Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zatrzymanie na miejscu dla inwalidów...

Featured Replies

Napisano

...jest tak samo karane, gdy w środku jest kierowca (np. czeka na kogoś)? hmm.gif

Oczywiście, w razie potrzeby wpuszcza na to miejsce inwalidę. ok.gif

Napisano

W moim mieście Mysłowice, Straż Miejska karze w wysokości 500 zł w momencie kiedy tylko silnik jest wyłączony i się stoi na miejscu dla niepełnosprawnych skromny.gif

Napisano

> ...jest tak samo karane, gdy w środku jest kierowca (np. czeka na kogoś)?

> Oczywiście, w razie potrzeby wpuszcza na to miejsce inwalidę.

A jak inwalida ma sie domyslic ze na tym miejscu zatrzymal sie ktos kto go wpusci? Ja widze zajete miejsce wiec jade szukac dalej innego, podobnie pewnie postapi osoba niepelnosprawna. Wiec srednio mi sie widzi roznicowanie tego z kierowca /bez kierowcy .

Napisano
  • Autor

> A jak inwalida ma sie domyslic ze na tym miejscu zatrzymal sie ktos kto go wpusci? Ja widze zajete

> miejsce wiec jade szukac dalej innego, podobnie pewnie postapi osoba niepelnosprawna.

W sumie masz rację. ok.gif

Napisano

> W moim mieście Mysłowice, Straż Miejska karze w wysokości 500 zł w momencie kiedy tylko silnik jest

> wyłączony i się stoi na miejscu dla niepełnosprawnych

To widać, że tam Straż pracuje. W Lublinie wszystkie miejsca dla niepełnosprawnych są pozajmowane przez całkiem sprawnych kierowców. Po prostu nie boją się nikogo, nikt ich za to nie ściga.

Napisano

> To widać, że tam Straż pracuje. W Lublinie wszystkie miejsca dla niepełnosprawnych są pozajmowane

> przez całkiem sprawnych kierowców. Po prostu nie boją się nikogo, nikt ich za to nie ściga.

tja, w lublinie zostawiłem ato na 20 minut na miejscu dla inwalidów i blokada była, ale darcie geby pomogło i ja zdjęli jak drogowcy pzyznali że zamontowali ten zank dopiero po moim odejściu od auta

Napisano

> W moim mieście Mysłowice, Straż Miejska karze w wysokości 500 zł w momencie kiedy tylko silnik jest

> wyłączony i się stoi na miejscu dla niepełnosprawnych

A jeśli silnik jest włączony a kierowca opuści samochód hmm.gif

Napisano

> A jeśli silnik jest włączony a kierowca opuści samochód

hahaha.gif

A jak kierowca opusci auto, silnik ma wylączony ale ma Start & Stop?

Albo ma ciepły silnik?

Napisano

> drogowcy pzyznali że zamontowali ten zank dopiero po moim odejściu od

> auta

albo miałeś super pecha, albo drogowcy byli na etacie w Urzędzie Miasta i "współpracowali" z SM biglaugh.gif

Pamiętam taki film "Brzdąc" z Ch. Chaplinem (główny bohater sprytnie nakręcał sobie rynek biglaugh.gif), podobna historia...

Napisano

> albo miałeś super pecha, albo drogowcy byli na etacie w Urzędzie Miasta i "współpracowali" z SM

> Pamiętam taki film "Brzdąc" z Ch. Chaplinem (główny bohater sprytnie nakręcał sobie rynek ),

> podobna historia...

Nie ja a ślubna, kolesia obok ukarali za parkowanie na trawie.... tyle że trawy niebyło bo ją dopiero rozwijali z rolek

Napisano

> To widać, że tam Straż pracuje. W Lublinie wszystkie miejsca dla niepełnosprawnych są pozajmowane

> przez całkiem sprawnych kierowców. Po prostu nie boją się nikogo, nikt ich za to nie ściga.

No nie żartuj. Już parę razy ja widziałem jak SM zakłada blokady i to na osiedlu z dala od centrum między blokami.

