Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kombi vs lifback

Featured Replies

Napisano

> Mazda 6

liftback zlosnik.gif zdecydowanie

Napisano

> wszelkie "za" i "przeciw" mile widziane .... dylemat mam

mialem lagune liftbacka mam lagune kombi. praktycznosc nieporownywalna. chociaz 95% wystarczal liftback dla tych 5% jednak warto kombi.

Napisano

przy 90% jazdy z powodzeniem wystarczylby liftback. Jak sobie pomysle ile bym sie wkurzal przy pozostalych 10% to mnie nosi. Dla tych 10% warto ok.gif

Co do argumentow o wozeniu powietrza. Czemu tak piszacy nie jezdza smartem? BTW masa kombi i liftbacka bedzie porownywalna.

W kombi masz dziure zaladunkowa duza i na wysokosci podlogi. Jakas ziemia do kwiatkow, worek zaprawy, meble do skladania czy glupia deska do prasowania wchodzi bez problemu i bez zastanawiania sie co zrobic z polka.

W wiekszosci nowych aut masz jeszcze miejsce pod podloga bagaznika na schowanie rolety jak juz bedziesz musial ja zdjac w kombiaku.

kombi ok.gif

Co do urody nadwozi to zdania sa podzielone. Przyklady liftbackowych koszmarow to superb (kombi wyglada OK) i Laguna 3 (Kombi wyglada OK)

Napisano

Mam primerkę, którą widziałeś, Lift'a i teraz służbowego combi. Muszę powiedzieć że Primera bardziej mi odpowiadała.

Pewnie to subiektywne, ale otwór załadunkowy był większy, pochylony, wygodniej było go pakować.

Co do urody, to obecne auta Combi, są piękniejsze niż sedany i większość lift'ów.

Napisano

> Przyklady liftbackowych koszmarow to Laguna 3 (Kombi wyglada OK)

Chyba odwrotnie! Laguna 3 liftback ci się nie podoba?

Napisano

> Poza tym wybierali mebelki dla siebie.

Najpierw wybór, potem zakup :-)

Zresztą - było starą wysłać, a samemu wypocząć przed ciężkim wyzwaniem transportowym.

Napisano

> 4 lata to jest szmat czasu. Juz powinien byc nastepca. Odbiega silnikowo i to sporo. Oprocz tego

> traci przez clo. Dupy nie urywa choc ma bardzo ladna stylistyke.

nastepcaj juz jest czekamy na premiere , silnikowo nie uwazam zeby im cos brakowalo na dzisiejsze czasy

Napisano

Kwestia raczej sprowadza się do tego, które nadwozie bardziej ci się podoba, bo jeśli chodzi o praktyczność wybór kombi jest moim zdaniem oczywisty: bagażnik wygodniejszy, można łatwiej zabrać większe rzeczy, podłoga bagażnika nie jest głębiej niż próg załadunkowy (co bardzo przydaje się w przypadku cięższych rzeczy), zwykle bardziej równomierny otwór załadunkowy, łatwiej się tym parkuje (zwykle w liftbackach trudniej jest wyczuć gdzie kończy się samochód niż w kombi - przynajmniej w tych, którymi ja jeździłem sprawa zawsze była prosta: kończy się szyba, kończy się samochód - w lftb to już nie jest takie oczywiste).

Argument o wożeniu powietrza i o tym że zwykle na co dzień nie jest potrzebny duży bagażnik jest bez sensu, bo ile tego powietrza wozi się więcej w kombi niż w lftb? Tak jak ktoś tu wcześniej napisał - najlepsze w typ przypadku jest jakiś smart albo lupo, bo tam się zbędnego powietrza prawie w ogóle nie wozi grinser006.gif

Poruszana tutaj sprawa potrzebnego miejsca do otwarcia tylnej klapy jest w dużej mierze abstrakcyjna - moim zdaniem to trochę wydumany problem. W każdym razie dla mnie nigdy nie był to problem, nigdy bym nawet nie wpadł na to, że to może być problem wink.gif

Tak więc podsumowując - z mojego punktu widzenia kombi jest chyba najbardziej praktycznym i wszechstronnym nadwoziem (aczkolwiek bardzo praktyczne - a chyba nawet bardziej praktyczne - są też samochody typu vw caddy).

