Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pamietacie "klienta" na GSX-R...

Featured Replies

Napisano

> To jak sobie wyobrażasz pości za bandytą?

No normalnie - że wyślą mu wezwanie poleconym.

Napisano

> Chłopie, co Ty za bzdury opowiadasz...

> Wyjąwszy jakieś kosmiczne spiętrzenia czeka się zwykle niecałe 1,5 tygodnia.

Bzdura, no ale Ty zapewne wiesz lepiej niz ja, mimo ze bywam w wordzie co pare dni wink.gif

> W ubiegłym roku chciałem się zapisać na egzamin z wyprzedzeniem ok 1,5 miesiąca (urlop miałem) -

> patrzyli na mnie jak na kosmitę, po czym zostałem poniekąd odprawiony z kwitkiem i

> poinformowany, że MAKSYMALNY termin, z jakim mogą mnie zapisać to 30 dni naprzód.

> Tak więc....

"W ubiegłym roku..."

Tak więc....

Napisano

> Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem to złotówa był winien >zdarzeniu.

IMHO wspolwina - motocyklista nie zachowal ostroznosci + gdzie w prawie napisane ,ze moze sobie jechac srodkiem ?

Napisano

> NO nie wiem, pewnikiem będzie dalej jeździł tylko bez prawka bo tak wiekszość motocyklistów robi bo

> co taki dostanie za brak prawka hmm oczywiscie tylko 500 zł mandatu maks

Na czym opierasz tak śmiałą tezę?

Ale dobrze się zastanów, zanim odpowiesz, bo wbiję Cię w glebę i to merytorycznie.

Napisano

> Na czym opierasz tak śmiałą tezę?

Bo niestety duzy odsetek jezdzi bez prawka na motor no.gif

Napisano

> ja tam z ciekawosci pare razy looknalem z jaka predkoscia w korku sie przemieszczam i wyszlo mi ok

> 35 km/h

Masz na mysli średnią? to i tak prawie 2xszybciej niz mnie wychodzi samochodem...

Napisano

> Bzdura, no ale Ty zapewne wiesz lepiej niz ja, mimo ze bywam w wordzie co pare dni

> "W ubiegłym roku..."

> Tak więc....

W W-wie na kat. A czas oczekiwania okolo 2 tygodni, na kat. B okolo 3 tygodni (info z zeszlego tygodnia) - teoria + praktyczny.

Napisano

> Masz na mysli średnią? to i tak prawie 2xszybciej niz mnie wychodzi samochodem...

chwilowa

Napisano

> Bzdura, no ale Ty zapewne wiesz lepiej niz ja, mimo ze bywam w wordzie co pare dni

Mówisz, że telewizja kłamie?

Kat A - teoria/praktyka 11 kwietnia (11-2 = 9 dni kalendarzowych)

Repeciarze praktyczni - 19 kwietnia (19-2 = 17 dni kalendarzowych).

Kat B istotnie obecnie jest spiętrzona, ale na odlewniczej teoria/praktyka jest na 26. kwietnia - 24 dni.

> "W ubiegłym roku..."

> Tak więc....

Tak więc jak mówiłem - jest jakieś spiętrzenie, co nie oznacza, że jest to standard.

Mamy sraczkę, bo ludzie chcą "zdążyć" przed nowymi przepisami.

Sam przecież na tej zasadzie w ubiegłym roku sprężyłem się, żeby rozszerzyć na kat A...

Napisano

> IMHO wspolwina - motocyklista nie zachowal ostroznosci + gdzie w prawie napisane ,ze moze sobie

> jechac srodkiem ?

i znow to samo ... a gdzie jest to zabronione?

Napisano

> Bo niestety duzy odsetek jezdzi bez prawka na motor

Napisał WIĘKSZOŚĆ.

Z matematyki na poziomie 3 klasy wiemy, że WIĘKSZOŚĆ = 50%+1 szt.

Jak rozumiem kolega przedpiszca ma jakieś istotne badania na swą śmiałą tezę.

Ale poczekajmy.

Napisano

> może jak przezyjesz spotkanie z takimi " stróżami " to zrozumiesz ...

Jak rozumiem Ty przeżyłeś i najgorsze nie jest to, że nawywijałeś, tylko to, że ZŁAPALI ?

