Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód do 20 tyś doprzewozu wózka dla dziecka

Featured Replies

Napisano

W najbliższym czasie będę musiał zmienić samochód na większy. Kwota przeznaczona na zakup samochodu do 20 tyś zł.

Samochód będzie przeznaczony do jazdy na małych dystansach (rocznie poniżej 10 kkm), wożenia 2 dorosłych osób,

wózka dla małego dziecka i fotelika dla małego dziecka. Preferowany jest silnik benzynowy, najlepiej z LPG.

W najbliższym kręgu zainteresowania są: Opel Astra G, Renault Megane II lub Scenic, Honda Civic, Toyota Corolla.

Wymagania to: 5 drzwi, spory (duży) bagażnik, wspomaganie kierownicy, ABS, poduszki powietrzne, klimatyzacja, możliwie młody rocznik.

Mam na oku w Lublinie: Opel Astra G hatchback 2006' - 16,5 k zł, Skoda Octavia 2003' 18 k zł, Honda Civic VII z 2003' za 18 k zł.

Optymalnym wyborem była by wersja kombi, niestety mało jest ofert z silnikiem benzynowym.

Czy możecie podzielić się doświadczeniami pod względem przewożenia wózka w wymienionych powyżej modelach lub wskazówkami na temat wymienionych samochodów lub zbliżonych do moich wymagań.

Czy bagażnik w wersji hatchback (około 380 litrów) jest wystarczający do przewożenia wózka dziecięcego.

Napisano

>

> modelach lub wskazówkami na temat wymienionych samochodów lub zbliżonych do moich wymagań.

octavia

znajdz jakiegos sasiada co ma i niech ci bagaznik pokaze to ci starczy ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> octavia

Niestety jest mało modeli z silnikiem benzynowym. Bagażnik w Octavii I jest duży, niestety wewnątrz średnio z miejscem. Na Octavie II za mały budżet.

W piątek będę oglądał Opla Astre II, 2006', wyposażenie dobre, silnik 1.4 Twinport + sekwencyjne LPG, niestety hatchback.

Honda Civic VII z 2003', 1.6 z instalacja sekwencyjną, hatchback.

Napisano

Opel Vectra C - do przedliftowej 1.8/122KM gaz założysz, do Caravana zmieścisz lodówkę, pralkę i rodzinę. Wyścigówka to nie jest, ale duże bydle - niestety gabaryty sprzyjają obcierkom. Co 100kkm musisz przewidzieć wydatki na zawiechę, ale to chyba normalne w PL.

Napisano

Dorzucę może swoje 3 grosze i zaproponuje Ci Chevroleta Lacetti. Wyżej wymienione wymagania spełnia. Bez problemu dostaniesz też taki bajery jak climatronic, sterowanie radia w kierownicy czy uchwyty isofix do mocowania fotelika. Bardzo dobrze znoszą gaz i większość modeli na rynku jest z LPG. Jeżeli nie zależy Ci na piorunującej mocy to silnik 1.6 wystarczy, 1.8 też będzie dobry i niewiele więcej pali, byle nie 1.4 bo miały problem z zaworami. Utrzymanie samochodu jest bardzo tanie z uwagi na tanie części czy ubezpieczenie (przynajmniej AC w PZU) też wychodzi tanie bo samochód wśród złodziei nie chodliwy 270751858-jezyk.gif Za 20 tys. dostaniesz krajowy model z 2007 lub 2008 z przebiegiem nie przekraczającym 150 tys. ponieważ wiele osób kupowało te samochody właśnie do jazdy 10-15 tys. rocznie. Przebieg możesz sprawdzić w ASO po podłączeniu autka do komputera.

Napisano

> byle nie 1.4 bo miały problem z zaworami.

Znajdz kombi 1.4 - stawiam flaszke waytogo.gif a i z tymi zaworami to najstarsze egzemplarze a z 2005 a takie to sa po 11-14kpln a nie 20 smile.gif

Napisano

Pozostał jeszcze na placu boju Fiat Stilo. Auto, które nie było doceniane jak był produkowany ale w rankingach aut używanych ma wysoką pozycje.

