Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ecall - Auto samo zadzwoni pod 112 po wypadku...

Featured Replies

Napisano

...system ma być obowiązkowy w autach od 2015. Tak chce EU...

Napisano

> ...system ma być obowiązkowy w autach od 2015. Tak chce EU...

Tylko nie u nas. Nie uda się uruchomić do tego czasu w całej Polsce numeru 112. hehe.gif

Napisano

W wielu autach jest od dawna.

Napisano

skończy się"dogadywanie się" po stłuczkach grinser006.gif

Napisano

No ale co z tego, że zadzwoni, skoro dyspozytorka nie będzie w stanie wyciągnąć żadnej informacji w rozmowie z "automatem" z samochodu. U nas się to nie przyjmie, a przynajmniej nie w ciągu 3. lat. Może za 13 coś już będzie się działo, ale nie za 3.

Moim zdaniem lepsze by było pójście w systemy pozwalające samochodom:

- znać aktualną sytuację na drodze na XX kilometrów przed nimi (optymalizacja trasy, unikanie korków)

- komunikowac się ze sobą (unikanie stłuczek w mieście, info o korkach)

Ale to już chyba zupełnie inna złozoność oraz zupełnie inne pieniądze.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> No ale co z tego, że zadzwoni, skoro dyspozytorka nie będzie w stanie wyciągnąć żadnej informacji w

> rozmowie z "automatem" z samochodu.

Jak nie, jak będzie informacja dotycząca pozycji pojazdu?

Brak kontaktu z poszkodowanym = wysyłamy karetkę (a gdzie to wiemy).

Proste.

Napisano

A ile będzie kosztował abonament?

Napisano
  • Autor

> No ale co z tego, że zadzwoni, skoro dyspozytorka nie będzie w stanie wyciągnąć żadnej informacji w

> rozmowie z "automatem" z samochodu. U nas się to nie przyjmie, a przynajmniej nie w ciągu 3.

> lat. Może za 13 coś już będzie się działo, ale nie za 3.

To ma być powiązane min. z systemem poduszek powietrznych, i informować o ich wyzwoleniu.

Oraz pewnie prędkość w momencie zdarzenia... wink.gif

Napisano

> Jak nie, jak będzie informacja dotycząca pozycji pojazdu?

> Brak kontaktu z poszkodowanym = wysyłamy karetkę (a gdzie to wiemy).

> Proste.

Teoretycznie proste. Ale wymaga jakiejś integracji tego systemu z systemem/systemami dyspozytorskimi. Bo chyba nie wyobrażasz sobie, że automat z samochodu zadzwoni i IVONA podyktuje dyspozytorce info nt. odpalenia poduszek, prędkości podczas zderzenia oraz dokładną pozycję GPS.

Dyspozytorzy będą to chcieli mieć zintegrowane oraz pokazane na ekranie monitora; tak nakazuje intuicja. A to oznacza integrację...... a domyslasz się pewnie, jak wyglądają projekty integracyjne w naszych "służbach", tym bardziej że trzeba by to zrobić jednolitym systemem dla wszystkich pojazdów i dla wszystkich centrów dyspozycyjnych.

Ewentualnie wymyślec jakies "centrum" bądź "centra"......

Troche kiedyś współpracowałem z policją przy tego typu systemach i choć chodziło wyłącznie o łączność przywoławczą, temat był w zasadzie nie do ogarnięcia na skalę krajową. Zresztą zobacz, jak wygląda teraz "zintegrowany jednolity numer ratunkowy 112". No proszę Cię..... smile.gifsmile.gifsmile.gif

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> w kia kosztuje chyba ok 3500 pln.

A za jaki okres?

Napisano

> w kia kosztuje chyba ok 3500 pln.

Czyli może być tak, że system będzie obecny ale żeby działał to trzeba będzie kupić abonament, który nie będzie obowiązkowy.

Ciekaw jestem ile jeszcze ta UE pociągnie.

Napisano

> A ile będzie kosztował abonament?

Ale na co abonament ?

