Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Wielkość" hamulców a ogólna wydajność układu hamulcowego

Featured Replies

Napisano

Witam, zaznaczam, że wątek ten może być relaksacyjno-teoretyczno-praktyczny wink.gif

Mianowicie wzięło mnie na takie oto przemyślenia:

Rodziciele są na etapie zmiany auta na nowe. Jako, że ja się im rozglądam za nową bryką to padło raczej na Grande Punto. I teraz do sedna- są to państwo po 60 roku życia więc raczej ich nie interesuje ściganie a raczej komfort. Wybrałem nieśmiertelny silnik 1.2 8v o mocy 69km który jest tańszy od 1.4 8v 77 km o całe 2 tysiące złotych-> notabene na który tak ciągle ludzie narzekają, że i tak nie jedzie.

Wersje te różnią się od siebie tym, że na przedniej osi są tarcze 257 mm, natomiast z tyłu są bębny w słabszej wersji ok 180-200 mm (niepamiętam dokładnie a kłamać nie zamierzam) natomiast w mocniejszej 220 mm. Czy będzie to się przekładało na skrócenie drogi hamowania, ograniczenie fadingu? Czy jednak te oba układy są tak wydajne, że nie będzie to miało większego znaczenia z uwagi na wyposażenie auta w ABS z EBD, BAS oraz na 99% w ESP?

Dziękuję za wszelkie uwagi skromny.gif

Napisano
IMVHO przy "osiagach" tego samochodu nie ma to zadnego znaczenia.
Napisano

> IMVHO przy "osiagach" tego samochodu nie ma to zadnego znaczenia.

Do 160 może 170 sie rozbuja. Hamowanie ze 120 to już jest wyzwanie. Tylko na torze potrzebne jest równie szybkie nabieranie prędkości co hamowanie. Na drodze można przyspieszać powoli, a bywa ze zachodzi potrzeba hamowania szybkiego. Nie rozumiem filozofii aby hamulce były adekwatne do mocy silnika. Owszem to jest minimalne wymaganie, ale zawsze warto mieć najlepsze możliwe hamulce.

Napisano

> Nie rozumiem filozofii aby hamulce były adekwatne do

> mocy silnika. Owszem to jest minimalne wymaganie, ale zawsze warto mieć najlepsze możliwe

> hamulce.

Raczej do masy samochodu. Co nie zmienia faktu że masz rację - zawsze warto mieć najlepsze.

Napisano

> Do 160 może 170 sie rozbuja. Hamowanie ze 120 to już jest wyzwanie. Tylko na torze potrzebne jest

> równie szybkie nabieranie prędkości co hamowanie. Na drodze można przyspieszać powoli, a bywa

> ze zachodzi potrzeba hamowania szybkiego. Nie rozumiem filozofii aby hamulce były adekwatne do

> mocy silnika. Owszem to jest minimalne wymaganie, ale zawsze warto mieć najlepsze możliwe

> hamulce.

Ze 120 ?

Ale ktore hamowanie ? Pierwsze, trzecie, czy piate ?

Napisano

> Ze 120 ?

> Ale ktore hamowanie ? Pierwsze, trzecie, czy piate ?

możesz mi podać przykład sytuacji na drodze gdzie potrzebne jest pięć z rzędu hamować ze 120 do zera. Bo jedną jeszcze jakoś jestem sobie w stanie wyobrazić, chociaż nigdy takiej nie miałem, ale pięć?

Napisano

> możesz mi podać przykład sytuacji na drodze gdzie potrzebne jest pięć z rzędu hamować ze 120 do

> zera.

"U Nas w Warszawie..." zlosnik.gif

>Bo jedną jeszcze jakoś jestem sobie w stanie wyobrazić, chociaż nigdy takiej nie miałem,

> ale pięć?

