Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yaris HYBRID raz jeszcze - mini test ale DŁUGIE

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Tempomat 90km/h, reset spalania- odcinek pomiarowy przynajmniej 2km. Jesli nie masz pewnosci czy

> droga jest plaska, najelpiej zrob to w obu kierunkach na tym samym fragmencie jezdni.

> Jesli dasz rade zrob takie pomiary jeszcze dla predkosci 110 i 120 km/h.

> Pamietaj, tempomat a nie noga na gazie.

Dobry pomysł, ale trzeba by to zrobić na dłuższym odcinku,

bo potrafi np. przy 90km/h pokazywać od 3-8l w zależności jak mocno ładuje baterię lub z niej korzysta.

Ale szacunkowo wyniki będą podobne do małych diesli tylko tutaj nie trzeba się pieścić z gazem,

bo nic się nie marnuje.

Strzelam:

90 km/h: ok. 3,5-4l

110 km/h: ok. 4,5-5l

120km/h: ok. 5-5,5

> BTW: Co trzeba zrobic zeby wyrwac takie auto na caly dzien?

Pójść porozmawiać, ładnie się uśmiechnąć i oddać auto z takim samym poziomem paliwa w zbiorniku grinser006.gif

Napisano

> Dobry pomysł, ale trzeba by to zrobić na dłuższym odcinku,

> bo potrafi np. przy 90km/h pokazywać od 3-8l w zależności jak mocno ładuje baterię lub z niej

> korzysta.

> Ale szacunkowo wyniki będą podobne do małych diesli tylko tutaj nie trzeba się pieścić z gazem,

> bo nic się nie marnuje.

> Strzelam:

> 90 km/h: ok. 3,5-4l

> 110 km/h: ok. 4,5-5l

> 120km/h: ok. 5-5,5

> Pójść porozmawiać, ładnie się uśmiechnąć i oddać auto z takim samym poziomem paliwa w zbiorniku

Masz racje, odcienk powinien byc dluzszy ale nie chcailem nadwyrezac Twojej cierpliwosci. Jesli jazda tuz przed pomiarem byla dynamiczna lub duzo w trybie ev to na poczatku jednostka bedzie stara sie uzupelnic ladunek w akumulatorze i to spowoduje zaklamanie wyniku na tak krotkim odcinku. Ale pojawianie sie chwilowych duzych wartosci to norma. HSD caly czas zagluje energia miedzy akumulatorem a kolami gdy "wyczuje" ze obciazenie silnika bedzie bardziej korzystne przez rownoczene doladowywanie akumulatora i napedzanie kol.

Tak czy inaczej. Kawal dobre roboty. A wyniki...coz moim zdaniem bardzo dobre. Niewiele odbiegaja od danych producenta zakladajac ze wskazanai z komputera sa bliskie rzeczywistosci.

Wyniki z autostrady tez calkiem przyzwoite jak na takie autko (na pewno daleko od dwucyfrowych).

Pytanie:

Czy pomiar przyspieszenia wykonywales na plaskiej jezdni? Wydjae sie nieco lepsze niz podjae producent chociaz 100km/h na liczniki nie jest chyba predkoscia reczywista i trzba na to wziac poprawke.

Iponujace jest przyspieszenie do 60km/h...niezly czas na ucieczki ze skrzyzowan.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Masz racje, odcienk powinien byc dluzszy ale nie chcailem nadwyrezac Twojej cierpliwosci. Jesli

> jazda tuz przed pomiarem byla dynamiczna lub duzo w trybie ev to na poczatku jednostka bedzie

> stara sie uzupelnic ladunek w akumulatorze i to spowoduje zaklamanie wyniku na tak krotkim

> odcinku. Ale pojawianie sie chwilowych duzych wartosci to norma. HSD caly czas zagluje energia

> miedzy akumulatorem a kolami gdy "wyczuje" ze obciazenie silnika bedzie bardziej korzystne

> przez rownoczene doladowywanie akumulatora i napedzanie kol.

Dokładnie tak to wygląda ok.gif

> Tak czy inaczej. Kawal dobre roboty. A wyniki...coz moim zdaniem bardzo dobre. Niewiele odbiegaja

> od danych producenta zakladajac ze wskazanai z komputera sa bliskie rzeczywistosci.

W zasadzie to wyniki wyszły dokładnie takie jak w katalogu, bo przy kołach 15" jest 3,1 w mieście.

> Wyniki z autostrady tez calkiem przyzwoite jak na takie autko (na pewno daleko od dwucyfrowych).

Dokładnie, wg. obiegowej opinii miało palić hektolitry, a tak naprawdę spalił tyle co oszczędny diesel.

> Pytanie:

> Czy pomiar przyspieszenia wykonywales na plaskiej jezdni? Wydjae sie nieco lepsze niz podjae

> producent chociaz 100km/h na liczniki nie jest chyba predkoscia reczywista i trzba na to wziac

> poprawke.

Tak, było płasko i nic nie było kombinowane.

Licznik zawyża ok. 5km/h względem GPS.

> Iponujace jest przyspieszenie do 60km/h...niezly czas na ucieczki ze skrzyzowan.

> Pozdro

Licznik jest szeroko wyskalowany i wizualnie wskazówka szybko leci do góry.

Ale faktem jest, że ten bezstopniowy automat bardzo! płynnie działa,

i tak naprawdę spokojnie ruszając ze świateł jest się "pierwszym" w 95% przypadków.

W korkach stoi się z uśmiechem na twarzy, bo auto pełza sobie w trybie EV i spalanie zamiast rosnąć, to spada hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Dokładnie tak to wygląda

> W zasadzie to wyniki wyszły dokładnie takie jak w katalogu, bo przy kołach 15" jest 3,1 w mieście.

> Dokładnie, wg. obiegowej opinii miało palić hektolitry, a tak naprawdę spalił tyle co oszczędny

> diesel.

> Tak, było płasko i nic nie było kombinowane.

> Licznik zawyża ok. 5km/h względem GPS.

> Licznik jest szeroko wyskalowany i wizualnie wskazówka szybko leci do góry.

> Ale faktem jest, że ten bezstopniowy automat bardzo! płynnie działa,

> i tak naprawdę spokojnie ruszając ze świateł jest się "pierwszym" w 95% przypadków.

