Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz w laczku

Featured Replies

Napisano

Witam ekipę. Zaczynam się zastanawiać nad gazem z wiadomych względów. I pytań mam kilka do posiadaczy chevroletów z kuchenką wink.gif

1. O ile procent więcej laczek będzie palił LPG?

2. czy przy przebiegu do 20 kkm rocznie będzie to opłacalna inwestycja?

3. Teraz lacetti jest bezobsługowe - i boje sie że będzie mnie wkurzać jakimiś regulacjami, przewodami WN itp. Czy słusznie się obawiam?

4. Jak myślicie - LPG pozostanie tanie czy dopierniczą jakąś akcyzą? wink.gif

A na koniec oferta jednego z warsztatów we wrocku. Którą instalke byście wybrali? Jest sens kupowania droższych czy te tańsze też będą oki?

"Do Pańskiego auta mogę zaproponować parę możliwości:

elektronika STAG 4 + reduktor Tomasetto Alaska + wtryskiwacze Valtek koszt 2300 zł

elektronika STAG 4 + reduktor Tomasetto Alaska + wtryskiwacze HANA koszt 2700 zł

elektronika STAG 300 ISA 2 + reduktor Tomasetto Alaska + wtryskiwacze Valtek koszt 2400 zł

elektronika STAG 300 ISA 2 + reduktor Tomasetto Alaska + wtryskiwacze HANA koszt 2800 zł.

Za zawór tankowania gazu pod klapką jest dodatkowy koszt w wysokości 50 zł

Napisano

> 1. O ile procent więcej laczek będzie palił LPG?

5-10%

> 2. czy przy przebiegu do 20 kkm będzie to opłacalna >inwestycja?

Rocznie ?

> 3. Teraz lacetti jest bezobsługowe - i boje sie że będzie mnie wkurzać jakimiś regulacjami,

> przewodami WN itp. Czy słusznie się obawiam?

Jezdzisz na przeglady co 15kkm ?

> 4. Jak myślicie - LPG pozostanie tanie czy dopierniczą jakąś akcyzą?

Tanie waytogo.gif

> A na koniec oferta jednego z warsztatów we wrocku. Którą instalke byście wybrali? Jest sens

> kupowania droższych czy te tańsze też będą oki?

> "Do Pańskiego auta mogę zaproponować parę możliwości:

> elektronika STAG 4 + reduktor Tomasetto Alaska + wtryskiwacze Valtek koszt 2300 zł

> elektronika STAG 4 + reduktor Tomasetto Alaska + wtryskiwacze HANA koszt 2700 zł

> elektronika STAG 300 ISA 2 + reduktor Tomasetto Alaska + wtryskiwacze Valtek koszt 2400 zł

> elektronika STAG 300 ISA 2 + reduktor Tomasetto Alaska + wtryskiwacze HANA koszt 2800 zł.

> Za zawór tankowania gazu pod klapką jest dodatkowy >koszt w wysokości 50 zł

Zmien warsztat waytogo.gif stag srag gowno z makiem... BRC SQ24 albo FLY i wtryski BRC albo Keihin waytogo.gif

Napisano

Z tych co wymieniłeś te z HANAmi powinny zadziałać.

Ale za tą cenę masz BRC SQ24 albo P&D z pełną gwarancją w całym kraju.

Napisano

daruj sobie staga i zaloz komplet BRC

moj laczek ma 115tys km, gaz od wyjechania z salonu w 2006r

i jedyna rzecza jaka do tej pory wymienilem w tej instalacji to byl czujnik temperatury gazu w parowniku za 60pln - wymienilem sam

pomijam smieszna cene filtrow co 15tys km - 3-6pln filtr fazy cieklej + 15-25pln filtr fazy lotnej

po wymianie filtrow instalacja nie wymaga zadnej regulacji

silnik 1,4 z BRC spala 10,5 l/100km razem z benzyna na rozruchy - pomiar na dystansie ~60tys km, 90% jazda po Warszawie

Napisano

zakładać, zakładać - mój robi raptem 15tys. rocznie, instalację zakładałem w na początku maja, w ASO (żeby nie stracić gwarancji) przy 3tys. km od nowości. BRC seq 24, i to musiałem dać 4000 zł, mimo wszystko -wg moich wyliczeń od tego czasu jestem jeszcze w "plecy" 1800 zł, więc zwraca się i tak szybko.