KVM zrobil z tego biednego samochodu inwalide, ktory nie wyhamuje ze 120 bez problemu. Zgadzam sie z Toba, ze takich sytuacji nie ma i kazdy samochod sobie na seryjnych hamulcach poradzi z trudami normalnego jezdzenia zlosnik.gif

Napisano

> KVM zrobil z tego biednego samochodu inwalide, ktory nie wyhamuje ze 120 bez problemu. Zgadzam sie

> z Toba, ze takich sytuacji nie ma i kazdy samochod sobie na seryjnych hamulcach poradzi z

> trudami normalnego jezdzenia

Wyhamuje bez problemu. Matiz też wyhamuje. Jemu bardziej chodziło o drogę hamowania.

Napisano

> Wyhamuje bez problemu. Matiz też wyhamuje. Jemu bardziej chodziło o drogę hamowania.

Uff. Są jeszcze ludzie którzy rozumieją co jest napisane. ok.gif

Napisano

> Wyhamuje bez problemu. Matiz też wyhamuje. Jemu bardziej chodziło o drogę hamowania.

Kazdy widzi tam cos innego. Czekam az ktos sie dopatrzy odnawialnych zrodel paliw zlosnik.gif

Napisano

> IMVHO przy "osiagach" tego samochodu nie ma to zadnego znaczenia.

Osiągi czyli czas potrzebny do osiągnięcia pewnej prędkości,

nie ma żadnego znaczenia gdy trzeba z osiągnietej prędkości wyhamować.

Gdy hamulce są słabe, to dosłownie jedno ostre hamowanie ze 140 do zera może je zniszczyć.

Napisano

> Wersje te różnią się od siebie tym, że na przedniej osi są tarcze 257 mm, natomiast z tyłu są bębny

> w słabszej wersji ok 180-200 mm

Tylne hamulce samochodu mają znacznie mniejszy wpływ na hamowanie niż przednie. To pewnie wiesz.

Te przednie hamulce 257mm montowane były w poprzedniej wersji Punto w najszybszym jego wydaniu (HGT). Skoro Wystarczyły dla HGT, to pewnie i wystarczą dla Grande z mocą 2x mniejszą, a masą może ze 100kg większą.

Ile razy ten samochód osiągnie prędkość przy której będzie potrzebne takie hamowanie na granicy wydajności cieplnej układu?

Z 50km/h to czy tam wsadzisz na tył tarcze, czy mały bęben różnicy wielkiej nie będzie.

Moi rodzice jeżdżą Aveo z jakimś dychawicznym silnikiem i 100km/h to może raz na autostradzie osiągnęli jak nad morze jechali wink.gif

Napisano

> Osiągi czyli czas potrzebny do osiągnięcia pewnej prędkości,

> nie ma żadnego znaczenia gdy trzeba z osiągnietej prędkości wyhamować.

> Gdy hamulce są słabe, to dosłownie jedno ostre hamowanie ze 140 do zera może je zniszczyć.

Osiagi czyli "techniczne możliwości samochodu" nie maja zadnego znaczenie ? Ah, to przepraszam by myslalem, ze szybsze samochody jezdza szybciej i potrzebuja wiekszych hamulcow. wolniejsze natomiast jezdza wolniej i ich nie potrzebuja zlosnik.gif

Napisano

Czyli przy "większych" hamulcach droga hamowania będzie krótsza nawet przy jednokrotnym hamowaniu hmm.gif

Moim zdaniem nie będzie wielkiej różnicy, co innego przy kolejnych próbach ok.gif

Napisano

W Punto II z silnikiem 1,2 8V 60KM były z przodu tarcze nie wentylowane 240 i z tyłu bębny z malucha (praktycznie jak w cinquecento i seicento), spokojnie dało się 1 raz awaryjnie zahamować ze 130 km/h do 0 bez niszczenia hamulców. Drugi raz już było trudniej ale też się zatrzymał smile.gif Więc tarcze 257 wentylowane z dowolnymi bębnami z tyłu w Grande bez problemu dadzą radę.

Po wymianie na tarcze brembo i klocki ferodo, dało się nawet i ze 3-4 razy wyhamować bez zauważalnego pogorszenia skuteczności hamulców.

