Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr paliwa diesel

Featured Replies

Napisano

Jak szybko sie wam brudzi ? Chodzi mi o w miare nowoczesne diesle (takie powiedzmy po 2005 roku, common rail, turbosprezarka). Pytanie nasunelo mi sie po wymianie w moim samochodzie, przebieg 28 tys. km, a filtr czarny (pierwotnie zolty). Po wymianie mam wrazenie, za mam inny samochod, szybciej sie wkreca na obroty, o wiele ciszej chodzi, silnik ma mniejsze wibracje. Producent przewiduje, ze wymiana co 60 tys. km, ale mam wrazenie, ze po 60 tys. km, to ten filtr bylby oblepiony brudem jak dzemem. Czytalem na innym forum, ze np. w Mercedesach CDI tak szybko sie nie fajda - czyzby tam filtr byl bardziej "tolerancyjny", a w HDi wyjatkowo mocno filtruje ? Inaczej ciezko to wytlumaczyc, tankuje paliwo na sprawdzonych i markowych stacjach, nie zdarzylo mi sie zalac jakiegos paliwa, po ktorym auto dziwnie sie zachowywalo, wiec zabrudzenie jest raczej procesem stopniowym, a nie od jednorazowego zalania "wynalazku".

Napisano

> Jak szybko sie wam brudzi ? Chodzi mi o w miare nowoczesne diesle (takie powiedzmy po 2005 roku,

> common rail, turbosprezarka). Pytanie nasunelo mi sie po wymianie w moim samochodzie, przebieg

> 28 tys. km, a filtr czarny (pierwotnie zolty). Po wymianie mam wrazenie, za mam inny samochod,

> szybciej sie wkreca na obroty, o wiele ciszej chodzi, silnik ma mniejsze wibracje. Producent

> przewiduje, ze wymiana co 60 tys. km, ale mam wrazenie, ze po 60 tys. km, to ten filtr bylby

> oblepiony brudem jak dzemem. Czytalem na innym forum, ze np. w Mercedesach CDI tak szybko sie

> nie fajda - czyzby tam filtr byl bardziej "tolerancyjny", a w HDi wyjatkowo mocno filtruje ?

> Inaczej ciezko to wytlumaczyc, tankuje paliwo na sprawdzonych i markowych stacjach, nie

> zdarzylo mi sie zalac jakiegos paliwa, po ktorym auto dziwnie sie zachowywalo, wiec

> zabrudzenie jest raczej procesem stopniowym, a nie od jednorazowego zalania "wynalazku".

Jak mialem diesla to wymienialem razem z olejem, co okolo 15kkmok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak mialem diesla to wymienialem razem z olejem, co okolo 15kkm

Swietnie, ale ja pytalem o cos zupelnie innego.

Napisano

> Swietnie, ale ja pytalem o cos zupelnie innego.

W takim razie odpowiadam, ze po 15kkm na oko byl juz wystarczajaco brudny hehe.gif

Napisano
  • Autor

> W takim razie odpowiadam, ze po 15kkm na oko byl juz wystarczajaco brudny

O to mi chodzi ok.gif Czy byl raczej "szary" czy raczej "czarny" ? Ty chyba miales 2.0 HDi gdzie byl wymienny wklad ? Odczuwales jakies zmiany w pracy silnika po zmianie ?

Napisano

Filtr się brudzi, bo spełnia swoją rolę.

Tak samo jak czernienie oleju w silniku, wynikające z wymywania i przenoszenia przezeń zanieczyszczeń, tak i w przypadku filtra - brudny = działa.

Filtry paliwa na współczesnym dieslu są b. "gęste". Mogą takie być, bo paliwo jest przez nie przetłaczane przez pompę "obiegową". A skoro mogą, to producenci "nie żałują" i dają gęste bibuły filtracyjne.

Ja nie widzę powodu do niepokoju.

Zauważ też, że filtr paliwa nie ma - w odróżnieniu od filtra oleju - bypassu. Jeżeli zupełnie się zatka, to samochód po prostu stanie.

Napisano

> Jak szybko sie wam brudzi ? Chodzi mi o w miare nowoczesne diesle (takie powiedzmy po 2005 roku,

> common rail, turbosprezarka). Pytanie nasunelo mi sie po wymianie w moim samochodzie, przebieg

> 28 tys. km, a filtr czarny (pierwotnie zolty). Po wymianie mam wrazenie, za mam inny samochod,

> szybciej sie wkreca na obroty, o wiele ciszej chodzi, silnik ma mniejsze wibracje.

wymianiales tylko filtr paliwa czy robiles okresowke + wymiane filtra?