> W korkach stoi się z uśmiechem na twarzy, bo auto pełza sobie w trybie EV i spalanie zamiast

> rosnąć, to spada

czyli calkiem ciekawie. Szkoda, ze dla mnie za male. Jakby sie cos rozsadnego pojawilo w segmencie C-D kombi to bym sie mocno zastanawial czy nie kupic hmm.gif

i tak i tak bym bral automat i wersje porzadnie wyposazona. Tylko te ceny :/ Znajac zycie to by sie skonczylo na malym silniku benzynowym z turbo icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> czyli calkiem ciekawie. Szkoda, ze dla mnie za male. Jakby sie cos rozsadnego pojawilo w segmencie

> C-D kombi to bym sie mocno zastanawial czy nie kupic

> i tak i tak bym bral automat i wersje porzadnie wyposazona. Tylko te ceny :/ Znajac zycie to by sie

> skonczylo na malym silniku benzynowym z turbo

W ciągu 1-2 miesięcy ma się pojawić Prius Plug-in: hybryda + ładowanie z gniazdka.

Na prądzie ma mieć zasięg ok. 25km.

No tylko tu już cena trochę nie bardzo, bo Yaris to wręcz okazja przy Priusie zlosnik.gif

Prius Plug-in

Napisano

> No tylko tu już cena trochę nie bardzo, bo Yaris to wręcz okazja przy Priusie

> Prius Plug-in

nie jest to kombi i cena jest z kosmosu oslabiony.gif

Napisano

> Ale faktem jest, że ten bezstopniowy automat bardzo! płynnie działa,

> i tak naprawdę spokojnie ruszając ze świateł jest się "pierwszym" w 95% przypadków.

> W korkach stoi się z uśmiechem na twarzy, bo auto pełza sobie w trybie EV i spalanie zamiast

> rosnąć, to spada

To Fakt, korki mozna nawet polubic z tym samochodem smile.gif. To spalanie i odpoczynek dla lewej stopy jest nieocenione.

Natomiast mam do kolegi jeszcze pytanie...

Zawsze mowilem tak. Zeby osiagnac hybryda dobre spalanie wystarczy zwyczajnie nia jechac. Natomiast zeby osiagnac super spalanie trzeba troche umiejetnosci. Tymczasem kolega nie znajac wczesniej tematu (bo tak zakladam) wsiada do hybrydy i wykreca super wyniki. Pozostaje pogratulowac umiejetnosci.

Ale jak to faktycznie bylo? Chodzi mi o warunki w miescie. Czy klimatyzacja byla wlaczona 100% czasu?

Doceniam jazde z glowa. Zakladam ze chodzi tu o zachowanie zasady hamowania biegami, w tym wypadku rekuperacja itd.

A jak odbywalo sie ruszanie? Nie towarzyszyly temu zjawiska blokowania innych kierowcow? Co z natazneim ruchu? Czy duzo bylo zatrzyman lub korkow?

Wiem ze sa to rzeczy w zasadie niepoliczalne. Ale czy mozna te warunki zakwalifikowac do np przecietego dnia o natezeniu miejskim popoludniowym, kiedy ludzie wracaja z pracy? I jaki byl totalny odcinek przejechany wylacznie w miescie?

Na ktoryms z filmikow widzilem wlaczony tempomat. Czy po osiagnieciu targetowych predkosci byl aktywowany takze w ruchu miejskim?

Napisano
  • Autor

> Natomiast mam do kolegi jeszcze pytanie...

Dobrze, że jest z kim chociaż podyskutować zlosnik.gif

> Zawsze mowilem tak. Zeby osiagnac hybryda dobre spalanie wystarczy zwyczajnie nia jechac. Natomiast

> zeby osiagnac super spalanie trzeba troche umiejetnosci. Tymczasem kolega nie znajac wczesniej

> tematu (bo tak zakladam) wsiada do hybrydy i wykreca super wyniki. Pozostaje pogratulowac

> umiejetnosci.

To mój pierwszy kontakt z hybrydą.

Kilka dni wcześniej jeździłem tym Yarisem, tą samą trasę w 2 strony.

W 1 stronę jechałem gorzej niż kapelusz, a drugą rozsądnie ale niezgodnie z przepisami.

I jakie było moje zdziwienie, że wynik w drugim przypadku wyszedł o 0,1 lepszy, a spodziewałem się o 2l większego.

> Ale jak to faktycznie bylo? Chodzi mi o warunki w miescie. Czy klimatyzacja byla wlaczona 100%

> czasu?

Klima była włączona od godziny 10.00 do 16.00 non stop, grało radyjko itd.

Zauważyłem tylko, że klima na AUTO co jakiś czas daje obieg wewnętrzny, dla lepszej wydajności pewnie.

> Doceniam jazde z glowa. Zakladam ze chodzi tu o zachowanie zasady hamowania biegami, w tym wypadku

> rekuperacja itd.

Jazda "z głową" czyli: sprawnie i płynnie

> A jak odbywalo sie ruszanie? Nie towarzyszyly temu zjawiska blokowania innych kierowcow? Co z

> natazneim ruchu? Czy duzo bylo zatrzyman lub korkow?

Tak jak pisałem, w zasadzie to na każdych światłach byłem "pierwszy", dostosowałem się do ogólnego ruchu dookoła.

Nie przekraczałem tylko dozwolonych prędkości, czyli tam gdzie 50 to 50, tam gdzie 70 to 70.

Zatrzymań było ok. 15, korków jako tako nie było wielkich.

Trochę pełzania, bo niektóre światła na 3 razy były.

Ale tak naprawdę korki na tym aucie nie robią wrażenia, jeśli chodzi o spalanie.

A takie pełzanie gdzie silnik tradycyjna zużywa hektolitry, to tu jedzie w tym trybie EV.

> Wiem ze sa to rzeczy w zasadie niepoliczalne. Ale czy mozna te warunki zakwalifikowac do np

> przecietego dnia o natezeniu miejskim popoludniowym, kiedy ludzie wracaja z pracy? I jaki byl

> totalny odcinek przejechany wylacznie w miescie?

Zależy jakie miasto itd. i tu konkretnie nie odpowiem, żeby nie wprowadzać w błąd.

Cała trasa odbywała się w mieście:

Start: ul. Uczniowska, salon Toyoty Nowakowski, przejazd przez miasto do ul. Gdyńska, paskudny Dworzec Główny w Wałbrzychu

Nawrót pod dworcem i z powrotem do Toyoty inną drogą przez miasto.

Pod dworcem pokazało wyższe spalanie, bo ten punkt miasta jest sporo wyżej.

> Na ktoryms z filmikow widzilem wlaczony tempomat. Czy po osiagnieciu targetowych predkosci byl

> aktywowany takze w ruchu miejskim?

W mieście to robiłem dla zabawy, ale nie ma to wpływu na spalanie.

Jakiś mały kawałek jechałem.