Na dzwonienie pod darmowy numer 112 ?

Napisano

GM to oferuje od kilkunastu lat. Nazywa się to on-star.

Napisano

> Ale na co abonament ?

> Na dzwonienie pod darmowy numer 112 ?

dzisiaj jest to opcja wyposazenia auta i tyle. to nie tylko dzwoni tylko wykonuje konkretne funkcje. poczytaj jakiekolwiek katalogi do aut ktore maja ten system.

Napisano

> GM to oferuje od kilkunastu lat. Nazywa się to on-star.

Z tego co pamiętam OnStar kosztuje jakieś grosze. I dużo więcej umie.

Napisano

> 1 rok

No i jak tu sie nie zaśmiać?

Napisano

> Z tego co pamiętam OnStar kosztuje jakieś grosze. I dużo więcej umie.

Przysyła mi co miesiąc emaila z informacjami o ciśnieniu opon, stanie oleju, przebiegu itp.

Napisano
  • Autor

> Przysyła mi co miesiąc emaila z informacjami o ciśnieniu opon, stanie oleju, przebiegu itp.

A jak zabraknie paliwa, to też wysyła emaila? zlosnik.gif

Napisano

> A jak zabraknie paliwa, to też wysyła emaila?

Potrafi automatycznie zadzwonić po pomoc drogową która dowiezie paliwo. Za darmo wink.gif

Napisano
  • Autor

> Potrafi automatycznie zadzwonić po pomoc drogową która dowiezie paliwo. Za darmo

Idealne dla blondynek... ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Idealne dla blondynek...

Samochód w USA nie jest przedmiotem kultu, ale narzędziem do poruszania się. Im prostsze w obsludze jest to narzędzie tym lepiej.

Napisano

> Przysyła mi co miesiąc emaila z informacjami o ciśnieniu opon, stanie oleju, przebiegu itp.

O właśnie. I chyba pozwala na sterowanie autem przez ajfona i takie tam inne wodotryski.

hehe.gif

Napisano

> O właśnie. I chyba pozwala na sterowanie autem przez ajfona i takie tam inne wodotryski.

Można otworzyć / zamknąć drzwi z iPhone, zatrąbić (np. żeby znaleźć samochód na parkingu), można też wysłać do samochodowej nawigacji adres do którego chcemy dojechać. Niektóre modele pozwalają na zdalne uruchomienie silnika.

Napisano

> (...) zatrąbić (np. żeby znaleźć samochód na parkingu), (...)

Ooo, jak będzie coś takiego dostępne, to biorę!

Napisano

Trochę nadmiernie komplikujesz.

na dziś działa to tak, że w przypadku zadziałania systemu SRS system nawiązuje połączenie z centrum dyspozytorskim organizowanym PRZEZ PRODUCENTA POJAZDU.

Tenże ma na monitorze dokładną pozycję auta.

Jeżeli dyspozytor nie jest w stanie porozumieć się z nikim w samochodzie = uznaje, że "grubo jest" i kontaktuje się ze służbami.

Napisano

> na dziś działa to tak, że w przypadku zadziałania systemu SRS system nawiązuje połączenie z centrum

> dyspozytorskim organizowanym PRZEZ PRODUCENTA POJAZDU.

> Tenże ma na monitorze dokładną pozycję auta.

Dokładnie tak. Mam to w Golfie "za darmo", tj. AFAIR jest domyślnie w samochodach z navi i BT.

Napisano

Czyli nastepna porcja spamu...

Napisano

> W USA już chyba od 100 lat mają coś takiego

OnStar. $19 na miesiąc... Parę ciekawych funkcji. A za $29 masz dodatkowo fajną formę nawigacji - jedziesz, dzwonisz do OnStar i operator szuka za ciebie adresu, podaje różne możliwości, w końcu wybierasz, co chcesz i on(a) wysyła ci instrukcje do wbudowanej nawigacji samochodowej. W niektórych autach jest możliwe zdalne unieruchomienie auta na polecenie policji.

