Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zdecydowałem się na samochod - C32 AMG

Featured Replies

Napisano

Ostatnio pytałem sie o wybór autka do 40tyś i padło na Mercedesa W203 C32 AMG zlosnik.gif

Niezbyt duzy silnik, bo 3,2l z kompresorem dajacy moc 354KM - dosc latwo mozna podniesc ja do ponad 400KM. Spalanie w normie smile.gif

Z minusow dosc duza waga - ok. 1650kg

Nie wiem gdzie moge znalezc informacje na temat maksymalnego mozliwego wyposazenia w W203 hmm.gif

c32_lm2.jpg

Nie spieszy mi się, wiec poszukiwania rozłoże na jakis rok i w tym czasie bede szukał niezakatowanego egzemplarza smile.gif

a nawiasem ktoś miał okazję jeździć takim?

aaaa zapomnialem - mozecie mnie jakos zniechecic do tego autka...? zlosnik.gif

Napisano

> Ostatnio pytałem sie o wybór autka do 40tyś i padło na Mercedesa W203 C32 AMG

> Niezbyt duzy silnik, bo 3,2l z kompresorem dajacy moc 354KM - dosc latwo mozna podniesc ja do ponad

> 400KM. Spalanie w normie

> Nie wiem gdzie moge znalezc informacje na temat maksymalnego mozliwego wyposazenia w W203

> Nie spieszy mi się, wiec poszukiwania rozłoże na jakis rok i w tym czasie bede szukał

> niezakatowanego egzemplarza

no nareszcie jakis fajny wątek smile.gif

> a nawiasem ktoś miał okazję jeździć takim?

ja nie, ale bym nie pogardził smile.gif

Napisano

> Ostatnio pytałem sie o wybór autka do 40tyś i padło na Mercedesa W203 C32 AMG

Gratuluję, choć mój wybór padłby na C55. Warto dołozyć te 10 tys. zł.

1. C32 (M112) wystepuje w nadwoziu przedliftingowym, niestety podatnym na korozję. C55 (M113) tylko w nadwoziu poliftingowym, bez bolączek C32.

2. Mi osobiście bardziej podoba się wygląd zewnętrzny i wystrój wnętrza wersji poliftingowej.

Owszem, jednym i drugim. Porównanie na plus dla C55 pod kazdym względem. Moc i elastyczność z pojemności a nie z dmuchania wentylatorem, róznica kolosalna.

Oba silniki są bliźniaczymi konstrukcjami, M113 (C55) jest bardziej udana.

Co do wyposażenia akurat w tych modelach łatwiej będzie podać czego brakuje. W wiekszości będzie "prawie wszystko", niektóre pozycję się wykluczają.

Niestety nie podeslę Ci linka bo dostęp jest połączony z kontem.

> aaaa zapomnialem - mozecie mnie jakos zniechecic do tego autka...?

Raczej trudno.

Napisano

Ja Ci to utrudnię, bo już zazdroszczę grinser006.gif

Podobno Mercedesy z tych lat rdzewieją.

Chyba ktoś na tym kąciku pisał kiedyś o ciekawym widoku po zdjęciu boczków na drzwiach z przodu. Pełna korozja, niewidoczna z zewnątrz.

Napisano

Sprawdź ceny opon do tego samochodu. I załóż wymianę co 15 tysięcy kilometrów.

Napisano
  • Autor

> Gratuluję, choć mój wybór padłby na C55. Warto dołozyć te 10 tys. zł.

> 1. C32 (M112) wystepuje w nadwoziu przedliftingowym, niestety podatnym na korozję. C55 (M113)

> tylko w nadwoziu poliftingowym, bez bolączek C32.

> 2. Mi osobiście bardziej podoba się wygląd zewnętrzny i wystrój wnętrza wersji poliftingowej.

> Owszem, jednym i drugim. Porównanie na plus dla C55 pod kazdym względem. Moc i elastyczność z

> pojemności a nie z dmuchania wentylatorem, róznica kolosalna.

> Oba silniki są bliźniaczymi konstrukcjami, M113 (C55) jest bardziej udana.

Slyszalem ze jakies klopoty konstrukcyjne byly w kompresorze... Jednak 5,5 litra to zdecydowanie za duza pojemnosc. Podobno duzym plusem jest skrzynia automatyczna 5 biegowa, a nie 7G-tronic, ktora byla dosc slaba. Gdybym decydowal sie na silnik o poj. 5l to wybralbym Mercedesa CL W215 wink.gif

> Co do wyposażenia akurat w tych modelach łatwiej będzie podać czego brakuje. W wiekszości będzie

> "prawie wszystko", niektóre pozycję się wykluczają.