Napisano

> Czyli przy "większych" hamulcach droga hamowania będzie krótsza nawet przy jednokrotnym hamowaniu

> Moim zdaniem nie będzie wielkiej różnicy, co innego przy kolejnych próbach

Wielkiej nie będzie. Ale jak spróbujesz zjechać ze stromej górki to już może być różnica. Generalnie uważam, że hamulce lepiej mieć lepsze niż gorsze. Nawet jak nigdy się tego nie odczuje.

Napisano

> Dziękuję za wszelkie uwagi

Najmniejszego znaczenia niema jakie tam są tarcze i bębny. Przecietna prędkośc tego auto to będzie w granicach 70 km/h wiec zastanawianie sie nad takimi pierdołami jest zupełnie bezcelowe.

Napisano

> możesz mi podać przykład sytuacji na drodze gdzie potrzebne jest pięć z rzędu hamować ze 120 do

> zera. Bo jedną jeszcze jakoś jestem sobie w stanie wyobrazić, chociaż nigdy takiej nie miałem,

> ale pięć?

raz mi się zdarzyło hamować z 170km/h do 50km/h jak mi na autostradzie tir z bocznego wjazdu wleciał na lewy pas icon_rolleyes.gif

hamulce śmierdziały do końca podróży ale to było 1 raz i nie wiem ile razy bym musiał mieć pecha aby tak wykorzystywać hamulce hmm.gif

Napisano

> Osiągi czyli czas potrzebny do osiągnięcia pewnej prędkości,

> nie ma żadnego znaczenia gdy trzeba z osiągnietej prędkości wyhamować.

> Gdy hamulce są słabe, to dosłownie jedno ostre hamowanie ze 140 do zera może je zniszczyć.

Zniszczyc na OEM elementach raczej nie. Przegrzac tak. Tyle, ze zanim ten samochod znowu by sie do takiej predkosci rozpedzil to zdazy je znow schlodzic wiec znow zahamuje. Jedyny problem moze byc w gorach ale i z tym mozna sobie radzic jezdzac z glowa.

Napisano

> Zniszczyc na OEM elementach raczej nie. Przegrzac tak. Tyle, ze zanim ten samochod znowu by sie do

> takiej predkosci rozpedzil to zdazy je znow schlodzic wiec znow zahamuje. Jedyny problem moze

> byc w gorach ale i z tym mozna sobie radzic jezdzac z glowa.

No nie bardzo.

Zagrzałem kiedyś hamulce w wypożyczonej Kii Picanto na serpentynach na Cyprze, mimo że

a) nie jechałem zbyt szybko - słabe auto, 4 osoby.

b) niemal bez wyjątku hamowałem silnikiem.

Podczas tylko jednego ostrego hamowania z góry zagotowały się tak,

że auto zatrzymało się na dystansie dobre 3 razy większym niż powinno.

Sądzę, że przyczyniły się do tego stalowe koła z kołpakami czyli brak odpowiedniej wentylacji, ale główną przyczyną były śmiesznie małe tarczki hamulcowe.

Wolałem nie oglądać jak po tym wyglądają hamulce..

Napisano

jesli te tarcze 257mm sa wentylowane w obu wersjach to wydajnoscia hamulcow przy tej masie auta i takich osiagach bym sie nie przejmowal, tylne bebny czy maja 180 czy 200 nie ma to AZ tak wielkiego znaczenia. Gorzej jesli np. w slabszej wersji tarcze przednie nie sa wentylowane.

wentylowane tarcze 259mm + bebny 200mm dawaly rade w clio2 1.6 90KM, przy normalnej jezdzie nie bylo szans na przegrzanie a auto stawalo deba jak bylo trzeba.

Napisano

> No nie bardzo.

> Zagrzałem kiedyś hamulce w wypożyczonej Kii Picanto na serpentynach na Cyprze, mimo że

> a) nie jechałem zbyt szybko - słabe auto, 4 osoby.

> b) niemal bez wyjątku hamowałem silnikiem.