Najgorsze dla mnie nadwozie to sedan. Bagażnik niby duży, ale otwór ładunkowy zwykle mały, więc jeśli trzeba przewieźć cokolwiek większych gabarytów (nawet takich, które do bagażnika by się w sumie zmieściło), to nie wejdzie bo otwór mały crazy.gif

Poza tym we wszystkich sedanach którymi jeździłem zupełnie nie było widać gdzie się to auto kończy - bez sensu.

Wracając do tematu - tak jak napisałem na początku. Wybierz to co ci się bardziej podoba, bo jeśli wybierzesz inaczej - prędzej czy później będziesz niezadowolony ok.gif

Napisano

> Jak nie musisz wozić pionowo worków z cebulą i ziemniakami, to tylko liftback! Chociaż od kilku

> lat producenci nauczyli się robić ładne kombi wyglądające jak wydłużone hatchbacki . W kombi

> upierdliwa jest klapa i ta nie wiadomo co - roleta?

W M6 nie ma problemu, bo roleta się podnosi z klapą ok.gif

Napisano

Szkoda, że nie zrobiłem Ci foto, jak wygląda wyjazd z dzieckiem na 3 dni nad morze pad.gif

Pod dach panie, pod dach. Dobrze, że siatka jest odgradzająca bagażnik ok.gif

Napisano
  • Autor

>Wybierz to co ci się bardziej podoba, bo jeśli

> wybierzesz inaczej - prędzej czy później będziesz niezadowolony

i to jest chyba clue problemu crazy.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> i to jest chyba clue problemu

Ja bym doradził inaczej - wybierz to, co się serce.gif bardziej podoba... hehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym doradził inaczej - wybierz to, co się bardziej podoba...

oooo nie zlosnik.gif

Napisano

> Ja bym doradził inaczej - wybierz to, co się bardziej podoba...

W życiu! Baba pomarudzi na wygląd raz na jakiś czas a na auto ty bedziesz patrzyl codziennie.

Napisano

wiem o co Ci chodzi

każdy szlachcic co chodzi z szablą po Warszawie musi miec sedana i nie moze podróżować razem z bagażami

i tutaj najlepsza marka na autokąciku wychodzi z pomocą

pod firmą, pałacem rodzinnym, teatrem elegancki sedan z otwierana klapa

na wakacje szyba w góre i bagaże po dach

Skoda SuperB wink.gif

edyta. kurde nie wiem czemu, ale przeczytalem sedana i kombi facepalm%5B1%5D.gif- to juz nie kasuje, moze ktos nie widzial tego systemu wink.gif

Napisano

> W życiu! Baba pomarudzi na wygląd raz na jakiś czas a na auto ty bedziesz patrzyl codziennie.

Tommemu to bym napisał, że młody, pożyje i się przkona, ale zerknałem w Twój profil i.... dziwi mnie, że jeszcze nie wzrosło Ci zapotrzebowanie na święty spokój.... hehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> edyta. kurde nie wiem czemu, ale przeczytalem sedana i kombi - to juz nie kasuje, moze ktos nie

> widzial tego systemu

probujesz myslec samodzielnie, ale srednio Ci to wychodzi ok.gif

a system z SUPERBa jest znany chyba calemu AutoKacikowi hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli nie ważne co, ważne że kolor ładny

z tymi kolorami wlasnie jest najwiekszy problem hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> z tymi kolorami wlasnie jest najwiekszy problem

Eee tam, w sumie prosta sprawa:

Jak ma być lans na dzielni to czarny,

Jak ma być szybko to czerwony,

Jak ma być "mało widać brudu" to srebrny,

Jak ma być taniej to biały

grinser006.gifzlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Eee tam, w sumie prosta sprawa:

> Jak ma być lans na dzielni to czarny,

> Jak ma być szybko to czerwony,

> Jak ma być "mało widać brudu" to srebrny,

> Jak ma być taniej to biały

racja, wszystkie 4 kolory Ferrari ma w ofercie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> racja, wszystkie 4 kolory Ferrari ma w ofercie

Skoro marka określona, można w sumie powiedzieć, że raczej kombi nie wybierzesz wink.gif

Napisano

> Tommemu to bym napisał, że młody, pożyje i się przkona, ale zerknałem w Twój profil i.... dziwi

> mnie, że jeszcze nie wzrosło Ci zapotrzebowanie na święty spokój....

Bo z wiekiem i stażem małżeńskim przyszła mądrość że nie zawsze się ustępuje (nawet swojej kobiecie).

