Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yaris HYBRID raz jeszcze - mini test ale DŁUGIE

Featured Replies

Napisano

286055296-yaris.jpg

Dane producenta:

(koła 15", 175/65/15)

Spalanie w mieście: 3,1/100km

Poza miastem i średnie: 3,5l/100km

Co ciekawe z kołami 16" 195/50/16 (wersja DYNAMIC): icon_eek.gif

Miasto: 3,4l/100km, średnie i poza miastem: 3,7l/100km.

Nie sprawdziłem jakie były założone koła w tym co jeździłem

Miałem dzisiaj możliwość pojeździć 2h.

Skupiłem się głównie na obserwacji spalania,

bo jak wygląda Yaris każdy wie. Po prostu Toyota z jej plusami i minusami.

Nie jeździłem po typowym mieście z korkami, światłami itd., choć z obserwacji wydaje się, że to auto jest głównie do takiej jazdy stworzone.

Zresztą spalanie katalogowe to sugeruje.

Stwierdziłem, że wybiorę się w trasę którą znam najlepiej, czyli mniej więcej praca-dom,

bo najłatwiej będzie mi porównać spalanie do obecnego auta.

Oczywiście chciałem zrobić rekord i zawstydzić samego producenta hehe.gif

I wystartował..... powoli, delikatnie, muskanie gazu itd., rozpędzanie bardzo ospałe,

w zabudowanym 50-55km/h, w niezabudowanym 70-80km/h.

Po ok. 40km pod domem spalanie na komputerze: 3,8l/100km

Niby OK, ale wyobrażałem sobie, że jak będę go muskał to może uda się poniżej katalogowego hmm.gif

Pod domem okazało się, że w zasadzie jestem spóźniony i nie oddam auta na czas.

Stwierdziłem, że teraz zobaczę co się będzie działo jak pojadę normalnie, bez muskania gazu, jak trzeba to wyprzedzam,

bez wpatrywania w spalanie i to czy działa silnik elektryczny, spalinowy czy jeszcze jakiś inny.

Ale też rozsądnie i z głową. Kasuję licznik i wio drive.gif

I tu w połowie drogi powstało wielkie zdziwienie, spodziewałem się, że będzie jakieś spalanie 6-7l/100km. W połowie dystansu sprawdziłem spalanie i było ok. 4,5l

(Gdzie w tym miejscu, przy takiej jeździe mam w Fabii ok. 7l)

Pod salonem ukazało się spalanie 3,7l yikes.gif

Styl jazdy w obie strony był zupełnie różny, choć w obu przypadkach starałem się jechać obserwując drogę itd.,

by zbędnie nie hamować, ale była to normalna żwawa jazda z wyprzedzaniem itd.

Podsumowując:

Na pewno trzeba się nauczyć tym jeździć efektywnie, bo droga powrotna zupełnie mnie zaskoczyła.

Yaris spalił 3,8l średnio

Fabia myślę by spaliła ok. 5,5-6l.

Ale z moich obserwacji, nawet jeśli będzie zatłoczone miasto to ten Yaris przy rozsądnej jeździe więcej jak 4l średnio nie spali,

a tradycyjne auto to wiadomo 7-8l co najmniej.

IMHO jeśli ktoś chce ciekawe, oszczędne auto do miasta i kręcenie "wokół komina" to jest to ciekawa zabawka,

a cena jak za ten wypas który oferuje wydaje się być już przystępna hmm.gif

/// Prawdopodobnie dostanę auto na cały dzień to wtedy zrobię mix różnych testów,

miasto, korki, trasa, autostrada, a na koniec dnia sprawdzę przy dystrybutorze i ile średnio wyjdzie z całego dnia jazdy.

