Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Okulary / rękawiczki dla kierowcy

Featured Replies

Napisano

Gdzie można kupić, ile kosztują i jak bardzo się sprawdzają takie gadżety ?

Okulary - nie chodzi o słoneczne, ale takie specjalne dla kierowców (polaryzacyjne) zwiększające kontrast. Czy działają tak samo w dzień i w nocy ?

Rękawiczki - typowe "szoferskie" z wycięciami, bez palców. Używa ktoś ?

Napisano

> Gdzie można kupić, ile kosztują i jak bardzo się sprawdzają takie gadżety ?

> Okulary - nie chodzi o słoneczne, ale takie specjalne dla kierowców (polaryzacyjne) zwiększające

> kontrast. Czy działają tak samo w dzień i w nocy ?

Polecam gorąco Polaroid - model aviator (ten najpopularniejszy) - cena coś około 150zł, kupione u optyka. REWELACJA!

W nocy nie sprawdzają się w ogóle, bo nocą w okularach się nie jeździ - no chyba że korekcyjne:)

> Rękawiczki - typowe "szoferskie" z wycięciami, bez palców. Używa ktoś ?

Nie mam pojęcia, nie korzystam, musiałbyś jakiegoś pradziadka zapytać zlosnik.gif

Napisano

Tego rodzaju rękawiczki ma w ofercie Wittchen - są i z palcami i bez palców.

Napisano

> RayBan Aviator

Kolega nie wygląda na gimnazjalistę żeby miał chodzić w raybanach.

Napisano

Również polecam Polaroid ok.gif W dzień sprawdzają się świetnie i to w zasadzie tylko podczas słonecznej pogody (ja mam akurat najciemniejsze z przeznaczonych m. in. do jazdy). W nocy nie jeździłem w nich, bo nic nie byłoby widać tongue.gif

Napisano

Okulary polaryzacyjne zawsze trochę przyciemniają, dlatego ciężko w nich jeździć w nocy.

Filtr polaryzacyjny eliminuje refleksy tym samym zwiększają kontrast.

Najbardziej przydają się podczas jazdy "pod słońce" a zwłaszcza przy mokrej nawierzchni.

Szkła korekcyjne z filtrem polaryzacyjnym kosztują od ok 400 złotych (z mojego doświadczenia). A zwykłe okulary z polarem można babć już za ok 50 pln.

Napisano

> Okulary polaryzacyjne zawsze trochę przyciemniają, dlatego ciężko w nich jeździć w nocy.

> Filtr polaryzacyjny eliminuje refleksy tym samym zwiększają kontrast.

> Najbardziej przydają się podczas jazdy "pod słońce" a zwłaszcza przy mokrej nawierzchni.

Eliminują też odblaski od szyb, chromowanych elementów aut. Szyby aut wydają się być bardziej "przezroczyste".. a właściwie to wydaje się jakby ich w ogóle nie miały.

Napisano

> Gdzie można kupić, ile kosztują i jak bardzo się sprawdzają takie gadżety ?

> Okulary - nie chodzi o słoneczne, ale takie specjalne dla kierowców (polaryzacyjne) zwiększające

Okulary kupisz w każdym wędkarskim sklepie za 20-30 zł. Sprawdzają się idealnie w samochodzie w słoneczny dzień. żadnych odblasków, sygnalizacja świetlna widoczna o wiele lepiej ok.gif

Napisano

> Eliminują też odblaski od szyb, chromowanych elementów aut. Szyby aut wydają się być bardziej

> "przezroczyste".. a właściwie to wydaje się jakby ich w ogóle nie miały.

Ale jeśli szyby mają jakiekolwiek skazy, są pofalowane itp. to wtedy zdecydowanie lepiej to widać ok.gif

Napisano

> Ale jeśli szyby mają jakiekolwiek skazy, są pofalowane itp. to wtedy zdecydowanie lepiej to widać

Ja pisałem o szybach innych aut.... ale w sumie nie kojarzę żeby te okulary przeszkadzały mi przy mojej strasznie porysowanej szybie w seicento, wręcz przeciwnie. Słońce tak nie załamywało się w mikroodpryskach jak bez okularów.

Napisano

Ja kupiłem okulary dla kierowców i kolor ich szkieł jest żółty smile.gif do tego szkła w górnej części, od zewnątrz, mają lustrzany pasek przyciemniający obraz (w nocy jak jedzie samochód z naprzeciwka to patrzy się przez ten pasek). Na ich opakowaniu mam nazwę Polaris drive. Rękawiczki też mam ale jeździłem w nich tylko kilka razy, jakoś nie za wygodnie się w nich czułem, być może dlatego, że były nowe smile.gif

Napisano

> Ja kupiłem okulary dla kierowców i kolor ich szkieł jest żółty /ciach

dokładnie takie same mam na kiepską pogodę w nocy (mgła, deszcz), rewelacyjne rozwiązanie na światłą jadących znaprzeciwka

do jazdy w jasny (nikoniecznie megasłoneczny) dzień tylko i wyłącznie polaryzacyjne, mam dwie pary od chińczyków z DX i również złego słowa powiedzieć nie mogę, jeździ się bardzo komfortowo

Napisano

> Kolega nie wygląda na gimnazjalistę żeby miał chodzić w raybanach.