Jeśli byłby jakiś rajd o kropelce, to widzę pole do popisu w pagórkowatym terenie, a w zasadzie górzystym.

Wiedząc, że zbliżasz się do jakiegoś zjazdu i będzie możliwość samoczynne podładowania,

należałoby zmniejszyć prędkość do ok. 50-55km/h,

by móc jechać tylko na prądzie i wykorzystać baterię, a ładowanie zrobić na zjeździe itd.

Poza tym jeśli ktoś potrafi jeździć rozsądnie, to nie widzę problemu,

by mieć średnie spalanie w tym aucie poniżej 4l, a w szczególności na kołach 15" i oponach 175.

Aha, do tego spalania w trasie co jest 3,5l/100km, żeby było super rzetelnie należy dodać ok. 0,2l,

bo Wrocław jest niżej niż Wałbrzych i ma to wpływ na spalanie.

Czyli wyjdzie 3,7l tak jak w katalogu.

W ogóle śmiesznie wyszło, bo uzyskałem wyniki dokładnie takie jak w katalogu, bez jakiegoś pieszczenia specjalnego i z klimą 100%.

W ogóle mój wniosek jest taki, że hybryda jest idealna dla osób, które nie koniecznie potrafią jeździć szybko, płynnie i przewidująco.

Nawet głupia jazda gaz-hamulec ma dużo mniejsze skutki w spalaniu niż w przypadku napędów tradycyjnych.

Napisano

> Dobrze, że jest z kim chociaż podyskutować

> To mój pierwszy kontakt z hybrydą.

> Kilka dni wcześniej jeździłem tym Yarisem, tą samą trasę w 2 strony.

> W 1 stronę jechałem gorzej niż kapelusz, a drugą rozsądnie ale niezgodnie z przepisami.

> I jakie było moje zdziwienie, że wynik w drugim przypadku wyszedł o 0,1 lepszy, a spodziewałem się

> o 2l większego.

> Klima była włączona od godziny 10.00 do 16.00 non stop, grało radyjko itd.

> Zauważyłem tylko, że klima na AUTO co jakiś czas daje obieg wewnętrzny, dla lepszej wydajności

> pewnie.

> Jazda "z głową" czyli: sprawnie i płynnie

> Tak jak pisałem, w zasadzie to na każdych światłach byłem "pierwszy", dostosowałem się do ogólnego

> ruchu dookoła.

> Nie przekraczałem tylko dozwolonych prędkości, czyli tam gdzie 50 to 50, tam gdzie 70 to 70.

> Zatrzymań było ok. 15, korków jako tako nie było wielkich.

> Trochę pełzania, bo niektóre światła na 3 razy były.

> Ale tak naprawdę korki na tym aucie nie robią wrażenia, jeśli chodzi o spalanie.

> A takie pełzanie gdzie silnik tradycyjna zużywa hektolitry, to tu jedzie w tym trybie EV.

> Zależy jakie miasto itd. i tu konkretnie nie odpowiem, żeby nie wprowadzać w błąd.

> Cała trasa odbywała się w mieście:

> Start: ul. Uczniowska, salon Toyoty Nowakowski, przejazd przez miasto do ul. Gdyńska, paskudny

> Dworzec Główny w Wałbrzychu

> Nawrót pod dworcem i z powrotem do Toyoty inną drogą przez miasto.

> Pod dworcem pokazało wyższe spalanie, bo ten punkt miasta jest sporo wyżej.

> W mieście to robiłem dla zabawy, ale nie ma to wpływu na spalanie.

> Jakiś mały kawałek jechałem.

> Jeśli byłby jakiś rajd o kropelce, to widzę pole do popisu w pagórkowatym terenie, a w zasadzie

> górzystym.

> Wiedząc, że zbliżasz się do jakiegoś zjazdu i będzie możliwość samoczynne podładowania,

> należałoby zmniejszyć prędkość do ok. 50-55km/h,

> by móc jechać tylko na prądzie i wykorzystać baterię, a ładowanie zrobić na zjeździe itd.

> Poza tym jeśli ktoś potrafi jeździć rozsądnie, to nie widzę problemu,

> by mieć średnie spalanie w tym aucie poniżej 4l, a w szczególności na kołach 15" i oponach 175.

> Aha, do tego spalania w trasie co jest 3,5l/100km, żeby było super rzetelnie należy dodać ok. 0,2l,

> bo Wrocław jest niżej niż Wałbrzych i ma to wpływ na spalanie.

> Czyli wyjdzie 3,7l tak jak w katalogu.

> W ogóle śmiesznie wyszło, bo uzyskałem wyniki dokładnie takie jak w katalogu, bez jakiegoś

> pieszczenia specjalnego i z klimą 100%.

> W ogóle mój wniosek jest taki, że hybryda jest idealna dla osób, które nie koniecznie potrafią

> jeździć szybko, płynnie i przewidująco.

> Nawet głupia jazda gaz-hamulec ma dużo mniejsze skutki w spalaniu niż w przypadku napędów

> tradycyjnych.

No coz. W takim razie nie pozostaje nic innego jak wybrac sie na test i sprawdzic samemu smile.gif

Z tym spalaniem w krokach oczywiscie sie zgadzam choc i to ma swoj kres. Jesli jedizemy z wlaczona klimatyzacja energia z akumulatora ktory ja zasila kiedys sie skonczy i spalanie zacznie wzrastac bo silnik spalinowi bedzie dobijal akumulator. Jedna usredniajac warunki miejskie i tak zawsze bedizemy do przodu niz klasyczny pojazd.

Jeszcze takie pytanie. Czy roznica w spalaniu i zachowaniu sie pojazdu miedzy eco a normal jest odczuwalna?

I z innej beczki...

Ciekawe czy zorganizowany przez toyote konkurs na najnizsze spalanie to podpucha czy prawda.

Pozdro

Napisano

Mam pytanie z innej beczki o wskaźnik "poboru energii" czy jak go nazwać?

Co dokładniej oznaczają strefy CHG, ECO, PWR?

CHG to jak rekuperacja chodzi?

Napisano

> Mam pytanie z innej beczki o wskaźnik "poboru energii" czy jak go nazwać?

> Co dokładniej oznaczają strefy CHG, ECO, PWR?

> CHG to jak rekuperacja chodzi?

Pewnie Charge - ładowanie, Eco(nomicznie), PoWeR

Napisano
  • Autor

> Z tym spalaniem w krokach oczywiscie sie zgadzam choc i to ma swoj kres. Jesli jedizemy z wlaczona

> klimatyzacja energia z akumulatora ktory ja zasila kiedys sie skonczy i spalanie zacznie

> wzrastac bo silnik spalinowi bedzie dobijal akumulator.

