Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I kw. nie był taki zły, jak (niektórzy) dilerzy mówili

Featured Replies

Napisano

W I kwartale klienci kupili 77 294 auta, tj. o 12,7% więcej niż przed rokiem poinformował Samar ... ale na podstawie danych CEPIK ... czyli zarejestrowali, ale gdzie kupili - oto jest pytanie.

1. Skoda: 9866 aut +17,1%, co daje 12,76% udział w rynku

2. Toyota: 6425 aut +14,45%, udział w rynku: 8,31%

3. Volkswagen: 5593 aut +60,26%, udział w rynku: 7,24%

4. Opel: 5449 -5,1%

5. Ford: 4944 +20,9%

6. Hyundai: 4524 +29,1%

7. Fiat: 4046 -22,4%

8. Kia: 4010 +15,9%

9. Nissan: 3968 +63,8%

10. Chevrolet: 3658 +4,7%

Widać kto wyprzedawał rocznik 2011, no i mamy powrót Daewoo znaczy GM DAT, znaczy Chevroleta do pierwszej 10 zlosnik.gif

Na uwagę zasługuje też Hyundai/Kia, które razem depczą Skodzie po piętach ze sprzedażą 8534 ok.gif

Napisano

Szkoda tylko, że większość sprzedaży w Polsce to auta firmowe. No, ale jak za nowego kompakta, czy auto bazowe dla zwykłej rodziny wołają 60-70 kpln to nie ma co się dziwić.

Napisano

> Szkoda tylko, że większość sprzedaży w Polsce to auta firmowe.

nie byłbym tego taki pewny, że większość. Sporo ludzi kupuje też prywatnie. No chyba, że jako firmowe będziemy liczyć też takie na jednoosobową DG zlosnik.gif

>No, ale jak za nowego kompakta, czy

> auto bazowe dla zwykłej rodziny wołają 60-70 kpln to nie ma co się dziwić.

A ile powinni według Ciebie wołać? Problemem nie jest cena samochodów, bo one w ostatnich latach i tak relatywnie tanieją, tylko raczej zarobki

Napisano

> Szkoda tylko, że większość sprzedaży w Polsce to auta firmowe.

W niektórych markach - tak.

Globalnie - nie.

Wolumen sprzedaży do firm oscyluje wokół 45%, co jak na warunki UE jest względnie niskim wskaźnikiem.

> No, ale jak za nowego kompakta, czy

> auto bazowe dla zwykłej rodziny wołają 60-70 kpln to nie ma co się dziwić.

Takjest.

Za darmo to też za drogo.

Pomijam kwestię skąd wziąłeś 60-70 za kompakta, skoro takie auto można kupić za kwoty z czwórką na początku, no ale wtedy to by nie wyglądało...

Napisano

> Pomijam kwestię skąd wziąłeś 60-70 za kompakta, skoro takie auto można kupić za kwoty z czwórką na

> początku, no ale wtedy to by nie wyglądało...

Sibuj, ty byś nie był sobą... smile.gif

Podaj mi proszę 5 przykładów samochodów rodzinnych klasy kompakt z normalnym wyposażeniem (klima, 4pp, podstawowa elektryka), silnikiem benzynowym min. 74kW z ceną poniżej 50kzl.

Nie ma co dyskutować - normalnej polskiej rodziny jeszcze nie stać na kupowanie nowego, rodzinnego auta raz na 5-8 lat w salonie.

Napisano

> W I kwartale klienci kupili 77 294 auta, tj. o 12,7% więcej niż przed rokiem poinformował Samar ...

> ale na podstawie danych CEPIK ... czyli zarejestrowali, ale gdzie kupili - oto jest pytanie.

Ale czy CEPiK podaje wszystkie rejestracje, czy rejestracje nowych pojazdów? Bo jak ktoś przywiezie kilkuletnie auto z zagranicy i rejestruje w PL to też się wlicza to przywołanej statystyki?