> Niestety nie podeslę Ci linka bo dostęp jest połączony z kontem.

Z wyposażenia najbardziej mi zalezy na ilosci poduszek (w ogloszeniach widzialem maksymalnie 6 poduch confused.gif), aktywnym tempomacie, podgrzewanej kierownicy / webasto, wentylowanych fotelach smile.gif

Da się? hmm.gif

Napisano

trudno zniechęcać do takiego autka....

btw to występowało w kombii

Napisano
  • Autor

> Sprawdź ceny opon do tego samochodu. I załóż wymianę co 15 tysięcy kilometrów.

wychodzily w orginale na 17 smile.gif

wiec tragedii nie bedzie wink.gif

Napisano
  • Autor

> trudno zniechęcać do takiego autka....

> btw to występowało w kombii

wiem, kombi takze jest brane pod uwage smile.gif

Napisano

> wychodzily w orginale na 17

> wiec tragedii nie bedzie

Raczej w pobliżu 3000 PLN za komplet.

Napisano

> Raczej w pobliżu 3000 PLN za komplet.

na jakim rozmiarze to wyjeżdżało z fabryki?

Napisano

> na jakim rozmiarze to wyjeżdżało z fabryki?

225/45-17 na przodzie i 245/40-17 na tyle.

Napisano

no i ? smirk.gif

nie każdy musi emigrować żeby kupować opony rodzinie smirk.gif

a w temacie .

jak tylko znajdziesz i kupisz ...

wpadam na przejażdżkę ...

bo waham się...

pomiędzy Mercem a BMW ...Audi to już niechętnie

( biała mazda dobrze działa na małolatki ... a rasowe blachary chcą więcej ... biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif )

Napisano

> no i ?

Zakładając przyzwoite zarobki w Polsce oraz konieczność wymiany dwóch kompletów rocznie to samochód tani w utrzymaniu nie jest bo jedna pensja będzie na opony szła.

Napisano

> Zakładając przyzwoite zarobki w Polsce oraz konieczność wymiany dwóch kompletów rocznie to samochód

> tani w utrzymaniu nie jest bo jedna pensja będzie na opony szła.

nikt przeciętny nie kupuje takiego auta czy nowego czy używanego

albo zarabia ponad przeciętną ...

albo zarabia mniej ale godzi się z pewnymi wyrzeczeniami aby utrzymać swoje - marzenie zabawkę ...

poza tym ... 15 tyś km. na porządnych oponach ? przesadziłeś .

chyba że ... jazda slajdami ...

ale wtedy opony to najmniejszy problem zlosnik.gif

Napisano

> 225/45-17 na przodzie i 245/40-17 na tyle.

225 Bridgestone potenza s001 za 450 zeta/szt

245 Bridgestone potenza s001 za 650 zeta/szt

tak na szybko bez szukania więc do 3k pln to trochę daleko

Napisano

> 225 Bridgestone potenza s001 za 450 zeta/szt

> 245 Bridgestone potenza s001 za 650 zeta/szt

> tak na szybko bez szukania więc do 3k pln to trochę daleko

oj ...kolejny dzik w sosne .. z jego strony grinser006.gif

Napisano

> Zakładając przyzwoite zarobki w Polsce oraz konieczność wymiany dwóch kompletów rocznie to samochód

> tani w utrzymaniu nie jest bo jedna pensja będzie na opony szła.

Opony do kompakta kosztują spokojnie 1500 zł więc 2x więcej to żadne ekstremum. Skąd wynika tak częsta konieczność zmiany?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> oj ...kolejny dzik w sosne .. z jego strony

no właśnie, ale wszyscy wiemy że tylko ISF rządzi.

Ciekawe jakie ma opony niewiem.gif

Napisano
  • Autor

eee tam, nowe Federale w tym rozmiarze kosztuja ponizej 300zł za sztuke zlosnik.gif

sprawdzilem, ze Twoj IS-F wazy 1700kg - czujesz generalnie tą wage? hmm.gif

Napisano

> ... Jednak 5,5 litra to zdecydowanie za

> duza pojemnosc. Podobno duzym plusem jest skrzynia automatyczna 5 biegowa, a nie 7G-tronic,

> ktora byla dosc slaba.

Nie ma sie co bać, nie gryzie, ma mniej gratów, mniej awaryjny i pali podobnie.

> Gdybym decydowal sie na silnik o poj. 5l to wybralbym Mercedesa CL W215

To już przekombinowany samochód, nieporównywalnie droższy w eksploatacji.

