Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dopłaty do hybryd w.. Polsce

Featured Replies

Napisano

kliku

Ja nie jestem zachwycony faktem,że w dobie kryzysu podatnik z PL ma dofinansowywać produkt X pochodzący z krajów A,B,C,D

Napisano

> kliku

> Ja nie jestem zachwycony faktem,że w dobie kryzysu podatnik z PL ma dofinansowywać produkt X

> pochodzący z krajów A,B,C,D

A jak już się staną popularne to zlikwiduje się dopłaty i dorzuci większą akcyzę.

cfaniaczek.gif

Napisano

W krakowie był pomysł żeby hybrydy mogły poruszać się buspasami. Nie wiem jaki to ma sens oprócz lobby sprzedażowego. hybrydy to ślepa uliczka motoryzacji.

Może posłowie planują zakup dla szpanu? Jakby chcieli pobujać się jak w Kalifornii to polski podatnik dopłaci.

Napisano

> A jak już się staną popularne to zlikwiduje się dopłaty i dorzuci większą akcyzę.

to chyba wiadomo, w dodatku za prąd w domu też pewnie więcej przez to zapłacimy zlosnik.gif

Napisano

> W krakowie był pomysł żeby hybrydy mogły poruszać się buspasami. Nie wiem jaki to ma sens oprócz

> lobby sprzedażowego. hybrydy to ślepa uliczka motoryzacji.

> Może posłowie planują zakup dla szpanu? Jakby chcieli pobujać się jak w Kalifornii to polski

> podatnik dopłaci.

to nie jest slepa uliczka tylko uniezaleznienie sie od ropy i komplikacji w panstwach ktore je wydobywaja

Napisano

> W krakowie był pomysł żeby hybrydy mogły poruszać się buspasami. Nie wiem jaki to ma sens oprócz

> Może posłowie planują zakup dla szpanu? Jakby chcieli pobujać się jak w Kalifornii to polski

> podatnik dopłaci.

A ja jestem za. Moze nie koniecznie hybrydy ale auta na prąd mogły by mieć przywileje. W żadnym razie jednak dopłaty.

Napisano

> A jak już się staną popularne to zlikwiduje się dopłaty i dorzuci większą akcyzę.

Wtedy będzie LPG XXI wieku czyli...solary. A promieni słonecznych nikt nie opodatkuje. yay.gif

Nie wiem dlaczego tak ohydne są te pomysły z dofinansowaniem hybryd. Wystarczy znieść akcyzę na samochody do litra pojemności i już mamy inwestycję w środowisko i nasze produkty.

A na buspasy powinno się wpuścić jednoślady i promować je bo one mało palą, mało miejsca zajmują i przyspieszają miasta.

Napisano

> Wystarczy znieść akcyzę na

> samochody do litra pojemności i już mamy inwestycję w środowisko i nasze produkty.

Obstawiam, że 3.1% upustu cenowego nie było by bodźcem do zakupu nowych aut hehe.gif

Może jakby zwracali cały VAT przemyślałbym temat, bo to już daje jakąś rozsądną kwotę upustu.

Pytanie dlaczego to ma być litr, a nie np. 1.4 litra, bo śmiem wątpić, że np nowy focus z silnikiem 1.0 będzie palił mniej niż np. panda 1.2

Napisano

> Wtedy będzie LPG XXI wieku czyli...solary. A promieni słonecznych nikt nie opodatkuje.

Przy szerokości geograficznej na jakiej jest Polska musiał byś mieć jakieś 10 hektarów ogniw słonecznych żeby dojechać samochodem do pracy.

Napisano

> Wtedy będzie LPG XXI wieku czyli...solary. A promieni słonecznych nikt nie opodatkuje.

> Nie wiem dlaczego tak ohydne są te pomysły z dofinansowaniem hybryd. Wystarczy znieść akcyzę na

> samochody do litra pojemności i już mamy inwestycję w środowisko i nasze produkty.

Chłopie. Gdzieś Ty był przez ostatnie kilka lat? Słyszałeś o takim wynalazku jak viatoll? Nikt nie potrzebuje opodatkowywac prądu gazu, solarow czy wód geotermalnych by brać pieniądze za przejazd autem. To działa i w razie potrzeby nie ma żadnego problemu by to rozszerzyć tez na osobowki i cały kraj.

> A na buspasy powinno się wpuścić jednoślady i promować je bo one mało palą, mało miejsca zajmują i

> przyspieszają miasta.