Za kwotę 20 tyś. zł znajdziesz w benzynie egzemplarze z 2006 lub nawet 2007 r. Możesz rozejrzeć się też za wersją kombii.

Kilka propozycji:

Stilo 2006

Stilo 2007

Stilo 2005 kombi+ gaz

Napisano

odpuscilbym sobie hatchbacka

co z tego ze wozek wejdzie do bagaznika, jak nie wsadzisz juz nic wiecej... naprawde polecam kombi

przyjdzie jechac na wakacje i bedziesz szukal bagaznika dachowego ktory i tak moze nie wystarczyc

z tych trzech konkretnych ktore wymieniles jednak Astra

Napisano
  • Autor

> Przy takich wymaganiach tylko kombi

> Astry G Kombi z silnikiem benzynowym jest ok. 300szt. na alledrogo, to mało ?

Hmm, chyba nie potrafię szukać dobrze na Allegro.

Po zaznaczeniu: Astra II, kombi, silnik benzynowy lub z LPG, klimatyzacja, wspomaganie, ABS, poduszki znalazło mi około 20 sztuk z czego na Lubelszczyźnie zero.

Jak wygląda sytuacja z korozją w Astra II i Civic VII ?

Napisano

> Hmm, chyba nie potrafię szukać dobrze na Allegro.

> Po zaznaczeniu: Astra II, kombi, silnik benzynowy lub z LPG, klimatyzacja, wspomaganie, ABS,

> poduszki znalazło mi około 20 sztuk z czego na Lubelszczyźnie zero.

> Jak wygląda sytuacja z korozją w Astra II i Civic VII ?

niestety nie wszyscy zaznaczaja wszystkie opcje...

i dlatego szukanie szukajka jest nieudolne..

zaznacz tylko Astra II, kombi, silnik benzynowy

i dalej musisz sam przegladac..

niestety alledrogo nie daje nic na tacy

Napisano

> Hmm, chyba nie potrafię szukać dobrze na Allegro.

> Po zaznaczeniu: Astra II, kombi, silnik benzynowy lub z LPG, klimatyzacja, wspomaganie, ABS,

> poduszki znalazło mi około 20 sztuk z czego na Lubelszczyźnie zero.

> Jak wygląda sytuacja z korozją w Astra II i Civic VII ?

Wrzuciłem do szukajki bez wyposażenia ok.gif

Przyjrzyj się bliżej Scenicowi II ok.gif

Oferuje IMHO najwięcej za najmniej.

Napisano
  • Autor

> niestety nie wszyscy zaznaczaja wszystkie opcje...

> i dlatego szukanie szukajka jest nieudolne..

> zaznacz tylko Astra II, kombi, silnik benzynowy

Zrobiłem tak jak powiedziałeś, otomoto:

4 szt takie jak mnie interesują, pierwsza Opole 400 km odległość od Lublina, druga Bydgoszcz 430 km odległość, trzecia Ciechanów 270 km.

Co do Renault Scenic II, bardzo ładnie prezentuje się z zewnątrz, gorzej wewnątrz.

Deska kosmiczna, dużo elektroniki.

Napisano

> Co do Renault Scenic II, bardzo ładnie prezentuje się z zewnątrz, gorzej wewnątrz.

> Deska kosmiczna, dużo elektroniki.

Obejrzyj na żywo ok.gif

Też byłem sceptyczny, ale w dobrej wersji wyposażenia naprawdę fajne auto za malutkie pieniądze.

Sąsiad ma jeździ już kilka lat i zadowolony.

Napisano
  • Autor

> Pozostał jeszcze na placu boju Fiat Stilo. Auto, które nie było doceniane jak był

> produkowany ale w rankingach aut używanych ma wysoką pozycje.

> Za kwotę 20 tyś. zł znajdziesz w benzynie egzemplarze z 2006 lub nawet 2007 r.

