Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kombi vs lifback

Featured Replies

Napisano

> wszelkie "za" i "przeciw" mile widziane .... dylemat mam

Liftback = brzydki.

001.gif

Napisano

Jakie auto? grinser006.gif

Napisano

Jak nie musisz wozić pionowo worków z cebulą i ziemniakami, to tylko liftback! zlosnik.gif Chociaż od kilku lat producenci nauczyli się robić ładne kombi wyglądające jak wydłużone hatchbacki ok.gif. W kombi upierdliwa jest klapa i ta nie wiadomo co - roleta? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Kombi praktyczniejsze. Zależy jeszcze co wozisz. Nawet jeśli pojemność bagażnika w litrach jest zbliżona, to do kombi (zwłaszcza z "kwadratowym tyłem") wejdą większe gabaryty typu pralka, zmywarka, duży karton, kojec dla psa, etc. Po złożeniu siedzeń można wieźć jakąś szafę, lodówkę, etc. W kombi nawet spory bagaż nie powoduje zasłonięcia tylnej szyby. Zazwyczaj też nieco wzmocnione zawieszenie tylne pod wyższe obciążenia.

Liftback (zazwyczaj) ładniejszy.

Ja wybrałem kombi smile.gif

Napisano

> upierdliwa jest klapa i ta nie wiadomo co - roleta?

A na czym polega "upierdliwość"?

Napisano

> Mazda 6

Niceok.gif

W tej sytuacji bralbym kombi grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nice

> W tej sytuacji bralbym kombi

nie ulatwiasz facepalm%5B1%5D.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kombi praktyczniejsze. Zależy jeszcze co wozisz. Nawet jeśli pojemność bagażnika w litrach jest

> zbliżona, to do kombi (zwłaszcza z "kwadratowym tyłem") wejdą większe gabaryty typu pralka,

> zmywarka, duży karton, kojec dla psa, etc. Po złożeniu siedzeń można wieźć jakąś szafę,

> lodówkę, etc. W kombi nawet spory bagaż nie powoduje zasłonięcia tylnej szyby. Zazwyczaj też

> nieco wzmocnione zawieszenie tylne pod wyższe obciążenia.

firmy przeprowadzkowej nie zamierzam prowadzic hehe.gifzlosnik.gif psa, kota i akwarium nie mam i raczej miec nie bede ... jedynie jakies inne pasozyty w postaci dzieci moga stanowic problem clown.gifzlosnik.gif

> Liftback (zazwyczaj) ładniejszy.

tez tak mowia milosnicy marki alien.gif

> Ja wybrałem kombi

ok.gif

Napisano

> A na czym polega "upierdliwość"?

Nie podoba mi się na co dzień klapa kiedy trzeba przy otwieraniu zrobić duży krok w tył, oraz upierdliwa roletka czy harmonijka która w stanie zamkniętym ogranicza okno załadunkowe. Poza tym w 90% znanych mi przypadków trzeba z nią "walczyć" grinser006.gif.

Napisano

Miałem lift(hacz)beka (fiat brava), mam kombi (ford focus).

IMO !jedyną! wadą mojego (i większości) kombi jest brak twardej półki za tylną kanapą, bo jest roleta.

Ale w drugiej strony ta roleta to duży plus, bo można coś wysokiego przewieźć na stojąco, bez składania oparć.

Dla mnie kryterium wyboru auto ładne/nieładne nie istnieje. Samochód ma spełniać określone zadania. Ładneprezentowaniesię do nich nie należy.

Kombi żondzi.

Napisano

> nie ulatwiasz

Akurat w przypadku Mazdy, ta wersja bardziej mi sie podoba grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Akurat w przypadku Mazdy, ta wersja bardziej mi sie podoba

ok.gif mi sie podoba Citroen DS 5, ale z uwagi na "mizerny" bagaznik niestety sie nie nada zlosnik.gif

Napisano

Zależy od gustu.

