Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

filtr powietrza WF Sędziszów

Featured Replies

Napisano

na początek ważne zdanie, żeby nie było linczu na mnie grinser006.gif - n/w filtr kosztuje w mojej hurtowni ok. 22 PLN brutto. niewielki pieniądz, ale chodzi o zasadę...

filtr na zdjęciach poniżej przewietrzył powietrze w moim aucie przez 6 kkm. wyciągnąłem go tylko by skontrolować i wydmuchać, co niepotrzebne. nie chcę myśleć, co by było gdyby ten pasek się oderwał i poleciał w przepływkę, ktra zapewne by go zatrzymała foch.gif

rok produkcji 11-2008. na filtrze ewidentnie widać, że zaczęło wyrywać pasek od środka i z dziwną lekkością odrywał się nadal (słaby klej bądź słabo sklejone)

reklamacja przez sprzedawcę (do 5 lat od roku produkcji można filtry sprzedawać) skończyła się u producenta, który pismem stwierdził, że odrzuca reklamację z powodu nieumiejętnego montażu filtra hahaha.gif.

żarty sobie stroją z człeka - wymieniłem takich filtrów naście, w swoim ok. 8 szt. i w innych SCII i nigdy nie było takich przypadków, a kontroluję co 1/2 resursu. mogliby taki filtr od niechcenia wymienić i byłoby po sprawie, ale woleli się wypiąć na klienta. a ja myślałem, że tylko FILTRON badziewie robi 30.GIF

01powyjeciu.jpg

03pozalozeniu.jpg

Napisano

Dodam tylko że na Filtron ostatnio też były narzekania.

Ja kupuje org. (ricambi?) do Fiaciny, to tez pewnie jakas China ale komfort psychiczny lepszy grinser006.gif

Napisano

oderwij pasek i jezdzij dalej

Napisano
  • Autor

> Dodam tylko że na Filtron ostatnio też były narzekania.

zawsze były grinser006.gif

> Ja kupuje org. (ricambi?) do Fiaciny, to tez pewnie jakas China ale komfort psychiczny lepszy

ricambi to włoszczyzna ok.gif

Napisano
  • Autor

> oderwij pasek i jezdzij dalej

zakupiłem nowy - nie będę się wygłupiał i ryzykował problemów.

Napisano

> zawsze były

Wytłumaczcie mi proszę, jakie problemy są z filtrami Filtrona. Wkładam je do samochodów od ponad 6 lat, średnio kilka filtrów tygodniowo, bo stosuję też Knechta i Boscha, a zewsząd słyszę, że ta marka robi złe filtry. Pytam się dlaczego? Filtry kabinowe pasują według mnie najlepiej z Filtrona, z olejowymi, powietrza i paliwa (nawet diesel) nie miałem ani jednej wtopy, a ilościowo poszło już tego kilka setek, jak nie tysięcy.

Napisano

> Wytłumaczcie mi proszę, jakie problemy są z filtrami Filtrona. Wkładam je do samochodów od ponad 6

> lat, średnio kilka filtrów tygodniowo, bo stosuję też Knechta i Boscha, a zewsząd słyszę, że

> ta marka robi złe filtry. Pytam się dlaczego? Filtry kabinowe pasują według mnie najlepiej z

> Filtrona, z olejowymi, powietrza i paliwa (nawet diesel) nie miałem ani jednej wtopy, a

> ilościowo poszło już tego kilka setek, jak nie tysięcy.

Bo Filtron to zło i tak bo tak! Też tego nie rozumiem, tym bardziej że to WIX, który produkuje bardzo dobre filtry i materiały filtracyjne, także syntetyczne. Nigdy nie miałem problemów z jakimkolwiek filtrem Filtrona, natomiast ostatnio skusiłem się na tak zachwalanego Knechta i była to porażka, włącznie z dużymi problemami z włożeniem filtra powietrza na swoje miejsce.