> Podczas tylko jednego ostrego hamowania z góry zagotowały się tak,

> że auto zatrzymało się na dystansie dobre 3 razy większym niż powinno.

> Sądzę, że przyczyniły się do tego stalowe koła z kołpakami czyli brak odpowiedniej wentylacji, ale

> główną przyczyną były śmiesznie małe tarczki hamulcowe.

> Wolałem nie oglądać jak po tym wyglądają hamulce..

Akurat sam troche sie tez najezdzilem na Cyprze. Te serpentyny to sa jak w Alpach (o ile nie lepsze) i uklad hamulcowy ma tam co robic, oj ma. Zwlaszcza, ze do tego lubi byc tam bardzo goraco grinser006.gif Do tego zakladam, ze skoro auto wypozyczone to mialo automat (99% tak tam ma w wypozyczalniach) wiec hamowanie silnikiem bylo srednio skuteczne.

Wiadomo, ze lepiej miec wieksze hamulce niz mniejsze ale raczej w dzisiejszych czasach nie ma juz samochodow, ktore autentycznie hamulcowo nie dawalyby rady. Oczywiscie w zakresach do jakich zostaly zaprojektowane.

Napisano
  • Autor

No w zimowych warunkach ABS napewno odpuści hamulec, ale czy w warunkach letnich przy dobrych oponach, nie będzie miał zbyt mało siły aby kontrolować (dozować) hamowanie?

EBD zwiększy siłę hamowania tylnej osi w stosunku do przedniej?

Rozumiem, że ręczny też będzie mocniejszy przy większych "hamplach" grinser006.gif?

Napisano

> Akurat sam troche sie tez najezdzilem na Cyprze. Te serpentyny to sa jak w Alpach (o ile nie

> lepsze) i uklad hamulcowy ma tam co robic, oj ma. Zwlaszcza, ze do tego lubi byc tam bardzo

> goraco Do tego zakladam, ze skoro auto wypozyczone to mialo automat

Nie, nie miało. Nigdy nie biorę automatu jeśli mam wybór.

> Wiadomo, ze lepiej miec wieksze hamulce niz mniejsze ale raczej w dzisiejszych czasach nie ma juz

> samochodow, ktore autentycznie hamulcowo nie dawalyby rady. Oczywiscie w zakresach do jakich

> zostaly zaprojektowane.

No nie wiem.

Ta kia spieprzyłaby się w przepaść w pół godziny, gdybym w niej

używał hamulców do hamowania jadąc z góry.

Napisano

> Nie, nie miało. Nigdy nie biorę automatu jeśli mam wybór.

Na Cyprze nie zawsze masz. Albo raczej najczesciej nie masz. Logicznie jednak patrzac to wcale nieglupie - wiekszosc turystow moglaby nie ogarnac jazdy po "zlej" stronie i jeszcze zmiany biegow zla reka grinser006.gif

> Ta kia spieprzyłaby się w przepaść w pół godziny, gdybym w niej

> używał hamulców do hamowania jadąc z góry.

Moze nie byla w najlepszej formie. Znajac Cypryjczykow i ich podejscie do mechaniki to bym sie nie zdziwil smile.gif

Napisano

> No w zimowych warunkach ABS napewno odpuści hamulec, ale czy w warunkach letnich przy dobrych

> oponach, nie będzie miał zbyt mało siły@ aby kontrolować (dozować) hamowanie?

> EBD zwiększy siłę hamowania tylnej osi w stosunku do przedniej?

A musi? Wystarczy że hamulec będzie hamował z maksymalną siłą a ABS będzie pilnował tylnych kół.

Jazdy z układem który w czasie jazdy niezależnie ode mnie zmieniał by rozdział siły hamowania sobie nie wyobrażam.

> Rozumiem, że ręczny też będzie mocniejszy przy większych "hamplach" ?

