Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lodówka samochodowa 12v - jaką wybrać?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, przymierzam się do zakupu lodówki samochodowej na 12v (najlepiej zeby miała również mozliwość podłączenia pod 220v).

Rozbieżność cenowa na allegro straszna, od 130zł do prawie 2000zł.

Użytkuje ktoś z Was coś z tej niższej półki cenowej, powiedzmy do 500zł? Sprawdza się to? Np. czy jest w stanie utrzymać to temperaturę przez 15-20h jazdy w lato taką, aby produkty spożywcze (typu szynka, sery) się nie zepsuły?

Czy na postojach, przy nie pracującym silniku wyłączać ją?

Wszelkie opinie mile widziane ok.gif

Napisano

Używam od kilku lat co wakacje lodówki z niższej półki (cena ok. 150zł).

Nie wiem jak u Ciebie, ale postoje w trasie nie trwały dłużej niż 45 minut, a podczas jazdy lodówka była cały czas włączona i nic się nie zepsuło,

a były to różne produkty spożywcze (od napojów, przez kanapki do mięsa na obiad).

Na pewno trzeba uważać z włączoną lodówką na postoju, jeźeli w aucie akumulator nie domaga

(swego czasu 4h pracy lodówki pozwoliły akumulatorowi dokończyć żywota).

Napisano
  • Autor

> Używam od kilku lat co wakacje lodówki z niższej półki (cena ok. 150zł).

> Nie wiem jak u Ciebie, ale postoje w trasie nie trwały dłużej niż 45 minut, a podczas jazdy lodówka

> była cały czas włączona i nic się nie zepsuło,

> a były to różne produkty spożywcze (od napojów, przez kanapki do mięsa na obiad).

> Na pewno trzeba uważać z włączoną lodówką na postoju, jeźeli w aucie akumulator nie domaga

> (swego czasu 4h pracy lodówki pozwoliły akumulatorowi dokończyć żywota).

Ooo dzięki za pozytywną opinię najtańszej opcji ok.gif

Masz rację, postoje dłuższe niż 30 minut nie będą, jednak w trasie chcac po drodze coś zobaczyć mógłby się zdarzyć 2-3 godzinny - i wtedy właśnie kwestia akumulatora...

Wkładałeś dodatkowo jakieś wkłady chłodzące?

Czy taka lodówka może być przewożona w bagażniku pomiedzy innymi bagażami? Ile potrzebuje dostępu powietrza od strony wentylatora - ok. 5cm od półki górnej jej wystarczy?

Napisano

Wszystko co ma wiatrak to smietnik, dobra lodowka musi miec kompresor.

Te z wiatrakiem to nie lodowki a chlodziarki.

wink.gif

Napisano

Też mam taką tańszą, nie pamiętam dokładnie 150-200zł. Działa fajnie, szczególnie jeśli samochód jest klimatyzowany. W temperaturach 25-28'C utrzymuje ok. 10'C, jak chłodniej to 5-6'C.

Z minusów to słychać buczenie wentylatorka co może być drażniące.

Co do miejsca to lepiej żeby miała więcej przestrzeni, tam wentylator zasysa chłodne a wydmuchuje ogrzane powietrze, a w ciasnym bagażniku będzie z powrotem zasysać ciepłe i przez to coraz słabiej chłodzić.

Na czas zwiedzania nie jest zbyt dobrym pomysłem zostawianie jej pracującej - może rozładować Ci akumulator.

Napisano

Wszystkie te tanie schłodzą wnętrze o 10-13*C względem temperatury zewnętrznej. Tych drogich nie testowałem. Jak będzie miał wyświetlacz z temperaturą - przeważnie zaniża o kilka stopni.

Napisano
  • Autor

> Wszystko co ma wiatrak to smietnik, dobra lodowka musi miec kompresor.

> Te z wiatrakiem to nie lodowki a chlodziarki.

Nie ta półka cenowa... 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Też mam taką tańszą, nie pamiętam dokładnie 150-200zł. Działa fajnie, szczególnie jeśli samochód

> jest klimatyzowany. W temperaturach 25-28'C utrzymuje ok. 10'C, jak chłodniej to 5-6'C.

Jednym słowem nie ma co szaleć, do 200zeta pewnie wszystkie to to samo i swoje zadanie spełnią - dowiozą produkty spozywcze w dobrym stanie po kilkunastu godzinach podróży ok.gif

Czyli rozpoczynam poszukiwania po allegro zlosnik.gif

> Z minusów to słychać buczenie wentylatorka co może być drażniące.

> Co do miejsca to lepiej żeby miała więcej przestrzeni, tam wentylator zasysa chłodne a wydmuchuje

> ogrzane powietrze, a w ciasnym bagażniku będzie z powrotem zasysać ciepłe i przez to coraz

> słabiej chłodzić.

> Na czas zwiedzania nie jest zbyt dobrym pomysłem zostawianie jej pracującej - może rozładować Ci

> akumulator.