Napisano

> Sibuj, ty byś nie był sobą...

ale na szczescie jest wink.gif

> Podaj mi proszę 5 przykładów samochodów rodzinnych klasy kompakt z normalnym wyposażeniem (klima,

> 4pp, podstawowa elektryka), silnikiem benzynowym min. 74kW z ceną poniżej 50kzl.

skoda fabia? :D , dacia logan? wink.gif

> Nie ma co dyskutować - normalnej polskiej rodziny jeszcze nie stać na kupowanie nowego, rodzinnego

> auta raz na 5-8 lat w salonie.

i nie dziwne skoro auta europejskie kosztuja tyle co w calej europie (pomijajac roznice podatkowe) a zarabiamy 1/3 tego co na zachodzie

a aut 'regionalnych' skalkulowanych akceptowalnie do naszych mozliwosci finansowych sie nie kupuje - bo lepiej od dziadka z wermachtu kupic

Napisano

> Ale czy CEPiK podaje wszystkie rejestracje, czy rejestracje nowych pojazdów? Bo jak ktoś przywiezie

> kilkuletnie auto z zagranicy i rejestruje w PL to też się wlicza to przywołanej statystyki?

podaje rejestracje i nowych i używanych. Dane na początku wątku dotyczą nowych

Napisano

> Podaj mi proszę 5 przykładów samochodów rodzinnych klasy kompakt z normalnym wyposażeniem (klima,

> 4pp, podstawowa elektryka), silnikiem benzynowym min. 74kW z ceną poniżej 50kzl.

Chłopcze drogi.

To zdecyduj się - albo "nie da się kupić kompaktu rodzinnego za <50k", albo "nie da się kupić fury takiej, jak MI odpowiada".

Idąc tym tropem, to ja mógłbym powiedzieć, że nie istnieje samochód za mniej niż 200kpln, bo przecież musi mieć diesla > 150kW, skórę, ksenon, automat i AWD, oraz min 5 m długości.

> Nie ma co dyskutować - normalnej polskiej rodziny jeszcze nie stać na kupowanie nowego, rodzinnego

> auta raz na 5-8 lat w salonie.

Kurczę, znam chyba caaaałkiem sporo nienormalnych rodzin.

No ale ja to dziwny jestem...

Napisano

> Chłopcze drogi.

> To zdecyduj się -

Zacytuję Twoją wypowiedź:

Pomijam kwestię skąd wziąłeś 60-70 za kompakta, skoro takie auto można kupić za kwoty z czwórką na początku, no ale wtedy to by nie wyglądało...

Podaj proszę 5 przykładów aut klasy kompakt, które kosztują poniżej 50.000 zł i spełniają przedstawione przeze mnie wymogi. Tematu znaczku na masce nie podnoszę (nie muszą wyglądać). Czy definicję kompaktu znasz, czy przypomnieć?

Napisano

> Ale czy CEPiK podaje wszystkie rejestracje, czy rejestracje nowych pojazdów? Bo jak ktoś przywiezie

> kilkuletnie auto z zagranicy i rejestruje w PL to też się wlicza to przywołanej statystyki?

Jest zróżnicowanie na rejestracje nowych i padła z zachodu.

Napisano

> skoda fabia? :D , dacia logan?

A to są kompakty? yikes.gif Segment B, miejskie...

Napisano

> Zacytuję Twoją wypowiedź:

> Pomijam kwestię skąd wziąłeś 60-70 za kompakta, skoro takie auto można kupić za kwoty z czwórką

> na początku, no ale wtedy to by nie wyglądało...

> Podaj proszę 5 przykładów aut klasy kompakt, które kosztują poniżej 50.000 zł i spełniają

> przedstawione przeze mnie wymogi. Tematu znaczku na masce nie podnoszę (nie muszą wyglądać).

> Czy definicję kompaktu znasz, czy przypomnieć?

ogarnij sie, kompakt nie okresla mocy na poziomie >74KM, ilosci poduszek, czy klimy.

ale liczmy (patrze na najtansze 90-100konne wersje z podstawowym wyposazeniem)

- fiat bravo

- chevrolet cruze

- skoda octavia tour

- seat leon

- dacia logan

i jestem gleboko przekonany (bo rodzic jest wlasnie na etapie kupowania i jednak zdecyduje sie 'oszczedzic' ~10kpln w stosunku do twojego limitu i kupi Fabie w wersji golas)

Napisano

> Zacytuję Twoją wypowiedź:

> Pomijam kwestię skąd wziąłeś 60-70 za kompakta, skoro takie auto można kupić za kwoty z czwórką

> na początku, no ale wtedy to by nie wyglądało...

