Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

do oceny FIAT SC

Featured Replies

Napisano

> matiz to autko które przy delikatnej jeździe spali nawet i 5 l

Nawet mniej. Jadąc 90-100km/h miałem 4,7l/100km. Innym razem jadąc równo z ciężarówkami autostradą, sporadyczne wyprzedzania i postoje co 100-150km w celu dolania płynu chłodniczego: 4,2l/100km.

Napisano

> Szczerze to poważnie się zastanowiłbym, czy szukając auta będąc nastawionym na max tanie

> użytkowanie, warto brać coś customowego, z niefabrycznym silnikiem. Pewnie to auto jest w

> stanie dobrze naprawić tylko sam autor wszelkich przeróbek których pewnie jest co niemiara.

To weź żółtego od aziego ok.gif Może jeszcze sprzedaje oink.gif

Napisano

Wielu to napisało, ale i ja się dołączę - daj se z tym spokój.

SC jest może jakimś rozwiązaniem, ale za 2-3 kpln. Dać dychę za coś, co z wyposażenia ma kierownicę i zydel (bo fotelem tego nazwać nie można) i uzyskało najgorszy wynik w historii testów ENCAP ?

Za dychę znajdziesz Punto II/IIFL - pojazd równie prosty technicznie, ale zdecydowanie przewyższający SC pod każdym względem.

Naprawdę nie chcesz zginąć w kolizji z psem.

Napisano

Na pewno malowany, na pewno poduszka 1szt. i na pewno ośka od tylnej wycieraczki przytarta. grinser006.gif

Pewnie bez sekwencji, ale tu Ci każdy powie do seja sekwencja no.gif, do MPI tak jak chcesz pojeździć trochę bezcheckowo i nie szukać komputera tzw. hybrydy za jakiś czas ok.gif

Napisano

> Wielu to napisało, ale i ja się dołączę - daj se z tym spokój.

> SC jest może jakimś rozwiązaniem, ale za 2-3 kpln. Dać dychę za coś, co z wyposażenia ma kierownicę

> i zydel (bo fotelem tego nazwać nie można) i uzyskało najgorszy wynik w historii testów ENCAP

> ?

> Za dychę znajdziesz Punto II/IIFL - pojazd równie prosty technicznie, ale zdecydowanie

> przewyższający SC pod każdym względem.

> Naprawdę nie chcesz zginąć w kolizji z psem.

Ostatnimi czasy tak się porobiło, że ludziska za SC życzą sobie niebotyczne kwoty... za które można przykładowo kupić Pandę lub P2.

Nie wiem - może wpływ cen paliw i ślepa wiara w to, że SC 1.1 jest mega oszczędnym autem :-)

Biorąc pod uwage to co oferuje SC (a więc nic ciekawego) 5kPLN jest według mnie graniczną kwotą jaką można dać za auto-trumnę.

Jedynym magnesem przyciągającym do SC jest możliwość swapu i z małego autka zrobienia małego zapierdalacza. Gdyby Matiz miał te same mocowania silnika wolałbym go zdecydowanie bardziej od SC.

Co do spalania Matiza. Mi palił max. 7l LPG/100km 80/20 trasa/miasto przy ostrym butowaniu go.

Aczkolwiek gnił dość zdrowo. Blachy były cienkie, jeszcze dobrze nie zaczął rdzewieć już się dziury robiły.

Co do SC - tutaj nie wierzę, że problem z korozją w 10-12 letnich SC nie występują. Występują, tylko jak to u fiata ruda atakuje najpierw od wewnątrz (spoiny, spawy itp.), a jak już zacznie pojawiać się to jest dość zaawansowana. Oglądałem kilka sztuk SC z 98-00 i każdy miał mniejsze lub większe oznaki rudzielca, widziałem też gnijące od wewnątrz progi w autku z '02.

Za 10kPLN szukałbym P2 3D. Kolega z AK sprzedaje piękną wersję preliftowego Kropka 3D z 1.9JTD pod maską (a więc jedynym słusznym), aż mnie dziw bierze że nikt go jeszcze nie kupił...

Napisano

> 2008 rok

mialem seicento900, teraz jeszcze zona ma 1100, 2003rok

Auto katowane, zaniedbywane, nikt sie nim ni eprzejmuje.

Z plusów - nie rdzewieje, zepsuc sie nie chce. Auto stoi na dworze, nigdy nie konserwowany jakimis mazidłami, ostatnio myty jakis rok temu. Sladu rdzy.