Co prawda w te mrozy to gazu mi szło mało, samochód stoi cały czas pod chmurką (mieliście spalanie 6/100 LPG 270751858-jezyk.gif ??), czyli jeździłem prawie pół na pół na benzynie (jazda oczywiście czysto miejska) , ale już wszystko wraca do normy. Średnia jak do tej pory 10,09 LPG/100 km, przy 1,5 l/100 benzyny.

i szczerze mówiąc, na samej benzynie jest w granicach 9/100 - samochód kombi - więc jak widać te silniki wręcz lubią gaz.

Napisano

Reduktor Alaska nawet do 1.4 będzie raczej "na styk". Póki temperatury nie spadną poniżej zera będzie pewnie ok, ale gdy zrobi się zimniej mogą wystąpić problemy z utzrymaniem ciśnienia. Polecałbym bardziej polskiego AC R01 (Stag). Co do kontrolerów/wtryskiwaczy, to najbardziej "komfortowy" i bezobsługowy byłby zestaw ISA2+Hana. Jak chcesz dalej mieć auto, przy którym nie trzeba za często dłubać, to Valtek nie jest najlepszym pomysłem.

Można oczywiście też założyć BRC, ale trzeba pamiętać, że i to da się zepsuć niefachowym montażem.

Napisano

Zakładać.Ja założyłem pod koniec kwietnia,pod koniec roku zrobiłem sobie bilans .przejechałem w tym czasie ok 6132km spaliłem 598 l gazu za 1428 zł(średnio 2,59zł/ l wyszło ok10 l/100)i31lpb na rozpałkę za184zł,razem1612 zł.Po przeliczeniu na pb (spalanie optymistyczne ok8,5 l/100 i średniej cenie5,25 wyszło 521l za 2735)czyli 1100zl w kieszeni.Instalacja stag4 reduktor alaska listwa magic jet wszystko za2400zł czyli do spłacenia zostało 1300zł,więc gdzieś za pół roku będę jeżdził już na plusie.Co do zestawu to taki doradził mi mój gaziarz u którego robiłem już 3 samochód (pierwszym jeżdziłem 9lat na gazie bez żadnej usterki),stwierdził że nie warto przepłacać podstawa to dobrze ustawić a potem dbać bo parametry reduktora dla tego silnika(1,6) są wystarczające.Jak na razie jest ok jeszcze nigdy nie musiał się przełączać lub wspomagać dodatkiem pb nawet na tych mrozach.Wniosek nasuwa się sam ale decyzja należy do ciebie.

> Witam ekipę. Zaczynam się zastanawiać nad gazem z wiadomych względów. I pytań mam kilka do

> posiadaczy chevroletów z kuchenką

> 1. O ile procent więcej laczek będzie palił LPG?

> 2. czy przy przebiegu do 20 kkm rocznie będzie to opłacalna inwestycja?

> 3. Teraz lacetti jest bezobsługowe - i boje sie że będzie mnie wkurzać jakimiś regulacjami,

> przewodami WN itp. Czy słusznie się obawiam?

> A na koniec oferta jednego z warsztatów we wrocku. Którą instalke byście wybrali? Jest sens

> kupowania droższych czy te tańsze też będą oki?

> "Do Pańskiego auta mogę zaproponować parę możliwości:

> elektronika STAG 4 + reduktor Tomasetto Alaska + wtryskiwacze Valtek koszt 2300 zł

> elektronika STAG 4 + reduktor Tomasetto Alaska + wtryskiwacze HANA koszt 2700 zł

> elektronika STAG 300 ISA 2 + reduktor Tomasetto Alaska + wtryskiwacze Valtek koszt 2400 zł

> elektronika STAG 300 ISA 2 + reduktor Tomasetto Alaska + wtryskiwacze HANA koszt 2800 zł.

> Za zawór tankowania gazu pod klapką jest dodatkowy koszt w wysokości 50 zł

Napisano

> daruj sobie staga i zaloz komplet BRC

Mam STAGa i jakoś jestem zadowolony. Wszystko działa elegancko. Moc jest, stabilne obroty i normalne spalanie

Napisano

Koledzy ja jeżdżę z instalacją LANDI RENZO - żadnych problemów aktualnie na liczniku 147kkm założona przy 88kkm. Jedynie przeglądy z wymianą filterków. Osobiście POLECAM !