> Podaj proszę 5 przykładów aut klasy kompakt, które kosztują poniżej 50.000 zł i spełniają

> przedstawione przeze mnie wymogi. Tematu znaczku na masce nie podnoszę (nie muszą wyglądać).

Kolego - znowu.

Weź kółko i puknij się w czółko i zastanów się, co piszesz.

Samochód kompaktowy to np i30, Auris, Golf, Megane itp.

Tego typu auta da się kupić z czwórką z przodu w cenie.

Da się też z jedynką i sześcioma cyferkami total PRZED przecinkiem.

Jeżeli zaczniesz bawić się w "a ja MUSZĘ", to oczywiście cena idzie natychmiast w górę.

Natomiast mówienie, że "kompaktu za mniej niż 60 nie da się kupić" to nadużycie.

Stary - sprawa jest prosta. NIE JESTEŚ KLIENTEM NA NOWY SAMOCHÓD.

Nie stać Cię i to żaden wstyd, chociaż poszukujesz (jak Twój przedpiszca) jakichś dziwnych uzasadnień - Twoja sprawa, chociaż dla mnie wygląda to lekko śmiesznie, skutkiem czego trudno mi powstrzymać się od prześmiewczego komentarza.

Mnie nie stać na zakup nowego samochodu i nie uważam, żeby to była ujma i dyshonor - kupuję używane i problemów z tym nie mam.

Rynek samochodów używanych to BARDZO ważna częśc rynku automotive - bez niego rynek pojazdów nowych by nie istniał, bo PIERWSZE auto kupuje się raz w życiu - dalej to już są tylko różne trade-in'y, które bez rynku wtórnego nie miałyby miejsca i wtedy faktycznie, niewielu ludzi stać byłoby na nowy samochód.

Napisano

> ogarnij sie, kompakt nie okresla mocy na poziomie

> ale liczmy (patrze na najtansze 90-100konne wersje z podstawowym wyposazeniem)

> - fiat bravo

> - chevrolet cruze

> - skoda octavia tour

> - seat leon

> - dacia logan

Panie, ja mam loganem jeździć, a nie przechodzonym derrrpaśnikiem?!

Taki dyshonor?!

> i jestem gleboko przekonany (bo rodzic jest wlasnie na etapie kupowania i jednak zdecyduje sie

> 'oszczedzic' ~10kpln w stosunku do twojego limitu i kupi Fabie w wersji golas)

Napisano

> A to są kompakty? Segment B, miejskie...

fabia - oczywisty zart

logan? miejskie to jest sandero, a logan to raczej duzy dupowoz

Napisano

> A to są kompakty? Segment B, miejskie...

Miejskie to są i10/Pikanto/Panda.

Fabieda i Logan są pojazdami międzysegmentowymi - trochę za małe na dzisiejsze pojęcie auta "kompakt", ale już za duże na klasę B.

Napisano

> Panie, ja mam loganem jeździć, a nie przechodzonym derrrpaśnikiem?!

grinser006.gif

> Taki dyshonor?!

rotfl.gif

Napisano

> fabia - oczywisty zart

> logan? miejskie to jest sandero, a logan to raczej duzy dupowoz

No nie, nieeeeeeźle :-)

Znaczy ma większy bagażnik = już nie jest autem 'miejskim' (akurat ŻADNA daczja nie jest autem miejskim)?

Sandero, Logan, Logan MCV to różne wersje nadwoziowe TEGO SAMEGO AUTA.

Napisano

Ale trochę siarzeski wprost powiedzieć, że "mam aspiracje, ale dupa groszem nie śmierdzi", to zamiast tego pierniczy się, że "ceny nowych samochodów są NIEUCZCIWE" :->

Napisano

> Kolego - znowu.

> Weź kółko i puknij się w czółko i zastanów się, co piszesz.

> Samochód kompaktowy to np i30, Auris, Golf, Megane itp.

Zgoda

> Tego typu auta da się kupić z czwórką z przodu w cenie.

Nie da się kupić nowego takiego auta z ceną poniżej 50.000 zł z podstawowym wyposażeniem - tak jak napisałem: klima (może być manualna), 4pp, ABS, podstawowa elektryka (centralny zamek, szyby z przodu na guzik). Nigdzie nikt nie napisał, że ma być to wersja z najnowszym dieslem, xenonami, skórzaną tapicerką i innymi bajerami.