Minusy - cała reszta. Ciasny, zero bezpieczenstwa, nie pali paliwa tylko ŻRE (1100). Moja astra, dwa razy ciezsza i dwa razy mocniejsza pali mniej na trasie i w miescie niz to. Wykonanie takie sobie. W zyciu bym juz tego nie kupil - kazde inne, w podobnej cenie ale wieksze.Cokolwiek - astra, golf - zawsze to lepsze niz to

Napisano

> Cienkie mają tam rdzę, bo nie mają plastikowych nadkoli. Piasek, kamienie obijają się o nadkole,

> szlifują, ścierają, wchodzi woda i mamy rdzę. W SC wstawili plastikowe nadkola i już jest

> czysto.

W SC to se sam wstawiłem plastikowe nadkola....

Napisano
  • Autor

czytam Wasze odpowiedzi i aż mi "rence opadajom"

prosilem o ocene 1.1 lpg z 2008 czyli jak najmłodsze to

- wciskacie jakies 10 letnie padaki twierdzac ze sa lepsze sciana.gif

-wciskacie ch...j wie po co 1.9 diesel gdy prosze o ocene 1.1 lpg sciana.gif

- wciskacie ponownie stare japonskie/ francuskie złomy facepalm%5B1%5D.gif

-znowu wciskacie auta AK twierdzac ze mozna brac w ciemno - czy Wy (czytaj jeden z drugim) msylicie ze jak na AK to miny nie pociśnie hahaha.gif

jak francuskie padło w dieslu moze byc tanze w utrzymaniu od sc lpg?

-kwestia matiza- jak rdzewiejace auto moze byc bezpieczniejsze od sc?

- dziwi mnie to ze jescze nikt nie polecił der passnika w tedeiku

Napisano

Jedź i kup sobie to SC skoro nic do Ciebie nie dociera.

facepalm%5B1%5D.gif

PS. rdzewiejący matiz (głównie rdzewieją w nim progi) będzie i tak bezpieczniejszy przy zderzeniu czołowym od tej puszki zwanej autem... hehe.gif

Jeżeli szukasz auta do taniego przemieszczania się i nie myślisz o swapie silnika na mocniejszy to SC jest najgorszym wyborem.

Ani to bezpieczne, ani praktyczne, ani też ekonomiczne w mieście.

Napisano

> -kwestia matiza- jak rdzewiejace auto moze byc bezpieczniejsze od sc?

A chociażby dlatego, że pojęcie bezpieczeństwa w SC nie istnieje. Na dodatek rdzewieje tak samo...

Skoro pytasz o opinię, to je otrzymales. Następnym razem możesz nic nie dostać...

Napisano

> czytam Wasze odpowiedzi i aż mi "rence opadajom"

To nie czytaj i nie zadawaj pytań skoro wiesz najlepiej i z góry zakładasz, że np. każdy matiz to jeżdżąca rdza a seje są megabezpieczne i nie groźne im utlenianie hmm.gif

Napisano
  • Autor

prosiłem o ocene stany technicznego ze zdjec a nie wyzszosci matiza nad sc...

ogłoszenie nie aktualne - jak powiedziałem ze mam miernik grubosci lakieru to sie kontakt urwał..

zdjecia robione pod słonce i pod rożnymi kątami

Napisano

Jak coś nie pasuje to Twojego światopoglądu, nie potwierdza Twoich myśli, to jest złe - zupełnie jak niektórzy politycy zlosnik.gif

Za 10kpln możesz kupić normalne auto, jak chcesz małe i niebezpieczne auto to SC jest idealnym wyborem.

Napisano

> Wielu to napisało, ale i ja się dołączę - daj se z tym spokój.

> SC jest może jakimś rozwiązaniem, ale za 2-3 kpln. Dać dychę za coś, co z wyposażenia ma kierownicę

> i zydel (bo fotelem tego nazwać nie można) i uzyskało najgorszy wynik w historii testów ENCAP

> ?

> Za dychę znajdziesz Punto II/IIFL - pojazd równie prosty technicznie, ale zdecydowanie

> przewyższający SC pod każdym względem.

> Naprawdę nie chcesz zginąć w kolizji z psem

Z tymi gwiazdkami EURONCAP Ok ale BMW3 czy Mercedes C z tamtych lat, wcale lepszyi wynikami się nie popisały...