Napisano

dawno już nie rozbierałem żadnego silnika do zera zlosnik.gif ale z tego co pamiętam mój polonez który jeździł na mineralnym lotosie- 0 szlamu czy tam innej gloszonej na AK gnojówki, tico na mieneralnym lotosie przy ścigąniu miski olejowej również 0 zlosnik.gif Jak uszczelniałem w lanosie połączenie miska-blok po demontażu miski na lotosie 10W-40W również brak szlamu. Gdyby nie to, że kolega w warsztacie ma o tych parametrach Valvoline pewnie dalej bym na nim jeździł. zlosnik.gif

Zazwyczaj najtańszy filtron jako filtr oleju, nigdy żadnych problemów. Raz skusiłem się na coś Made in Italy który był w promocji w Inter Carsie, po zimie problem bo od spodu zaczął kapać, a na powierzchni rude wykwity- najzwyczajniej w świecie przerdzewiał yikes.gif Filtry powietrza zawsze elegancko pasujące, nic nie odrywało się, świece polskie Iskry gdzie wg. niektórych kącikowych guru ich produkcja niemalże o manufakturę się ociera- również 0 problemów zlosnik.gif

Napisano

> Wytłumaczcie mi proszę, jakie problemy są z filtrami Filtrona. Wkładam je do samochodów od ponad 6

> lat, średnio kilka filtrów tygodniowo, bo stosuję też Knechta i Boscha, a zewsząd słyszę, że

> ta marka robi złe filtry. Pytam się dlaczego? Filtry kabinowe pasują według mnie najlepiej z

> Filtrona, z olejowymi, powietrza i paliwa (nawet diesel) nie miałem ani jednej wtopy, a

Na 8 szt modelu OP545/2, w dwoch nie trzymaly uszczelki mimo dokrecenia do konca, jeden mial krzywo zrobiony gwint i wkrecal sie pod katem, a w jeszcze jednym wyrwalo uszczelke podczas jazdy.

Niektore powietrza pasuja jak garbaty do sciany.

Napisano

Ja tam tez nie moge powiedziec nic na filtrona. Faktem jest że ostatnimi czasy troche im te filtry podrożały (dopłacam 5 zł i mam mann). Ale jakość uważam że jest bardzo dobra. Teraz mam blue printa olejowy i kontrolka z oleju swieci mi się od odpalenia jakies 3 sek, kiedy na mannie i filtronie gasła po 1 s.

Napisano

> printa olejowy i kontrolka z oleju swieci mi się od odpalenia jakies 3 sek, kiedy na mannie i

> filtronie gasła po 1 s.

No i co z tego?

U mnie gasnie dopiero po 5 sek. Zlewam to.

Napisano

> No i co z tego?

> U mnie gasnie dopiero po 5 sek. Zlewam to.

To sobie zlewaj co mnie to interesi.

Napisano

> To sobie zlewaj co mnie to interesi.

A tobie przeszkadza, że gaśnie po 3 sek a nie jednej?

Napisano

> zawsze były

Od wielu lat zakładam ich filtry i chyba mogę o sobie powiedzieć szczęściarz albo porównywać się z ludźmi którzy trafili 6 w lotto ale nigdy nie miałem problemów z ich filtrami

Ale oczywiście rozumiem że mamy wolny rynek i jak ktoś chce wydać więcej/mniej za inną markę to czemu nie

Jakie może być zdziwienie że owy chwalony produkt będzie miał małym druczkiem adnotacje wyprodukowano dla XXX przez Filtrom/ Sędziszów lub małe chińskie rączki

Napisano

> A tobie przeszkadza, że gaśnie po 3 sek a nie jednej?

A pisałem że mi przeszkadza? Przeczytaj co napisałem.

Napisano
  • Autor

> Wytłumaczcie mi proszę, jakie problemy są z filtrami Filtrona.

ano takie, że jakość wykonania miały swego czasu kiepską, duże tolerancje, czasami się rozklejały.

nie wiem, jak dziś bo nie kupuję tego

Napisano

> Na 8 szt modelu OP545/2, w dwoch nie trzymaly uszczelki mimo dokrecenia do konca, jeden mial krzywo

> zrobiony gwint i wkrecal sie pod katem, a w jeszcze jednym wyrwalo uszczelke podczas jazdy.

> Niektore powietrza pasuja jak garbaty do sciany.

OP 545/2 jak dobrze pamiętam to jakiś olejowy do Fiata po 2000r. Mówisz, że założyłeś 8 szt i same problemy. Ja tu widzę jeden problem - monter filtrów. Sam przykręciłem tych filtrów (OP 545/2) kilkadziesiąt i ani jednej skuchy. Jak to możliwe?

Jeżeli chodzi o filtry powietrza, to nigdy nie było tak, że Filtron nie pasował, co może zdarzyć się w przypadku Sofimy.

