Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dywagacje dot. silników

Featured Replies

Napisano

> Popularne turbobenzyny powyżej 5.000 zaczynają tracić moc, więc nie ma sensu kręcić je wyżej.

Możesz podać jeden przykład ?

Napisano

> Możesz podać jeden przykład ?

yetismall.jpg

Napisano

Twoim zdaniem to jest przykład silnika gdzie należy przy 5 tys rpm zmieniać bieg na wyższy?

Napisano

> Możesz podać jeden przykład ?

Służbowe Skody Octavie 1,4 TSI 122PS u mnie w firmie. Jedzie to i kręci się jak imitacja klekota tylko cichsza. Turbinkę ma raczej symboliczną nawet jak na 1,4.

Napisano

świetny przykład - pomimo pojemności którą wybrałeś, czyli 1.2 i bardzo prostego silnika niemal stała moc 120-125KM jest utrzymywana pomiędzy 4400 a 6100 rpm.

dodatkowo ten silnik ma seryjnie deklarowane 105KM.

masz więcej takich "dobrych" przykładów na to, że turbobenzyny "powyżej 5000 wcale nie ciągną" i są "symulatorami dizla"?

Napisano

> Twoim zdaniem to jest przykład silnika gdzie należy przy 5 tys rpm zmieniać bieg na wyższy?

Czego dokładnie nie zrozumiałeś na tym wykresie? Maksymalna moc jest przy 5200. Kręcić wyżej nie ma sensu - moc i moment spadają.

Napisano

> świetny przykład - pomimo pojemności którą wybrałeś, czyli 1.2 i bardzo prostego silnika niemal

> stała moc 120-125KM jest utrzymywana pomiędzy 4400 a 6100 rpm.

Czyli silnik jest coraz słabszy od 4400 obrotów - jeżeli moc nie rośnie wraz z obrotami to oznacza to że moment obrotowy na kołach spada i jako kierowca masz wrażenie że silnik się dusi i że czas zmienić na następny bieg.

Napisano

> Czego dokładnie nie zrozumiałeś na tym wykresie? Maksymalna moc jest przy 5200. Kręcić wyżej nie ma

> sensu - moc i moment spadają.

To chyba Ty nie zrozumiałeś tego wykresu. Moc zaczyna spadać przy 6100.

A fragmentu o "spadającym momencie" nawet nie mam siły komentować.

Napisano

> Służbowe Skody Octavie 1,4 TSI 122PS u mnie w firmie. Jedzie to i kręci się jak imitacja klekota

> tylko cichsza. Turbinkę ma raczej symboliczną nawet jak na 1,4.

Kolego moc maksymalna podobnie jak 1,2 tsi jest dostępna do 6 tys rpm, a jak ktoś nie potrafi korzystać ze skrzyni biegów, by wykorzystać możliwości silnika to nic nie poradzę.

Napisano

> Czyli silnik jest coraz słabszy od 4400 obrotów - jeżeli moc nie rośnie wraz z obrotami to oznacza

> to że moment obrotowy na kołach spada i jako kierowca masz wrażenie że silnik się dusi i że

> czas zmienić na następny bieg.

a Ty na pewno wiesz co to jest skrzynia biegów, i rozumiesz jak działają przełożenia?

Napisano

> Kolego moc maksymalna podobnie jak 1,2 tsi jest dostępna do 6 tys rpm, a jak ktoś nie potrafi

> korzystać ze skrzyni biegów, by wykorzystać możliwości silnika to nic nie poradzę.

I Ty, który prowadziłeś tutaj wielkie walki na temat tego czym jest moc a czym moment teraz piszesz takie herezje?!?!?!

Moc ma rosnąć z obrotami = moment ma być stały. Nie moc. Moment.

Napisano

> Czyli silnik jest coraz słabszy od 4400 obrotów - jeżeli moc nie rośnie wraz z obrotami to oznacza

> to że moment obrotowy na kołach spada i jako kierowca masz wrażenie że silnik się dusi i że

> czas zmienić na następny bieg.

