Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yaris HYBRID raz jeszcze - mini test ale DŁUGIE

Featured Replies

Napisano

> O, ciekawe.

> Opowiedz proszę o SWOICH doświadczeniach z tymże.

MÓJ własny Subaru Forester Diesel w jeździe 100% miejskiej sprawiał problemy. Jeździłem nim chyba 1,5 roku, zanim doprowadził mnie do stanu, w którym musiałem go natychmiastowo sprzedać.

Jeśli chcesz poznać więcej szczegółów, to zaproś mnie na romantyczną kolację, bo szkoda mi klawiatury na opisywanie tych wszystkich ataków złości, które zafundował mi ten samochód do spółki z SIPem...

Napisano

> MÓJ własny Subaru Forester Diesel w jeździe 100% miejskiej sprawiał problemy. Jeździłem nim chyba

> 1,5 roku, zanim doprowadził mnie do stanu, w którym musiałem go natychmiastowo sprzedać.

Znaczy't kupiłeś nuffkę? Z kultowym Boxer Diesel?

> Jeśli chcesz poznać więcej szczegółów, to zaproś mnie na romantyczną kolację, bo szkoda mi

> klawiatury na opisywanie tych wszystkich ataków złości, które zafundował mi ten samochód...

Oooo... Wiedziałem, że ulegniesz memu urokowi...

Było od razu mówić i nie wymyślać owijaczy. Ja prosty chłopak jestem...

A wino musi być, czy dotrwamy do śniadania bez znieczulenia?

Napisano

> Znaczy't kupiłeś nuffkę? Z kultowym Boxer Diesel?

tak. niestety zaślepiony miłością do mojej imprezy, kupiłem w ciemno forka dyszla, bez jazd próbnych, bo nie było go jeszcze w Polsce...

> Oooo... Wiedziałem, że ulegniesz memu urokowi...

> Było od razu mówić i nie wymyślać owijaczy. Ja prosty chłopak jestem...

> A wino musi być, czy dotrwamy do śniadania bez znieczulenia?

szacuję Cię gdzieś tak na 4-5 win... jeśli tylko wątroba wytrzyma grinser006.gif

Napisano

> tak. niestety zaślepiony miłością do mojej imprezy, kupiłem w ciemno forka dyszla, bez jazd

> próbnych, bo nie było go jeszcze w Polsce...

Słowo - klucz: Nowy model/nowy silnik.

Też prywatnie popełniłem ten błąd i też były problemy.

> szacuję Cię gdzieś tak na 4-5 win... jeśli tylko wątroba wytrzyma

Echhh, no naprawdę, nie musisz się tak krygować i udawać niedostępnego...

Napisano

byłem, jeździłem i podoba mi się idea hybrydy, pomijając kwestię ceny, chociaż w przypadku Yarisa skalkulowana jest dosyć rozsądnie.

Wziąłem udział w konkursie na "ekodrajwing" i na 5 kilometrowym odcinku testowym w centrum miasta i dużym ruchu auto spaliło średnio 3,5l/100km. Jest więc bardzo oszczędne

Napisano

> Litrem paliwa, to spaliłbyś cały ten samochód w diabły.

> Dotrysk paliwa ma na celu NIEWIELKIE podniesienie i tak wysokiej temperatury, a nie spalenie

> samochodu...

Nie do końca, w Cromie zakładając, że wszystko jest sprawne spalanie w wersji z DPF jest większe pewnie o jakieś 0,2-0,3 l/100 km więc zakładając spalanie z całego zbiornika w wersji z i bez DPF wyjdzie jakieś 8 x 0,2/0,3 l (średnio jakieś 800 km od tankowania do tankowania) , a to daje pomiędzy 1,6 a 2,4 litra paliwa spalonego więcej przez DPF. Oczywiście podwyższone spalanie to nie tylko wypalanie DPF, ale też zwiększone opory przepływu w układzie wydechowym itp.

Po przeliczeniu tego, podany wcześniej litr to chyba bardziej moja fantazja niż rzeczywistość frown.gif

Napisano

> Ani Opla Combo

Ani Opla Astra 1,7 facepalm%5B1%5D.gif

auto 1 rok, 3 razy w serwisie przez dpf.

Napisano

> bardziej luzny nie bede. Ale widze po swoim aucie ile wzrasta spalanie przy wypalaniu DPFa. z 5 -6

> litrow/100 robi sie 10-11.

Co?!!!

na jałowym z 0,6-0,8 L przy wypalaniu mam 1.0-1,3

jak jadę to nawet nie wiem kiedy-przynajmniej po spalaniu

Napisano

> Jeździłem Yarisem Hybrid i pytałem panią z salonu o żywotność baterii w Priusie,

Ale mulher.gif z salonu wszystko powie byle by tylko auto wypchaczlosnik.gif[...]

Ba sam przyznaje - skromny.gif, kiedys sie sam nabijalem z Hybrid, ze baterie padna, ale jak dla mnie sila w kupiezlosnik.gif[...]

