Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hak a badanie techniczne

Featured Replies

Napisano

szybkie pytanie: czy obecnosc w aucie haka wbitego w dowod wplywa na czynnosci kontrolne i cene corocznego badania technicznego pojazdu?

Napisano

> szybkie pytanie: czy obecnosc w aucie haka wbitego w dowod wplywa na czynnosci kontrolne i cene

> corocznego badania technicznego pojazdu?

Nie,za wbicie w dowód haka płacisz raz,potem co rok taka sama stawka.

Napisano
  • Autor

> Nie,za wbicie w dowód haka płacisz raz,potem co rok taka sama stawka.

ok kupilem z wbitym, a czy podlega on jakiemus dodatkowemu sprawdzaniu przy przegladzie?

Napisano

> szybkie pytanie: czy obecnosc w aucie haka wbitego w dowod wplywa na czynnosci kontrolne i cene

Diagnosta pewnie zerknie na hak, ale na cenę przeglądu to nie wpływa.

Napisano

> ok kupilem z wbitym, a czy podlega on jakiemus dodatkowemu sprawdzaniu przy przegladzie?

nie

Napisano

> ok kupilem z wbitym, a czy podlega on jakiemus dodatkowemu sprawdzaniu przy przegladzie?

Czasami - bardzo rzadko, zdarza się, że diagnosta podłącza taką listwę z lampami(wygląda jak fragment platformy do przewożenia rowerów) i sprawdza czy wszystkie żarówki się zapalają(Pan włączy awaryjne, Pan naciśnie hamulec itd.).

Pozdrawiam BAS

Napisano

Cena b/z, powinien sprawdzić światła - jka już ktoś napisał. ok.gif

Na marginesie - auto a hakiem musi miec boczne kierunkowskazy. wink.gif

Napisano

> Cena b/z, powinien sprawdzić światła - jka już ktoś napisał.

> Na marginesie - auto a hakiem musi miec boczne kierunkowskazy.

a znasz współczesne co nie mają ?

Napisano

> a znasz współczesne co nie mają ?

Nie wiem, czy "współczesny", ale z takim cudem miałem problem na przeglądzie:

1990+Volkswagen+Fox+Coupe.+-+1.jpg

wink.gif

Napisano

> Nie wiem, czy "współczesny", ale z takim cudem miałem problem na przeglądzie:

raczej mało współczesny grinser006.gif

widzisz ja miałem w123 i jakoś nie pamiętam żeby był problem

om_big3669537.jpg

zresztą temat przerabiany na AK

Napisano

> a znasz współczesne co nie mają ?

Zalezy co uwazac za wspolczesne, czy to co jest produkowane, czy to co masowo porusza sie po drogach, jezeli to 2 to na ulicach sporo jest Astr F sciagnietych z zagranicy i wlasnie bez bocznych kierunków.

Napisano

> Zalezy co uwazac za wspolczesne, czy to co jest produkowane, czy to co masowo porusza sie po

> drogach, jezeli to 2 to na ulicach sporo jest Astr F sciagnietych z zagranicy i wlasnie bez

> bocznych kierunków.

o ile dobrze pamiętam to eFka dostała boczne kierunki w 96'

moja z 99 miała grinser006.gif

czyli auta 18letnie ?

i problem chyba dotyczy aut do których chcielibyśmy założyć hak ?

jak hak jest wbity w dowód to raczej domaganie się montażu kierunków jest niezgodne z prawem ?

Napisano
  • Autor

> Czasami - bardzo rzadko, zdarza się, że diagnosta podłącza taką listwę z lampami(wygląda jak

> fragment platformy do przewożenia rowerów) i sprawdza czy wszystkie żarówki się zapalają(Pan

> włączy awaryjne, Pan naciśnie hamulec itd.).

> Pozdrawiam BAS

o wlasnie o ta procedure mi chodzi, sprawdzenie swiatel czy cos jeszcze POWINNO byc, bo jaka jest praktyka to wiadomo...

Napisano

> jak hak jest wbity w dowód to raczej domaganie się montażu kierunków jest niezgodne z prawem ?