Oczywiście, że tak, bo cudów nie ma.

Ogólnie to elaboraty można by na ten temat pisać.

> Jedna usredniajac warunki miejskie i

> tak zawsze bedizemy do przodu niz klasyczny pojazd.

Głownie o to mi chodziło, że im więcej będzie pełzania i startów to hybryda będzie miała coraz większa przewagę procentową.

> Jeszcze takie pytanie. Czy roznica w spalaniu i zachowaniu sie pojazdu miedzy eco a normal jest

> odczuwalna?

Chodzi ci o ten tryb Eco mode ??

Tylko chwilę jechałem bez tego tryby Eco mode, zaobserwowałem, że głównie korzysta z silnika spalinowego chyba,

ale tego nie testowałem jakoś konkretnie i nie chcę się wypowiadać, bo nie wiem.

> I z innej beczki...

> Ciekawe czy zorganizowany przez toyote konkurs na najnizsze spalanie to podpucha czy prawda.

> Pozdro

Prawda, tylko te wyniki co tam wpisują to manipulacja.

2l/100km owszem ale z górki, albo jak zużyjemy całą baterię, a test zrobimy na krótkim odcinku 3-5km może.

Z tego co widzę, to zależy im na promowaniu tego napędu i bez problemu raczej dają auto na jazdy próbne,

także polecam się wybrać potestować i skonfrontować spostrzeżenia.

Napisano
  • Autor

> Pewnie Charge - ładowanie, Eco(nomicznie), PoWeR

Na to wychodzi jeżdżąc i obserwując ten wskaźnik.

Przy hamowaniu hamulcem, wskazówka gwałtownie opada na sam dół, a na kompie można zaobserwować ładowanie 30Wh.

Widać to na filmiku z tym spalaniem 3,4l z Wałbrzycha, widać co nieco na filmiku z wykresem spalania w 3:45.

Napisano

Trochę nie w temacie, może było, ale wczoraj na jakimś discovery była wzmianka o elektrycznym drugsterze, który przyśpiesza do 100 w 1.8 s, dzisiaj pogooglałem i oto on:

niesamowity start ma ten elektryk.

Napisano

> niesamowity start ma ten elektryk.

Maksymalny moment obrotowy dostępny w całym zakresie obrotów. zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście, że tak, bo cudów nie ma.

> Ogólnie to elaboraty można by na ten temat pisać.

> Głownie o to mi chodziło, że im więcej będzie pełzania i startów to hybryda będzie miała coraz

> większa przewagę procentową.

> Chodzi ci o ten tryb Eco mode ??

> Tylko chwilę jechałem bez tego tryby Eco mode, zaobserwowałem, że głównie korzysta z silnika

> spalinowego chyba,

> ale tego nie testowałem jakoś konkretnie i nie chcę się wypowiadać, bo nie wiem.

> Prawda, tylko te wyniki co tam wpisują to manipulacja.

> 2l/100km owszem ale z górki, albo jak zużyjemy całą baterię, a test zrobimy na krótkim odcinku

> 3-5km może.

> Z tego co widzę, to zależy im na promowaniu tego napędu i bez problemu raczej dają auto na jazdy

> próbne,

> także polecam się wybrać potestować i skonfrontować spostrzeżenia.

Ale trzeba tez wspomniec o bardzo waznej rzeczy. Klimatyzacja elektryczna w tej hybrydzie daja duza przewage na tle klasycznego rozwiazania, czyli napedu kompresora z walu korbowego. Dzieki temu powszechnie znane zjaiwsko spadku mocy przy wlaczonej klimatyzacji nie wystepuje. A to tez nie pozostaje bez znaczenia na spalanie.

Dlatego wlasnie dziwi mine ten konkurs. Pozatym jak mielibysmy rozstrzygnac czy trasa gdzie w salonie w mazowieckim ma taki sam nazwijmy to ecorate. smile.gif

W piatek lub sobote wybiore sie na testy, jednak nie sadzy aby udalo mi sie go wyrwac na caly dzien. Zapytac jednak nie zaszkodzi.

> Mam pytanie z innej beczki o wskaźnik "poboru energii" czy jak go nazwać?

> Co dokładniej oznaczają strefy CHG, ECO, PWR?

> CHG to jak rekuperacja chodzi?

Zgadza sie to jest pole charge, czyli ladowania. Im mocniej naciskasz na ghamulec tym wieksza skutecznosc hamowania i zarazem prad ladowania. To jest bardzo fajna rzecz. Dlaczego? Ano dlatego ze przy dobrej wprawie i hamowaniu tak aby strzalka nie wchodzila w pole max charge nie zuzywamy w ogole klockow hamulcowych. Po przekorczeniu tego pola do dziela wchodza tarcze. Oczywisce tego pola strzlka nie przekracza ale da sie mniejwiecej wyczuc kiedy jeszce zachodzi hamowanie rekuperacyjne.

Czyli podwojne korzysci bo wiecej energii przechwycimy do daleszej jazdy i nie zuzywamy klockow hamulcowych, czyli kolejny punkt ku oszczednosci.

Pozdro

Napisano

> Ale trzeba tez wspomniec o bardzo waznej rzeczy. Klimatyzacja elektryczna w tej hybrydzie daja duza

> przewage na tle klasycznego rozwiazania, czyli napedu kompresora z walu korbowego. Dzieki temu

> powszechnie znane zjaiwsko spadku mocy przy wlaczonej klimatyzacji nie wystepuje. A to tez nie

> pozostaje bez znaczenia na spalanie.

Perpetuum mobile, znaczy się? grinser006.gif

Napisano

> Patrząc na te wyniki: konkurs śmiechu warty

> To jednak mi dużo spalił

O kurcze, liczby tak niskie ze az niefizyczne. Czy kolega po sprawdzeniu yarisa hybrid moze stwierdzic ze jest potencjal na osiagniecie takich wartosci? Oczywiscie na krotkim odcinku z nagrzanym motorem..

Apropos. Czy jest gdzies wskaznik temperatury cieczy chlodzacej? Nie moge sie doszukac...

Napisano
  • Autor

> O kurcze, liczby tak niskie ze az niefizyczne. Czy kolega po sprawdzeniu yarisa hybrid moze

> stwierdzic ze jest potencjal na osiagniecie takich wartosci? Oczywiscie na krotkim odcinku z

> nagrzanym motorem..

Jeśli krótki odcinek to ok. 2km i zużyjemy całą baterię to powinno się udać.

Druga opcja lekko z górki lub inne sztuczki.