Melbourne uzywa Prius jako Taxi, gdzie auta jezdza 24h, 2-3 kierowcow na zmiane. Jechalem Prius z ponad 200 k km i owszem dochodzi jeszcze czynnik czasu - auto bylo pinizej 3 lat, ale:

- oszczednosci na 91 mial ok 30%,

- baterie 0 problemow,

- mamy kilkanascie Camry Hybrid w pracy, sam czesto jedna lubie jezdzic - i podkreslam lubie, bo nie musze, moge sobie wziasc cos innegozlosnik.gif, na miasto jest idealnawaytogo.gif[...]

bo w Yarisie

> jest analogiczny napęd.

> Powiedziała, że do nich do serwisu przyjeżdżają Priusy z 180kkm i mają fabryczne baterie.

> Jedynie w autach powypadkowych były one wymieniane.

Znow patrze, ile jest Prius do sprzedazy z przed 1 lat i jaki % mialo problemy z bateiami. Ponad 80% ma dalej oryginalne bateriewaytogo.gif, ba robili badanie ile % trzymaja, i nie ma jakis ogromnych roznic (wartosci powyzej 80% ladunku)[...]

Ale trudno sie z Sibuj nie zgodzic, bez zmiany systemu podatkowego, czy jakiejs zachety rzadu to w EU to ze wzgledu na cene raczej nie wystartuje. Z reszta, co tu mowic, jesli lud(i nie wnikam z jakich przyczyn -zanim sie tu sepowi zlecalizak.gif) w PL nie kupuje nowych aut, to gdzie bedzie w ogole Hybrid kupowalconfused.gif[...]

priustaxi.jpg

tfs-news-black-and-white-cabs-hail-hybrid-camry-20110627.jpg

Napisano

> pseudoekologii

Mowa o Hybrid czy Diesel?zlosnik.gif

Bo Hybrid to nie zabardzo - gdzies ktos udowadnial, ze wyklepanie tych baterii jest 10x gorsze dla srodowiska (koszt calkowity) niz przejechanie 150 k km benzyna ktora pali 10-15l na 100/kmzlosnik.gif[...]

Dieselzlosnik.gif - to ekologiczne raczej tez nie jest, DPF jest u mnie nie obowiazkowy, wiec ciagna sie chmury czarnego dymuzlosnik.giflizak.gif[...]

Napisano

Można do Yarisa H założyć LPG. To będzie dopiero oszczędne i ekologiczne zlosnik.gif

Napisano

> Można do Yarisa H założyć LPG. To będzie dopiero oszczędne i ekologiczne

Priusy już u nas gazowali zlosnik.gif

Napisano

> 4l

> Nie popisałeś się

Taa, bo jechałem w ulewie, w ruchu miejskim, rejon Bielan Wrocławskich.

Warunki w ogóle nienadające się do bicia rekordów spalania. zlosnik.gif

Napisano

> Zastanowiłeś się ile w końcowym rozrachunku podnosi się spalanie przez to jedno wypalanie DPF na

> zbiornik? Miałem w Cromie DPF, nie spalała więcej niż 6,5=7 l/100, po wywaleniu DPF owszem

> spalanie spadło , ale nie dramatycznie.

> Stawiam flaszkę, że to jedno wypalanie DPF nie wychodzi drożej niż litr paliwa na cały bak, a jak

> znam życie to i znacznie mniej.

przeczytales calosc czy kawalek? Siubidubi twierdzi, ze DPF nie powoduje wzrostu spalania. Powoduje. Kwestia o ile. Ano o tyle co ile sie spala. Na poczatku bedzie sie wypalal nie za czesto. Potem coraz czesciej a na koncu sie nie wypali wcale i wysra sie z pieknym bledem na desce. Gowniane ustrojstwo, ktore nie robi nic poza upierdliwoscia dla userow.

Napisano

> Mowa o Hybrid czy Diesel?

Diesel + DPF.

Napisano

> MÓJ własny Subaru Forester Diesel w jeździe 100% miejskiej sprawiał problemy. Jeździłem nim chyba

> 1,5 roku, zanim doprowadził mnie do stanu, w którym musiałem go natychmiastowo sprzedać.

> Jeśli chcesz poznać więcej szczegółów, to zaproś mnie na romantyczną kolację, bo szkoda mi

> klawiatury na opisywanie tych wszystkich ataków złości, które zafundował mi ten samochód do

> spółki z SIPem...

na pewno to mity i auto spadlo 20 razy z lawety u dilera hehe.gif

Napisano

> Co?!!!

> na jałowym z 0,6-0,8 L przy wypalaniu mam 1.0-1,3

> jak jadę to nawet nie wiem kiedy-przynajmniej po spalaniu

a ja widze kiedy sie wypala. Na jalowym zawsze komp pokazuje zero. Za to roznice pieknie widac przy puszczeniu pedalu gazu. Jak sie wypala spalanie nie spada do zera ale powoli opada. Jak sie nie wypala to chwilowe prawie od razu leci na zero. Na trasie za to podczas wypalania z 6 litrow robi sie 10 w porywach do 11.