Napisano

> Koledzy ja jeżdżę z instalacją LANDI RENZO - żadnych problemów aktualnie na liczniku 147kkm

> założona przy 88kkm. Jedynie przeglądy z wymianą filterków. Osobiście POLECAM !

Najwazniejsze przy LPG to zeby instalka byla dobrze zalozona i wyregulowana.

Mozna sie pokusic o lepsze wtryskiwacze, reduktor, ale elektronika dobrana do auta poradzi sobie kazda z tak "skomplikowanymi i lubiacymi" LPG silnikami jak w Lacetti.

Na LPG i roznych instalkach przejechalem juz mase kkm i jakos problemow nie mialem i nie mam jak instalacja zalozona z glowa (a mialem juz chyba wszystkie generacje).

Napisano

> Może być i STAG, byle wtryski przyzwoite dać.

I gwarancja tylko w szopie...

Napisano

> I gwarancja tylko w szopie...

Jak założysz w szopie, to wtedy jesteś wart swojego losu. smile.gif

Napisano

> Nie rozumiem. (Ale o sso chodzi, o sso chodzi?)

Na brc.masz ogólnopolska gwarancje.

Napisano

> Ile trzeba dopłacić do BRC?

> Zwykłą instalację w przyzwoitym warsztacie można założyć za niewiele ponad 2000zł.

W Szczecinie 3 tysie. Za dwójkę dobrej instalki nie dostaniesz.

Napisano

Też chcę założyć gaz i chcę założyć dobrą BRC.

Więc pytanie, która jest najlepsza i jakie są różnice pomiędzy lepszą i gorszą.

Ma ktoś zdjęcie, jak wygląda wlew gazu zamontowany pod klapką wlewu paliwa?

Napisano

Na BRC jest gwarancja ogólnopolska na 2 lata/100kkm.

Na "składaki" jest tylko gwarancja zakładu montującego zestaw, zwykle 2 lata z limitem 50kkm.

Dla mnie przesądzający jest tutaj fakt nie uwiązania do jednego warsztatu. Jak ci coś nie pasuje to serwisujesz gdzie indziej nie tracąc gwarancji. Różnica 200 PLN (tyle mniej więcej jest droższa BRC od dobrego składaka - na wtryskiwaczach hana), więc żadna.

Napisano

> Koledzy ja jeżdżę z instalacją LANDI RENZO - żadnych problemów aktualnie na liczniku 147kkm

> założona przy 88kkm. Jedynie przeglądy z wymianą filterków. Osobiście POLECAM !

Też mam LR Omegas. Na liczniku 174tyś. Założona miesiąc po zakupie samochodu przez poprzedniego właściciela - czyli pewnie ze 160-170 tyś jest na niej zrobione. Ja zrobiłem na niej przez rok już 15 tyś. Ale po zakupie samochodu miałem czyszczone/kalibrowane wtryski i potem regulacja, poza tym przez te 15 tyś nic smile.gif Czy coś było robione wcześniej przy niej nie mam pojęcia.

Napisano

> Na brc.masz ogólnopolska gwarancje.

Piszesz bzdury nie znajac realiow.

Wiesz co to Partnerskie Warsztaty Serwisowe AC S.A.?

Oto odpowiedz:

Quote:

Gwarancja najwyższego poziomu usług i opieki serwisowej w całym kraju.

Klient korzystający z usług Partnerskiego Warsztatu Serwisowego AC S.A.
otrzymuje specjalnie dedykowaną książkę gwarancyjną, zapewniającą świadczenie bezpłatnych usług gwarancyjnych w sieci warsztatów na terenie całego kraju
. Kierowca nie musi obawiać się awarii w trasie i związanych z tym dodatkowych kosztów. Sieć opieki serwisowej jest rozciągnięta na terenie całej Polski po to by w każdym z regionów można było w ramach gwarancji i bezpłatnie dokonać naprawy, przeglądu czy zasięgnąć fachowej informacji.

Tak sie sklada, ze bedac z BI serwisuje gaz w jednym z takich zakladow, u gostka, ktory byl pracownikiem.

W aktualnej skodzie mam na Stagu przebieg rzedu 120kkm, uwazasz to juz za wystarczajacy przebieg.

Napisano

> Na BRC jest gwarancja ogólnopolska na 2 lata/100kkm.