W innym razie nie widzę możliwości.

> Apropos. Czy jest gdzies wskaznik temperatury cieczy chlodzacej? Nie moge sie doszukac...

Nie znalazłem.

Napisano

> O kurcze, liczby tak niskie ze az niefizyczne. Czy kolega po sprawdzeniu yarisa hybrid moze

> stwierdzic ze jest potencjal na osiagniecie takich wartosci? Oczywiscie na krotkim odcinku z

> nagrzanym motorem..

> Apropos. Czy jest gdzies wskaznik temperatury cieczy chlodzacej? Nie moge sie doszukac...

Nie ma. Trzeba dokupić ScanGauge II. Podłącza się do gniazda OBD i mamy całą masę informacji (między innymi temperaturę i

obroty silnika spalinowego). Yarisa Hybrid mam odbierać w końcu

lipca, ScanGauge już kupiłem, testuję póki co w obecnym samochodzie, super urządzenie.

Pozdrówka,

LD.

Napisano

Mam kilka pytań dotyczących obserwacji z odbytych jazd hybrydową Toyotą Yaris - jeśli udało ci się takie rzeczy zaobserwować smile.gif

1) Czy sprawdzałeś spalanie chwilowe przy jeździe ze stałą prędkością np ok 50km/h i przy ok 70-80km/h ?

2) Jak w powyzszym wypadku wygląda doładowywanie baterii - przy 70km/h domyślam się, ze jest większe ?

3) Ile czasu (jazdy na silniku spalinowym przy jakiejś zaobserowanej prędkości) potrzeba na doładowanie baterii - pytam o jakieś Twoje obserwacje tzn przy jakiejś prędkości z jaką jechałeś o ile zwiększył się poziom naładowania baterii i po jakim czasie

4)Jak zachowuje się samochód przy jeździe na luzie od predkości np 70 km/h ? Który silnik pracuje ? Bateria jak zakładam jest doładowywana przy takiej jeździe ?

5) Jakie są różnice w doładowywaniu bateri przy "hamowaniu silnikiem" (bez nogi na pedale gazu), przy jeździe na luzie i przy lekkim wciśnięciu hamulca

Sporo tych pytań ale jeśli możesz odpowiedz.

Napisano
  • Autor

Yarisa Hybrid mam odbierać w końcu

> lipca, ScanGauge już kupiłem, testuję póki co w obecnym samochodzie, super urządzenie.

> Pozdrówka,

> LD.

Świetnie ok.gif

Jak odbierzesz i pojeździsz daj znać co i jak ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mam kilka pytań dotyczących obserwacji z odbytych jazd hybrydową Toyotą Yaris - jeśli udało ci się

> takie rzeczy zaobserwować

Widzę, że wątek o Yarisie przyciągnął kilka nowych osób.

Wypełnijcie chociaż trochę profile, żeby było wiadomo co i jak idea.gif

> 1) Czy sprawdzałeś spalanie chwilowe przy jeździe ze stałą prędkością np ok 50km/h i przy ok

> 70-80km/h ?

Z grubsza tak, jak przejrzysz dokładnie filmiki to coś tam widać w tym temacie.

Problem jest o tyle ciekawy by to dokładnie sprawdzić, bo w zasadzie co kilka sekund od ładuje/oddaje/ładuje/oddaje itd.

Chciałem sprawdzić ile właśnie zużywa przy 50 i 70km/h i trzeba by to zrobić na długim odcinku kilku kilometrów. W innym razie raz są 3l, a za chwilę 8l itd.

> 2) Jak w powyzszym wypadku wygląda doładowywanie baterii - przy 70km/h domyślam się, ze jest

> większe ?

Nie można tego zaobserwować, ogólny zamysł z tego co widzę, to kiedy tylko może to ładuje, by najlepiej wykorzystać energię, tak jak pisał kol. Crane.

> 3) Ile czasu (jazdy na silniku spalinowym przy jakiejś zaobserowanej prędkości) potrzeba na

> doładowanie baterii - pytam o jakieś Twoje obserwacje tzn przy jakiejś prędkości z jaką

> jechałeś o ile zwiększył się poziom naładowania baterii i po jakim czasie

Nigdy nie ładuje baterii do pełna w trakcie normalnej jazdy, z moich obserwacji ładował do 6 kresek z 8 i nie więcej. Raz chyba wskoczyło 7 kresek. I oczywiście cały czas ładuje/zużywa itd.

Zjeżdżając ok. 3km cały czas z górki wskoczyło 8 kresek, ale dalej pokazywał, że ładuje.

Ciekaw byłem czy pokaże, że ma full, ale górka się skończyła zlosnik.gif

> 4)Jak zachowuje się samochód przy jeździe na luzie od predkości np 70 km/h ? Który silnik pracuje ?

> Bateria jak zakładam jest doładowywana przy takiej jeździe ?

Tu jest automat, więc rozumiem, że na luzie czyli z puszczonym gazem.

Chodzi na elektryku i ładuje baterię.

> 5) Jakie są różnice w doładowywaniu bateri przy "hamowaniu silnikiem" (bez nogi na pedale gazu),

> przy jeździe na luzie i przy lekkim wciśnięciu hamulca

Na luzie nie jeździłem, bo to automat.

A by sprawdzić różnicę w ładowaniu, to trzeba, by się wpiąć w kompa pewnie i sprawdzić.

Oczywiście większe jest ładowanie przy użyciu hamulca.

> Sporo tych pytań ale jeśli możesz odpowiedz.

Napisano

> Mam kilka pytań dotyczących obserwacji z odbytych jazd hybrydową Toyotą Yaris - jeśli udało ci się

> takie rzeczy zaobserwować

> 1) Czy sprawdzałeś spalanie chwilowe przy jeździe ze stałą prędkością np ok 50km/h i przy ok

> 70-80km/h ?

> 2) Jak w powyzszym wypadku wygląda doładowywanie baterii - przy 70km/h domyślam się, ze jest

> większe ?

> 3) Ile czasu (jazdy na silniku spalinowym przy jakiejś zaobserowanej prędkości) potrzeba na

> doładowanie baterii - pytam o jakieś Twoje obserwacje tzn przy jakiejś prędkości z jaką

> jechałeś o ile zwiększył się poziom naładowania baterii i po jakim czasie

> 4)Jak zachowuje się samochód przy jeździe na luzie od predkości np 70 km/h ? Który silnik pracuje ?

> Bateria jak zakładam jest doładowywana przy takiej jeździe ?