Ja mam bardzo ciekawa trase codzienna do roboty (15km trasa, 15 km miasto + drugie tyle wracajac). OD 120 tys robie praktycznie identyczne spalanie bak w bak i to zarowno w poprzednim jak i obecnym aucie

Napisano

> O tu.

> Spalanie chwilowe nic nie mówi.

> Mogę Ci pokazać spalania chwilowe 99,9 l/100, z których wyjdzie spalanie średnie z trójką na

> początku (jednocyfrowe ofc.

> Pytanie -Ty twierdzisz, że będzie łykać paliwo wiadrami.

> Ja twierdzę, że statystycznie są to zaniedbywalne wartości.

> Ja Ci mówię o PRAKTYCE, a Ty nadymasz się i teoretyzujesz.

> Wyluzuj.

> Oczywiście, że wliczył.

> Powiem więcej - w momencie, gdy jeszcze DPF funkcjonował jako opcja dostałem partię samochodów z

> DPF "gratis" (co mnie ździebko spieniło, bo o tym fakcie dowiedziałem się dopiero w wyniku

> procedury reklamacyjnej faktur za uzupełnienie czynnika, które IMO były nieprawdziwe (bo DPF

> miało nie być)).

> Pytanie - czy ten koszt per saldo jest wart dyskusji.

> Zauważ jak jest z np klimatyzacją.

> Praktycznie jest to must-have w każdym dzisiejszym samochodzie od klasy B w górę.

> Jak któryś producent umieszcze klimę na liście opcji (w bazowych wersjach) to zaraz jest

> dziamganie, że "łopanie i jeszcze za klime zdzierajo, a we Fiacie jest ZA DARMO".

> Ojjj, mało wiesz.

> Cała grupa PSA, Mercedes, wszystkie pojazdy użytkowe - jest tego sporo.

> Powiem więcej - IMO od EUR5 w górę nie bałdzo będzie opcja filtra cząstek stałych na EGR.

ja o cywilnych autach Ty o uzytkowych/dostawczych. Rozumiem, ze w Mondeo z silnikem PSA jest mokry filtr? Wez przestan bo sie z Toba nie da pisac sensownie

Bez problemu na spalaniu chwilowym widze kiedy sie DPF wypala. Widac wtedy wieksze spalanie. A chwilowe 99l/100 nie ma szans zrobic u mnie z butem w podlodze. 26l/100 to max co sie da wycinac.

No ale Ty wiesz lepiej. Zapewne masz auto z DPFem i jezdzisz nim na codzien. Mowie co normalnym uzywaniu a nie jezdzeniu autami typu dziwka (kazdy je ma na chwile - floty, wypozyczalenie itd). Autami jezdze roznymi za to zeby pozac jak sie zachowuja troche trzeba pojezdzic jednym egzemplarzem.

Reszta to standardowe Twoje pieprzenie (takie bez calowania) na zasadzie przeczytam, odpowiem cos nie w temacie byleby co 3 slowo sie zgadzalo.

Napisano

> Ani Opla Astra 1,7

> auto 1 rok, 3 razy w serwisie przez dpf.

Twoje tez musialo spac z lawety hehe.gif

No ale nie przejmuj sie. S od Ciebie odkupi i pozniej nic sie nie bedzie dzialo ok.gif Od patrzenia sie naprawi zlosnik.gif

Napisano

> ja o cywilnych autach Ty o uzytkowych/dostawczych.

Pytałeś o doświadczenia z Renault - odpowiedziałem.

Rozumiem, ze w Mondeo z silnikem PSA jest mokry

> filtr?

Yesss.

> Wez przestan bo sie z Toba nie da pisac sensownie

Lubię to.

Podważam Twoją tezę, Ty nie bałdzo masz jak się sensownie bronić, to argumenty ad personam :->

> No ale Ty wiesz lepiej. Zapewne masz auto z DPFem i jezdzisz nim na codzien. Mowie co normalnym

> uzywaniu a nie jezdzeniu autami typu dziwka (kazdy je ma na chwile - floty, wypozyczalenie

> itd). Autami jezdze roznymi za to zeby pozac jak sie zachowuja troche trzeba pojezdzic jednym

> egzemplarzem.

Ile to dla Ciebie "trochę"?

I czy to JA muszę jeździć tym autem, żeby móc ocenić dane statystyczne?

> Reszta to standardowe Twoje pieprzenie (takie bez calowania) na zasadzie przeczytam, odpowiem cos

> nie w temacie byleby co 3 slowo sie zgadzalo.

Uuuu, cóż za mocny argument.