Fiat-em jeżdżę już od ponad 10 lat. Chcę zmienić markę na inną.

Kolega z biura w którym pracuję kupił ponad rok temu Fiat-a Stilo z silnikiem JTD i jest bardzo zadowolony.

> Obejrzyj na żywo

> Też byłem sceptyczny, ale w dobrej wersji wyposażenia naprawdę fajne auto za

> malutkie pieniądze. Sąsiad ma jeździ już kilka lat i zadowolony.

Siedziałem z Żoną w 2 egzemplarzach Scenica II. Sporo miejsca, duży bagażnik.

Z zewnątrz samochód wygląda całkiem ciekawie. Wyposażenie dobre.

Rozglądam się jeszcze za Toyotą Corollą w kombi ale mało jest z silnikiem benzynowym. Sąsiad z bloku ma od ponad 2 lat i chwali sobie ten samochód.

Napisano

> Czy bagażnik w wersji hatchback (około 380 litrów) jest wystarczający do przewożenia wózka

> dziecięcego.

nie patrz na litry bo to złudne jest

np astra miała niby mniejszy bagażnik niż c-max, a wózek się lepiej wkładało

czasem jakaś wnęka na koło uniemożliwi włożenie wózka

dobrze było by przymierzyć

aha, kombi ma niższy próg załadunku i łatwiej jest włożyć

Napisano

> ale w rankingach aut używanych ma wysoką pozycje.

Szczególnie w rankingach najbardziej awaryjnych aut. Jest niekwestionowanym liderem.

Napisano

> Dorzucę może swoje 3 grosze i zaproponuje Ci Chevroleta Lacetti. Wyżej wymienione wymagania

> spełnia. Bez problemu dostaniesz też taki bajery jak climatronic, sterowanie radia w

> kierownicy czy uchwyty isofix do mocowania fotelika. Bardzo dobrze znoszą gaz i większość

> modeli na rynku jest z LPG. Jeżeli nie zależy Ci na piorunującej mocy to silnik 1.6 wystarczy,

> 1.8 też będzie dobry i niewiele więcej pali, byle nie 1.4 bo miały problem z zaworami.

Znajomy rozgląda się za autem i szukał lacetti. Ciężko jest znaleźć takie auto - szczególnie 1.8 sedan.

Napisano

a. kompakt w nadwoziu kombi: astra, focus, corolla, megane

b. segment wyżej, ale liftback: mondeo, mazda 6, avensis

Propozycja b. to samochód wygodniejszy i potencjalnie lepiej wyposażony od a.

Jest tego od cholery w ogłoszeniach, więc się naszukasz czegoś wartościowego.

Przy przebiegach rzędu 10.000km rocznie mocno bym się zastanawiał nad LPG, czy na pewno się będzie opłacać. No, chyba ze znajdziesz sztukę już z zamontowaną instalacją, ale wtedy bądź czujny.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Ja dziś z dwoma dużymi i jednym mniejszym rowerem wjechałem do środka więc wózek pewnie bez składania dało by się zapakować, a samochód (z opisu) ma niecałe 4 metry długości.

Napisano

przy takim budżecie może premacy z końca produkcji 2004/2005. Jeszcze w portfelu zostanie na nową instalację lub inne wydatki.

auto przepastne i dobrze wyposażone, do wózka i dziecka ok.

Napisano

Do kazdego z tych aut wejdzie wózek. Jak już szukasz rodzinnego auta to tylko Kombi. Z wymienionych Najwikeszy jest Scenic. Miejsca jest naprawdę dużo więc nie będziesz zawiedziony. Dla mnie osobiście Astra II jest za mała, kuzyn kupił i żałuje że nie wziął Vectry.

Z tych wszystkich co wymieniłeś dla mnie to tylko Scenic.

Napisano

> Co do Renault Scenic II, bardzo ładnie prezentuje się z zewnątrz, gorzej wewnątrz.

> Deska kosmiczna, dużo elektroniki.

