Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klima dziwnie syczy

Featured Replies

Napisano

ciepło się zrobiło,i pewnie będzie więcej podobnych watków sick.gif

ale do rzeczy.pod koniec zeszłego sezonu klima zaczęła niedomagac(słabo chłodziła),ale pomyślałem,że przed następnym sezonem dobije czynnika i będzie miód ok.gifdzisiaj miałem do przejechania pare km. i pomyślalem że odpale klime i zobacze jak chodzi,ale pojawił się dziwny problem.po włączeniu klimy daje się słyszeć coś jak syczenie węża icon_eek.gifmoże to być spowodowane brakiem czynnika,czy szykować się na grubszą robote???????? confused.gif

Napisano

> ciepło się zrobiło,i pewnie będzie więcej podobnych watków

> ale do rzeczy.pod koniec zeszłego sezonu klima zaczęła niedomagac(słabo chłodziła),ale

> pomyślałem,że przed następnym sezonem dobije czynnika i będzie miód dzisiaj miałem do

> przejechania pare km. i pomyślalem że odpale klime i zobacze jak chodzi,ale pojawił się dziwny

> problem.po włączeniu klimy daje się słyszeć coś jak syczenie węża może to być spowodowane

> brakiem czynnika,czy szykować się na grubszą robote????????

brak czynnika automatycznie rozłącza sprężarkę

Napisano

> ciepło się zrobiło,i pewnie będzie więcej podobnych watków

> ale do rzeczy.pod koniec zeszłego sezonu klima zaczęła niedomagac(słabo chłodziła),ale

> pomyślałem,że przed następnym sezonem dobije czynnika i będzie miód dzisiaj miałem do

> przejechania pare km. i pomyślalem że odpale klime i zobacze jak chodzi,ale pojawił się dziwny

> problem.po włączeniu klimy daje się słyszeć coś jak syczenie węża może to być spowodowane

> brakiem czynnika,czy szykować się na grubszą robote????????

Jak syczy spod dechy to najprawdopodobniej masz za niskie ciśnienie. Ja jak ostatnio nabijałem to na początku też syczało. Dopiero jak weszło całe 600gram to przestało syczeć wink.gif

Napisano

Przygotuj sie na uzupelnienie czynnika - na 100% to jest to. Wiem bo nabijalem klime 4 razy zlosnik.gif

Napisano

Jeszcze jedno sprawdź. Czy po włączeniu klimy włącza się wentylator chłodnicy. Takie dźwięki powstają również gdy jest zbyt wysoka temperatura czynnika (brak chłodzenia skraplacza)

Napisano
  • Autor

> brak czynnika automatycznie rozłącza sprężarkę

i to mnie cieszy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Przygotuj sie na uzupelnienie czynnika - na 100% to jest to. Wiem bo nabijalem klime 4 razy

jestem przygotowany i to na jutro zlosnik.gif

co ile trza w BBMach nabijac klime???ja kupiłem swoją maryśke dwa lata temu i gość przed sprzedaniem nabijał ją hmm.gif

Napisano

> co ile trza w BBMach nabijac klime???

Jak przestaje dzialac badz profilaktycznie sprawdzic gdy chlodzi juz slabiej. U kolegi kaczorek79 fabrycznie nabita dziala chyba jeszcze do dzis?

Napisano

> Jak przestaje dzialac badz profilaktycznie sprawdzic gdy chlodzi juz slabiej. U kolegi kaczorek79

> fabrycznie nabita dziala chyba jeszcze do dzis?

He, już nie. Pierwszy serwis robiłem w 2008 i miała 500g, dali 600g i po dwóch latach dalej było 600g. W 2011r rozszczelnił się osuszacz, wymieniłem na nowy. Od lipca 2011 mam swoją stację klimatyzacji i robiłem profilaktycznie serwis.

Napisano

> Od lipca 2011 mam swoją stację klimatyzacji i robiłem profilaktycznie serwis.

O kurde - a ja jutro na 8.00 jade w Volvo dobijac bo rewelacji nie ma i tez zaczyna syczec.

Napisano

U mnie też syczy, w dodatku jak stoję w korku to słabo chłodzi.

Nie wiem jak jest z tym wentylatorem, bo nie zauważyłem żeby się włączał przy uruchomionej klimie. Włącza się tak jak "wcześniej" czyli tylko w zależności od temp. płynu na desce.

Napisano
  • Autor

ja zaraz jade do speców od klimy na dobicie,i pewnie wszystkiego się dowiem ok.gif

dam znać czy tylko dobicie weszło w gre zlosnik.gif

Napisano

> U mnie też syczy, w dodatku jak stoję w korku to słabo chłodzi.