Napisano

> Widac wyraznie ,ze ma otwarty bagaznik ale przeciez "PAN MOTOCYKLISTA" jedzie klekajcie narody...

> Podejrzewam ,ze chwile wczesniej go otworzyl...

Aha, OK.

A wskaż proszę przepis, w którym jasno stoi "jeśli otworzyłeś bagażnik, to możesz rozwalić drzwi do wozu jak wierzeje do obory nie patrząc na nic".

Ale konkretnie, łaskawco, KONKRETNIE.

Bo według mnie to przepisy jasno mówią, że wysiadając z pojazdu należy upewnić się, że nie spowoduje się tym zagrożenia. O bagażniku włączającym tryb "św. krowa" nic nie ma, no ale ja wiem, żem omylny...

Napisano

> IMHO wspolwina - motocyklista nie zachowal ostroznosci + gdzie w prawie napisane ,ze moze sobie

> jechac srodkiem ?

W przeciwieństwie do obowiązku upewnienia się czy przy wysiadaniu nie spowoduje się zagrożenia NIE JEST TO ZABRONIONE.

Zauważ, że w tym konkretnym przykładzie motocyklista jechał pomału, z WSZELKIMI zasadami bezpieczeństwa, natomiast cierpiarz uznał "wysiada sie" i to'ż uczynił, na zasadzie "panie, dwajś'śa lat wysiadałem i tu nigdy motóra nie było!".

Napisano

> był ...ale to był wypadek ..a nie premedytacja

... z czym zasadniczo się zgadzam (nic nie wskazuje na premedytację działania).

Napisano

> gdzie to widac?

No przecie w teszercie i trampexach jeździ, to chyba oczywiste, nie? ;-)

Aaaa, no i gixxxxxra ma, to też świadczy, paaanie...

Napisano

> Jak dla mnie to mistrz prostej.

A i to wybitnie szarpanej.

Napisano

> W przeciwieństwie do obowiązku upewnienia się czy przy wysiadaniu nie spowoduje się zagrożenia NIE

> JEST TO ZABRONIONE.

Udowodnij, bo wg mnie jest. Danym pasem ruchu moze poruszac sie jeden pojazd, zabroniona jest jazda dwoma pasami jednoczesnie czy srodkiem jesli nie wykonujemy manewru zmiany pasa ruchu.

Napisano

> i znow to samo ... a gdzie jest to zabronione?

Widzisz tam trzeci pas ruchu ???

Napisano

> Napisał WIĘKSZOŚĆ.

> Z matematyki na poziomie 3 klasy wiemy, że WIĘKSZOŚĆ = >50%+1 szt.

Szczeka by Ci opadla ilu geniuszy jezdzi bez kat. B bo o A nawet nie wspomne...

Napisano

> Udowodnij, bo wg mnie jest. Danym pasem ruchu moze poruszac sie jeden pojazd, zabroniona jest jazda

> dwoma pasami jednoczesnie czy srodkiem jesli nie wykonujemy manewru zmiany pasa ruchu.

To udowodnij, że nie jest :->

Jest to swoista "luka" w prawie.

Prawo nie sankcjonuje tego typu jazdy dla motocykli (ale już dla rowerów - owszem), ale też i nie zabrania jej.

Napisano

> Aha, OK.

> A wskaż proszę przepis, w którym jasno stoi "jeśli otworzyłeś bagażnik, to możesz rozwalić drzwi do

> wozu jak wierzeje do obory nie patrząc na nic".

> Ale konkretnie, łaskawco, KONKRETNIE.

> Bo według mnie to przepisy jasno mówią, że wysiadając z pojazdu należy upewnić się, że nie

> spowoduje się tym zagrożenia. O bagażniku włączającym tryb "św. krowa" nic nie ma, no ale ja

> wiem, żem omylny...

Nie przecze ,ze wina taksiarza ALE CO TAM ROBIL MOTOCYKLISTA ???

Napisano

> Szczeka by Ci opadla ilu geniuszy jezdzi bez kat. B bo o A nawet nie wspomne...

Woju.

Ja WIEM jaki odsetek potwierdziły konkretne badania.

Ale poczekajmy na przedpiszcę, On zapewne wie (jeszcze) lepiej.

Napisano

> Nie przecze ,ze wina taksiarza ALE CO TAM ROBIL MOTOCYKLISTA ???

JECHAŁ.

I miał do tego prawo.