Ojejku. A po przełączeniu na następny bieg auto zaczyna lepiej przyspieszać ?

Napisano

> a Ty na pewno wiesz co to jest skrzynia biegów, i rozumiesz jak działają przełożenia?

Ja tak, ale zadaję sobie pytanie czy Ty to wiesz wink.gif

Napisano

> Kolego moc maksymalna podobnie jak 1,2 tsi jest dostępna do 6 tys rpm, a jak ktoś nie potrafi

> korzystać ze skrzyni biegów, by wykorzystać możliwości silnika to nic nie poradzę.

Ja danych katalogowych i wykresu momentu i mocy tego auta nie znam, po prostu dupohamownia mówi mi że to auto górą nie jedzie i tyle. Producent ewidentnie miał zamysł żeby to jechało z dołu i tyle.

Napisano

> I Ty, który prowadziłeś tutaj wielkie walki na temat tego czym jest moc a czym moment teraz piszesz

> takie herezje?!?!?!

> Moc ma rosnąć z obrotami = moment ma być stały. Nie moc. Moment.

Widać mało zrozumiale,ś bo to właśnie moc ma być stała. Tylko i wyłącznie średnia moc w uzytecznym zakresie obrotów decyduje o przyspieszeniu. Nie widziałeś jak sie zachowuje skrzynia cvt? Leci na obroty mocy maksymalnej i tylko zmienia przełożenia obniżając moment obrotowy.

Napisano

> Ja danych katalogowych i wykresu momentu i mocy tego auta nie znam, po prostu dupohamownia mówi mi

> że to auto górą nie jedzie i tyle. Producent ewidentnie miał zamysł żeby to jechało z dołu i

> tyle.

To może weź kiedyś do ręki stoper, albo nagrań filmik z tacho i sprawdź czy masz lepsze przyspieszenie ciagnac do 6,200 rpm czy do 5 tys.

Napisano

> Czego dokładnie nie zrozumiałeś na tym wykresie? Maksymalna moc jest przy 5200. Kręcić wyżej nie ma

> sensu - moc i moment spadają.

Odpowiedz na pytanie. Czy aby wykorzystać maksymalne osiągi silnika powinno sie zmienić wg ciebie bieg na wyższy przy 5200 czy przy 6200 rpm?

Napisano

> Ja tak, ale zadaję sobie pytanie czy Ty to wiesz

Spróbuję Cię naprowadzić.

To jest wykres seryjnego silnika benzynowego 1.8 Turbo:

283180166-o2fl-18tsi-dsg-seria.jpg

Według Twojej teorii, osiągnę lepsze przyspieszenie, zmieniając biegi tam, gdzie moc robi się ~stała, czyli przy ~4900 rpm, niż gdybym zmieniał biegi przy 6300, tam gdzie moc zaczyna spadać. Tak?

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to przemyśl to jeszcze raz ok.gif

Napisano

> Spróbuję Cię naprowadzić.

> To jest wykres seryjnego silnika benzynowego 1.8 Turbo:

Sam to zrobiłeś w Paincie? grinser006.gif

Ja znalazłem taki wykres:

18tsi.jpg

Napisano

> Odpowiedz na pytanie. Czy aby wykorzystać maksymalne osiągi silnika powinno sie zmienić wg ciebie

> bieg na wyższy przy 5200 czy przy 6200 rpm?

VW uznał, że przy 5200, bo DSG przy kick-down zmienia właśnie przy 5200 w przypadku tego silnika.

Napisano

> Sam to zrobiłeś w Paincie?

po raz kolejny bez komentarza facepalm%5B1%5D.gif

> Ja znalazłem taki wykres:

Ty naprawdę nie rozumiesz tego co widzisz...

