Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapytanie o temp. silnika

Featured Replies

Napisano

Czy taka powinna być prawidłowa temp. silnika po przejechaniu 50 km, przy temp. na zewnątrz 3,5 w plusie ? Silnik nie osiąga temp. 90 stopni, a tak chyba jesr prawidłowa ? Czy to termostat ? Nie sprawdzałem stanu płynu chłodniczego. Jakie sugestie ??

285816687-Zdj%EAcie0649.jpg

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

Termostat do wymiany.

Napisano

> Czy taka powinna być prawidłowa temp. silnika po przejechaniu 50 km, przy temp. na zewnątrz 3,5 w

> plusie ? Silnik nie osiąga temp. 90 stopni, a tak chyba jesr prawidłowa ? Czy to termostat ?

> Nie sprawdzałem stanu płynu chłodniczego. Jakie sugestie ??

> Pozdrawiam

W tej temp. już po 10k powinieneś mieć wskazówkę w pionie, do wymiany termostat. Dla pewności możesz sprawdzić organoleptycznie, ale padnięty termostat w JTD to nie nowość, wydatek rzędu 300zł wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

. Jakie sugestie ??

kupić płyn, termostat i nie zawahać się ich użyć....

Napisano

> Jakie sugestie ??

> Pozdrawiam

Wymiana termostatu powinna pomóc zlosnik.gif

Napisano

> Czy taka powinna być prawidłowa temp. silnika po przejechaniu 50 km, przy temp. na zewnątrz 3,5 w

> plusie ? Silnik nie osiąga temp. 90 stopni, a tak chyba jesr prawidłowa ? Czy to termostat ?

> Pozdrawiam

boje_sie.gif syf z dna baku ciągniesz do silnika? czy sprawdzasz ile przejedziesz na rezerwie hmm.gif

Napisano

> syf z dna baku ciągniesz do silnika? czy sprawdzasz ile przejedziesz na rezerwie

Kryzys panie kryzys 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Pozdrawiam

ten wihajster ktory masz na mysli wskazuje temperature cieczy chlodzacej. Daleko temu do temperatury silnika.

Napisano

> syf z dna baku ciągniesz do silnika? czy sprawdzasz ile przejedziesz na rezerwie

Ja wyjeżdżam do końca, do absolutnego zera i NIC się złego nie dzieje,

z tym szlamem to jakieś mity grinser006.gif

Napisano

Miałem indentycznie. Nowy Vernet 1,5 roku temu załatwił sprawę cool.gif

Jak dobrze pamiętam - 270 zł za termostat wtedy zapłaciłem (a może

370?), robocizna 150 bo pan klął przestrasznie przy tym grinser006.gif

Napisano
  • Autor

jeżdże tak zawsze i nic sie nie dzieje

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dzieki za odpowiedzi

pozdrawiam

Napisano

widzę że masz wersje 140PS , w tej wersji wymiana jest dużo łatwiejsza niż w przypadku 115 8v. Zamawiaj termostat i litr płynu chłodniczego na dolewkę. Roboty na jakieś 3h, doskonały dostęp po wyciągnięciu akumulatora i jego plastikowej osłony.

Napisano

Wg. wskazania tego wskaźnika na focie to jeszcze z 4-5 litrów paliwa powinien mieć w baku.

Napisano

> Wg. wskazania tego wskaźnika na focie to jeszcze z 4-5 litrów paliwa powinien mieć w baku.

Jak białe pole pokazuje się z prawej strony wskazówki, to w baku

jest jeszcze około 2 litrów paliwa....

Napisano

> jeżdże tak zawsze i nic sie nie dzieje

> pozdrawiam

Bo w "D" macie filtr paliwa a Pb nie facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> robocizna 150 bo pan klął przestrasznie przy tym

Nie dziwię się smile.gif wymiana termostatu jest że tak powiem skutecznie utrudniona chociaż przy odrobinie cierpliwości można zrobić samemu.

Napisano

> Nie dziwię się wymiana termostatu jest że tak powiem skutecznie utrudniona chociaż przy odrobinie

> cierpliwości można zrobić samemu.

już pisałem o tym wyżej, termostat w 8v a 16v to dwie różne historie.

Napisano

Pytanie jeszcze czy zdjęcie zostało zrobione:

- na postoju

- z włączoną na min 2 bieg dmuchawą i odpalonym ogrzewaniem

W powyższych warunkach nawet na sprawnym nowym termostacie przy niskich temperaturach może wskazówka opaść. Niestety takie uroki diesla, który ma wysoką sprawność.

Jeśli wskazówka jest w takim położeniu np podczas jazdy w trasie na niskich obrotach rzędu 1500 to na 101% termostat do wymiany ale tylko na oryginał czyli Behr.

Napisano
  • Autor

do m-jeta jest taki sam jak do 115 JTD ??

Napisano
  • Autor

a i drugie pytanie kto poleci jakiś sklep gdzie dostane najtaniej ową część ? Tak poszukałem po necie to ceny w granicach 300 - 350 zł.

Chyba że tyle kosztują smile.gif

Napisano

> do m-jeta jest taki sam jak do 115 JTD ??

nie, jest zupełnie inny. Mogę polecić sklep w Bielsku Białej ale raczej to dla ciebie za daleko.

Napisano

> a i drugie pytanie kto poleci jakiś sklep gdzie dostane najtaniej ową część ? Tak poszukałem po

> necie to ceny w granicach 300 - 350 zł.

> Chyba że tyle kosztują

Tyle kosztuje oryginalny Behr.

Napisano

> a i drugie pytanie kto poleci jakiś sklep gdzie dostane najtaniej ową część ? Tak poszukałem po

> Chyba że tyle kosztują

Kupowałem na allegro, behra za 300. Poprawa znaczna, ale przy większych mrozach potrafi opaść.

W silnikach 16V jest jeszcze chłodnica oleju, w której też jest termostat i tez się może zaciąć/uszkodzić. Objawy będą podobne. Jednak taki termostat to koszt podobno 1kPLN, ale ponoć można go przeczyścić. W lecie się tym może zajmę, bo u mnie chłodnica oliwy robi się dość szybko ciepła.

Napisano
  • Autor

czyli tyle ma kosztować smile.gif a jaki płyn chłodniczy ?

Napisano

> czyli tyle ma kosztować a jaki płyn chłodniczy ?

a jaki masz? fabrycznie lane jest różowe paraflu up. Sprzedawane jako koncentrat do mieszania 1:1 z wodą.

Napisano

A polecam termostat wymienić przy jakichkolwiek wariacjach z temp smile.gif

Ja po wymianie termostatu jestem bardzo zadowolony.Pare minut jazdy dosłownie z 4-5 i wskazówka na pion smile.gif

Napisano

> Chyba że tyle kosztują

Tak, tyle kosztują ale możesz to zrobić 25PLN yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.