STAG tez daje 24m-ce, co prawda w warunkach jest napisane, ze tylko zaklad montujacy, ale w praktyce robiac to w zakladzie partnerskim masz ja tez w innych partnerskich.

Napisano

> STAG tez daje 24m-ce, co prawda w warunkach jest napisane, ze tylko zaklad montujacy, ale w

> praktyce robiac to w zakladzie partnerskim masz ja tez w innych partnerskich.

Na całość (reduktor, wtryskiwacze, etc.), czy na sam sterownik?

Napisano

> Na całość (reduktor, wtryskiwacze, etc.), czy na sam sterownik?

Quote:

elektroniki STAG i części mechanicznych (reduktor i wtryskiwacze) produkowanych przez AC SA ujawnione w okresie 24 miesięcy od daty instalacji bez limitu kilometrów, lecz nie dłużej niż 36 miesięcy od daty produkcji (data produkcji i instalacji jest zapisana w pamięci sterownika, w przypadku części mechanicznych data produkcji znajduje się na plombie gwarancyjnej),

części mechanicznych innych producentów (reduktor i wtryskiwacze) kupionych od AC SA wraz z elektroniką STAG ujawnione w okresie 12 miesięcy od daty instalacji, nie dłużej jednak niż 24 miesiące od daty produkcji (znajdującej się na plombie gwarancyjnej).

Napisano

> STAG tez daje 24m-ce, co prawda w warunkach jest napisane, ze tylko zaklad montujacy, ale w

> praktyce robiac to w zakladzie partnerskim masz ja tez w innych partnerskich.

To jaka jest ostateczna wersja ? Wiesz brc ma dodatkowa przewage vs stag , instrukcje montazu gotowa pod laczka krok po kroku czyli ciezej cos spaprac.

Napisano

> To jaka jest ostateczna wersja ? Wiesz brc ma dodatkowa przewage vs stag , instrukcje montazu

> gotowa pod laczka krok po kroku czyli ciezej cos spaprac.

Widziałem BRC zamontowane tak, że wężyki wtryskiwaczy miały długość ~50 cm, a nawiertki koletora były zrobione z tolerancją +/- 10 mm. smile.gif Generalnie partacz potrafi zepsuć wszystko. Przy zakładaniu LPG kluczowa sprawa, to kompetentny gazownik. Technicznie te instalacje (w ramach, powiedzmy, jednej ceny) nie różnią się za bardzo.

Napisano

> Widziałem BRC zamontowane tak, że wężyki wtryskiwaczy miały długość ~50 cm, a nawiertki koletora

> były zrobione z tolerancją +/- 10 mm. Generalnie partacz potrafi zepsuć wszystko. Przy

> zakładaniu LPG kluczowa sprawa, to kompetentny gazownik. Technicznie te instalacje (w ramach,

> powiedzmy, jednej ceny) nie różnią się za bardzo.

Kompetentny gazownik i przyzwoite wtryskiwacze, które da się skalibrować.

Tanie wtryskiwacze rozjadą każdą instalację.

Napisano

> Kompetentny gazownik i przyzwoite wtryskiwacze, które da się skalibrować.

> Tanie wtryskiwacze rozjadą każdą instalację.

Porządnych wtryskiwaczy się nie kalibruje waytogo.gif

Napisano

> Widziałem BRC zamontowane tak, że wężyki wtryskiwaczy miały długość ~50 cm, a nawiertki koletora

> były zrobione z tolerancją +/- 10 mm. Generalnie partacz potrafi zepsuć wszystko. Przy

> zakładaniu LPG kluczowa sprawa, to kompetentny gazownik. Technicznie te instalacje (w ramach,

> powiedzmy, jednej ceny) nie różnią się za bardzo.

OK, kwestia jakości montażu jest kluczowa, niezależnie od tego, którą instalację wybierzemy.

Natomiast nie spotkałem się z sytuacją, że prawidłowo zamontowana BRC sprawia problemy typu "rozjeżdżające się" mapy sterowników, etc. Gdzie w przypadku stagów, kme to norma (przynajmniej na AK wink.gif). Nie kojarzę też żeby BRC trzeba było jakoś specjalnie regulować/kalibrować jeżdżąc pół dnia z laptopem podłączonym do samochodu...

Napisano

> To jaka jest ostateczna wersja ?

