Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spalanie z dwoma rowerami na dachu- do praktykow

Featured Replies

Napisano

> ps. Mad morzem byłem 10 dni, na rowery z córką poszedłem raz na ok. 40 minut. Następnym razem się

> zastanowię, czy je w ogóle zabierać

10dniowy urlop z rowerami zaowocowal wzrostem przebiegu na licznikach rowerowych o ~210km

jedzilismy z 1,5 roczna corka w foteliku na bagazniku i malym psem w koszyku clown.gif

Napisano

> rozumiem ze to 6,91 to z rowerami ?

oczywiście

Napisano

> 10dniowy urlop z rowerami zaowocowal wzrostem przebiegu na licznikach rowerowych o ~210km

> jedzilismy z 1,5 roczna corka w foteliku na bagazniku i malym psem w koszyku

tez miałem takie plany, tylko, że z 7letnią córką.

Niestety plac zabaw przy ośrodku + nowe koleżanki wygrywały z tatą i jego przejażdżkami rowerowymi.

Napisano

Trasa 444 km przy załadowanym samochodzie bez rowerów 6.2 Pb. Z rowerkami 7.4 Pb.

Czas przejazdu równe 6 godzin w obu przypadkach.

Ale przy jeździe autostradowej (A1) 120-130 km/h z rowerkami potrafiło podskoczyć do 9l

rowerki sztuk 3 na dachu:)

Następnym razem zabieram tylko swoja furkę, 2 pozostałe użyte sporadycznie.

silniczek w autko 1,4 90 km

Napisano

A co sadzicie o tym

286193719-rowwery%28Kopiowanie%29.jpeg

kompletny brak wyobraźni mlot.gif jak dla mnie

ps: hasła nie dam

post-63608-14352517195044_thumb.jpeg

Napisano

> A co sadzicie o tym

> klikamy

> kompletny brak wyobraźni jak dla mnie

Chcesz wysyłać rowery Google mailem? pad.gif

Napisano

> A co sadzicie o tym

> klikamy

> kompletny brak wyobraźni jak dla mnie

Zapomniałeś jeszcze podać swój adres mailowy i hasło do poczty wink.gif

Napisano
  • Autor

Jednak nie brałem dwóch rowerów, a jeden...

283977_457898330907369_1956168079_n.jpg

Na trasie Gdynia-Polanica Zdrój dwa tankowania

1) 14,85

2) 15,50

A1- tempomat na 140kmph ustawiony, czasami przy wyprzedzaniu do 170 blush.gif

Reszta trasy praktycznie jak bez roweru... szybka i sprawna jada, zero awaryjnego / mocniejszego hamowania smile.gif

Ta sama trasa bez bagażnika i z trochę mniejszym obciążęniem- 12,5-13,5l zlosnik.gif

Wczoraj od Torunia do Wrocławia ulewy, rower przemoczony biglaugh.gifzlosnik.gif (na trasie 4-5 x sprawdzane mocowanie, żadnego luzu zlosnik.gif )

Napisano

> A1- tempomat na 140kmph ustawiony, czasami przy wyprzedzaniu do 170

Pomijając spalanie i wrażenia akustyczne, taka prędkość z rowerem na dachu, to lekki horror czerwona.gif

Napisano

> Jednak nie brałem dwóch rowerów, a jeden...

> Na trasie Gdynia-Polanica Zdrój dwa tankowania

> 1) 14,85

> 2) 15,50

> A1- tempomat na 140kmph ustawiony, czasami przy wyprzedzaniu do 170

A ile dopuszcza producent bagażnika?

dranio

Napisano
  • Autor

> Pomijając spalanie i wrażenia akustyczne, taka prędkość z rowerem na dachu, to lekki horror

Wszyscy tyle o hałasie pisali, a nie było żadnego dźwięku, nic, null, zero smile.gif

Samochód zachowywał się tak jak bez roweru smile.gif

Napisano
  • Autor

> A ile dopuszcza producent bagażnika?

> dranio

Nie wiem, pożyczony smile.gif Właściciel 140-150 z nim jeździ, ja 140 przeważnie. Jak przy wyprzedzaniu cos na tylku usiadło to do 170 przycisnalem kilka razy smile.gif

Napisano

> Wszyscy tyle o hałasie pisali, a nie było żadnego dźwięku, nic, null, zero

To ja jakiś nadwrażliwy jestem, bo jak same belki na relingi założę, to słyszę i zdejmuję natychmiast po przewiezieniu towaru.

