Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co lać przy sporym apetycie na olej

Featured Replies

Napisano

Wracając do tematu. Zalałbym Repsol Multivalvulas 10W40, mam namiar na ludzi z Repsol'a, nawet przywiozą pod dom. Bańka 4L kosztuje 67zł. Jest jeszcze Organika Semisynthetic za 56zł/4L.

Co do spalania oleju przez Hondy, miałem Civika Vgen i nie miała lekkiego życia, jeśli już wzięła to 100ml/1000km. I nie kopciła.

Poza tym jeśli auto bierze 0,5L/1000km przy normalnej jeździe to jest to podejrzane, na pierwszy ogien uszczelniacze zaworowe powinny iść pod lupę, można zrobić też próbę olejową.

Napisano

> Poza tym jeśli auto bierze 0,5L/1000km przy normalnej jeździe to jest to podejrzane, na pierwszy

> ogien uszczelniacze zaworowe powinny iść pod lupę, można zrobić też próbę olejową.

Też o tym pisałem, ale przeważa opinia "lać i się nie przejmować" wink.gif

Napisano

> Też o tym pisałem, ale przeważa opinia "lać i się nie przejmować"

Z czasem problem się nasili i może to nastąpić szybciej niż człowiek się tego spodziewa.

Moje auto, a jest to ekokibel X16XEL bierze 0,6L/1000km obecnie jestem na etapie kompletowania części do remontu głowicy - uszczelniacze puszczają olej (pozornie koszt wydaje się niewielki, ale same uszczelki sporo kosztują, szpilki, uszczelniacze, biorę pod uwagę to że któryś zawór może być do wymiany, planowanie etc. głowicę zdejmę i założę sam, rozrząd też, a i tak to koszt ponad 1000zł), rozrząd od razu wymienię.

Mam chęć nalać jeszcze do cylindrów nafty (być może pierścienie olejowe stoją), ale raczej zrobię najpierw próbę olejową.

Ja wolę robić niż lać w kółko, ale jak ktoś chce to niech i mineralny leje, najtaniej wyjdzie. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Z czasem problem się nasili i może to nastąpić szybciej niż człowiek się tego spodziewa.

> Moje auto, a jest to ekokibel X16XEL bierze 0,6L/1000km obecnie jestem na etapie kompletowania

> części do remontu głowicy - uszczelniacze puszczają olej (pozornie koszt wydaje się niewielki,

> ale same uszczelki sporo kosztują, szpilki, uszczelniacze, biorę pod uwagę to że któryś zawór

> może być do wymiany, planowanie etc. głowicę zdejmę i założę sam, rozrząd też, a i tak to

> koszt ponad 1000zł), rozrząd od razu wymienię.

> Mam chęć nalać jeszcze do cylindrów nafty (być może pierścienie olejowe stoją), ale raczej zrobię

> najpierw próbę olejową.

> Ja wolę robić niż lać w kółko, ale jak ktoś chce to niech i mineralny leje, najtaniej wyjdzie.

Miałem to cudo (x16xel), brało ok. 1l/1000km zlosnik.gif

Lać 10W40 GM z allegro i się nie przejmować.

Zrobisz remont, a za rok czy dwa auto sprzedasz i taki będzie z tego pożytek.

No chyba, że planujesz dożywocie z nim zlosnik.gif

Ja u siebie robiłem remont wyszło chyba ponad 2000zł, bo jeszcze się okazało, że panewki, a że sprzęgło itd. Poźniej przejechałem 50kkm i do żyda.

Po remoncie też brała ok. 0,2-0,3/1000km hehe.gif

Napisano

> No to wychodzi na to, że Japończycy wymyślili technologię bezdymnego spalania oleju bo innego

> wytłumaczenia takiej sytuacji nie ma...