Napisano

> Witam, zaznaczam, że wątek ten może być relaksacyjno-teoretyczno-praktyczny

> Mianowicie wzięło mnie na takie oto przemyślenia:

> Rodziciele są na etapie zmiany auta na nowe. Jako, że ja się im rozglądam za nową bryką to padło

> raczej na Grande Punto. I teraz do sedna- są to państwo po 60 roku życia więc raczej ich nie

> interesuje ściganie a raczej komfort. Wybrałem nieśmiertelny silnik 1.2 8v o mocy 69km który

> jest tańszy od 1.4 8v 77 km o całe 2 tysiące złotych-

> Wersje te różnią się od siebie tym, że na przedniej osi są tarcze 257 mm, natomiast z tyłu są bębny

> w słabszej wersji ok 180-200 mm (niepamiętam dokładnie a kłamać nie zamierzam) natomiast w

> mocniejszej 220 mm. Czy będzie to się przekładało na skrócenie drogi hamowania, ograniczenie

> fadingu? Czy jednak te oba układy są tak wydajne, że nie będzie to miało większego znaczenia z

> uwagi na wyposażenie auta w ABS z EBD, BAS oraz na 99% w ESP?

> Dziękuję za wszelkie uwagi

Mialem punto 2 z silnikiem 1.2 8v a to pewnie ta sama tylko zmodernizowana jednostka,silniczek prawie bezglosny,spalanie male a pomimo iz mial tylko 60km to tragedi na drodze tez nie bylo,dobry silnik do tego auta,jedynie silniki PSA 1.0 pala mniej od tego silnika,reszta konkurencji sie chowa wiec bym nie przeplacal tych 2tys jesli im nie zalezy na wiekszym silniku,hamulce do codziennej jazdy tez starczaly a tutaj bedziesz mial juz lepsze heble wiec spoko.

Napisano

> Osiagi czyli "techniczne możliwości samochodu" nie maja zadnego znaczenie ? Ah, to przepraszam by

> myslalem, ze szybsze samochody jezdza szybciej i potrzebuja wiekszych hamulcow. wolniejsze

> natomiast jezdza wolniej i ich nie potrzebuja

Chcesz powiedzieć, że ciągnik siodłowy z naczepą nie potrzebuje 10x hebli tarczowych, które ledwo się mieszczą w felgach 22,5" grinser006.gif ponieważ jeździ "wolno"?

Napisano

W Uno 999ccm 45KM z LPG mam 257 wentylowane z przodu i 240 lite z tyłu i zdarzyło mi się już czuć klocki po zajechaniu do pracy cool.gifgrinser006.gif

są w pełni sprawne 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie rozumiem filozofii aby hamulce były adekwatne do

> hamulce.

Jak rozumiem łyknąłbyś bez mrygnięcia okiem dopłatę rzędu 20+kPLN do ceramicznych h-ców?

Baaa, łyknąłbyś upgrade ceny z 32 do 52kpln uzasadnioną wpisem w ulotce reklamowej "najlepsze możliwe h-ce"?

Napisano

> Chcesz powiedzieć, że ciągnik siodłowy z naczepą nie potrzebuje 10x hebli tarczowych, które ledwo

> się mieszczą w felgach 22,5" ponieważ jeździ "wolno"?

Sadze, ze mozna by bylo wszystkie te "systemy" zastapic jedna porzadna kotwica odpowiednich rozmiarow zlosnik.gif

Napisano

> Sadze, ze mozna by bylo wszystkie te "systemy" zastapic jedna porzadna kotwica odpowiednich

> rozmiarow

i do tego taki spadochron hamujacy jak w samolocie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak rozumiem łyknąłbyś bez mrygnięcia okiem dopłatę rzędu 20+kPLN do ceramicznych h-ców?

KvM ? Jasne - on by tego nawet nie zauważył hehe.gif

Nie czytujesz HP, to nie zauważyłeś, że kolega dość mocno odjechał od PL rzeczywistości.

W wątku mowa o małym autku, które jak widzi znak "koniec terenu zabudowanego" to zawraca, a na prędkościomierzu powyżej cyfr 90 mieszkają niczym nie niepokojone pająki.

W dodatku rzecz ma się hamulców tylnych, których brak kierowca tego auta zauważył by tylko dlatego, że "ręczny" by nie działał.

