Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spalanie z dwoma rowerami na dachu- do praktykow

Featured Replies

Napisano

Zalozenia:

- samochod z automatem, lpg, 193KM

- na dachu dwa rowery

- trasa 600km w jedna strone

- spalanie w trasie (bez rowerow zlosnik.gif ) przy dynamicznej jezdzie, ale bez palowania gdzie sie da- ~12l gazu

Pytanie:

o ile wiecej spale z dwoma rowerami na dachu? hmm.gif

Bagaznik moge pozyczyc, kupowac nie planuje. Nie mam haka. Bagaznik mocowany na tasmy i opierany o zderzak odpada- mam lotke nad tylna szyba, poza tym w taka trase chyba zbyt ryzykowne zlosnik.gif

Pytam, bo mam dylemat... nie dosc, ze trzeba jechac "wolniej" to jak mam dodatkowo przy tym spalic z 5l wiecej na setke to srednio mi sie usmiecha zlosnik.gif

Decyzja i tak zostanie podjeta w dniu wyjazdu, po przestudiowaniu prognozy pogody we wszystkich mozliwych miejscach hehe.gif

Napisano

Wolniej nie musisz jechać - max 130km/h zdaje się można z bagażnikiem.

Trzeba po prostu delikatniej jechać. sprawdzić mocowanie rowerów co jakiś czas. Dobrze jest dołożyć dodatkowe opaski mocujące koła.

Trzeba uważać na przeszkody terenowe, szczególnie przy parkowaniu. zlosnik.gif

Z rowerami na dachu spalisz jakiegoś litra więcej.

Napisano
  • Autor

> Wolniej nie musisz jechać - max 130km/h zdaje się można z bagażnikiem.

czyli wolniej zlosnik.gif

> sprawdzić mocowanie rowerów co jakiś czas.

cenna uwaga waytogo.gif

> Dobrze jest dołożyć

> dodatkowe opaski mocujące koła.

na to sam wpadlem zlosnik.gif

> Trzeba uważać na przeszkody terenowe, szczególnie przy parkowaniu.

bardziej boje sie o dziury na trasie zlosnik.gif

> Z rowerami na dachu spalisz jakiegoś litra więcej.

jesli by tak bylo to super cool.gif

Napisano

Hej,

Zależy jak szybko chcesz jechać.

U mnie w Passacie, żeby osiągnąć spalanie poniżej 7 ltr max 110-115 km/h na autostradzie mogłem jechać. Jazda z V=150 km/h to już było 11-12 ltr na setkę. Najlepiej weź to przetestuj na krótkiej trasie i zobaczysz jak to wpływa na spalanie.

Napisano

Spalanie rośnie nieproporcjonalnie wraz ze wzrostem prędkosci, więc jak nie będziesz poginał, to jak pisal Rwicik litr do dwóch więcej. ok.gif

Napisano

1-2l więcej zależy jak mocowane są rowery , polecam takie że wypina się przednie koło i łapie za widelec a tył paskiem , rowery są dużo niżej , można szybciej jechać i dużo mocniej trzyma niż taki umocowany za ramę

Napisano

u mnie w E90 nie tyle spalanie jest problemem co hałas.

Dwa rowery przy 150 km/h robią niezły szumek zlosnik.gif

Napisano

1-2 litrow wiecej (przy LowPowerGasoline pewnie ta gorna granica)

poza tym co koledzy napisali auto tez duzo gorzej hamuje i bardziej nurkuje

Napisano

> Zalozenia:

> - samochod z automatem, lpg, 193KM

> - na dachu dwa rowery

> - trasa 600km w jedna strone

> - spalanie w trasie (bez rowerow ) przy dynamicznej jezdzie, ale bez palowania gdzie sie da- ~12l

> gazu

> Pytanie:

> o ile wiecej spale z dwoma rowerami na dachu?