Ja tam się nie znam - była dyskusja nt. i nie chciał podbić. niewiem.gif

W końcu go przekonałem, że te narożne zachodzą na boki i można je tak traktować.

Napisano

Sorki ale nie mogłem się powstrzymać - a sa inne niż boczne kierunkowskazy w samochodzie? grinser006.gif

Napisano

> Sorki ale nie mogłem się powstrzymać - a sa inne niż boczne kierunkowskazy w samochodzie?

A nie ma? blush.gif

auto_moro.jpg

Napisano

> A nie ma?

20.GIF

Pytanie było :" w samochodzie " hehe.gif

Napisano

> Sorki ale nie mogłem się powstrzymać - a sa inne niż boczne kierunkowskazy w samochodzie?

przednie i tylne wpysk.gif

Napisano

> Cena b/z, powinien sprawdzić światła - jka już ktoś napisał.

Pyrek, prosze cie - nie wprowadzaj ludzi w blad. Pokaz przepis nakazujacy posiadanie bocznych kierunkowskazow. Sam mam astre F z 96 roku z hakiem, bocznych nie ma i przechodzi przeglad bez zajakniecia.

Przy haku kierunkowskazy boczne nie sa wymagane.

Napisano

> Pyrek, prosze cie - nie wprowadzaj ludzi w blad. Pokaz przepis nakazujacy posiadanie bocznych

> kierunkowskazow. Sam mam astre F z 96 roku z hakiem, bocznych nie ma i przechodzi przeglad bez

> zajakniecia.

> Przy haku kierunkowskazy boczne nie sa wymagane.

Nie jestem omnibusem - przepisu Ci nei podam. Miałem taką akcję na przeglądzie z foxem. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie jestem omnibusem - przepisu Ci nei podam. Miałem taką akcję na przeglądzie z foxem.

odpowiadam na ostatni post w watku dazac do wyjasnienia watpliwosci. jakie testy powinien przejsc w czasie tzw sciezki zdrowia samochod wyposazony w hak holowniczy?

1. poprawnosc elektryczna zlacza badana specjalna listwa

2. wyposazenie pojazdu w boczne kierunki????

3. ???

... ???

ktos sie orientuje, a moze jest z nami jakis diagnosta?

Napisano

> odpowiadam na ostatni post w watku dazac do wyjasnienia watpliwosci. jakie testy powinien przejsc w

> czasie tzw sciezki zdrowia samochod wyposazony w hak holowniczy?

> 1. poprawnosc elektryczna zlacza badana specjalna listwa

> 2. wyposazenie pojazdu w boczne kierunki????

> 3. ???

> ... ???

> ktos sie orientuje, a moze jest z nami jakis diagnosta?

Pytanie pomocnicze - przy badaniu podstawowym, czyli coroccznym, czy dodatkowym z tytyulu rejestracji haka?

Napisano
  • Autor

> Pytanie pomocnicze - przy badaniu podstawowym, czyli coroccznym, czy dodatkowym z tytyulu

> rejestracji haka?

podstawowym corocznym

Napisano

> podstawowym corocznym

To nic. I zapomnij o kierunkach bocznych, bo nie maja one absolutnie zadnego powiazania z hakiem!!!!!!

Napisano

> To nic. I zapomnij o kierunkach bocznych, bo nie maja one absolutnie zadnego powiazania z

> hakiem!!!!!!

Czyli "mój" diagnosta ściemniał?

Napisano

> Czyli "mój" diagnosta ściemniał?

Najwidoczniej. W obydwoch swoich samochodach mam hak holowniczy i nigdy nie bylo zadnej dyskusji odnosnie mania/niemania kierunkow bocznych ani dodatkowych czynnosci z tytulu posiadania haka. A jesli zaczyna sie jakakolwiek dyskusja zawsze prosze o podstawe prawna i temat sie konczy. Zazwyczaj na szkode diagnosty, choc zdarzylo sie raz, ze musialem spasowac. No ale to zawsze ja musialem udowadniac, ze nie jestem kozlem ofiarnym szczegolnie jak robie BT malucha.