> Nie wiem jak jest z tym wentylatorem, bo nie zauważyłem żeby się włączał przy uruchomionej klimie.

> Włącza się tak jak "wcześniej" czyli tylko w zależności od temp. płynu na desce.

w moim 1.8 jak miałem za mało czynnika (zostało coś ok 350 g) to wentylator też się nie załączał, klima załącza wentylator od wzrostu ciśnienia w układzie a jak mało czynnika to i ciśnienie za małe.Jak jechałem to leciało zimne powietrze a jak stałem w korku to ciepłe.

Napisano
  • Autor

klima nabita.w ukladzie zostało 10g czynnika icon_eek.gif

uklad sprawdzony i szczelny ok.gifteraz daje chłodem że aż miło palacz.gif

tylko jedna rzecz mnie troche niepokoi.mianowicie teraz jak dam mocniej po gazie na załączonej klimie,wraz ze wzrostem obrotów daje się słyszeć takie dziwne buczenie(wycie).tak ma być???

Napisano

> tylko jedna rzecz mnie troche niepokoi.mianowicie teraz jak dam mocniej po gazie na załączonej

> klimie,wraz ze wzrostem obrotów daje się słyszeć takie dziwne buczenie(wycie).tak ma być???

Sprężarka daje opór, napinacz paska klimy może tak chałasować, Też to mam, przed nabiciem była cisza po włączeniu sprężarki można zaobserwować takie jakieś szumy. Narazie tego nie ruszam bo napinacz na stole był sprawdzany i żadnych luzów tudzież oporów toczenia nie miał. wink.gif

Napisano

> U mnie też syczy, w dodatku jak stoję w korku to słabo chłodzi.

> Nie wiem jak jest z tym wentylatorem, bo nie zauważyłem żeby się włączał przy uruchomionej klimie.

> Włącza się tak jak "wcześniej" czyli tylko w zależności od temp. płynu na desce.

Presostat na 99% papa zrobił i nie włącza wentyla:(

Napisano
  • Autor

> Presostat na 99% papa zrobił i nie włącza wentyla:(

wentyl zapierdziela że aż milo ok.gif

mam wrażenie,że to on tak buczy,tylko nie wiem czy to normalne,żeby przyspieszał razem z obrotami???

podkreślam że mam tylko takie wrazenie zlosnik.gif

edit:

dodam jeszcze że efekt "kotwicy za autem" jest mniej odczuwalny grinser006.gif

Napisano

> Presostat na 99% papa zrobił i nie włącza wentyla:(

Niee, raczej nie bo wczoraj zaobserwowałem że jednak wiatrak włącza się sporo wcześniej niż bez użycia klimy. Jakoś do tej pory wydawało mi się, że nie - może dlatego, że dużo stałem w korkach i tam od razu woda była gorąca. Wczoraj pojeździłem "po wioskach" i ładnie było widać, że wiatrak działa "dla klimy", poza tym jak wyłączyłem zapłon to od razu się wyłączył wiatrak - jak woda jest za gorąca to by chodził dalej...

Jutro nabiję układ i zobaczymy, na razie klima działa ale nie "zamraża" mnie i na postoju wyraźnie słabiej.

Napisano

Pojechałem wczoraj nabić układ. Takiego mam farta, że robi to mój sąsiad grinser006.gif więc nie miałem daleko (i drogo 270635636-JUMP2.gif).

Po sprawdzeniu okazało się, że układ super szczelny, wentyl się załącza i po prostu było już mało czynnika bo pewnie od lat nic nie robione. Osuszacz nie zapchany, ciśnienie się wyrównuje itp...

Wpuściliśmy 650g i z kratek leci 6 st. C na postoju zlosnik.gif

Dzisiaj muszę tylko umyć chłodnice bo są zasyfione i już cool.gif

Napisano
  • Autor

z ciekawości ile Cię wyszło nabicie klimy???ja dałem 200 i już słyszę głosy że drogo old.gif

Napisano

> z ciekawości ile Cię wyszło nabicie klimy???ja dałem 200 i już słyszę głosy że drogo

130 bierze normalnie, ode mnie 70 cool.gif

Napisano

> ode mnie 70

i pewnie jeszcze był zarobiony facepalm%5B1%5D.gif

W rdm też po 130, czyli wychodzi na to że minimum 60zł to podłączenie i odkręcenie zaworów spy.gif

A kiedy tam nie podjade to narzekają że czynnik drogi itp itd zlosnik.gif

Napisano

> i pewnie jeszcze był zarobiony

> W rdm też po 130, czyli wychodzi na to że minimum 60zł to podłączenie i odkręcenie zaworów

> A kiedy tam nie podjade to narzekają że czynnik drogi itp itd

Ja zapłaciłem za czynnik podejrzewam ale ja mam z nim inne układy, nie można brać tego pod uwagę.