Pomogę Ci - sprawdź, jaką wartość mocy jesteś w stanie odczytać przy realnym spadku obrotów, czyli ~6200

Jeśli nie wiesz, to Ci podpowiem - prawie to samo co na moim wykresie, czyli około 175KM.

Napisano

> po raz kolejny bez komentarza

Nie, poważnie, skąd wziąłeś ten dziwny wykres?

> Ty naprawdę nie rozumiesz tego co widzisz...

> Pomogę Ci - sprawdź, jaką wartość mocy jesteś w stanie odczytać przy realnym spadku obrotów, czyli

> ~6200

> Jeśli nie wiesz, to Ci podpowiem - prawie to samo co na moim wykresie, czyli około 175KM.

"Prawie" hahaha.gif

Napisano

> VW uznał, że przy 5200, bo DSG przy kick-down zmienia właśnie przy 5200 w przypadku tego silnika.

Ja tu wIdze 6 tys

Napisano

> VW uznał, że przy 5200, bo DSG przy kick-down zmienia właśnie przy 5200 w przypadku tego silnika.

Nie wiem czy kłamiesz celowo, czy po prostu nie wiesz o czym piszesz, ale jeździłem kilkoma różnymi autami z silnikiem 1.2 TSI/DSG7 i w każdym przypadku w trybie sport, zmiana biegu następowała przy ~6000 obrotów.

EDIT: specjalnie dla Ciebie znalazłem film:

Napisano

To dziwne, bo moje DSG ciągnie do 7000 obrotów.

mar00ha

Napisano

> Sam to zrobiłeś w Paincie?

> Ja znalazłem taki wykres:

To samo pytanie. Aby osiągnąć maks przyspieszenie należy zmieniać biegi przy 6400 czy 5200?

Napisano

> To dziwne, bo moje DSG ciągnie do 7000 obrotów.

Masz 1.4 160 KM, a ja piszę o 1.2 105 KM. Za Chiny nie dało się go dociągnąć do 6.000, nie wspominając o 6.200, jak sugeruje kolega KvM.

Napisano

> Nie wiem czy kłamiesz celowo, czy po prostu nie wiesz o czym piszesz, ale jeździłem kilkoma różnymi

> autami z silnikiem 1.2 TSI/DSG7 i w każdym przypadku w trybie sport, zmiana biegu następowała

> przy ~6000 obrotów.

No to pewnie po zmianie softu, ja jeździłem tymi pierwszymi DSG, które szarpały i nie bardzo jechały. Może po zmianie softu poprawili ok.gif

Napisano

> Nie, poważnie, skąd wziąłeś ten dziwny wykres?

Nie ma w nim niczego dziwnego. Gdybyś swoją wiedzę czerpał z innych źródeł niż google, to wiedziałbyś, że większość wykresów tego silnika tak wygląda. Niektóre nawet jeszcze lepiej.

> "Prawie"

Jeśli Twoim zdaniem różnica między 175KM a 178KM na wykresie z hamowni, przy pomiarach w różnych warunkach, ma jakiekolwiek znacznie, to znów mogę napisać tylko jedno - bez komentarza

Napisano

> No to pewnie po zmianie softu, ja jeździłem tymi pierwszymi DSG, które szarpały i nie bardzo

> jechały. Może po zmianie softu poprawili

LOL... niezła żenada, te Twoje tłumaczenia ok.gifclown.gif

Napisano

> Masz 1.4 160 KM, a ja piszę o 1.2 105 KM. Za Chiny nie dało się go dociągnąć do 6.000, nie

> wspominając o 6.200, jak sugeruje kolega KvM.

Pokazem ci na filmiku 1,2 DSg i 6 tys rpm. Mało ?

Napisano

> a Ty na pewno wiesz co to jest skrzynia biegów, i rozumiesz jak działają przełożenia?

ale on pisze o szeroko pojętym "feelingu". a wrażenia w TB są z grubsza takie: nic - ale zapierdziela - oj, coś zadyszka go łapie. Ja wiem, że to duże uproszczenie, ale z reguły tak właśnie (mniej bądź bardziej) jest.

