Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamiana oleju 5w na 10w /40 silnik ecotec 1.6

Featured Replies

Napisano

Silnik oplowski prosty jak cep no i ma już 150 kkm i mechanik zalał mi go tym razem 10W i powiedział, że tak będzie lepiej (nie chodziło o kasę bo kazałem to co uważa) z uwagi na przebieg i gaz.

Książka instrukcji dopuszcza oleje 5W, 10W, 15W. (w zależności jedynie od temperatur)

Śruby lekko z kopuły silnika się pocą.

Wszystko podałem co o tej zmianie sądzicie?

Napisano

> Silnik oplowski prosty jak cep no i ma już 150 kkm i mechanik zalał mi go tym razem 10W i

> powiedział, że tak będzie lepiej (nie chodziło o kasę bo kazałem to co uważa) z uwagi na

> przebieg i gaz.

> Książka instrukcji dopuszcza oleje 5W, 10W, 15W. (w zależności jedynie od temperatur)

> Śruby lekko z kopuły silnika się pocą.

> Wszystko podałem co o tej zmianie sądzicie?

Jeśli silnik nie brał oleju, to zmiana zupełnie bezsensowna - silnik będzie się szybciej zużywać zimą podczas startów i krótkich jazd, dodatkowo auto będzie więcej palić. Olej półsyntetyczny szybciej się degraduje i pozostawia więcej nieczystości i nagarów w silniku, tym bardziej auto z LPG, gdzie mamy podwyższoną temperaturę spalania mieszanki. Reasumując, dla mnie kompletnie niezrozumiały wybór i poparty chyba tylko zabobonami.

Napisano

> Silnik oplowski prosty jak cep no i ma już 150 kkm

yikes.gif chyba dopiero a nie już

> mechanik zalał mi go tym razem 10W i

> powiedział, że tak będzie lepiej

Nazwijmy rzecz po imieniu - dziad a nie mechanik.

> Książka instrukcji dopuszcza oleje 5W, 10W, 15W. (w zależności jedynie od temperatur)

Zmienić na 5W30 bo pewnie taki wcześniej był , a pustą bańką obić mechanika

btw

Mam 1.6 16V ecotec, ponad 210 tyś z czego na gazie 160, leję syntetyk oplowski 5w30 a silnik jak go ostatnio mierzyłem trzymał fabryczne wartości kompresji i nie spożywał wiecej oliwy niż od nowości. Zimą pali za pierwszym razem. Jestem pewien że zrobi drugie tyle wiec Twoje 150 tyś to pikuś... przepraszam ... Pan Pikuś wink.gif

Pogoń tego mechanika bo nadaje sie do pchania karuzeli biglaugh.gif

Napisano

> Silnik oplowski prosty jak cep no i ma już 150 kkm i mechanik zalał mi go tym razem 10W i

> powiedział, że tak będzie lepiej (nie chodziło o kasę bo kazałem to co uważa) z uwagi na

> przebieg i gaz.

Jeśli nie brał oleju, to dalej ppwinien jeździć na 5w. ALe jeśli masz już wlany 10w40 to szkoda wylewać.

Przy następnej zmianie oleju zmień na 5w.

Pamiętraj też o zmianie filtra i mechanika czerwona.gif

Napisano

Chevrolet Lacetti 1.6 z przebiegiem >308kkm (olej XADO 5W-40)

Napisano

> Chevrolet Lacetti 1.6 z przebiegiem

jak nowy:)

Napisano

> Jeśli silnik nie brał oleju, to zmiana zupełnie bezsensowna

Urban Legend.

Olej 10W30 wcale nie jest gęstszy od 5W40 w czasie normalnej pracy silnika. Za to zakres temperatur, gdy jest ZA GĘSTY jest większa.

I wcale 10w30 nie bierze mniej, niż 5W40. Jedyne uzasadnienie lania gorszego oleju jest to, że jest tańszy i taniej wychodzą dolewki.

Ważne jest też to, że do droższe produkty mają lepszą większy zakres temperatur przy których zachowują prawidłową lepkość i właściwości smarujące, ale też pozostałe właściwości. Lepiej znoszą zakwaszanie (zwłaszcza przy LPG istotne), lepiej myją silnik (to kolejny urban legend, że nie wolno lepszego, bo wypłucze nagar i silnik się rozszczelni - wręcz przeciwnie, uratuje i udrożni zwężone kanały a uszczelnianie nagarem to jak zapobieganie ciąży skarpetką zamiast prezerwatywą).

Sam zmieniałem olej z 10W30 na 5W40 przy grubo ponad 100tys. km przebiegu - i same pozytyw (no, poza tym że nie zrobiłem płukania przed wymianą i z oleju zrobił się błyskawicznie syf - i szybko musiałem znowu wymieniać przy okazji płucząc silnik i spuszczając taki żurek, że masakra).

Napisano

> - silnik będzie się szybciej zużywać

taa, oczywiście. od razu się zatrze.

Olej spełnia wymagania i normy wymagane przez producenta? -spełnia. Więc ja nie widze problemu

Wszystkimi swoimi pojazdami od zawsze jeżdżę na płynach spełniających minimale zalecenia producenta bez rzucania się na syntetyki jeśłi nie są koniecznie wymagane (a zwykle nie są) i nigdy nie było problemu.

Napisano

> taa, oczywiście. od razu się zatrze.