A co do tematu, to każde zatrzymanie nieuprawnionego pojazdu powinno być karane mandatem w miejscu dla niepełnosprawnych. ok.gif

Napisano

Jak dla mnie za parkowanie na miejscu dla inwalidów mandat powinien być 1000 zł a nie 500 zł

Napisano

> Jak dla mnie za parkowanie na miejscu dla inwalidów mandat powinien być 1000 zł a nie 500 zł

Tu się muszę w pełni zgodzić.

Dziadka jak woziłam do szpitala miałam zapakowany wózek inwalidzki do auta, dziadka (I gr inw)w samochodzie i zawsze miejsca dla inwalidów były pozajmowane, wiec szukałam miejsca na parkingu gdziekolwiek, parkowałam, a uwierzcie, że manewrowanie wózkiem obok auta nie jest łatwe, a potem często z wózkiem przez cały parking musiałam przejechać... przecież to paranoja.

Blokada kół na takim miejscu nic nie da, bo to miejsce jest nadal zajęte, ale odholowanie - oooo to już jest coś, może taki pajac wtedy sie nauczy gdzie się nie parkuje.

Napisano

> No nie żartuj. Już parę razy ja widziałem jak SM zakłada blokady i to na osiedlu z dala od centrum

> między blokami.

Mam pecha, bo nie widziałem. A pod każdym marketem wszystkie wspomniane miejsca pozajmowane. Niektórym nawet jedno takie miejsce to za mało zlosnik.gif

Napisano

> Tu się muszę w pełni zgodzić.

> Dziadka jak woziłam do szpitala miałam zapakowany wózek inwalidzki do auta, dziadka (I gr inw)w

> samochodzie i zawsze miejsca dla inwalidów były pozajmowane, wiec szukałam miejsca na parkingu

> gdziekolwiek, parkowałam, a uwierzcie, że manewrowanie wózkiem obok auta nie jest łatwe, a

> potem często z wózkiem przez cały parking musiałam przejechać... przecież to paranoja.

> Blokada kół na takim miejscu nic nie da, bo to miejsce jest nadal zajęte, ale odholowanie - oooo to

> już jest coś, może taki pajac wtedy sie nauczy gdzie się nie parkuje.

pytanie czy zajete przez uprawnionych czy też nie? bo skoro szpital to może tam byc więcej niepełnosprawnych...

Napisano

> pytanie czy zajete przez uprawnionych czy też nie? bo skoro szpital to może tam byc więcej

> niepełnosprawnych...

Niestety przez nieuprawnionych, upewniałam się później.

Auto pozostawione bez "tabliczki" informującej o niepełnosprawności.

Napisano

A to nie było jakoś tam że do minuty można na takim miejscu stanąć ?

Napisano

A ja przed zaparkowaniem na takim miejscu, polecam obejrzeć ten obrazek:

285836564-logo_kamp_parkingowa.gif

post-6064-14352515900377_thumb.gif

Napisano

> A ja przed zaparkowaniem na takim miejscu, polecam obejrzeć ten obrazek:

Osobiście nie rozumiem po co stawać na takim miejscu? Ale co po niektórzy to gdyby mogli to by wjechali do środka marketu, czy urzędu. Cieszmy się tym, że mamy zdrowe nogi i korzystajmy z nich ile się da. Nawet jakbym miał przejść te 100m więcej.

Napisano

> Osobiście nie rozumiem po co stawać na takim miejscu? Ale co po niektózy to gdyby mogli to by

> wjechali do środka marketu, czy urzędu. Cieszmy się tym, że mamy zdrowe nogi i korzystajmy z

> nich ile się da. Nawet jakbym miał przejść te 100m więcej.

Dokładnie, nic więcej bym do tej wypowiedzi nie dodał ok.gif

Napisano
  • Autor

> Osobiście nie rozumiem po co stawać na takim miejscu?

