Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

coś ciekawego a propos klocków ham

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> oznacza to, to samo co : miliony much nie mogą się mylić ???

spineyes.gif nie rozumiem przesłania alien.gif

Napisano

> nie rozumiem przesłania

Wytłumaczę więc inaczej: w marketach sprzedają wyrób seropodobny. Nie jest dobry, nie smakuje jak prawdziwy, dodatkowo jest robiony sztucznie i ma dużo E. Ma jedną zaletę, jest tani, wobec tego markety sprzedają go masowo.

Czy tez wysuniemy wniosek, że polecamy wyroby seropodobne, bo tyle marketów sprzedaje go jako dane na początek dnia i tyle ludzi go kupuje ???? więc jest najlepszy ???

Wniosek z tego filmu był prosty: klocki XXXX są montowane przez producentów aut (większość producentów aut) więc są najlepsze.

P.S.

Producentom aut podobnie jak marketom zależy żeby ich produkt był konkurencyjny, czyli żeby miał jak najniższą cenę - czyż nie jest to oczywiste ?

Napisano

> Wniosek z tego filmu był prosty: klocki XXXX są montowane przez producentów aut (większość

> producentów aut) więc są najlepsze.

omg. taki wniosek z tego filmu wyciągnąłeś? facepalm%5B1%5D.gif

IMHO to zwykły informacyjny filmik, nt powiązań miedzy markami. nikt nie mówi tam o "jakości".

Napisano

> omg. taki wniosek z tego filmu wyciągnąłeś?

> IMHO to zwykły informacyjny filmik, nt powiązań miedzy markami. nikt nie mówi tam o "jakości".

1:20 - typowy film realizowany na zlecenie jednej firmy, po co to w ogóle wrzuciłeś ???

Napisano

> nie rozumiem przesłania

klient zapłacił - klient otrzymał reklame skromny.gif

Napisano

haaa mam ferodo zlosnik.gifhehe.gif

Zapłacili Ci za reklamę czy nie jesteś świadom swojego chłonnego umysłu na lokowanie produktu?

Napisano
  • Autor

> haaa mam ferodo

> Zapłacili Ci za reklamę czy nie jesteś świadom swojego chłonnego umysłu na lokowanie produktu?

nie wpadłeś na to że ogromna większość uzytkowników tego forum nie ma pojęcia co idzie na OE, OES czy AM i jaka jest różnica między producentem układu hamulcowego a klockiem? A tu maja wyjaśnione a wiedza jest rzetelna - prawdziwa.

Napisano
  • Autor

> 1:20 - typowy film realizowany na zlecenie jednej firmy, po co to w ogóle wrzuciłeś ???

patrz moja odpowiedź powyżej. Czy Ty widzisz tam jednoznaczną reklamę firmy czy przekaznaie kawałka wiedzy o rynku?

Napisano

> nie wpadłeś na to że ogromna większość uzytkowników tego forum nie ma pojęcia co idzie na OE, OES

> czy AM i jaka jest różnica między producentem układu hamulcowego a klockiem? A tu maja

> wyjaśnione a wiedza jest rzetelna - prawdziwa.

Ty to mówisz na serio czy sobie jaja robisz?

Aż tak nie widzisz jak lokawany jest tutaj Ferodo?

Dziecko by na to wpadło hehe.gif

Może i filmik nie kłamie, ale nie zmienia to faktu, że Ferodo zapłaciło za jego realizację i dalszy odbiór.

Napisano

> patrz moja odpowiedź powyżej. Czy Ty widzisz tam jednoznaczną reklamę firmy czy przekaznaie kawałka

> wiedzy o rynku?

zależy kto się czym w życiu zajmuje, ale zego się nauczył.

Ja widzę jedynie Feredo. smirk.gif

BTW pisząc te posty w zasadzie sam im jeszcze pozycjonuje markę hehe.gif

Napisano

> P.S.

> Producentom aut podobnie jak marketom zależy żeby ich produkt był konkurencyjny, czyli żeby miał

> jak najniższą cenę - czyż nie jest to oczywiste ?

Niekoniecznie.

Gdy miałem Fabię, najlepsze okazały się klocki fabryczne i sprzedawane w ASO - hamowały porządnie i nie piszczały. Przetestowałem też inne. Do dziś, gdy ktoś zapyta mnie o opinię "jakie klocki do Fabii" polecam te z napisem "Skoda".

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Ty to mówisz na serio czy sobie jaja robisz?

> Aż tak nie widzisz jak lokawany jest tutaj Ferodo?

Ale oczywiscie ze film zrobiony przez Ferodo i pokazujący firmę w dobrym (prawdziwym) świetle. Co w tym złego??

> Dziecko by na to wpadło

> Może i filmik nie kłamie, ale nie zmienia to faktu, że Ferodo zapłaciło za jego realizację i dalszy

> odbiór.