Edit: Za jakąś 1h wrzucę krótki filmik z końcówki jazdy.

post-79168-14352516655978_thumb.jpg

Napisano

Róznica w cenie między zwykłym Yarisem a hybrydą jest 25 kzł (jakoś tak wychodzi z cenników). To daje 4200 litrów paliwa. Różnica w cenie zwróci się po 150kkm (biorąc pod uwagę, że różnica w spalaniu wynosi 3 litry, w co wątpię, zapewne różnica jest 2-2.5). Czyli samochód bez sensu.

Napisano

A porównywalne koszty przejechania 100km mżna uzyskać montując LPG hmm.gif

Ale jak już pisałem - auto dla tych co nosza ciemne okulary w pochmurny dzien, torebki i trampki do marynarki.

Napisano

> Róznica w cenie między zwykłym Yarisem a hybrydą jest 25 kzł (jakoś tak wychodzi z cenników). To

> daje 4200 litrów paliwa. Różnica w cenie zwróci się po 150kkm (biorąc pod uwagę, że różnica w

> spalaniu wynosi 3 litry, w co wątpię, zapewne różnica jest 2-2.5). Czyli samochód bez sensu.

Wróć teraz na stronę toyoty i porównaj wersje tak samo wyposażone, z automatem

Napisano
  • Autor

> Róznica w cenie między zwykłym Yarisem a hybrydą jest 25 kzł (jakoś tak wychodzi z cenników). To

> daje 4200 litrów paliwa. Różnica w cenie zwróci się po 150kkm (biorąc pod uwagę, że różnica w

> spalaniu wynosi 3 litry, w co wątpię, zapewne różnica jest 2-2.5). Czyli samochód bez sensu.

Chyba widzieliśmy inne cenniki spineyes.gif

Sprawdziłem przed chwilą:

Yaris 5 drzwi, 1,3 z automatem w wersji DYNAMIC kosztuje 63.600zł

Hybryda: 71900zł

Napisano
  • Autor

> A porównywalne koszty przejechania 100km mżna uzyskać montując LPG

Ale po co montować LPG jak można jeździć hybrydą ? niewiem.gif

Jako auto na co dzień do jazdy wkoło komina IMHO świetna opcja.

Napisano

Auto mniej spala jak się jeździ dynamicznie. Tzn trzeba jak najszybciej przyśpieszyć do pożądanej prędkości. Jeśli przyśpiesza się powoli, to dłużej trzymamy silnik na wyższych obrotach co przekłada się na wysokie spalanie.

Napisano

> Ale po co montować LPG jak można jeździć hybrydą ?

kolega powyżej pisał o kosztach - więc przedstawiłem opcję...

Napisano

Tez mi takie wyniki wychodzą jak próbuje policzyć czy warto kupić hybrydę. Ale dolicz do tego mniej czasu spędzonego na stacjach benzynowych = samochód zaczyna się "opłacać" już po 50 tys. km.

Napisano
  • Autor

> Auto mniej spala jak się jeździ dynamicznie. Tzn trzeba jak najszybciej przyśpieszyć do pożądanej

> prędkości. Jeśli przyśpiesza się powoli, to dłużej trzymamy silnik na wyższych obrotach co

> przekłada się na wysokie spalanie.

Dokładnie takie wnioski można wysnuć z tej jazdy.

Dynamiczna ale rozsądna jazda i podejrzewam, że średnie poniżej 4l z całego zbiornika jest jak najbardziej realne w jeździe miejskiej i około miejskiej.

Poza tym im więcej miasta, pełzania w korkach, świateł tym większa przewaga hybrydy się robi.

Najmniejsza różnica pewnie będzie w jeździe autostradowej ale nie do tego to auto zostało stworzone.

Napisano
  • Autor

> kolega powyżej pisał o kosztach - więc przedstawiłem opcję...

W zasadzie identycznych pieniądzach jest Yaris 1.4 D4D.

Zresztą wiadomo, że najtaniej pieszo lub rowerem, a później Tico na LPG, a z nowych Panda z LPG zlosnik.gif

Ale wydaje mi się, że to może być mały przełom z tym Yarisem, bo cena jest już taka,

że kto lubi nowinki i takie zabawki to się skusi.