Napisano

> Chyba odwrotnie! Laguna 3 liftback ci się nie podoba?

to najbrzydsze auto segmentu D na rynku ok.gif

Napisano

IMO jest dokładnie odwrotnie, ale to nie HP, dyskusje o stylistyce to HP ew. PMiHM lub PRL jeśli się kwalifikuje...

Napisano

> edyta. kurde nie wiem czemu, ale przeczytalem sedana i kombi -

zacznijmy od tego ze w ogole nie czytales posta tommego smirk.gif

Napisano

> edyta. kurde nie wiem czemu, ale przeczytalem sedana i kombi - to juz nie kasuje, moze ktos nie

> widzial tego systemu

podobny system otwierania bagaznika na 2 sposoby jest w BMW 5GT , wiec to raczej zadne cudo Skody wink.gif

Napisano

Najprościej: liftback i sedan marnują powierzchnię, ponieważ kombi jest tak samo długie, a zapakujesz więcej.

Pomijam wyjątki np. Vectra C kombi z dłuższą płytą podłogową od innych wersji.

W liftbacku/sedanie nic nie zyskujesz, no chyba że wygląd (dla niektórych), ale gust każdy ma inny., więc to nie argument.

Napisano

> W liftbacku/sedanie nic nie zyskujesz, no chyba że wygląd (dla niektórych), ale gust każdy ma

> inny., więc to nie argument.

Ja wybralem kombi, bo mi sie bardziej podoba niz sedan. A nigdy niczego nie przewozilem do czego by mi sie przydalo , ja zupelnie nie potrzebuje bagaznika. Ale sedany sa brzydkie spineyes.gif

Napisano

> Eee tam, w sumie prosta sprawa:

> Jak ma być lans na dzielni to czarny,

> Jak ma być szybko to czerwony,

> Jak ma być "mało widać brudu" to srebrny,

> Jak ma być taniej to biały

Jak ma byc lans to biały raczej - najmodniejszy ok.gif

Napisano

> Jak to nie?

O ja pikole, tego nie widziałem yikes.gif

Ale to bardzo dobra wiadomość. Jak już wygram w totka będę mógł kupić Ferrari w najlepszym z możliwych nadwoziu grinser006.gifok.gif

Napisano

> Jak ma byc lans to biały raczej - najmodniejszy

To przejściowa i pewnie krótkotrwała moda foch.gifzlosnik.gif

Podobają mi się niektóre białe samochody, ale jednak co czarny to czarny cool.gif

Napisano

> To przejściowa i pewnie krótkotrwała moda

> Podobają mi się niektóre białe samochody, ale jednak co czarny to czarny

Czarny jest elegancki i zawsze bedzie, ale nikt za czarnym autem sie nie obejrzy , a biały to lans cool.gif

Napisano

> O ja pikole, tego nie widziałem

> Ale to bardzo dobra wiadomość. Jak już wygram w totka będę mógł kupić Ferrari w najlepszym z

> możliwych nadwoziu

Nie kupisz, bo nie produkuja takich. To byly tylko wersje na indywidualne zamowienie.

Napisano

> Nie kupisz, bo nie produkuja takich. To byly tylko wersje na indywidualne zamowienie.

Jak już będę obrzydliwie bogaty to też sobie zamówię... a co zlosnik.gif

A tak serio, to dziwnie wygląda to Ferrari w wersji kombi, ale szczerze mówiąc jakoś bardzo mnie nie odrzuca a im dłużej na nie patrzę, tym bardziej mi się podoba grinser006.gif

Napisano

> Jak już będę obrzydliwie bogaty to też sobie zamówię... a co

> A tak serio, to dziwnie wygląda to Ferrari w wersji kombi, ale szczerze mówiąc jakoś bardzo mnie

> nie odrzuca a im dłużej na nie patrzę, tym bardziej mi się podoba

To moze 4-drzwiowe Lamborghini tez Ci sie spodoba wink.gif To juz byla produkcja seryjna - Lamborghini LM002.

Widuje czasem takie na żywo:

1986_lamborghini_lm002-1.jpg

Napisano

> To moze 4-drzwiowe Lamborghini tez Ci sie spodoba To juz byla produkcja seryjna - Lamborghini

> LM002.