> Da się też z jedynką i sześcioma cyferkami total PRZED przecinkiem.

> Jeżeli zaczniesz bawić się w "a ja MUSZĘ", to oczywiście cena idzie natychmiast w górę.

> Natomiast mówienie, że "kompaktu za mniej niż 60 nie da się kupić" to nadużycie.

Sibuj - ale Ty napisałeś "da się kupić kompakt poniżej 50kzl. Więc ja proszę - podaj konkretne przykłady. Może być marka, model, cena (odniesienie do cennika na stronie minus jakieś promocje, ale zrozumiałe: nie przy założeniu zakupu flotowego)

> Stary - sprawa jest prosta. NIE JESTEŚ KLIENTEM NA NOWY SAMOCHÓD.

Nie dyskutujemy na co kogo stać: proszę Cię, abyś podał przykład 5 samochodów ze stosunkowo słabym silnikiem benzynowym z podstawowym wyposażeniem w roku 2012.

> Nie stać Cię i to żaden wstyd, chociaż poszukujesz (jak Twój przedpiszca) jakichś dziwnych

> uzasadnień - Twoja sprawa, chociaż dla mnie wygląda to lekko śmiesznie, skutkiem czego trudno

> mi powstrzymać się od prześmiewczego komentarza.

bez komentarza.

> Mnie nie stać na zakup nowego samochodu i nie uważam, żeby to była ujma i dyshonor - kupuję używane

> i problemów z tym nie mam.

Nie interesuje mnie, na co kogo stać: nie zmieniaj wątku w dyskusji.

> Rynek samochodów używanych to BARDZO ważna częśc rynku automotive - bez niego rynek pojazdów nowych

> by nie istniał, bo PIERWSZE auto kupuje się raz w życiu - dalej to już są tylko różne

> trade-in'y, które bez rynku wtórnego nie miałyby miejsca i wtedy faktycznie, niewielu ludzi

> stać byłoby na nowy samochód.

Ależ oczywiście: masz tutaj rację. Ale temat dotyczy nowych aut i proszę Cię, trzymajmy się tego.

Czekam na Twoje propozycje.

Napisano

> No nie, nieeeeeeźle :-)

> Znaczy ma większy bagażnik = już nie jest autem 'miejskim' (akurat ŻADNA daczja nie jest autem

> miejskim)?

> Sandero, Logan, Logan MCV to różne wersje nadwoziowe TEGO SAMEGO AUTA.

hmm... jakos mi sie wydawalo ze w loganie jest wiecej miejsca na kolana z tylu niz w sandero, ale napewno masz racje wink.gif bo ja to tylko dacie w salonie z rodzicielem ogladalem wink.gif

swoja droga jakby nie -10 do lansu to zamiast fabiedy byloby sondero stepway na full wypasie wink.gif

Napisano

> ogarnij sie, kompakt nie okresla mocy na poziomie

> ale liczmy (patrze na najtansze 90-100konne wersje z podstawowym wyposazeniem)

> - fiat bravo

na www z promocją 49.900 bez klimatyzacji

> - chevrolet cruze

na www z promocją 49.690 bez klimatyzacji.

> - skoda octavia tour

na www 49.350 + 2.050 klimatyzacja

> - seat leon

na www 57.864 zł

> - dacia logan

to nie klasa C.

Napisano

> Zgoda

> Nie da się kupić nowego takiego auta z ceną poniżej 50.000 zł z podstawowym wyposażeniem - tak jak

> napisałem: klima (może być manualna), 4pp, ABS, podstawowa elektryka (centralny zamek, szyby z

> przodu na guzik).

ale zrozum człowieku, że to co dla Ciebie jest podstawowym wyposażeniem, dla kogoś innego będzie full wypasem, a dla jeszcze innego to będzie max bieda, koło której nawet nie będzie chciał przejśc. To jest pojęcie płynne. Mowa była czy da się kupić komakt za konkretną kwotę, nie było mowy o wyposażeniu.

BTW: znam małżeństwo, które kupując nowy samochód, mieli warunek, że musi być bez klimy, bo oboje i dziecko mają uczulenia na co się da i tej klimy i tak by nie włączali. Kupili Fiata Bravo za 44 tys. pln ok.gif

Napisano

> Fabieda i Logan są pojazdami międzysegmentowymi - trochę za małe na dzisiejsze pojęcie auta

> "kompakt", ale już za duże na klasę B.