Napisano
  • Autor

> wymianiales tylko filtr paliwa czy robiles okresowke + wymiane filtra?

Tylko filtr, przeglad byl 10 kkm temu.

Napisano

> O to mi chodzi Czy byl raczej "szary" czy raczej "czarny" ? Ty chyba miales 2.0 HDi gdzie byl

> wymienny wklad ? Odczuwales jakies zmiany w pracy silnika po zmianie ?

Ja akurat mialem 1.9 dci.

Subiektywnie to mialem wrazenie, ze auto lepiej jedzie, aczkowliek nie wiem na ile byla to kwestia filtra paliwa, a nie np nowego filtra powietrza, ktory tez zawsze byl wymieniany.

Co do koloru to raczej czarny, paliwa tankowane tylko na markowych stacjach.

Napisano
  • Autor

> Ja nie widzę powodu do niepokoju.

Nie chodzi o niepokoj. Po prostu "troszke" sie zdziwilem jak wyglada ten filtr po okolo 30kkm, a producent przewiduje zmiane co 2x taki dystans. Inna sprawa jest, ze ASO chcialo ten filtr zmienic po 20kkm (najwyrazniej na podstawie doswiadczenia lub jakiegos (?) odczytu z komputera - filtr jest nierozbieralny, zeby zobaczyc co jest srodku musialem go rozpruc) co jednak mnie do konca nie przekonalo i postanowilem sam zmienic przy wlasnie 30kkm (polowa dystansu przewidzianego przez producenta). Wychodzi na to, ze HDi ma filtr z tych "gestych". W sumie to dobrze, zdrowiej dla dalszej czesci ukladu wtryskowego.

Napisano
  • Autor

> Subiektywnie to mialem wrazenie, ze auto lepiej jedzie, aczkowliek nie wiem na ile byla to kwestia

> filtra paliwa, a nie np nowego filtra powietrza, ktory tez zawsze byl wymieniany.

Powietrza zmienilem 8kkm temu (tez byl czarny - 20kkm przebiegu) i prawde mowiac to nie przelozylo sie to na zadne odczuwalne efekty. ASO zmienia wszystko hurtem stad trudno dopatrzec sie wplywu zuzycia na osiagi samochodu, a ja z racji ciekawosci zmienilem te filtry wlasnie w pewnych odstepach czasu.

Napisano

Ja w 1.5 dci 85 wymieniałem na przeglądzie po 40 tys.km tak jak w instrukcji pisze, nie zauważyłem zapchania. Bardziej brudzi się filtr powietrza który już po 5-10 tys km oblepiony syfem jest.

Napisano

Ja w swoim zmienialem po 60kkm (wg instrukcji zlosnik.gif)i nawet jakos bardzo nie byl zasyfiony. Ale przewaznie tankuje na jednej stacji i ten drozszy ON, ktorego mniej mi pali niz zwyklego.

Napisano

> Jak szybko sie wam brudzi ?

Co drugą wymianę oleju (maksymalnie) zmieniam - czyli co 20 - 30 kkm (w zależności od samochodu) i też jest już wyraźnie brudny. Auta tankowane na dużych stacjach "koncernowych", 90% tankowań paliwa premium.

Napisano

>...

Ostatnio wymieniałem po 20kkm i był dosyć mocno uwalony. Chyba wynika to z jego "gęstości". Również tankuję tylko na markowych, nieprzypadkowych stacjach. I tak na większości jest paliwo z Orlenu zlosnik.gif

Po wymianie ustały sporadyczne wibracje na jałowym (ale wymieniałem też filtr powietrza). Generalnie wymieniam filtr paliwa co przegląd olejowy, bo koszt stosunkowo niewielki a przynajmniej mam komfort psychiczny

Napisano

> Jak szybko sie wam brudzi ?

mam taki filtr wstępny

WF%208126.gif

wymieniam go co ok. 5 kkm, przy czym filtr zasadniczy co ok. 60 kkm.

wiem, że filtr papierowy jest znacznie bardziej filtrujący, ale po ok. 5 kkm na tym plastikowym jest kilka większych (2-3 mm) paprochów.

więc domyslam się jak wygląda filtr zasadniczy po 60 kkm.

koszt filtra do mojego to > 80 PLN za bylejakiego filtrona.