Napisano

> A musi? Wystarczy że hamulec będzie hamował z maksymalną siłą a ABS będzie pilnował tylnych kół.

> Jazdy z układem który w czasie jazdy niezależnie ode mnie zmieniał by rozdział siły hamowania sobie

> nie wyobrażam.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem z tym rozdziałem niezależnie od Ciebie?

Z tego co pamiętam, to w takim Seicento bez ABS było takie urządzonko które właśnie rozdzielało siłę hamowania przód/tył i kierowca nie miał tutaj nic do powiedzenia. W Seicento z ABS nie było tego urządzonka, bo sterował rozkładem siły hamowania układ ABS zlosnik.gif

Nie wiem czy Seicento było w tym jakimś ewenementem.

W innych autach się tematem nie interesowałem.

Napisano

> Jak rozumiem łyknąłbyś bez mrygnięcia okiem dopłatę rzędu 20+kPLN do ceramicznych h-ców?

> Baaa, łyknąłbyś upgrade ceny z 32 do 52kpln uzasadnioną wpisem w ulotce reklamowej "najlepsze

> możliwe h-ce"?

Dopłata do najlepszych możliwych hamulców w BMW serii 1 wynosi 2-3 tys zł Ztcp. We fiacie punto będzie to adekwatnie mniej. Może pora zejść na ziemie ? Albo choćby zapoznać sie z pytaniem z tego wątku i zrozumieć kontekst?

Napisano

> Nie wiem czy dobrze zrozumiałem z tym rozdziałem niezależnie od Ciebie?

> Z tego co pamiętam, to w takim Seicento bez ABS było takie urządzonko które właśnie rozdzielało

> siłę hamowania przód/tył i kierowca nie miał tutaj nic do powiedzenia. W Seicento z ABS nie

> było tego urządzonka, bo sterował rozkładem siły hamowania układ ABS

> Nie wiem czy Seicento było w tym jakimś ewenementem.

> W innych autach się tematem nie interesowałem.

Mowa o korektorach siły hamowania. Mimo, że obecnie większość aut ma ABS i w większości tych aut rozdziałem siły hamowania steruje pompa ABS to są jeszcze auta, które posiadają tzw. korektory siły hamowania umieszczane np. na tylnych przewodach hamulcowych lub belce hamulcowej.

Przykład auta o kiepskich hamulcach:

Opel Astra F np. w wersji 1.6 8v (75km). Tarcze 236 i bębny 230mm (w słabszych wersjach były tarcze pełne 236mm i bębny 200mm).

Z bratem robiłem modyfikację tego układu, a mianowicie: tarcze przód 256mm i tarczobębny, średnica tylnej tarczy 260mm. Hamulce zmieniły się nie do poznania, pedał hamulca nie jest po prostu twardy, a po jego naciśnięciu nic się nie dzieje jak było na początku. Czuć tą twardość ale też ewidentnie czuć, że auto hamuje, a nie wytraca prędkość.

Do pełni szczęścia zabrakło pompy hamulcowej z Calibry Turbo, ale wtedy wypadałoby zakładać z przodu tarcze nie 256mm tylko 288mm.

Innym przykładem jest Honda Civic EG4 (1.5 16v 90km), auto lekkie, ale bębny z tyłu (średnica albo 200 albo 180mm), po zmianie na tarcze o rozmiarze 240mm, też hamowanie znacznie lepsze.

W/w auta użytkowałem i zmieniałem hamulce na w/w konfigurację. Ale mam też AH, gdzie są tarcze 280mm z przodu i 264mm z tyłu, pompa zdaje się większa niż w Cali Turbo, bo o średnicy 25,4mm (w Cali ZTCW 23,1mm) i to auto hamuje nieporównywalnie lepiej niż wszystkie, które wymieniłem wyżej smile.gif

AG, którą też mam jest gdzieś po środku między eFką i AH smile.gif

Napisano

> Nie wiem czy dobrze zrozumiałem z tym rozdziałem niezależnie od Ciebie?