Ale jednak formalnie to klasa B. Podobnie jak Lancer to C, chociaż wymiarami jest międzysegmentowy C/D (jak i Octavia).

Napisano

> ale zrozum człowieku, że to co dla Ciebie jest podstawowym wyposażeniem, dla kogoś innego będzie

> full wypasem, a dla jeszcze innego to będzie max bieda, koło której nawet nie będzie chciał

> przejśc. To jest pojęcie płynne. Mowa była czy da się kupić komakt za konkretną kwotę, nie

> było mowy o wyposażeniu.

Sibuj napisał:

Jak weźmiemy statystyki sprzedaży to zobaczysz, że większość aut sprzedawanych jest z klimatyzacją i takim wyposażeniem, jak zaproponowałem. Tym bardziej, że sprzedaż auta bez klimatyzacji na rynku wtórnym oznacza konieczność mocnego obniżenia ceny. Dlatego wyraziłem zdziwienie, że można kupić normalnie samochód normalnie wyposażony w tej klasie z ceną poniżej 50.000

> BTW: znam małżeństwo, które kupując nowy samochód, mieli warunek, że musi być bez klimy, bo oboje i

> dziecko mają uczulenia na co się da i tej klimy i tak by nie włączali. Kupili Fiata Bravo za

> 44 tys. pln

Rozumiem.

Napisano

bravo, ceed, i30, cruze, tiida z przebiegiem 0 z 2011r.

Napisano
  • Autor

Wszystkich, ale w tym zestawieniu liczone są nowe.

Nowe zarejestrowane w I kw. w Polsce, ale jak rozumiem, niekoniecznie kupione w Polsce.

Napisano

wez sie moze przejdz do salonu... bo narazie to teoretyzujesz. Ja bylem bo jak pisalem rodziciel chce wymienic nastoletnia felicje na nowsze i ma wlasnie 50kpln do wydania. Tyle ze on na poczatku chcial takie jak moje NB (ale bez klimy, pakietu sport, itp - golasa chcial, bo tak lubi), ale sobie pojezdzil moim jak bylem na wakacjach i doszedl do wniosku ze za duze dla niego i skierowal wzrok na segment B... i tak jak pisalem, jakby nie 'lans faktor' na parkingu po 'szychcie na kopalnie' to dacia by byla a bedzie fabieda.

ps w leonie nie dojrzales wersji E1N za 47690 + klima

Napisano

> Zgoda

> Nie da się kupić nowego takiego auta z ceną poniżej 50.000 zł z podstawowym wyposażeniem - tak jak

> napisałem: klima (może być manualna), 4pp, ABS, podstawowa elektryka (centralny zamek, szyby z

> przodu na guzik).

Konkretne modele poniżej 50k brutto tak na szybko (ceny po rabatach):

- hyundai i30

- kia cee'd

- astra classic

- fiat bravo (za 48 można kupić wyprzedażowy Dynamic nawet z T-Jetem)

- chevrolet cruze

- renault megane

- skoda octavia

- nissan tiida

- peugeot 308

- C4 1.4 (no może ma 70KW a nie 74)

Dacia to nie kompakt

Napisano

> Ale jednak formalnie to klasa B. Podobnie jak Lancer to C, chociaż wymiarami jest międzysegmentowy

> C/D (jak i Octavia).

Formalnie to nie ma żadnych sztywnych ram :-)

Generalnie należy patrzeć na to, gdzie PRODUCENT plasuje swój samochód.

Jeżeli np skoda plasuje fabiedę jako kompakt, to należy go porównywać właśnie z kompaktami ZE WSZYSTKIMI KONSEKWENCJAMI wynikającymi z tego'ż (także z tym, że jest to bardzo szczupły miejscem kompakt :-) )

Napisano

> Sibuj napisał:

> Pomijam kwestię skąd wziąłeś 60-70 za kompakta, skoro takie auto można kupić za kwoty z czwórką na

> Jak weźmiemy statystyki sprzedaży to zobaczysz, że większość aut sprzedawanych jest z klimatyzacją

> i takim wyposażeniem, jak zaproponowałem. Tym bardziej, że sprzedaż auta bez klimatyzacji na

> rynku wtórnym oznacza konieczność mocnego obniżenia ceny.

zgadza się, ale to nie oznacza że nie da się kupić nowego samochodu z niskim poziomem wyposażenia za mniej niż 50 tys. pln. I są ludzie, którzy takie kupują

>Dlatego wyraziłem zdziwienie, że

> można kupić normalnie samochód normalnie wyposażony w tej klasie z ceną poniżej 50.000

> Rozumiem.