Napisano

> ale on pisze o szeroko pojętym "feelingu". a wrażenia w TB są z grubsza takie: nic - ale

> zapierdziela - oj, coś zadyszka go łapie. Ja wiem, że to duże uproszczenie, ale z reguły tak

> właśnie (mniej bądź bardziej) jest.

Owszem tak jest w jakichś archaicznych konstrukcjach, zreszta całkiem podobnie jak w dieslach.

Napisano

> a wrażenia w TB są z grubsza takie: nic - ale

> zapierdziela - oj, coś zadyszka go łapie. Ja wiem, że to duże uproszczenie, ale z reguły tak

> właśnie (mniej bądź bardziej) jest.

Tutaj się włączę, bo się nie zgadzam. To "nic", w uproszczeniu jest pomiędzy 1000 a 1500rpm, czyli w benzyniaku tylko na jedynce po ruszeniu samochodem. Jeżeli ktoś potrzebuje startować z kreski, faktycznie, może benzyna z turbo nie jest dla niego. "Zapierdziela" czyli realnie minimum 5000 rpm lub wyżej, niestety swojego wyżej nie kręciłem, bo to dopiero "początki" tego silnika zlosnik.gif Realnie do jazdy turbo-benzyna jak na razie najlepiej się sprawdza, a powyższe dyskusje wg mnie dotyczą samochodów do "sportu" - celowo biorę w cudzysłów wink.gif

Napisano

> Owszem tak jest w jakichś archaicznych konstrukcjach, zreszta całkiem podobnie jak w dieslach.

Nie wiedziałem że ten silnik 2.8T to archaiczna konstrukcja.

Napisano

> Nie wiedziałem że ten silnik 2.8T to archaiczna konstrukcja.

w tym silniku tak NIE jest.

trzeba było naprawić tego swojego Saaba, zamiast teraz na niego latami narzekać.

Napisano

> w tym silniku tak NIE jest.

> trzeba było naprawić tego swojego Saaba, zamiast teraz na niego latami narzekać.

Saab był nowy wink.gif

Napisano

> Nie wiedziałem że ten silnik 2.8T to archaiczna konstrukcja.

Nie znam go. Przejedz sie bmw 2.0 245 KM lub 3.0 306 KM (n55) tu masz maks moment od 1200 rpm i lag jest praktycznie nieodczuwalny. Niestety silnik 1,6 BMW/PSA jest na niskich obrotach kiepski.

Napisano

> Nie znam go. Przejedz sie bmw 2.0 245 KM lub 3.0 306 KM (n55) tu masz maks moment od 1200 rpm i lag

> jest praktycznie nieodczuwalny. Niestety silnik 1,6 BMW/PSA jest na niskich obrotach kiepski.

BMW mnie kiedyś zaprosił na jazdy testowe - jeździłem 335 coupe jeszcze jak miał ten silnik z dwoma turbo (teraz ma chyba jedno bo podobno tamten silnik się strasznie sypał?). I rzeczywiście ciągnął ładnie od niskich obrotów do jakichś 4500, potem było wyraźnie czuć że ciągnie coraz gorzej. Ale w wersji z automatem wciśnięcie gazu do dechy dawało ten sam objaw co w Saabie, tylko moc się szybciej pojawiała. Z manualem nie było problemu, bo można było na moment przed puszczeniem sprzęgła dodać gazu, rozpędzić sprężarkę i potem już tylko tak puszczać sprzęgło żeby się nie zadusił. Po przesiąściu się na M3 które kochało wysokie obroty czułem się jakby mnie z oków wyrwali.

Napisano

Marku - ale bajki piszesz. :schocked: Albo mój silnik jest jakiś mega, albo nie wiem co. 1.6T Opla maks moment ma od 1980obr/min i w zasadzie od 1500 ciągnie, a i się nie zastanawia za bardzo, cud?