Napisano

> Widzisz tam trzeci pas ruchu ???

nie tak brzmialo pytanie ....

inaczej, czy zabronione jest poruszanie sie dwoch pojazdow jednym pasem?

Napisano

> JECHAŁ.

> I miał do tego prawo.

Az poszukam ale nie dzis bo trzeba isc luli...

Napisano

> Na czym opierasz tak śmiałą tezę?

> Ale dobrze się zastanów, zanim odpowiesz, bo wbiję Cię w glebę i to merytorycznie.

kupci nie zrób przypadkiem z tym wbijaniem w glebę - naucz się czytać edit: ze zrozumieniem...

ja zrozumiałem to tak, że większość kierowców motocykli robi tak, że jak zabiorą prawko to i tak wsiadają na moto bez prawka...

jesteś alfą i omegą o czym dawno się przekonałem czytając Twoje wpisy.....ale taka wpadka... icon_eek.gif

Napisano

> Widzisz tam trzeci pas ruchu ???

Nie patrz na pasy, tylko na PoRD i okolice.

Tam nie ma zakazu tego typu ruchów.

ZAPRAWDĘ, POWIADAM CI - gdyby było zabronione, to dzielni stróże prawa i porządku zrobiliby sobie z tego cud-malina paśnik.

Są drobne niuanse, które utrudniają tego typu jazdę (jeśli jest ciągła to nie wolno na nią/przez nią na/przejechać, zasadniczo powinno się wyprzedzać* pojazd w korku po jego lewej stronie (no chyba, że sygnalizuje zamiar skrętu w lewo), ale generalnego zakazu nie ma.

Oczywiście zgodzę się co do zasady, że to na motocykliście leży gross odpowiedzialności za bezpieczne wykonanie takiego manewru, aczkolwiek nie mówię tu o odpowiedzialności stricte prawnej, co "chłopsko-logicznej" - samochodziarz może nie-do-końca spodziewać się pojazdu sunącego środkiem.

* o ile WYPRZEDZAMY (ruch pojazdów wokół). Jeśli stoi - mamy do czynienia z omijaniem - inne zasady.

Napisano

> kupci nie zrób przypadkiem z tym wbijaniem w glebę - naucz się czytać edit: ze zrozumieniem...

> ja zrozumiałem to tak, że większość kierowców motocykli robi tak, że jak zabiorą prawko to i tak

> wsiadają na moto bez prawka...

> jesteś alfą i omegą o czym dawno się przekonałem czytając Twoje wpisy.....ale taka wpadka...

A ja przeczytałem tezę, że "i tak wiekszość motocyklistów jeździ bez PJ".

Co do zasady zgadzam sie z tezą, że istnieje znaczący odsetek ćwierćmózgów zasiadających na moto bez uprawnień.

Ba - zrobiono (ciekawe skądinąd) badanie, które dało konkretny wynik i to zgoła zaskakujący.

Ale poczekajmy na przedpiszcę.

Napisano

> Ciekawe czy wstawi też filmiki z tego jak pielęgniarka karmi go strzykawką Oczywiście nie życzę mu

> tego ale jest na dobrej ku temu drodze

Jak przeżyje - a prędzej czy później rozwali się na pewno, 100 razy się uda, 101 raz już nie -

to albo mu zafundują z NFZ jak Jarkowi Wałęsie 17 operacji ze składaniem 35 kości i rekonstrukcją 8 wiązadeł - jedna operacja od 5-10 tys. w górę,

i to go postawi na nogi -

albo dostanie 500 zł renty do końca życia (przez jakieś 40 albo więcej lat).

Tak czy siak wyjdzie kwota, na którą się parę-paręnaście osób będzie musiało złożyć ze swoich składek zdrowotno-rentowych.

To ja cynicznie powiem - wolę żeby mi się kolejka do lekarza przez takich kozaków nie wydłużała ani żeby mi nie zwiększyli wieku emerytalnego do 85-tki.

Napisano

> Udowodnij, bo wg mnie jest. Danym pasem ruchu moze poruszac sie jeden pojazd, zabroniona jest jazda

> dwoma pasami jednoczesnie czy srodkiem jesli nie wykonujemy manewru zmiany pasa ruchu.

podstawa prawna?

zerknij sobie na defincje pasa ruchu i magiczne slowko "wystarczajacy"

Napisano

> A ja przeczytałem tezę, że "i tak wiekszość motocyklistów jeździ bez PJ".