Ponoć 3szt. już są zamówione w tym salonie co byłem, a dealerzy na Polskę wchłonęli 60szt., które za jakiś czas będzie trzeba sprzedać.

Jak dadzą za 40kzł za rok to moęe przygarnę sztukę grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tez mi takie wyniki wychodzą jak próbuje policzyć czy warto kupić hybrydę. Ale dolicz do tego mniej

> czasu spędzonego na stacjach benzynowych = samochód zaczyna się "opłacać" już po 50 tys. km.

Tylko kolega wladmar ma jakieś inne cenniki, bo różnica między tymi autami jest poniżej 10.000zł w zakupie.

Napisano

> Chyba widzieliśmy inne cenniki

> Sprawdziłem przed chwilą:

> Yaris 5 drzwi, 1,3 z automatem w wersji DYNAMIC kosztuje 63.600zł

> Hybryda: 71900zł

A czemu patrzysz na taką wersję?

Napisano

> Tylko kolega wladmar ma jakieś inne cenniki, bo różnica między tymi autami jest poniżej 10.000zł w

> zakupie.

U nas różnica jest $5K, ale to miedzy najtańszym Yarisem. Jak podokladasz to co Prius c ma w standardzie to wychodzi mniej. Ale nadal trzeba tym sporo jeździć żeby się zwróciło.

Napisano

> Tez mi takie wyniki wychodzą jak próbuje policzyć czy warto kupić hybrydę. Ale dolicz do tego mniej

> czasu spędzonego na stacjach benzynowych = samochód zaczyna się "opłacać" już po 50 tys. km.

A jak doliczysz niższe ceny miejskich "sticker-ów" , pasy ekspresowe na HWY, miejsca parkingowe w centrach handlowych i wiele innych to już zaczyna mieć sens wink.gif

HanYs

Napisano

> A na jaką proponujesz spojrzeć by rzetelnie porównać cenę ?

Wersję, zużywającą najmniej paliwa, bo przecież o to chodzi tym, którzy kupują taki samochód. Patrz na wersję 1.0.

Napisano
  • Autor

> Wersję, zużywającą najmniej paliwa, bo przecież o to chodzi tym, którzy kupują taki samochód. Patrz

> na wersję 1.0.

To Ty popatrz i przedstaw nam konkrety.

Napisano

> A jak doliczysz niższe ceny miejskich "sticker-ów" , pasy ekspresowe na HWY, miejsca parkingowe w

> centrach handlowych i wiele innych to już zaczyna mieć sens

> HanYs

Tyle ze trzeba żyć w mieście wink.gif U mnie na wsi nie ma żadnych pasów ekspresowych, miejsca parkingowe są wszędzie a wszędzie jest na tyle blisko ze benzyny pali się i tak niewiele.

Napisano

> A jak doliczysz niższe ceny miejskich "sticker-ów" , pasy ekspresowe na HWY, miejsca parkingowe w

> centrach handlowych i wiele innych to już zaczyna mieć sens

No wtedy tak, ale to jest podobna "zachęta", jak polityka "ekologiczna" UE. Czyli sztuczne robienie popytu najpierw na diesle, potem na hybrydy i downsizing.

Napisano

> To Ty popatrz i przedstaw nam konkrety.

Popatrzyłem i przedstawiłem. Różnica 25 kzł.

Napisano

> Tyle ze trzeba żyć w mieście U mnie na wsi nie ma żadnych pasów ekspresowych, miejsca parkingowe

> są wszędzie a wszędzie jest na tyle blisko ze benzyny pali się i tak niewiele.

To fakt.

Ja mam do miasta subcompacta wink.gifok.gif

HanYs

Napisano
  • Autor

> U nas różnica jest $5K, ale to miedzy najtańszym Yarisem. Jak podokladasz to co Prius c ma w

> standardzie to wychodzi mniej. Ale nadal trzeba tym sporo jeździć żeby się zwróciło.