Moja małżonka nie chce jeździć bagażówką, więc nie kupujemy kombi zlosnik.gif

Zresztą nie ma takiej potrzeby, bo nie zabieramy połowy domu na wyjazdy wakacyjne ok.gif

Gdy trzeba przewieźć gabaryt, mam w sedanie hak i biorę przyczepkę.

Zresztą gabaryty całkiem spore wożę też hatchbackiem - ostatnio 4 drzwi z ościeżnicami smile.gif

Napisano

Liftbak a dlaczego? Jak nie bedizesz wozil sloikow czy ziemniakow to kombi nie jest potrzebne. Tak z ciekawosci dlaczego Mazda 6? Toz to stary model za calkiem duze pieniadze.

Napisano
  • Autor

> Liftbak a dlaczego? Jak nie bedizesz wozil sloikow czy ziemniakow to kombi nie jest potrzebne. Tak

> z ciekawosci dlaczego Mazda 6? Toz to stary model za calkiem duze pieniadze.

moze i stary, ale ladny ... i cena jak zwykle jest kwestia negocjacji (mocnych), choc na AK nikt w to nie wierzy zlosnik.gif

Napisano

> Liftbak a dlaczego? Jak nie bedizesz wozil sloikow czy ziemniakow to kombi nie jest potrzebne.

A masz małe dzieci? Bo jak ci przyjdzie włożyć wózek + bagaże na urlop to gorzko zapłaczesz. Nie trzeba wozić ziemniaków, wystarczy mieć dziecko.

Napisano

Kombi jest bardziej praktyczne.... Nowe kombi / Insygnia, C5, Avensis ..... mają bardzo ładnie wymodelowane tyłeczki i nie przypominają 740 .... smile.gif choć i ona ma swój urok

Napisano

> Miałem lift(hacz)beka (fiat brava), mam kombi (ford focus).

> IMO !jedyną! wadą mojego (i większości) kombi jest brak twardej półki za tylną kanapą, bo jest

> roleta.

> Ale w drugiej strony ta roleta to duży plus, bo można coś wysokiego przewieźć na stojąco, bez

> składania oparć.

> Dla mnie kryterium wyboru auto ładne/nieładne nie istnieje. Samochód ma spełniać określone zadania.

> Ładneprezentowaniesię do nich nie należy.

> Kombi żondzi.

w astrze kombi była harmonijka dość mocna, tak że spokojnie pełniła rolę półki, wadą była trzeszczenie grinser006.gif

w c-maxie mam półke, chyba wygodniejsze rozwiązanie, choć ma swoje minusy

półka z max'a jest lichutka, jakiś lekki ciuch można położyć, ale byle cięższy przedmiot powoduje że się ugina no.gif

osobiście wlał bym chyba kombi, choćby za niższy próg załadunku i prostą podłogę na której można usiąść :D

IMO łatwiej włożyć np wózek do kompakta kombiaka niż do takiej laguny czy mondeo hmm.gif

Napisano

> moze i stary, ale ladny ... i cena jak zwykle jest kwestia negocjacji (mocnych), choc na AK nikt w

> to nie wierzy

Nowke bierzesz?

Napisano

> A masz małe dzieci? Bo jak ci przyjdzie włożyć wózek + bagaże na urlop to gorzko zapłaczesz. Nie

> trzeba wozić ziemniaków, wystarczy mieć dziecko.

Nie mam malych dzieci ale tak jak kiedys Sibuj pisal trzeba umiec sie pakowac. A jak ktos nei umie to Zuk z plandeka bedzie za maly.

Kombi nie jest potrzebne na codzien.

Napisano
  • Autor

> Nowke bierzesz?

nic jeszcze nie wzialem, narazie rozmyslam zlosnik.gif choc DOBRE oferty mam juz na mailu ok.gif

Napisano

> bede ... jedynie jakies inne pasozyty w postaci dzieci moga stanowic problem

To zależy w jakim wieku dzieci. Ja maluchom woziłem dużą gondolę

10cc13fe97e9b926med.jpg

przekładałem tylko rączkę (wózek się obniżał) i składałem daszek i mieściła się po roletą zostawiając jeszcze drugie pół bagażnika wolne. Nie wiem, czy w którymś lifbacku zrobisz coś takiego.