Napisano

> a ja widze kiedy sie wypala.

chyba sie nie zrozumielismy (ja widze kiedy sie wypala, llecz po innych symptomach; roznice w spalaniu sa akurat statystycznie niezauwazalne)

-tez jezdze ta sama trasa do pracy

ba smiem nawet twierdzic, ze podwyzszenie spalania w trakcie jazdy jest nawet ciut mnijesze niz to wymienione na jalowym przeze mnie powyzej

Napisano

> chyba sie nie zrozumielismy (ja widze kiedy sie wypala, llecz po innych symptomach; roznice w

> spalaniu sa akurat statystycznie niezauwazalne)

> -tez jezdze ta sama trasa do pracy

> ba smiem nawet twierdzic, ze podwyzszenie spalania w trakcie jazdy jest nawet ciut mnijesze niz to

> wymienione na jalowym przeze mnie powyzej

odnioslem sie do tego:

Quote:

jak jadę to nawet nie wiem kiedy-przynajmniej po spalaniu

Napisano

> Yesss.

no niestety nie. z mojej strony EOT

Napisano

> no niestety nie. z mojej strony EOT

Ufffff...

Napisano

> Co?!!!

> na jałowym z 0,6-0,8 L przy wypalaniu mam 1.0-1,3

> jak jadę to nawet nie wiem kiedy-przynajmniej po spalaniu

Sam potwierdziłeś , że o 100% DPF ci zwiększył spalanie smile.gif

Jak komuś nie pasuje praca DPF , to zawsze może go usunąć.

Prawda jest taka ,że w niektórych samochodach DPF to duży problem , np. Opel , a w innych nawet nie wie się o jego istnieniu przez 150kkm.

Napisano

> Gowniane ustrojstwo, ktore nie robi nic poza upierdliwoscia dla userow.

alez robia. DPFy i inne wynalazki tego typu zniechecaja ludzi do dieseli, i bardzo dobrze bo ja (i pewnie nie tylko ja) smrodu i klekotu nie lubiem zlosnik.gif

Napisano

Mój wczorajszy wynik na trasie Szczecin-Olsztyn. Warte odnotowania: średnia prędkość i spalanie. Silnik: klekot 1.6 HDI FAP. Podejrzewam, że hybryda "pokazuje rogi" w miejskich korkach, bo jak na takie pieszczenie się z gazem w trasie to szału nie robi.

286061987-551092_377820068943896_333591947_n.jpg

post-7087-14352516704291_thumb.jpg

Napisano

> Mój wczorajszy wynik na trasie Szczecin-Olsztyn. Warte odnotowania: średnia prędkość i spalanie.

> Silnik: klekot 1.6 HDI FAP. Podejrzewam, że hybryda "pokazuje rogi" w miejskich korkach, bo

> jak na takie pieszczenie się z gazem w trasie to szału nie robi.

juz nie raz bylo napisane, nie tylko w tym watku, ze hybryda jest dedykowana do miasta ... sprobuj zrobic chociazby 5,5 l 1,6 HDI w zakorkowanym miescie tam, gdzie hybryda kreci, niech bedzie - 4-4,5 l ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mój wczorajszy wynik na trasie Szczecin-Olsztyn. Warte odnotowania: średnia prędkość i spalanie.

> Silnik: klekot 1.6 HDI FAP. Podejrzewam, że hybryda "pokazuje rogi" w miejskich korkach, bo

> jak na takie pieszczenie się z gazem w trasie to szału nie robi.

Ładne spalanie ok.gif

Dokładnie, ta hybryda jest stworzona do miasta. I im więcej miasta tym dla niej lepiej: szczególnie pełzanie w korku.

W trasie to i moja Fabia 1.4 TSI 180KM potrafi spalić w okolicy 5l, a jadąc poniżej 80km/h to i "4" z przodu się pokaże.

Poza tym to spalanie 3,7l nie było przy muskaniu gazu, tylko normalna jazda.

(końcówka jest spokojnie, bo ciekaw byłem próby jazdy na samym prądzie)

Niedługo będę jeździł cały dzień to zrobię różne testy, 100% miasto, trasa wolno, trasa szybko, autostrada itp.

Każdy będzie mógł wyciągnąć wnioski dla siebie.

Napisano

> Litrem paliwa, to spaliłbyś cały ten samochód w diabły.

> Dotrysk paliwa ma na celu NIEWIELKIE podniesienie i tak wysokiej temperatury, a nie spalenie

> samochodu...

Ja jeżdżę często po autostradach z włączonym tempomatem. To są dość stabilne warunki żeby mieć jakiś punkt odniesienia. Podczas wypalania DPFa spalanie rośnie o jakieś 2-3l/100km i stan ten trwa przez jakieś 15minut.

Z prostych wyliczeń wynika, że auto spali wtedy jakieś 0,5-0,75l. Biorąc pod uwagę, że wypalanie (przynajmniej u mnie) ma miejsce co jakieś 1500-2000km to DPF zwiększa spalanie o niecały 1%.

IMO wartość pomijalna.