A nie ma u Was jakichś dopłat lub innych ulg dla takich aut?

Gdyby u nas była jakaś dopłata w wysokości 10kzł, to bardzo poważnie bym się zastanawiał nad zakupem.

Za jakiś czas pojeżdżę cały dzień, od korków po autostradę, to wtedy będzie można coś więcej napisać.

Ale z tego co widzę, to zaskakująco fajnie to działa.

Znajoma kręci się Swiftem z automatem po Wrocławiu, spalanie ma w okolicy 10l/100km,

tu podejrzewam by było nie więcej jak 4l/100km.

Napisano
  • Autor

> Popatrzyłem i przedstawiłem. Różnica 25 kzł.

Napisz konkretnie jaka wersję porównujesz, jaki silnik, jaką skrzynię, bo ściemniasz aż miło grinser006.gifok.gif

Napisano

> Napisz konkretnie jaka wersję porównujesz, jaki silnik, jaką skrzynię, bo ściemniasz aż miło

Wersję zużywającą najmniej paliwa (czyli 1.0) vs. hybryda.

Napisano

> No wtedy tak, ale to jest podobna "zachęta", jak polityka "ekologiczna" UE. Czyli sztuczne robienie

> popytu najpierw na diesle, potem na hybrydy i downsizing.

Na pewno wydajesz mniej na paliwo ok.gif

Serwis hybrydy musisz robić u dealera ? Jeśli tak to to będzie minus.

HanYs

Napisano

Oczywiście zakładając że przez te 150kkm cena paliwa nie ulegnie zmianie:)

Napisano

> Napisz konkretnie jaka wersję porównujesz, jaki silnik, jaką skrzynię, bo ściemniasz aż miło

Nie ściemnia tylko manipuluje tak żeby mu pasowało do teorii. Bierze 3 drzwiową wersję Terra bez klimy i porównuje do 5 drzwiowej z hybrydy która w wersji Terra ma klimę dwustrefową. Dodatkowo żeby w wersji Terra z była klima manualna (wciąż nie automatyczna dwustrefowa) trzeba dokupić pakiet bezpieczeńśtwa za 2000 czyli razem bida +7000zł. Conajmniej.

Wszystko tak żeby uzasadnić swoje racje grinser006.gif

BTW żeby zamiast Fabii RS w tej samej cenie wziąść taką hybrydę to trzeba się zdrowo yebnąć w czoło spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> BTW żeby zamiast Fabii RS w tej samej cenie wziąść taką hybrydę to trzeba się zdrowo yebnąć w czoło

hehe.gifhahaha.gif

Cena faktycznie ta sama, w Yarisie trochę więcej bajerów, ale w Fabii jest inny bajer grinser006.gif

Przyjemnie się jechało tym Yarisem, ale przyjemnie też było przesiąść się do Fabii i odreagować grinser006.gif

Tylko w Yarisie było pod domem 3,8l, a w Fabii ponad 7l grinser006.gif

Napisano

> Odpowiedź na pytanie to nie jest Twoja najmocniejsza strona

Odpowiedziałem. Skoro nie zrozumiałeś - nie mój problem. Tłumaczę jeszcze raz: jeżeli priorytetem ma być niskie zużycie paliwa, a właściwie jak najniższy koszt przejechania 100 km (a na to autor wątku, czyli Ty, zwraca szczególną uwagę), to hybryda nie ma sensu, bo Yaris 1.0 (nie mówiąc o konkurencji) jest po prostu oszczędniejszy.

Napisano
  • Autor

> Odpowiedziałem. Skoro nie zrozumiałeś - nie mój problem. Tłumaczę jeszcze raz: jeżeli priorytetem

> ma być niskie zużycie paliwa, a właściwie jak najniższy koszt przejechania 100 km (a na to

> autor wątku, czyli Ty, zwraca szczególną uwagę), to hybryda nie ma sensu, bo Yaris 1.0 (nie

> mówiąc o konkurencji) jest po prostu oszczędniejszy.