Napisano

> Tylko filtr, przeglad byl 10 kkm temu.

czyli nie placebo... w sumie dziwne.

W mondeo wymienilem po 60 tys. Auto jezdzilo tak samo jak poprzednio.

Teraz w L3 wymienilem po zakupie i nie byl ruszany od nowosci (jak kupowalem to auto mialo 86 tys przebiegu). Tez jezdzi tak samo... btw filtr zamkniety w postaci wielgachnej puszki - nie zagladalem do srodka - zlalismy tylko zeby zobaczyc czy nie ma wody, bylo ok

Napisano

> Co drugą wymianę oleju (maksymalnie) zmieniam - czyli co 20 - 30 kkm (w zależności od samochodu) i

> też jest już wyraźnie brudny. Auta tankowane na dużych stacjach "koncernowych", 90% tankowań

> paliwa premium.

aha, czyli to paliwo, ktore jest "zleżałe" w zbiornikach na stacji? hehe.gif

Napisano

> aha, czyli to paliwo, ktore jest "zleżałe" w zbiornikach na stacji?

Tak - zleżałe i zwietrzałe a do tego powoduje raka i bezpłodność u krów a także blokuje niesienie się kur ok.gif

Napisano
  • Autor

> czyli nie placebo... w sumie dziwne.

Nie, z pewnoscia nie placebo, zbyt jestem czuly na takie zmiany, a tutaj nawet pasazer stwierdzil, ze inaczej silnik chodzi.

> W mondeo wymienilem po 60 tys. Auto jezdzilo tak samo jak poprzednio.

> Teraz w L3 wymienilem po zakupie i nie byl ruszany od nowosci (jak kupowalem to auto mialo 86 tys

> przebiegu). Tez jezdzi tak samo... btw filtr zamkniety w postaci wielgachnej puszki - nie

> zagladalem do srodka - zlalismy tylko zeby zobaczyc czy nie ma wody, bylo ok

Trzeba bylo rozpruc puszke (u mnie tez jest zamkniety), wody tez nigdy nie mialem, a filtr czarniutki. Moze u Ciebie nie czuc bo:

1) filtr jest bardziej tolerancyjny (chociaz nie powinien, tez masz DPF i common raiil)

2) wieksza moc, wieksza pojemnosc - mniej czuc (u mnie maly silnik w duzej budzie i spadek nawet o kilka KM jest odczuwalny)

Druga ciekawa obserwacja nastapila po weekendowej i miejskiej jezdzie - spadek spalania (wzrost dynamiki juz pomijam bo pisalem o tym) i to rowniez znaczny, mimo jazdy w temp. kolo 34*C z ciagle wlaczona klimatyzacja spalanie o prawie 1l mniejsze niz na starym filtrze. Cuda kurcze, cuda.

Napisano

Zwykle wymieniałem co przegląd, ale odkąd auto nie jest w leasingu, to już tak

nie inwestuję w nie i ostatni filtr paliwa wymieniałem 2 lata temu, auto żyje zlosnik.gif

Bardziej na "kopa" ma wpływ filtr powietrza, ten wymieniam co 10 tys. i od razu

mniej też pali wtedy.

Napisano
  • Autor

> Bardziej na "kopa" ma wpływ filtr powietrza, ten wymieniam co 10 tys. i od razu

> mniej też pali wtedy.

Zmiana filtra powietrza nie wniosla zupelnie nic.

Napisano

> Zwykle wymieniałem co przegląd, ale odkąd auto nie jest w leasingu, to już tak

> nie inwestuję w nie i ostatni filtr paliwa wymieniałem 2 lata temu, auto żyje

> Bardziej na "kopa" ma wpływ filtr powietrza, ten wymieniam co 10 tys. i od razu

> mniej też pali wtedy.

facepalm%5B1%5D.gif apage satanas zlosnik.gif

głupoty piszesz i tyle

Napisano

Po 60 kkm bez żadnych sensacji . Filtr koloru szaro czarnego, bez wyczuwalnych ciał stałych czy jakiejś mazi. Połowa zrobiona na paliwie niemieckim połowa na polskim. Następnie filtr zmieniony na nowy i po 25 kkm przy okazji wymiany alternatora była przymusowa kontrola. Bez zastrzeżeń. Spokojnie do planowanej wymiany po 60 kkm dojedzie.Auto to Astra 1.9 CDTI

Napisano

> apage satanas

> głupoty piszesz i tyle

Piszę, co w moim przypadku działa na "ożywienie" auta. Po wymianie filtra

powietrza na nowy, auto lepiej jedzie i mniej pali. A filtr paliwa jak widzę,

nie ma wpływu na nic.