> Bagaznik moge pozyczyc, kupowac nie planuje. Nie mam haka. Bagaznik mocowany na tasmy i opierany o

> zderzak odpada- mam lotke nad tylna szyba, poza tym w taka trase chyba zbyt ryzykowne

> Pytam, bo mam dylemat... nie dosc, ze trzeba jechac "wolniej" to jak mam dodatkowo przy tym spalic

> z 5l wiecej na setke to srednio mi sie usmiecha

> Decyzja i tak zostanie podjeta w dniu wyjazdu, po przestudiowaniu prognozy pogody we wszystkich

> mozliwych miejscach

IMO jest to niemierzalne, bo musiałbyś przejechać trasę w dwie strony przy takim samym natężeniu ruchu.

Więc posiadanie rowerów na dachu możesz pominąć.

To nie jest box.

Napisano
  • Autor

> IMO jest to niemierzalne, bo musiałbyś przejechać trasę w dwie strony przy takim samym natężeniu

> ruchu.

> Więc posiadanie rowerów na dachu możesz pominąć.

> To nie jest box.

bardziej chodzilo mi o to czy sie spodziewac +5l czy +2, bo roznica jednak jest smile.gif

Napisano

> bardziej chodzilo mi o to czy sie spodziewac +5l czy +2, bo roznica jednak jest

raczej +2

Napisano

> bardziej chodzilo mi o to czy sie spodziewac +5l czy +2, bo roznica jednak jest

Imo moze blizej litra ale i tak uwazam ze to mozna rozpatrywac w warunka lalolatoryjnych a nie w ruchu.

Napisano

Ja moge podzielic sie spostrzezeniami z jazdy z rowerami, ale na bagazniku na haku zlosnik.gif pytalem juz kiedys o to rozwiazanie a teraz moge cos powiedziec w temacie wazniak.gif

Spalanie w aucie sedan klasy compact (1,6 noPb) wzroslo z 3 rowerami o 0,5 l noPb na 100 km ... dystans 300 km, przedkosci do 120 kmh zlosnik.gif jazda drogami krajowymi i wojewodzkimi zlosnik.gif

wiec zastanawiam sie, gdzie sa krzykacze wieszczacy wzrost zuzycia paliwa o "dwa litry bez mała panieeee *" zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

*- powered by Sibuj zlosnik.gif

Napisano

> wiec zastanawiam sie, gdzie sa krzykacze wieszczacy wzrost zuzycia paliwa o "dwa litry bez mała

> panieeee *"

Kolego sympatyczny, dwie kwestie: rowery na dachu (większy opór) i 130km/h dla autora to wolno. Wszystko w temacie. grinser006.gif

Napisano

> Ja moge podzielic sie spostrzezeniami z jazdy z rowerami, ale na bagazniku na haku pytalem juz

> kiedys o to rozwiazanie a teraz moge cos powiedziec w temacie

> Spalanie w aucie sedan klasy compact (1,6 noPb) wzroslo z 3 rowerami o 0,5 l noPb na 100 km ...

> dystans 300 km, przedkosci do 120 kmh jazda drogami krajowymi i wojewodzkimi

> wiec zastanawiam sie, gdzie sa krzykacze wieszczacy wzrost zuzycia paliwa o "dwa litry bez mała

> panieeee *"

> *- powered by Sibuj

Akurat z rowerami na haku będziesz miał najmniejsze spalanie... zlosnik.gif

Napisano

On + 2 litry.

Szybciej niż 140 nie jadę bo kiedyś rower na autostradzie zgubiłem confused.gif

Napisano

> - spalanie w trasie (bez rowerow ) przy dynamicznej jezdzie, ale bez palowania gdzie sie da- ~12l

> gazu

> Pytanie:

Licz ~15litrów... wink.gif

Napisano

> Zalozenia:

> - na dachu dwa rowery

> gazu

> Pytanie:

> Bagaznik moge pozyczyc, kupowac nie planuje. Nie mam haka. Bagaznik mocowany na tasmy i opierany o

> zderzak odpada- mam lotke nad tylna szyba, poza tym w taka trase chyba zbyt ryzykowne

> Pytam, bo mam dylemat... nie dosc, ze trzeba jechac "wolniej" to jak mam dodatkowo przy tym spalic

> Decyzja i tak zostanie podjeta w dniu wyjazdu, po przestudiowaniu prognozy pogody we wszystkich

> mozliwych miejscach

Rok temu podróżowałem Nubirą 2.0 LPG z rowerami na dachu. Prędkości zazwyczaj 90km/h, ja trzeba było wyprzedzić to więcej. Paliła około 11l/100km. Normalnie jeżdżąc bez rowerów brała ok. 9-10 litrów.

