Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Źle ustawiona zbieżność ?

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem wszystkie wahacze, końcówki drążków i łączniki stabilizatora. Pojechałem ustawić zbieżność. Na drugi dzień jadąc autostradą zacząłem sprawdzać jak ustawili i kierownica jest lekko w lewo, tak była przed ustawianiem zbieżności a auto ściąga lekko w prawo.

"Badanie" przeprowadziłem przy prędkości 140km/h na prostym odcinku. Jadąc np. 40km/h też widać że kierownica nie jest "prosto".

Co mogli źle zrobić albo czego nie zrobili? Jakby co to dali mi jakiś wydruk.

Napisano

pokaż ten wydruk ok.gif

Napisano

> Co mogli źle zrobić albo czego nie zrobili?

Sama zbieżność nie ma wpływu na ściąganie samochodu, a krzywa kierownica przy jeździe na wprost to wyłącznie wynik złego ustawienia drążków kierowniczych. W większości samochodów można sobie to samemu skorygować odpowiednio skracając i wydłużając lewy i prawy drążek o tą samą wartość żeby nie rozregulować zbieżności. Trzeba też zwrócić uwagę, czy przekładnia kierownicza jest w środkowym położeniu, bo "skręcona" przy jeździe prosto może powodować ściąganie. Wszystko mniej lub bardziej zależy od marki samochodu i budowy jego zawieszenia.

Napisano

> Sama zbieżność nie ma wpływu na ściąganie samochodu, a krzywa kierownica przy jeździe na wprost to

> wyłącznie wynik złego ustawienia drążków kierowniczych. W większości samochodów można sobie to

> samemu skorygować odpowiednio skracając i wydłużając lewy i prawy drążek o tą samą wartość

> żeby nie rozregulować zbieżności.

A czy za nowe opony zapłacisz koledze jak sobie Twoją "fachową metodą chałupniczą" będzie regulował zbieżność?

Źle ustawiona zbieżność może powodować ściąganie- generalnie mogły się nałożyć 2 czynniki - nie dość ze krzywo ustawił drążki i jest przesunięcie na kierownicy to dodatkowo lewe lub prawe koło ma zły kąt i stąd ucieka w bok.

Może być powodem także fakt, iż fachowiec wymieniając wahacze poskręcał na przysłowiowego "chama" zawias w pozycji wiszącej na podnośniku samochodu

Trzeba też zwrócić uwagę, czy przekładnia kierownicza jest w

> środkowym położeniu, bo "skręcona" przy jeździe prosto może powodować ściąganie. Wszystko

> mniej lub bardziej zależy od marki samochodu i budowy jego zawieszenia.

O tu gadasz z sensem.

Generalnie niech jedzie na poprawkę

Napisano

> Wymieniłem wszystkie wahacze, końcówki drążków i łączniki stabilizatora. Pojechałem ustawić

> zbieżność. Na drugi dzień jadąc autostradą zacząłem sprawdzać jak ustawili i kierownica jest

> lekko w lewo, tak była przed ustawianiem zbieżności a auto ściąga lekko w prawo.

> "Badanie" przeprowadziłem przy prędkości 140km/h na prostym odcinku. Jadąc np. 40km/h też widać że

> kierownica nie jest "prosto".

> Co mogli źle zrobić albo czego nie zrobili? Jakby co to dali mi jakiś wydruk.

Byłem na zbieżoności 2 tyg. temu - po wymianie końcówek drążków kierowniczych.

Wszystko ustawione w punkt, nie żadne tam tolerancje - a ściągało.

Mechanik co ustawił, powiedział aby przerzucić opony przód-tył bo możliwe, że oplot znajdujacy się z boku opony uległ uszkodzeniu i przez to opony są niestabilne.