No i ja mam jeszcze żonkę, co jadąc na dwa dni wywozi pół domu smile.gif Kombi zmniejszyło liczbę przedwyjazdowych wojen o to co zabrać.

Napisano

> Nie mam malych dzieci ale tak jak kiedys Sibuj pisal trzeba umiec sie pakowac. A jak ktos nei umie

> to Zuk z plandeka bedzie za maly.

ok.gif zwłaszcza gdy mowa o aucie wielkości mazdy 6 wink.gif

rozważałem zakup kompakta kombi lub właśnie coś wyżej liftback

> Kombi nie jest potrzebne na codzien.

na co dzień nie, ale czasem się przydaje, np wczoraj wiozłem max'em spore biurko, nie wiem czy weszło by do liftback'a hmm.gif

i takie sytuacje się czasem zdarzają

a w sumie co tracisz jeżdżąc kombi ? hmm.gif

Napisano

> Nie podoba mi się na co dzień klapa kiedy trzeba przy otwieraniu zrobić duży krok w tył, oraz

Tak, to bywa minusem. Pół biedy z krokiem w tył, gorzej jak się zapomnę i tyłem zaparkuję przy płocie. Wyładowanie bagażnika staje się niemożliwe :D. Temat nieco ułatwia uchylna tylna szyba.

> upierdliwa roletka czy harmonijka która w stanie zamkniętym ogranicza okno załadunkowe. Poza

E, to mi to nie przeszkadza.

> tym w 90% znanych mi przypadków trzeba z nią "walczyć" .

U mnie działa smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak masz w planie powiększenie rodziny to zdecydowanie brałbym kombi

clown.gif przyjedz do mnie pod fabryke to zamienimy slowko na osobnosci bokser.gifzlosnik.gif

Napisano

Ja akurat od samego początku ujeżdżam nadwozia pięciodrzwiowe, aktualny to właśnie klasyczny liftback i też walczyłem z myślami "czy aby nie kombi" kilka lat temu smile.gif Wybrałem liftbacka z kilku powodów: kompletnie nie widziałem siebie w kombiaku, potrzeb przewozowych nie miałem za dużych i wiedziałem, że liftback wystarczy mi w zupełności, znałem z praktyki zalety posiadania tylnej otwieranej klapy no i jeszcze jak zobaczyłem liftbacka Mazdy6 to już poległem zupełnie.

Jak na razie założenia spełnia idealnie, składane siedzenia pozwalają przewozić większe gabaryty, no i ten wygląd smile.gif

Napisano

> Liftbak a dlaczego? Jak nie bedizesz wozil sloikow czy ziemniakow to kombi nie jest potrzebne. Tak

> z ciekawosci dlaczego Mazda 6? Toz to stary model za calkiem duze pieniadze.

Stary model ? auto w tej budzie jest 4 lata na rynku i 2 lata temu mialo facelifting a nie odbiega konstrukcyjnie ani wizualnie od aut wprowadzonych np w zeszlym roku

. Mazda oferuje duzy komfort + naprawde sporo miejsca jak i dla pasazerow oraz w bagazniku

Napisano

liftbacka zazwyczaj ladniejszy , kombi praktyczniejsze jak przewozisz wyzsze towary 270751858-jezyk.gif

mialem lifta teraz mam (duze kombi) pare razy skorzystalem z przestrzeni ladunkowej , rowerek dla dziecka w pionie 270751858-jezyk.gif , wywozenie trawy po koszeniu 270751858-jezyk.gif , teraz czekam na 2 gie dziecko i wiem ze spkauje praktycznie wszystko co sobie zapragne ,

Wszytko zalezy od przeznaczenia jak do jazdy miejskiej i czasem w trase to lift jak masz rodzine 2+2 i czesciej wyjezdzasz w komplecie to bierz kombi ,

Napisano

Aktualnie jeszcze jeżdżę Avensis liftback - od razu dodam że tylko takiej wersji szukałem, głównie ze względu na wygląd i wygodę korzystania z bagażnika. Miałem wcześniej Civica 5d '96 rok i wtedy odkryłem jakie to praktyczne nadwozie. Kombi akurat w ogóle nie jest mi potrzebne - zresztą sam oceń, ile razy będziesz ładował auto pod dach.