Ludzie, przestańcie powielać zasłyszane w necie bzdury. Każdy ma pojęcie w temacie, z którym obchodzi się zawodowo i tak na temat mąki może wypowiadać się piekarz, a na temat części samochodowych więcej będzie wiedział mechanik samochodowy. Nawet ludzie, którzy sprzedają części w hurtowniach od wielu lat, mają mikre pojęcie na temat ich jakości.

Napisano

> OP 545/2 jak dobrze pamiętam to jakiś olejowy do Fiata po 2000r. Mówisz, że założyłeś 8 szt i same

> problemy. Ja tu widzę jeden problem - monter filtrów. Sam przykręciłem tych filtrów (OP 545/2)

> kilkadziesiąt i ani jednej skuchy. Jak to możliwe?

> Jeżeli chodzi o filtry powietrza, to nigdy nie było tak, że Filtron nie pasował, co może zdarzyć

> się w przypadku Sofimy.

> Ludzie, przestańcie powielać zasłyszane w necie bzdury. Każdy ma pojęcie w temacie, z którym

> obchodzi się zawodowo i tak na temat mąki może wypowiadać się piekarz, a na temat części

> samochodowych więcej będzie wiedział mechanik samochodowy. Nawet ludzie, którzy sprzedają

> części w hurtowniach od wielu lat, mają mikre pojęcie na temat ich jakości.

Nie popadaj w skrajności - wymiana filtra powietrza czy oleju to nie jest coś co wymaga 10 lat doświadczeń w zawodzie.

Napisano

> ricambi to włoszczyzna

Słowo tak, części niekoniecznie.

Napisano

> Dodam tylko że na Filtron ostatnio też były narzekania.

> Ja kupuje org. (ricambi?) do Fiaciny, to tez pewnie jakas China ale komfort psychiczny lepszy

Ja kupuje Denso i są zawsze bardzo porządne.

Napisano

> OP 545/2 jak dobrze pamiętam to jakiś olejowy do Fiata po 2000r. Mówisz, że założyłeś 8 szt i same

> problemy. Ja tu widzę jeden problem - monter filtrów. Sam przykręciłem tych filtrów (OP 545/2)

> kilkadziesiąt i ani jednej skuchy. Jak to możliwe?

A czy ja napisalem, ze wszystkie wymienialem sam? Niektore tak. Sorry, ale to tez nie jest zabieg do ktorego trzeba przechodzic lata szkolen. Dziwne, ze jakos przy filtrach innych firm problemu nie bylo smirk.gif. Moze kraza jakies podrobki, nie wiem, w kazdym badz razie kupowane w jednym sklepie i raczej pewnym jesli chodzi o pochodzenie towaru.

W tym, co wyciagnelo uszczelke podczas jazdy, to nie mam pojecia z jakiej gumy zostala zrobiona. Chyba w starym sloiku jest lepsza, bo ta zrobila sie jak prezerwatywa i jej rozmiar stal sie wiekszy od srednicy filtra. To tez wina montazu ? hehe.gif Pewnie tez filtr, ktory sie krzywo wkrecal i golym okiem bylo widac zle wyprofilowana blache z gwintem to takze wina uzytkownika hehe.gif.

A moze zakladasz Filtrony, bo to najtansze fitry, a wiec i wiekszy zarobek dla warszatu, a klient niech sie martwi smirk.gif

> Jeżeli chodzi o filtry powietrza, to nigdy nie było tak, że Filtron nie pasował, co może zdarzyć

> się w przypadku Sofimy.

Juz tu kiedys pisalem jak pasuje okragly do Doblo czy Punto II, ze jest za wysoki.

> Ludzie, przestańcie powielać zasłyszane w necie bzdury. Każdy ma pojęcie w temacie, z którym

> obchodzi się zawodowo i tak na temat mąki może wypowiadać się piekarz, a na temat części

> samochodowych więcej będzie wiedział mechanik samochodowy. Nawet ludzie, którzy sprzedają

> części w hurtowniach od wielu lat, mają mikre pojęcie na temat ich jakości.

Nie powielam bzdur z netu tylko wlasne doswiadczenia, dla mnie Filtron sie zepsul kilka lat temu i zdania nie zmienie. Mechanikom tez nie mozna do konca ufac, bo czesto zachwalaja, ze cos jest dobre itd, a tylko dlatego, ze maja podpisana umowe z dostawca na dane czesci, materialy, wlasnie np: olej czy filtry. A przewaznie wybieraja firme, ktora jest tansza.