Nie miałem czasu na cudowanie z przekładkami, tym bardziej, że opony ku mojemu zdziwieniu były już prawie na granicy przydatności do spożycia - kupiłem nowe i problem ze ściąganiem sam się rozwiązał ok.gif

Napisano

> Źle ustawiona zbieżność może powodować ściąganie- generalnie mogły się nałożyć 2 czynniki - nie

> dość ze krzywo ustawił drążki i jest przesunięcie na kierownicy to dodatkowo lewe lub prawe

> koło ma zły kąt i stąd ucieka w bok.

Przy jeździe prosto oba koła mają ten sam kąt, najwyżej zbieżność jest zła, ale jak napisałem wcześniej nie ma to wpływu na kierunek jazdy. Nie da się jednego koła ustawić "bardziej", bo jadąc prosto zostanie to skorygowane na przekładni i właśnie wtedy kierownica będzie skośnie.

Napisano

> A czy za nowe opony zapłacisz koledze jak sobie Twoją "fachową metodą chałupniczą" będzie regulował zbieżność?

Co prawda odpowiedź nie jest do mnie, ale ta "fachową metodą chałupniczą", to geometria na podstawie szkoły podstawowej old.gif

Do tematu dodam. Prawidłowe ustawienie zbieżności, aby uniknąć krzywo "patrzącej" poprzeczki kierownicy, wykonywane jest dla każdego koła osobno, biorąc za punkt odniesienia oś samochodu, a nie drugie koło.

Napisano
  • Autor

> pokaż ten wydruk

WYDRUK - link do skanu

Różnica jest taka, że mój rocznik auta to `96. Pacjent to auto z mojego profilu.

Napisano

> Co prawda odpowiedź nie jest do mnie, ale ta "fachową metodą chałupniczą", to geometria na

> podstawie szkoły podstawowej

w teorii tak- tylko weź pod uwagę tzw błąd pomiaru, czy niedokładność ustawiajacego no i kłopot gotowy- bez przyrządów kontrolnych nie ma szans aby to sprawdzić

> Do tematu dodam. Prawidłowe ustawienie zbieżności, aby uniknąć krzywo "patrzącej" poprzeczki

> kierownicy, wykonywane jest dla każdego koła osobno, biorąc za punkt odniesienia oś samochodu,

> a nie drugie koło.

dokładnie! ok.gif

Napisano

> w teorii tak- tylko weź pod uwagę tzw błąd pomiaru, czy niedokładność ustawiajacego no i kłopot

> gotowy- bez przyrządów kontrolnych nie ma szans aby to sprawdzić

Wiesz..., to oczywiste oczywistości.

Zwykle takie błędy powstają z niechlujstwa ustawiającego, rzadko z niewiedzy.

Napisano

> Wymieniłem wszystkie wahacze, końcówki drążków i łączniki stabilizatora. Pojechałem ustawić

> zbieżność. Na drugi dzień jadąc autostradą zacząłem sprawdzać jak ustawili i kierownica jest

> lekko w lewo, tak była przed ustawianiem zbieżności a auto ściąga lekko w prawo.

> "Badanie" przeprowadziłem przy prędkości 140km/h na prostym odcinku. Jadąc np. 40km/h też widać że

> kierownica nie jest "prosto".

Miałem tak samo. Auto ściągało przy większej prędkości. Winne okazało się wyząbkowanie opon. Przy zmianie opon popełniono błąd i założono oponę w drugą stronę ( a więc ząbki były były inaczej na lewej inaczej na prawej oponie)

Możesz zrobić test zamieniając koła przednie lewe na prawe. Jak samochód zacznie ściągać w drugą stronę to już będziesz wiedział co jest nie tak.

Napisano

Złe ustawienie zbieżności nie powoduje ściągania auta.

Jeżeli puścisz kierownicę w pozycji, gdy auto jedzie prosto, to też ściąga? Bo rozumiem, że kąt kierownicy jest nieco zmieniony. Tu ważne jest wykonanie próby na dobrym, płaskim terenie (wzrokowo nie zauważysz, czy jezdnia jest pochylona) i przy bezwietrznej pogodzie.