> Samochód zachowywał się tak jak bez roweru

Tu znowu wychodzi moja nadwrażliwość, zaraz czuję jak 20 kg sterczące na dachu mam, zwłaszcza w zakrętach i jak wiatr z boku dmuchnie.

Ale ja w ogóle dziwny jestem, bo nawet bez bagażnika na polskich drogach baaaardzo rzadko takich prędkości używam. A jeżeli już to tylko jak sam jadę. palacz.gif Za często widuję skutki takich prędkości, dodam, że mało estetyczne. panic.gif

Napisano

> Wszyscy tyle o hałasie pisali, a nie było żadnego dźwięku, nic, null, zero

> Samochód zachowywał się tak jak bez roweru

scisz czasami radio to moze uslyszysz roznice zlosnik.gif

masz podwojne szyby boczne czy normalne?

Napisano

> Nie wiem, pożyczony Właściciel 140-150 z nim jeździ, ja 140 przeważnie. Jak przy wyprzedzaniu cos

> na tylku usiadło to do 170 przycisnalem kilka razy

Ja bym nie siedzial na tyłku za czyms co ma rower na dachu i leci 170 yikes.gif

Napisano
  • Autor

> scisz czasami radio to moze uslyszysz roznice

bylo cicho zlosnik.gif

> masz podwojne szyby boczne czy normalne?

normalne, moze jak bede wracal to wlacze aparat i cos nagram zlosnik.gif

naprawde nie wiem czego mialem sie spodziewac... moze gdybym z dwoma jechal to bym cos slyszal niewiem.gifzlosnik.gif

Napisano

> bylo cicho

> normalne, moze jak bede wracal to wlacze aparat i cos nagram

> naprawde nie wiem czego mialem sie spodziewac... moze gdybym z dwoma jechal to bym cos slyszal

no to moze czas na badanie sluchu zlosnik.gif

tak jak koledzy pisali, juz sam bagaznik powoduje niezle efekty akustyczne frown.gif

Napisano
  • Autor

> no to moze czas na badanie sluchu

> tak jak koledzy pisali, juz sam bagaznik powoduje niezle efekty akustyczne

hgw, moze e39 jest tak dobrze wyciszone, moge za tydzien kogos na testy "po drodze" zaprosic hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem, pożyczony Właściciel 140-150 z nim jeździ, ja 140 przeważnie. Jak przy wyprzedzaniu cos

> na tylku usiadło to do 170 przycisnalem kilka razy

Chyba nie jest to najmądrzejsze.

dranio

Napisano

Wawa-Olsztyn z 3 rowerami i pełnym załadunku - spalanie wg kompa 9,1

Prędkośc do 120 , bez rowerów pewnie koło 8 by spalił.

Napisano

> Wawa-Olsztyn z 3 rowerami i pełnym załadunku - spalanie wg kompa 9,1

> Prędkośc do 120 , bez rowerów pewnie koło 8 by spalił.

U mnie - Corolla kombi 1,6 VVTI, trasa 300 km (Warszawa - okolice Gołdapi) spalanie wg komputera z dwoma osobami, załadowanym bagażnikiem oraz jednym rowerem na dachu - 7,6 l/100 km.

Bez roweru, reszta j.w. - 6,8 l/100 km. Komputer zawyża o ok. 0,5 l/100 km, więc rzeczywiste spalanie nieco niższe.

Nie przekraczałem 120 km/h.

dranio

Napisano

> A ile dopuszcza producent bagażnika?

> dranio

Koledze z AK przy 130km/h rower odleciał, miał szczęście że nikomu nic się nie stało oslabiony.gif

Napisano

Tpypta Auris 1.4 D4D z 3 rowerami na klapie Jaworzno-Murowana Goślina 8,2l/100km prędkości do 120km/h icon_rolleyes.gif

Napisano

> Koledze z AK przy 130km/h rower odleciał, miał szczęście że nikomu nic się nie stało

Zwykle tyle dopuszcza producent bagażnika. Ale jak wszędzie - wskazany jest zdrowy rozsądek i sprawdzanie mocowania co jakiś czas.

dranio

Napisano

> hgw, moze e39 jest tak dobrze wyciszone, moge za tydzien kogos na testy "po drodze" zaprosic

sekret tkwi w tym że są relingi i możesz przesuwać ładunek do tyłu i do przodu, a w kombiaku masz troche możliwości smile.gif z doświadczenia wiem że odległość belki pierwszej od drugiej ma znaczenie i odległość drugiej belki od końca nadwozia, ale żeby za dużo nie napisać to sobie sami doświadczalnie poprzestawiajcie bagażniki:) u mnie też jest cicho w środku, nie zależnie czy dwa rowery czy box.