Taka, ze podobno na www jest wzor starej gwarancji, sprzed otwarcia tych warsztatow partnerskich czy jak ich tam zwa.

LPG teraz nie zakladalem, wiec osobiscie nie praktykowalem realizacji tej gwarancji.

Napisano

> OK, kwestia jakości montażu jest kluczowa, niezależnie od tego, którą instalację wybierzemy.

> Natomiast nie spotkałem się z sytuacją, że prawidłowo zamontowana BRC sprawia problemy typu

> "rozjeżdżające się" mapy sterowników, etc. Gdzie w przypadku stagów, kme to norma

> (przynajmniej na AK ).

Norma, jak norma. U mnie jest akurat waytogo.gif Zwykle w tego typu historiach przewijają się słowa Valtek, ew. Alaska. Nie wszędzie tego typu zestawy robią i o tym nie wolno zapomnieć.

BRC też miało duże problemy w taniej skomponowanym Sequencie Light.

>Nie kojarzę też żeby BRC trzeba było jakoś specjalnie

>regulować/kalibrować jeżdżąc pół dnia z laptopem podłączonym do samochodu...

A ze stagiem jest taka konieczność? smile.gif Po swoim marnym przykładzie widzę, że niekoniecznie.

Wracając do meritum, to na pewno nie jestem przeciwnikiem BRC, bo są to najczęściej sensownie skomponowane instalacje za normalne pieniądze, ale z drugie strony nie mogę się zgodzić ze sugestiami, że Stag jest do niczego.

Napisano

> Norma, jak norma. U mnie jest akurat Zwykle w tego typu historiach przewijają się słowa Valtek,

> ew. Alaska. Nie wszędzie tego typu zestawy robią i o tym nie wolno zapomnieć.

> BRC też miało duże problemy w taniej skomponowanym Sequencie Light.

> A ze stagiem jest taka konieczność? Po swoim marnym przykładzie widzę, że niekoniecznie.

> Wracając do meritum, to na pewno nie jestem przeciwnikiem BRC, bo są to najczęściej sensownie

> skomponowane instalacje za normalne pieniądze, ale z drugie strony nie mogę się zgodzić ze

> sugestiami, że Stag jest do niczego.

Popieram ,cały szkopuł polega na fachowości montażu i póżniejszej obsłudze .Co do BRC to że była fabrycznie montowana w chewroletach

to podniosło jej rangę tak samo mogło być z innym producentem instalacji a gwarancja w sumie nie jest żadnym plusem bo instalacji nie kupuje się tylko na rok czy dwa i zmienia się po upływie na nową jeżeli coś się psuje to psuję się raz albo wcale a jak więcej to nie pomoże i dwa lata gwarancji .A co do valteków to pierwsze wersje były słabe teraz te nowe są podobno bardzo dobre.

Napisano

Odkąd sięgam pamięcią - a były to jeszcze czasy gazu po 0,80 PLN old.gif

- to ciągle straszyli podwyżką akcyzy, ale cena litra LPG nigdy nie przekraczała

okolic 50+kilka % ceny litra NoPB.

No może jedynie raz - w 2010 jesienią, jak gaz skoczył z okolic 2,30 / 2.40 do 2,80 / 2,90,

a benzyna się jeszcze jakiś czas trzymała ... ale już na wiosnę nadgoniła z nawiązką.

Napisano

Dorzucę swoje dwa słowa do tematu.W laćku od ponad dwóch lat mam Staga 4 na valtekach.Długo szukałem dobrego warsztatu gdzie mogę solidnie zamontować gaz.Wcześniej chciałem założyć BRC ale warsztat jedyny w okolicy nie miał dobrych opinii.Po założeniu staga śmigałem ok 6miesięcy z uśmiechem na twarzy ,do momentu kiedy rozwalił się sterownik,wymiana na gwarancji i wszystko wróciło do normy.Przejechałem na tej instalacji Niemcy,Austrie i połowę italii.Raz wracałem 15godzin tylko na gazie z trzema 30minutowymi przerwami.Valteki do laćka nadają się idealnie,pamiętajmy że auto te lubi gaz,ma prostą konstrukcję i tylko 95km.Wymiana ich czy regeneracja to groszowa sprawa,inaczej wygląda to w innych listwach.

Ja osobiście polecam Staga do naszych laćków ,cena 2200zł z wlewem gazu po klapką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.