Wcale nie jest to taki kosmiczny samochód, na jaki wygląda. Wszystko jest intuicyjnie obsługiwane i nie jest skomplikowane. A jedynym "kosmosem" są elektroniczne wskaźniki, do których szybko się człowiek przyzwyczaja. Ja używam właśnie samochodu w takim celu, jakiego potrzebujesz (2 osoby + dziecko z wózkiem) i jest super. Takiej możliwości aranżacji wnętrza nie da Ci żaden z pozostałych rozpatrywanych przez Ciebie samochodów. Możliwość wyjmowania każdego z foteli tylnych osobno, duża ilość schowków w środku (przydaje się jak trzeba zabrać "akcesoria do dziecka"). Wózek też się mieści bez problemu do bagażnika (nawet pomimo dojazdówki). Na prawdę poleciłbym zainteresować się Scenicem, tym bardziej, że te silniki są fabrycznie przystosowane do gazu (nawet ze specjalnym miejscem pod klapką tankowania paliwa na wlew gazu).

Napisano

Za ta kasę do wożenia wózka to szukaj tylko combi jak np.Corolli Combi 1.4 albo 1.6

Napisano
  • Autor

Oglądałem dzisiaj Opla Astrę II hatchback i Hondę Civic VII hatchback.

Dużo lepsze wrażenie zrobiła na mnie Honda, więcej miejsca, wnętrze bardziej zorganizowane. Rocznik 2003, przebieg około 180 kkm. silnik 1,4 + LPG.

Zdziwiła mnie kierownica bo dosyć mocno zużyta ale w sumie nie mam porównania.

Samochód w kilku miejscach delikatnie zarysowany i obdrapany na zderzaku.

Co do Astry którą oglądałem, widać że samochód jeżdżony i nie szykowany do sprzedaży.

Rocznik 2006, przebieg trochę ponad 120 kkm. Silnik 1.4 Twinport + LPG.

Różnica w cenie na korzyść Opla, Honda droższa o 2,5 kzł i starsza o 3 lata.

Napisano

Mondeo Mk3 po faceliftingu ( 2004-2005). stereotypowej rdzy nie uświadczysz.Świetne prowadzenie. Silnik 2.0 PB ewentualnie 1.8 Pb na łańcuchu (odchodzi koszt rozrządu) i dobrze znoszacy gaz. Do kombi wsadzisz 5 wózków i jeszcze bedzie miejsce, aczkolwiek hatchback równie pojemny. Zawieszenie proste i tanie w naprawie. A i w środku przestronnie, wygodnie i bezpiecznie. Szczerze polecam, tylko nei napalaj sie na pierwszy lepszy egzemplarz

Napisano

> Siedziałem z Żoną w 2 egzemplarzach Scenica II. Sporo miejsca, duży bagażnik.

Sam nie zauważałem Scenica2, ale po przymiarce uznałem że jest to całkiem ok samochód...

Ma kilka wad (KZFR w 1.6, cena tylnych tarcz z kosmosu, ogrom elektroniki), ale niewątpliwie ciekawa pozycja jako rodzinobus.

Co do Corollki 1.4 16V. Auto niepozorne, a funkcjonalne - przy tym wytrzymałe.

Jednak bagażnik nie rozpieszcza, włożenie do niego wózka z gondolą (Tutek) wymaga zdjęcia kółek, co jest upierdliwe.

Na AK Kolega ostatnio ogłasza taką jedną - może zerknij.

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj na giełdzie samochodowej w Lublinie. 90% samochodów jest z silnikami Diesla. Większość sprowadzona z zagranicy.

Oglądałem ładną Astrę II, kupiona od firmy, drugi właściciel.

Zdziwił mnie jeden szczegół, na słupku od strony kierowcy po otwarciu drzwi materiał był pomarszczony. Lakier wyglądał dobrze. Obejrzałem jeszcze kilka Astr z podobnego rocznika i nie widziałem takich nierówności blachy.

Waszym zdaniem oznacza to ewidentnie naciągany samochód ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.