Zgadza się, ponieważ ostatnio było dużo pytań o klocki na forum znalazłem ten filmik i go tu pokazuję jako źródło wiedzy kto na OE a kto na AM. Bez reklamy Ferodo smile.gif

Napisano

Informacja kto dostarcza na linię montażową może być tylko pomocnicza, nie musi mówić o jakości bowiem zwykle producenci zwykle stosują dwie jakości swoich produktów: bardzo dobrą na linię montażową i taką sobie na aftermarket. Części na aftermarket zwykle są tylko cieniem tych na linię montażową. Musiałbyś mieć dostęp do części które zamówiła fabryka do montażu.

Dlatego tym nie koniecznie warto się sugerować. Prędzej juz konkretnymi doświadczeniami innych użytkowników. Jednak i tak wszystko wychodzi zawsze w praniu.

Napisano

> Raczej ciekawa reklama.

Każda sroczka swój ogonek chwali... zlosnik.gif

Klocki Ferodo Premier mam - w kolejnym aucie i kolejny zestaw... i jestem bardzo zadowolony ( no moze poza tym pyleniem ) Ale pozostałe klocki czy to Boscha czy TRW nie odbiegają znacząco więc równiez sa godne polecenia....

Napisano

> Niekoniecznie.

> Gdy miałem Fabię, najlepsze okazały się klocki fabryczne i sprzedawane w ASO - hamowały porządnie i

> nie piszczały. Przetestowałem też inne. Do dziś, gdy ktoś zapyta mnie o opinię "jakie klocki

> do Fabii" polecam te z napisem "Skoda".

> mar00ha

Mi od oryginalnych klocków Skody do Octavii robionych przez Ferodo odpadł kawałek okładziny.

Napisano

> Niekoniecznie.

> Gdy miałem Fabię, najlepsze okazały się klocki fabryczne i sprzedawane w ASO - hamowały porządnie i

> nie piszczały. Przetestowałem też inne. Do dziś, gdy ktoś zapyta mnie o opinię "jakie klocki

> do Fabii" polecam te z napisem "Skoda".

> mar00ha

bardzo możliwe, że producent ładuje jedne klocki do kilku wersji przez co są przystosowane cięższego auta i w fabii spisują się lepiej niż zamienniki, które z założenia mają być tańsze więc są bardziej przystosowane do masy fabii.

Sam chyba nie wierzysz, że ktoś dla skody robi świetne klocki, a pod swoją marką robi gorsze?

Przykład:

hamulce przednie 240mm w fiatach są takie same w kilku modelach, klocki maja ten sam kształt ale różną wytrzymałość, zastosowanie zamienne skutkuje zwiększaniem lub zmniejszaniem trwałości, skuteczność jest taka sama

Napisano
  • Autor

> Sam chyba nie wierzysz, że ktoś dla skody robi świetne klocki, a pod swoją marką robi gorsze?

Ty uwierz zlosnik.gif

klocki OEM czyli linia produkcyjna to dziesiątki mieszanek robione ściśle pod model.

klocki OES czyli serwis to klocki z ~30 mieszanek, bardziej zunifikowane ale nadal dość "specjalistyczne"

dobre klocki AM - kilkanaście mieszanek

średnie klocki AM - kilka mieszanek, wielka unifikacja

Napisano

> Ty uwierz

> klocki OEM czyli linia produkcyjna to dziesiątki mieszanek robione ściśle pod model.

> klocki OES czyli serwis to klocki z ~30 mieszanek, bardziej zunifikowane ale nadal dość

> "specjalistyczne"

> dobre klocki AM - kilkanaście mieszanek

> średnie klocki AM - kilka mieszanek, wielka unifikacja

w cuda to ja już wierzyłem, teraz jestem realistą zlosnik.gif

Napisano

> w cuda to ja już wierzyłem, teraz jestem realistą

Jakość części na linię montażową określa producent. On dokonuje wyboru nie tyle marki co konkretnej części o pewnych cechach. Marka nie ma tutaj znaczenia.

Na aftermarket jest żonglowanie markami bo użytkownik końcowy nawet jeżeli to jest mechanik z głową ma już dużo mniej możliwości żeby testować dany produkt. Może kierować się swoją ogólną wiedzą i renomą z lat ubiegłych.

Sam mam ferodo premier i są dobre ale popatrz - nie wiem gdzie je robią. Marka należy chyba do federal mogul a miejsce wytwarzania można przecież zmieniać dowolnie. Powierzyć to jakimukolwiek podwykonawcy i jedną serię zrobić tu a drugą tam naklejając tylko znaczki i pakując w pudełka które dostarczy jeszcze inny dostawca...