Napisano

> alez robia. DPFy i inne wynalazki tego typu zniechecaja ludzi do dieseli, i bardzo dobrze bo ja (i

> pewnie nie tylko ja) smrodu i klekotu nie lubiem

Jak masz DPF/FAP to smrodu i dymu nie ma.....

A co do klekotu , chyba nigdy 6 cylindrowym , min 3 litrowym dieslem nie jeździłeś smile.gif

Napisano

> Jak masz DPF/FAP to smrodu i dymu nie ma.....

> A co do klekotu , chyba nigdy 6 cylindrowym , min 3 litrowym dieslem nie jeździłeś

FAktycznie, 6cylindrowe, 3l diesle są oszczędne jak cholera smile.gif

W sam raz do wątku o Yarisie hybrid

Napisano

> Ja jeżdżę często po autostradach z włączonym tempomatem. To są dość stabilne warunki żeby mieć

> jakiś punkt odniesienia. Podczas wypalania DPFa spalanie rośnie o jakieś 2-3l/100km i stan ten

> trwa przez jakieś 15minut.

> Z prostych wyliczeń wynika, że auto spali wtedy jakieś 0,5-0,75l. Biorąc pod uwagę, że wypalanie

> (przynajmniej u mnie) ma miejsce co jakieś 1500-2000km to DPF zwiększa spalanie o niecały 1%.

> IMO wartość pomijalna.

A w Mazda 2.0 MZR-CD co 120-200 km, zazwyczaj w trasie co 160. Wartość odczuwalna ...

Napisano

> A w Mazda 2.0 MZR-CD co 120-200 km, zazwyczaj w trasie co 160. Wartość odczuwalna ...

Opel Combo na trasie nie wypala (nie zauważyłem w każdym razie), ale za to bardzo lubi wypalać DPF w korku w mieście. Poznajesz to po tym, że zapala się check, zamula, przybywa z litr paliwa w oleju i trzeba jechać do ASO na wypalanie (i oczywiście wymianę oleju) facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Sam potwierdziłeś , że o 100% DPF ci zwiększył spalanie

> Jak komuś nie pasuje praca DPF , to zawsze może go usunąć.

> Prawda jest taka ,że w niektórych samochodach DPF to duży problem , np. Opel , a w innych nawet nie

> wie się o jego istnieniu przez 150kkm.

bezwzględnie 100% :-)))))

ale zeby jak koledze z 6 robiło sie 11 - to nie zauwazylem niestety

Napisano

że w niektórych samochodach DPF to duży problem , np. Opel , a w innych nawet nie

> wie się o jego istnieniu przez 150kkm.

yyyyyyy...... moj podpis... (dobrze ze jak na razie moj tego nie wie)

Napisano

> juz nie raz bylo napisane, nie tylko w tym watku, ze hybryda jest dedykowana do miasta ...

Blad. Nie piszcie ze hybryda jest dedykowana do miasta bo to nie jest do konca prawda. Hybryda jest dedykowana do kazdych warunkow a w szczegolnosci do miasta. Gdybysmy stwierdzili ze hybryda nadaje sie tylko do miasta to kazdy konwencjonalny pojazd nie nadawalby sie do niczego.

Dlaczego? Kazdy zwykly samochod pali w trasie najmniej bo tam silnik jest w przyblizeniu obciazony w sposob ciagly czyli najkorzystniej z punktu widzenia wykorzystania energii.

Hybryda optymalizuje obciazenie silnika spalinowego w kazdych warunkach zatem wjezdzajac do miasta spalanie ciagle pozostaje niskie lub czasem nawet nizsze. Natomiast na trasie gdzie obciazenie jest w przyblizeniu ciagle nie za wiele jest "do ugrania".

Totez roznice w spalaniu bede widoczne zawsze tam gdzie jest duza zmiana obciazen silnika, czyli wlasnie w miescie.

Zatem skoro hybryda pali w miescie malo i na trasie wciaz malo a nadawalby sie tylko do miasta, to do czego nadawalby sie zwykly spaliniak? Odpowiedz chyba nasuwa sie sama.

Pozdro

Napisano

> Blad. Nie piszcie ze hybryda jest dedykowana do miasta bo to nie jest do konca prawda. Hybryda jest

> dedykowana do kazdych warunkow a w szczegolnosci do miasta. Gdybysmy stwierdzili ze hybryda

> nadaje sie tylko do miasta to kazdy konwencjonalny pojazd nie nadawalby sie do niczego.

> Dlaczego? Kazdy zwykly samochod pali w trasie najmniej bo tam silnik jest w przyblizeniu obciazony

> w sposob ciagly czyli najkorzystniej z punktu widzenia wykorzystania energii.

> Hybryda optymalizuje obciazenie silnika spalinowego w kazdych warunkach zatem wjezdzajac do miasta

> spalanie ciagle pozostaje niskie lub czasem nawet nizsze. Natomiast na trasie gdzie obciazenie

> jest w przyblizeniu ciagle nie za wiele jest "do ugrania".