Twoim dziwnym tokiem rozumowania, to najniższy koszt będzie na rowerze, potem na skuterze, a następnie Pandą z LPG.

Człowieku ogarnij się i nie zaśmiecaj już tego wątku, bo wypisujesz jakieś farmazony niewiem.gif

Zresztą nie pierwszy raz już.

Na TSI też się napłakać nie mogłeś, a taka Fabia RS zjadła by pod każdym względem Twojego wolnossącego Lancera. No może rozpadnie się się po 400kkm, a Lancer po 500kkm.

Napisano

> Tylko w Yarisie było pod domem 3,8l, a w Fabii ponad 7l

no i? zlosnik.gif

Napisano

> No i wolę te testy

czyli jeszcze jest dla Ciebie nadzieja ideia.gif

Napisano

> Twoim dziwnym tokiem rozumowania, to najniższy koszt będzie na rowerze, potem na skuterze, a

> następnie Pandą z LPG.

> Człowieku ogarnij się i nie zaśmiecaj już tego wątku, bo wypisujesz jakieś farmazony

> Zresztą nie pierwszy raz już.

> Na TSI też się napłakać nie mogłeś, a taka Fabia RS zjadła by pod każdym względem Twojego

> wolnossącego Lancera. No może rozpadnie się się po 400kkm, a Lancer po 500kkm.

Masz jakieś kompleksy czy co? hmm.gif

Napisano

Brałeś udział w konkursie na najniższe spalanie? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Brałeś udział w konkursie na najniższe spalanie?

Nie niewiem.gif

Z Wałbrzycha była testówka ale we Wrocku faktycznie jakiś konkurs ponoć na najniższe spalanie dla klientów zrobili na podpuchę grinser006.gif

Napisano

Powiem Ci tak - jakbym tym swoim traktorem po tak pustej i rownej drodze jechal 50-70 to niespalilby wiecej niz ten Yaris...

Napisano
  • Autor

> Powiem Ci tak - jakbym tym swoim traktorem po tak pustej i rownej drodze jechal 50-70 to

> niespalilby wiecej niz ten Yaris...

To jest sama końcówka 40km trasy, jest tam ograniczenie do 70km/h i na dodatek jest z górki.

Dieslem nie zrobisz takiego spalania, ale tak o 0,5-1l większe w tych warunkach w jakich jechałem.

Ale największa różnica i tak będzie w mieście, korki, światła, pełzanie itd.

O tyle uważam temat jest ciekawy, że ten Yaris kosztuje tyle ile kosztuje, i koszt eksploatacji robi się porównywalny.

I jeśli ktoś chce sobie kupić taką ZABAWKĘ i robić spalanie w mieście poniżej 4l bez większej spiny ok.gif to jest to już w zasięgu.

EDIT:

Co jest jeszcze bardzo ciekawe.

Przy jeździe po równym ze stałą prędkością np. 70km/h, spalanie chwilowe jest ok. 7l/100km icon_eek.gif

Chodził tylko silnik spalinowy.

(W Fabii wtedy mam ok. 4,5l.)

Ale ładowana jest wtedy bateria z tego co zaobserwowałem, a za jakiś czas jadąc po równym 90km/h, spalanie chwilowe było ok. 3l/100km ale wtedy pokazywał ten komputerek, że pracuje silnik elektryczny razem ze spalinowym.

Napisano

> Nie

> Z Wałbrzycha była testówka ale we Wrocku faktycznie jakiś konkurs ponoć na najniższe spalanie dla

> klientów zrobili na podpuchę

Eee, to taka jazda testowa się nie liczy. Ważna jest rywalizacja. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Eee, to taka jazda testowa się nie liczy. Ważna jest rywalizacja.

No to byłby ideał.

A najlepiej diesel, benzyna, hybryda.

I 3 testy: zakorkowane miasto, trasa, autostrada i porównanie poszczególnych spalań.