Jakość w dzisiejszych czasach to już pojęcie drugorzędne, liczy się zysk i cały problem dla użytkownika końcowego to dobrze kupić co wcale nie jest łatwe. Albo olać wszystko i kierować się ceną smile.gif co w przypadku klocków akurat może ale nie musi wcale sie skończyć wielkim piskiem przy hamowaniu i klockami twardszymi od tarcz.

Napisano
  • Autor

> w cuda to ja już wierzyłem, teraz jestem realistą

co ja Ci poradzę, serwuję Ci tylko informacje smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jakość części na linię montażową określa producent. On dokonuje wyboru nie tyle marki co konkretnej

> części o pewnych cechach. Marka nie ma tutaj znaczenia.

Miło poczytac kogoś, kto trochę wie o rynku ok.gif

Napisano

pewnie, w teorii wszystko się zgadza i nie sposób niczemu zaprzeczyć.

Klocki do danej marki/modelu zapewne są robione w kilku miejscach w EU, to są odpowiednie wykrojniki, formy, stemple itd.

OE jest robione wg wytycznych producenta, ale AM jest robiony w tej samej fabryce*, na tych samych maszynach, z tych samych elementów tylko w inne dni. Nikt nie będzie przewoził i kalibrował innej linii bez potrzeby, bo gdzie tu sens ekonomiczny?

* zakładamy oczywiście w/w przykład ferodo OE i AM

Napisano

> Ale oczywiscie ze film zrobiony przez Ferodo i pokazujący firmę w dobrym (prawdziwym) świetle. Co w

> tym złego??

> Zgadza się, ponieważ ostatnio było dużo pytań o klocki na forum znalazłem ten filmik i go tu

> pokazuję jako źródło wiedzy kto na OE a kto na AM. Bez reklamy Ferodo

A na pewno ATE nie jest producentem klocków? Bo ich jakość przewyższa jakoś firmy konkurencyjne - sprawdziłem doświadczalnie. ok.gif

Napisano
  • Autor

> pewnie, w teorii wszystko się zgadza i nie sposób niczemu zaprzeczyć.

> Klocki do danej marki/modelu zapewne są robione w kilku miejscach w EU, to są odpowiednie

> wykrojniki, formy, stemple itd.

> OE jest robione wg wytycznych producenta, ale AM jest robiony w tej samej fabryce*, na tych samych

> maszynach, z tych samych elementów tylko w inne dni. Nikt nie będzie przewoził i kalibrował

> innej linii bez potrzeby, bo gdzie tu sens ekonomiczny?

> * zakładamy oczywiście w/w przykład ferodo OE i AM

ale mieszanki używane są inne. Inne tez mogą byc np shimy.

Napisano
  • Autor

> A na pewno ATE nie jest producentem klocków? Bo ich jakość przewyższa jakoś firmy konkurencyjne -

> sprawdziłem doświadczalnie.

O przewyższaniu to rzecz subiektywna, ja po spojrzeniu gdzie sa produkowane jakoś nie wierze do końca ATE. Też mi sie wydawało że produkują ale... nigdy nie wiadomo niewiem.gif

Napisano

> O przewyższaniu to rzecz subiektywna, ja po spojrzeniu gdzie sa produkowane jakoś nie wierze do

> końca ATE. Też mi sie wydawało że produkują ale... nigdy nie wiadomo

A ja jakoś nie wierzę w kilkaset / kilkadziesiąt mieszanek klocków w kontekście stosowania kilku, przez firmy obrabiające sport i to ten wyczynowy. Jeszcze mniej jest to dla mnie prawdopodobne w kontekście tych samych zacisków, sprężyn i amortyzatorów, w tym samym modelu auta o diametralnej innej pojemności/mocy/masie! Natomiast mogę się zgodzić z mnożeniem nazewnictwa tego samego jakościowo produktu, w zależności od zamawiającego/modeli aut/marki.

Napisano
  • Autor

> A ja jakoś nie wierzę w kilkaset / kilkadziesiąt mieszanek klocków w kontekście stosowania kilku,

> przez firmy obrabiające sport i to ten wyczynowy.

Jak mówimy o OE to uwierz smile.gif Skąd masz info że w sporcie używa się kilku mieszanek?

>Jeszcze mniej jest to dla mnie prawdopodobne

> w kontekście tych samych zacisków, sprężyn i amortyzatorów, w tym samym modelu auta o

> diametralnej innej pojemności/mocy/masie! Natomiast mogę się zgodzić z mnożeniem nazewnictwa

> tego samego jakościowo produktu, w zależności od zamawiającego/modeli aut/marki.

spójrz tez z ounktu widzenia kosztów, lepiej jest zrobić inną mieszankę (taniej) niż zmieniać cały ukld hamulcowy. Podobnie z amorkami/sprężynami - nie da się do każdej pojemności tego dostosowywać.Zwóć jednak uwagę, że do jednego modelu zwykle masz 2-3 rózne zaiweszenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.