Napisano

> Ja bym nie siedzial na tyłku za czyms co ma rower na dachu i leci 170

Ja też panic.gif, dla tego "ognia" i heja do wyprzedzania! drive.gifbananaevil.gif

Napisano

W ogóle po co ten pośpiech. Jak śmigam z rowerem na dachu to 90-100km/h, bez stresu, na luzie, podziwiam widoki, nie ścigam się, fajnie tak zmienić styl jazdy od czasu do czasu zlosnik.gif

Napisano

> W ogóle po co ten pośpiech. Jak śmigam z rowerem na dachu to 90-100km/h, bez stresu, na luzie,

> podziwiam widoki, nie ścigam się, fajnie tak zmienić styl jazdy od czasu do czasu

Dokładnie! Jadąc do roboty, zdarzy mi się, że mnie nerwy poniosą. Ale w urlopie, na weekend... lajcik, przystaneczek co jakiś czas, power-flower itd. drive.giffly.gif

Napisano

> 10dniowy urlop z rowerami zaowocowal wzrostem przebiegu na licznikach rowerowych o ~210km

> jedzilismy z 1,5 roczna corka w foteliku na bagazniku i malym psem w koszyku

Kiedyś jechałem kawałek z rowerem na dachu i z założonym na rower fotelikiem dla dziecka.

To była toyota Yaris 1.0.

Komputer pokazał spalanie 14-15l na 100.

Po zdjęciu i schowaniu fotelika do środka komputer pokazał 7-8 l na 100. Normalnie bez rowerówYariska paliła jakieś 5-6 na trasie.

Z moich obserwacji z kilku ostatnich lat z dwoma rowerami na dachu i prędkościami ok. 90-110 km/h spalanie wzrastało około 10-15%.

Przy okazji - trzeba pamiętać że się ma rowery na dachu,

widziałem gościa jak chciał wjechać na parking podziemny do marketu

i zahaczył przy wjeździe rowerami o takie blachy wiszące na łańcuchach ograniczające wysokość

- połamane oba rowery i wyrwany bagażnik dachowy.

Napisano
  • Autor

> sekret tkwi w tym że są relingi i możesz przesuwać ładunek do tyłu i do przodu, a w kombiaku masz

> troche możliwości z doświadczenia wiem że odległość belki pierwszej od drugiej ma znaczenie i

> odległość drugiej belki od końca nadwozia, ale żeby za dużo nie napisać to sobie sami

> doświadczalnie poprzestawiajcie bagażniki:) u mnie też jest cicho w środku, nie zależnie czy

> dwa rowery czy box.

oka, w druga strone spalanie identyczne jak w tamta zlosnik.gif

byc moze to co piszesz rzeczywiscie jest racja, ja ponownie potwierdzam, ze nic nie slychac, jechalem jak bez roweru wink.gif (co ~150km sprawdzenie mocowania)

srednia z 566km nie nadaje sie do publikacji zlosnik.gif

jesli chodzi o ilosc miejsca od tylnej belki do konca auta to tak to wyglada

Bfy4.jpeg

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Informacyjnie- przejechalem ostatnio taka sama trase z dwoma rowerami na dachu (poprzednio jak z reszta napisalem jechalem jednak z jednym zlosnik.gif )

Wnioski, ktore sa oczywiste- wiatr zwieksza spalanie zlosnik.gif

Wnioski, ktore moga nie byc az tak oczywiste- 1 czy 2 rowery (bez wiatru zlosnik.gif ) nie ma znaczenia

A1ka + 2 rowery + wiatr = 17,5 l /100km (gazu)

Taka sama trasa z jednym rowerem, bez wiatru - 14,85 l /100 km

Jazda drogami krajowymi (mozna powiedziec, ze dynamiczna), bez wiatru - zadnej roznicy w spalaniu 1 vs 2 rowery (15,5 vs 15,43 litra zlosnik.gif ).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.