> Widuje czasem takie na żywo:

Tego już widziałem zlosnik.gif

Brzydal jakich mało, ale za to wyróżnia się w tłumie grinser006.gif

Ale odchodzimy od tematu a ciekaw jestem jaką decyzję podejmie autor wątku smile.gif

Mam nadzieję, że napisze ok.gif

Napisano

> Tego już widziałem

> Brzydal jakich mało, ale za to wyróżnia się w tłumie

> Ale odchodzimy od tematu a ciekaw jestem jaką decyzję podejmie autor wątku

> Mam nadzieję, że napisze

Obstawiam, że im dłużej zwleka i im wiecej osób pyta, tym ma większy problem zlosnik.gif

Napisano

> Mazda 6

no to nie ma wyboru. Kombi nie jest nawet w 10% tak fajne i efektowne jak liftback ok.gif

Napisano

Kombi vs Liftback

- kombi lepszy do przewiezienia czegokolwiek

- duzo lepsza widocznosc do tylu przy manewrowaniu jest w kombiaku. Liftbacki maja spory slupek C

- koniec auta w kombiaku jest w zasadzie zaraz za szyba = lepiej manewrowac

- niski prog zaladunku w kombiaku - wygodniej zapakowac np. walizki na wyjazd

- zazwyczaj kombi ma bardziej ustawny bagaznik

- roleta jest zaleta jesli chcesz przewiezc cos, co jest wyzsze niz oparcie tylnej kanapy - zawsze zaslonisz to roleta. W liftbacku musisz zdjac polke.

- w kombiaku w bagazniku mozna dziecko latwo przewinac wink.gif

Mowie to jako ex-uzytkowanik kombi i uzytkownik liftbacka.

Mialem podobne dylematy, jak szukalem auta. Chcialem drugie kombi, ale zona wolala auto, ktore "normalniej wyglada" wink.gif

Poszlismy na kompromis - mamy liftbacka.

Napisano
  • Autor

> Czarny jest elegancki i zawsze bedzie, ale nikt za czarnym autem sie nie obejrzy , a biały to lans

mam teraz czarne auto - nigdy wiecej zlosnik.gif krew mnie zalewa jak go umyje i widze wszelkie odpryski lakieru i zarysowania wynikajace z normalnego uzytkowania auta buu.gifclown.gif

Napisano
  • Autor

> Obstawiam, że im dłużej zwleka i im wiecej osób pyta, tym ma większy problem

czytasz w moich myslach, ale rozwiazanie zbliza sie wielkimi krokami i prawdopodobnie bedzie bardzo zaskakujace .... dla mnie takze hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wujowy wybór. szczególnie w 2.0 pb

co poradzic clown.gifzlosnik.gif kilka lat temu miales ciut inne zdanie w kwesti M6 z benzynowym silnikiem ok.gif

jakiego by czlowiek wyboru nie dokonal i tak bedzie zle old.gif

Napisano

> mam teraz czarne auto - nigdy wiecej krew mnie zalewa jak go umyje i widze wszelkie odpryski

> lakieru i zarysowania wynikajace z normalnego uzytkowania auta

dodatkowy jest bonus, jak pod piękną, czarną micą jest biały podkład. Ja tak mam i szlag mnie trafia przy każdym odbierze auta z myjni wink.gif

Napisano
  • Autor

> dodatkowy jest bonus, jak pod piękną, czarną micą jest biały podkład. Ja tak mam i szlag mnie

> trafia przy każdym odbierze auta z myjni

mam dokladnie to samo ... pierwsze rozdarcie serca nastapilo po 3 miesiacach uzytkowania auta, kiedy na Trasie Torunskiej w WAW spod kol odskoczyl mi (wczesniej niewidoczny) kawalek plastiku (prawdopodobnie po kolizji) i pieknie zarysowal przednie i tylne drzwi po stronie pasazera angryfire.gif

obcierek parkingowych nawet nie chce mi sie wspominac, bo na sama mysl sie gotuje sciana.gif

Napisano

> podobny system otwierania bagaznika na 2 sposoby jest w BMW 5GT , wiec to raczej zadne cudo Skody

Tu akurat się mylisz. Inżynierowie Skody byli pionierami we wdrażaniu tego rozwiązania.

Napisano

> moze i stary, ale ladny ... i

rdzewieją nadkola, sprawdź przed kupnem

Napisano

> czytasz w moich myslach, ale rozwiazanie zbliza sie wielkimi krokami i prawdopodobnie bedzie bardzo

> zaskakujace .... dla mnie takze

Hamerykanckie coupe z V8 pod blachą. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.