Napisano

> No i masz rację

> Zrobiłem trochę kilometrów Insignią 2.8T i nie ma tam żadnej turbodziury, jeździ się bardzo

> przyjemnie. Przeczytałem to co napisał Marek z Florydy i sądzę, że jego auto było popsute.

A może - i przepraszam, że się wogle ośmielam i tak dalej - ale masz słabą skalę porównawczą z DUŻYMI silnikami N/A?

Tak tylko cichutko sobie popiskuję, wiesz, już się chowam.

Nie bij.

Napisano

> BMW mnie kiedyś zaprosił na jazdy testowe - jeździłem 335 coupe jeszcze jak miał ten silnik z dwoma

> turbo (teraz ma chyba jedno bo podobno tamten silnik się strasznie sypał?). I rzeczywiście

> ciągnął ładnie od niskich obrotów do jakichś 4500, potem było wyraźnie czuć że ciągnie coraz

> gorzej. Ale w wersji z automatem wciśnięcie gazu do dechy dawało ten sam objaw co w Saabie,

> tylko moc się szybciej pojawiała. Z manualem nie było problemu, bo można było na moment przed

> puszczeniem sprzęgła dodać gazu, rozpędzić sprężarkę i potem już tylko tak puszczać sprzęgło

> żeby się nie zadusił. Po przesiąściu się na M3 które kochało wysokie obroty czułem się jakby

> mnie z oków wyrwali.

To był N54 w N55 mimo jednej turbiny jest zauwazalnie lepiej. Sorry, ale porównanie z silnikiem 1/3 mocniejszym jest bez sensu. Porównaj to z silnikiem N/A o zbliżonej mocy.

Napisano

> Porównaj to z silnikiem N/A o zbliżonej mocy.

3.5 L w Camaro córki jest genialne - ciągnie aż do odcięcia, lubi wysokie obroty i przyjemnie się z nim jeździ. Gdyby jeszcze był manual... Jakbym miał do wyboru samochód z tym 300 KM 3.0L od BMW albo z tym 3.5L od GM'a to nawet bym się chwili nie zastanawiał. I to pomimo że BMW ma R6. I to pomimo że pojazd z BMW'owskim R6 miałby lepsze osiągi.

Napisano

> EDIT: specjalnie dla Ciebie znalazłem film:

nieźle zamulony, mam wrażenie że stare 1.8 było jednak szybsze spineyes.gif

Napisano

> A może - i przepraszam, że się wogle ośmielam i tak dalej - ale masz słabą skalę porównawczą z

> DUŻYMI silnikami N/A?

w porównaniu z Twoim, moje doświadczenie jest nic nie warte ok.gif

Napisano

> OK, też się nie zgadzam, bo jest rozwiązanie w którym "sztuczna" pojemność zachowuje się tak jakby

> nie była sztuczna - samochód z superchargerem. O ile pamiętam to obecnie na rynku chyba tylko

> Mercedes stosuje to rozwiązanie? Silnik V6 z superchargerem ciągnie od samego dołu jak V8 i

> nie ma żadnej z wad turbodoładowania.

i dlatego właśnie wrzucam eatona - minusem jest chyba tylko trochę gorsza wydajność takiego rozwiązania hmm.gif

Napisano

> nieźle zamulony, mam wrażenie że stare 1.8 było jednak szybsze

piszesz o jakimś ~100 konnym 1.8 NA w aucie o wadze ~1300kg?

Napisano

> piszesz o jakimś ~100 konnym 1.8 NA w aucie o wadze ~1300kg?

1.8 chyba miało 125KM to stare VW?

Napisano

> 1.8 chyba miało 125KM to stare VW?

tak się po prostu zastanawiam, czy nie porównujesz przypadkiem śliwek z gruszkami...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.