Problem w tym , ze te jednoslady mogą spowalniac autobusy.

Napisano

> to nie jest slepa uliczka tylko uniezaleznienie sie od ropy i komplikacji w panstwach ktore je

> wydobywaja

Taaa... A surowce do produkcji min elektroniki i wydajnych baterii to na ulicy leżą...

Napisano

> A ja jestem za. Moze nie koniecznie hybrydy ale auta na prąd mogły by mieć przywileje. W żadnym

> razie jednak dopłaty.

Np. bezpłatne parkowanie w centrum oraz możliwość podpięcia ładowania. ok.gif

Napisano

> Obstawiam, że 3.1% upustu cenowego nie było by bodźcem do zakupu nowych aut

Zakładając, że nowe auto kosztuje 30 kzł, pali 6 l to daje to...ok. 3 m-ce jazdy za free. Śmiech? Śmiać się można było w czasach gdy tysiąc w jedną czy drugą nie robił różnicy. Teraz ludzie baaardzo cenią kwotę 4-cyfrową.

> Może jakby zwracali cały VAT przemyślałbym temat, bo to już daje jakąś rozsądną kwotę upustu.

Brak odliczenia VATu dla firm to kpina.

> Pytanie dlaczego to ma być litr, a nie np. 1.4 litra

Bo fiatowski silnik do 1 litra robią w Polsce. biglaugh.gif Litr tak samo dobry jak 2 litry...od których akcyza jest wyższa. Więc niech będzie brak do litra, mała do dwóch i duża powyżej. Chociaż powinni przesunąć granicę na 2.5 bo zabijają Jelcza toyotowskiego.

> bo śmiem wątpić, że np nowy focus z silnikiem

> 1.0 będzie palił mniej niż np. panda 1.2

Myślę, że nasi spece w ministerstwach podobnie kombinują i nigdy nie dojdą do porozumienia przez jakieś "ale". Dlatego mówi się "nic nie robią".

Pozdrawiam!

Napisano

> Przy szerokości geograficznej na jakiej jest Polska musiał byś mieć jakieś 10 hektarów ogniw

> słonecznych żeby dojechać samochodem do pracy.

Ludzie potrafią jeździć na stację LPG co 300 km, czekać w PRLowskiej kolejce i trąbić za obsługą, żeby im zaaplikował wspaniałe, ekologiczne, wysokooktanowe paliwo, a Ty śmiesz wątpić, że nie poradzą sobie ze słońcem? zlosnik.gif

Napisano

> to nie jest slepa uliczka tylko uniezaleznienie sie od ropy i komplikacji w panstwach ktore je

> wydobywaja

hybrydy w obecnej formie to ślepa uliczka w którą zabrnęły niektóre koncerny i teraz próbują to sprzedać jak się tylko da. Co innego sama idea użycia innego paliwa niż ropa naftowa a co innego obecna hybryda.

A jeżeli chodzi o podatki to żaden problem wprowadzić go od ogniw słonecznych czy od farm wiatrowych. W zasadzie to podatek można wprowadzić od wszystkiego.

Napisano

> Chłopie. Gdzieś Ty był przez ostatnie kilka lat?

Kraków, Małopolska... cool.gif

> Słyszałeś o takim wynalazku jak viatoll?

Oj słyszałem, płakałem, płaciłem, pisałem odwołania, doładowywałem...i nie wiem dlaczego piszę w czasie przeszłym. hehe.gif

> Nikt nie

> potrzebuje opodatkowywac prądu gazu, solarow czy wód geotermalnych by brać pieniądze za

> przejazd autem. To działa i w razie potrzeby nie ma żadnego problemu by to rozszerzyć tez na

> osobowki i cały kraj.

Bramownice będą wtedy demolowane jeśli przekroczą granicę cierpliwości ludu. zlosnik.gif

> Problem w tym , ze te jednoslady mogą spowalniac autobusy.

Nic im to nie zaszkodzi, a zyskają wszyscy.

Napisano

Mozna Viatolem objąć osobowki, albo zmusić producentow do zakladanie licznikow kilometrow w formie kasy fiskalnej.

Wtedy pokorny Kowalski sam grzecznie w PIT wpisze ile w danym roku przejechał

Wszystko mozna i wszystko sie da zrobić ,byle tylko wyciągnąć z ludzi kasę

Rząd ma potrzeby i zobowiazanie z ktorych MUSI! sie wywiązać. smirk.gif

Napisano

> kliku

> Ja nie jestem zachwycony faktem,że w dobie kryzysu

A słyszałes o cyklach koniunkturalnych w gospodarce?