Napisano

> Złe ustawienie zbieżności nie powoduje ściągania auta.

a co wpływa?

Napisano

> a co wpływa?

zły kąt pochylenia koła

zbyt niskie ciśnienie w oponach

nierówno zużyte opony

i wiele innych bzdur ...

ale nie źle ustawiona zbieżność

Napisano

> ale nie źle ustawiona zbieżność

tak? a co jeśli koła (lewe i prawe) będą miały różne kąty (długości drążków), też nie będzie ściągało?

...sam to przerabiałem więc wszystko jest mozliwe. wtedy tez miałem skręcona kierownicę!

Napisano

> a co wpływa?

Różne rzeczy, od drogi i zawieszenia począwszy, na karoserii i kierowcy skończywszy, a zbieżność czy rozbieżność jako parametr zawieszenia nie wpływa. To już ustaliliśmy i nie trzeba dalej drążyć tego punktu zlosnik.gif.

Napisano

> tak? a co jeśli koła (lewe i prawe) będą miały różne kąty (długości drążków), też nie będzie

> ściągało?

Nie będzie, bo przy jeździe prosto kąty wyrównają się na przekładni kierowniczej i oba będą takie same, najwyżej koło kierownicy krzywe.

Napisano

> a co wpływa?

Głównie, kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.

Po to tak wymyślono zwrotnicę, aby w czasie jazdy, pod wpływem ciężaru auta, koła same wracały do pozycji '0' (zero), czyli do jazdy na wprost. Jeśli kąty na obu zwrotnicach są różne, to auto dąży do pozycji spoczynkowej, w której nadwozie jest najniżej. Niekoniecznie jest to pozycja zero.

Zakładam identyczność opon.

Napisano

> Głównie, kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.

Ja jeszcze dodam, że nawet minimalny luz na którymkolwiek ruchomym połączeniu układu potrafi dać kilkustopniową zmianę na kole i właśnie powoduje ściąganie samochodu, skręcanie w czasie ruszania przy puszczonej kierownicy itp. Często też takie historie powoduje niechlujnie zamontowany sworzeń wahacza, albo tani zamiennik który nie spełnia parametrów i rozstraja kąt pochylenia koła, a tego w nowych samochodach się nie reguluje. Samą zbieżnością nie da się tego skorygować. Źli mechanicy przy regulacji zbieżności często nie zwracają uwagi na to, żeby końcówki drążków ustawić w zerowym osiowym położeniu, bywa że są zablokowane w jednym skrajnym facepalm%5B1%5D.gif.

Napisano

> WYDRUK - link do skanu

> Różnica jest taka, że mój rocznik auta to `96. Pacjent to auto z mojego profilu.

Czy oni po tej geometrii sprawdzają cokolwiek? Bo to zdanie

'kierownica jest wypoziomowana' wobec Twoich zeznań brzmi jak żart...

Napisano

Tylko to jest dla mnie trochę niejasne: ile razy miałem regulowaną

zbieżość, tyle razy gość ustawiał najpierw wg ekranu 'na zielono',

a potem jak dokręcał kontry, to i tak się to rozjeżdżało. Trzeba było

wielu prób, żeby po dokręceniu wszystkiego, było dalej 'na zielono' crazy.gif

Napisano

> Tylko to jest dla mnie trochę niejasne: ile razy miałem regulowaną

> zbieżość, tyle razy gość ustawiał najpierw wg ekranu 'na zielono',

> a potem jak dokręcał kontry, to i tak się to rozjeżdżało. Trzeba było

> wielu prób, żeby po dokręceniu wszystkiego, było dalej 'na zielono'

Bo niestety tak to jest i to czy kiera będzie prosto zalezy od tego jak ją mechanik ustawi i zablokuje . Fakt ze kiera po jest krzywo nie oznacza że cała geometria jest żle waytogo.gif podstawa to jazda próbna po regulacji czego wielu nie robi ale cena czyni cuda zlosnik.gif U mnie bywa ze poprawia sie kiero po kilka razy by była prosto waytogo.gif

Napisano

> Bo niestety tak to jest i to czy kiera będzie prosto zalezy od tego jak ją mechanik ustawi i

> zablokuje .