Co nie zmienia faktu że świetnie się w nich jeździ.

Napisano

okulary OK jasna sprawa - kazde z polaryzacja beda OK a czy bardziej czy mniej maja przyciemniac to juz Twoja wola

ale rekawiczki?

jaki cel takich rekawiczek... moze nie tak... czego oczekujesz od takich rekawiczek?

w rekawiczkach... to na rowerze sie dobrze jezdzi

Napisano

> okulary OK jasna sprawa - kazde z polaryzacja beda OK a czy bardziej czy mniej maja przyciemniac to

> juz Twoja wola

> ale rekawiczki?

> jaki cel takich rekawiczek... moze nie tak... czego oczekujesz od takich rekawiczek?

> w rekawiczkach... to na rowerze sie dobrze jezdzi

Może jakiegoś oldtimera składa? To jeszcze biały szal i pilotkę trzeba zanabyć smile.gif

Napisano

> ale rekawiczki?

> jaki cel takich rekawiczek... moze nie tak... czego oczekujesz od takich rekawiczek?

Przy skórzanej kierownicy bardzo fajnie jeździ się w rękawiczkach. Nie mam specjalnych do jazdy, ale uwielbiam zimą jeździć w rękawiczkach ze skóry. Kleją się do koła o wiele bardziej od dłoni i szybkie manewry są dużo łatwiejsze i bezpieczniejsze. Podobnie zresztą jest w kartingu, ja np nie lubię jeździć gokartem bez rękawic i mam do tego celu takie z koziej skóry, przy których jest dobre czucie w palcach.

Napisano

Ja mam Wittchen z palcami, skóra bardzo delikatna i dobrze "klei" się do kierownicy, nie tylko skórzanej. Jeżdżę w nich również gokartami i o niebo lepiej niż w tanich rękawicach sprzedawanych w zestawach na torach kartingowych, prawdziwych homologowanych nie miałem, więc tylko takie mam porównanie.

Napisano

Polecam Wittchen, odkąd zanabyłem (wersję z palcami), to nieswojo czuję się trzymając kierownicę gołymi rękoma.

Z plusów:

- lepszy chwyt i czucie kierownicy, a w zasadzie auta

- nie parzy kierownica latem i nie pocą się dłonie podczas kierowania

- nie łapiesz bakterii z kierownicy, a to jedno z miejsc, gdzie osadza się ich najwięcej

Jak narazie zanotowałem jeden minus:

- gubię monety płacąc Pani w okienku na A2 bez zdejmowania rękawic rotfl.gif

Obecnie mam takie

Napisano

> ale rekawiczki?

90% ludzi widząc jak jadę albo zakładam przed jazdą rękawiczki też robi wielkie oczy, ale mam to gdzieś, skoro po prostu lepiej mi się w nich prowadzi.

Spróbuj wink.gif

Napisano

> Eliminują też odblaski od szyb, chromowanych elementów aut. Szyby aut wydają się być bardziej

> "przezroczyste".. a właściwie to wydaje się jakby ich w ogóle nie miały.

W spolaryzowanych nakładkach na okulary o wiele lepiej widać, jakie elementy auta były lakierowane, serio zlosnik.gif

Napisano

> 90% ludzi widząc jak jadę albo zakładam przed jazdą rękawiczki też robi wielkie oczy, ale mam to

> gdzieś, skoro po prostu lepiej mi się w nich prowadzi.

> Spróbuj

W latach 60-tych i 70-tych mnóstwo kierowców takich używało.

Napisano

> W latach 60-tych i 70-tych mnóstwo kierowców takich używało.

Wtedy wieniec kierownicy często był zwykłym, twardym plastikiem.

Napisano

> 90% ludzi widząc jak jadę albo zakładam przed jazdą rękawiczki też robi wielkie oczy, ale mam to

> gdzieś, skoro po prostu lepiej mi się w nich prowadzi.

> Spróbuj

ja nie moge miec nic na rekach jak prowadze autko - nawet jak na dworze -30 i lapy przymarzaja do kiery to golymi rekami musze kierownice trzymac

Napisano

> Przy skórzanej kierownicy bardzo fajnie jeździ się w rękawiczkach. Nie mam specjalnych do jazdy,

> ale uwielbiam zimą jeździć w rękawiczkach ze skóry. Kleją się do koła o wiele bardziej od

> dłoni i szybkie manewry są dużo łatwiejsze i bezpieczniejsze. Podobnie zresztą jest w

> kartingu, ja np nie lubię jeździć gokartem bez rękawic i mam do tego celu takie z koziej

> skóry, przy których jest dobre czucie w palcach.

ale w kartach jest jakby inna kierownica (wieniec) a i rekawiczki w sporcie pelnia tez inne role - ochronna

Napisano

> Może jakiegoś oldtimera składa? To jeszcze biały szal i pilotkę trzeba zanabyć

jak pilotka to i gogle!!! bo bez nich sie nie liczy smile.gif

Napisano

> Gdzie można kupić, ile kosztują i jak bardzo się sprawdzają

Gdzie mozna kupic i ile kosztuja: http://www.rallyshop.pl/index.php?p147733,rekawice-omp-tazio-kolekcja-vintage

Jak bardzo sie sprawdzaja musisz przekonac sie sam.