Napisano

> przodu na guzik).

Z podstawowym DLA CIEBIE wyposażeniem. I na tym skończmy dyskusję, bo jest jałowa.

> Sibuj - ale Ty napisałeś "da się kupić kompakt poniżej 50kzl. Więc ja proszę - podaj konkretne

> przykłady.

Koledzy Ci podali.

A że TOBIE się taki samochód NIE PODOBA - o jakże mi to wisi.

Napisano

> Z podstawowym DLA CIEBIE wyposażeniem. I na tym skończmy dyskusję, bo jest jałowa.

> Koledzy Ci podali.

> A że TOBIE się taki samochód NIE PODOBA - o jakże mi to wisi.

Masz racje. mlot.gifblagam.gif

Napisano

> Sibuj - ale Ty napisałeś "da się kupić kompakt poniżej 50kzl. Więc ja proszę - podaj konkretne

> przykłady. Może być marka, model, cena (odniesienie do cennika na stronie minus jakieś

> promocje, ale zrozumiałe: nie przy założeniu zakupu flotowego)

Proszę.

Spełnia WSZYSTKIE Twoje zachciewaje.

47 700 pln.

Brutto.

Dla każdego klienta z ulicy.

Rocznik 2012.

Żenerasją.

Napisano

> Jeżeli np skoda plasuje fabiedę jako kompakt, to należy go porównywać właśnie z kompaktami ZE

> WSZYSTKIMI KONSEKWENCJAMI wynikającymi z tego'ż (także z tym, że jest to bardzo szczupły

> miejscem kompakt :-) )

motoryzacja wg. skody:

fabia = golf

octavia = passat

superb = pheaton

biglaugh.gifhahaha.gif

skoda nie ma miejskiego samochodu segmentu B no.gif

Napisano

> Formalnie to nie ma żadnych sztywnych ram :-)

> Generalnie należy patrzeć na to, gdzie PRODUCENT plasuje swój samochód.

> Jeżeli np skoda plasuje fabiedę jako kompakt, to należy go porównywać właśnie z kompaktami ZE

> WSZYSTKIMI KONSEKWENCJAMI wynikającymi z tego'ż (także z tym, że jest to bardzo szczupły

> miejscem kompakt :-) )

Nie no - wybaczcie - nie mogłem się powstrzymać. zlosnik.gif Ile to razy była dyskusja na temat "Skoda Octavia I to taki tani Passat..."

Napisano

> Sibuj napisał:

> Jak weźmiemy statystyki sprzedaży to zobaczysz, że większość aut sprzedawanych jest z klimatyzacją

> i takim wyposażeniem, jak zaproponowałem. Tym bardziej, że sprzedaż auta bez klimatyzacji na

> rynku wtórnym oznacza konieczność mocnego obniżenia ceny. Dlatego wyraziłem zdziwienie, że

> można kupić normalnie samochód normalnie wyposażony w tej klasie z ceną poniżej 50.000

> Rozumiem.

Mówisz, że teza Ci się rypła? :->

Większość rynku stanowią auta klasy B.

UPS.

Napisano

> Nie no - wybaczcie - nie mogłem się powstrzymać. Ile to razy była dyskusja na temat "Skoda

> Octavia I to taki tani Passat..."

Zależy kiedy ta dyskusja była i do jakich roczników.

Jeżeli porównujemy Oct 1 i derpaśnik B5 - można zaryzykować to stwierdzenie.

Jeżeli porównamy dzisiejszą oktawję i dzisiejszego derrrpaśnika to sprawa robi się trudniejsza z racji jednej rzeczy - w międzyczasie skoda wprowadziła sjupa'-bi i nie może już plasować oktawii jako "tańszej alternatywy derrrrpaśnika", bo tą rolę przejął sjupa'-bi.