Standardowe gniazdo zapalniczki wytrzymuje taki pobór prądu ?

Napisano

kupiona najtansza w biedronie za zdaje sie 99 chodzi do dzisiaj-osobny kabelek na 220 bardzo sie przydawal-reszta nei miala znaczenia tak jak koledzy pisali

Napisano

> Standardowe gniazdo zapalniczki wytrzymuje taki pobór prądu ?

U mnie stopiła się wtyczka do zapalniczki zlosnik.gif

Napisano

> Też mam taką tańszą, nie pamiętam dokładnie 150-200zł. Działa fajnie, szczególnie jeśli samochód

> jest klimatyzowany. W temperaturach 25-28'C utrzymuje ok. 10'C, jak chłodniej to 5-6'C.

> Z minusów to słychać buczenie wentylatorka co może być drażniące.

> Co do miejsca to lepiej żeby miała więcej przestrzeni, tam wentylator zasysa chłodne a wydmuchuje

> ogrzane powietrze, a w ciasnym bagażniku będzie z powrotem zasysać ciepłe i przez to coraz

> słabiej chłodzić.

> Na czas zwiedzania nie jest zbyt dobrym pomysłem zostawianie jej pracującej - może rozładować Ci

> akumulator.

jakim cudem rozładuje akumulator skoro jest podłączona do zapalniczki a tam prąd jest podawany do czasu gdy mamy kluczyk w stacyjce. Gdy idziemy coś zwiedzać to raczej nie zostawiamy kluczyków zlosnik.gif

Napisano

> jakim cudem rozładuje akumulator skoro jest podłączona do zapalniczki a tam prąd jest podawany do

> czasu gdy mamy kluczyk w stacyjce. Gdy idziemy coś zwiedzać to raczej nie zostawiamy kluczyków

więc wyobraź sobie, że są konstrukcje, gdzie gniazdo zapalniczki jest zasilane stale, bez względu na obecność klucza w stacyjce z_lol1.gifbiglaugh.gif

Napisano

Wszystkie te tanie "lodówki" należy traktować jak torby-lodówki, czyli wkładasz dobrze schłodzone/zmrożone produkty, dokładasz dobrze zamrożone "naboje" i w drogę, zasilanie jej jedynie trochę schładza, ale nazywanie tego lodówką jest nadużyciem.

Miałem na jachcie zarówno lodówkę(w sumie to zachowywała się jak zamrażarka) kompresorową jak i taki wynalazek z wentylatorem.

W obu przypadkach jest kwestia zapotrzebowania na prąd które w zależności od modelu zaczyna się na 3A a kończy na...

Jeśli Twój alternator ma zapas to poszukaj takiej z kompresorem.

Też miałem taki przypadek jak Patre, więc rozważ pociągnięcie 2x2,5mm2 bezpośrednio z akumulatora.

EDIT: Oczywiście jakiś bezpiecznik(zapotrzebowanie lodówki +20%) na kablu by się przydał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wszystko co ma wiatrak to smietnik, dobra lodowka musi miec kompresor.

> Te z wiatrakiem to nie lodowki a chlodziarki.

A widziałeś kompresor bez chłodnicy (skraplacza) i wentylatora?

Napisano

> więc wyobraź sobie, że są konstrukcje, gdzie gniazdo zapalniczki jest zasilane stale, bez względu

> na obecność klucza w stacyjce

A w autach kombi gniazdo z przodu jest "przez kluczyk" a w bagażniku ma napięcie cały czas - m.in. właśnie dla lodówki.

Napisano

> więc wyobraź sobie, że są konstrukcje, gdzie gniazdo zapalniczki jest zasilane stale, bez względu

> na obecność klucza w stacyjce

w wiekszosci fabrycznych konstrukcji odcina zasilanie. W jakich jest na stałe ??

Napisano

> A w autach kombi gniazdo z przodu jest "przez kluczyk" a w bagażniku ma napięcie cały czas - m.in.

> właśnie dla lodówki.

człowiek sie uczy przez całe życie smile.gif aż z ciekawości sprawdze u siebie bo byłem święcie przekonany, że właśnie odcina

Napisano

> w wiekszosci fabrycznych konstrukcji odcina zasilanie. W jakich jest na stałe ??

nie ma reguły większość/mniejszość, tak samo jak z wiatrakiem chłodnicy: jedne pracują mimo wyłączenia zapłonu (kilkanaście/kilkadziesiąt sekund), w innych wiatrak milknie z wyłączeniem silnika.

Napisano

> w wiekszosci fabrycznych konstrukcji odcina zasilanie. W jakich jest na stałe ??

W Fordzie Focusie. Obydwa gniazdka.

