Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tuleje wahacza z poliuretanu.

Featured Replies

Napisano

Może tutaj więcej osób miało z tym styczność.

Szukam jakiegoś producenta, sklep czy cokolwiek innego gdzie mógłbym dostać tuleje do wahaczy przedniego zawieszenia z poliuretanu do mojej Skody Felicia. Pytałem na kąciku Skody ale nie było żadnego konkretnego odzewu.

Znalazłem jeden sklep ale mają tylko jedną tuleję, pasującą do (patrząc od przodu samochodu) przedniego zawiasu wahacza, nie mają do tylnego zawiasu.

Najlepiej gdybym dostał gdzieś jakiś komplet.

Może ktoś zna jakąś czeską stronę czy sklep.

Chciałbym żeby te moje wahacze dłużej wytrzymywały niż tylko rok.

Często jeżdżę z przyczepą i średnio co dwa lata muszę się bawić w wymianę tulei wahaczy. A Skodzina jeszcze musi parę lat posłużyć.

Poradźcie coś.

Napisano

Spytaj na centomanii, tak ktoś handluje takimi tulejami

Napisano

> Strongflex

widzisz w ich ofercie tuleje do wahacza fredowej felicji? ja nie... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Strongflex

> na hasło AK 5% znizki

Pytałem. Nie mają tylnej tulei wahacza, która pasowałaby do Felicii.

Napisano

zadzwoń do deutera (link optiego) oni zrobią Ci co chcesz, ale nie znam kosztów.

Kiedyś na klubie Lancii była podobna akcja, był tam człowiek z olkusza, który to przeprowadził.

Generalnie bardzo pozytywnie się o nich wypowiadał.

Napisano

> Chciałbym żeby te moje wahacze dłużej wytrzymywały niż tylko rok.

> Często jeżdżę z przyczepą i średnio co dwa lata muszę się bawić w wymianę tulei wahaczy. A Skodzina

> jeszcze musi parę lat posłużyć.

Nie licz na trwałość. Zawieszenie zrobi się bardzo głosne. Każda dziura jak uderzenie młotkiem. Poliuretan to do sportu, gdzie w ten sposób eliminujesz odkszatłcenia silentblock'ów i poprawiasz precyzję prowadzenia auta.

Do codziennej jazdy - koszmar frown.gif.

Napisano

> Nie licz na trwałość. Zawieszenie zrobi się bardzo głosne. Każda dziura jak uderzenie młotkiem.

> Poliuretan to do sportu, gdzie w ten sposób eliminujesz odkszatłcenia silentblock'ów i

> poprawiasz precyzję prowadzenia auta.

> Do codziennej jazdy - koszmar .

zgadza sie, dodatkowo odkręca sie wszystko co moze.

j bym kupił oryginalne tuleje.

Napisano
  • Autor

> zgadza sie, dodatkowo odkręca sie wszystko co moze.

> j bym kupił oryginalne tuleje.

A co to są oryginalne tuleje, bo mogą być oryginalne w swej prostocie, oryginalne w swej trwałości czy oryginalne w swej tandecie.

Tych oryginałów to zużyłem już trochę. Każdy, który kupowałem to "Paaaanie oryginał Skody", a po roku lub nawet szybciej były jak kiszone ogórki.

Potrzebuję coś pancernego, a co do komfortu w Skodzie Felicia to nie wiem co tu cokolwiek sensownego napisać. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie licz na trwałość. Zawieszenie zrobi się bardzo głosne. Każda dziura jak uderzenie młotkiem.

> Poliuretan to do sportu, gdzie w ten sposób eliminujesz odkszatłcenia silentblock'ów i

Ale ja je chcę i chcę poczuć ten koszmar.

Napisano

Przeczytaj historię kolegi z kącika nubiry, który się dał wpuscić w te tuleje:

Historia tulei strongflex

Pójdź drogą nubirowców - zakup tuleje od większej bryki i je dotocz na wymiar - będą wieczne.

Napisano

> Przeczytaj historię kolegi z kącika nubiry, który się dał wpuscić w te tuleje:

W mojej ibizie 6L ,,te'' tuleje się sprawdzają od ponad 30tyś km, 2 zimy przejechane jeśli ma to znaczenie, auto sporo zyskało na sztywności zawieszenia

Napisano
  • Autor

> Przeczytaj historię kolegi z kącika nubiry, który się dał wpuscić w te tuleje:

> Historia tulei strongflex

> Pójdź drogą nubirowców - zakup tuleje od większej bryki i je dotocz na wymiar - będą wieczne.