Tak więc spalanie podskoczyło około 1 litra/100km.

Napisano

> IMO jest to niemierzalne, bo musiałbyś przejechać trasę w dwie strony przy takim samym natężeniu

> ruchu.

> Więc posiadanie rowerów na dachu możesz pominąć.

> To nie jest box.

spalanie z rowerami IMVHO wzrasta duzo bardziej niz z boxem (oczywiscie jesli box jest w miare aerodynamiczny)

Napisano

> Akurat z rowerami na haku będziesz miał najmniejsze spalanie...

byli na AK tacy ktorzy mowili, ze wlasnie najwieksze clown.gifzlosnik.gif

Napisano

> Kolego sympatyczny, dwie kwestie: rowery na dachu (większy opór) i 130km/h dla autora to wolno.

> Wszystko w temacie.

wszystko jasne zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ale jak juz pisalem wczesniej - byli tacy ktorzy mowili, ze na haku opory beda najwieksze zlosnik.gif

Napisano

> Akurat z rowerami na haku będziesz miał najmniejsze spalanie...

Najmniejsze to bedziesz mial z rowerami w srodku auta zlosnik2.gif

niedawno byl fajny watek bodajze kolegi z Wroclawia jak jechali 3ma autami i w kazdym byly inaczej rowery zamocowane (dach, hak i wnetrze)

Napisano

> wszystko jasne ale jak juz pisalem wczesniej - byli tacy ktorzy mowili, ze na haku opory beda

> najwieksze

Nie śledziłem tamtej dyskusji, ale gdzie by nie wiózł, decyduje gł. predkość. ok.gif

Napisano

> spalanie z rowerami IMVHO wzrasta duzo bardziej niz z boxem (oczywiscie jesli box jest w miare

> aerodynamiczny)

Jak to obliczyłeś?

Napisano

> Ja moge podzielic sie spostrzezeniami z jazdy z rowerami, ale na bagazniku na haku pytalem juz

> kiedys o to rozwiazanie a teraz moge cos powiedziec w temacie

> Spalanie w aucie sedan klasy compact (1,6 noPb) wzroslo z 3 rowerami o 0,5 l noPb na 100 km ...

> dystans 300 km, przedkosci do 120 kmh jazda drogami krajowymi i wojewodzkimi

> panieeee *"

> *- powered by Sibuj

no tak ale wzroslo w porownaniu z czym? jechales te trase 2 razy? w tych samych warunkach? skad wiesz czy te pol litra nie bylo spowodowane inna plynnoscia ruchu, wieksza iloscia bagazu w bagazniku, gorszym paliwem, zlym cisnieniem w oppnach, brudniejszym filtrem powietrza, wyzsza predkoscia?

Napisano

> no tak ale wzroslo w porownaniu z czym? jechales te trase 2 razy? w tych samych warunkach? skad

> wiesz czy te pol litra nie bylo spowodowane inna plynnoscia ruchu, wieksza iloscia bagazu w

> bagazniku, gorszym paliwem, zlym cisnieniem w oppnach, brudniejszym filtrem powietrza, wyzsza

> predkoscia?

przejazd w odstepie tygodnia ta sama trasa, tak samo zaladowanym samochodem ... predkosci porownywalne, bo zawsze prawie takie same na tym odcinku drogi ... auto przemierza ta droge conajmniej raz na 2 tyg od dluzszego czasu ...

Plynnosc ruchu podobna (10 min roznicy w pokonaniu tego odcinka drogi), o jakosci paliwa nie mam zielonego pojecia

ok.gif

Napisano

> Zalozenia:

> - na dachu dwa rowery

> gazu

> Pytanie:

> mozliwych miejscach

Mnie Audi Q7 z dwoma rowerami spaliła 2,5-3l więcej na , jak miałem 116 konna Toyote to spalanie wzrastało o ok 2l

Napisano

> Jak to obliczyłeś?

napisalem chyba: IMVHO

jechalem tym samym autem z boxem i rowerami wiec jedynie WLASNE doswiadczenia empiryczne

poza tym juz sam halas jakis powoduja rowery i box o czyms swiadczy

Napisano

> Jak to obliczyłeś?

