Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skuter z silnikiem 2T czy 4T?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

zastanawiam się nad zakupem skuterka, raczej jakiegoś taniego używanego do jazdy po mieście do sklepu i z powrotem (i może do pojżdżenia dla frajdy grinser006.gif). Możecie doradzić, jaki silnik jest mocniejszy, zrywniejszy? Jakie mają plusy i minusy, co wybrać?

Dzięki za pomoc w tej sprawie 20.GIF

Napisano

Dwutakty z reguły są mocniejsze.

Ta sama pojemność i więcej mocy.

Kiedyś robiło się mieszankę, teraz są też dwutakty, które mają zbiorniczek na olej. (przynajmniej coś takiego zasłyszałem)

Ale silnik dwusuwowy będzie miał krótszą żywotność. Jednak to chyba nie jest problem, bo części są tanie a wymiana to jak zabawa klockami...

Silnik 4 T - to już standardowa maszyneria - zawory, rozrząd i duperele.

Jak coś się popsuje - koszty grzebania w silniku większe.

A i 2T więcej spalają, ale mają większy potencjał do wzrostu mocy.

Napisano
  • Autor

uhm, a więc pod względem kosztów ekspoatacji (naprawy etc.) jak i mocy brać dwutakt.

Dzięki 20.GIF

Napisano

2T spali jakieś 2l/100km a 4T pewnie 3,5-4l/100km

4T są dużo bardziej "kulturalne" i ciche.

2T mocniejsze

Napisano

> 2T spali jakieś 2l/100km a 4T pewnie 3,5-4l/100km

Chyba na odwrót wink.gif

Napisano

Ja tam wolę 4t, wolę raz na jakiś czas wymienić olej i mieć spokój, spalanie mniejsze, i silniki bardziej żywotne, w 2t jeśli kupujesz używanego to często w niedługim czasie będziesz robił remont.

Napisano

> Witam wszystkich,

> zastanawiam się nad zakupem skuterka, raczej jakiegoś taniego używanego do jazdy po mieście do

> sklepu i z powrotem (i może do pojżdżenia dla frajdy ). Możecie doradzić, jaki silnik jest

> mocniejszy, zrywniejszy? Jakie mają plusy i minusy, co wybrać?

> Dzięki za pomoc w tej sprawie

Polecam Ci Kymcou Super 9 LC.Miałem taki sprzęt.Przez 14 tyśkm wymieniłem tylko tłumik,klocki,olej przekładniowy,filtry.Wszystkie naprawy wykonywałem przed sezonem.Skuter w zime garażowany na ogrzewanym parkingu.Bardzo wdzięczna maszynka,spalanie w mieście przy jezdzie tak zazwyczaj 70km/h wychodziło mi 3,45-3,8l/100km.Duża moc fabryczna,dużo możliwości tuningu,dobre oświetlenie,fajnie to jeżdziło.Naprawde moge Ci polecić

Napisano

Mopeda 4T; czyli coś z manualną skrzynią biegów i silnikiem 4 taktowym. spalanie poniżej 2 litrów, a i jazda zupełnie inna niż na "kosiarce"

Napisano

większa frajda to 2T (przy mojej jeździe pali duuużo)

do sklepu i czasem gdzieś podjechać oraz mniej spali to napewno 4T

Napisano
  • Autor

> Polecam Ci Kymcou Super 9 LC.

dzięki. Będę szukał, narazie na śląsku brak jakiejś używki icon_rolleyes.gif.

Pozostałym również dzięki. Spalanie mnie w tym wypadku nie za bardzo obchodzi. Będzie używany sporadycznie, raczej do odprężenia i pośmigania po okolicy.

Wiem już, żeby brać jednak 2T ok.gif20.GIF

Napisano

> dzięki. Będę szukał, narazie na śląsku brak jakiejś używki .

> Pozostałym również dzięki. Spalanie mnie w tym wypadku nie za bardzo obchodzi. Będzie używany

> sporadycznie, raczej do odprężenia i pośmigania po okolicy.