Nawet zablokowana kierownica nie daje gwarancji, że po regulacji będzie prosto, bo w czasie regulacji koła stoją na podnośniku i zawsze wystąpią jakieś naprężenia w oponach. Dobry ustawiacz potrafi to skorygować albo zniwelować luzy przed ostatecznym zablokowaniem połączeń. Przeważnie sama zbieżność jest poprawna na ile pozwalają nowoczesne tensometry czy lasery grinser006.gif, a kierownica jest krzywo. Tak jak napisałem wcześniej można to poprawić kręcąc śrubami rzymskimi na drążkach. Jak maglownica jest na "środku" i zbieżność poprawna, to przyczyn nieprawidłowości trzeba szukać gdzie indziej. A na marginesie - w przednionapędowcach koła nie są zbieżne, tylko rozbieżne grinser006.gif. W tych z dobrze zaprojektowanym porządnym przednim zawieszeniem jest "zero" ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nawet zablokowana kierownica nie daje gwarancji, że po regulacji będzie prosto, bo w czasie

> regulacji koła stoją na podnośniku i zawsze wystąpią jakieś naprężenia w oponach.

Przy ustawianiu geometrii koła zawsze stoją na obrotnicach, więc niemożliwe jest by były jakieś naprężenia.

Chyba że jakiś partacz ustawia.

> Dobry

> ustawiacz potrafi to skorygować albo zniwelować luzy przed ostatecznym zablokowaniem połączeń.

Nie ustawiam geometrii w samochodach z luzami w zawieszeniu - bo to partactwo.

W niektórych pojazdach dopuszczam jedynie luz na kole kierownicy , o ile jest niewielki i występuję jedynie na samej przekładni kierowniczej .

Ale wtedy nie daje gwarancji idealnego ustawienia kierownicy do jazdy na wprost.

> Przeważnie sama zbieżność jest poprawna na ile pozwalają nowoczesne tensometry czy lasery , a

> kierownica jest krzywo. Tak jak napisałem wcześniej można to poprawić kręcąc śrubami rzymskimi

> na drążkach. Jak maglownica jest na "środku" i zbieżność poprawna, to przyczyn

> nieprawidłowości trzeba szukać gdzie indziej.

Często przyczyną są opony (wtedy zawieszenie nieco napina się podczas korygowania toru jazdy i mamy efekt krzywej kierownicy) lub brak pokrywania się osi wzdłużnej pojazdu z osią toru jazdy (czterośladowość)

> A na marginesie - w przednionapędowcach koła nie

> są zbieżne, tylko rozbieżne . W tych z dobrze zaprojektowanym porządnym przednim zawieszeniem

> jest "zero"

Mogą być mocno zbieżne - np wszelkie Vagi na wielowahaczu z przodu , mogą być mocno rozbieżbne np Astra F. no i mogą być na zero

Nie ma na to reguły - dużo zależy od promienia zataczania - już od wielu lat dąży się by był on ujemny bo korzystnie wpływa na stabilizacje jazdy.

pozdr

Napisano

ale przeca to jasne.. zle ustawiona geometria - jechac do poprawki i po sprawie

Napisano

> Nawet zablokowana kierownica nie daje gwarancji, że po regulacji będzie prosto, bo w czasie

> regulacji koła stoją na podnośniku i zawsze wystąpią jakieś naprężenia w oponach. Dobry

> ustawiacz potrafi to skorygować albo zniwelować luzy przed ostatecznym zablokowaniem połączeń.