> Co do zasady zgadzam sie z tezą, że istnieje znaczący odsetek ćwierćmózgów zasiadających na moto

> bez uprawnień.

> Ba - zrobiono (ciekawe skądinąd) badanie, które dało konkretny wynik i to zgoła zaskakujący.

> Ale poczekajmy na przedpiszcę.

Rozumiem. Ale nie czytaj wyrywkowo ok.gif inny troszkę kontekst był tej wypowiedzi i już.

Zabiorą prawko to wsiadasz na moto - nawet 1 raz ale wsiadasz. Z kilku przypadków wokół mnie w 90% tak się stało niestety frown.gif

Napisano

> To udowodnij, że nie jest :-

Tak mnie uczyli na kursie grinser006.gif.

> Jest to swoista "luka" w prawie.

> Prawo nie sankcjonuje tego typu jazdy dla motocykli (ale już dla rowerów - owszem), ale też i nie

> zabrania jej.

Motocykl jest pojazdem samochodowym, a danym pasem moze jechac tylko jeden. Kolejna sprawa, to taka jazda podobno narusza art. 16 ust. 4 ustawy PoRD, jazda dwoma pasami ruchu, a do tego dochodzi jeszcze obowiazek jazdy jak najblizej prawej krawedzi jezdni zlosnik.gif. Niestety w razie stluczki wszystko zalezy na jakiego trafisz policjanta i to jak bedzie interpretowal przepisy.

Napisano

> ..."przeciskającego się" na tylnym kole przez warszawki korek?

> Filmik znikł z YT, ale kopia jest tu:

> http://w641.wrzuta.pl/film/7ePlQ1E9lWB/warszawskie_korki_-_gsx-r

> Kopie mam też ja, nagraną na płytę DVD.

> Tak więc chciałem oznajmić, że sprawa będzie miała swój ciąg dalszy i możliwe że też finał.

> Jakiś czas temu zgłosiłem sprawę do WRD KSP w Warszawie. Co prawda, na samego podstawie maila nie

> są w stanie rozpocząć sprawy, ale... Właśnie przed chwilą odwiedził mnie "mój" dzielnicowy z

> zaproszeniem do mojej komendy (rejonowej), gdzie już będę mógł oficjalnie wystąpić jako

> zgłaszający (świadek). Na tej podstawie zostanie skierowany wniosek do sądu,

> najprawdopodobniej będzie to wniosek o odebranie uprawnień kierującemu + mandat.

> I aby było jasne: nie mam nic przeciwko motocyklistom na drodze. Jestem przeciwko debilizmowi i

> idiotom...

> Zapraszam teraz do jeżdżenia po mnie...

I co bardzo dumny z siebie jestes? oslabiony.gif

Napisano

> Tak mnie uczyli na kursie .

> Motocykl jest pojazdem samochodowym, a danym pasem moze jechac tylko jeden. Kolejna sprawa, to taka

> jazda podobno narusza art. 16 ust. 4 ustawy PoRD, jazda dwoma pasami ruchu, a do tego dochodzi

> jeszcze obowiazek jazdy jak najblizej prawej krawedzi jezdni . Niestety w razie stluczki

> wszystko zalezy na jakiego trafisz policjanta i to jak bedzie interpretowal przepisy.

nie ma zapisu mowiacego, ze danym pasem moze sie poruszac jeden pojazd, patrz dwa jadace obok siebie motocykle czy rowery

Napisano

> Sam praktyczny czy z teoria?? Bo to roznica. W drugim przypadku

> terminy sa sporo dluzsze, przynajmniej na Odlewniczej.

Praktyczny. Radarowa.

mar00ha

Napisano

> nie ma zapisu mowiacego, ze danym pasem moze sie poruszac jeden pojazd, patrz dwa jadace obok

> siebie motocykle czy rowery

Co do rowerow to jest, nawet ostatnio zostalo to zmienione. Nie moga jechac obok siebie jesli powoduje to utrudnienia w ruchu.

Art. 33 pkt 3.

Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:

1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu, z zastrzeżeniem ust. 3a;

2) jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;

3) czepiania się pojazdów.