> Z wyposażenia najbardziej mi zalezy na ilosci poduszek (w ogloszeniach widzialem maksymalnie 6

> poduch ),

Maksymalnie jest 8

> ...aktywnym tempomacie...,

co masz na mysli przez aktywny tempomat?

>...podgrzewanej kierownicy / webasto, wentylowanych fotelach...

Webasto to fajna sprawa, osobiście nie cierpię podgrzewanej kierownicy, wentylowane fotele dostępne tylko w niektórych zestawieniach wyposażenia siedzisk.

> Da się?

Da się.

Napisano

stary pomyśl nad m5ką. Te mercedesy konkretnie lubią rudą

Napisano

> eee tam, nowe Federale w tym rozmiarze kosztuja ponizej 300zł za sztuke

Będziesz na nich jeździł jak na lodzie. Niestety ale dobry samochód wymaga dobrych opon, bo inaczej nie wykorzystasz jego możliwości.

> sprawdzilem, ze Twoj IS-F wazy 1700kg - czujesz generalnie tą wage?

Pewnie jakbym sobie go na nogę upuścił to bym poczuł. Ale poza tym to jeździ przyklejony do ziemi jak gokart, zrywa się jakby mu rakietę w tył wsadzili i staje w miejscu.

Napisano
  • Autor

> co masz na mysli przez aktywny tempomat?

Quote:

Tempomat aktywny poza wyznaczeniem prędkości umożliwia także ustalenie pożądanego dystansu między jadącymi przed nim pojazdami. Utrzymuje on tempo mierząc nieustannie odległości między samochodami. Jeżeli zaczyna się ona zmniejszać, system redukuje prędkość, tak aby zachować gwarantowany odstęp. Gdy droga zostanie zwolniona, samochód wraca do początkowej prędkości.

wink.gif

Napisano

> Quote:

> Tempomat aktywny

Uwielbiam wcinać się przed osoby z włączonym aktywnym wink.gif

Napisano
  • Autor

> Będziesz na nich jeździł jak na lodzie. Niestety ale dobry samochód wymaga dobrych opon, bo inaczej

> nie wykorzystasz jego możliwości.

wiem, wiem - nie założyłbym ani tajwanu, ani chinszczyzny smile.gif

> Pewnie jakbym sobie go na nogę upuścił to bym poczuł. Ale poza tym to jeździ przyklejony do ziemi

> jak gokart, zrywa się jakby mu rakietę w tył wsadzili i staje w miejscu.

a sprawdzales jak skreca? grinser006.gif

ale serio... sprawdzales? hmm.gif

domyslam sie ze masz porownanie z autkami lzejszymi, a ktore osiagi mialy na zblizonym poziomie jak w IS-F?

Napisano
  • Autor

> stary pomyśl nad m5ką. Te mercedesy konkretnie lubią rudą

niestety u nas bmw m sa obdarzone czcia do tego stopnia, ze cenowo mozna w stope sobie strzelic wink.gif

Napisano

> domyslam sie ze masz porownanie z autkami lzejszymi, a ktore osiagi mialy na zblizonym poziomie jak

> w IS-F?

Nie przyglądałem się dokładnie samochodom lżejszym z uwagi na bezpieczeństwo - nie mam ochoty w razie czego przejąć całej energii zderzenia. Ale w Elise się skręca jeszcze fajniej. Niestety jak już wyjdziesz z zakrętu to przydałoby się więcej mocy. A w IS-F'ie nie ma takiego momentu żeby ci mocy brakowało, zazwyczaj jest jej zdecydowanie za dużo.

Napisano

> niestety u nas bmw m sa obdarzone czcia do tego stopnia, ze cenowo mozna w stope sobie strzelic

wiesz marek floryda się ucieszy ale jest jeszcze sportowy luxus itp. Widziałęm kilka meroli w tym coś podobnego jak twój upatrzony i nie wierzę w to że auto nie było malowane np w aso. 2 letnie auto pod koniec gwarancji już się łuszczyło ale silnik kozak

Napisano
  • Autor

> wiesz marek floryda się ucieszy ale jest jeszcze sportowy luxus itp. Widziałęm kilka meroli w tym

> coś podobnego jak twój upatrzony i nie wierzę w to że auto nie było malowane np w aso. 2

> letnie auto pod koniec gwarancji już się łuszczyło ale silnik kozak

czytalem na forum w203, ze byly klopoty z malowaniem blach - stad ruda oslabiony.gif

Napisano

> wiesz marek floryda się ucieszy ale jest jeszcze sportowy luxus itp.

Nie ta klasa cenowa. IS-F był produkowany od 2008 = używany kosztuje jakieś 3x więcej niż C32 AMG. A IS 300 to popłuczyny w porównaniu z C32 AMG.