Napisano

Tak jeśli zostało wyprodukowane po 1995roku i hak był zakładany pozniej ok.gif,to wtedy są wymagane boczne w (błotnikach) kierunki,jeśli auto zostało wyprodukowane wcześniej a hak pozniej diagnosta nie może się przyczepić waytogo.gif wiem bo tak mam i na dodatek mit o LPG i butli obaliłem ,TZ. że musi być co najmniej rok do przodu hehe.gif,miałem 3 m-ce do końca ważności butli i przegląd podbity na cały rok kalendarzowy smile.gif.Wszystko legalnie bez zbędnych formalności $$$ zlosnik.gif,stacja diagnostyczna przypadkowa ok.gif

Napisano

Nie boczne, a widoczne z boku - różnica niby drobna, aczkolwiek zasadnicza.

Napisano

> Najwidoczniej. W obydwoch swoich samochodach mam hak holowniczy i nigdy nie bylo zadnej dyskusji

> odnosnie mania/niemania kierunkow bocznych ani dodatkowych czynnosci z tytulu posiadania haka.

> A jesli zaczyna sie jakakolwiek dyskusja zawsze prosze o podstawe prawna i temat sie konczy.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 11 lutego 2004 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów

oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

Quote:

w załączniku nr 6 do rozporządzenia:

c) odnośnik 11 pod tabelą otrzymuje brzmienie:

"11) Nie wymaga się, jeżeli długość pojazdu nie przekracza 6 m i nie jest on przewidziany do

ciągnięcia przyczepy; jeśli kierunkowskazy boczne mają wspólne źródło światła z kierunkowskazami

przednimi, to dla zapewnienia dobrej widoczności mogą być zamontowane dwa dodatkowe kierunkowskazy boczne."

Przypomnijmy, co mówi

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)

ZAŁĄCZNIK Nr 6

WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY

Punkt do którego odnosi się zmiana odnośnika, brzmiał:

punkt 3c tabeli mówi o ilości kierunkowskazów bocznych

szt. - 2 (11)

a odnośnik (11)do niego brzmiał

Quote:

Jeśli kierunkowskazy boczne mają wspólne źródło światła z kierunkowskazami przednimi, to dla zapewnienia dobrej widoczności mogą być zamocowane dwa dodatkowe kierunkowskazy boczne.

Innymi słowy. Jeśli pojazd nie jest przewidziany do ciągnięcia przyczepy to kierunkowskazów bocznych mieć nie musi. Jeśli ma hak, znaczy to, że jest przystosowany do ciągnięcia przyczepy, więc kierunkowskazy mieć musi.

Jest podstawa prawna ze zmianami i chyba teraz wszystko jasne.

Napisano

> ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

> z dnia 11 lutego 2004 r.

> przednimi, to dla zapewnienia dobrej widoczności mogą być zamontowane dwa dodatkowe kierunkowskazy

> boczne."

> Przypomnijmy, co mówi

> z dnia 31 grudnia 2002 r.

> zapewnienia dobrej widoczności mogą być zamocowane dwa dodatkowe kierunkowskazy boczne.

> Innymi słowy. Jeśli pojazd nie jest przewidziany do ciągnięcia przyczepy to kierunkowskazów

> bocznych mieć nie musi. Jeśli ma hak, znaczy to, że jest przystosowany do ciągnięcia

> przyczepy, więc kierunkowskazy mieć musi.

> Jest podstawa prawna ze zmianami i chyba teraz wszystko jasne.

Nie interpretuj przepisow na swoje potrzeby. Wyraznie jak wol w obu zapisach stoi, ze samochod MOZE byc doposazony w boczne kierunkowskazy, a to wcale nie znaczy ze MUSI je miec.

Napisano

> Nie interpretuj przepisow na swoje potrzeby. Wyraznie jak wol w obu zapisach stoi, ze samochod MOZE

> byc doposazony w boczne kierunkowskazy, a to wcale nie znaczy ze MUSI je miec.

