młodszy, około 2-3 letni samochód popularnej marki (jakaś

> Octavia, Focus itp.) ale od zupełnie nieznanej osoby z teoretycznie znaną historią ale... No

> właśnie, pewności brak...

> Który wybieracie?

Na tak postawione pytanie nie ma odpowiedzi, ponieważ to Ty musisz wybrać. Wybór jest uzależniony od wielu czynników.

Napisano

> Ale chyba nie chcesz powiedzieć, że to mondeo za kilka-kilkanaście lat będzie o wiele bardziej

> niezawodne niż nowe?

raczej nie ma szans - z doświadczenia warsztatowego wynika że ford przoduje w dziwnych, nieprzemyślanych rozwiązaniach. Zaraz za nim jest VW

Dodatkowo - im nowsze tym mniej przemyślane.

Oczywiście jest to moja subiektywna opinia wynikająca z mojej ponad 10letniej pracy w zawodzie.

pozdr

Napisano

> raczej nie ma szans - z doświadczenia warsztatowego wynika że ford przoduje w dziwnych,

> nieprzemyślanych rozwiązaniach. Zaraz za nim jest VW

Ekhem - co do wyścigu nieprzemyślanych rozwiązań to prawda, ale Ford chyba nie jest tutaj

przodownikiem. Przodownikiem może jest w zakresie ich wadliwości smile.gif

> Dodatkowo - im nowsze tym mniej przemyślane.

To nie tak - od dawna mamy wyścig nie inżynierów, a księgowych. Wszystkie marki podupadły na jakości.

> Oczywiście jest to moja subiektywna opinia wynikająca z mojej ponad 10letniej pracy w zawodzie.

Cóż na mogę powiedzieć smile.gif

Napisano

> raczej nie ma szans - z doświadczenia warsztatowego wynika że ford przoduje w dziwnych,

> nieprzemyślanych rozwiązaniach. Zaraz za nim jest VW

> Dodatkowo - im nowsze tym mniej przemyślane.

> Oczywiście jest to moja subiektywna opinia wynikająca z mojej ponad 10letniej pracy w zawodzie.

> pozdr

To ciekawe, bo generalnie niemieckie samochody uchodzą za trwałe i dosyć przemyślane konstrukcje. Nawet niedawno była o tym dyskusja. Możesz napisać przykłady swoich obserwacji?

Napisano

> To ciekawe, bo generalnie niemieckie samochody uchodzą za trwałe i dosyć przemyślane konstrukcje.

> Nawet niedawno była o tym dyskusja. Możesz napisać przykłady swoich obserwacji?

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif 20 lat temu bym się zgodził. No, ale to było 20 lat temu.

Napisano

> Ps - tą jeszcze nie jechałeś - pojaw się na OZU :D

jest taki plan cool.gifidea.gifcool.gif

Napisano

> To ciekawe, bo generalnie niemieckie samochody uchodzą za trwałe i dosyć przemyślane konstrukcje.

> Nawet niedawno była o tym dyskusja. Możesz napisać przykłady swoich obserwacji?

1:

np włożenie śruby od wahacza od góry zamiast od dołu

a od góry jest skrzynia biegów 1.5 cm od łba śruby....

wiec albo tniemy śrubę , albo opuszczamy sanki w dół (zakładając ze sruby od nich odkręcą się...)

2:

wymiana napinacza paska klinowego w niektórych wersjach aut z silnikiem wzdłuż wymaga zdemontowania całego przodu samochodu

3:

- 3,0 tdi ukrecenie świecy żarowej (w pierwszych 3,0tdi ukręca się 100% świec) = demontaż głowicy = wyjecie silnika bo rozrząd jest od strony koła zamachowego

...

pozdr

Napisano

> Sprawdziłem, okularów od groma na Allegro. Pytanie tylko czy to fajne auto czy skarbona po

> dzwonach?

a jaki problem kupić dobre auto ???

ja dobrego szukam od 6m-cy do 10m-cy i nie ma problemu ale to trzeba na spokojnie robić...

ostatnio kupiłem Fiata Uno w bardzo dobrym stanie (6m-cy spokojnego szukania w okolicy domu) do tłuczeia na miasto i po bułki... rok 2000 cena 600zł jestem trzecim właścicielem, silnik bezobsługowy 899 na łańcuchu...

są tacy co zaraz się napalają mają mokro w majtach a i po nodze cieknie... wtedy kaplica sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.