Łatwiej by było liftback kontra sedan grinser006.gif

No ale w stosunku do kombi to:

Za lbk:

1) zdecydowanie ciekawsza linia nadwozia (auto wygląda dynamiczniej niż sedan, a też nie jak karawan - kombi)

2) rewelacyjny dostęp do dużego bagażnika

[EDIT]3) jako nowy tańszy od kombi

Przeciw lbk:

1) zimą przy otwarciu bagażnika szybkie ochłodzenie/parowanie wnętrza. Avensis ma roletkę która robi za wind-stopper i jest ok.

2) mała podaż aut z tym nadwoziem (ale to zależy od modelu)

Napisano

> zresztą sam oceń, ile razy będziesz ładował auto pod dach.

Co Wy z tym dachem? 270751858-jezyk.gif

Wystarczy, że jakakolwiek część z przewożonego bagażu wystaje ponad połkę w lftb i już klapy nie zamkniesz - przynajmniej nie z założoną półką.

Nie trzeba pakowac po dach, wystarczy rowerek dla dziecka czy inny stelaż do wanienki. ok.gif

Napisano

> Co Wy z tym dachem?

Z doświadczenia - jakieś 85% użytkowników kombi nic większego w nim nie przewozi grinser006.gif

> Wystarczy, że jakakolwiek część z przewożonego bagażu wystaje ponad połkę w lftb i już klapy nie

> zamkniesz - przynajmniej nie z założoną półką.

Tak samo jak i w kombi, roletę musisz złożyć lub wyciągnąć półkę.

> Nie trzeba pakowac po dach, wystarczy rowerek dla dziecka czy inny stelaż do wanienki.

Ponadto, wiele kombi ma podwójne podłogi, które znacznie "spłycają" bagażnik. Wtedy przewiezienie czegokolwiek większego wiąże się ze złożeniem rolety. Liftback ma bagażnik tak samo głęboki jak sedany.

Napisano

> Co Wy z tym dachem?

> Wystarczy, że jakakolwiek część z przewożonego bagażu wystaje ponad połkę w lftb i już klapy nie

> zamkniesz - przynajmniej nie z założoną półką.

> Nie trzeba pakowac po dach, wystarczy rowerek dla dziecka czy inny stelaż do wanienki.

ok.gif

po dach i tak w większości kombi się nie załaduje, bo jest to raczej niebezpieczne gdy nie ma kraty icon_rolleyes.gif

chyba że pościel grinser006.gif

Napisano

> Ponadto, wiele kombi ma podwójne podłogi, które znacznie "spłycają" bagażnik. Wtedy przewiezienie

> czegokolwiek większego wiąże się ze złożeniem rolety. Liftback ma bagażnik tak samo głęboki

> jak sedany.

nie spotkałem sie w podwójną podłogą w kombi (w kompakcie)

plusem kombi jest też wkładanie, właśnie dzięki temu że podłoga bagażnika jest na równi z rantem otworu/zderzaka - niższy próg załadunku

po prostu kładziesz na wys, zderzaka i wsuwasz ok.gif

w lfb podłoga jest chyba w większości poniżej progu, a bywa że jeszcze lampy ograniczają dostęp ?

Napisano

> Z doświadczenia - jakieś 85% użytkowników kombi nic większego w nim nie przewozi

Z czyjego doświadczenia? cfaniaczek.gif

Z mojego - dwójka Nugusów, a potem budowa - jak najbardziej kombi się przydaje. Mam porównanie, bo miałem 3xkombi, a teraz lftb. ok.gif

> Tak samo jak i w kombi, roletę musisz złożyć lub wyciągnąć półkę.