Napisano

> A chociażby dlatego, że pojęcie bezpieczeństwa w SC nie istnieje.

a w czym istnieje hmm.gif

Napisano

> Z tymi gwiazdkami EURONCAP Ok ale BMW3 czy Mercedes C z tamtych lat, wcale lepszyi wynikami się nie

> popisały...

nie porownuje sie aut miedzy klasami. Po zderzeniu z BMW3 czy Mercem C klasy z tego SC zostana zyletki oslabiony.gif

Napisano

> nie porownuje sie aut miedzy klasami. Po zderzeniu z BMW3 czy Mercem C klasy z tego SC zostana

> zyletki

po zderzeniu BMW3 z Tirem (znaczy, dużym ciągnikiem siodłowym z naczepą grinser006.gif ) z tego BMW zostaną żyletki, po zderzeniu tupolewa z brzozą też zostaną żyletki.. mamy przestać jeździć i wychodzić z domu? A jak się dach zawali na głowę?

Jak ktoś chce SC, tikitaka czy bmw isettę to sobie takie kupi, nie zna się na ocenie auta i prosi o pomoc, a każdy urządza od razu krucjatę, że to niebezpieczne auto i inne cuda.

ludzie facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> po zderzeniu BMW3 z Tirem (znaczy, dużym ciągnikiem siodłowym z naczepą ) z tego BMW zostaną

> żyletki, po zderzeniu tupolewa z brzozą też zostaną żyletki.. mamy przestać jeździć i

> wychodzić z domu? A jak się dach zawali na głowę?

wez 3 glebokie wdechy i przeczytaj posta na ktorego odpowiedzialem. Ktos kto porownuje ze soba auta, ktore roznia od siebie dwie klasy i pisze, ze tamte tez zle wypadaly (w domysle sc jest tak samo bezpieczne jak 3ka) pisze kopmletne bzdury i tyle.

> Jak ktoś chce SC, tikitaka czy bmw isettę to sobie takie kupi, nie zna się na ocenie auta i prosi o

> pomoc, a każdy urządza od razu krucjatę, że to niebezpieczne auto i inne cuda.

> ludzie

Jesli o mnie chodzi to moze nawet jezdzic hulajnoga ok.gif

Napisano

> wez 3 glebokie wdechy i przeczytaj posta na ktorego odpowiedzialem. Ktos kto porownuje ze soba

> auta, ktore roznia od siebie dwie klasy i pisze, ze tamte tez zle wypadaly (w domysle sc jest

> tak samo bezpieczne jak 3ka) pisze kopmletne bzdury i tyle.

ganja.gifganja.gifganja.gif

i już smile.gif

Odniosłem się do Twojego porównani, ale odpowiedź była globalna zlosnik.gif

po co kogoś przekonywać na siłę do innego auta?

sam niemal kupiłem czwarte cento, ale coś mi odbiło i kupiłem nieco większe, nie żałuję, ale brakuje mi tych pierdzikółek zlosnik.gif

> Jesli o mnie chodzi to moze nawet jezdzic hulajnoga

motórem? zlosnik.gif

Napisano

> i już

> Odniosłem się do Twojego porównani, ale odpowiedź była globalna

> po co kogoś przekonywać na siłę do innego auta?

> sam niemal kupiłem czwarte cento, ale coś mi odbiło i kupiłem nieco większe, nie żałuję, ale

> brakuje mi tych pierdzikółek

> motórem?

jakiegos posta widzialem ponizej zeby podac konkurentow. No i dziwic sie, ze ktos podal?

imho chyba jednak wolalbym matiza. Wieksza szansa na trafienie czegos z kilma i poduszka. No i troche bezpieczniesze hmm.gif

Napisano

> czytam Wasze odpowiedzi i aż mi "rence opadajom"

> prosilem o ocene 1.1 lpg z 2008 czyli jak najmłodsze to

> - wciskacie jakies 10 letnie padaki twierdzac ze sa lepsze

> -wciskacie ch...j wie po co 1.9 diesel gdy prosze o ocene 1.1 lpg

> - wciskacie ponownie stare japonskie/ francuskie złomy

> -znowu wciskacie auta AK twierdzac ze mozna brac w ciemno - czy Wy (czytaj jeden z drugim)

> msylicie ze jak na AK to miny nie pociśnie

> jak francuskie padło w dieslu moze byc tanze w utrzymaniu od sc lpg?

> - dziwi mnie to ze jescze nikt nie polecił der passnika w tedeiku

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=285960421&page=0&vc=1

ok.gif

Napisano

Pytanie CO rdzewieje.

