Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylematy zakupowe - potrzebna pomoc

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Wątków o dylematach zakupowych była cała masa, zwykle to prośby o pomoc w wyborze jakiegoś konkretnego modelu spośród kilku zaprezentowanych.

Mój dylemat jest nieco inny, szukam samochodu, który spełni jak najwięcej z podanych kryteriów, którymi są:

- Ekonomia użytkowania rozumiana poprzez takie rzeczy jak:

- cena zakupu

- koszt serwisowania

- koszt paliwa

- Trwałość i niezawodność, szukam samochodu który nie będzie pojazdem specjalnej opieki, a sprawnym przemieszczaczem z punktu A do B.

- Samochód musi mi się podobać, z tym raczej nie będzie problemu, bo nie jestem bardzo wybredny. Przyda się przytulne wnętrze w miarę ciche i nietrącające tandetą.

- Silnik :

- Jeśli diesel to coś bez dwumasy, coś co spala niewiele czyli jakieś odpowiedniki HDi, DCi itp. Pojemność do 1,6 max. Jeśli benzyna to coś co nie posiada zbyt skomplikowanych układów rozrządu (wariatory itp) cos co spala nie wiele gwarantując przyzwoite osiągi i ewentualnie nadaje się do współpracy z LPG biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie sekwencyjny wtrysk LPG (żadnych II generacji czy innych wynalazków)

- Zawieszenie ma być ciche i ma to być kompromis pomiędzy komfortem jazdy, a stabilnością oraz wytrzymałością na naszych pseudo drogach.

- Obowiązkowe wyposażenie którego oczekuję :

- Klimatyzacja, zamek centralny, oryginalne nagłośnienie ze sterowaniem z kierownicy(ale nie koniecznie).

Marka dowolna z nastawieniem na podane kryteria.

Budżet powiedzmy 25 tys zł , lub mniej.

Ekonomia użytkowania ma tu brać górę nad rocznikiem, więc jeśli macie jakieś rozsądne typy z roczników 2000 i wzwyż za 10 tys i więcej też chętnie przemyślę.

Miałem już wiele samochodów, niestety szczęścia do nich raczej nie. Najbardziej zawiodłem się na Fiacie być może dlatego, że statystycznie Fiatów było najwięcej.

Po pewnych przemyśleniach doszedłem do etapu życia w którym mam zamiar ukrócić wydawanie ciężko zarobionych pieniędzy na coś tak abstrakcyjnie ,,dojącego'' nasze kieszenie jak szeroko rozumiana motoryzacja. Niestety póki co nie mogę zrezygnować z samochodu z uwagi na charakter pracy, którą wykonuję.

Doradzicie coś ?

Zapraszam do dyskusji ok.gif

Napisano

> Doradzicie coś ?

> Zapraszam do dyskusji

lacetti? zlosnik.gif

Napisano

> Doradzicie coś ?

> Zapraszam do dyskusji

Mozesz poszukac czegos z VAGa z 1,6 no PBok.gif

Gazuje sie to bez problemu, a popsuc za bardzo nie ma co...

Ewentualnie Focusa II, ale tutaj nie wiem jak z LPG.

Napisano

Civic poprzednia generacja , SPRZED UFO.

ALe LPG raczej nie chodzi w parze z Honda, aczkolwiek gazuja.

Napisano

> Zapraszam do dyskusji

Toledo II 1.6 8V 100KM + LPG

auto ladne, absolutnie bezawaryjne, tanie w eksploatacji.

jedyne minusy to:

- dosc ciasne na tylnej kanapie

- bagaznik mimo 550L malo ustawny (waska klapa),

mam takiego od nowosci (obecnie 200kkm), (od 100kkm na LPG)

przez ten czas bylo wymienieone:

2x czujnik temp przy silniku (30zł)

klakson (60zł)

tarcze hamulcowe

klocki

tylne amorki i sprezyny

przednie koncowki drazka kierowniczego i laczniki stabilizatora oraz swozen wahacza

Napisano

Dacia Sandero lub Logan biglaugh.gif

na Dustera musisz z rok poczekać lub dołożyć 2k zł.

Napisano

Mazda 3/ Ford Focus II

Napisano

> Dacia Sandero lub Logan

przecież napisał Przyda się przytulne wnętrze w miarę ciche i nietrącające tandetą zlosnik.gif

Napisano

> przecież napisał Przyda się przytulne wnętrze w miarę ciche i nietrącające tandetą

jeździł Borą, więc Dacią też da rade biglaugh.gif

Napisano

> - Jeśli diesel to coś bez dwumasy, coś co spala niewiele czyli jakieś odpowiedniki HDi, DCi itp.

> Pojemność do 1,6 max.

jesli przeczytales watek o clio we flocie to wiesz juz ze DCi to straszliwie nieekonomiczny silnik hehe.gif

Napisano

> jesli przeczytales watek o clio we flocie to wiesz juz ze DCi to straszliwie nieekonomiczny silnik

Pepcio ma Twingo w DCi i o dziwo jest zadowolony, chyba pierwszy którego znam co ma 1,5 Dci i jest zadowolony biglaugh.gif

Napisano

> Za 25kzł to będzie prawie nówka

Z podanymi zalozeniami skreslilbym go jednak z listy kandydatow.

Napisano
  • Autor

> Toledo II 1.6 8V 100KM + LPG

> auto ladne, absolutnie bezawaryjne, tanie w eksploatacji.