> Wiem już, żeby brać jednak 2T

Jak do takich celów to fajna była by gilera runner smile.gif

Napisano

> Chyba na odwrót

dokładnie mlot.gif miało być na odwrót

4T - 2l a 2T 3,5-4

Napisano

> Jak do takich celów to fajna była by gilera runner

Przereklamowana i to bardzo

Napisano

> dokładnie miało być na odwrót

> 4T - 2l a 2T 3,5-4

Nie wiem jak Wy jeździcie icon_rolleyes.gif Pół godziny temu zakończyłem rundę po okolicy na swoim Cwajtakcie i na pokonanie 80 km potrzebował około 1.7l icon_rolleyes.gif Silnik 2T 48 cm3 spineyes.gifok.gif

Napisano

> Nie wiem jak Wy jeździcie Pół godziny temu zakończyłem rundę po okolicy na swoim Cwajtakcie i na

> pokonanie 80 km potrzebował około 1.7l Silnik 2T 48 cm3

potwierdzam moj pizdzik 50 2T zawsze bral 2,73l/100km, a jezdzilem raczej czesto z manetka do oporu

Napisano

> dzięki. Będę szukał, narazie na śląsku brak jakiejś używki .

> Pozostałym również dzięki. Spalanie mnie w tym wypadku nie za bardzo obchodzi. Będzie używany

> sporadycznie, raczej do odprężenia i pośmigania po okolicy.

> Wiem już, żeby brać jednak 2T

Polecam mojego Kymco w takim razie zlosnik.gif

Ledwo dotarty a już chce sprzedać bo przestałem tym teraz jeździć i biedula stoi i czasem się przejedzie na pocztę, więc szkoda żeby tak stał biedaczyna ... przygarnij kropka wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzięki, ale twój jest zdecydowanie za drogie. Oglądałem tez runnera, jeszcze nie podjąłem decyzji.

A co myślicie o piaggio liberty? niewiem.gif

Napisano

> Dzięki, ale twój jest zdecydowanie za drogie. Oglądałem tez runnera, jeszcze nie podjąłem decyzji.

ok juz wiem...

Napisano

Wiadomo, że 2t jest zrywniejszy(jeśli w ogóle odczujesz jakikolwiek "zryw") - bierzesz coś z marek typu Yamaha Aerox, Aprilia Sr, Piaggio itp - jak poszukasz to poniżej 2000zł wyrwiesz dobry sprzęt - kiedyś widziałem takie Aprilki za 1500-2000zł ale to było chyba z 5 lat temu - nie wiem jak teraz z cenami.

a od siebie:

Zdecydowanie polecam skuter z silnikiem 4T. Nieco spokojniejszy ale za to nie smrodzi. Vmax praktycznie te same jeśli porównamy skutery w jednakowym przedziale cenowym. Np. skuter ze stajni TGB 2T pojedzie tyle samo co 4T np Sym lub Kymco.

I z doświadczenia nie tylko mojego weź coś z takich marek jak :

Sym

Kymco

a jeśli chodzi o używki wiadomo w/w kupisz za grosze a przebieg rzędu 15 000km nie robi wrażenia nawet jeśli właściciel jeździł z manetą do oporu. Spokojnie można trafić na używki z symbolicznym przebiegiem - to nawet dobrze bo masz z głowy docieranie itp Chociaż dla mnie nie istnieje takie pojęcie bo skuter ma już blokady i nie ma się czym przejmować po zakupie tylko gaz do oporu.

Napisano
  • Autor

2T i 4T mają te same vmaks po odblokowaniu?

Szukam właśnie czegoś w przedziale do 2tys pln, używanego.

Wpadł mi w oko piaggio liberty, ale nie znam tego w ogóle.

Kiedyś miałem Aprillia Scarabeo - bardzo pozytywnie wspominam, ale narazie nie ma nic ciekawego w okolicy. Liberty wygląda podobnie. Tylko nie wiem, jaka moc i jak jeździ...

Wygląd i scarabeo i liberty nie powala, ale duże koła mają jakieś pozytywy...