Tu wystarczy wyobraźnia. Zobacz jak wyglada opływowy box, a jak dwa rowery "na sztorc".

Napisano

Octavią 1.9 zrobiłem spalanie ok 6,5 l na 100. Dwa rowery na dachu, prędkości do 130 km/h, 90 % trasa w nocy. Jechałem w Bieszczady.

Nie wyprzedzałem jakoś raptownie, po prostu jednostajna prędkość ok 120-130 km/h, zmiana biegów bez pałowania.

Tak samo jeżdżę leonem z dwoma rowerami na dachu i spalanie LPG zamyka mi się 9-10 l. pół na pół miasto i trasa.

Jeżeli będziesz jechał spokojnie z prędkościami do powiedzmy 130 km/h to zużycie paliwa nie skoczy gwałtownie, max 1-2 l jak napisali poprzednicy.

Napisano

Jak dla mnie dywagacje bez sensu.

Albo chcesz te rowery i stac Cie na 6-15LPG wiecej w jedna strone albo wolisz wypozyczac przez urlop jakiegos strucla smile.gif

Jezdzilem z rowerami, BOXem i jakos spalalem LPG ok 10, a na golo 8,5-9 /.

No ale juz wtedy max 90-120 kmh na krajowkach.

Napisano

20-30% więcej spali zależy jak szybko pojedziesz, do 80-90 km/h może nie być dużo większego spalania.

Napisano

i uważaj na tunel w Wejherowie, widziałem jak z osobówki poleciał zlosnik.gif

Mi wyszło jakieś 2 litry gazu więcej ale biorąc pod uwagę, że auto "w trasie" to imo de facto jakieś 3-4 sick.gif

Napisano

+1.5-2l/100km

Napisano

> Tu wystarczy wyobraźnia. Zobacz jak wyglada opływowy box, a jak dwa rowery "na sztorc".

Czekaj, próbuję .... box pudło o ścianie czołowej 0.7x 0.4 m , rower 4 rurki 0.02 m x 0.7m...hm.... projekcja...hm, hm ..... tongue.gif

Masz racje - rower stawia większy opór ... oslabiony.gif

Napisano

> Czekaj, próbuję .... box pudło o ścianie czołowej 0.7x 0.4 m , rower 4 rurki 0.02 m x

> 0.7m...hm.... projekcja...hm, hm .....

Zapomniałeś o oporze interferencyjnym.

dranio

Napisano

> Zapomniałeś o oporze interferencyjnym.

Ale to chyba tylko dla dla niewielkich liczb Reynoldsa ?

Bo formuły Stokesa nie mogę chyba stosować, dlatego, że odnosi się jedynie do małych prędkości jak przepływ po stronie zawietrznej ma charakter regularny. Dobrze myslę?

Napisano

A więc do 100km/h różnica w spalaniu około 1-1,5litra ponad 130km/h sięga do 3litrów w zależności czy jeszcze będzie wiało wink.gif

Napisano

> Zalozenia:

> - na dachu dwa rowery

> gazu

> Pytanie:

Zakładam, że będziesz jechał wolniej i rozsądniej, więc spalisz +/- tyle samo ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Wolno nie jechałeś...

Przepisowo grinser006.gif na A1 max 150 i tam spalanie dochodziło do 14,5l potem spadło do 13,2l

Napisano

> Ale to chyba tylko dla dla niewielkich liczb Reynoldsa ?

Co znaczą "niewielkie liczby Reynoldsa"? Zakres od 1 *10^6 do 3 *10^6 może być? Bo w lotnictwie to właśnie są niewielkie liczby Re.

> Bo formuły Stokesa nie mogę chyba stosować, dlatego, że odnosi się jedynie do małych prędkości jak

> przepływ po stronie zawietrznej ma charakter regularny. Dobrze myslę?

