Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prius Plug-In oraz Prius+ - oficjalne dane

Featured Replies

Napisano

W wątku o Yarisie HSD padło też parę pytań o Priusa ładowanego z gniazdka. Jest już specyfikacja na Polskę.

Moim zdaniem dużo ciekawsza propozycja niż zwykły Prius ok.gif

Zasięg 25 km na samym prądzie prawie wystarczyłby mi na dojazd i powrót z pracy bo mam 12 km w jedną grinser006.gif

Prius Plug-In PL spec

A z początkiem 2013 start sprzedaży Prius+. PL spec

2012-Toyota-Prius-Plus-Front-Side-View-465x310.jpg

Napisano

Niestety cena taka, że kupując auto podobnej klasy w dieslu, zanim dojedziesz do poziomu że ci sie ta hybryda zwróci, to pewnie minie maaasa czasu.

W Polsce sie to nie kalkuluje. Ot auto dla szpanu, dla facetów noszących torebki, ciemne bryle w pochmurny dzień i trampki do marynarki zlosnik.gif

Napisano

> Niestety cena taka, że kupując auto podobnej klasy w dieslu, zanim dojedziesz do poziomu że ci sie

> ta hybryda zwróci, to pewnie minie maaasa czasu.

> W Polsce sie to nie kalkuluje. Ot auto dla szpanu, dla facetów noszących torebki, ciemne bryle w

> pochmurny dzień i trampki do marynarki

Zapomniałeś wspomnieć o karnacji o odcieniu Nutelli i włosach postawionych na żel hehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> W wątku o Yarisie HSD padło też parę pytań o Priusa ładowanego z gniazdka. Jest już specyfikacja na

> Polskę.

> Moim zdaniem dużo ciekawsza propozycja niż zwykły Prius

> Zasięg 25 km na samym prądzie prawie wystarczyłby mi na dojazd i powrót z pracy bo mam 12 km w

> jedną

> Prius Plug-In PL spec

> A z początkiem 2013 start sprzedaży Prius+. PL spec

no to ja czekam już tylko na normalne ceny tych aut, bez narzutu dla "nowości" i kupuję takiego Priusa smile.gif

Napisano

> Moim zdaniem dużo ciekawsza propozycja niż zwykły Prius

> Zasięg 25 km na samym prądzie

> prawie wystarczyłby mi na dojazd i powrót z pracy bo mam 12 km w jedną

Nie jeśli słuchasz radia. Albo użyjesz klimy. Albo kierunkowskazów hehe.gif

Napisano

> Niestety cena taka, że kupując auto podobnej klasy w dieslu, zanim dojedziesz do poziomu że ci sie

> ta hybryda zwróci, to pewnie minie maaasa czasu.

> W Polsce sie to nie kalkuluje. Ot auto dla szpanu, dla facetów noszących torebki, ciemne bryle w

> pochmurny dzień i trampki do marynarki

W Polsce to auto jest bez sensu nie tylko z ekonomicznego pubktu widzenia,

ale też z ekologicznego. Bo produkcja prądu do tego auta bardziej zanieczyści

powietrze niż nowoczesny diesel. Dziękuję za uwagę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no to ja czekam już tylko na normalne ceny tych aut, bez narzutu dla "nowości" i kupuję takiego

> Priusa

jest nas dwoch zlosnik.gif ale bierzesz tego na prad z gniazdka czy Prus + ? zlosnik.gif

Napisano

> jest nas dwoch ale bierzesz tego na prad z gniazdka czy Prus + ?

plug-in smile.gif

Napisano

I kto z was ma możliwość ładowania tego cuda w swoim miejscu zamieszkania?

z 95% to mieszkancy blokow lub biedota na wsiach jak nie więcej. Pozostaje reszta... kto wyda taką masę $$$ jak może mieć auto wyzszej klasy? To na teraz.

Za kilka lat oczywiści to potanieje ale problem ładowania z gniazdka pozostanie. To NISZA.

Napisano

mnie szczerze mówiąc bardzo zastanawia po jakiego wafla wstawili do tego Priusa+ (i poprzedników) silnik 1.8, gdy dla tej mocy wystarczyłby 1.0 z turbiną. Na pewno udałoby się obniżyć spalanie jeszcze bardziej.

Napisano

> mnie szczerze mówiąc bardzo zastanawia po jakiego wafla wstawili do tego Priusa+ (i poprzedników)

> silnik 1.8, gdy dla tej mocy wystarczyłby 1.0 z turbiną. Na pewno udałoby się obniżyć spalanie

> jeszcze bardziej.

moze ma tu znaczenie bezobslugowosc i mniejsza podatnosc na "szkodliwe warunki pracy" w czestej procedurze ON/OFF silnika N/A w stosunku do uturbionego ? cfaniaczek.gif

Napisano

> mnie szczerze mówiąc bardzo zastanawia po jakiego wafla wstawili do tego Priusa+ (i poprzedników)

> silnik 1.8, gdy dla tej mocy wystarczyłby 1.0 z turbiną. Na pewno udałoby się obniżyć spalanie

> jeszcze bardziej.