Misiu, rynek samochodowy nie jest taki prosty, jakby się czytelnikom komiksów wydawało...

Napisano

> Mówisz, że teza Ci się rypła? :- >

Nie - byłem przekonany, że w normalnej konfiguracji auto kompaktowe kosztuje ~60.000 zł. Dlatego mocno się zdziwiłem Twoim twierdzeniem, że można kupić kompakta poniżej 50kzl. Ale - jak się przekonałem - można...

Inną sprawą jest, jakie auto można. Widać zaproponowana przeze mnie konfiguracja jest już "półluksusowa"; poza tym mam wrażenie, że wersje poniżej 50.000 zł są trzymane przez producentów w celach marketingowych - ale to moje wyłączni e wrażenia. Trzymając się ściśle tematu, to są auta kompaktowe z ceną poniżej 50.000 zł. Dlatego napisałem "masz rację": można kupić auto kompaktowe z 4 na początku ceny. Kropka.

Napisano

> motoryzacja wg. skody:

> fabia = golf

> octavia = passat

> superb = pheaton

> skoda nie ma miejskiego samochodu segmentu B

Nie do końca.

Fabieda = prawie gófer, ale dużo tańszy

Oktawia = (patrz wyżej teraz troszkę się zmieniło) więcej niż dergófer, ale wciąż tańszy

Sjupa'-bi = jeszcze więcej niż derrrrpaśnik, a wciąż tańszy!

Samochody międzysegmentowe, a tu jest ich sporo - np praktycznie całość produkcji Skody i Seata jest międzysegmentowa - to temat trudny do prostego sklasyfikowania. Bo jest MIĘDZYsegmentowy :-)

Napisano

> motoryzacja wg. skody:

> fabia = golf

> octavia = passat

> superb = pheaton

> skoda nie ma miejskiego samochodu segmentu B

a 5drzwiowe CITY? grinser006.gif

Napisano

http://otomoto.pl/fiat-bravo-t-jet-dynamic-C18796848.html

http://otomoto.pl/chevrolet-cruze-C23407250.html

http://otomoto.pl/hyundai-i30-ostatnia-sztuka-C22693283.html

http://otomoto.pl/renault-megane-generation-1-6-110-nowy-C23183924.html

http://otomoto.pl/opel-astra-classic-1-6-115-km-C22587614.html

http://otomoto.pl/kia-cee-d-1-4-dohc-s-plus-klima-105-km-C23671765.html

to tak na szybko

Napisano

> Nie - byłem przekonany, że w normalnej konfiguracji auto kompaktowe kosztuje ~60.000 zł. Dlatego

> mocno się zdziwiłem Twoim twierdzeniem, że można kupić kompakta poniżej 50kzl. Ale - jak się

> przekonałem - można...

Popacz...

> Inną sprawą jest, jakie auto można. Widać zaproponowana przeze mnie konfiguracja jest już

> "półluksusowa"; poza tym mam wrażenie, że wersje poniżej 50.000 zł są trzymane przez

> producentów w celach marketingowych - ale to moje wyłączni e wrażenia.

Bo tak jest.

Na najtańszym samochodzie nie urwiesz wysokiego rabatu%, bo modele te są często tylko po to, żeby ładnie wyglądały w cenniku - "już-od".

To, że ludzie często lubią dołożyć "coś od siebie" i ta cena szybuje w górę tu nie ma dwóch zdań.

ALE - dla chcącego kompakt za 4n kpln to nic trudnego.

Napisano

> Zależy kiedy ta dyskusja była i do jakich roczników.

> Jeżeli porównujemy Oct 1 i derpaśnik B5 - można zaryzykować to stwierdzenie.

Sibuj - wiesz dobrze, że klasa to nie tylko "długość auta" i jest spora różnica pomiędzy segmentem C i D.

- ilość jednostek do wyboru

- rozstaw osi (miejsce na tylnej kanapie)

- część opcji, które zamawia się do klasy D a do C są niedostępne

Jak porównasz O1 z 1998r i Passata 3b z tegoż samego roku, to na prawdę trudno mi zrozumieć tezę, że to ta sama klasa. Można napisać: "Octavia to auto próbujące aspirować do klasy średniej" i dyskutować, na ile to się udało.

> Misiu, rynek samochodowy nie jest taki prosty, jakby się czytelnikom komiksów wydawało...