Nie pamiętam - mechanikę płynów miałem jakieś 17 lat temu. zlosnik.gif Jednak opór intrferencyjny jest znaczącym składnikiem oporu w samolotach "wolno latających" (nieco powyżej 100 km/h) porównywalnych z samochodami.

dranio

Napisano

Napiszę Ci jak to wyglądało z rowerami na tylnej klapie. Spalanie okazało się sporo wyższe niż w przypadku jazdy bez rowerów.

Fiat Croma, jazda z rowerami średnia przy bardzo spokojnej jeździe ze Śląska na Mazury 6,7-6,9

Fiat Croma jazda bez rowerów przy bardzo spokojnej jeździe ze Śląska nad Bałtyk 5,1-5,4

Pomijając fakt różnic w trasach (choć i tak większość drogi podobną trasą robiłem) spalanie w mojej ocenie wzrosło spokojnie o litr do 1,5 l

Napisano

> Zakładam, że będziesz jechał wolniej i rozsądniej, więc spalisz +/- tyle samo

I to jest prawidłowa odpowiedź. Przejechałem w te wakacje ok. 1500 km z rowerkami na dachu - i spalanie względem tego co mam zwykle na tej trasie przy takim dopakowaniu samochodu wzrosło o 0,3 do 0,5 litra / 100 km. Czyli statystycznie jest to pomijalne. Oczywiście jechałem dużo wolniej niż bez rowerków.

Napisano

> Napiszę Ci jak to wyglądało z rowerami na tylnej klapie. Spalanie okazało się sporo wyższe niż w

> przypadku jazdy bez rowerów.

> Fiat Croma, jazda z rowerami średnia przy bardzo spokojnej jeździe ze Śląska na Mazury 6,7-6,9

> Fiat Croma jazda bez rowerów przy bardzo spokojnej jeździe ze Śląska nad Bałtyk 5,1-5,4

> Pomijając fakt różnic w trasach (choć i tak większość drogi podobną trasą robiłem) spalanie w mojej

> ocenie wzrosło spokojnie o litr do 1,5 l

u mnie przy rownej autostardowej jedzie ~130km/h tylko z rowerami na haku i pelnym bagaznikem wychodzi 10,4L LPG

a taki zestaw + box to juz 11,8L

286188598-20120707656.jpg

czyli sam box daje ~1L wiecej

post-8406-14352517182825_thumb.jpg

Napisano

> u mnie przy rownej autostardowej jedzie ~130km/h tylko z rowerami na haku i pelnym bagaznikem

> wychodzi 10,4L LPG

> a taki zestaw + box to juz 11,8L

> czyli sam box daje ~1L wiecej

A zawias z tyłu tylko cichutko pojękuje w kąciku. grinser006.gif

Napisano

> Zalozenia:

> - na dachu dwa rowery

> gazu

> Pytanie:

Mój:

- samochod z manualem ON, 100KM

- na dachu dwa rowery

- trasa 380km w jedna strone

- spalanie w trasie (bez rowerow ) przy dynamicznej jezdzie, ale bez palowania gdzie sie da- ~6,2-6,5 ropy

Przy spokojnej jeździe (tylko chwilami do 140km/h) spalanie spod dystrybutora 6,91 l/100km.

ps. Mad morzem byłem 10 dni, na rowery z córką poszedłem raz na ok. 40 minut. Następnym razem się zastanowię, czy je w ogóle zabierać no.gif

Napisano

> Mój:

> - samochod z manualem ON, 100KM

> - na dachu dwa rowery

> - trasa 380km w jedna strone

> - spalanie w trasie (bez rowerow ) przy dynamicznej jezdzie, ale bez palowania gdzie sie da-

> ~6,2-6,5 ropy

> Przy spokojnej jeździe (tylko chwilami do 140km/h) spalanie spod dystrybutora 6,91 l/100km.

> ps. Mad morzem byłem 10 dni, na rowery z córką poszedłem raz na ok. 40 minut. Następnym razem się

> zastanowię, czy je w ogóle zabierać

rozumiem ze to 6,91 to z rowerami ? cfaniaczek.gif

Napisano

> A zawias z tyłu tylko cichutko pojękuje w kąciku.

z przeswitu 21cm zrobil sie przeswit zwyklego "plakacza"

...na szczesie wersje US nie maja wynalazku zwanym amortyzatory samopoziomujace

~1600zł szt + wymiania zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.