Zanim polski rzad wprowadzi to w czyn będziemy mieli srodek najwiekszego wzrostu stulecia... A polska kiełbasa przegoni ich kiełbasę.. zlosnik.gif

Napisano

> Mozna Viatolem objąć osobowki, albo zmusić producentow do zakladanie licznikow kilometrow w formie

> kasy fiskalnej.

> Wtedy pokorny Kowalski sam grzecznie w PIT wpisze ile w danym roku przejechał

Uswiadomiłes mi wlasnie jak aspołeczna postawę prezentuję od kwietnia...

otóz dziennie na dojazdy do pracy i z... spalam ok 1,5 litra paliwa... A od kwietnia 2-3x w tygodniu (jak nie pada) jeżdżę rowerem...

Myślę ze nie spaliłem ze 60 litrów paliwa a co za tym idzie nie zapłaciłem Vatu, akcyzy i sam diabeł wie jeszcze czego...

Napisano

> W krakowie był pomysł żeby hybrydy mogły poruszać się buspasami.

To faktycznie pomysł bez sensu, z praktycznego punktu widzenia hybrydy sprawują się jednak lepiej stojąc w korku niż poruszając się w ciągłym ruchu bez częstych zatrzymywań się i ruszania.

Wrzucenie hybryd na buspasy wyjdzie na to samo co poruszanie się tanim ekonomicznym spalinowym autem miejskim.

PZDR VEN

Napisano

> Ludzie potrafią jeździć na stację LPG co 300 km, czekać w PRLowskiej kolejce i trąbić za obsługą,

> żeby im zaaplikował wspaniałe, ekologiczne, wysokooktanowe paliwo, a Ty śmiesz wątpić, że nie

> poradzą sobie ze słońcem?

Czas "ładowania" samochodu LPG to 5 minut, czas ładowania prądem to kilka godzin.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Czas "ładowania" samochodu LPG to 5 minut, czas ładowania prądem to kilka godzin.

Nie wiem na ile jest to problem prawdziwy a nie wydumany...

Gdybym mógł kupić samochód elektryczny powiedzmy segmentu A za cenę z przedziału 35-40 kzł - marka przykładowa. z porównywalnym wypasem i silnikiem zapewniajacym osiągi (przyspieszenie) porównywalne z silnikiem benzynowym o mocu powiedzmu 70-80 KM byloby swietnie. Zupełnie nie przeszkadza mi fakt że pełne ładowanie trwa np 8 godzin... zadowoliłbym się zasięgiem w granicach 50-60 km... - oczywiscie 100 byłoby swietnie..

Nie wiem tylko dlaczego takie samochody kosztują nie 40 kzł tylko przynajmniej 2xtyle... - przyczyna pewnie jest taka ze koncerny chca zarobić maxymalnie dużo... - ew nie chca zarobic wcale w tym segmencie i dlatego cena jest raczej zaporowa....

Napisano

> Czas "ładowania" samochodu LPG to 5 minut, czas ładowania prądem to kilka godzin.

Dla oszczędności kierowcy potrafią wiele znieść. Wady LPG są jak ciosy boksera, ale twardym trzeba być, stać z uniesioną gardą i śmiać się z niewolników zielonych pistoletów. Chociaż tankowanie LPG jest jak zjedzenie fest kotleta w restauracji, gdzie kelnerka zapyta, poda i uśmiechnie się, a to wszystko po dychu. Lejąc Pb95 jesteśmy jak klienci Mc Donald's. Jakaś buła, mięcho, fryty trza szamać rękami i samemu tackę wyrzucić, a 20 zł nie nasze.

Nie wierzę w przeciwności, z którymi sobie nie poradzimy z uśmiechem. Elektrony płyńcie...i spływaj strachu przed nowościami. wink.gif

Napisano

> podatnik dopłaci.

Zależy jakie hybrydy. Niektóre są całkiem, całkiem. Np. Lexus LS600h palacz.gif Ma moc, ma charakter i jest całkiem żwawym "tapczanem".

Z tańszych hybryd ponoć Yaris ma sens, bo cena przystępna i nie odstrasza jakimś udziwnionym wyglądem. ok.gif

Napisano

O czym ty piszesz, potrafia opodatkowac od ilosci opadu jakim jest deszcz, to i wzor na promienie sloneczne znajda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.