Na swoje potrzeby? Mi to miękkim kalafiorem wisi, czy ktoś ma, czy nie ma bocznych kierunkowskazów.

Tu nie ma czego interpretować. W rozporządzeniu jest napisane WPROST.

Przeczytaj teksty źródłowe i to nie po łebkach, a dokładnie.

To co przytoczyłeś nie ma kompletnie nic do rzeczy, bo tu nic się nie zmieniło. Skup się na innym fragmencie:

Nie wymaga się, jeżeli (...) pojazd nie jest przewidziany do ciągnięcia przyczepy.

zlosnik.gif

Napisano

> Na swoje potrzeby? Mi to miękkim kalafiorem wisi, czy ktoś ma, czy nie ma bocznych kierunkowskazów.

> Tu nie ma czego interpretować. W rozporządzeniu jest napisane WPROST.

> Przeczytaj teksty źródłowe i to nie po łebkach, a dokładnie.

> To co przytoczyłeś nie ma kompletnie nic do rzeczy, bo tu nic się nie zmieniło. Skup się na innym

> fragmencie:

> Nie wymaga się, jeżeli (...) pojazd nie jest przewidziany do ciągnięcia przyczepy.

Graf, no ja cie prosze - dlazego wyciales najwazniejsza czesc tego zdania?

Quote:

Nie wymaga się, jeżeli długość pojazdu nie przekracza 6 m i nie jest on przewidziany do

ciągnięcia przyczepy

a pokaz mi osobowke, ktora ma wiecej niz 6m dlugosci. Bo to dla takich samochodow boczne kierunkowskazy sa wlasnie WYMAGANE.

Napisano

> Graf, no ja cie prosze...

ok.giffoch.gif

Idę szukać jakiejś mocnej myjki wysokociśnieniowej do mycia i hydropiaskowania smile.gif

Napisano

Mój diagnosta za każdym razem musiał czymś błysnąć przy kontroli i czegoś się przyczepić a to gaśnica a to żarówka tablicy nie taka. Przy którymś przeglądzie czepił się tego że kula (sam hak) powinien być zdemontowany jak przyczepy nie ciągnę. Przy poprzednich wizytach nigdy mu to nie przeszkadzało a hak nigdy nie był zdejmowany. Kiedyś nie było obowiązku jego demontowania, zresztą do końca nie jestem przekonany czy tak jest teraz (teraz nie posiadam haka więc się nie interesowałem).

Napisano

> Mój diagnosta za każdym razem musiał czymś błysnąć przy kontroli i czegoś się przyczepić a to

> gaśnica a to żarówka tablicy nie taka. Przy którymś przeglądzie czepił się tego że kula (sam

> hak) powinien być zdemontowany jak przyczepy nie ciągnę. Przy poprzednich wizytach nigdy mu to

> nie przeszkadzało a hak nigdy nie był zdejmowany. Kiedyś nie było obowiązku jego demontowania,

> zresztą do końca nie jestem przekonany czy tak jest teraz (teraz nie posiadam haka więc się

> nie interesowałem).

to po co do niego jeździłeś ? niewiem.gif

po pierwszej takich wymysłach bym mu podziękował

mnie diagnosta ma sprawdzić czy auto jest bezpieczne (luzy, hamulce itp)

a jak zaczyna czepiać się żarówki w tablicy ... cóż SKP nie brakuje palacz.gif

oczywiście może zwrócić uwagę, na zasadzie "dobrej rady", ale robić problem z gaśnicy hmm.gif

Napisano

> to po co do niego jeździłeś ?

> po pierwszej takich wymysłach bym mu podziękował

> mnie diagnosta ma sprawdzić czy auto jest bezpieczne (luzy, hamulce itp)

> a jak zaczyna czepiać się żarówki w tablicy ... cóż SKP nie brakuje

> oczywiście może zwrócić uwagę, na zasadzie "dobrej rady", ale robić problem z gaśnicy

Ale to było właśnie na zasadzie dobrej rady ale nagadać się zawsze musiał. SKP zaraz przy serwisie w którym na ogół serwisowałem auto więc jakby co można było od razu wstawić na warsztat. A przy gaśnicy mówił że właśnie miał kontrolę i to mu wytknęli.