Zgoda, tylko w kombi zwijasz rolętę i jedziesz, a co zrobisz z półką w lftb? cfaniaczek.gif

Pytanie retoryczne - wracałem parę razy z ikei z półką na kolanach pasażerów z tyłu. grinser006.gif

> Ponadto, wiele kombi ma podwójne podłogi, które znacznie "spłycają" bagażnik. Wtedy przewiezienie

> czegokolwiek większego wiąże się ze złożeniem rolety. Liftback ma bagażnik tak samo głęboki

> jak sedany.

Akurat tu nie ma reguły - kombiaki, którymi jeździłem, miały "normalne" podłogi. ok.gif

Napisano

> Z czyjego doświadczenia?

Moich klientów grinser006.gif

> Z mojego - dwójka Nugusów, a potem budowa - jak najbardziej kombi się przydaje. Mam porównanie, bo

> miałem 3xkombi, a teraz lftb.

waytogo.gif

> Zgoda, tylko w kombi zwijasz rolętę i jedziesz, a co zrobisz z półką w lftb?

> Pytanie retoryczne - wracałem parę razy z ikei z półką na kolanach pasażerów z tyłu.

W większości mieści się na płasko na podłodze bagażnika, ale generalnie oczywiste że roleta ma przewagę ok.gif

> Akurat tu nie ma reguły - kombiaki, którymi jeździłem, miały "normalne" podłogi.

Właśnie zmierzyłem:

Avensis Kombi II gen. od podłogi do półki 38 cm.

Avensis Liftback II gen. od podłogi do półki 49 cm.

Napisano

kombi, ma wszystkie plusy lfb + pojemniejszy kufer.

a wspolczesne kombiaki po prostu maja fajny wyglad.

Napisano

> nie spotkałem sie w podwójną podłogą w kombi (w kompakcie)

Tak samo ciężko spotkać kompaktowego liftbacka grinser006.gif

Myślałem tu bardziej o klasie średniej.

> plusem kombi jest też wkładanie, właśnie dzięki temu że podłoga bagażnika jest na równi z rantem

> otworu/zderzaka - niższy próg załadunku

> po prostu kładziesz na wys, zderzaka i wsuwasz

ok.gif

> w lfb podłoga jest chyba w większości poniżej progu, a bywa że jeszcze lampy ograniczają dostęp ?

Poniżej, ale z lampami problemu nie ma ok.gif

Napisano

> Tak samo ciężko spotkać kompaktowego liftbacka

cieżko ? astra G czy ff bardzo często występuje w takim nadwoziu, bravo tylko jako lfb hmm.gif

> Myślałem tu bardziej o klasie średniej.

ok.gif

> Poniżej, ale z lampami problemu nie ma

ok.gif zależy od modelu, niektóre mają wyraźnie węższą dolną linie

insignia2.jpg

Napisano

Mój przypadek, przy używce niby cięzko grymasić, ale osobiście wolałem lifbacka. Kombi kiedys miałem (Focus) i mimo jego zalet, to jakoś jego ogromna funkcjonalność nie została na co dzień wykorzystana (psa nie mam, lodówek i szafek nie wożę). Liftback jest IMHO jakimś kompromisem miedzy elegancją sedana, a praktycznoscią kombi. Przy wyjazdach weekendowych liftback pozwala na bezproblemowe załadowanie walizek itp (ogromny otwór załadunkowy), a jedynym jego minusem jest to, że nie zapakujesz go po dach jak kombiaka, ale z drugiej strony, ile razy możesz mieć tego typu problem? Raz, dwa razy do roku przy długich wyjazdach? Jeśli tak, to wolę zostać z taką częstotliwością tego "problemu" niż na co dzień jeździć pustym karawanem. Ale to moje zdanie i jestem bardzo zadowolony, że po dłuuugich poszukiwaniach udało mi się znaleźć odpowiadające mi auto w wersji liftback. No i ważna sprawa, u mnie jest model rodziny 2+1, ale latorośl z wózków już dawno wyrosła, więc pakuję tylko walizki, torby itp.