Z całym szacunkiem ale ten mechanik to chyba jest jednym z wielu, którzy przerysowują zbytnio niektóre swoje mądrości.

Jedynym argumentem jaki jest tam przedstawiony to argument mechanika, nie będącego jest diagnostą, który stwierdza, że "przeglądu nie przejdzie, bo wahacz się za bardzo chowa".

To ja się zapytam. Jak ma się chować żeby było prawidłowo?

Z tego co wiem to diagnosta sprawdza czy element elastyczny zawieszenia nie ma pęknięć, przetarć, czy po odkształceniu wraca do pierwotnego położenia, czy utrzymuje prawidłowe parametry zawieszenia itp.

A to, że przy naciąganiu się poddaje i jest elastyczny to jest normalne.

Szwagier w Skodzie Octavia ma z tej samej firmy tuleje i jakoś od ładnych paru lat przeglądy przechodzi i nie ma z tym żadnych problemów.

Napisano

A to ciekawe, bo mam w Lanosie tuleje z poliuretanu, dorabiane na zamówienie - zastąpiły gumowo-metalowe tuleje tylnej belki, tulejki łączników stabilizatora oraz gumy mocujące stabilizator do grodzi i uważam, że spełniają swoje zadanie rewelacyjnie. Mam na tych tulejach nalatane ponad 100 kkm i nie dość, że właściwie nie noszą śladów zużycia, to nie uważam, aby odbiły się negatywnie na stanie reszty zawieszenia. Oczywiście wszystko zależy od tego kto i jak podejdzie do tego tematu. Poliuretan ma różne twardości i jeżeli ktoś założy do zawiechy maksymalnie twarde tuleje, to potem trudno się dziwić, że na naszych dziurach gubi plomby, a zawiecha się sypie.

Napisano

> Z całym szacunkiem ale ten mechanik to chyba jest jednym z wielu, którzy przerysowują zbytnio

> niektóre swoje mądrości.

> Jedynym argumentem jaki jest tam przedstawiony to argument mechanika, nie będącego jest diagnostą,

> który stwierdza, że "przeglądu nie przejdzie, bo wahacz się za bardzo chowa".

> To ja się zapytam. Jak ma się chować żeby było prawidłowo?

> Z tego co wiem to diagnosta sprawdza czy element elastyczny zawieszenia nie ma pęknięć, przetarć,

> czy po odkształceniu wraca do pierwotnego położenia, czy utrzymuje prawidłowe parametry

> zawieszenia itp.

> A to, że przy naciąganiu się poddaje i jest elastyczny to jest normalne.

> Szwagier w Skodzie Octavia ma z tej samej firmy tuleje i jakoś od ładnych paru lat przeglądy

> przechodzi i nie ma z tym żadnych problemów.

Zakladajac tak pracujace tuleje do nubiry jak te poliuretany, nie trafisz w trzypasmowke powyzej 80 km/h, mam nubire na tulejach od audi, wczesniem mialem poliuretany, przez jakis tydzien grinser006.gif

Napisano

> Poradźcie coś.

Jak bardzo byś chciał to mogę spróbować Ci takie zrobić... grinser006.gif

priv

Napisano

> A to ciekawe, bo mam w Lanosie tuleje z poliuretanu, dorabiane na zamówienie - zastąpiły

> gumowo-metalowe tuleje tylnej belki, tulejki łączników stabilizatora oraz gumy mocujące

> stabilizator do grodzi...

Nie występuję u Ciebie skrzypienie/piszczenie? cfaniaczek.gif

> Poliuretan ma różne twardości i jeżeli ktoś założy do zawiechy

> maksymalnie twarde tuleje, to potem trudno się dziwić, że na naszych dziurach gubi plomby, a

> zawiecha się sypie.

Mnie właśnie dziwi czemu niektóre firmy oferują tuleje z PUR o twardości 90° ShA, kiedy w przemyśle motoryzacyjnym stosuję się zazwyczaj tuleje o twardości 60-70° ShA spineyes.gif

Napisano

> Nie występuję u Ciebie skrzypienie/piszczenie?

u mnie rympoli jak stara dorożka,twardośc- 84

Napisano

Kolego bo jak nie nasmarujesz porządnie smarem to jest jak piszesz

Napisano
  • Autor

> do Felki polecam Ci Meyle, np. takie - tuleje wahacza, starcza Ci na dlugo i sa tanie, a z

> dostepnoscia nie ma problemu

Te to się praktycznie w ogóle nie zużywają.

Najgorzej jest z tymi:

1_6c3c41167c3d.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.