3a. Dopuszcza się wyjątkowo jazdę po jezdni kierującego rowerem obok innego roweru lub motoroweru, jeżeli nie utrudnia to poruszania się innym uczestnikom ruchu albo w inny sposób nie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego.

Napisano

> nie ma zapisu mowiacego, ze danym pasem moze sie poruszac jeden pojazd, patrz dwa jadace obok

> siebie motocykle czy rowery

Co do dwoch rowerow to dopiero od niedawna moga jezdzic parami...

Napisano

> I co bardzo dumny z siebie jestes?

facepalm%5B1%5D.gif

Z Ciebie na pewno nikt nie jest.

Napisano

Gratulację za postawę!

Wyszliśmy już z MO, ale takie buractwo trzeba tępić, drzewa dla takich ludzi są wręcz stworzone, nikt zazwyczaj nie popiera mojej ideologii, ale wole żeby zginął ten Pan na drzewie (choć szkoda i drzewa) niż zabijając mnie i moją rodzinę.

Napisano

> Co do rowerow to jest, nawet ostatnio zostalo to zmienione. Nie moga jechac obok siebie jesli

> powoduje to utrudnienia w ruchu.

> Art. 33 pkt 3.

> Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:

> 1) jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu, z zastrzeżeniem ust. 3a;

> 2) jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;

> 3) czepiania się pojazdów.

> 3a. Dopuszcza się wyjątkowo jazdę po jezdni kierującego rowerem obok innego roweru lub motoroweru,

> jeżeli nie utrudnia to poruszania się innym uczestnikom ruchu albo w inny sposób nie zagraża

> bezpieczeństwu ruchu drogowego.

ok, pozostanmy przy motocyklach

Napisano

> Tak mnie uczyli na kursie .

Patrz, a mnie na kursie pan Bogusław Sarna (właściciel Sarbo) uczył, że "opony używane z niemiec są sto razy lepsze niż nowe kupione w Polsce, bo w Niemczech to WSZYSTKIE opony są badane przy prędkości 300 kilometrów na godzinę".

Troszkę się opanował jak zacząłem się z niego śmiać, ale tylko troszkę.

> Motocykl jest pojazdem samochodowym, a danym pasem moze jechac tylko jeden. Kolejna sprawa, to taka

> jazda podobno narusza art. 16 ust. 4 ustawy PoRD, jazda dwoma pasami ruchu, a do tego dochodzi

> jeszcze obowiazek jazdy jak najblizej prawej krawedzi jezdni . Niestety w razie stluczki

> wszystko zalezy na jakiego trafisz policjanta i to jak bedzie interpretowal przepisy.

A-a-a-aaaa!

Napisałem Ci, jakie są uwarunkowania.

Linia CIĄGŁA - słowo klucz.

Na moto trudno jechać dwoma - problemem jest tylko pilnowanie ciągłej linii - jeżeli walisz po ciągłej, "no to mamy problem, synu".

Nie ma ciągłej - nie ma problema.

Poza tym nie możesz - o jaka szkoda - zgeneralizować "nie-bo-nie" - wszystko zależy od konkretnej okoliczności - jak jechał, jakie oznakowanie itd.

Jak pisałem - PUSTKA PRAWNA.

Napisano

a jesli jest przerywana to kazda zmiana pasa powinna byc sygnalizowana kierunkowskazem.

Napisano

> a jesli jest przerywana to kazda zmiana pasa powinna byc sygnalizowana kierunkowskazem.

Zgadza się :-)

Generalnie - PoRD mówi o zmianie KIERUNKU - jeszcze ciekawiej :-)

Napisano

> Zgadza się :-)

> Generalnie - PoRD mówi o zmianie KIERUNKU - jeszcze ciekawiej :-)

....lub o pasie

art 22 pkt 4 i 5

na deser art 16. pkt 7

Napisano

> A stało Ci się coś?

Jak się komuś coś stanie, będzie za późno.

dranio

Napisano

> i myślisz, ze na podstawie jego zeznań i filmiku go zamkną, tak?

heh dzieciaku grinser006.gif

pamietasz filmik z wrx we wroclawiu, tez tylko na podstawie filmu gosc dostal dosc spory mandacik i chyba pozbyl sie uprawnien

Napisano

> straci prawko, i co ? ja odzyskałem po 2 tygodniach wszystko legalnie, chce Ci sie ?

Żeby tym razem kogoś zabić?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.