> Przeważnie sama zbieżność jest poprawna na ile pozwalają nowoczesne tensometry czy lasery , a

> kierownica jest krzywo. Tak jak napisałem wcześniej można to poprawić kręcąc śrubami rzymskimi

> na drążkach. Jak maglownica jest na "środku" i zbieżność poprawna, to przyczyn

> nieprawidłowości trzeba szukać gdzie indziej. A na marginesie - w przednionapędowcach koła nie

> są zbieżne, tylko rozbieżne . W tych z dobrze zaprojektowanym porządnym przednim zawieszeniem

> jest "zero"

Nie obraż sie ale czytając to wiemm ze nie masz zielonego pojęcia jak naprawde to wygląda i wiesz tylko to co wyczytasz w necie i co widzisz przez szybke jak ci ustawiaja geometrie zlosnik.gif

Napisano

> a co wpływa?

Chłopy już odpowiedzieli. Ja tylko dodam, że najbardziej wpływa kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Sama zbieżność nie ma nic do rzeczy.

Napisano

> Nie obraż sie ale czytając to wiemm ze nie masz zielonego pojęcia jak naprawde to wygląda i wiesz

> tylko to co wyczytasz w necie i co widzisz przez szybke jak ci ustawiaja geometrie

Nożyce się odezwały grinser006.gif, jak ja to lubię hehe.gifzlosnik.gif.

Napisano

> Chłopy już odpowiedzieli. Ja tylko dodam, że najbardziej wpływa kąt wyprzedzenia sworznia

> zwrotnicy. Sama zbieżność nie ma nic do rzeczy.

No dobrze,

odpowiedzcie mnie więc na taką sprawę:

wymieniane końcówki drążków kierowniczych, bez mierzenia, po prostu "na oko".

W drodze do warsztatu celem ustawienie rzeczonej kierownica "patrzyła krzywo" a auto mocno zjeżdżało na lewą stronę, musiałem kierę trzymać mocno na prawo - i wtedy "patrzyła krzywo".

Po ustawieniu zbieżności auto jedzie prosto.

?

Napisano

Odpowiedziałeś sobie i innym, że zbieżność ma wpływ na ściąganie ok.gif

Napisano

> No dobrze,

> odpowiedzcie mnie więc na taką sprawę:

> wymieniane końcówki drążków kierowniczych, bez mierzenia, po prostu "na oko".

> W drodze do warsztatu celem ustawienie rzeczonej kierownica "patrzyła krzywo" a auto mocno

> zjeżdżało na lewą stronę, musiałem kierę trzymać mocno na prawo - i wtedy "patrzyła krzywo".

> Po ustawieniu zbieżności auto jedzie prosto.

> ?

Raz po wymianie wahacza uciekła mi zbieżność tak, że koło kierownicy przestawiło o 1/4! obrotu, opony piszczały przy lekkim dotknięciu hamulca, auto było mocno podsterowne na zakrętach, a jechało prosto nie ważne, czy 40, czy 110 km/h.

Napisano

> Odpowiedziałeś sobie i innym, że zbieżność ma wpływ na ściąganie

Idąc tym tropem, powiem więcej. Sama jazda autem powoduje ściąganie zlosnik.gif

Brak zbieżności powoduje zmianę innych wielkości geometrii zawieszenia. Ona sama w sobie nie jest powodem. Warto to wiedzieć.

Napisano

> Idąc tym tropem, powiem więcej. Sama jazda autem powoduje ściąganie

> Brak zbieżności powoduje zmianę innych wielkości geometrii zawieszenia. Ona sama w sobie nie jest

> powodem. Warto to wiedzieć.

dokładnie jak palenie papierosów nie powoduje raka...

dym papierosowy zabija rzęski w płucach, których brak prowadzi do zalegania śluzu i inszuch wydzielin w płucach a w konsekwencji może prowadzić do raka skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.