Napisano

Jak szukasz czegoś z większymi kołami to może popatrz na kymco nexxon, nie jest to wprawdzie skuter, bo ma biegi (sprzęgło automat), ale nowy kupisz poniżej 4 000 PLN. W sumie bezawaryjny, trzeba tylko smarować i napinać łańcuch a po zużyciu wymienić razem z zębatkami (koszt około 200PLN). Z zalet-bardzo dobre światła przednie i fajny dźwięk silnika na biegu jałowym.

Napisano
  • Autor

> Jak szukasz czegoś z większymi kołami to może popatrz na kymco nexxon, nie jest to wprawdzie

jestem otwarty na wszystko. NIe szukam tylko z dużymi kołami, ale tu akurat jest ciekawa oferta. Dla mnie ważne jest, aby był automat i stosunkowo szybki (tzn. startował normalnie, a nie jak traktor grinser006.gif

Napisano

> ... Z zalet-bardzo dobre światła przednie i fajny dźwięk silnika na biegu

> jałowym.

Nie, no... chyba nie kupuje sie skutera, ze ma fajny dzwiek na biegu jalowym hmm.gif

To Harley ...

Napisano

> Jak szukasz czegoś z większymi kołami to może popatrz na kymco nexxon, nie jest to wprawdzie

> skuter, bo ma biegi (sprzęgło automat), ale nowy kupisz poniżej 4 000 PLN. W sumie

> bezawaryjny, trzeba tylko smarować i napinać łańcuch a po zużyciu wymienić razem z zębatkami

> (koszt około 200PLN). Z zalet-bardzo dobre światła przednie i fajny dźwięk silnika na biegu

> jałowym.

Hmmm...

Zawsze wydawało mi się, że "skuter" to rodzaj nadwozia, a nie skrzyni biegów...

Znaczyt, że Hąda cośtam 700 ze skrzynią dwusprzęgłową to taki skuter? :-)

Napisano

> 2T i 4T mają te same vmaks po odblokowaniu?

Jeśli porównasz np Kymco do TGB, CPI, Keeway, Chińczyk 2T to jak najbardzeij.

Jeśli porównasz np te Kymco do Aprilii SR to Aprilka nie dość, że będzie lepiej przyśpieszała to i Vmax może być większy

Ja wyciągłem z mojego Kymco 80km/h (wątpie, że tyle jechałem)

http://w956.wrzuta.pl/obraz/8i17sq7PNKs/dsc00073

Napisano
  • Autor

> Jeśli porównasz np Kymco do TGB, CPI, Keeway, Chińczyk 2T to jak najbardzeij.

ok, dzięki 20.GIF

Napisano

> większa frajda to 2T (przy mojej jeździe pali duuużo)

> do sklepu i czasem gdzieś podjechać oraz mniej spali to napewno 4T

2T - większa dynamika (i spalanie)

4T - większa "kultura" pracy ale gorsza dynamika (nagrodzona mniejszym spalaniem)

Lepiej kup moto 250ccm...

Napisano

> 2T - większa dynamika (i spalanie)

> 4T - większa "kultura" pracy ale gorsza dynamika (nagrodzona mniejszym spalaniem)

> Lepiej kup moto 250ccm...

2T na wtrysku, oczywiście posypią sie głosy że to ustarkowe bardzo, ale jak kupisz zadbany, to będziesz się cieszył spalaniem ponizej 2L

Napisano

> Dzięki, ale twój jest zdecydowanie za drogie. Oglądałem tez runnera, jeszcze nie podjąłem decyzji.

> A co myślicie o piaggio liberty?

Bierz runnera, to klasa sama w sobie ok.gif

Napisano

> Hmmm...

> Zawsze wydawało mi się, że "skuter" to rodzaj nadwozia, a nie skrzyni biegów...

> Znaczyt, że Hąda cośtam 700 ze skrzynią dwusprzęgłową to taki skuter? :-)

Pewnie chodzi o potoczne rozróżnianie małych jednośladów: skuter ma skrzynię automatyczną, a motorower normalne biegi przełączane nogą tudzież ręką ( tak, tak- były takie old.gif ).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.