Napisano

> A

> zwykłe okulary z polarem można babć już za ok 50 pln.

znaczy "u babć" ? zlosnik.gif

W realu są po 19,99 PLN. Bardzo dobrze w nich widac, \Z tym, że "szkła" lubia wypadac z oprawek zlosnik.gif Ale z doświadczenia wiem, że okulary często sie rysuja od noszenia w kieszeniach, wiec za taka cenę moge sobie często zmieniać smile.gif

Napisano

a jak można sobie popsuć nimi wzrok?

Napisano

okulary polaryzacyjne kupisz w wędkarskim już od 30 zł. Takie lepsze to np. solano.

Warto zrobić test czy działają np. popatrzeć przez dwie pary skrzyżowane pod kątem 90stopni lub na obrazek testowy.

Polaryzacyjne ustawione są zwykle tak żeby likwidować odblaski na powierzchni poziomej. To warto sprawdzić przy zakupie np. przekręcając głowę.

Efekt - mniejsze odblaski od słońca na drodze gdy np. jedziesz pod słońce. Wtedy droga działa jak lustro.

Mniejsze odblaski na szybie od deski rozdzielczej.

Mniejsze oślepienie od odblasku słońca na lakierach aut - po prostu zmniejsza się to.

Oczywiście to do jazdy w słoneczne dni. W pochmurne nie ma większego znaczenia czy polaryzacyjne czy zwykłe ciemne.

Kolor okularów p. słonecznych:

brązowe - ocieplają i zwiększają poczucie głębi.

szare - kolory neutralne.

żółte polaryzacyjne są na gorszą pogodę ale bardziej do wędkarstwa niż do jazdy autem. Ona dają subiektywne poczucie większego kontrastu. Bardziej na zasadzie oszukiwania mózgu bo przecież zabierają trochę światła.

Filtr polaryzacyjny zabiera trochę światła. Plus jest taki że jak jest polaryzacyjny to raczej na pewno chroni przed UV a nie pic na wodę.

Co do stosowania okularów w nocy to nie wiem. Teoretycznie polaryzacyjne cały efekt dają w słoneczny dzień natomiast w nocy to może być lekki bezsens bo sam filtr pochłania światło którego w nocy i tak nie ma dużo. Ktoś musiałby sprawdzić na przeźroczystych polaryzacyjnych np. korekcyjnych. Jednak wydaje mi się że w nocy nie da się używać szkieł z filtrem polaryzacyjnym.

Napisano

Co do rękawiczek to nie pomogę, natomiast okulary polaryzacyjne polecam takie Mam już drugą parę i z czystym sumieniem mogę stwierdzić że dają radę waytogo.gif Swoją drogą kupiłem je z polecenia userii AK ok.gifgrinser006.gif893goodvibes.gifwink.gif

Napisano

> Kolega nie wygląda na gimnazjalistę żeby miał chodzić w raybanach.

Ten tutaj też na gimnazjum nie wygląda:

john-goodman.jpg

Ray-Bany są dla wszystkich!

Napisano

> Ten tutaj też na gimnazjum nie wygląda:

> Ray-Bany są dla wszystkich!

Za cenę tych rajbanów będziesz miał ze dwa komplety porządnych okularów. No chyba, że lans na dzielni ważniejszy niż zdrowe oczy.

Napisano

> Ten tutaj też na gimnazjum nie wygląda:

> Ray-Bany są dla wszystkich!

Brad Pitt tez je nosi zlosnik.gif Może dlatego są modne wśród dzieci zlosnik.gif

Napisano

> Brad Pitt tez je nosi Może dlatego są modne wśród dzieci

Tom Cruise w Top Gun też je nosił!

Napisano

> Za cenę tych rajbanów będziesz miał ze dwa komplety porządnych okularów. No chyba, że lans na

> dzielni ważniejszy niż zdrowe oczy.

akurat wczoraj bylismy z zonka u optyka celem zrobienia dla pieknej okularow, i tak zagailem o pingle dal kierowcow, babka powiedziala, ze tylko szklane i jest jakas firma w PL, ktora takie dla niej robi, nawet korekcyjne i tak sie zastanawiam czy by sobie takowych nie zrobic.

kolor szkielka zoltawy ok.gif

Napisano

> Mam identyczne, ale latem ich jeszcze nie używałem bo chyba za ciepło będzie

Nie będzie - nawet po całym dniu w schowku auta stojącego na słońcu nie łapią temperatury, a wręcz chronią przed nagrzaną kierownicą ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.