Napisano
  • Autor

a na temat części

> samochodowych więcej będzie wiedział mechanik samochodowy.

przy czym większość mechaników zakłada filtr (właśnie "ten" a nie inny, bo ten jest tańszy), zakręca i autem wyjazd. i tyle widzi auto.

a klient nawet nie zagląda pod maskę, co tam się z tym dzieje. aż do czasu jak się okaże, że gubi olej lub paliwo.

Napisano

mechanikowi jest gancy gal co wkłada i za ile. Z moich obserwacji w sklepach moto wynika, że ludzie kupują to co najtańsze. Potem te części do mechanika z autem oddają. Jak nie kupują sami to oczekują, że auto będzie po taniości zrobione, to nie ma się co oszukiwać, że warsztat wsadzi klientowi grat z wyższej półki cenowej kosztem obniżenia swojej robocizny zlosnik.gif

Napisano

> A czy ja napisalem, ze wszystkie wymienialem sam? Niektore tak. Sorry, ale to tez nie jest zabieg

> do ktorego trzeba przechodzic lata szkolen. Dziwne, ze jakos przy filtrach innych firm

> problemu nie bylo .

Moja statystyka mówi co innego.

> A moze zakladasz Filtrony, bo to najtansze fitry, a wiec i wiekszy zarobek dla warszatu, a klient

> niech sie martwi

O biznesie też masz marne pojęcie, bo akurat im droższy produkt sprzedajesz, tym więcej zarabiasz. Niezależnie, czy kupuję Manna, czy Filtrona, to rabat procentowy mam ten sam.

> Nie powielam bzdur z netu tylko wlasne doswiadczenia, dla mnie Filtron sie zepsul kilka lat temu i

> zdania nie zmienie.

A te 8-10 lat temu był dobry? Pamiętasz, czy może wtedy jeszcze nie byłeś zmotoryzowany?

Mechanikom tez nie mozna do konca ufac, bo czesto zachwalaja, ze cos jest

> dobre itd, a tylko dlatego, ze maja podpisana umowe z dostawca na dane czesci, materialy,

> wlasnie np: olej czy filtry. A przewaznie wybieraja firme, ktora jest tansza.

Mam trzy bardzo duże hurtownie motoryzacyjne w promieniu 3 km i kupuję to, co życzy sobie klient, a jak się nie zna, to pytam o przedział cenowy. Na markowe produkty udzielam gwarancji, na tanią chińszczyznę wybraną na życzenie klienta nie, o czym informuję przy zakupie.

Napisano

> przy czym większość mechaników zakłada filtr (właśnie "ten" a nie inny, bo ten jest tańszy),

> zakręca i autem wyjazd. i tyle widzi auto.

> a klient nawet nie zagląda pod maskę, co tam się z tym dzieje. aż do czasu jak się okaże, że gubi

> olej lub paliwo.

Dlatego mogę coś powiedzieć w temacie, bo nie należę do tej "większości mechaników". U mnie nowy klient pojawia się raz na dwa tygodnie. Cała reszta to ludzie, których znam, pamiętam jakie mają auta i silniki. Do mnie najwięcej klientów trafiło drogą pantoflową, bo warsztat nie stoi w ruchliwym miejscu i większość tak już pozostała od wielu lat. Takich, co przyjechali raz, zrobili naprawę/przegląd było naprawdę niewielu.

Napisano

> Moja statystyka mówi co innego.

> O biznesie też masz marne pojęcie, bo akurat im droższy produkt sprzedajesz, tym więcej zarabiasz.

> Niezależnie, czy kupuję Manna, czy Filtrona, to rabat procentowy mam ten sam.

Dobrze wiem jak dzialaja niektore warsztaty, wiec o biznesie nie musisz mi tu opowiadac. Niektorym klientom nawet fitra nie wymienia, tylko go wyczyszcza z wierzchu, a wynieniony olej zawiera czesc starego sick.gif

> A te 8-10 lat temu był dobry? Pamiętasz, czy może wtedy jeszcze nie byłeś zmotoryzowany?

Byl o niebo lepszy, zeszli na jakosci po tym jak przeniesli produkcje za wschodnia granice. I wiecej lat jestem zmotoryzowany smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.