> Totez roznice w spalaniu bede widoczne zawsze tam gdzie jest duza zmiana obciazen silnika, czyli

> wlasnie w miescie.

> Zatem skoro hybryda pali w miescie malo i na trasie wciaz malo a nadawalby sie tylko do miasta, to

> do czego nadawalby sie zwykly spaliniak? Odpowiedz chyba nasuwa sie sama.

> Pozdro

Nie do końca się z Tobą zgodzę.

Najsłabsze w konwencjonalnym pojeździe z silnikiem OTTO jest to, że ma niską sprawność przy małym obciążeniu pojazdu a więc i silnika.

Ergo - niska prędkość średnia = słaba wydajność z paliwa.

Podkreślam - mówię o SPRAWNOŚCI silnika, a ta nie-do-końca przekłada się na spalanie na dystrybutorze.

Teraz dalej - hybryda ma świetną sprawność przy niskich obciążeniach - jazda z ciągłą prędkością w ruchu miejskim.

Do tego mamy rekuperację energii

Przy pełnym, ciągłym obciążeniu (jazda autostradowa), zalety te nikną, wobec silnika z obiegiem Atkinsona, który raz, że nie będzie efektywnie pracował przy pełnym obciążeniu autostradowym, a dwa - ma względnie małą moc jednostkową (jego EFEKTYWNA pojemność jest ok 30% mniejsza, niż jego fizyczna pojemność).

Czyli mamy samochód, który sumarycznie:

- relatywnie bardzo mało pali w mieście

- mało pali w trasie podmiejskiej

- ale żłopie jak smok piłowany po autostradzie.

To ostatnie niestety sprawdzone empirycznie przez źródło, które uznaję za bardzo wiarygodne + kilka takich, co do których też nie mam zastrzeżeń.

Napisano

> Nie do końca się z Tobą zgodzę.

> Najsłabsze w konwencjonalnym pojeździe z silnikiem OTTO jest to, że ma niską sprawność przy małym

> obciążeniu pojazdu a więc i silnika.

> Ergo - niska prędkość średnia = słaba wydajność z paliwa.

> Podkreślam - mówię o SPRAWNOŚCI silnika, a ta nie-do-końca przekłada się na spalanie na

> dystrybutorze.

> Teraz dalej - hybryda ma świetną sprawność przy niskich obciążeniach - jazda z ciągłą prędkością w

> ruchu miejskim.

> Do tego mamy rekuperację energii

> Przy pełnym, ciągłym obciążeniu (jazda autostradowa), zalety te nikną, wobec silnika z obiegiem

> Atkinsona, który raz, że nie będzie efektywnie pracował przy pełnym obciążeniu autostradowym,

> a dwa - ma względnie małą moc jednostkową (jego EFEKTYWNA pojemność jest ok 30% mniejsza, niż

> jego fizyczna pojemność).

> Czyli mamy samochód, który sumarycznie:

> - relatywnie bardzo mało pali w mieście

> - mało pali w trasie podmiejskiej

> - ale żłopie jak smok piłowany po autostradzie.

> To ostatnie niestety sprawdzone empirycznie przez źródło, które uznaję za bardzo wiarygodne + kilka

> takich, co do których też nie mam zastrzeżeń.

Wszystko ok ale to o czym piszesz odnosi sie do samego silnika spalinowego a nie do hybrydy jako napedu - hybryda nie zmienia sprawnosci samego silnika spalinowego a jedynie rozciaga uzyteczny zakres najwyzszej sprawnosci.

Kazdy silnik spalinowy przy maksymalnym obciazeniu ma mala sprawnosc bo pracuje z dlawionym przeplywem.

I jesli jazde autostradowa pojmujesz jako prosta i pelny gaz to na co liczysz majac niecale 75KM pod maska? Sadzisz ze auta konwencjonalne w takich warunkach pracy beda oszczedne?

Mozna jedynie pokusic sie na stwierdzenie ze jazda hybrydowym Yarisem po autostradzie z predkosciami 130+ nie bedzie oszczedna bo silnik ma tylko 75KM mocy ciaglej. Ale to tak samo tyczy sie tej konkretnej hybrydy jak i pierwowzoru o podobnej mocy. Co nie zmienia faktu ze taki styl jazdy i tak ma niewiele wspolnego z ekonomia niezaleznie od mocy silnika.

I powiem Ci jeszcze z doswiadczenia ze np. Prius przy tempie autostradowym i tak jest zaskakujaco oszczedny. Realia sa nieco inne niz laboratorium. Samochod musi sie rozpedzic potem nieco zwolnic, czasem wyprzedzic, zawsze gdzies jest strata energii ktora da sie urwac dzieki hybrydzie.

Natomiast w trasie przy rozsadnych predkosciach ale dosc duzym natezeniu ruchy hybryda wypada nawet lepiej niz klasyk - tez sprawdzone, nie zmyslone.

