Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regeneracja Turbosprężarek

Featured Replies

Napisano

Co polecacie ??

Najlepiej w Warszawie, ALE mogą być też firmy z Polski ok.gif

Kolega szuka

Napisano

> Co polecacie ??

> Najlepiej w Warszawie, ALE mogą być też firmy z Polski

> Kolega szuka

To niech szuka nowej .... regeneracja to zło... sam to doświadczyłem... szkoda $$$$$$

Napisano
  • Autor

> To niech szuka nowej .... regeneracja to zło... sam to doświadczyłem... szkoda $$$$$$

Szukał, sam dawałem mu namiary na gościa który ma nowe ale niestety takowej nie ma.

Pacjent to Golf 4

Napisano

Turbotec Jaworzno - znajomi robili i żaden nie powie złego słowa, dają gwarancję bodajże 2 lata ok.gif

Napisano
  • Autor

> A na czym taka regeneracja polega?

Na wymianie zużytych elementów, uszczelniaczy, wyważeniu całości, itd...

Napisano
  • Autor

> Turbotec Jaworzno - znajomi robili i żaden nie powie złego słowa, dają gwarancję bodajże 2 lata

O fajna opcja ok.gif

Najlepszego 20.GIF

Napisano

> ALE mogą być też firmy z Polski

To zeby kolega przypadkiem nie trafil do

Res-Turbo Regeneracja Turbosprężarek panic.gif

Znajomy od buggy oddawal im turbosprezarke, w sumie byla regeneracja a potem 6 reklamacji regeneracji screwy.gifooniee.gif

Napisano

ja robiłem ze stałą geometrią w moto remo - filię mają na głębockiej a siedzibe w iławie bodaj...

oni są autoryzowanym serwisem/dystrybutorem kilku producentów TS...

nie tanio ale dobrze...

a i ze zmienną geometrią nie robią bo Garett nie robi zestawów naprawczych...

Napisano

> Na wymianie zużytych elementów, uszczelniaczy, wyważeniu całości, itd...

drugi raz nie dam do "regeneracji" T, w GP rozleciało sie po 2000km. Co prawda po ponownej gwarancyjnej regeneracji -przejechałem ponad 20k km i dalej auto bez problemowo jezdzi, ale co nerwów i czasu straciłem to moje.

Napisano

> Turbotec Jaworzno - znajomi robili

też polecam - co prawda też przez kolegów , ale problemów nie było nigdy

Napisano

> Co polecacie ??

> Najlepiej w Warszawie, ALE mogą być też firmy z Polski

> Kolega szuka

bsl truck. swego czasu mieli duży wybór w dobrych cenach. Oczywiście mówię o nowych, bo regeneracja to pudrowanie trupa.

Napisano

> drugi raz nie dam do "regeneracji" T, w GP rozleciało sie po 2000km. Co prawda po ponownej

> gwarancyjnej regeneracji -przejechałem ponad 20k km i dalej auto bez problemowo jezdzi, ale co

> nerwów i czasu straciłem to moje.

Bo - niestety - turbosprężarka z VGT to trudny temat do regeneracji pozafabrycznej.

Zwłaszcza w sytuacji, gdzie Honeywell uznał, że ukróci rynek "dzikich"regeneracji i sam będzie na tym zarabiał, więc wycofali zestawy regeneracyjne, "w zamian" wdrażając program exchange.

Ponieważ świat nie znosi pustki, to bracia z dalekiego wschodu wyprodukowali "prawie identyczne" kopie tychże zestawów i na nich bazuje aftermarket regeneracyjny.

Napisano

Ja tyko wspomnę dla spokojności sumienia, że spory odsetek awarii turbin po wymianie (nowych i regenerowanych), wynika z karygodnych zaniedbań i braku podstawowej wiedzy wymieniającego. Napisze tylko: sitko, przewody, olej, smarowanie, płukanie, wymiana, filtr i pewne procedury przy uruchamiania auta po wymianie.

Pozdrawiam

Napisano

> bsl truck. swego czasu mieli duży wybór w dobrych cenach. Oczywiście mówię o nowych, bo regeneracja

> to pudrowanie trupa.

Bo??? Zakładam kilka sprężarek miesięcznie i bez kitu w ciągu ponad roku była jedna wtopa. Po ok 10kkm rozleciał się aktuator.

Ale jak się trafiło do papraka a nie do człowieka który ma łeb na karku i wie co robi to w zasadzie się nie dziwię.

Ogólnie Cena Czyni Cuda wink.gif

Napisano

> Ja tyko wspomnę dla spokojności sumienia, że spory odsetek awarii turbin po wymianie (nowych i

> regenerowanych), wynika z karygodnych zaniedbań i braku podstawowej wiedzy wymieniającego.

> Napisze tylko: sitko, przewody, olej, smarowanie, płukanie, wymiana, filtr i pewne procedury

> przy uruchamiania auta po wymianie.

> Pozdrawiam

Powiem więcej. Połowa awarii to wina zakładu który wyważał turbinę a druga połowa to wina montażysty.

Napisano

> Ja tyko wspomnę dla spokojności sumienia, że spory odsetek awarii turbin po wymianie (nowych i

> regenerowanych), wynika z karygodnych zaniedbań i braku podstawowej wiedzy wymieniającego.

> Napisze tylko: sitko, przewody, olej, smarowanie, płukanie, wymiana, filtr i pewne procedury

> Pozdrawiam

To też.

Ale podstawowym problemem jest właśnie "niska regenerowalność" TC z VGT.

Akurat ja mam doświadczenia tylko z takimi, ale tzw wieść gminna niesie, że TC ze stałą geometrią podobno dość przyzwoicie przyjmują nawet chałupnicze metody regeneracji i osiagają przyzwoite przebiegi.

Póki co w eksploatowanym przeze mnie wozie jest t/c VGT regenerowana (właściwie to taki exchange, bo z poprzedniej niewiele zostało :-) ) jeszcze za końcówki czasów, gdy były zestawy do regeneracji takowych, regenerowana zresztą u źródła, czyli w Moto-Remo Burzyńscy.

Poprzednia (oryginalna) przeżyła sporo jak na ten silnik, bo ok 200 kkm, obecna dociaga pełnej setki i raczej dużo więcej nie będzie - pojawiają się wycieki i ogólnie wygląda na "steraną życiem", pomimo dość delikatnej eksploatacji.

Napisano
  • Autor

U kolegia sama turbina jest chyba ok tylko chyba uszczelnienia poszły się paść bo mówi że mu kapie olej.

Mówiłem mu żeby dokładnie obejrzał bo może z jakiegoś łączenia ale twierdzi że z turbiny

Napisano

> U kolegia sama turbina jest chyba ok

Turbosprężarka :-)

> tylko chyba uszczelnienia poszły się paść bo mówi że mu kapie

> olej.

> Mówiłem mu żeby dokładnie obejrzał bo może z jakiegoś łączenia ale twierdzi że z turbiny

No generalnie regeneracja t/c sprowadza się (głównie) do wymiany uszczelnień.

Napisano

Witam, moja rowniez przechodzila regeneracje w w/w firmie w Jaworznie 1,5roku temu i do dzis smiga bez zarzutow smile.gif

Napisano

Bardzo mnie cieszą pochlebne opinie o firmie z Jaworzna bo też od kilku tys km jeżdże samochodem z turbina po regeneracji.

Napisano
  • Autor

> Turbosprężarka :-)

nazwa potoczna :-)

> No generalnie regeneracja t/c sprowadza się (głównie) do wymiany uszczelnień.

Napisano

i pewne procedury

> Pozdrawiam

tzn jak to powinno wyglądać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.