Mam ci ten system od poprzedniego Malibu. Np. mogę go zdalnie telefonem uruchomić, zgasić, włączyć alarm, zamknąć, otworzyć. Na smartfonie mam zdalną diagnostykę auta. Czyli wiem, czy systemy działają, ile powietrza jest w kołach, ile mam paliwa, ile jeszcze do zmiany oleju.

OnStar jest ok w sytuacjach kryzysowych: jedziesz, jest tornado, trzęsienie ziemi czy inny kataklizm. Operator alarmuje Ciebie, jeśli jesteś w strefie zagrożonej.

OnStar owszem - kosztuje, ale jest to bardzo fajna opcja.

Ostatnio można dokupić lusterko z OnStarem do każdego auta. Właśnie w lusterku są przyciski do łączenia się z operatorem(ką) OnStar. On(a) też dzwoni w razie wypadku i próbuje dogadać się z poszkodowanym. W międzyczasie wysyła służby ratunkowe.

Jest tylko jedno ALE - musisz być w zasięgu sieci komórkowej (chyba Verizon, o ile się nie mylę).

I właśnie tu jest jeszcze jedna fajna funkcja: w OnStar jest telefon. Masz extra numer. Jeśli zapomnisz komórki albo nie masz zasięgu i musisz się do zona.gif dodzwonić - wciskasz słuchawkę, dyktujesz numer albo mówisz wcześniej przypisany "tag" i masz normalne połączenie głosowe. Gdy w górach stanu Vermont zanikł mi zasięg sieci AT&T na nieodżałowanej pamięci iPhonie 3G - OnStar uratował sytuację. Zadzwoniłem i miałem nocleg zapewniony.

Teraz jeszcze wprowadzili FamilyLink - jak masz np. żonkę co ma auto z OnStarem - możesz zobaczyć, gdzie się szlaja. Albo czy córa pojechała swoim Camaro na kółko przyrodnicze czy znowu się włóczy z bojfrentem po plażach.

Są też jakieś zniżki na serwis auta. Przysłali mi ofertę na tańszą zmianę klocków hamulcowych.

No i super ważne: masz zniżki na ubezpieczenie. Nie wiem, jakie, ale są konkretne.

www.onstar.com

Napisano

Tyle ze większość ubezpieczeń nie chce dawać zniżki za on-star.

Napisano

> Tyle ze większość ubezpieczeń nie chce dawać zniżki za on-star.

Ale "ficzer" jest. zlosnik.gif

Napisano

Wszystkie nowe auta Subaru w PL posiadają taki system, pierwszy rok jest chyba za darmo, nie wiem jak potem. W nowej wersji oprócz informacji o kradzieży czy też wypadku można normalnie połączyć się z dyspozytorem i zapytać o hotel, stację i inne badziewie.

Nazywa się to ISR.

Napisano

> No i jak tu sie nie zaśmiać?

Ale Ci co mieszkają dziś w pałacu, a srać chodzili za chałupę, na bank sobie takie coś kupią zlosnik.gif

Napisano

Czyli np. mnie to obejmie od 2024 roku... Bo zwykle jezdze autami 10-letnimi, wiec dopoki bede kupowal auta z roczników do 2014r. to te auta nie beda wyposazone w ten system ok.gif

Napisano

> IMO kolejny durny system

Nie do końca. We Francji działa już od jakiegoś czasu, Bełkot rodzica ma podwójny - e-call i Peugeot coś tam. E call w razie wypadku powodującego odpalenie poduch samoczynnie łączy się z centrum ratowniczym podając położenie geograficzne pojazdu, a następnie zestawia połączenie głosowe z dyspozytorem, który pyta o sytuację i zależnie od niej wysyła pomoc odpowiedniego rodzaju. A system bełkotowski wysyła do serwisu raport uszkodzeń pojazdu.

Wbrew pozorom wciąż w Europie ludzie giną dlatego, że nie są w stanie podać swojego położenia po wypadku, a miał on miejsce w sposób niewidoczny dla nikogo. A nie są w stanie, bo albo go nie znają albo są nieprzytomni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.