Chyba tak - ma dwa w takiej technologii. Czasem bezdymnie spalą sobie olej, innym razem wychodzi, że magnetyzery niepotrzebne... hehe.gif

Napisano
  • Autor

Stało się tak i zaczął chlać po zmianie na Lotosa 5W40. Wcześniej był Castrol 5W, później Lotos 10W, obecnie Valvoline. Przy silniku nie było nic dłubane. Nie sądzę żeby się coś przytkało, ale wszystko jest możliwe.

Napisano
  • Autor

Jak mnie bańka oleju wyjdzie 60pln, to koszty nie są wysokie zważywszy na oszczędności przy LPG. Remont silnika nie zawsze musi pomóc tym bardziej, że silnik nie kopci ani tyci i nie poci się. Oleju nie widzę też w układzie chłodniczym. Remont w tym wypadku jest ryzykownym posunięciem.

Napisano
  • Autor

Auto jest pancerne i trzyma się rewelacyjnie; nie chcę go zmieniać, ale nie chcę też pchać w niego kasy jak to w pojazd samochodowy - inwestycja, która się nie zwraca... Jednak, jeśli spalanie oleju wzrośnie - będę zmuszony zrobić remont. Obawiam się tylko, że po remoncie sytuacja znacząco się nie poprawi - co wówczas ?

Napisano
  • Autor

Przechodzi analizę spalin wzorcowo.

Napisano
  • Autor

> Ile zamierzasz jeszcze jezdzic tym autem?

Aż się nie zacznie poważniej sypać. Na razie amory, układ wydechowy, zawieszenie, sprzęgło, w sumie to 99,99% auta jest fabryczne mimo nalotu prawie 200kkm.

Napisano
  • Autor

> co znaczy dla ciebie tani? ile to pln za 5l ?

60pln za 4l.

Napisano
  • Autor

> dlaczego nie z lidla ? śmiem przypuszczać, że w bańce jest jakiś mobil / castrol / elf albo jeszcze coś innego ...

Boję się produktów no name, choć do lidla mam akurat zaufanie.

Napisano

> Boję się produktów no name, choć do lidla mam akurat zaufanie.

Lej GM 10w40 z allegro.

5 litrów za 46 zł plus ew. wysyłka smile.gif

Napisano

> Od 30kkm co +/- 2kkm muszę dolewać po 1 litrze oliwy. Koszty robią się wyższe z każdą dolewką. Co

> lać żeby nie zajechać żelastwa i przy tym nie stracić kasiory ? Na chwilę obecną mam dość

> świeży Valvoline MaxLife 0,5-syntetyk (brak zmiany na lepsze). Pojazd to Hania HR-V 1,6 bez

> v-tec + LPG od ponad 80kkm, nic nie wycieka i nie dymi po odpaleniu czy nawet przy

> przeciąganiu silnika na wysokie obr.

> Edyta: zapomniałem dodać - odma jest drożna

TOTAL 7000 15W50

Napisano
  • Autor

Dzisiaj odbieram w P-niu tą oliwkę. ok.gif

Napisano
  • Autor

> TOTAL 7000 15W50

Będę się trzymał zaleceniom producenta więc wolę nie zwiększać lepkości po W.

Napisano
  • Autor

Żadnych dodatków do oleju i silnika nie chcę. Jedynie co mogę zapodać to płukanka przed wymianą oleju, co pewnie uczynię przy następnej zmianie.

Napisano

Wszyscy tylko ten Gm i Gm zlosnik.gif

Moje padło też wciąga oliwe. Jak kupiłem wlałem GM właśnie 10W40.

GM 10W40- 0,5l/1000km

Valvoline Max Live 10W40- 0,2-0,3l/1000km

Lotos Classic 10W40 0,4l/1000km

W trasie to wole nie liczyć jak wpierdziela...

I nie kopci przy pałowaniu, odpalaniu, odpuszczaniu gazu. Nic.

Kompresja dobra, świece czyste, ponoć warto zdjąć główke.