Zatem stwierdzenie ze hybryda na trasie nie oszczedza tez nie jest do konca prawda.

Napisano

> Wszystko ok ale to o czym piszesz odnosi sie do samego silnika spalinowego a nie do hybrydy jako

> napedu - hybryda nie zmienia sprawnosci samego silnika spalinowego a jedynie rozciaga

> uzyteczny zakres najwyzszej sprawnosci.

Mówię generalnie o samym napędzie, a nie tylko o jego źródłach.

> Kazdy silnik spalinowy przy maksymalnym obciazeniu ma mala sprawnosc bo pracuje z dlawionym

> przeplywem.

Y-y.

Przy maksymalnym obciążeniu = z w pełni otwartą przepustnicą (silnik ZI).

Silnik ZS nie ma przepustnicy, więc niejako "z definicji" ma wyższą sprawność.

> I jesli jazde autostradowa pojmujesz jako prosta i pelny gaz to na co liczysz majac niecale 75KM

> pod maska?

Mówiłem o Aurisie/Priusie HSD. 86KM spaliny/136 łącznie.

> Sadzisz ze auta konwencjonalne w takich warunkach pracy beda oszczedne?

Tak.

W takich warunkach jedziesz de facto TYLKO na silniku spalinowym (duże ciągłe zapotrzebowanie na moc), który już nie będzie pracował w ekonomicznym zakresie pracy.

Stąd bardzo mało ekonomiczne spalania hybryd przy pełnym i długotrwałym wykorzystaniu osiągów.

> Mozna jedynie pokusic sie na stwierdzenie ze jazda hybrydowym Yarisem po autostradzie z

> predkosciami 130+ nie bedzie oszczedna bo silnik ma tylko 75KM mocy ciaglej.

Ale napędza względnie lekkie auto.

Yaris 1,0 ma 69KM i jest naprawdę ekonomicznym autem.

M in to przesądza o tym, że w Yarisie diesel jest napędem niszowym - nie opłaci się.

> Ale to tak samo

> tyczy sie tej konkretnej hybrydy jak i pierwowzoru o podobnej mocy. Co nie zmienia faktu ze

> taki styl jazdy i tak ma niewiele wspolnego z ekonomia niezaleznie od mocy silnika.

> I powiem Ci jeszcze z doswiadczenia ze np. Prius przy tempie autostradowym i tak jest zaskakujaco

> oszczedny. Realia sa nieco inne niz laboratorium. Samochod musi sie rozpedzic potem nieco

> zwolnic, czasem wyprzedzic, zawsze gdzies jest strata energii ktora da sie urwac dzieki

> hybrydzie.

Nie no.

Ja przez pojęcie "autostrada" rozumiem "wyjeżdżam z Bielan Wrocławskich, 140 na blat, tempomat on, dojeżdżam do Katowic"

Spokojnie do zrobienia praktycznie bez tknięcia tegoż tempomatu.

W takich warunkach AHSD wciąga dwucyfrowe wartości paliwa (spalanie rzeczywiste, nie "bo pokazał na chwilowym").

> Natomiast w trasie przy rozsadnych predkosciach ale dosc duzym natezeniu ruchy hybryda wypada nawet

> lepiej niz klasyk - tez sprawdzone, nie zmyslone.

Tu w pełni zgoda.

> Zatem stwierdzenie ze hybryda na trasie nie oszczedza tez nie jest do konca prawda.

Znowu - zależy od warunków drogowych.

Jeżeli mówisz o tzw polskiej drodze + ułańskiej fantazji, czyli jeździe metodą gaz-hamulec z wyprzedzaniem, to ISTOTNIE - rekuperacja energii hamowania powoduje odczuwalne obniżenie spalania.

Jeżeli mówisz o tym, o czym ja mówię - 140 na blat i jedziemy tak bez ruszania czegokolwiek przez godzinę-dwie - już nie jest tak fajnie.

Napisano

> Mówię generalnie o samym napędzie, a nie tylko o jego źródłach.

Ale to wlasnie z energii chemicznej zawartej w paliwie wytawrzana jest moc ktora napedza pojazd. A przy jezdzie "autostradowej" to wlasnie spaliniak gra pierwsze skrzypce.

> Y-y.

> Przy maksymalnym obciążeniu = z w pełni otwartą przepustnicą (silnik ZI).

> Silnik ZS nie ma przepustnicy, więc niejako "z definicji" ma wyższą sprawność.

ZS zostaw w spokoju bo nie o tym jest mowa.

> Mówiłem o Aurisie/Priusie HSD. 86KM spaliny/136 łącznie.

Niewazne o czym mowiles. Porownujemy klasyk vs. hybrid o tej samej mocy ciaglej.

> Tak.

> W takich warunkach jedziesz de facto TYLKO na silniku spalinowym (duże ciągłe zapotrzebowanie na

> moc), który już nie będzie pracował w ekonomicznym zakresie pracy.