Generalnie zawsze pouczająca wizyta była.

Napisano

> Ale to było właśnie na zasadzie dobrej rady ale nagadać się zawsze musiał. SKP zaraz przy serwisie

> w którym na ogół serwisowałem auto więc jakby co można było od razu wstawić na warsztat. A

> przy gaśnicy mówił że właśnie miał kontrolę i to mu wytknęli.

> Generalnie zawsze pouczająca wizyta była.

ok.gif

mam prawie po sąsiedzku SKP, więc też tak trochę po sąsiedzku pogadamy grinser006.gif

ale dzięki temu nigdy problemów np ze spaloną żarówką nie było

Napisano

> z dnia 11 lutego 2004 r.

> zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów

> oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

> Quote:

> w załączniku nr 6 do rozporządzenia:

> c) odnośnik 11 pod tabelą otrzymuje brzmienie:

> "11) Nie wymaga się, jeżeli długość pojazdu nie przekracza 6 m i nie jest on przewidziany do

> ciągnięcia przyczepy; jeśli kierunkowskazy boczne mają wspólne źródło światła z kierunkowskazami

> przednimi, to dla zapewnienia dobrej widoczności mogą być zamontowane dwa dodatkowe kierunkowskazy

> boczne."

Fajnie, że to znalazłeś - o to mi chodziło z tym mało precyzyjnym określeniem 'widoczne z boku'. Wystarczą więc stosowane w wielu samochodach kierunkowskazy narożne - wtedy nie trzeba mieć dodatkowych, autonomicznych bocznych, ale mogą być zamontowane.

Napisano

> Graf, no ja cie prosze - dlazego wyciales najwazniejsza czesc tego zdania?

> Quote:

> Nie wymaga się, jeżeli długość pojazdu nie przekracza 6 m i nie jest on przewidziany do

> ciągnięcia przyczepy

> a pokaz mi osobowke, ktora ma wiecej niz 6m dlugosci. Bo to dla takich samochodow boczne

> kierunkowskazy sa wlasnie WYMAGANE.

Twoja interpretacja jest naprawdę nieprawidłowa - nie są wymagane dla pojazdów poniżej 6 metrów długości, jeżeli nie są przewidziane do ciągnięcia przyczepy. Jeżeli pojazd ma ponad 6 metrów lub jest przystosowany/przewidziany do ciągnięcia przyczepy to są one wymagane. Tutaj uwaga o której pisałem - wiele (o ile nie większość) pojazdów posiadających narożne kierunkowskazy spełnia warunek 'kierunkowskazu bocznego ze wspólnym źródłem światła z kierunkowskazem przednim', wiec dodatkowe potrzebne nie są, choć być mogą.

Napisano

> to po co do niego jeździłeś ?

> po pierwszej takich wymysłach bym mu podziękował

> mnie diagnosta ma sprawdzić czy auto jest bezpieczne (luzy, hamulce itp)

> a jak zaczyna czepiać się żarówki w tablicy ... cóż SKP nie brakuje

> oczywiście może zwrócić uwagę, na zasadzie "dobrej rady", ale robić problem z gaśnicy

a mnie drażni jak ktoś przyjeżdża na przegląd i połowa świateł mu w aucie nie świeci

na zegarach dyskoteka (abs, srs, emisja spalin i reszta systemów

i jeszcze pretensje - że się czepiamy...

uwierzcie - jeśli jedna żarówka nie świeci to nikt się nie czepia - informujemy o tym , często sami wymieniamy żarówkę jak nie jest to jakiś wynalazek.

ale jak ktoś na dzień dobry wyskakuje z pyskiem lub chce być świętszy od Papieża to wtedy mamy "strajk włoski" - i za brak płynu w spryskach może wylecieć...

Napisano

> Ja tam się nie znam - była dyskusja nt. i nie chciał podbić.

> W końcu go przekonałem, że te narożne zachodzą na boki i można je tak traktować.