Mała turbina gazowa dałaby jeszcze większe oszczędności.

Napisano

> Mała turbina gazowa dałaby jeszcze większe oszczędności.

T-LPG byłby ideałem grinser006.gif

A na poważnie, Toyota ma w ogóle jakieś turbodoładowane jednostki benzynowe? Bo z pustego to i salomon...

A co sądzicie o hybrydach z dieslem? DPF pewnie i tak by musiał być oslabiony.gif ?

Napisano

> T-LPG byłby ideałem

> A na poważnie, Toyota ma w ogóle jakieś turbodoładowane jednostki benzynowe? Bo z pustego to i

> salomon...

> A co sądzicie o hybrydach z dieslem? DPF pewnie i tak by musiał być ?

psedohybryda z Dieselem jest Citroen DS 5 Hybrid alien.gif

Napisano

> I Peugeot 508 RXH, ale nie wiem czy oferowany w PL.

> Jak na zamówienie art. sie pojawił

to ta sama "technologia" powered by PSA zlosnik.gif

Napisano

A, ktos sie orientuje, ile on ciagnie pradu?

W sensie ile bedzie kosztowalo takie 1,5 h ladowanie, ktorego wystarczy na 25 km

Napisano

> T-LPG byłby ideałem

> A na poważnie, Toyota ma w ogóle jakieś turbodoładowane jednostki benzynowe? Bo z pustego to i

> salomon...

> A co sądzicie o hybrydach z dieslem? DPF pewnie i tak by musiał być ?

Myślałem raczej o prawdziwej turbinie gazowej, jak w helikopterze. Ma znacznie lepszą sprawność niż silnik spalinowy.

Napisano

> no to ja czekam już tylko na normalne ceny tych aut, bez narzutu dla "nowości" i kupuję takiego

> Priusa

jak skasują z przodu jedynkę facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Priusa

U nas taki Prius Plug-In w wersji "advanced" kosztuje $40K = biorąc pod uwagę podatki i cła to Toyota sprzedaje go taniej w Polsce niż w USA.

I jeszcze ciekawostka - w USA twierdza ze na baterii da się przejechać 11 mil a w Polsce ze 25 km. Czyżby w Polsce było z górki?

Napisano

> Myślałem raczej o prawdziwej turbinie gazowej, jak w helikopterze. Ma znacznie lepszą sprawność niż

> silnik spalinowy.

Raczej nie ma, przynajmniej w szerokim zakresie oddawanej mocy, m. in. silnik M1 Abramsa jest znany ze zdecydowanie większego zapotrzebowania na paliwo w porównaniu do tradycyjnych turbodiesli o podobnej mocy.

Napisano

> Raczej nie ma, przynajmniej w szerokim zakresie oddawanej mocy, m. in. silnik M1 Abramsa jest znany

> ze zdecydowanie większego zapotrzebowania na paliwo w porównaniu do tradycyjnych turbodiesli o

> podobnej mocy.

Silnik Spalinowy - 35%. Diesel - 50%, turbina gazowa - 60% (ale to wartość dla stacjonarnych z odzyskiwania energii i dodatkowa turbina parową), realnie 40%. Czyli masz racje - turbodiesel w takim zastosowaniu będzie bardziej ekonomiczny.

A M1 pali jak smok bo turbina zużywa bardzo dużo paliwa nawet jak nie jest obciążona = jak czołg nie jedzie to i tak pali sporo paliwa. O ile pamietam to samo odpalenie tej turbiny wymaga kilku galonow.

Napisano

> I jeszcze ciekawostka - w USA twierdza ze na baterii da się przejechać 11 mil a w Polsce ze 25 km.

> Czyżby w Polsce było z górki?

W Polsce średnia waga obywatela jest zdecydowanie niższa niż w USA. palacz.gif

Napisano

> I jeszcze ciekawostka - w USA twierdza ze na baterii da się przejechać 11 mil a w Polsce ze 25 km.

> Czyżby w Polsce było z górki?

W USA jest poprawka ze względu na wagę pasażerów... zlosnik.gif

Napisano

> jeszcze bardziej.

Bo to jest silnik w obiegu Atkinsona, a nie Otto.

Napisano

Bardzo ciekawe. Chociaż jak na razie to ceny zdecydowanie poza moim kręgiem zainteresowań.

Natomiast jest tam opcja "światła mijania LED". Nie wiedziałem, że już coś takiego jest stosowane. Ciekawe jak to działa i się sprawdza.

Napisano

> Natomiast jest tam opcja "światła mijania LED". Nie wiedziałem, że już coś takiego jest stosowane.

> Ciekawe jak to działa i się sprawdza.

Audi ma takie w A6.

Napisano

> Bardzo ciekawe. Chociaż jak na razie to ceny zdecydowanie poza moim kręgiem zainteresowań.

> Natomiast jest tam opcja "światła mijania LED". Nie wiedziałem, że już coś takiego jest stosowane.

> Ciekawe jak to działa i się sprawdza.

W opcjach Lexusa CT byla taka a w koncu to ten sam koncern wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.