A na koniec kontrola przy dystrybutorze z całej jazdy ok.gif

Podejrzewam, że diesel mógłby być porównywalny z hybrydą, straciłby w mieście, ale zyskał na autostradzie.

Napisano

> Powiem Ci tak - jakbym tym swoim traktorem po tak pustej i rownej drodze jechal 50-70 to

> niespalilby wiecej niz ten Yaris...

No właśnie o to chodzi. OK - fajne auto, modne, "ekologiczne" i tak dalej. Ale za cholerę nie widzę sensu kupna tej hybrydy. No nie ma to uzasadnienia ekonomicznego ani żadnego innego. Przynajmniej u nas.

Napisano

> No właśnie o to chodzi. OK - fajne auto, modne, "ekologiczne" i tak dalej. Ale za cholerę nie widzę

> sensu kupna tej hybrydy. No nie ma to uzasadnienia ekonomicznego ani żadnego innego.

> Przynajmniej u nas.

Jedynym udogodnieniem w przypadku hybrydy jest o 0,3% tańszy pakiet ubezpieczeniowy w salonie. waytogo.gif

Napisano

> Na pewno wydajesz mniej na paliwo

Przy dystrybutorze - tak. Ale biorąc pod uwagę droższy zakup, serwis, a następnie problemy z odsprzedażą (ludzie wciąż nie mają zaufania do hybryd - baterie itp.), wcale nie wychodzi taniej.

> Serwis hybrydy musisz robić u dealera ? Jeśli tak to to będzie minus.

Gwarancja = serwis w ASO. A po gwarancji pewnie też ASO, bo na razie żaden pan Mietek tego nie ogarnia.

Napisano

> Przy dystrybutorze - tak. Ale biorąc pod uwagę droższy zakup, serwis, a następnie problemy z

> odsprzedażą (ludzie wciąż nie mają zaufania do hybryd - baterie itp.), wcale nie wychodzi

> taniej.

Jak się okazuje nie do końca.

> Gwarancja = serwis w ASO.

Nie wszędzie na świecie old.gif

W USA nie musisz serwisować auta w ASO.

> A po gwarancji pewnie też ASO, bo na razie żaden pan Mietek tego nie

> ogarnia.

Oto jest pytanie.

HanYs

Napisano

[...] miejsca parkingowe

> są wszędzie a wszędzie jest na tyle blisko ze benzyny pali się i tak niewiele.

Roznice na wsi oceniam na 2-3l na/100km - i mowie to po przejechaniu ok 2-3 k km w Camry Hybrid po wsiach Western Oz.

adia-2007-09-02-DSC-5381-stray-animals-next-280-kilometers-sign-outback-western-australia-cringel.com.jpg

New_road.jpg

I tak wybralbym Hybrid ponad Diesel w aucie osobowym, przynajmniej buda sie nie trzesielizak.gif i klekot nie doprawadza do szaluzlosnik.gif[...]

Napisano

[...](ludzie wciąż nie mają zaufania do hybryd - baterie itp[...]

alozenie bledne, jak wiadomozlosnik.gif[...]

Wcale bym nie byl zdziwiony, gdyby nawet EU warnkach okazalo sie, ze koncowy koszt Hybrid bedzie nizszy, niz koszt service Diesel.

Prius pierwszej generacji do dzis jezdza, ba ocenia sie, ze wiekszosc jeszcze nie ma wymienianych baterii. Te ktore mialy, koszt jest dosc niskihmm.gif

Napisano

> A jak doliczysz[...]

U mnie dochodzi jeszcze 1/2 kosztu rocznej rejestracji, w Sydney dodatkowo, specjalne miejsca parkingowe w City - czyli de facto przy pracy w City widze uzasadnienie tegook.gif, i widze, ze wiekszosc ludzi nawet pozostawia Aston Martin w domuzlosnik.gif i woli Lexus Hybridwink.gif[...]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.