Jeśli na kierunkowskazie przednim jest oznaczenie homologacyjne kierunkowskazu bocznego to wtedy faktycznie nie musi być bocznych kierunkowskazów.

pozdr

Napisano

> Graf, no ja cie prosze - dlazego wyciales najwazniejsza czesc tego zdania?

> Quote:

> Nie wymaga się, jeżeli długość pojazdu nie przekracza 6 m i nie jest on przewidziany do

> ciągnięcia przyczepy

> a pokaz mi osobowke, ktora ma wiecej niz 6m dlugosci. Bo to dla takich samochodow boczne

> kierunkowskazy sa wlasnie WYMAGANE.

tam jest litera "i" (logika na poziomie matematyki w podstawówce)

oznacza ona że oba warunki muszą być spełnione by nie musiały być zamontowane kierunkowskazy boczne.

pozdr

Napisano

> a mnie drażni jak ktoś przyjeżdża na przegląd i połowa świateł mu w aucie nie świeci

> na zegarach dyskoteka (abs, srs, emisja spalin i reszta systemów

> i jeszcze pretensje - że się czepiamy...

> uwierzcie - jeśli jedna żarówka nie świeci to nikt się nie czepia - informujemy o tym , często sami

> wymieniamy żarówkę jak nie jest to jakiś wynalazek.

> ale jak ktoś na dzień dobry wyskakuje z pyskiem lub chce być świętszy od Papieża to wtedy mamy

> "strajk włoski" - i za brak płynu w spryskach może wylecieć...

ok.gif popieram, ja pisałem o jednej i to w tablicy grinser006.gif

też została mi zwrócona uwaga, na zasadzie "wymień, dla swojego spokoju"

niestety nie jest to takie proste, bo winna jest sama lampka wink.gif

a jak już się "ujawniłeś"

to może napisz jak jest u Was z tymi kierunkami bocznymi ?

o co się bada dodatkowo w autach z hakiem, bo mnie nic nie sprawdzali niewiem.gif

Napisano

> tam jest litera "i" (logika na poziomie matematyki w podstawówce)

Chyba nie podstawówki, a wyżej. Jeśli dobrze pamiętam, mówi o tym jedno z praw De Morgana o zaprzeczeniu alternatywy.

> oznacza ona że oba warunki muszą być spełnione by nie musiały być zamontowane kierunkowskazy

> boczne.

> pozdr

ok.gif Dokładnie o to mi chodziło.

Zuraw to do Ciebie zlosnik.gif

Nie wymaga się, jeżeli długość pojazdu nie przekracza 6 m i nie jest on przewidziany do ciągnięcia przyczepy.

Znaczy dokładnie to samo co

Wymaga się, jeżeli długość pojazdu przekracza 6 m lub jest on przewidziany do ciągnięcia przyczepy.

Napisano

> Nie interpretuj przepisow na swoje potrzeby. Wyraznie jak wol w obu zapisach stoi, ze samochod MOZE

> byc doposazony w boczne kierunkowskazy, a to wcale nie znaczy ze MUSI je miec.

Kolegę wygonili z SKP za brak bocznych (w błotnikach) kierunkowskazów ,auto to Passat B3 frown.gif,miał takie zaślepki TZ.jaka wersja modelu i musiał wydłubać i wstawić kierunki ok.gif

Napisano

> a jak już się "ujawniłeś"

> to może napisz jak jest u Was z tymi kierunkami bocznymi ?

> o co się bada dodatkowo w autach z hakiem, bo mnie nic nie sprawdzali

1 - wizualnie montaż.

2 - światła - poprawność napięć w gniazdku.

3 - te nieszczęsne kierunkowskazy. Jeśli na przednim kierunkowskazie jest oznaczenie homologacyjne kierunkowskazu bocznego to znaczy że spełnia on też funkcje bocznego i wtedy nie musi być dodatkowego bocznego.

Z tego co kojarzę to chyba w VW Transporterze T3 (tylnosilnikowym) jest właśnie takowy symbol.

pozdr

edit:

4 - czy w dowodzie są wpisane masy przyczep z hamulcem i bez.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.