Napisano

> Piszę, co w moim przypadku działa na "ożywienie" auta. Po wymianie filtra

> powietrza na nowy, auto lepiej jedzie i mniej pali. A filtr paliwa jak widzę,

> nie ma wpływu na nic.

Ma - na pompę wysokiego ciśnienia i na wtryskiwacze. U mnie po wymianie filtra paliwa spadły w znaczący sposób wartości korekcji wtryskiwaczy (z bardzo dużych na duże smile.gif ).

Napisano

> Ma - na pompę wysokiego ciśnienia i na wtryskiwacze. U mnie po wymianie filtra paliwa spadły w

> znaczący sposób wartości korekcji wtryskiwaczy (z bardzo dużych na duże ).

Sprawdzę w FES, ale do mojego auta filtr paliwa kosztuje ok. 180 zł, zatem

na razie mnie nie stać, może we wrzesniu uda mi się ponieść taki wydatek.

Napisano

> Sprawdzę w FES, ale do mojego auta filtr paliwa kosztuje ok. 180 zł,

Staniały, powinieneś kupić w granicach 80zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Staniały, powinieneś kupić w granicach 80zł.

Do 120MJ? Jesteś pewny? Taki na szybkozłączki, z czujnikiem wody na dole.

Napisano

> Do 120MJ? Jesteś pewny? Taki na szybkozłączki, z czujnikiem wody na dole.

Tak jak Bas pisze, ja kupiłem taki za 80 zł na Allegro. Ma gwint na filtr wody, sygnowany jakąś włoską marką, produkowane w Chinach.

Napisano

> Do 120MJ? Jesteś pewny? Taki na szybkozłączki, z czujnikiem wody na dole.

Mówię o takim jak jest u Ciebie i u mnie(MJTD 16V 150KM), na szybko złączki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Staniały, powinieneś kupić w granicach 80zł.

Staniały,.. te chińskie. Ja u siebie takiego bym nie załozył.

Wszelakie Filtrony itp. do common raila też zalecam omijać szerokim łukiem.

Napisano

> Wygląda dość "podróbkowo", ale może się skuszę. Wszystko OK?

Jeździ (subiektywnie) lepiej, korekcje spadły. Jak na razie wszystko ok.

Wcześniej miałem Manna.

Napisano

> Jeździ (subiektywnie) lepiej, korekcje spadły. Jak na razie wszystko ok.

> Wcześniej miałem Manna.

Jeździ lepiej bo stawia mniejszy opór paliwu,.. bo ma pewnie większe dziury smile.gif

Napisano

> Jeździ lepiej bo stawia mniejszy opór paliwu,.. bo ma pewnie większe dziury

Ale przecież na CR jest ciśnienie bodajże 1500 bar, zawsze musi być jednakowe,

więc co tu ma do tego filtr? Jedynie paliwo może być zanieczyszczone, lub nie.

Napisano

> Ale przecież na CR jest ciśnienie bodajże 1500 bar, zawsze musi być jednakowe,

> więc co tu ma do tego filtr? Jedynie paliwo może być zanieczyszczone, lub nie.

Ciśnienie, o którym mówisz jest na listwie za pompą wysokiego ciśnienia a filtr paliwa jest przed tą pompą i pracuje na ciśnieniu do 4bar.

W kwietniu 2011 za UFI płaciłem 168zł, też się lekko irytowałem, że jest dużooo droższy od filtra do JTD, później chłopaki na SSP pisali, że staniały.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> common rail, turbosprezarka).

Wymienialem po 30kkm, od strony baku było widać kilka zabrudzeń, jeden paproch taki 0,5x2mm, od strony wylotowej czyściutki.

Napisano

> Ale przecież na CR jest ciśnienie bodajże 1500 bar, zawsze musi być jednakowe,

> więc co tu ma do tego filtr? Jedynie paliwo może być zanieczyszczone, lub nie.

O jeszcze coś zauważyłem, przed zmianą filtra musiałem ciut dłużej kręcić rozrusznikiem przy odpalaniu, teraz zapala "od strzała" smile.gif

Napisano

VC 2.2dti

wszystkie filtry i olej co 10kkm

Filtr paliwa zawsze brudny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.