> Olej spełnia wymagania i normy wymagane przez producenta? -spełnia. Więc ja nie widze problemu

Z tego co wiem to GM zaleca stosowanie oleju 5W30.

Napisano

Bezsensowana zmiana. Jeśli silnik jest sprawny to leje się mu dobry olej taki jaki zaleca producent 5W30.

Jak silnik nie domaga to się go naprawia/ remontuje a nie leje byle syf.

Napisano

> Z tego co wiem to GM zaleca stosowanie oleju 5W30.

daje szeroki wybór od 5w30 do 15w40 o ile sięnie mylę (byleby spełniał normę bodajże SJ)

Napisano

> Urban Legend.

> Olej 10W30 wcale nie jest gęstszy od 5W40 w czasie normalnej pracy silnika. Za to zakres

> temperatur, gdy jest ZA GĘSTY jest większa.

> I wcale 10w30 nie bierze mniej, niż 5W40. Jedyne uzasadnienie lania gorszego oleju jest to, że jest

> tańszy i taniej wychodzą dolewki.

ok.gif

w astrze (1.4, SPI) zmieniłem z 5w50 mobila, na 10W40 i zużycie się IMO zwiększyło, a na pewno nie spadło icon_rolleyes.gif

tyle że pierwszy kosztował 150zł, a drugi 70zł

nie wiem czy nie lepiej zalać więc syntetyka ale tańszego, jakiś lotos np ?

z drugiej strony, mrozy poniżej 20'C zdarzają się bardzo rzadko, a u mnie prawie wcale bo auto garażowane hmm.gif

Napisano

> Bezsensowana zmiana. Jeśli silnik jest sprawny to leje się mu dobry olej taki jaki zaleca producent

> 5W30.

> Jak silnik nie domaga to się go naprawia/ remontuje a nie leje byle syf.

ale jaki syf ? przecież nie nalał mineralnego selektora grinser006.gif

nie przesadzajmy, ecotec to nie silnik z jakimiś wielkimi wymaganiami ?

silniki z lat 90

jeśli olej spełnia wymagania producenta to ok.gif

np do vitary leje też 10W40 i jakoś nie uważam żebym robił jej krzywdę grinser006.gif

Napisano

> Książka instrukcji dopuszcza oleje 5W, 10W, 15W.

To na pewno dla tego samego silnika? Nie, nie ma takich silników! Coś źle przeczytałeś, albo się tabelka w druku przemieściła grinser006.gif

Napisano

> To na pewno dla tego samego silnika? Nie, nie ma takich silników! Coś źle przeczytałeś, albo się

> tabelka w druku przemieściła

idź obejrzyj instrukcję obsługi od swojego lanosa, tam też tak samo jest napisane zlosnik.gif

Napisano

> idź obejrzyj instrukcję obsługi od swojego lanosa, tam też tak samo jest napisane

Jest, ale dla różnych silników! Są wymienione oleje od 5W do 15W, ale jest krzyżówka w tabeli i trzeba sobie ja zinterpolować facepalm%5B1%5D.gif do posiadanego silnika od 1,4/8V do 1,6/16. zlosnik.gif

Napisano

Nie wiem skąd to przekonanie, że jak stary silnik to trzeba mu lać gorszy olej.

Napisano

> Nie wiem skąd to przekonanie, że jak stary silnik to trzeba mu lać gorszy olej.

nie trzeba a można, bo tak był projektowany ok.gif

Napisano
  • Autor

> To na pewno dla tego samego silnika? Nie, nie ma takich silników! Coś źle przeczytałeś, albo się

> tabelka w druku przemieściła

286210975-1.gif

Jak można źle odczytać tą tabelkę - pochodzi z instrukcji obsługi???

post-120541-14352517262477_thumb.gif

Napisano

> Jak silnik nie domaga to się go naprawia/ remontuje a nie leje byle syf.

Widziałem rozebrany silnik benzynowy, który zrobił na 10W40 około 150 kkm. Nie było śladów szlamu, nagarów, czy innych zasłyszanych syfów.

Moja księgowa ma Yarisa II D4D z przebiegiem około 170 kkm. Od nowości w ASO zalewany 15W40 co 15 kkm. Jeździ, silnik ma się dobrze.

Napisano

No to pogorszył mu smarowanie, przy niższych zimowych temperaturach. Olej będzie potrzebował więcej czasu na dotarcie do zakamarków magistrali olejowej.

Napisano

WItam.

Fiatowski 1.2 16V po 200kkm na Castrolu 10w/40 dostał 5w/40 od Motula. Silnik jest cichszy, troszkę mniej jakby palił, na zimnym w ogóle bajka, przestały popychacze klepać. W drugą stronę takiego manewru, o ile silnik w stanie OK, nie rozumiem.

Napisano

> Widziałem rozebrany silnik benzynowy, który zrobił na 10W40 około 150 kkm. Nie było śladów szlamu,

> nagarów, czy innych zasłyszanych syfów.

> Moja księgowa ma Yarisa II D4D z przebiegiem około 170 kkm. Od nowości w ASO zalewany 15W40 co 15

> kkm. Jeździ, silnik ma się dobrze.

Ale je nie mówieze nagle silnik się rozsypie itd. Producent zaleca 5W30 wieć niema najmniejszego sensu kupowanie gorszego oleju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.