> Z tego co pamiętam, to w takim Seicento bez ABS było takie urządzonko które właśnie rozdzielało

> siłę hamowania przód/tył i kierowca nie miał tutaj nic do powiedzenia. W Seicento z ABS nie

> było tego urządzonka, bo sterował rozkładem siły hamowania układ ABS

> Nie wiem czy Seicento było w tym jakimś ewenementem.

> W innych autach się tematem nie interesowałem.

To urządzenie to korektor siły hamowania. On nie zmienia rozdziału a jedynie zależnie od obciążenia tylnej osi zmniejsza siłę hamowania tylnej - i nic ponad to.

Większość aut tak ma.

Napisano

> Dopłata do najlepszych możliwych hamulców w BMW serii 1 wynosi 2-3 tys zł Ztcp. We fiacie punto

> będzie to adekwatnie mniej. Może pora zejść na ziemie ? Albo choćby zapoznać sie z pytaniem z

> tego wątku i zrozumieć kontekst?

Według niemieckiego katalogu bmw blisko 1400 euro. W Polsce jest tak tanio?

Napisano

> Dopłata do najlepszych możliwych hamulców w BMW serii 1 wynosi 2-3 tys zł Ztcp. We fiacie punto

> będzie to adekwatnie mniej. Może pora zejść na ziemie ? Albo choćby zapoznać sie z pytaniem z

Powinieneś pogrubić "najlepszych możliwych hamulców w BMW" - bo ogólnie rzecz biorąc to Sibui (mimo, że często mamy odmienne zdanie) ma rację - to, że są "najlepsze możliwe w BMW" nie oznacza, że są najlepsze.

Napisano

No nie wiem, np. Tarox oferuje tarcze w rozmiarze 370mm i dziesięciotłoczkowe zaciski za 3000 funtów...

Napisano

> No nie wiem, np. Tarox oferuje tarcze w rozmiarze 370mm i dziesięciotłoczkowe zaciski za 3000

> funtów...

I wejdą do tego punto? icon_eek.gif

Napisano

> No nie wiem, np. Tarox oferuje tarcze w rozmiarze 370mm i dziesięciotłoczkowe zaciski za 3000

> funtów...

A nie pierdyliontłoczkowych? hehe.gif

Na co komu 10-tłoczkowe, no bez przesady... chyba do pociągu.

Napisano

> Według niemieckiego katalogu bmw blisko 1400 euro. W Polsce jest tak tanio?

Sportowy układ hamulcowy M cena 2620 zł.

Napisano

> A nie pierdyliontłoczkowych?

> Na co komu 10-tłoczkowe, no bez przesady... chyba do pociągu.

Do pociągu może też by coś mieli smile.gif zależy gdzie dane auto użytkowane jest...skoro to robią to widocznie jakiś popyt na to jest, a nie tylko oni, Alcon, Wilwood...wielu innych.

Napisano

> Sportowy układ hamulcowy M cena 2620 zł.

To niemożliwe jest, że to taka tanizna jest smile.gif może to chodzi o końcowy? grinser006.gif

Napisano

I okazuje sie ze są ludzie którzy są skłonni wydać 10 tys na lepsze hamulce w Punto. hehe.gif

Napisano

> To niemożliwe jest, że to taka tanizna jest może to chodzi o końcowy?

Co końcowy ?

Napisano

> I okazuje sie ze są ludzie którzy są skłonni wydać 10 tys na lepsze hamulce w Punto.

Jak widać, popyt jest smile.gif ktoś to widocznie musiał kupować, że zaczęli robić smile.gif

> Co końcowy ?

Tłumik końcowy smile.gif

Napisano

> Tłumik końcowy

I nazwali go układem hamulcowym przez pomyłkę ? Pamiętaj ze to jest opcja wyposażenia w sensie takim ze nie dostajesz 2 kompletów a jedynie doplacasz te kwotę do hamulców bazowych i jeśli sie nie mylę mowa jest tylko o hamulcach przednich. Jest to standard w wersji M135i.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.