Napisano
  • Autor

I tak zrobię, przerobię obecną instalacje od wzmacniacza - ten kabel na pewno wytrzyma zlosnik.gif Tylko zamontuje bezpiecznik przed samym gniazdem zapalniczki cool.gif

Nie chce mieć problemów ze stopioną fabryczną instalacją:)

A tak a propos gniazda fabrycznego zapalniczki u mnie w aucie - ma stałe zasilanie nie zależnie od stacyjki zlosnik.gif

Napisano

> Wkładałeś dodatkowo jakieś wkłady chłodzące?

Nie, sam wiatrak chłodził.

> Czy taka lodówka może być przewożona w bagażniku pomiedzy innymi bagażami? Ile potrzebuje dostępu

> powietrza od strony wentylatora - ok. 5cm od półki górnej jej wystarczy?

W instrukcji każdej jest napisane, ale zwykle kratki wentylatora w górnej pokrywie muszą być odsłonięte - u mnie lodówka jeździła w bagażniku i między pokrywą a roletą była odpowiednia odległość.

Napisano

VW Touran I

Napisano

Kia ceed ma bagażnik na stałe ,a dwa gniazda kabinowe plus jest tylko po kluczyku

Napisano

> Standardowe gniazdo zapalniczki wytrzymuje taki pobór prądu ?

U mnie nie wytrzymało jak na rozdzielaczu w gnieździe zapalniczki była podłączona nawigacja i lodówka alien.gif, poleciał bezpiecznik i 1300 km zrobiłem z lodówką bez zasilania ale zawartości nic się nie stało. Mam zamiar pociągnąć ekstra zasilanie do bagażnika dla tej lodówki

Sprzęt z Auchana za około 200 pln, chłodzi o 18* w dół od temperatury otoczenia (sprawdzone w różnych warunkach) i pracuje bardzo cicho.

Napisano

> Kia ceed ma bagażnik na stałe ,a dwa gniazda kabinowe plus jest tylko po kluczyku

U mnie z przodu jest tylko jedno i nie wolno tam włożyć zapalniczki bo auto dla niepalących - popielniczki też nie ma.

Napisano

> Jak w temacie, przymierzam się do zakupu lodówki samochodowej na 12v (najlepiej zeby miała również

> mozliwość podłączenia pod 220v).

ma dokładnie takie coś

http://xinhuaelec.en.alibaba.com/product/50182202-50132241/Mini_Fridge.html

to oczywiście chłodziarka a nie lodówka. parametry ma dla mnie bardzo dobre:

- funkcja chłodzenia to ok. 20*C poniżej temp. zewnętrznej

- funkcja podgrzewania ok.gif

- zasilanie 12/230 V

woziłem i wożę produkty zmrożone i schłodzone. nigdy nie miałem problemów z dowiezieniem do celu CHŁODNYCH rzeczy. nawet w wakacje, po ok. 1 kkm rzeczy nadal były chłodne.

pracuje cicho (szmer wiatraka) i pobiera chyba 50W prądu na chłodzeniu i 60W na grzaniu.

Napisano

> Wszelkie opinie mile widziane

mam z allegro już ponad 7 lat

12/200 to obowiązek

jak aku sprawne to można zostawiać na postoju (ja zostawiałem na 4-5 godzin - wystawioną z bagażnika w cieniu samochodu - środek auta się nagrzewa i z chłodzenia d00pa

dla pewności włączam kilka godzin przed wyjazdem i wkładam mocno schłodzone (bez wkładów)

i na wyjeździe normalnie używam jak lodówki - nigdy nic się nie zepsuło (mimo 30 i więcej stopni)

pamiętaj, że jak pracuje to wilgoć się skrapla i spływa na dno - codziennie trzeba wysuszyć i nie wkładać zapakowanych rzeczy w papier

pakować tak, żeby w środku było miejsce na cyrkulację powietrza

sprawdź czy wejdzie butelka z wodą na wysokość - przydaje się takie miejsce np. na mleko

hałasuje trochę - w samochodzie nie słychać prawie , koło przyczepy czy namiotu też bardzo nie przeszkadza

Napisano

Volvo Amazon, Fiat Cinquecento, Skoda Octavia

Napisano

Mondeo MkIII

Napisano

Ja mam taką z Lidla. Kosztowała ok 170 zł. Na 12 i 230V Nie mam zastrzeżeń. Nawet w dłuższych trasach (700-800km) spokojnie daje radę. Z czystym sumieniem polecam ok.gif

Napisano

zdziwiłbyś się grinser006.gif

Napisano

w fordzie mam oba gniazda na stałe, w oplu było po stacyjce faktycznie

mam taką z biedrony, ale to ezelti czy jakoś tak, sprzedawana na allegro

schładza fajnie, na 220V super sprawdziła się do napoi, IMO tak 15'C mniej dawała niż otoczenie, ale nie mierzyłem dokładnie

w aucie średnio, jak jest upał to nic nie daje frown.gif

ale w sumie co się dziwić, jeśli w słońcu mamy 40'C w samochodzie, schłodzi o 15 to dalej jest 25'C i woda ciepła sick.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.