Napisano

> cieżko ? astra G czy ff bardzo często występuje w takim nadwoziu, bravo tylko jako lfb

Z tego co napisałeś, jak już to co najwyżej Astra jako tako pasuje do lbk ok.gif

> zależy od modelu, niektóre mają wyraźnie węższą dolną linie

Akurat na zdjęciu jest sedan, ale to czepialstwo oczywiście grinser006.gif bo akurat insignie mają ogólnie bardzo małe bagażniki, jak oglądałem kombi to byłem zdziwiony że pod tą wielką klapą jest tak mało miejsca icon_eek.gif

Napisano

> cieżko ? astra G czy ff bardzo często występuje w takim nadwoziu, bravo tylko jako lfb

chyba hatchback

Napisano

> Stary model ? auto w tej budzie jest 4 lata na rynku i 2 lata temu mialo facelifting a nie odbiega

> konstrukcyjnie ani wizualnie od aut wprowadzonych np w zeszlym roku

> . Mazda oferuje duzy komfort + naprawde sporo miejsca jak i dla pasazerow oraz w bagazniku

4 lata to jest szmat czasu. Juz powinien byc nastepca. Odbiega silnikowo i to sporo. Oprocz tego traci przez clo. Dupy nie urywa choc ma bardzo ladna stylistyke.

Napisano

> w c-maxie mam półke, chyba wygodniejsze rozwiązanie, choć ma swoje minusy

> półka z max'a jest lichutka, jakiś lekki ciuch można położyć, ale byle cięższy przedmiot powoduje

> że się ugina

czyli tak samo jak roleta.

> osobiście wlał bym chyba kombi, choćby za niższy próg załadunku i prostą podłogę na której można

> usiąść :D

> IMO łatwiej włożyć np wózek do kompakta kombiaka niż do takiej laguny czy mondeo

W kombi jest jeszcze jeden plus: mam na dachu relingi i mogę do nich zamocować co mi się tylko podoba nie szpecąc auta.

Na sedanie/liftbacku poprzeczne belki juz tak ślicznie nie wyglądają.

Napisano

> Na sedanie/liftbacku poprzeczne belki juz tak ślicznie nie wyglądają.

Przecież do kombi też musisz założyć belki, żeby cokolwiek przewieźć (box, rower, narty..)

Jak producent pomyślał i przewidział specjalne mocowania do belek to nie jest źle:

250_807647624fe5976c590f8.jpg

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Pytanie retoryczne - wracałem parę razy z ikei z półką na kolanach pasażerów z tyłu.

Pyrek, bez urazy, ale...

Jechać do sklepu po meble z full-teamem na pokładzie...

Rozumiesz?

Znaczy wiesz - ja jeżdżę sam i to zwykle jakimś vanem/blaszakiem, ale ja dość powszechnie jestem uważany za dziwaka :-)

Napisano

> Pyrek, bez urazy, ale...

> Jechać do sklepu po meble z full-teamem na pokładzie...

Zostawić cztero i ośmiolatków samych w domu? hmm.gif

Poza tym wybierali mebelki dla siebie. ok.gif

Zresztą - to był tylko przykład. Inny - Młodzi chcieli miec rowerki i u dziadków (w ciągu dnia), i po poludniu w domu. Przy dwóch rowerkach (w tym jeden z bocznymi kółkami i kijkiem) musiałem się zdrowo nakombinować, żeby zmieścić to w niemałym przeciez bagazniku mondeo. W gofrze kombi po prostu odsuwałem roletę i stawiałem obok siebie. ok.gif

Taka licytacja do niczego nie prowadzi - da się i w mniejszych autach, tylko po co, skoro można wygodniej? niewiem.gif

Szczególnie, że autor nie chce specjalnie zmieniac auta, a waha sie między wersjami. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.