Napisano

> Będziesz na nich jeździł jak na lodzie. Niestety ale dobry samochód wymaga dobrych opon, bo inaczej

> nie wykorzystasz jego możliwości.

> Pewnie jakbym sobie go na nogę upuścił to bym poczuł. Ale poza tym to jeździ przyklejony do ziemi

> jak gokart, zrywa się jakby mu rakietę w tył wsadzili i staje w miejscu.

piszesz piszesz a ja dalej czekam na te auta seryjne co dają w okolicy 8 s. na 402,5 smile.gifsmile.gifsmile.gif

Napisano

> czytalem na forum w203, ze byly klopoty z malowaniem blach - stad ruda

Kolego znajomi szwagra kupoiwali masowo merole bo była na to moda i to nowe. Rdzewiały wszystkie sklasy, c klasy, e klasy nawet gelageny... Od 4 lat nikt ze snobów nie kupił mertola przerzucili się na lexusy, toyoty, szmelcwageny, a jeden nawet co dwa lata nowego superba kupuje. Nikt ci nie powie że mercedes jest cacy, co ciekawey jeden znajomy szwagra ma dalej mla ale oddał do zkałądu i za 10 tys zostało polakierowane od zera poo zdraciu starej farby, problemem byłwadliwy podkład

Napisano

> piszesz piszesz a ja dalej czekam na te auta seryjne co dają w okolicy 8 s. na 402,5

Oj np. Veyron Grand Sport Vitesse. Coś w okolicach 8 sekund na ćwierć mili.

Napisano

Czyli po ludzku distronic lub Abstandsregel-Tempomat zlosnik.gif

Tak, w C32 występował, ten pierwszej generacji, oczywiście jako wyposażenie dodatkowe.

W końcówce C55 dostępny był także distronic-plus.

Dostępne tylko w odpowiednich kombinacjach wyposażenia.

Napisano

> Nie ta klasa cenowa. IS-F był produkowany od 2008 = używany kosztuje jakieś 3x więcej niż C32 AMG.

> A IS 300 to popłuczyny w porównaniu z C32 AMG.

no ale lexus nie rdzewieje

Napisano

> no ale lexus nie rdzewieje

To prawda - nawet dwudziestoletnie LS 400 nie mają większych problemów z rdzą.

Napisano

> Oj np. Veyron Grand Sport Vitesse. Coś w okolicach 8 sekund na ćwierć mili.

10.2 kolego a zwykły 10.6

Napisano

> Mylisz się

http://www.mototarget.pl/news,veyron_vs_nissan_gt_r_na_dystansie_14_mili,14556.html

10.2 najlepszy czas veyrona o tu grand sport najlepszy czas 9.7 mowa o seryjnych autach. Na dragslipie u was b o u nas dolicz 0.4 sekundy bo brak toru. Więc coś ci się pomerdało

Napisano

No właśnie, do tego grand sport jest nie dużo szybszy

Napisano
  • Autor

> Czyli po ludzku distronic lub Abstandsregel-Tempomat

> Tak, w C32 występował, ten pierwszej generacji, oczywiście jako wyposażenie dodatkowe.

> W końcówce C55 dostępny był także distronic-plus.

> Dostępne tylko w odpowiednich kombinacjach wyposażenia.

no to sie ciesze zlosnik.gif

coraz bardziej zaczyna mi sie to autko podobac smile.gif

Napisano
  • Autor

> 10.2 kolego a zwykły 10.6

ma racje wink.gif ten GV ma 1350KM, wage ok 2 ton i 8.4s na 400m wink.gif

Napisano

> no to sie ciesze

> coraz bardziej zaczyna mi sie to autko podobac

Tak bardzo bym się nie cieszył jesli chodzi o distronic. Znalezienie egzemplarza C32 lub C55 wyposażonego w distronic będzie bardzo trudnym zadaniem.

Jeśli się już taki trafi i do tego będzie "nadawał się do jazdy", to już budżet znacznie przekroczysz.

Napisano

> ma racje ten GV ma 1350KM, wage ok 2 ton i 8.4s na 400m

A czasem nie 1200KM? wink.gif

Napisano

Sprawdź, jak z dostępnością tarcz hamulcowych, te z przodu długo nie wytrzymują. Dwa lata temu szukałem przednich tarcz do C43 AMG W202 i nie znalazłem.

Swoją drogą C43 ma 306 KM i 1500 kg, trochę nim jeździłem i powiem, że na trasach jest git, ale w mieście za dużo mocy na kg. Trzeba mieć stopy baletnicy, żeby przy ruszaniu swobodnie oderwać głowę od zagłówka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.