Biegnę z wyjaśnieniem - często umawiam się z serce.gif po pracy, żeby np. oddać/wziąć kompa czy coś tam_coś tam zlosnik.gif innego. Pasuje nam parking przy jednej z w-wskich uczelni - oczywiście non-stop zastawiony autami, poza miejscami dla inwalidów. Czasem jest tak, że Ona jest pierwsza i wtedy nie ma problemu - szybka wymiana fantów i ognia do dzieci. Ale czasem musze poczekac minutę, dwie, czy pięć. ok.gif

Stąd zapytanie. ok.gif

Napisano

> Biegnę z wyjaśnieniem - często umawiam się z po pracy, żeby np. oddać/wziąć kompa czy coś tam_coś

> tam innego. Pasuje nam parking przy jednej z w-wskich uczelni - oczywiście non-stop

> zastawiony autami, poza miejscami dla inwalidów. Czasem jest tak, że Ona jest pierwsza i wtedy

> nie ma problemu - szybka wymiana fantów i ognia do dzieci. Ale czasem musze poczekac minutę,

> dwie, czy pięć.

> Stąd zapytanie.

Ja w takiej sytuacji najczęściej jeżdżę w kółko po parkingu. Ewentualnie staję gdzieś dalej i czekam na sygnał na komórkę. Wtedy podjeżdżam.

Napisano

> Biegnę z wyjaśnieniem - często umawiam się z po pracy, żeby np. oddać/wziąć kompa czy coś tam_coś

> tam innego. Pasuje nam parking przy jednej z w-wskich uczelni - oczywiście non-stop

> zastawiony autami, poza miejscami dla inwalidów. Czasem jest tak, że Ona jest pierwsza i wtedy

> nie ma problemu - szybka wymiana fantów i ognia do dzieci. Ale czasem musze poczekac minutę,

> dwie, czy pięć.

> Stąd zapytanie.

Ja robię tak, że jesli jestem w podobnej sytuacji do Twojej, to wiedząc, że i tak bedę siedział w aucie to zjeżdzam maksymalnie na bok zastawiając samochody parkujące np prostopadle. Zjeżdzam tak, by był przejazd obok mnie. Jak ktos będzie chciał wyjechać, to ja sie przesunę. Czekając w aucie na takim miejscu jak już tu wspomniano prawdziwy inwalida może pomyśleć, że jest zajęte przez innego inwalidę i szukać gdzieś indziej miejsca, bo wątpie czy będzie patrzył czy masz tabliczkę "inwalida". a poza tym... po co ryzykować mandat smile.gif jak policial.gif będzie miał gorszy dzień to nie wytłumaczysz mu i bedziesz 5 stów w plecy icon_rolleyes.gif

Napisano

> Osobiście nie rozumiem po co stawać na takim miejscu?

1. Lenistwo i olewanie wszystkich (bo ja nie jestem frajerem, nie będę szedł 50 m do marketu).

2. Kierowcy droższych autek - z obawy o to, że ktoś im obije drzwi od samochodu (te miejsca są szersze). Z tego samego powodu celowo zajmują dwa normalne miejsca parkingowe. To nie jest jakaś złośliwość, to co piszę - rozmawiałem z kilkoma posiadaczami BMW, Mercedesów - przyznają oficjalnie, że robią to z premedytacją.

Napisano

> 2. Kierowcy droższych autek - z obawy o to, że ktoś im obije drzwi od samochodu (te miejsca są

> szersze). Z tego samego powodu celowo zajmują dwa normalne miejsca parkingowe. To nie jest

> jakaś złośliwość, to co piszę - rozmawiałem z kilkoma posiadaczami BMW, Mercedesów - przyznają

> oficjalnie, że robią to z premedytacją.

To juz temat rzeka o umiejetności parkowania, a raczej jej braku... EOT

Napisano

> To juz temat rzeka o umiejetności parkowania, a raczej jej braku... EOT

Rzecz w tym, że umiejętności są, w tym przypadku to chęci nie ma.

Napisano

> Tu się muszę w pełni zgodzić.

> Dziadka jak woziłam do szpitala miałam zapakowany wózek inwalidzki do auta, dziadka (I gr inw)w

> samochodzie i zawsze miejsca dla inwalidów były pozajmowane...

Szpitale to miejsca szczególne. Sam się nie bawiłem i stawiałem na miejscu dla niepełnosprawnych nie mając tabliczki, gdy odbierałem osobę po skomplikowanym złamaniu nogi. Nasz system jest na tyle głupi, że łatwiej załatwić jest tabliczkę niepełnosprawny cwaniaczkom niż osobie naprawdę tego potrzebującej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.