> 5) Jakie są różnice w doładowywaniu bateri przy "hamowaniu silnikiem" (bez nogi na pedale gazu),

> przy jeździe na luzie i przy lekkim wciśnięciu hamulca

> Sporo tych pytań ale jeśli możesz odpowiedz.

Dorzuce cos do tematu na podstawie doswiadczen z priusa.

1. Generlanie w kazdym aucie jaki niezaleznie od typu predkosc do 90km/h jest najabrdziej ekonomiczna. Roznica polega na tym ze w klasycznej jednoscte napedowej mniejsze obciazenie silnka powoduje przejscie z obszaru najwyzej sprawnosci do obszarow mniej korzystnych (wyzsze spalanie jednostkowe) mozna to oczywiscie poprawic biegami - w pewnym zakresie. Zatem spalanie w priusie do ok 90-95km na predkosciach powiedzmy 50-90 ze skokiem 10km/h powinno byc w przyblizeniu rowne. W praktyce zalezy od wielu czynnikow i wynosi ok 3.7 - 4.2L/km. Powyzej tej eko predkosci zaczynamy juz mierzyc sie z silami natury. Mimo ze jednostka ciagle pozostej w punkcie najwyzej sprawnosci, potrzebna jest juz wieksza moc czyli defakto naklad energii przejechay odcinek sie zwieksza. Spalanie zaczyna wzrastac.

Reasumujac. Bez specjalnych technik dla Yarisa mozna pewnie zalozyc 3-3.5L @ 40-90km/h.

Mniejwiecej z tego samego wynika fakt ze pieszczenie sie z gazem a zwykla jazda wiele nie zmienia. Z tego samego powodu nieslusnzie ktos czasem zaklada ze eko jazda musi byc powolna.

2 i 3. Tak jak mowi kolega mrBEAN. To jest niewychwytywalne. Ladowanie aku przy danej predkosci bedzei sie odbywalo w tkai sposob aby obciazenie jednostki spalinowej przesuanelo punkt pracy do maksymalnej sprawnosci. woczas czesc mocy idzie w kola czesc do akumualtora, to sie zmienia dynamicznie w zaleznosci od aktualnego obciazenia silnika.

Ladowanie w zasadzie zachodzi bardzo szybko i tak jak powiedzial mrBEAN punkt normalnej pracy akumulatora jest zawezony. To jest tak zwane zwezone okno poejmnosciowe ustalone na podstawie badan zywotnosci akumulatora. HSD bedzie zawsze dazyl do trzymania akumator w zakresie 60-80% naladowania. Gdy np jedziesz dluzszy czas ze stala predkoscia zobaczysz jak strzalka caly czas lata do akumulatora i od akumulatora. Przypadki skrajne to jazda na samym elektryku czyli stan rozladowania i jazda z wysokiego wzniesienia - doladowanie ponad norme. W takich chwila pojazd korzysta z nadwyzek pradu po to by znow zejsc do ustalonego progu.

4 i 5. Nie ma jazdy na biegu luzem o ile tego nie wymusisz. Oczywiscie jest pozycja N na skrzyni i mozna ja uzyc. Niektorzy stosuja ten zabieg do jazdy w technicze Pulse & Glide.

Generalnie kazde spuszcenie nogi z gazu to ladowanie. Jest to efekt odpowiadajacy temu jaki towarzyszy w normlanym samochodzie. Czyli hamowanie biegami/silnikiem a tutaj mamy hamowanie silnikiem elektrycznym. Natomiast gdy nacisniesz lekko hamulec zwieksza moemnt elektryczny silnika i zarazm intensywnosc ladowania.

Mozna tutaj dodac komentarz ze zmiana predkosci nie powoduje intensywnosci hamowania, ale za to zmienia prad ladowania. czyli zwalniajac biegiem z duzej predkosci szybciej naladujemy akumulator, ale to chyba oczywiste.

Napisano

> Ladowanie w zasadzie zachodzi bardzo szybko i tak jak powiedzial mrBEAN punkt normalnej pracy

> akumulatora jest zawezony. To jest tak zwane zwezone okno poejmnosciowe ustalone na podstawie

> badan zywotnosci akumulatora. HSD bedzie zawsze dazyl do trzymania akumator w zakresie 60-80%

> naladowania. Gdy np jedziesz dluzszy czas ze stala predkoscia zobaczysz jak strzalka caly czas

> lata do akumulatora i od akumulatora. Przypadki skrajne to jazda na samym elektryku czyli stan

> rozladowania i jazda z wysokiego wzniesienia - doladowanie ponad norme. W takich chwila pojazd

> korzysta z nadwyzek pradu po to by znow zejsc do ustalonego progu.

W takim razie jeszcze pytanie do tego punktu:

Czy przy jeździe ze stałą prędkością np ok.70km/h i wykorzystaniu nadwyżki mocy do doładowania akumulatorów, po osiągnięciu punktu ich naładowania (80% ?) załącza się silnik elektryczny ? Pisałeś, że zmienia się kierunek przepływu energii (strzałka) - do akumulatora i od akumulatora. Pracuje wtedy sam elektryczny ( do podtrzymania prędkości) czy spalinowy+elektryczny ? Da się to zaobserwować ?

Napisano
  • Autor

> W takim razie jeszcze pytanie do tego punktu:

> Czy przy jeździe ze stałą prędkością np ok.70km/h i wykorzystaniu nadwyżki mocy do doładowania

> akumulatorów, po osiągnięciu punktu ich naładowania (80% ?) załącza się silnik elektryczny ?

> Pisałeś, że zmienia się kierunek przepływu energii (strzałka) - do akumulatora i od

> akumulatora. Pracuje wtedy sam elektryczny ( do podtrzymania prędkości) czy

> spalinowy+elektryczny ? Da się to zaobserwować ?

Silnik elektryczny jest cały czas włączony i cały czas wspomaga silnik spalinowy.

Załóżmy dobija do 80% naładowania to pomaga przez chwilę (kilka sekund), znowu ładowanie, znowu oddaje i tak do zajmlotek.gifa grinser006.gif

Można wymusić pracę samego elektryka do ok. 60km/h, maksymalny zasięg to ok. 2km wg. producenta, ale zależy od prędkości i ukształtowania terenu.

Podsumowując jazda w przedziale 60-90km/h to spalanie ok. 3,5l/100km i tyle.

Napisano

> W takim razie jeszcze pytanie do tego punktu:

> Czy przy jeździe ze stałą prędkością np ok.70km/h i wykorzystaniu nadwyżki mocy do doładowania

> akumulatorów, po osiągnięciu punktu ich naładowania (80% ?) załącza się silnik elektryczny ?