Zbieram kasę na remont głowicy. Już mnie to męczy

Napisano

> Żadnych dodatków do oleju i silnika nie chcę. Jedynie co mogę zapodać to płukanka przed wymianą

> oleju, co pewnie uczynię przy następnej zmianie.

to nie jest dodatek do oleju

wykreczasz swiece, apilujesz ta "paste", robisz kilka obrotow walu, zakrecasz swiece i jedzisz dalej normalnie

Napisano
  • Autor

Nie mam zaufania i do takich specyfików. Zrobię pomiar stopnia sprężania, bo mam silnik po regulacji luzu zaworowego - zobaczymy co wykaże.

Napisano

> Nie mam zaufania i do takich specyfików. Zrobię pomiar stopnia sprężania, bo mam silnik po

> regulacji luzu zaworowego - zobaczymy co wykaże.

stopień sprężania jest zawsze taki sam, nie ważne jak mocno silnik jest zużyty.

Ty zmierzysz ciśnienie sprężania.

ps

wiem, czepiam się, niemniej takie rzeczy warto wiedzieć.

Napisano

> Lej GM 10w40 z allegro.

> 5 litrów za 46 zł plus ew. wysyłka

Ja do mojej fiesty leje ten olej i polecam, także dolewam litra tak na 2-3 tyś km

Napisano

> Żadnych dodatków do oleju i silnika nie chcę. Jedynie co mogę zapodać to płukanka przed wymianą

> oleju, co pewnie uczynię przy następnej zmianie.

Więc zastosuj bardzo tanie preparaty przed i w trakcie wymiany:

http://xado.pl/antikoks?keyword=antykoks

Kup wersję w spayu

http://xado.pl/vita-flush?keyword=vita%20flush

Kup mniejszą puszkę

Wymień olej na Valvoline MaxLife o odpowiedniej lepkości.

Pozdrawiam

PS. Cały czas próbujesz leczyć skutki, nie przyczyny!

Napisano
  • Autor

Co tu leczyć jak silnik zawsze był zalewany dobrą oliwą zgodnie z zaleceniami producenta, nie było przypadku żeby się silnik przegrzał z powodu zapowietrzenia układu chłodzenia lub braku w nim płynu. Jedyne co się przytrafiło to jazda kilka tysięcy km z obniżonym stanem oleju po tym jak zaczął go spożywać, ale kontrolka ciśnienia się nie zapalała. Przy następnej wymianie oleju zaleję go płukanką na bazie nafty - powinna zadziałać podobnie do tych dodatków, które zaproponowałeś ?

Napisano
  • Autor

Fakt, ciśnienie sprężania - dobrze, że zwracasz uwagę.

Napisano

> Co tu leczyć jak silnik zawsze był zalewany dobrą oliwą zgodnie z zaleceniami producenta, nie było

> przypadku żeby się silnik przegrzał z powodu zapowietrzenia układu chłodzenia lub braku w nim

> płynu. Jedyne co się przytrafiło to jazda kilka tysięcy km z obniżonym stanem oleju po tym jak

> zaczął go spożywać, ale kontrolka ciśnienia się nie zapalała. Przy następnej wymianie oleju

> zaleję go płukanką na bazie nafty - powinna zadziałać podobnie do tych dodatków, które

> zaproponowałeś ?

To nalej jeszcze tej płukanki do cylindrów od góry i zostaw na noc.

Napisano
  • Autor

> To nalej jeszcze tej płukanki do cylindrów od góry i zostaw na noc.

To bezpieczny proces ? Nafta nie zniszczy uszczelki pod głowicą ?

Napisano
  • Autor

Pamiętam kiedy kupiłem auto, zalałem go pełnym syntetykiem Castrola i sprzedawca produktów tej marki powiedział, że te oliwy są na tyle wysokiej jakości, że wymiana co 20kkm nie stanowi problemu, kiedy producent auta zaleca ją co 15kkm. I tak robiłem. Na Castrolu przejechał 20kkm bez ubytku oleju, ale po zmianie na Lotosa 5W40 zaczął już łykać. Wydłużenie interwału wymiany na pewno ma negatywny wpływ, ale czyżby z tego powodu pojawił się tak nagle ?