Jeżeli poszycie - jest to tylko kwestia estetyki.

Jeżeli elementy nośne - wtedy racja.

> - dziwi mnie to ze jescze nikt nie polecił der passnika w tedeiku

Ja mówiłem o tej alternatywie! :-)

BTW, nie używaj określenia "derpaśnik f tedeiku", bo się taki jeden poirytuje i będzie domagał wyjaśnień... :-)

Napisano

> a w czym istnieje

Matiz bezpieczeństwem biernym wyrażonym tak wynikami EURO-NCAP, jak i poziomem spotykanych extras (z 2x PP i ABS włącznie i to NIE jako egzotyka) bije SC na głowę.

Napisano

Kup matiza lub twingo. Będzie 1000 razy lepszy niż sc i daje choć minimalne szanse na przeżycie wypadku ok.gif

Napisano

> prosilem o ocene 1.1 lpg z 2008

Proszę:

- auto nie jest ekonomiczne - pali dużo i psuje się relatywnie często, choć tanio

- auto jest drogie - w tej cenie można kupić auto większe, lepiej wyposażone o podobnych lub niższych kosztach eksploatacji

- auto jest wyjątkowo słabe jeśli chodzi o poziom bezpieczeństwa - osiągnęło najgorszy wynik w historii testów EuroNCAP, czyli drobna kolizja może spowodować u kierowcy i pasażerów znaczne obrażenia, a nawet śmierć.

Tak lepiej ?

Napisano

Hah, a pomyśleć że na Giełdzie AK za te pieniądze można wyhaczyć AR 156 2.5 V6 z gazem zlosnik.gif Podejrzewam że można by wjechać taką Alfa w 5 seicento, i Ty byś przeżył każde bez zadrapania, a Ci w seicento zlosnik.gif

Napisano

> Matiz bezpieczeństwem biernym wyrażonym tak wynikami EURO-NCAP, jak i poziomem spotykanych extras

> (z 2x PP i ABS włącznie i to NIE jako egzotyka) bije SC na głowę.

bo Matiz to bardzo bezpieczne auto w szczególności "(z 2x PP i ABS włącznie i to NIE jako egzotyka)" ok.gifskromny.gif

Napisano

Generalnie uważam, ze samochód ma być jak najmłodszy i mieć jak najniższy przebieg. Wolę np. nowego Polo, niż 5-letniego Golfa, albo nowego Golfa, niż 5-letniego Passata. W przypadku używek podobnie - lepszy jest młodszy Golf, niż starszy Passat. Ale to się tyczy SAMOCHODÓW, a nie wyrobów samochodopodobnych jak SC. Bez obrazy, ale w dzisiejszych czasach zarówno poziom bezpieczeństwa, ilość miejsca w środku, ekonomia i niezawodność po prostu wykluczają SC z jakichkolwiek porównań. Po prostu to nie jest samochód, nawet w porównaniu do Matiza. W tym konkretnym przypadku nei widzę żadnego sensu brać SC za 10 kzł, w tej cenie można mieć już coś przyzwoitego (niech będzie nawet sporo starsze), ale coś, czym nie będzie strach jeździć.

Napisano

ja bym wolał jeździć 12 letnim passatem f tedeiku z przebiegiem 300tys km niż 4 letnim seicento z przebiegiem 44 tys km wink.gif

I kto mi zabroni ?

Jeśli to ma być tylko auto na dojazdy do pracy i jak najtańsze w eksploatacji to najlepszy będzie MATIZ ..... niebo lepszy od SC .

Napisano

> Generalnie uważam, ze samochód ma być jak najmłodszy i mieć jak najniższy przebieg.

Co się tak uparliście na ten przebieg .....

Liczy się stan ogólny pojazdu a nie przebieg....

Jak ktoś nie dba i piłuje do odcięcia albo wiecznie jeździ na za niskich obrotach , niszczy sprzęgło to po 40 tys. km to auto będzie w gorszym stanie niż to co ma ponad 100 tys. km a zadbane

Napisano

Racja w tym taka, że 300kkm na autostradzie to nie to samo co 300kkm na Polskich drogach.

Napisano

> Co się tak uparliście na ten przebieg .....

> Liczy się stan ogólny pojazdu a nie przebieg....

> Jak ktoś nie dba i piłuje do odcięcia albo wiecznie jeździ na za niskich obrotach , niszczy

> sprzęgło to po 40 tys. km to auto będzie w gorszym stanie niż to co ma ponad 100 tys. km a

> zadbane

270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.