Pysiu tongue.gif - jest takie powiedzenie: Polak jest mistrzem w 3 sprawach: miłości, leczeniu i samochodach. Na temat dwóch pierwszych się nie wypowiadam, a na trzeci mogę dyskutować. Jestem w tej dziedzinie samoukiem, dlatego chętnie czytam/słucham innych wypowiedzi: ale robię to krytycznie.

zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego napisałem "masz rację": można

> kupić auto kompaktowe z 4 na początku ceny. Kropka.

I jest to samochód wyposażony w sposób pozwalający podróżować w miarę komfortowych warunkach... manualna klimatyzacja, radio z mp3 czy kilka "jaśków" przestało być komfortem w segmencie C już jakiś czas temu, niedługo stanie się normą w segmencie B i to nie w topowych wersjach

Napisano

> a 5drzwiowe CITY?

u peugeota taka konstrukcja to "mikro" zlosnik.gif, ale tutaj jest (jak napisał Sibui) "między-segmentowo" zlosnik.gif

Napisano

> hmm... jakos mi sie wydawalo ze w loganie jest wiecej miejsca na kolana z tylu niz w sandero, ale

> napewno masz racje bo ja to tylko dacie w salonie z rodzicielem ogladalem

> swoja droga jakby nie -10 do lansu to zamiast fabiedy byloby sondero stepway na full wypasie

Jeżeli porównujemy Logana i Logana MCV to na pewno MCV ma większy rozstaw osi, ergo potencjał na większą przestrzeń wnętrza, który może być pożerany przez bagażnik i wersję 7-os.

Co do sandero - moim zdaniem rozstaw osi jest taki sam jak w loganie, ale producent nie uznał za stosowne podzielić się tą informacją w danych technicznych, a przynajmniej ja ich nie widzę.

Napisano

> Sibuj - wiesz dobrze, że klasa to nie tylko "długość auta" i jest spora różnica pomiędzy segmentem

> C i D.

> - ilość jednostek do wyboru

> - rozstaw osi (miejsce na tylnej kanapie)

> - część opcji, które zamawia się do klasy D a do C są niedostępne

> Jak porównasz O1 z 1998r i Passata 3b z tegoż samego roku, to na prawdę trudno mi zrozumieć tezę,

> że to ta sama klasa. Można napisać: "Octavia to auto próbujące aspirować do klasy średniej" i

> dyskutować, na ile to się udało.

Nigdzie nie napisałem, że to copy-paste derrrrpaśnika. Nie jest i to jest fakt bezdyskusyjny.

To są auta zbliżone oferowanymi możliwościami i tak też były plasowane - "prawie-jak-paśnik". Znów magiczne słowo - mię-dzy-seg-men-to-wy.

Różnica była niewielka i tego typu porównania były uprawnione i co do tego nie ma dwóch zdań.

Dziś derpaśnik odjechał wielkością i wypasem, a Oktawia nie mogła go gonić, bo jest sjupa'-bi. I tyle.

Pamiętajmy też jak wyglądał polski rynek samochodowy w 98 a jak wygląda dziś.

Napisano

> Jeżeli porównujemy Logana i Logana MCV to na pewno MCV ma większy rozstaw osi, ergo potencjał na

> większą przestrzeń wnętrza, który może być pożerany przez bagażnik i wersję 7-os.

> Co do sandero - moim zdaniem rozstaw osi jest taki sam jak w loganie, ale producent nie uznał za

> stosowne podzielić się tą informacją w danych technicznych, a przynajmniej ja ich nie widzę.

jasne, nie twierdze ze nie, po prostu jak ojciec gadal to sie nie porozumial ze sprzedawca (ojciec powiedzial ze mieszka na wsi i potrzebuje auta z bagaznikiem a nie schowkiem na aktowke) i gosc pokazal nam jakiegos logana tak na oko z 1.5x dluzszego niz stojacy obok sandero wink.gif . Jak sie wyjasnilo ze owszem mieszka na wsi ale nie wozi tony ziemniakow na targ, to gosc pokazal nam Sandero Stepway na full wypasie, przejechalismy sie i ogolnie fajne autko (przynajmniej na pierwszy rzut oka), do tego dosc wysoko zawieszone i 'obudowane'.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.