> Pisałeś, że zmienia się kierunek przepływu energii (strzałka) - do akumulatora i od

> akumulatora. Pracuje wtedy sam elektryczny ( do podtrzymania prędkości) czy

> spalinowy+elektryczny ? Da się to zaobserwować ?

To zalezy. W tym wypadku nie (70km/h) chyba ze predkosc bylaby nizsza albo nachylenie terenu takie ze moc potrzbna do napedzania pojazdu jest niewielka.

I wtedy to wygalda tak:

1. po naladowaniu strzalka wraca od aku do silnika elektrycznego a spalinowy dalej pracuje (wtedy elektryk pelni role asysty i napedza razem ze spaliniakiem)

2. Po naladowaniu strzalka wraca od aku do silnika elektrycznego i spalinowy zamiera (wtedy elektryk pelni role napedu)

Wszsytko mozesz zaobserwowac na ekranie ktory pokazuje aktualna dystrybucje energii.

W literkach to sie wydaje skomplikowane ale w praktyce gdy poznamy samochod staje sie to banalne.

A jeszcze co do trybu elekrycznego. Broszury podaja ze jest dostepny do 45km/h. To polprawda bo praktyce czesto jest wyzej, w zaleznosci tak jak wspomnialem od ternu predkosci i ciezkosci stopy.

Napisano

Szkoda że zasięg w trybie EV nie jest chociażby 20-30km. Wtedy w moim przypadku na dojazdy do pracy nie zużywałbym ani trochę benzyny.

Napisano
  • Autor

> Szkoda że zasięg w trybie EV nie jest chociażby 20-30km. Wtedy w moim przypadku na dojazdy do pracy

> nie zużywałbym ani trochę benzyny.

To dla Ciebie będzie niedługo:

Prius Plug-in, zasięg ok. 25km na prądzie

Tylko cena prawdopodobnie 120-140 kzł icon_rolleyes.gif

llink

EDIT:

Czyżby już było hmm.gif

(W salonie pytałem to miał być niby za 1-2 miesiące.)

cennik Prius Plug-in

Cena niestety jeszcze wyższa oslabiony.gif

Napisano

> Szkoda że zasięg w trybie EV nie jest chociażby 20-30km. Wtedy w moim przypadku na dojazdy do pracy

> nie zużywałbym ani trochę benzyny.

Zawsze mozesz dokupic tzw. kit enginer lub hybrid plug-in kit. Takie zestawy zawieraja 4KWh akumulator wraz z ladowarka i calym osprzetem. Umozliwiaja przejazd na dystansie 20km czyli w zasadzie podobnie jak P3 plug-in. Ale niestety predkosc z warunku maxymalnego pradu jakim mozna poczestowac akumulator jest ograniczona chyba do 70km/h (P3 100km/h)

No i cena...taki zestaw kosztuje ok 2000$

• 4 tygodnie później...
Napisano

Polecam ciekawy acz stronniczy artykuł w motorze. porównali 3 yarisy i na siłę szukali jak pokazać że hybrid lepszy od benzyny ale słabo wyszło. Podsumowanie że hybrid w kosztach / kilometr jest lepszy o 1 grosz. Ale uwzględniali klocki i podobne sprawy niezupełnie zgodnie z prawdą bo to wygląda nieco inaczej. warto poczytać bo szału hybrid nie zrobił

Napisano
  • Autor

> Polecam ciekawy acz stronniczy artykuł w motorze. porównali 3 yarisy i na siłę szukali jak pokazać

> że hybrid lepszy od benzyny ale słabo wyszło. Podsumowanie że hybrid w kosztach / kilometr

> jest lepszy o 1 grosz. Ale uwzględniali klocki i podobne sprawy niezupełnie zgodnie z prawdą

> bo to wygląda nieco inaczej. warto poczytać bo szału hybrid nie zrobił

Aktualny motor ?

Napisano

> Aktualny motor ?

tak, aby test wyszedł prawidłowo doliczyli klime automatyczną w benzynie bo hybrid ma, bez tego test by nie "wyszedł". Ogólnie trzeba robić codziennie 80 kilometrów po mieście bo na trasach nie zwróci się nigdy

Napisano
  • Autor

> tak, aby test wyszedł prawidłowo doliczyli klime automatyczną w benzynie bo hybrid ma, bez tego

> test by nie "wyszedł". Ogólnie trzeba robić codziennie 80 kilometrów po mieście bo na trasach

> nie zwróci się nigdy

Jaka jest przyjęta cena zakupu tej benzyny, a jaka hybrydy ?

Napisano

> Jaka jest przyjęta cena zakupu tej benzyny, a jaka hybrydy ?

diesel: 66700 spalanie 5,4 miasto/5 trasa

benzyna: 54 400 spalanie 7,1/6,3

hybryda: 68700 4,2/5,4( nie pomyłka )

Jakby nie doposażac w klime, wygrywa benzyna.

Jakby nie fantazjować że hybryda tylko raz będzie miała komplet tarcz i klocków na 100 tys zmieniane to wygrywa benzyna.

Jakby uznać że czasem trzeba ruszyć w trasę a nie codziennie 80-100 km po mieście to wygrywa benzyna. Przegranym jest diesel.

Napisano
  • Autor

> diesel: 66700 spalanie 5,4 miasto/5 trasa

> benzyna: 54 400 spalanie 7,1/6,3

> hybryda: 68700 4,2/5,4( nie pomyłka )

> Jakby nie doposażac w klime, wygrywa benzyna.

> Jakby nie fantazjować że hybryda tylko raz będzie miała komplet tarcz i klocków na 100 tys

> zmieniane to wygrywa benzyna.

> Jakby uznać że czasem trzeba ruszyć w trasę a nie codziennie 80-100 km po mieście to wygrywa

> benzyna. Przegranym jest diesel.

A wzięli pod uwagę cenę odsprzedaży?

Napisano

> A wzięli pod uwagę cenę odsprzedaży?

tak po 5 latach hybryda i diesel warta 45% wartości a benzyna 48% co jest realne bo yarisy trzymają cene o czym sam się przekonałem

Napisano
  • Autor

> diesel: 66700 spalanie 5,4 miasto/5 trasa

> benzyna: 54 400 spalanie 7,1/6,3

> hybryda: 68700 4,2/5,4( nie pomyłka )

> Jakby nie doposażac w klime, wygrywa benzyna.

> Jakby nie fantazjować że hybryda tylko raz będzie miała komplet tarcz i klocków na 100 tys

> zmieniane to wygrywa benzyna.

> Jakby uznać że czasem trzeba ruszyć w trasę a nie codziennie 80-100 km po mieście to wygrywa

> benzyna. Przegranym jest diesel.