130- normalna cena u niego.

Napisano

> 130 bierze normalnie, ode mnie 70

i dlatego nie mam u siebie w ofercie klimatyzacji icon_rolleyes.gif

Napisano

> i dlatego nie mam u siebie w ofercie klimatyzacji

Nie widzę związku, to są inne światy.

Napisano

> Nie widzę związku, to są inne światy.

uwierz mi że nie. Ceny serwisu klimatyzacji poszybowały strasznie w dół.

Napisano

> uwierz mi że nie. Ceny serwisu klimatyzacji poszybowały strasznie w dół.

Nie zauważyłem tego w Gdyni. Normalna cena u nas od 150 ( u mnie) do 250 zł w innych warsztatach. Ci, co robią za pół ceny sami się wykończą wkrótce. Znam już takich osobiście.

Napisano

mozesz pomierzyc temperatury jakie masz teraz na poszczegolnych predkosciach od 1 do 4 teraz po napelnieniu ?

Napisano

> mozesz pomierzyc temperatury jakie masz teraz na poszczegolnych predkosciach od 1 do 4 teraz po

> napelnieniu ?

To jeszcze by trzeba uwzględnić temperaturę zewnętrzną bo przy 20st będziesz miał mróz a przy 40 w słońcu już niekoniecznie.

Napisano

> mozesz pomierzyc temperatury jakie masz teraz na poszczegolnych predkosciach od 1 do 4 teraz po

> napelnieniu ?

Jak znajdę chwilkę to pomierzę bo sam nie mam termometru odpowiedniego.

Napisano

> Jak znajdę chwilkę to pomierzę bo sam nie mam termometru odpowiedniego.

no mam nadzieje ze nie wyleci Ci z głowy

• 1 miesiąc później...
Napisano

Kilka dni temu byłem sprawdzić/wyczyścić nabić klimę. Niestety po wszystkim okazało się że nie działa wiatrak jak się włączy A/C --> Presostat, rozpadła się kostka w rękach. No i jest problem. Wg Epera w MW 1.8 96-99 jest czujnik 5 pin, natomiast u mnie jest 4-pinowy. Instalacja nie wygląda na modzoną. Od czego to może zależeć - nie sądzę żeby montowali jak im pasowało...

Może macie jakieś serwisówki typowo do klimy w Maryśce, żeby to zweryfikować...

Aha i jeszcze: czy presostat da się samemu wymienić (w sensie nie zejdzie czynnik po odkręceniu starego?) czy udać sie do serwismena?

Pozdrawiam, Andrzej

Napisano

> Kilka dni temu byłem sprawdzić/wyczyścić nabić klimę. Niestety po wszystkim okazało się że nie

> działa wiatrak jak się włączy A/C --Może macie jakieś serwisówki typowo do klimy w Maryśce,

> żeby to zweryfikować...

> Aha i jeszcze: czy presostat da się samemu wymienić (w sensie nie zejdzie czynnik po odkręceniu

> starego?) czy udać sie do serwismena?

> Pozdrawiam, Andrzej

Czynnik Ci nie zejdzie bo jest tam zaworek więc spokojnie można wykręcić. Tylko uważaj bo jak masz czujnik od nowości to łatwo ukręcić cały gwint więc chwyć mocno sam gwint jakimiś obcęgami. Co do samego presostatu to na obudowie masz na pewno numer. Wpisz go w google i kup identyczny - po co kombinować?

Napisano

Co

> do samego presostatu to na obudowie masz na pewno numer. Wpisz go w google i kup identyczny -

> po co kombinować?

Problem w tym, że ten kawałek czujnika został u serwismena, niestety ten coś nie może czujnika załatwić już trzeci dzień.

Napisano

> Co

> Problem w tym, że ten kawałek czujnika został u serwismena, niestety ten coś nie może czujnika

> załatwić już trzeci dzień.

Były stosowane pięcio i czteropinowe. Jeżeli masz 4 pin, to w IC mają sporo tego w centralnym magazynie. Cena detaliczna 163 zł, dostępność w każdej filii na dzień następny.

Napisano

> Tylko uważaj bo jak masz

> czujnik od nowości to łatwo ukręcić cały gwint więc chwyć mocno > sam gwint jakimiś obcęgami.

Zaworka nie ukręciłem, ale zerwał się na nim gwint i d..a sciana.gif

Da się sam zaworek (ten króciec do przykręcania czujnika) jakoś wymienić, czy trzeba cały przewód podwójny (ten od osuszacza do parownika)?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.