> jedyne minusy to:

> - dosc ciasne na tylnej kanapie

> - bagaznik mimo 550L malo ustawny (waska klapa),

> mam takiego od nowosci (obecnie 200kkm), (od 100kkm na LPG)

> przez ten czas bylo wymienieone:

> 2x czujnik temp przy silniku (30zł)

> klakson (60zł)

> tarcze hamulcowe

> klocki

> tylne amorki i sprezyny

> przednie koncowki drazka kierowniczego i laczniki stabilizatora oraz swozen wahacza

ciekawa propozycja, szczerze nie brałem jeszcze pod uwagę Seata, jakoś tak nie mam przekonania, ale też żadnych powodów by nie zaufać ok.gif

Znajomy ma Leona TDi, chwali sobie.

O ile mi wiadomo Seat to w zasadzie VW w innym przebraniu tak jak skoda itp?

Napisano
  • Autor

> Dacia Sandero lub Logan

> na Dustera musisz z rok poczekać lub dołożyć 2k zł.

rozważam Dacie, w sumie coraz bardziej Duster chodzi mi po głowie. Logan jedynie MCV czy jak go zwią czyli 7 miejscowy.

Jak z korozją w Daci ?

Napisano
  • Autor

> jeździł Borą, więc Dacią też da rade

wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> Pepcio ma Twingo w DCi i o dziwo jest zadowolony, chyba pierwszy którego znam co ma 1,5 Dci i jest

> zadowolony

4,5 l/100 w mieście, zero problemów pracuje jak szwajcarski zegarek, tyle, że nie jedzie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Z podanymi zalozeniami skreslilbym go jednak z listy kandydatow.

Dlaczego ?

W sumie wygląd wew/zew nie jest jakoś specjalnie ważny, bardziej licze na bezawaryjność i niskie koszty utrzymania.

Sprawdzi sie ?

Napisano

> Dlaczego ?

> W sumie wygląd wew/zew nie jest jakoś specjalnie ważny, bardziej licze na bezawaryjność i niskie

> koszty utrzymania.

> Sprawdzi sie ?

Moj juz jest troche styrany zyciem.

Uzytkuje go mniej wiecej tak jak Ty chcesz i uwazam, za zbyt awaryjny, moze tez mam mechanikow do .... co czesci nie umieja zalatwic, ale za dlugo stoi w warsztacie (pisze z perspektywy Bialegostoku, a nie jakiejs Lodzi gdzie maja POTAK na miejscu - choc ostatnio piaste tego samego dnia mialem).

Spalanie tez takie sobie.

Kawalek taniego, dosc sporego auta dobrego do domu, a nie do krecenia w firmie.

PS. Z racji wyeksploatowania moich pojazdow stoje przed dylematem identycznym do Twojego, tyle ze za naprawde dobry pomysl/egzemplarz moge dac wiecej i naprawde nie wiem co wybrac sciana.gif

Napisano

> Pepcio ma Twingo w DCi i o dziwo jest zadowolony, chyba pierwszy którego znam co ma 1,5 Dci i jest

> zadowolony

to baaardzo mało takich osób znasz ok.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

> to baaardzo mało takich osób znasz

ok.gif łon jest z Radzionkowa trza mu to wybaczyć biglaugh.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Moj juz jest troche styrany zyciem.

> Uzytkuje go mniej wiecej tak jak Ty chcesz i uwazam, za zbyt awaryjny, moze tez mam mechanikow do

> .... co czesci nie umieja zalatwic, ale za dlugo stoi w warsztacie (pisze z perspektywy

> Bialegostoku, a nie jakiejs Lodzi gdzie maja POTAK na miejscu - choc ostatnio piaste tego

> samego dnia mialem).

> Spalanie tez takie sobie.

> Kawalek taniego, dosc sporego auta dobrego do domu, a nie do krecenia w firmie.

> PS. Z racji wyeksploatowania moich pojazdow stoje przed dylematem identycznym do Twojego, tyle ze

> za naprawde dobry pomysl/egzemplarz moge dac wiecej i naprawde nie wiem co wybrac

Czyli witaj w klubie.

Pieniędzy nie chcę więcej wydawac na samochody bo to najgorsza z możliwych inwestycji. Chcę wzglednie taniego, mało awaryjnego i taniego w eksploatacji samochodu. Nie wiem czy taki wyprodukowali , ale ciągle szukam ok.gif

Napisano

> łon jest z Radzionkowa trza mu to wybaczyć

i pracuje w muzeum chleba cool.gif

Napisano

> Czyli witaj w klubie.

> Pieniędzy nie chcę więcej wydawac na samochody bo to najgorsza z możliwych inwestycji. Chcę

> wzglednie taniego, mało awaryjnego i taniego w eksploatacji samochodu. Nie wiem czy taki

> wyprodukowali , ale ciągle szukam

Twierdze, ze gdyby to mialoby byc nowe auto to mi odpowiadalaby Octavia Tour +LPG (mam dziwna awersje do diesla). Z obserwacji 3szt 1,6+LPG wyszlo mi, ze to bezawaryjne jezdzace o kropelce toczydelko jest.

Z racji tego co piszesz o inwestycjach (choc w DG to akurat auto raczej powinno zarabiac na siebie) i chceci budowy domu nie wiem czy pchac sie w nowe, czy szukac za porada zaradnych z AK demowki lub 3 latka z leasingu (tyle ze bez znajomosci to okazji w nich nie ma i ON kroluje).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.