Nikogo nie będę na siłę bronił, bo sam bardzo lubię takie porównania i wygrać ma po prostu lepsza opcja, ale już widzę jeden błąd.

Hybryda ma automat, a Yaris SOL z automatem kosztuje 59.400, bo 54.400 kosztuje z manualną.

A diesel w ogóle nie jest oferowany z automatem.

Napisano

A oni to zaznaczyli w teście. Pozatym znajaąc automat w toyocie nie wiem czy to taka zaleta. Ujeżdżałem automat w rav4ce nowej, verso nowym, land cruiserze v8 nowym i dwóch aurisach. W porównaniu ze skrzyniami dsg czy jakimikolwiek cywilizowanymi toyota wypada blado. Pozatym zaznaczyli że jak się wyładuje aku w hybrydzie to spalanie gwałtownie rośnie i oszczędnośc idzie w plecy.

Napisano
  • Autor

> tak po 5 latach hybryda i diesel warta 45% wartości a benzyna 48% co jest realne bo yarisy trzymają

> cene o czym sam się przekonałem

Ładne wartości po 5 latach, podobnie jest w przypadku Suzuki Swift ok.gif

Napisano

> Ładne wartości po 5 latach, podobnie jest w przypadku Suzuki Swift

Spredawałem kilka yarisów 3-4 letnich i fakt niezaprzeczalny traciły bardzo mało wobec konkurentów

Napisano
  • Autor

> Pozatym

> zaznaczyli że jak się wyładuje aku w hybrydzie to spalanie gwałtownie rośnie i oszczędnośc

> idzie w plecy.

Aż jutro kupię ten motor.

Ale to jakieś pierdoły piszą, bo tam bateria się nie wyładowuje, tylko on cały czas ładuje i zużywa na przemian kilka razy na minutę.

Podejrzewam, że mogli mieć wyłączony tryb eko, w którym będzie zużywał więcej paliwa, a mocy ma tyle samo i różnicy IMHO nie widać.

A co do skrzyni to jest bezstopniowa i przy spokojnej i normalnej jeździe działa BARDZO przyjemnie.

Oczywiście jak chce się pojechać z gazem w podłodze to trochę drażni ten bezstopniowy dźwięk.

Mam DSG i do miasta zdecydowanie bym wybrał tą skrzynię w Yarisie.

Ogólnie to auto jest stworzone do normalnej spokojnej rozsądnej jazdy zgodnie z przepisami.

Wtedy będzie palić regularnie poniżej 4l, niezależnie czy miasto, trasa.

Napisano

> Aż jutro kupię ten motor.

Mieli test bez trybu eco bo chodziło o klime itp więc jak trzeba i zaznaczyli że w tym trybie ma palić mniej. Oni na siłe bronili hybrydy właśnie. Opisali tylko że w momencie gdy wyczerpują się akumultaory przestaje działąć start stop i reszta. Bo widzisz oni testowali w solidnym mieście. Fajnie też napisali że kupując benzyne zamiast hybrydy dostajemy różnicę na paliwo na 40 000 kilometrów.

Napisano
  • Autor

> Mieli test bez trybu eco bo chodziło o klime itp więc jak trzeba i zaznaczyli że w tym trybie ma

> palić mniej. Oni na siłe bronili hybrydy właśnie. Opisali tylko że w momencie gdy wyczerpują

> się akumultaory przestaje działąć start stop i reszta. Bo widzisz oni testowali w solidnym

> mieście. Fajnie też napisali że kupując benzyne zamiast hybrydy dostajemy różnicę na paliwo na

> 40 000 kilometrów.

Bardzo prawdopodobne, że tak to wszystko ŚREDNIO wyjdzie, bo cudów nie ma.

(te 5000zł za automat tylko mogli jeszcze doliczyć).

Tak samo jak dopłaty do diesla w VAG screwy.gif

Ale to pokazuje, że jeśli ktoś chce mieć zabawkę hybrydową to może mieć w tych samych pieniądzach co zwykła benzyna i do tego z automatem!

Osobiście jeśli bym kupował Yarisa wybrałbym bym właśnie tą hybrydę, bo cena jest tak skalkulowana, że już można sobie na to pozwolić ok.gif

Napisano

Wiesz kwestia gdzie, u nas gdzie zima trwa długo i sa spore mrozy nie ma sensu. Fajny byłby test w zimie ile to spali, bo stawiam że więcej niż benzyna - alternator będzie chciał stale doładowac akumulatory, jak w priusie.

Pozatym jak w mniejszych miastach nie ma korków i płynna jazda to często nieco ponad 50 sprawia że yaris 1.3 ojcu palił koło 5.8, a jeździł praktycznie tylko po mieście.

Napisano
  • Autor

> Wiesz kwestia gdzie, u nas gdzie zima trwa długo i sa spore mrozy nie ma sensu. Fajny byłby test w

> zimie ile to spali, bo stawiam że więcej niż benzyna - alternator będzie chciał stale

> doładowac akumulatory, jak w priusie.

> Pozatym jak w mniejszych miastach nie ma korków i płynna jazda to często nieco ponad 50 sprawia że

> yaris 1.3 ojcu palił koło 5.8, a jeździł praktycznie tylko po mieście.

A ten by spalił 2 litry mniej.

W najgorszym razie koszt eksploatacji będzie taki sam, czyli jeśli ktoś CHCE mieć taką zabawkę, to wybiera hybrydę, a sąsiad bierze zwykłą benzynę i już jest temat do dyskusji grinser006.gif

Zimą bym się nie martwił raczej.

Napisano

> Zimą bym się nie martwił raczej.

To chyba ty.

Ciepło kończy się w październiku, zaczyna w kwietniu. Między tym czasem akumulatory traca swoją wydajnośc zgadza się??

Ta zima pokazała że mrozy potrafią zaskoczyć, prius znajomego nie odpalił bo aku pokazywało za małe naładowanie akumulatorów

Napisano
  • Autor

> To chyba ty.

> Ciepło kończy się w październiku, zaczyna w kwietniu. Między tym czasem akumulatory traca swoją

> wydajnośc zgadza się??

> Ta zima pokazała że mrozy potrafią zaskoczyć, prius znajomego nie odpalił bo aku pokazywało za

> małe naładowanie akumulatorów

Ile Prius ma lat, ile stał bez jeżdżenia itd.

Poza tym widzę, że jesteś negatywnie naładowany na hybrydę chyba zlosnik.gif

Dlatego ja wybieram hybrydę, Ty benzynkę i wszyscy szczęśliwi ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.