Napisano

> Pamiętam kiedy kupiłem auto, zalałem go pełnym syntetykiem Castrola i sprzedawca produktów tej

> marki powiedział, że te oliwy są na tyle wysokiej jakości, że wymiana co 20kkm nie stanowi

> problemu, kiedy producent auta zaleca ją co 15kkm. I tak robiłem. Na Castrolu przejechał 20kkm

> bez ubytku oleju, ale po zmianie na Lotosa 5W40 zaczął już łykać. Wydłużenie interwału wymiany

> na pewno ma negatywny wpływ, ale czyżby z tego powodu pojawił się tak nagle ?

Objawy masz jak zapieczone piescienie. Dobra plukanka + odkoksowanie powinno pomóc.

Napisano
  • Autor

> Objawy masz jak zapieczone piescienie. Dobra plukanka + odkoksowanie powinno pomóc.

Będę płukał i jak ktoś tu na forum zalecił - zalewał naftą tłoki. Dam na pewno znać o rezultatach, ale to najwcześniej za 2-3 miesiące.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Tak jak ktoś tu zalecił tłoki zalane naftą po 100ml każdy. Po 2h nafta nadal była na każdym cylindrze. Po 16 nie było po niej śladu. Zrobiłem płukankę silnika i wymieniłem olej. Zobaczymy jak będzie teraz. Przejadę 2000km i napiszę.

Przy okazji sprawdziłem ciśnienie sprężania i wyszło 12,5 / 12,5 / 12 / 12 [bar], więc w porządku.

Napisano

> Tak jak ktoś tu zalecił tłoki zalane naftą po 100ml każdy. Po 2h nafta nadal była na każdym

> cylindrze. Po 16 nie było po niej śladu. Zrobiłem płukankę silnika i wymieniłem olej.

> Zobaczymy jak będzie teraz. Przejadę 2000km i napiszę.

> Przy okazji sprawdziłem ciśnienie sprężania i wyszło 12,5 / 12,5 / 12 / 12 [bar], więc w porządku.

Masz jakiś pomysł na przyczynę brania oleju ?

Napisano

> Tak jak ktoś tu zalecił tłoki zalane naftą po 100ml każdy. Po 2h nafta nadal była na każdym

> cylindrze. Po 16 nie było po niej śladu. Zrobiłem płukankę silnika i wymieniłem olej.

> Zobaczymy jak będzie teraz. Przejadę 2000km i napiszę.

> Przy okazji sprawdziłem ciśnienie sprężania i wyszło 12,5 / 12,5 / 12 / 12 [bar], więc w porządku.

Mogles kilkukrotnie powtorzyc,nalewanie nafty.Jednokrotne nalanie moze jednak nie przyniesc efektow.

Napisano

A nie lepiej użyć czegoś takiego? Nafta nie jest zła ale wydaje mi się że to jest dużo lepsze.

Napisano

> A nie lepiej użyć czegoś takiego? Nafta nie jest zła ale wydaje mi się że to jest dużo lepsze.

Ja lałem to i nafte i dalej żre zlosnik.gif Może troszkę mniej.

Napisano
  • Autor

Bardzo często w tych butelkach jest właśnie nafta. Ja użyłem produktu Shella, ale napisałem nafta, bo ta właśnie jest w tej płukance wink.gif

Napisano
  • Autor

Podobno trzeba powtarzać proces jak nafta szybko przecieka przez pierścienie. Przez 2 godziny nie widziałem znaczącego ubytku, dlatego zakończyłem przy pojedynczym wlewie.

Napisano
  • Autor

> Masz jakiś pomysł na przyczynę brania oleju ?

Na razie jestem w czarnej... Zobaczymy czy coś się zmieniło po przebiegu 2kkm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.