> Stąd bardzo mało ekonomiczne spalania hybryd przy pełnym i długotrwałym wykorzystaniu osiągów.

Wrecz nierozumiem takiej interpertacji. Jak maja byc bardziej oszcedne skoro sam nawet swtierdzasz ze " jedziesz de facto TYLKO na silniku spalinowym". Jesli hybryda jedzie na spalinowym to na czym jedzie klasyk jesli nie na spalinowym?

Te oba napedy w takich warunkach sa podobnie obciazone wiec beda tez zarly podobne ilosci paliwa.

> Ale napędza względnie lekkie auto.

> Yaris 1,0 ma 69KM i jest naprawdę ekonomicznym autem.

> M in to przesądza o tym, że w Yarisie diesel jest napędem niszowym - nie opłaci się.

Byc moze jednak z takimi parametrami nie wyglada na krola autostrad. Bardzo ciekawe jak ksztaltowaloby sie spalanie w porownaniu do hybrydy.

> Nie no.

> Ja przez pojęcie "autostrada" rozumiem "wyjeżdżam z Bielan Wrocławskich, 140 na blat, tempomat on,

> dojeżdżam do Katowic"

> Spokojnie do zrobienia praktycznie bez tknięcia tegoż tempomatu.

> W takich warunkach AHSD wciąga dwucyfrowe wartości paliwa (spalanie rzeczywiste, nie "bo pokazał na

> chwilowym").

Dwucyfrowe? Juz nie moge sie doczekac pomiaru by obalic ten mit. Wydaje mi sie ze nawet przy predkosci maksymalnej wynik bedzie ponizej 10.

> Tu w pełni zgoda.

> Znowu - zależy od warunków drogowych.

> Jeżeli mówisz o tzw polskiej drodze + ułańskiej fantazji, czyli jeździe metodą gaz-hamulec z

> wyprzedzaniem, to ISTOTNIE - rekuperacja energii hamowania powoduje odczuwalne obniżenie

> spalania.

> Jeżeli mówisz o tym, o czym ja mówię - 140 na blat i jedziemy tak bez ruszania czegokolwiek przez

> godzinę-dwie - już nie jest tak fajnie.

Co by jednak nie mowic. Zawsze wskaznikiem ekonomii jest spalanie srednie a w tej kategorii hybrydy po prostu rzadza.

Napisano

> Jakie testy sobie gawiedź AK życzy ?

za ile znajdzie sie kupiec na allegro...? :-))) (moze sie uda sprzedac drozej niz mialbys kupic jesli taki chodliwy towar bedzie... ;-)))

Napisano

> W piątek prawdopodobnie będę miał auto do dyspozycji na cały dzień.

jeździłem oszczędnie i faktycznie w mieście pali mało.

sprawdź jak pali w mieście przy pałowaniu i w trasie przy ostrym wyprzedzaniu i z gazem but.gif

Napisano
  • Autor

> jeździłem oszczędnie i faktycznie w mieście pali mało.

> sprawdź jak pali w mieście przy pałowaniu i w trasie przy ostrym wyprzedzaniu i z gazem

Jest w planie ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> W piątek prawdopodobnie będę miał auto do dyspozycji na cały dzień.

Jesli znajdzisz czas i sposobnosc zrob test:

Tempomat 90km/h, reset spalania- odcinek pomiarowy przynajmniej 2km. Jesli nie masz pewnosci czy droga jest plaska, najelpiej zrob to w obu kierunkach na tym samym fragmencie jezdni.

Jesli dasz rade zrob takie pomiary jeszcze dla predkosci 110 i 120 km/h.

Pamietaj, tempomat a nie noga na gazie.

BTW: Co trzeba zrobic zeby wyrwac takie auto na caly dzien?

Napisano

Ano takie, żebyś dawał w palnik 120 po mieście, but w podłogę, a najlepiej, jakby z baterii jeszcze dym się sączył bbq.gif

Wtedy okaże się, ile to cudo pali palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli znajdzisz czas i sposobnosc zrob test:

Trochę za późno, bo już po testach, ale...

Na początek co wydaje mi się warte odnotowania:

Auto testowe miało koła 16" (195/50/15).

Spalanie wg. katalogu z takimi kołami: miasto: 3,4l, poza miastem i średnio: 3,7l/100km.

Klima chodziła cały dzień, bo zrobiło się dzisiaj ciepło i słonecznie i w sumie zastanawiam się,

czy i w jakim stopniu podniosło to spalanie hmm.gif

Testy, starałem się zrobić bardzo rzetelne bez naciągania w żadną ze stron.

Wymyśliłem sobie:

1. spokojną trasę: Wałbrzych-Wrocław

2. niespokojną jazdę autostradą i później but.gifbut.gifbut.gif w trasie.

3. miasto normalnie

4. miasto z pkt 3. + jazda wokoło Wałbrzycha

BONUS:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.